Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sananvapaus, laki ja MV

MV-lehteä vastaan on järjestetty ennennäkemätön poliittinen noitavaino. Viranomaiset ja Suomen perinteinen valtamedia haluavat estää ihmisten pääsyn MV-lehteen lukemaan vaihtoehtoisia näkökantoja keskusteltavista asioista. […] Nyt poliisin rikostarkastaja Harri Saaristola on saanut aikaseksi 180 sivun pituisen materiaalin, jonka perusteella hän vaatii MV-lehden sulkemista keskeyttämällä verkkojakelu – salaa.

Näin valittaa MV-julkaisun Ilja Janitskin kovaa kohtaloaan. Viranomaiset ja valtamedia estävät hänen sananvapautensa ja tekevät sen vieläpä salaa.

Olen kirjoittanut niin paljon MV:n sisällöstä, että nyt puhun vain tämän tapauksen juridiikasta. Taas kerran pitää aloittaa perustuslain takaamasta sananvapaudesta. Jokaisella on oikeus julkaista ihan mitä tahansa kenenkään sitä ennalta estämättä. Tämä on lähtökohta. Jälkikäteen siiten voi tulla seurauksia. Seuraukset löytyvät rikoslaista ja MV on parasta aikaa poikkeuksellisen laajan esitutkinnan kohteena. Rikosepäilyt käsitellään aikanaan oikeudessa, mutta mikä on tämä nyt vireillä oleva prosessi, jossa MV:n julkaisemista vaaditaan keskeytettäväksi?

Se perustuu lakiin sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä ja sen 18 §:än. Lukekaa ensin koko lainkohta täältä, niin jatketaan sitten.

Tuomioistuin voi siis määrätä verkkoviestin jakelun keskeytettäväksi, jos viestin sisällön perusteella on ilmeistä, että että sen pitäminen yleisön saatavilla on säädetty rangaistavaksi. MV:n tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että viesti sisältää vaikkapa ilmeisen törkeän kunnianloukkauksen tai kiihottamista kansanryhmää vastaan. Jakelun keskeyttämistä vai hakea syyttäjä, tutkinnanjohtaja tai asianomistaja.

Juuri niin on nyt tehty. Tutkinnanjohtaja on pyytänyt tuomioistuinta keskeyttämään MV:n ja sen sisarjulkaisu Über-uutisten julkaisemisen, koska pitää niiden sisältöä ilmeisen lainvastaisena. Siitä ilmeisestä lainvastaisuudesta päättää käräjäoikeus siinä vaiheessa, kun se käsittelee hakemuksen. Se ei ole vielä tuomio julkaisujen lainvastaisuudesta eikä voikaan olla, koska syyttömyysolettaman mukaan jokainen on syytön siihen asti, kunnes hänet todetaan syylliseksi. Se on oikeuden näkemys ilmeisestä lainvastaisuudesta, paino sanalla ilmeisestä.

Jokainen voi halutessaan tutkia MV:n julkaisemaa salassa pidettäväksi määrättyä pyyntöä, tutustua siellä oleviin linkkeihin ja miettiä niiden mahdollista lainvastaisuutta. Ne kaikki ovat esitutkinnassa rikosepäilyn takia ja niitä on paljon. Juuri paljouden takia tutkinnanjohtaja on tullut siihen tulokseen, että ilmeisen rikollinen toiminta on jatkuvaa ja se pitää keskeyttää. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa vanhaa viisautta, jonka mukaan hullulta pitää ottaa pois tulukset.

Jakelun keskeyttäminen on väliaikainen turvaamistoimi, jolla käräjäoikeus voi estää ilmeisen rikollisen toiminnan jatkumisen eli ottaa ne tulukset pois. Erilaisia turvaamistoimia löytyy lainsäädännöstä enemmänkin ja niiden tarkoitus on estää ilmeisen rikollisen toiminnan jatkuminen. Ensimmäisenä tulee mieleen tavallinen tilanne, jossa tuomioistuin määrää rikoksesta epäillyn vangituksi esitutkinnan ajaksi silloin, kun on syytä epäillä rikollisen toiminnan jatkumista.

Turvaamistoimi on aina väliaikainen ja sitä voi sanoa vaikkapa interventioksi. Touhu pysäytetään siksi aikaa, kunnes entiset tekemiset on selvitetty. Jos yhtään syytettä MV:n julkaisija Ilja Janitskinia vastaan ei nosteta kolmen kuukauden kuluessa keskeyttämismääräyksen antamisesta, niin määräys raukeaa itsestään ja homma voi jatkua.

Entäpä sitten tuo väitetty salaa toimiminen? Ei sitä salaa tehdä, vaan tuomioistuin on varannut Janitskinille tilaisuuden tulla kuulluksi. On ihan hänen oma asiansa vastaako hän mitään vai jatkaako kuurupiiloa. Jos ei vastaa, niin asia voidaan käsitellä siitä huolimatta. Jos keskeyttämismääräys sitten annetaan, niin siitä voi valittaa. Kaikki tämä löytyy tuosta 18 §:stä.

Yleisöltä salaiseksi asiakirjat on määrätty siksi, että niihin sisältyy salassa pidettävää tietoa. Tosin Janitskin on nyt hankkinut itselleen lisää vaikeuksia julkaisemalla salassa pidettävät asiakirjat, mutta se on hänen omaa uhmakkuuttaan ja tulee kostautumaan.

Prosessissa ei ole mitään salakähmäistä ja hämärää salaliittoa, noitavainoa eikä valtamedian kateuteen perustuvaa kostoa. Nämä väitteet ovat MV:n tyypillistä valhepropagandaa, joka näkyy taas kerran uppoavan yllättävän hyvin jopa järkevinä pitämiini ihmisiin. Oikeasti kyse on vain ilmeistä laittomuutta vastaan käymisestä laillisin keinoin, ei sen kummemmasta.

En tiedä määrääkö tuomioistuin MV:n julkaisukieltoon vai ei. Itse rikosprosessin kannalta sillä ei ole suurta merkitystä, sillä jo tutkittavana olevat rikosepäilyt tutkitaan joka tapauksessa. Merkitystä mahdollisella kiellolla on vain vain siihen, tuleeko tutkittavia rikosepäilyjä lisää.

MV:n julkaisutahdilla ja julkaisujen laadulla tulee varmasti.

Kokonaan toinen asia on julkaisukiellon teho nykyaikana. Printtimediaan se tehoaisi varmasti, mutta jo nyt Janitskin on valjastanut vasallinsa levittämään esitutkinnassa olevaa aineistoa ympäri maailmaa sijaitseville palvelimille.

trolliarmeija

Silläkään ei ole merkitystä jo tutkinnassa olevien rikosepäilyjen osalta, koska ne etenevät joka tapauksessa. Nettiin ne kyllä jäävät ikuisiksi ajoiksi, sillä eivät julkaisun kieltäminen ja tuomioistuimen tuomion yhteydessä antama poistomääräys nykyaikana toimi samalla tavalla kuin printtimedian aikana.

Medialukutaidon opettaminen ja oppiminen sen sijaan toimivat aina. Tämä juttu oli sitä opetusta, oppiminen on jokaisesta itsestään kiinni.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (74)

 1. Erkki Weurlander

  Eihän tuota voisi selvemmin sanoa. Kiitos taas kerran blogitekstistäsi.

 2. Angie

  Kiitos Saku! Sä oot mun sankari!

 3. Kirsti Era

  Kylläpä on kaveri pahan hybriksen vallassa, kun julkaisee viranomaisten salaiseksi määräämää tietoa. Siitä se joutuu maksamaan kovan hinnan.
  Mitä tulee saksaan, sitä ei kannata käyttää, ellei osaa kieltä, vaikka se tuokin tekstiin ihannoidun Aatu-tuulahduksen.

 4. Heikki

  Johan on Janitskin löytänyt vihollisensa. Demla näyttää pysyvän ”kriittisten” mielissä maan mahtavimpana organisaationa, joka kykenee vaikuttamaan niin lain säätämiseen, kuin tuomioitten sisältöönkin. Eikä siinä kaikki; ”kriittisten” mielestä myös virkamiehet ovat Demlan määräysvallassa, ja nyt siis myös poliisi tekee, mitä Demla käskee.

  Toiseksi maan mahtitekijäksi ”kriitiset” nimeävät vielä jäljellä olevat harvalukuisiksi käyneet kommunistit, jota hekin kaiketi sitten pitävät tuomareita, poliiseja ja virkamiehiä talutusnuorassaan.

  Siinäpä on Janiskinilla puuhaa, kun ryhtyy käymään asemasotaansa. Toivotan hänelle menestystä valitsemallaan tiellä ja muistutan, että sekundakin on laatumääre ja myös tappio on taistelun tulos.

 5. Jyrki Tikkakoski

  Saanko nyt kommentoida? Jos en, niin pyytäisin kohteliaimmin kertomaan syyn, mikä on syynä ”pannaan” laitossa?

  Mutta asiaan; varmasti lain puitteissa on toimittu oikein mutta muissa seikoissa on pientä fiksaamista. Ja etukäteen mainittakoon, että en ole mv:n vakituinen lukija, max kerran kerran-pari kuukaudessa fb:in tulleiden linkkien kautta.
  Mutta kuitenkin, silloin on jäänyt ainakin sanomatalon tuotteet lukematta. On se ollut niin selkeää jos ei nyt vainoa, niin jatkuvaa painostusta.
  Myös esitutkinta on tehty salaa ja syytetylle on tullut tieto vasta kun tutkinta pöytäkirjat ovat menneet raastupaan.
  Normaalistihan jossain vaiheessa esitutkintaa suoritetaan vähintääkin kuulustelu.
  Ok, onhan nuo pieniä ”sivuseikkoja” mutta enemmän pistääkin silmään uuninpankolta niin suppeat näkymät. Tangoon tarvitaan aina kaksi ja on myös huomioitava syyt ja seuraukset.
  Toki ymmärrän senkin miksi et halua tuoda niitä esiin mutta sananvapaudesta kun puhutaan, niin tavallaan olet oma mv-lehti sinäkin.
  Tosin lievemmässä muodossa kuin alkuperäinen mutta siltikin samoilla toiminta tavoilla olette somessa esillä.

  • teemu tuomaala

   Minä en ole tutustunut mv-törkyjulkaisuun senkään vertaa kuin Jyrki T, mutta en oikein ymmärrä että millä tavalla toimintatavat muka ovat samanlaisia mv:llä ja Timosen blogilla.

   • jyrki tikkakoski

    Kuten sanoin, niin ei ole epäilystäkään etteikö lain mukaan edetä, mutta kun logissasi oli maininta;
    -Prosessissa ei ole mitään salakähmäistä ja hämärää salaliittoa, noitavainoa eikä valtamedian kateuteen perustuvaa kostoa. Nämä väitteet ovat MV:n tyypillistä valhepropagandaa, joka näkyy taas kerran uppoavan yllättävän hyvin jopa järkevinä pitämiini ihmisiin.-

    Tämä herätti ensinmäisenä kommentoimaan. Ja kuten sanoin, jos ei esitutkinnan aikana edes kuulustella, niin jäähän siitä selvästi ”maku”, että salassa puuhaillaan.
    Tämän tapauksen viranomaisten toiminta on kyllä poikkeuksellista. Varsinkin jos ajatellaan niitä sivuja mitä nämä ns. iljan vastapuoli pitää. Niitä sivuja, ei varmaankaan tarvitse esitellä. Päiden roikotukset ja kivitykset on kaikki nähneet.
    Mutta paaaljon pienemmällä kohulla niitä hoidellaan. Tässä mv:n kahlitsemisessa näkyy kuinka toiminta tapoihin on tulleet ohjeet muualta kuin tutkivilta viranomaisilta.

    Ja aivan oikeasti on jäänyt mediat lukematta jos ei ole painostusta niiden nähnyt. On se ollut niin räikeää, että selkeät uutisten mielipiteiksi muuttamiset jäävät melkeinpä toiseksi.

    Kuten mainitsin, niin samoja piirteitä on näissä plogeissa kuin mv lehden julkaisuissa.
    Kaikki ymmärtää plogin ja median eron, mutta samaa yhden asian/sanoman levittämistä on molemmat.
    Ei kait kukaan plogeja vain itselleen kirjoita?
    Ja onhan molemmissa julkaisuissa jokin perimmäinen yksi periaate minkä vuoksi ne tehdään.
    Ja jos siitä hieman huvittavasta kansan kiihoituksesta puhutaan, niin mielestäni siinä on uuninpankko plogit ja mv lehti aika lailla samalla tasolla.
    Oikeesti kansan kiihoitusta?!? Väitän ettei kummatkaan julkaisut aja ihmisiä liput tanassa barrikaadeille.

    En siltikään ole mv-lehden suuri kannattaja, mutta mielestäni tässä tapauksessa on kyllä sanan vapauden loukkauksen merkit viranomaisten puolelta.
    Suotakoon molemmille vapaus julkaisuun, uuninpankolle ja mv- lehdelle.

    • Pekka Rantamäki

     Sivut, joita Iljan vastapuoli pitää? Näitä sivuja ei tarvitse edes esitellä?

     Kyllähän ne nyt olisi hyvä esitellä, koska kukaan ei tiedä, mistä sivustoista nyt puhut. Ovatko ne sivut todellisia, vai hallusinogeenipäissään keksittyjä? Laitatko siis ystävällisesti linkitykset kyseisiin sivustoihin, niin kaikki näemme, mistä tässä puhutaan.

     • jyrki tikkakoski

      Ihan mukavaa, että olit lukenut tekstin.
      Tämän videon, http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001229192.html?ref=rss , kaltaisten alkulähteillä ne sivut ovat mutta en silti ala kaivelemaan mitään AL-Jazzeeraa tai muitakaan kannustus sivuja tämän enempää.
      Suon sen vapauden ihan itsellesi.

      • Pekka Rantamäki

       Heh, Iljan ”vastapuoli” ovat siis Iltasanomat ja al-Jazeera =D Hyvä kun ei sentään koko maailma…

    • Paula Venho

     Siis onko esitutkinta jo valmis? Mä en uutisista oo saanu sellaista kuvaa. Pakkotoimethan on eri asia kuin oikeudenkäyntiä edeltävät esitutkinta ja syyteharkinta.

  • Saku Timonen

   Tässä on menossa kaksi eri prosessia rinnakkain. Rikostutkinta etenee omalla tahollaan ja siinä Janitksinia kuulustellaan ihan varmasti heti, kun hänet tavoitetaan. Se prosessi etenee sitten normaalisti syyttäjälle ja mahdollisesti oikeuteen.

   Tässä nyt kertomassani prosessissa on kyse verkkoviestinnän määräaikaisesta keskeyttämisestä ja siinä oikeus on varanut Janitskinille tilaisuuden tulla kuulluksi. Hänestä itsestään riippuu käyttääkö hän mahdollisuutta. Tässä prosessissa Janitskinia ei syytetä eikä tuomita mistään epäillystä teosta, vaan käsitellään vain verkkoviestinnän keskeyttämistä. Se ei ole rangaistus, vaan vain turvaamistoimenpide. Siis kaksi eri prosessia, jotka kyllä liittyvät toisiinsa, mutta ovat eri asioita.

   Minä en ole media enkä lehti. Olen bloggaaja.

   • Teppo Virtanen

    Tuota noin… Eikös tuossa mvlehden julkaisemassa pumaskassa nimenomaan pyydetä nopeutettua käsittelyä eli käsittelyä, jos Janitskinia ei tarvitse kuulla?

    Luin tuon pumaskan läpi enkä nyt kyllä keksinyt mitään arkaluontoista minkä vuoksi tuo pitäisi salata. Asianomistajat ovat yrityksiä eikä noissa ole liikesalaisuuksia. Jos asianomistajana olisi henkilöitä niin jotenkin tuon salaamisen ymmärtäisin

  • Kennett Ylitalo

   Esitutkinta on tapahtunut kaikkien pykälien mukaan, ei ole kyseessä mitään erikoista sen puolelta. Kun kuulusteltava ei suostu tulemaan suomeen, mitenkäs kuulustelet? Esitutkinta pitää käynnistää jotta voidaan EUn omien lakien mukaan saada Ilja espanjasta suomeen.

   Pitkäaikainen painostus? Noh, yhtä pitkän aikaa MV lehti on valheita levitellyt joten se että ovat saaneet vastustusta, kuuluu asiaan. Pitää olla hiukan yksinkertainen tai omata jokin agenda jos näkee MV lhden kohtelun miltään osin ”vainoamiseksi” En usko sekuntiakaan että käyt siellä vain pari kertaa kuussa.

   • Jarkko

    ”Esitutkinta on tapahtunut kaikkien pykälien mukaan, ei ole kyseessä mitään erikoista sen puolelta. Kun kuulusteltava ei suostu tulemaan suomeen, mitenkäs kuulustelet? Esitutkinta pitää käynnistää jotta voidaan EUn omien lakien mukaan saada Ilja espanjasta suomeen.”

    Ilja on ilmeisesti lehdessään suorittanut julkisia toimenpiteitä, jotka heikentävät hänen omia mahdollisuuksiaan estellä esitutkintaa ja syyteharkintaa omalla kohdallaan. 😀

    EU maiden välillä on eurooppalainen pidätysmääräys järjestelmä. Sitten on erilaiset YK kautta tulevat oikeusapu järjestelmät ja sopimukset. Itse en ole niin perehtynyt, että tietäisin milloin kriteerit täyttyvät, mutta tuntuu, että täällä huudellaan ikään kuin varmoina vielä itseänikin huonommilla tiedoilla. EU-maat tekevät yhteistyötä näissä rikosjutuissa aika paljon nykyään.

 6. Sakari Toivanen

  Salaa toimiminen: Poliisi olisi halunnut sulkea sivut saman tien ilman, että asianomistajalle olisi annettu mehdollisuus vastineeseensa – siis sivut kiinni salaa.

  Käräjäoikeus ei suostunut poliisiin vaatimuksiin.

 7. jore puusa

  ”Myös esitutkinta on tehty salaa ja syytetylle on tullut tieto vasta kun tutkinta pöytäkirjat ovat menneet raastupaan”.
  ——————–
  Ei pidä paikkaansa, poliisi on ollut yhteydessä Janitskiniin puhelimitse asiasta. Samaten päävelkoja Sanoma Oy on juristinsa kautta ollut yhteydessä useaan kertaan. Tutkinnan alkamisesta Janitskin tiesi heti ja uutisoi siitä laajasti MV:ssä.
  ——————-
  ”Mutta sananvapaudesta kun puhutaan, niin tavallaan olet oma mv-lehti sinäkin.
  Tosin lievemmässä muodossa kuin alkuperäinen mutta siltikin samoilla toiminta tavoilla olette somessa esillä.”
  ——————–
  Olen kirjoittanut lokini mukaan yli sata pitkää tekstiä aiheesta – mutta mitään vaikutusta ei ole. Janitskin VARASTAA lähes kaiken aineistonsa suomalaisesta mediasta ja pienen osan myös ulkomaisesta mediasta, väittäen toimintaansa siteeraamiseksi, JOTA SE EI ole. Hänen julkaisunsa perustuu medialta varastettuihin juttuihin ja kuviin..

  Hän ottaa surutta lehdistä kuvat – joka on erityisalaani ja antaa niissä näkyvät ihmiset trollialaumansa solvaamiksi. Erityisen paha on Janitskinin teko..ottaa HS kuukausiliitteen ”kehoni” palstan kuvia sivulleen ja kehottaa ihmisiä solvaamaan kuvissa näkyviä ruumiinominaisuuksiensa takia.

  Olen itse Janitskin toimia tutkinut 1,5 vuotta ja ilmiannan hänen © rikoksiaan jatkuvasti – koska yli vuosi sitten Janitskin otti ilman lupaa tuttuni tyttären kuvan webistä ja liitti sen lapsiprostituutiojuttuunsa (joka sekin oli varastettu) Tyttöä alettiin kiusata koulussa huoraksi huutamalla…ei pystynyt jatkamaan vaan on kotiopetuksessa. Teko pilasi tytön ja perheen elämän, enkä annan sitä ikinä anteeksi.

  En näe Timosen blogin suhteen mitään samanlaista MV:n suhteen (lukuunottamatta paria siinä ja siinä rajalla olevaa kuvakäyttöä)…Janitskinin koko toiminta sensijaan perustuu varkauteen, Timosen taas ei ollenkaan. Melkoinen ero journalistin silmissä.

  Janitskin perustellee toimintaansa sillä, että ilmoittaa lähteet. Mutta.
  Sitaatti EI SAA KORVATA puuttuvaa omaa meteriaalia. Tästä on kyse. Tämän hän rikkooo kymmeniä kertoja päivässä. Ilman JSN suhteista mediaa ei olisi Janitskinin roskasivustoa. Kun hänen kannattajiltaan kysyy seuraavaa, seuraa mykkyys: ”Janitskin huutaa kurkku suorana että suomalainen media valehtelee —- miten ”valhe” juttu MV:hen varastettuna, onkin yhtäkkiä siellä totta? Jyrki Tikkakoski (feikkinimi?) selitä Iljan miehenä tuo, kiitos.

  Olen ollut Janitskiniin yhteydessä ja ilmoittanut lahtikuvaajan kannan asiaan. Seurauksena hän on tehnyt vain mm. minusta viisi solvaussivustoa nettiin..(Google poistanut MV:n ulkoiset)

  Mikään Janitskinin rikollisesta toiminnasta ei tunnu menevän oivalluksen tasolla läpi yleisölle. Ehkä siksi että copyrightrikkomuksia ei enää pidetä vääränä, vaan varastamiseen kannustetaan somessa. Ihmiset vievät sumeilematta ammattikuvaajien töitä ja toimittajien juttuja.

  Minun piti lopettaa Nilja Kasnistista!!! kirjoittaminen, mutta pakko oikaista joskus tekstejä.

  • jore puusa

   KORJAUS…lehdistä kuvien ottaminen EI ole erityisalaani 🙂 vaan sen teon arvostelu…huhuh. Dysleksia vaivaa kun hermostuu.

   • Aleksanteri Sumiloff

    Kiitos tekstistä ja viisaista sanoista.

    Terv.
    Kolleega, jota juuri painostetaan luovuttamaan jokainen laukaus ottamassani tilaisuudessa, eikä sovittu määrä. Tämä johtaisi kyseisen kuvauskeikan yli 300 euron tappioon tälle tekijälle.

   • jyrki tikkakoski

    Älä nyt nyt hyvä mies intoos tukehdu, ota aivan rauhallisesti.
    Jos aloitetaan nimistä, niin mietitääs vähän kumpiko feikiltä kuulostaa, sinun vai minun nimi?
    Aivan, en esiinny feikillä.
    Ja maininta Iljan mies, on jo henkilökohtainen herjaus. En tarvitse ketään iljoja, enkä muutakaan esiintyäkseni aivan itsenäni.

    Minä en ole kirjoittanut mitään mv:n sisällöstä tai sen kuvottavuudesta enkä myöskään ihanuudesta.
    Mutta väärinkäsitykset ovat sallittuja.
    Kellon mukaisia aikataulujakaan en ole nähnyt milloin kukakin on kenellekkin soitellut, mutta kun nyt aivan yleisellä tasolla puhutaan, kuten minäkin tein, niin JOS syytetty saa tiedon vasta kun asia on raastuvassa, niin onhan silloin jotain jäänyt pois normaaliin tapaan verrattuna.
    Tästä ko. tapauksesta sen verran, että ainakin siinä kuuluisassa haastattelussa oli ilja tietämätön koko tutkinnasta. Omien sanojensa mukaan, mikä taas on yhtä luotettavaa kuin media ylipäätään tänäpäivänä.
    Ja jos vuori ei tule mooseksen luo, niin mooses menee vuoren luo. Mutta eiköhän ihan lain puitteissa kuitenkin mennä kuulusteluissakin.

    Sitä en tiedä miten laki sanoo julkisuudessa olevien kuvien käytöstä, mutta omalta kohdalta tarkistin kun eräässä kilpailussa minusta otettu kuva oli julisteessa taustana. Kuulemma aivan sallittua puhutaan ”julkiset” rajat ylittävistä kuvien otoista ja käytöistä.
    Kuulostaa aivan hurjalta tapaukselta sen tytön kohdalla, mutta pakko sanoa, että kun mediakin on pettänyt niin vaikeaa on luottaa yksittäisen ihmisenkin lausuntoihin. Ainakin niin, etteikö fakta ja fiktio mene hieman sekaisin. Mutta erittäin valitettava tapaus kuitenkin jos niin on käynyt.

    Ne väitteet juttujen varastamisesta ja valehtelusta tulee varmasti tässä tutkinnassa esiin, miekkailu niiden todenperäisyydestä on turhaa.
    Ja joku oli epäillyt käyntikertojani mv sivuilla, niin siinäpä sitä onkin viikonlopuksi miettimistä. Mikä mahtaa olla tarkka määrä??? 😉

    Pitäisikö kuitenkin sinun jo jättää mv-lehti lukematta jos se poikii sinun tekemiä rikosilmoituksia jatkuvasti?
    Eiköhän ne jutut nyt tutkita aivan perinpohjin sinuttakin, niin voisit rauhoittua ja nauttia kesästä.

    • Saku Timonen

     Tikkakoski ja Puusa: Tämä ei ole kommentoijien henkilökohtaisen nokittelun areena.

     • jyrki tikkakoski

      Timonen. Kiitos huomautuksesta, mutta olit vahingossa (?) laittanut minunkin nimen siihen mukaan. T,
      -tikkakoski- 🙂

 8. Merja Nurmi

  Janitskin on vielä paljon lapsellisempi kuin luulinkaan… Mitä hän luulee voivansa saavuttaa, vaikka jokainen Suomen mv-uuno liittyisi hänen ennalta hävittyyn ”taisteluunsa”?

  Saku osaa varmaan kertoa, olisiko seuraava askel virkavallalle vähän jutella myös Iljan järjestämiin herjaustalkoisiin aktiivisesti osallistuneiden yksityishenkilöiden kanssa?

 9. Sini

  Monesti olen miettinyt, että kun näitä Uuninpankkopojan faneja ja vastaavasti ajattelevia on aika paljon Suomen kansan miehissä, että kuka hitto meitä puolustaa sodan syttyessä (ja kaikki tiedämme mitä vastaan… ja se ei ole Venäjä), kun miehet eivät ole enää miehiä vaan jotain hiton feministisuvakkeja!!

  • Saku Timonen

   Teitä puolustaa jokainen asevelvollinen mies, kuten vaikkapa minä reservin upseerina. Omissa Rajat kiinni-porukoissanne ovat minun nähdäkseni varusmiespalveluksensa suorittaneet vähemmistönä.

  • Kimmo Kalliojärvi

   Minä en tiedä, ketä vastaan (jos se ei ole Venäjä, tuo MV-lehden ylin ystävä). Voitko valaista?

  • susanna lehti

   Sodan syttyessä. Mitä vastaan?

  • Pekka Pukari

   Ainakin omat hommani joukkueen varajohtajana ja laskijana vaativat tosimiehisyyden lisäksi myös himpun verran älyä ja sosiaalisia taitoja, joihin muuten sisältyy myös suvaitsevaisuus; saattaahan siellä omassakin joukkueessa olla myös eri etnisen taustan omaavaa sakkia ja jopa naisia.

   En toisaalta usko, että mielipiteet esimerkiksi naisista tai maahanmuuttajista juuri vaikuttavat miehen henkilökohtaiseen toimintakykyyn sodassa. Ne nyt ovat kuitenkin sitten tositilanteessa melkoisen marginaalisia sivuseikkoja, vaikka se ei ehkä rajakkien massahypnoosille antautuneen ja siten aivonsa oikosulkutilaan ajaneen anti-intellektuellin totuudenkiistäjän päässä loogiselta kuulostaisikaan. Kyllä niissä suvakeissa tosipaikan tullen miestä riittää, vaikka eivät siviilissä jaksaisikaan tuhlata elämäänsä oireilemiseen.

  • Jori Nieminen

   Sini, en tiedä kenen kuvittelet tänne hyökkäävän jos se ei ole Venäjä. Ja tuskin nyt sekään.
   Mutta jos näin ikävästi kävisi, että joku tänne yrittää niin maatamme puolustavat: Suomalaiset miehet ja naiset, homot ja heterot, feministit ja sovinistit, maahanmuuttaja taustaiset ja ”kanta-suomalaiset” jne. jne. Satavarma on, että Ilja Janitskin ei Suomea puolusta. Koska hän on pelkuri ja ajattelee vain omaa persettään. Koko ns. MV-lehti (mikä nyt ei edes ole mikään todellinen media-julkaisu) on luotu vain rahantekoa varten. Sisältö on kuten Jore aiemmin sanoi pitkälti muualta varastettua.

  • Tam Connolly

   No ei ainakaan Janitskin tai hänen hyvät kaverinsa Janus Putkonen ja Johan Bäckman. Jokainen voi käydä katsomassa javaikkapa Bäckmanin Facebooksivustoa ja miettiä Janitskinin kytkentöjä ” Donetksn Kansantasavallan” taustalla pyöriviin tahoihin. Ystävänsä Janus Putkonenhan on jonkinlainen tiedotusvastaava ja Johan Bäckmankin pyörii siellä pukeutuneena univormuun ja kokardilakkiin. Aikajanalla kuvat Putkosesta ja Janitskinistä merkinällä ” Miehet jotka saavat asioita aikaiseksi”.

  • Miika Vanhapiha

   Kuten täällä jo moni Sinille tähdensi, teitä puolustaa jokainen suomen kansalaisuuden omaava asevelvollinen mies ja nainen. Sinin kaltaisia kommentoijia pyydänkin huomioimaan, että vaikka esimerkiksi itse elän siinä kuuluisassa vihervassarikuplassa, olen valmis äärimmäisiin henkilökohtaisiin uhrauksiin pitääkseni meidät kaikki vieraan vallan agressioilta turvassa. Enkä taatusti ole kaltaisteni joukossa ainoa! Maanpuolustustahtoni on järkkymätön, ja olen myös saanut sodan ajan tehtäviini mittavan koulutuksen niin varusmiehenä kuin reservissä.

   On nykyisin perin juurin eriskummallista, että jotkut vetävät yhtäläisyysmerkin esim. ekovalistuneen ja arvoliberaalin älykkösuvaitsevuuden sekä maanpuolustustahdottomuuden välillä. Itselleni kovimpia juttuja ovat anarkismi, syvävihreys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, talous- ja sukupuolitasa-arvo, luonnosta kumpuava hengellisyys, lähidemokratia, sekä luovuus. Voi kauhistus? Ja ”silti” olen valmis torjumaan ylivoimaisen vihollisen vaikka lusikkahaarukan puolikkaalla jos tarvetta ilmenee. Autoritaaristen persoonien ja sovinnaisten neurokonservatiivien on ilmeisen hankala ymmärtää tällaista todellisuutta, missä yhdistyvät saumattomasti ihanteet ja pragmatismi.

   Minä en allekirjoita keskiluokkaisia arvoja, en suin surminkaan alistu keskusvaltaisen virkatyön mielettömyyteen, en tuomitse toisia ihmisiä heidän vierautensa vuoksi, omaan hersyvän mielikuvituksen ja koen hellyyttä kaikkea elämää kohtaan, olen useimmiten pienen puolella, en luokittele asioita jäykän penseästi omiin tarkkoihin lokeroihinsa, kartan ympäristössäni ja virtuaalimaailmassa vihakulttuurin ilmenemismuotoja, en huomaamattani jatkuvasti projisoi omia epävarmuuksiani maailmaan, eikä minua kiinnosta toisten ihmisten sukupuolielämä. Lisäksi olen yhteiskuntakriittinen rinnakkaisvallan kannattaja, joka suhtautuu valtioprojektiin nimeltä ”Suomi” vahvalla skeptisyydellä. Ja ”silti” marssin pää kylmänä ja sydän lämpimänä puolustamaan maatamme jos näin pyydetään!

   Miksi nämä todellisuusbinääriset, heteronormatiiviset, kaikesta hätkähtävät nuivat ankeuttajat ja hierarkiahimonsa pateettisen lapsekkailla nostalgioilla maustavat rajakit eivät tajua, että maailma ei ole mustavalkoinen? Se on sateenkaaren värinen ihmeellinen sotku, josta voi saada kiinni myös niin että punavihreä on uusi sinivalkoinen.

 10. Petri Sakkinen

  Vai on sota julistettu? Wie komisch!

 11. Pekka

  Täälä sensuroidaan ja jätetään julkaisematta eriäviä mielipiteitä asioista ja täysin perusteltuja viestejä!.

  mitä demokratiaa/ sananvapautta tämä on?
  pitäisikö tästä nostaa isompi haloo TÄ

  • Saku Timonen

   Siinäpähän nostat. Blogi on minun, minä vastaan moderoinnista ja siitä ei ole valitusoikeutta. Yhtään kenelläkään ei ole mitään subjektiivista oikeutta saada kommenttiaan julkaistuksi. Ihan sama pätee vaikkapa sanomalehden yleisönosastoon.

  • Kirsti Era

   Perusta Pekka oma blogi ja anna tulla tekstiä ihan tuutin täydeltä. Et ehkä saa yhtä paljon lukijoita kuin täällä, mutta voitpahan kirjoitella vapaasti. Paitsi jos alustan ylläpitäjä sulkee blogin laillisuussyistä (vrt tapaus Kiemunki).

 12. Teppo Virtanen

  MVlehti on idea, tapa ajatella. Jos mvlehti saadaan nurin niin seuraava nousee ennenkuin muste on kuivunut oikeuden päätöksessä. Seuraava lehti vain perustetaan anonyymisti anonyymille palvelimelle ja rahoitus hoidetaan bit coineina. Janitskinin ainoa virhe oli tuoda oma naama julkisuuteen.

  • Saku Timonen

   Idea, tapa ajatella? Tarkoittanet tapaa olla ajattelematta.

   • Teppo Virtanen

    Ei en ajattele tapaa olla ajattelematta. Ajatus sekin on, että ajattelee vastoin virallista totuutta. Suomessa on ajatuksen vapaus ja sitä kukaan ei voi mitenkään estää tai rajoittaa. Edes Kiina tai Stalin joskus muinoin ei ole voinut estää ajattelua.

    Esimerkiksi Erdogan Turkissa yrittää tällä hetkellä estää ajattelun. Erdogan vangita omasta mielestään väärin ajattelevat mutta lopulta ajatuksilla on tapa murtautua läpi. Olihan Sex Pistols joskus niin haitallista, että bändin esiintyminen estettiin ihan viranomaisten toimesta…

    • Pekka Rantamäki

     Sinun pitäisi vielä sovittaa valehtelu, ihmisten mollaaminen ja yleinen foliohattuilu yhteen ja samaan lauseeseen tuon ”ajattelun” kanssa. Sen sijaan, että vertaat Ilja Janitskinia jaMV-lehteä PUNKBÄNDIIN. Punkbändillä on missiona viihdyttää ihmisiä, onkohan Janitskinillakin tämä sama tavoite? Ei siis aidon tiedon levitys, vaan viihdyttäminen.

     • Teppo Virtanen

      Arvoisa Rantamäki,

      Kannattaa ensiksi selvittää mistä punkissa oli/on kyse ennenkuin puhuu viihdyttämisestä mitään.

      Sex Pistolsin esiintymineen kiellettiin viranomaisten toimesta, koska sen katsottiin rapauttavan nuorison moraalia. Bändin väitettiin myös olevan syy Suomen nuorisotyöttömyyteen…. Eli kielto oli sensuuria puhtaimmillaan.

      • Pekka Rantamäki

       Aivan. Eli edelleen vertaat MV-lehteä punkbändiin. Vastauksesi myötä mikään ei muuttunut, eikä alkanut näyttämään yhtään järkevämmältä. Kun MV:n vertailu tavanomaiseen mediaan on ammuttu monta kertaa ja osuvasti alas (tässäkin Saku Timosen blogissa), pitää kai pakostakin keksiä mielikuvituksellisempia vertauksia. Seuraavaksi voit kokeilla verrata Janitskinia Pyöreän Pöydän -tarinoiden ritareihin ja MV:tä itse Graalin maljaan! (ilmainen vinkki)

 13. Sauli

  Tuota noin… jos herra Janitskin on kuulolla niin, mitä jos olisit mies ja tulisit ihan itse vastaamaan sanoistasi, etkä pistäisi trolliarmeijaa asialle.

  Kuten hyvin tiedät, moni on kuollut puolustaessaan sitä samaa sananvapautta mistä itse pidät niin kovaa mölyä. Jos olet varma asiastasi ei sinulla ole mitään pelättävää, vaikka tiedänkin että uskottelet lukijoillesi ettet saa täällä oikeutta.

  Eli tässä on tilaisuutesi, puolusta arvoja jotka sinulle ja lukijoillesi ovat niin tärkeitä. Eli oikeutta ”lainata” kenen tahansa tuotoksia ja kirjoittaa mitä tahansa kenestä tahansa. Vielä kerran Ilja, ole mies älä Minni Hiiri.

 14. Rintsu

  Minä voin koska tahansa perustaa sivuston jonka elämäntehtävä on vastustaa vaaleanpunaisia elefantteja.
  Sen tehdäkseni minun ei tarvitse syyllistyä mihinkään laittomaan, kuten rahankeräysrikokseen, kunnianloukkauksiin tai tekijänoikeusrikoksiin.
  Kyseisellä sivustollani saan myös valehdella niin paljon kuin osaan, sillä valehtelu, liioittelu tai kärjistäminen eivät itsessään ole rikoksia.

  Mutta minun on osattava kirjoittaa tekstini itse tai julkaistava esim. ystävieni kirjoittamia tekstejä tai ylipäänsä tekstejä joiden julkaisuun saan luvan. Jos tahdon sinne kuvia niin minun on osattava piirtää vaaleanpunaisia elefantteja itse, tai otettava itse kuvia elefanteista ja photoshopattava ne pinkeiksi.

  Jos sivustollani on kommentointimahdollisuus niin minulla ei ole mitään velvollisuutta julkaista ensimmäistäkään kommenttia joka ei mielestäni sovi sivuston aatteeseen.

  Näin syntyy verkkosivusto joka palavasti vastustaa vaaleanpunaisia elefantteja, valehtelee ja levittää väärää tietoa minkä pystyy, mutta ei syyllisty ainoaankaan rikokseen, eikä rajoita kenenkään sananvapautta koska jokaisella on oikeus kirjoittaa vaaleanpunaisten elefanttien puolustelupuheita ihan mihin tahansa muualle missä niitä suostutaan julkaisemaan.

  Joten sivustoni ei saa peräänsä poliisia, syyttäjää, valtamediaa eikä vapaapalokuntaa.
  Jos ei osaa tehdä verkkosivustoa rikkomatta lakia niin vika löytyy peilistä.

 15. Aarni Vanamo

  Jo MV:n tarinan olisi joku kertonut 20 vuotta sitten, kukaan ei olisi uskonut.

  Miksi ja miten (ja millä resursseilla) joku voi pitää yllä suomeksi tiedotusvälinettä, joka perustuu peölkästään epärehelliseen pahansuopuuteen? Ja miten kukaan ei kiellä tai sulje sitä? Ja kun joku lopulta ryhtyy sulkuhommiin, miten ihmeessä jostakin löytyy pyolustajia tälle vilppimedialle? Mistä nämä X-Files -tyypit löytyvät, jotka oikeasti tuntuvat uskovan, että tämä suunnitelmallisen paranoidi kiusanteko olusi jotenkin varteenotettavaa viestintää? It’s Pahkasika all over again.

  • Vesa Nikula

   Älä solvaa Pahkasikaa! Se oli asiajulkaisu!

 16. Minna Ylitalo

  Heh! ”Wir sind niemals kapitulieren”. Aika noloa siteerata Hitleriä moisella siansaksalla. Tiedän kyllä mitä Janitskin ajaa takaa, mutta ei se ihan noin mene. ”Hals- und Beinbruch” (oikein kirjoitettuna) ei myöskään ole alunperin baijerilainen sanonta, vaan se on juutalaista alkuperää oleva hebreankielinen onnentoivotus.

  Mutta mitäs pienistä, Limanuljaskan yleisö ei muutenkaan fanita kielioppia, yleissivistystä saati yhdyssanoja yhtään millään kielellä.

 17. Angie

  Nyt se mv on alhaalla. NPNetworking irtisanoi sopimuksen ja veti piuhat seinästä!

 18. erkki

  Konsultti (raha) taisi voittaa – ainakin yhden erän.
  Odottelinkin koska ”asiakkaat valitaan”.
  NPN-networking, kuukkelin antamien tietojen mukaan ihan oman ”historiansakin omaava firma”, valitsi puolensa…

 19. V. Laulajainen

  Hassu juttu, moni sanoo ettei ole lukenut MV lehteä ja silti valmis tuomitsemaan kyseisen julkaisun.
  Kysynkin seuraavaa: Miten oletatte Hitlerin saaneen suuren osan kansasta puolelleen?

  Vastaus: Ihan samalla tavalla, miten olette saaneet käsityksen MV-sivustasta lukematta sitä

  • Rintsu

   Minun ei ole tarvinnut avata mv- sivustoa koskaan.
   Mv ja sen trollit spammaavat sen ”sisältöä” jokseenkin jokaiselle sivustolle ja keskustelupalstalle missä moderointi ei toimi. Joten olen ihan hyvin kärryillä kyseisestä sivustosta jopa vasten tahtoani.

 20. Benny Tulirinta

  Tilanne tällä hekellähän on, että:
  MV ja uberuutiset -sivustot:
  404 Not Found

  Host teki päätöksen.

 21. erkki

  Toisaalta… Hävitty taistelu ei merkitse koko sodan häviämistä. Muutamassa tunnissa, jos hieman on osattu ennakoida, uusi palvelin on ns pystyssä. Mikäli nimipalvelu, se joka muuttaa osoitteen ”konekielelle”, on hallinnassa/hallussa, pienellä osoitteenmuutoksella nousee ”fenix tuhkasta”. Yksinkertainen nettipalvelin mahtuu vaikka älykännyyn. Osoite on ongelma?
  Saas nähdä onko tyhjäkäyvillä älömölöillä taitoa sanomansa levittämiseen…
  Ai niin, se tunti-pari meni jo – vain ”404 Not Found” jäi.
  R.I.P MV

  • V. Laulajainen

   Tulipa taas mieleen FB:n Pedofiilien nimet julkisiksi (tai siihen suuntaan) julkaisi MTV3 artikkelin missä mainittiin pedofiilin nimi. Kyseinen pedofiili nosti oikeusjutun sivun ylläpitäjää vastaan, koska julkaisi hänen nimensä. Mutta ei nostanut syytettä MTV3a vastaan.

  • Jarkko

   ”Toisaalta… Hävitty taistelu ei merkitse koko sodan häviämistä. Muutamassa tunnissa, jos hieman on osattu ennakoida, uusi palvelin on ns pystyssä. ”

   Saapi erkki nähdä. Sivistystä halveksivien keskuudessa tietotekniset taidot yleensä ovat huonommalla tasolla kuin mitä oli vaikkapa legendaaristen piraatti torrent sivujen ylläpitävien taidot, jotka siitä syystä jotkut piraattisivut eivät suostuneet sulkeutumaan ydinpommillakaan. Yleensä nuo öyhöttäjien sivut pyörivät muiden tekemien alustojen päällä ja muiden kuin heidän itsensä kehittämillä ratkaisulla.

   Tietoteknisten asioiden ja verkkoasioiden suhteen osaamattomuutta ei voi peitellä haukkumalla muita tai puhumalla asianvieretä tai väärinymmärtämällä kuten on asia vaikka näiden poliittisten, sosiaalisten tai rasististen asioiden suhteen. Tietotekniikassa se on hyvin yksinkertaista joko osaat tai sitten et osaa.

   Oman käsitykseni mukaan. Maahamuuttokriitikot, hommaajat ja mv-lehden porukat möykkäsivät ja huutoäänestivät joukkoonsa eksyneet kaikki tuntemani nörtit ja tietotekniikan suhteen osaavat ihmiset pois keskuudestaan jo aikoja sitten. 😀

  • Minna Ylitalo

   Mitä väliä vaikka olisikin pian taas pystyssä. Vahinko on jo tapahtunut. MV-lehteä voi levittää myös facebookin kautta, mutta ongelmana on edelleen se mainosrahojen puute ja esitutkinta.

 22. erkki

  Aika hyvä suoritus.
  Jonkinlainen yhteys mv-sivustoille on jo syntynyt (20:30).
  Nimipalvelu siis on hallinnassa.
  Älömölöt osasivat sentään jotakin.

 23. V. Laulajainen

  Tällä hetkellä MV sivulla on
  ”Huollamme parhaillaan palveluamme.

  Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa, tulethan takaisin hetken kuluttua!”

  Aikaisemmin kun kävin, luki ”Error 404”

  • susanna lehti

   Eli hetken pitää pärjätä ilman pedofiliaa, rasismia ja naisvihaa.

 24. Jarkko

  Tuleekojahan Ilja pyytämään apua myös Venäjältä kun uhoaa pyytävänsä tietoteknistä apua mm. ulkomailta vai mistä ulkomailta apua pyydetään? Ilja on ainakin venäläinen nimi niin eikö helpointa olisi pyytää apua sieltä mistä omakin kulttuuritausta on peräisin?

  Se olisi kyllä kaikkien aikojen pommi kun paljastuisi, että hommafoorumin öyhöttäjät ovat öyhötelleen venäjän trollikeskusten haluamaan tahtiin ja samaan aikaan esiintyvät isänmaan pelastajia. Eli ovat ulkomaisia yhteistoimintamiehiä joko typeryyttään tai sitten tarkoituksella ihailevat Putinin armotonta voiman käyttöä.

  Tämä on vain spekulaatiota, mutta Iljan viestissä olevat ulkoimaiset avunpyynnöt tietoteknisiin juttuihin kuullostavat oudolta. Sitä Ilja ei ole tajunnut, että ne ulkomaiset tahot hylkäävät hänet kuin koiran heti kun hän muodostuu painolastiksi ulkomaisten tahojen agendalle. Onnea avunpyynnölle ja tappeluun viranomaisia vastaan. 😀

  • Teppo Virtanen

   Itse veikkaan Espanjan suunnasta tulevaa apua ja onhan netti täynnä sananvapaustaistelijoita, joita ei sinänsä kiinnosta mvlehti mitenkään mutta auttavat kaikkia, jotka ovat vastakkain viranomaisten kanssa (piraatit, yms porukka). Pari päivää googlenkin kanssa auttaa jo merkittävästi eteenpäin.

   Sitä paitsi nykytekniikalla kaiken maailman blokit on helppo kiertää. Onhan vertaisverkkojakin yritetty tappaa oikein urakalla jo (kymmeniä)vuosia. Noissa operaatioissa on oikeasti ISO raha takana kun levy-yhtiöt ja elokuvayhtiöt hyökkäävät. Nykyisin bit coin vieläpä tarjoaa turvallisen, täydellisesti viranomaiskontrollin ulkopuolella olevan, tavan hoitaa rahoitus.

   • Jarkko

    Hieman epäilen, koska itsekin olen joskus tehnyt uraa tietotekniikan parissa. Suurin osa tietotekniikan alan ihmisistä, nörteistä on liberaaleja. Eli niitä ”suvakkeja” ja ”sivistyneistöä” joille öyhöttäjät ovat toivoneet kaikkea pahaa jo vuosien ajan. Siis jos puhutaan ihmisistä jotka oikeastikin osaavat jotain. Puhujat ovat asia erikseen, mutta puhumalla ei pysty peittämään tietoteknistä osaamattomuutta, koska ennen pitkää kun mikään ei toimi vaikka puheet ovat mitä paljastaa osaamattomuuden.

    Piraattipuolueen tai vihreiden kannattaja on stereotypia keskiverto ohjelmistoalan tai tietoturvalan ihmisestä. Sellainen insinööri tai yliopistokoulutettu nörtti, joka kokee noi öyhötys touhut vieraaksi itselleen jopa uhaksi omalle kansainväliselle urakehitykselleen.

 25. Jyrki Tikkakoski

  Vielä tähän aiheeseen on pakko esittää yksi kysymys.
  Täällä niin moni leimaa mv: valehtelijaksi, niin pakko on kysyä, että onko ne paperittomien ”pakolaisten” jutut uskottavampia?
  Mitä hurjempi juttu niin valtamedia ja suvakit nielaisee syötin koukkuineen päivineen.
  Hyvä esimerkki on tämä irakilais ”perhe”, joiden stoori kyllä haiskahtaa jo aika kauas…

 26. Teppo Virtanen

  Migri joutuu tällä hetkellä oikomaan aikalailla tiettyjen politikoiden käsityksiä turvapaikan edellytyksistä. Moni oppositio politikko tuntuu luulevan, että sota itsessään on syy turvapaikkaan – ei se ole. Turvapaikkaan edellytetään henkilökohtaista vainoa. Syyksi ei riitä, että sodassa voi kuolla.

  Kokonaan oma lukunsa on maan sisäisen pakolaisuuden ensisijaisuus eli jos omasta maasta löytyy turvallinen paikka niin ihmisen kuuluu hakeutua jo paikkaan eikä lähteä Eurooppaan. Syyria lienee tällä hetkellä ainoa lähtömaa, josta ei turvallista aluetta löydy.

 27. Jallu Niukkanen

  Saku Timosenkin kannattaisi lukua mitä häntä viisaammat lainoppineet ovat asiasta sanoneet. Vaikkapa ennakkosensuurista.

 28. Tuomo Sallinen

  Timonen kirjoittaa: ”Tuomioistuin voi siis määrätä verkkoviestin jakelun keskeytettäväksi, jos viestin sisällön perusteella on ilmeistä, että että sen pitäminen yleisön saatavilla on säädetty rangaistavaksi…Juuri niin on nyt tehty. Tutkinnanjohtaja on pyytänyt tuomioistuinta keskeyttämään MV:n ja sen sisarjulkaisu Über-uutisten julkaisemisen, koska pitää niiden sisältöä ilmeisen lainvastaisena.”

  Edellä mainitun tekstin ongelma on, että siinä on vedetty mutkia hieman suoriksi. Sananvapauslaissa käsitellään verkkoviestin jakelun keskeyttämistä, eikä ainakaan lain esitöiden perusteella verkkoviestillä tarkoiteta useita juttuja koskevia julkaisuija. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että perehdyitkö lainkaan lain esitöihin ennen kirjoituksesi julkaisua?

  • Saku Timonen

   Ihan mielenkiinnosta kysyn, että oletatko minun kirjoittavan blogia vai oikeustieteellistä tutkielmaa? Totta on, että koskaan ennen ei ole tietääkseni edes haettu koko julkaisun keskeyttämistä, vaan ainoastaan yksittäisten julkaisujen. Tuomioistuimen tehtävänä on tulkita lakia. Jos lainkohta soveltuu vaikkapa pedofiilisivun jakelun keskeyttämiseen, niin kyllä sen voisi olettaa soveltuvan myös MV:n jakelun keskeyttämiseen.

   • Tuomo Sallinen

    Kiitos vastauksesta. Etteköhän Te ole ole tutkielmanne jo kirjoittanut, joten en olettanut. Lähinnä minua kiinnostaa oikeasti se, miten syvälle menet tekstiesi valmistelussa.

    • Saku Timonen

     Joskus hyvinkin syvälle, joskus pelkästään lakitekstiin. Riippuu ihan aiheesta ja juttuun käytettävissä olevasta ajasta.

 29. Hannu Akkanen

  Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä

  Tätä lakia sovellettaessa ei viestintään saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä ottaen huomioon sananvapauden merkitys kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa.

  Oleellinen kysymys on se onko MV-lehti verkkojulkaisu vai verkkoviesti.
  Näytelmä ei ole lainkaan niin selvä kuin moni luulee.
  Kauan eläköön sananvapaus!

 30. Marko Repo

  Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä ei sisällä selkeää lainkohtaa verkkojulkaisujen kohdalla.

  Tapauksen piirteitä arvioidessaan oikeusistuin on kuitenkin sidottu EU-lakiin ja sen kautta Euroopan ihmisoikeussopimukseen, jossa ilmaisunvapaus taataan artiklassa 10 § 1. Oikeuksia rajoittamaan on taas asetettu artikla 10 § 2:

  ”The exercise of these freedoms, since it carries with it
  duties and responsibilities, may be subject to such formalities,
  conditions, restrictions or penalties as are prescribed by law and
  are necessary in a democratic society, in the interests of national
  security, territorial integrity or public safety, for the prevention
  of disorder or crime, for the protection of health or morals, for
  the protection of the reputation or rights of others, for preventing
  the disclosure of information received in confidence, or for
  maintaining the authority and impartiality of the judiciary.”

  Sopimuksessa taattujen vapauksien väärinkäyttöä taas yleisemmin rajoitetaan artiklassa 17. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan vihapuhe, joka taas pitää sisällään kaikki vihaan yllyttämisen muodot, ei nauti 10 artiklan mukaista lainsuojaa.

  Kun tapausta aikanaan oikeudessa puidaan, se ratkaistanee eniten ihmisoikeussopimusten tarkoitusta vastaavassa hengessä.

  Ennakkotapaus löytyy vuodelta 2015 (ECtHR 64669/09). Delfi AS v. Estonia. Päätöstä summarisoiden, uutissivustoa sai pitää vastuullisena sivuilla esiintyvästä loukkaavasta kirjoittelusta, loukkaamatta 10 artiklan turvaamaa sananvapautta.

  Vaikka tapaus ei ole suoraan lainvoimainen, sillä oletetaan olevan merkitystä EU-lain kehitykselle ja sille, miten lakia tulkitaan kansallisissa oikeusasteissa.

 31. Tommi Salo

  Näihin vihapuhe- ja kansankiihotustuomioihin liittyy aina ajatus siitä, että tavallinen kansa on niin tyhmää ettei osaa ajatella omilla aivoillaan. Vihapuhe on estettävä, ettei tyhmä kansa kiihotu ja ala tappamaan. Kun katsoo taaksepäin historiassa niin en sanoisi tuota ajatusta edes kovin vääräksi. Itse inhoan monikulttuurisuutta ja niinsanottua suvaitsevaisuutta, mutta toisaalta myös MV-lehden kaltaista aivokuolleille suunnattua pökkelörasismia.

  • Jarkko

   ”Näihin vihapuhe- ja kansankiihotustuomioihin liittyy aina ajatus siitä, että tavallinen kansa on niin tyhmää ettei osaa ajatella omilla aivoillaan. ”

   Vihapuhetta osaa tuottaa muutkin kuin populistit ja rasistit usein halutessaan paljon paremmin. Siinä vaiheessa kun rasistit saavat vihapuheen lailliseksi siitä ei automaattisesti seuraa ihana aika jossa viimeinkin saa sanoa kenestä tahansa mitä tahansa vaan aika jolloin sivistyneempi enemmistö alkaa kokea sivistymättömät rasistit uhkaksi olemassaololleen ja toimia sen mukaan. Sitä vihapuhettakin halutessaan sivistynyt enemmistö tuottaa paremmin. Ainoa miksi näin ei ole vielä käynyt johtuu siitä, että sivistynyt enemmistö haluaa antaa sivistykselle mahdollisuuden, mutta tämä voi muuttua nopeastikin siinä vaiheessa kun rasistit alkavat muodostaa uhan enemmistön olemassa ololle.

Kommentoi »

Comments are closed