Aatteellinen julkaisu

Tämä on aatteellinen julkaisu. Tätä kun lukee, niin rupee kyllä aatteleen, että mitähän tämänkin pitäis oleman.

Näin esitteli Pahkasika itsensä joskus 80-luvun alussa. Samanlaisia ajatuksia on jo kauan herättänyt verkko”lehti” MV. Sisältö on rasismia, kiihottamista kansaryhmää vastaan, kunnianloukkauksia, väkivaltaa, valtamedian salaliittoa ja yleistä yhteiskunnanvastaisuutta. Erityisesti mystinen vihervasemmisto on MV:n hampaissa ja kommunistin leiman saa vaikka kokoomuslainen tai arkkipiispa, jos erehtyy puhumaan apua tarvitsevien turvapaikanhakijoiden puolesta. Lukijoiden tai ainakin kommentoijien valtaosa näyttää olevan täysiverisiä idiootteja, jotka haluavat päästä tappamaan.

-Millee raholla se sitten mällevää?

-Tiijä häntä vaikka ois mahviapomo!

Näin kuiskuttelivat kylän naiset tyhjän kansakoulun itselleen ostaneesta liikemies Hägglundista Markku Pölösen Heikki Turusen romaaniin perustuvassa  elokuvassa Kivenpyörittäjän kylä. Mälläysrahojen alkuperää voisi nyt joku kysyä myös MV:n perustajalta ja julkaisijalta, sillä hän näkyy antavan haastattelun rasistisen ääriaineksen suosikkikirjoittajaksi nopeasti nousseelle Tuonen Joutsenelle eli Tiina Wiikille.

ilja haast

Wiik voisi esittää Janitskinille kaksi kysymystä. Saako Janitskin rahaa Venäjän propagandakoneistolta? Kun vastaus tulee olemaan jyrkkä ei, niin sitten seuraava kysymys. Onko Janitskin niin tyhmä, että tekee propagandatyötä ilmaiseksi?

Minä en tiedä vastausta kumpaankaan kysymykseen, mutta perustelen kysymyksiä kolmella esimerkillä. Venäjän valtiojohtoinen media uutisoi virheellisesti, että Suomen viranomaiset sulkivat kaksi venäläismielistä mediaa. Virheellisesti sikäli, että MV:tä ja Über-uutisia ei suljettu, vaan vaatimus on vasta vireillä oikeudessa. Venäjämielisyys onkin sitten jo toinen juttu. Mistä Venäjän medialle on tullut sellainen käsitys, että julkaisut olisivat Venäjälle myötämielisiä?

mv 1

MV:n selitys asialle on odotettu: kaikki on tietenkin valtamedian syytä. Venäjän aina niin valppaat mediat ovat tällä kertaa haksahtaneet uskomaan Helsingin Sanomien ja Bonnier-yhtymän valheisiin. MV:n lukijat uskovat tämän, sillä heidät on ehdollistettu uskomaan valtamedian olevan pelkkää vääristelyä ja salailua.

Toinen esimerkki. Tampereella aloitti ja lopetti toimintansa venäläismielinen radiokanava Love FM, jonka omistajaa ja rahoitusta ei kukaan tiennyt ja jolla ei ollut edes päätoimittajaa. Asialla näyttävät siis olleen harrastelijamaiset tunarit, mutta MV:n mielestä kanavan nopea sulkeutuminen on maanpetoksellista kokoluokkaa oleva valtamedian rikos.

mv 2

Kolmas esimerkki. Venäjän trollitehtaita tutkinut toimittaja Jessikka Aro on ollut MV:n revittävänä kymmeniä kertoja. Kertaakaan ei MV ole edes yrittänyt kumota Aron tekstejä, vaan on keskittynyt ainoastaan Aron leimaamiseen hänen kahdentoista vuoden takaisen rikostuomionsa takia.

Mistä tämä vanha tuomio yleensä putkahti julkisuuteen? Selitys on yksinkertainen, sillä käräjäoikeuden julkiset tuomiot saa jokainen ihan vain pyytämällä. Pyynnöstä jää kuitenkin merkintä lokitiedostoihin ja sen saa asianosainen halutessaan selville. Aro kysyi asiaa oikeudelta ja sai tietää, että häntä koskevan tuomion oli pyytänyt Johan Bäckman. Näin asiasta kertoi New York Times jo toukokuussa:

The hardest blow, Ms. Aro said, came early this year when a Finnish-language news site, MVLehti.net, which is based in Spain and mostly focuses on vilifying immigrants, dug up and published court records that showed she had been convicted of using illegal amphetamines in 2004. She had been fined 300 euros.

 The website’s headline: “NATO’s information expert Jessikka Aro turned out to be a convicted drug dealer.” It also posted photographs of Ms. Aro dancing in a slinky outfit at a nightclub in Bangkok.

Mr. Backman requested and received Ms. Aro’s old case file from the court shortly before the website published the documents. He denied passing them on to the site.

Kiistäähän aina sopii, mutta kukaan muu niitä tetoja ei ollut pyytänyt ainakaan juuri ennen kuin MV asian julkisti. Sen jälkeen niitä on joku tietysti voinutkin pyytää. Bäckmanin toimeksiantajasta ei kenelläkään enää liene epäselvyyttä.

Näihin tosiasioihin perustuu tuo toinen kysymykseni: Onko Janitskin niin tyhmä, että tekee venäjämyönteistä propagandaa ilmaiseksi? Vastausta odotellessani kysyn MV:n isämaallisuutta uhkuvilta lukijoilta: Ymmärrättekö olevanne vain hyödyllisiä idiootteja?

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Minua koskevia rikostuomiota saa jokainen vapaasti kysellä ja löytäjälle lupaan pullakahvit.

Kommentit (35)
 1. Mark Andersson
  1.8.2016, 11:42

  Toinen, ihan validi näkökulma aiheeseen:

  http://blogit.savonsanomat.fi/mita-sita-tyhjaa/kiima-mv-lehdesta/

  Valtamediaa saa ja sitä pitää voida kritisoida myös ilman että tulee leimatuksi MV-henkiseksi ja Persuksi.

  Mitä trollaukseen ja propagandaan tulee, valtamedia on keskittynyt viime vuosina vain Venäjään samalla hyvin tietäen että USA tekee nuo asiat paljon paremmin, tehokkaammin – ja huomaamattomammin. On aika erikoista että määrällisesti ja laadullisesti kymmenkertaiseen propagandaan ei kiinnitetä lähes mitään huomiota joitain Wikileakseja lukuun ottamatta, jolloin uutisointi melkein pelkästään henkilöidään Snowdeniin.

  Pelko myy, ja Suomessa erityisesti Venäjän pelko. Ja sitä media käyttää estottomaksi hyväkseen myyntitarkoituksessa – muista seurauksista vähääkään piittaamatta.

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000000385825.html

  1. Sami Laakso
   1.8.2016, 12:14

   Tietenkin “valtamediaa” saa ja pitääkin kritisoida, kuten mitä tahansa muutakin – se on ainoa tapa, millä mikään voi kehittyä ja parantaa omaa toimintaansa. Kritiikin tulee kuitenkin olla perusteltua ja asiallista, ei pelkkää mölinää.

  2. Kaija Laine
   1.8.2016, 12:39

   Niin kauan kuin Suomella ei ole yhteistä rajaa Yhdysvaltojen kanssa, olen jostain kumman syystä kiinnostuneempi Venäjän tekemisistä maamme suhteen.

  3. Teemu Helenius
   1.8.2016, 12:51

   “USA tekee nuo asiat paljon paremmin, tehokkaammin – ja huomaamattomammin.”

   Jokainen, joka on seurannut USA:n presidentinvaalien ympärillä vellovaa sekasortoa, tai vaikka ihan vain katsonut joskus Fox Newsiä, näkee että ei tee. USA:n äärioikeisto räiskii joka suuntaan täyslaidallisia propagandaa ja trollauksia aivan holtittomasti, ja muutenkin maa on niin kaaoksessa ettei siellä nyt tapahdu oikein mitään huomaamatonta.

   Lisäksi, Venäjä on tuossa rajan takana, USA ei. Ei mikään ihme että Venäjän tekemiset kiinnostavat vähän enemmän.

   “Venäjämielisten” suosikkipuolustus Venäjän törttöilyjen edessä on osoittaa sormella meren taa: “Mutta katsokaa, USA:kin tekee väärin!” Lapsellista ja typerää, mutta tehoaa tietysti lapsellisiin ja typeriin ihmisiin, joita riittää.

  4. Eero Kovanen
   1.8.2016, 13:07

   Mark Anderssonille:

   Totta ihmeessä kaikkea valtamedian suoltamaa saa kritisoida. Mitään ei pidä uskoa märehtimättä, mutta mitä tuohon Venäjäpropagandaan tulee, se on huomattavasti vaarallisempaa kun se tulee naapurista. Lähihistoriasta voimme ottaa esimerkkejä Venäjän agressiivisesta tavasta vaikuttaa naapureihin enkä viittaa sotaisiin konflikteihin esim. Viroa kritisoitiin viron venäläisten kohtelusta, kiista Ukrainan kaasuista. En halua MV-lehden synnyttävän eripuraa Suomen sisällä.

   En yhtään epäile etteikö Yhdysvalloista levitetä propagandaa. Yhdysvaltojen hegemonia leviää tänne viihteen kautta. Meidät on kyllästetty jenkkikulttuurilla. Televisio ja internet viihde on suurimmaksi osaksi peräisin USA:sta. Valtamedian kritisoiminen Yhdysvaltojen ihailusta on sinääsä turhanpäiväistä, jos itse kuluttaa suurimmaksi osaksi jenkkiviihdettä.

  5. Mediakritiikkiä voi taatusti esittää syyllistymättä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai törkeään kunnianloukkakukseen.

   1. Teppo Virtanen
    1.8.2016, 16:41

    Kuka on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai törkeään kunnianloukkakukseen?
    Sinulla on varmaankin linkittää tuomioita väittämäsi tueksi!

    1. Sami Laakso
     1.8.2016, 16:50

     Tulihan se sieltä.

 2. Pekka Lampela
  1.8.2016, 14:03

  Rahaa tulee Janitskille jokaisesta klikkauksesta MV sivuilla. Näin toimii nettimainonta.

  1. Mitä rahaksi muuttuvaa MV-lehti mainostaa? Tai siis kuka niistä klikkauksista maksaa?
   Taisi mahdollinen maksaja jo edellisistä teksteistä selventyä 😉

Kommentointi suljettu.