Jolla on, sille annetaan

Myös poliittiset paketoinnit virkanimityksissä syövät politiikan uskottavuutta. Sulle-mulle -politiikan aika on yksinkertaisesti ohi. Poliittinen kanta ei saa missään tapauksessa olla nimityksen este, mutta ei myöskään peruste. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että politiikka epäpätevöittäisi tehtäviin, mutta jäsenkirja ei voi olla enää jatkossa peruste huipputehtäviin pätevintä valittaessa.

Nimityspolitiikan lisäksi tarvitaan parempaa tarkkuutta yhteisten varojen käyttöön. Niistä pitää pystyä huolehtimaan paremmin kuin omista varoistaan. Myös kohtuuden viestin täytyy yleistyä niiden taholta, joiden tulevaisuus on turvattu. Edessämme on ennennäkemättömät talkoot, jotka tulevat koskettamaan jokaista suomalaista.

Näin kirjoitti oppositiopuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä blogiinsa 29.11.2013. Silloin Sipilää pidettiin yleisesti politiikassa pilaantumattomana, mutta nopeasti hän on pääministerinä oppinut talo tavoille. Nyt hän päätti järjestää vuoden 2015 vaaleissa eduskunnasta pudonneelle ja lohdutukseksi Sipilän valtiosihteeriksi nostetulle Paula Lehtomäelle  mukavan tuottoisan sivutoimen valtion sijoitusyhtiö Solidiumin hallituksen jäsenenä.

Poliittinen kanta ei saa olla nimityksen este pätevän nimittämiselle, mutta miten on sen pätevyyden laita? Vuonna 2010 kirjoitin useammankin jutun, joissa ihmettelin Lehtomäen toimintaa ympäristöministerinä. Niistä käy ilmi myös hänen osaamisensa yhteisten ja omien varojen käytössä, jota Sipilä piti erittäin tärkeänä kriteerinä nimityspolitiikassa. Jutut löytyvät kootusti täältä.

Näyttää siltä, että ainakin Lehtomäen omat ja perheen sijoitukset Talvivaaran kaivokseen epäonnistuivat täydellisesti. Pahemmin ei oikeastaan voi epäonnistua, joten ehkä Sipilä luottaa nyt siihen, että yhteisten varojen käytön on pakko onnistua paremmin. Luultavasti ainakin valtion sijoitukset Talvivaaraan eli nykyiseen Terrafameen jatkuvat ja valtion rahaa pumpataan jatkossakin pelkkää jätevettä tuottavaan kaivokseen . Ei sitä tulla ajamaan alas, vaikka niin on luvattukin. Sinne on syydetty jo niin paljon rahaa, että kukaan ei uskalla myöntää hirveää virhettä.

Oppositojohtaja Sipilä myös ennakoi ennennäkemättömiä talkoita, jotka tulevat koskettamaan jokaista suomalaista. Niistähän on jo saatu selkänahka kipeäksi ja lisää on tulossa. Sipilä jätti marraskuussa 2013 kertomatta miten itse kukin talkoisiin osallistuu. Siinä kävi kuten käy kaikissa talkoissa eli jotkut tekevät työt ja jotkut päällysmiehiksi itsensä katsovat syövät eväät ja juovat kaljat.

Tästä meillä on kaksi ääriesimerkkiä. Sipilän luottohenkilölle annetaan helppo homma, joka tuottaa mukavan 40 000 euron lisäansion ja paikkaa entisten sijoitusten tuottamaa aukkoa varallisuudessa. Samaan aikaan köyhä vanhus kuolee leipäjonoon.

Tarkatkaa siis, miten kuulette. Jolla on, sille annetaan, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mitä hän luulee itsellään olevan. (Luuk. 8:18)

Tai ehkä pitäisi vain todeta takavuosien brittisarjan Kyllä, herra ministeri tapaan: Kaikilla kärsä kaukalossa ja osalla sorkatkin.

Kommentit (24)
 1. Hannu Järvinen
  3.8.2016, 11:24

  Eiköhän iso, jopa isoin, motiivi hakeutua politiikkaan ole juurikin halu päästä käsiksi isännättömään yhteiseen rahaan. Vaalien välissä tämän rahan käyttämisestä ei tarvitse tehdä tiliä kenellekään, kunhan ei riko lakia. Jos arvioi joka tapauksessa häviävänsä seuraavat vaalit, ei todellakaan kannata kursailla niin kauan kuin valtion kassa on käytettävissä. Samaa ne muuten tekevät demarit ja kaikki muutkin puolueet. Oppositiossa se vain on aika paljon vaikeampaa kuin hallituksessa.

  1. En usko ahneuden olevan suurin motiivi hakeutua. Jokaisella henkkoht tuntemallani poliitikolla on hakeutumusvaiheessa ollessa ollut halu paremmasta yhteiskunnasta ja myös jonkinlainen arvostuksen kaipuu. Valta turmelee, mutta ei kaikkia.

   Sakun kirjoittama on kyllä totta. Kepulaisuuden kulttuuria voi olla mahdoton vastustaa.

 2. Noilla talvivaaraan pumpatuilla verovaroilla olisi voinut kustantaa 50 000 – 100 000 ehkä enemmällekin pitkäaikaistyöttömälle (riippuen palvelun tasosta) inhimilliset kouluttautumismahdollisuudet uuteen ammattiin tai palkkatuettua työtä TES-mukaisella palkalla. Nyt ne sadat veronmaksajien miljoonat upposivat muutaman tuhannen ihmisen eduksi.

  Jotenkin tuntuu, että pitkäaikaistyöttömiin investoidessa rahat olisivat menneet parempaan käyttöön. Aina voi elää toivossa jos pistetään vielä miljardi euroa talvivaaraan, että se alkaa vielä joskus tuottaa voittoa yksityisille omistajilleen.

  1. Hieno kommentti,olen itse samaa mieltä ja ihmettelin kun hallitusherrat löivät sinne satojamiljoonia veronmaksajien rahoja vaikka lopputuloksen näki jopa jokainen tavallinen kaduntallaajakin ilman akateemista tai korkeakoulutusta.

Kommentointi suljettu.