Arvotyhjiö

Vihreiden nuorten puheenjohtajat Saara Ilvessalo ja Jaakko Mustakallio aloittivat kansalaiskampanjan sen puolesta, että järjestäytyneen rasismin kriminalisointi kirjattaisiin rikoslakiin. Heillä on myös ihan konkreettinen ehdotus lain sanamuodoksi.

Ajatuksen tyrmäsi Facebookissa perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri kansanedustajan ja juristin arvovallalla.

meri

Meren perustelut ovat juridisesti oikein, mutta menevät ohi maalin. Minä en näe esityksessä minkäänlaista pyrkimystä kieltää oikeusavun antaminen rasistisesta rikoksesta epäillylle. Esityksessä puhutaan oikeudellisten neuvojen antamisesta rotusyrjintää edistävään toimintaan. Tämä ei voi tarkoittaa oikeusavun kieltämistä rikoksesta epäillylle, sillä siitä on vahvat säädökset muualla lainsäädännössä. Vihreiden esityksen sanamuoto on kyllä hiomista vailla, mutta se on normaalia lainvalmistelutyötä.

Meri myös siteeraa poliittiset toimintavapaudet turvaavaa lainkohtaa ihan oikein, mutta turhaan. Rikollinen toiminta ei nykyisinkään kuulu poliittisten toimintavapauksien piiriin. Poliittisen toimintavapauden tai edes sananvapauden nimissä ei saa syyllistyä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai kunnianloukkaukseen.

Kyse on ihan arvovalinnoista. Perussuomalaisilla näyttää ainoana peräseinänä rasististen puheiden suhteen olevan laki. Muilla puolueilla on myös muita arvoja. Jos vaikkapa Maria Tolppanen SDP:n edustajana kirjoittelisi samalla tavalla kuin kirjoitteli perussuomalaisena, niin eduskuntaryhmä puuttuisi varmasti asiaan. Perussuomalaisilla kaikki on sallittua, jos sitä ei jälkikäteen havaita laittomaksi.

Vihreiden nuorten kampanja on tervetullut keskustelun herättäjänä, mutta minä en pidä rasismin erikseen kieltämistä tarpeellisena enempää kuin oikeusministeriökään. Rikoslaki kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkauksen, ja yhdistyslaki kieltää hyvien tapojen vastaisen yhdistystoiminnan. Ongelma ei ole lainsäädännössä, vaan lain noudattamisen valvonnassa. Lakia valvovat viranomaiset tarvitsisivat potkun persuksille.

Jos yhdistyslakia noudatettaisiin, niin Soldiers of Odin olisi ehkä voitu hyväksyä yhdistysrekisteriin, koska yhdistyksen säännöissä ei puhuta mitään rasismista ja väkivallasta. Sen toiminta olisi kuitenkin pitänyt lopettaa oikeusteitse jo alkumetreillä, kun kävi ilmi sen ainoina toimintatapoina olevan rasismi ja väkivallalla uhkaileminen.

Jos rikoslakia noudatettaisiin, niin Suomen Vastarintaliikkeen jäsenet pitäisi asettaa syytteeseen. Rikosnimikkeistä löytyy suorastaan valinnanvaraa, kuten kerroin jo lokakuussa 2014. Jos rikoslakia noudatettaisiin, niin useat perussuomalaisten kansanedustajat ja muut toimijat pitäisi kutsua kuulusteltavaksi tämän kesän ulostulojensa takia. Teuvo Hakkaraisesta lienee jo aloitettu esitutkinta, mutta myös Sebastian Tynkkynen ja Terhi Kiemunki ovat koko kesän potkineet laillisuuden peräseinää sen kestävyyttä kokeillen.

Niin, se sananavapaus. Onhan se ehdoton oikeus, mutta jos kenen tahansa ainoa moraali on laillisuuden raja, niin silloin eletään melkoisessa arvotyhjiössä.

Kommentit (24)
 1. Antero Pönni
  4.8.2016, 10:19

  Perussuomalaiset ovat hallituspuolueena. Olisiko sillä sitten vaikutusta oikeuslaitoksen toimintaan, kun nämä rasistiset rikokset ovat poikkeuksetta PSn edustajien ja kannattajien tekemiä?
  Eduskunnassakin PS lienee poliisien osalta edustuksellinen määrän suhteen?
  Onko sama sitten poliisivoimissakin, sekä johtoportaassa, sielläkin PS enenmistönä?
  Ne poliisit, jotka itse tunnen henkilökohtaisesti, niin yksikään heistä ei ole persujen äänestäjä. Kokoomus ja Keskusta vie heidän äänensä. Taasen meidän kunnanvaltuustossa on yksi ainoa poliisina palkkaansa nauttiva. Hän on sitten tietysti PSn edustaja.

  1. Juha Kajander
   4.8.2016, 10:55

   Sehän ei saisi vaikuttaa. Tuomioistuinten tulee olla riippumattomia, Sen sijaan PS:n asema hallituspuolueena voi vaikuttaa ja vaikuttaakin lainsäädäntätyöhön siten, että puolueelle vastenmieliset lakihankkeet eivät etene, eivät ainakaan ilman hallituskumppanien painostusta.

 2. Arvotyhjiö ei taida olla ainoa “kriittisten” päässä sijaitseva tyhjiö.

  Kun vääristely, valehtelu, vihakirjoittelu, solvaaminen ja uhkailu nimetään mielipiteeksi ja niiden esittämistä julkisuudessa sanotaan keskusteluksi, niin kyse ei ole arvoista.

  1. Jukka Tanttari
   4.8.2016, 19:26

   Klassinen ryhmädynamiikan ilmiö: kun ryhmältä (so. persupuolueelta) puuttuu järkevä, kestävä perusajatus, vajoaa se alkumenestyksen hiipuessa omaan sisäiseen maailmaansa. Kannatuspaniikin synnyttämä voimakenttä rusentaa yhdeksi pisteeksi koko puolueen: poliittinen musta aukko. Eipä sieltä sitten viime aikoina (josko juuri aiemminkaan) ole valonsäteitä päässyt tapahtumahorisontin tälle puolelle. Ulospäin näkyy ja kuuluu epätoivoista vihollisten osoittamista vähenevälle kannattajakunnalle, keskenkasvuista räkytystä ja juopunutta sössötystä. Sääli, sillä puolueessa kuitenkin on järkeviäkin ihmisiä.

  2. Ilkka Tuukkanen
   5.8.2016, 16:02

   Nimenomaan. Mielipidekin pitäisi perustella. Historian, politiikan ja yhteiskunnan jonkinlainen tuntemus auttaisi ehkä hieman.

  3. Ilkka Tuukkanen
   5.8.2016, 16:18

   Niin? Ja mikähän “heikin” kommentissa oli solvaavaa?

Kommentointi suljettu.