Kotomaamme koko kuva?

Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot, olivat ainiaaksi painuneet hänen sydämensä syvyyteen. Ja tästä kaikesta syntyi hänen tahtoonsa halua ja pyrkimistä kohden maamme onnea ja parasta.

Nämä Aleksis Kiven sanat tulivat hakematta mieleeni tänä aamuna, kun näin Facebookin uutisvirrassa tämän kuvan. Tässäkö meillä on tämän hetken kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot? Tai ehkä sittenkin on parempi siteerata Nummisuutarin Eskon nousuhumalaa:

Tilulii, tilulii, tilulilu lilulii. Minä siivet selkääni saan ja pyllyyni pitkän pyrstön, ja kohoon korkeuksiin ylös.

sari päivärinta

Kuva: Sari Päivärinta

Kyse on eilisestä Itäkeskuksen mielenosoituksesta, jossa puolueeksi aikovan Suomi ensin -liikkeen piti vallata ostoskeskus takaisin maahanmuuuttajilta. Vastamielenosoittajia oli lehtitietojen mukaan kaksinkertainen määrä ja sen verran jaksoin seurata videotallenteita, että niiden perusteella ei tulevalla puolueella ole kovin loistavaa tulevaisuutta. Tilaisuuteen oli lähettänyt kirjallisen tervehdyksen MV:n julkaisija Ilja Janitskin ja sille oli hurrattu kovasti. Näin edistää isänmaan asiaa maahanmuuttoa vastustamalla Espanjassa vapaaehtoisessa maanpaossa elävä maahanmuuttajan poika.

Olen jo kauan ihmetellyt näiden äärioikeistolaisten piirien käsitystä isänmaasta. He tuntuvat oikeasti kuvittelevan olevansa sodassa isänmaan puolesta maahanmuuttajia ja ennen kaikki suvakeiksi haukkumiaan syntyperäisiä Suomen kanslalaisia vastaan. Sotaretoriikkaa ja hysteriaa lietsotaan monella tavalla. Lietsojina ovat monet perussuomalaiset poliitikot, jotka eivät keksi mitä olisi sellainen perussuomalainen talouspolitiikka, jolla voisi perustella kansalle puolueen toimintaa hallituksessa. Lietsojina ovat politiikan alalla ensiaskeleita tapailevat joutomiehet, joilla ei tähän mennessä ole ollut mitään agendaa politiikassa etenemiseen. Lietsojina ovat elämän syrjäpoluilla ja lain rajalla tasapainoilevat puolisyrjäytyneet, jotka ovat löytäneet elämälleen tarkoituksen näennäisestä isänmaallisuudesta. Ja lietsojina ovat olleet ne tavalliset ihmiset, jotka ovat uskoneet näiden hurmahenkien puheita.

Kaiken tämän lopputuloksena on sikamaskiin pukeutuneen naisen ahterin päällä surkeasti lepattava Suomen lippu. Hyvällä syyllä voi sanoa, että nämä ihmiset ovat käsittäneet isänmaallisuuden päin persettä.

En tiedä miten te käsitätte isänmaallisuuden, mutta minulle se on aina ollut jotenkin itsestään selvä asia. Kansakoulussa laulettiin siniristilipusta, armeijaan mentiin ajallaan, opiskelu, työnteko ja verojen maksaminen ovat aina olleet sitä arjen isänmaallisuutta. Juhlapuheista en ole koskaan perustanut ja olen aina pitänyt omasta isänmaallisuudestaan liikuttuvia vähän höhlinä.

Sukuni on suomalaista niin pitkälle kuin sitä yleensä pystytään selvittämään ja yksi esi-isäni, Olli Timonen, oli Suomen sodan aikaan Itä-Suomessa vaikuttaneen sissipäällikkö Olli Tiaisen adjutantti. Kirkonkirjojen mukaan hän tosin oli raaka ruoja, moninkertainen huorintekijä ja kirkossa viihtymätön sälli, mutta luonnehdinta saattaa kuvata enemmän miehitykseen alistuneen virkavallan asennetta kuin todellisuutta. Isoisäni taisteli talvi- ja jatkosodan etulinjassa ja nähdessään aikoinaan upseerioppilaan natsat kauluksessani toivoi vakavana, että kenenkään ei koskaan tarvitsisi kokea samaa kuin hän itse joutui kokemaan.

Tätä taustaa vasten pidän näitä Rajat kiinni- ja Suomi ensin-porukoita tärähtäneinä. Heillä ei ole mitään muuta kuin suuria sanoja ja kelvotonta sotaretoriikkaa, jossa keskitytään hekumoimaan suvakkien ja maahanmuuttajien tappamisella, kidutuksella ja kansalaisuuden riistämisellä.

tillanen karkoittaa

Paskasakkia, sanon minä. Silti he ovat samoja suomalaisia kuin minäkin ja arvostan heitä ihmisinä ja Suomen kansalaisina ihan tasavertaisesti. Samalla tavalla arvostan jokaista ihmistä hänen taustastaan, lähtömaastaan tai uskonnostaan riippumatta. Suomessa on tilaa asua ja työskennellä jokaisella, joka haluaa. Kaikilla ei ole työtä, mutta Suomella on oltava varaa huolehtia myös heidän hyvinvoinnistaan. Jos ei ole, niin syrjäytettyjen radikalisoituminen tulee jatkumaan ja tulemme vielä näkemään paljon pahempaa isänmaallisuuden runtelemista kuin pyllyn päällä lepattava Suomen lippu.

Tehkäämme, veljet, ankara liitto ja heittäkäämme pois kaikki viha, riita ja vaino täällä lintukodossa, kuten Seitsemän veljeksen Juhani lausui.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

 

Kommentit (93)
 1. Antero Pönni
  6.8.2016, 10:00

  Tähän on sitten jouduttu/ päästy, kun Suomesta mielenterveyspalvelut on ajettu alas.

  1. Tällaisten kommenttien esittäminen on mielenterveyspotilaiden aliarviointia.

   1. Poikkeuksellisesti Nimimerkillä
    7.8.2016, 01:34

    Totta. Itse lukeudun kyseiseen joukkoon, ja lähipiiristäni löytyy mielenterveysongelmaisia enemmän ja vähemmän masentuneista skitsofreenikoihin ja persoonallisuushäiriöisiin. Yksikään meistä ei ole ns. ”rajakki”. Harmillisen usein tämän blogin kommenteissa viitataan mielenterveyden ongelmiin tai niiden hoidon alasajoon muukalaisvihamielisyyden ja muun oikeistokeuhkoamisen syynä, mutta oma kokemukseni on aivan toinen. Mikäli yleistää pitää, tuntemani vakavasti mielenterveysongelmaiset ovat usein kaiken kokemansa jälkeen usein ymmärtäväisiä muiden ahdinkoa kohtaan, oli sen syynä sitten köyhyys, sairaus tai pakolaisuus. Ne jotka ilman lääkehoitoa jäädessään kärsisivät harhoista tai vainoharhoista, harvemmin ovat siinä pisteessä sitten kunnossa että pystyisivät järjestelmällisesti vihapuheita nettiin kirjoittelemaan.

    Viha on vihaa. Pelko on pelkoa. Patoutunut viha ja pelko voi purkautua kummallisilla tavoilla, ja puutteellinen itseanalyysin kyky edelleen kierouttaa ihmisen ajatusmaailmaa. Vaikka äärioikeiston parista varmasti löytyy, niin kuin kaikkialta muualtakin mielenterveysongelmaisia ihmisiä, viha ja pelko eivät kuitenkaan itsessään ole mielen sairauksia. Toivoisin ettei tämän blogin älykäs lukijakunta alentuisi jatkuvasti sekä loukkaamaan mielenterveysongelmaisia, että vähättelemään ”rajakki”-menoa kuittaamalla sen ”hullun houreiksi.” Nämä ihmiset kun ovat enimmäkseen aivan terveitä aikuisia, jotka tekevät tietoisen päätöksen käyttäytyä miten käyttäytyvät.

    1. Antero Pönni
     7.8.2016, 09:13

     Mitenkään halveksimatta ja aliarvioimatta mielenterveyden kanssa taistelevia, kun etenkin lähipiiriini kuuluu paljon heitä. Yksi sukulaisistani teki sen viimeisen ratkaisun. Kun ensimäinen kerta ei onnistunut ja sairaalassa ei ollut muka tilaa itsemurhaa yrittäneelle, vaan jätettiin jonoon, niin toinen kerta sitten onnistui, vaikka vanhenmat vahtivat koko ajan.
     Edelleen tuosta pidän kiinni, että palvelut niistä on ajettu alas. Apua saa vasta viime hetkellä, jos edes silloinkaan. Itsemurhaluvut pomppasivat pilviin tilastojen mukaan kun sairaalat ”tyhjennettiin” potilaista. Avohoito kahlasi kunnolla jälkijunassa. Eikä edes vielä ole päässyt siihen missä sen pitäisi olla.
     Kolmekymmentä vuotta sitten nämä Rajat kiinni pahimmat uhoojat olisivat suljetulla osastolla alle aikayksikön. Samoin siellä olisivat huuhtaset witit kaltaisineen. Vaikka 90 prosentia heistä nykypäivänä sinne ei kuuluisikaan. He kuuluisivat raastupaan, mutta valitettavasti oikeuslaitos katsoo sormien läpi tätä vihapuhetta edelleenkin. Vaikka laki antaa selkeästi mahdollisuuden nostaa syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

    2. ”Totta. Itse lukeudun kyseiseen joukkoon, ja lähipiiristäni löytyy mielenterveysongelmaisia enemmän ja vähemmän masentuneista skitsofreenikoihin ja persoonallisuushäiriöisiin.”

     Ei kannata niputtaa kaikkia mielenterveysongelmaisia samaan kategoriaan. Monet kaikkein vakavimmista persoonallisuuden häiriöistä kärsivät saattavat olla hyvinkin toimintakykyisiä ja aktiivisia. Heitä löytyy myös hyvinkin korkeista asemista yhteiskunnassa ei pelkästään pohjalta.

     Arvioiden mukaan noin 2,5% – 5% ihmiskunnasta on psykopaatteja, narsisteja tai sadistisia persoonallisuuden piirteitä omaavia. Se joukko tulee ikuisesti etsimään keinoa päästä kiusaamaan muita, käyttämään valtaa muihin, huijaamaan muita. Eikä se porukka ikinä lopeta tai muutu. Yleensä kaikkein naiveimmat ihmiset ovat sille porukalle helpompia uhreja. Kaikki paikat missä pääsee käyttämään valtaa, kiusaamaan muita tai jopa tappamaan vetää puoleensa noita kuin kärpäspaperi kärpäisiä.

     Noita piirteitä omaavat eivät ikinä muutu eikä niitä piirteitä voi hoitaa pois mitenkään.

     1. Minna Ylitalo
      7.8.2016, 13:33

      Moni rajakki kärsii selvästi pakkomielteistä sekä vainoharhoista ja heillä on selkeä nettiriippuvuus viharyhmiin. Feikkiprofiilien määrästä ja someryhmissä vietetystä ajasta voi päätellä miten syvälle henkilö on addiktioitunut. Myös kommenttien radikalisoituminen heijastaa henkisen tilanteen vakavuutta.

      Pakkomielteet ja riippuvuudet ovat hoidettavissa. Ikävä kyllä nämä henkilöt yllyttävät toisiaan valitsemallaan tiellä, eikä heillä ole läheisiä, jotka viheltäisivät pelin ajoissa poikki. Kyseiset henkilöt ovat vihan sokaisemia, vainoharhaisia ja syrjäytyneitä, osa työkyvyttömiksi addiktioituneita ja jokunen tapaus on tunnetusti jopa menettänyt työpaikkansa.

      Väkivaltafantasioilla mässäilijät taas oireilevat sadismia, mikä on luonnevika, eikä sille ole mitään tehtävissä. Sitten on näitä suuruudenhulluja rotuhygieenikkoja tyyliin ”kun valta vaihtuu tässä maassa, niin MINÄ hoidan puhdistuksen”.

      Perussuomalaiset ovat viestittäneet useampaan otteeseen, että tällainen monifobinen ja pakkomielteinen häiriökäyttäytyminen on silkkaa lupsakkaa letkauttelua, kännissä ja läpällä. Timo Soini suorastaan hyllyy ja hytkyy naurusta, kun pelkotilojensa kanssa painiskeva Kansa hupsuttelee mielenterveysongelmaisena työkyvyttömyyden rajoilla.

 2. Jukka Laine
  6.8.2016, 10:12

  Onhan Suomessa mielenterveyspalveluita. Mutta sitä tarvitsevat ovat avohoidossa. Ennen vanhaan hullut eivät saaneet kulkea vapaana.

  1. Poikkeuksellisesti Nimimerkillä
   7.8.2016, 01:55

   Mielenterveysongelmaisena ja syvästi ihmisoikeuksista ja politiikasta välittävänä, tulen hyvin surulliseksi siitä empatian puutteesta jonka ”hullut kulkevat vapaana”-tyylisestä kommentoinnista välittyy, vaikka se usein hyvin kevytmielisesti lauotaankin. Toivon että blogin lukijat ja kommentoijat hiukan tarkastaisivat omaa meihin ”hulluihin” kohdistuvaa asennettaan. Osastohoito on sairaiden, vammaisten ja mielenterveysongelmaisten oikeus silloin kuin he sitä tarvitsevat, eikä mikään yhteiskunnallisen keskustelun rajoittamisen keino. Enkä usko että kukaan terveen ihmisarvokäsityksen kannattaja oikeasti kukaan kaipaa yhteiskuntaan jossa ”hulluus” on rikos josta automaattisesti rangaistaan vankeudella.

   Rajakeissa voi olla mielenterveysongelmaisia, ja mielenterveysongelmaisissa rajakkeja, mutta enemmän nämä Eeron kaltaiset tyypit ovat vihan sokaisemia ja johdateltuja.

   1. Antero Pönni
    7.8.2016, 08:50

    Taidat olla täysin oikeassa. Mikäli joku/ jotkut näistä Rajat kiinni porukoista syyllistyvät rikoksiin, niin epäilen että 90 prosenttia heistä katsotaan täysin tietoisesti tehneen sen rikoksen. Ettei ole ollut ”sekaisin” rikosta tehdessään.

Kommentointi suljettu.