Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Herkkä tapaus

Lapsi kaltoin kasvattama, poika tuhmin tuuittama, ei tule älyämähän, miehen mieltä ottamahan, vaikka vanhaksi eläisi, varreltansa vahvistuisi.

Näin virkkoi Väinämöinen kuultuaan uhmakkuudellaan sukunsa ja itsensä tuhonneen Kullervo Kalervonpojan itsemurhasta. Miehen mieltä ei näytä tulevan myöskään nettikollektiiviksi itseään sanovalle Kullervo Kalervonpojalle, joka väittelyn kanssani surkeasti hävinneenä jatkaa uhmakasta taisteluaan. Asia-argumenteista hän luopui heti kättelyssä ja siirtyi solvaluslinjalle estettyään ensin kommentointini sivuillaan. Nyt minä olen hänen mukaansa nettipunakaartin Isä Aurinkoinen sekä ylimielinen, mahtipontinen, itsekeskeinen ja valheellinen mölyäjä, joka todennäköisesti on syyllistynyt veronkiertoon ja muihin rikoksiin.

kullervo

Tämä Kullervo onkin tavallista herkempi ansarikukkanen. Ensin hän väitti perussuomalaisten olevan rikoslain tarkoittama kansanryhmä. Kun kerroin lain esitöillä perustellen hänen olevan väärässä, niin hän pillastui täysin ja alkoi suoltaa minua herjaavia blogitekstejä. Loppua niille ei näy, mutta tyylilaji on selvä. Hän ei yritäkään perustella mitään asiallisesti, vaan käy uhmakkaaseen rintamahyökkäykseen solvauksia syytäen.

Mikäs siinä. Odottelen mielenkiinnolla tulevia paljastuksia veronkierrosta ja muista rikoksistani. Sitten asia meneekin poliisin tutkittavaksi, sillä perätön väite jonkun syyllistymisestä rikokseen on oikein oppikirjaesimerkki kunnianloukkauksesta. Senkin Kullervo tietäisi, jos tuntisi yhtään rikoslakia.

Nimetön huutelija ei ole mitään muuta kuin pelkurimainen mitättömyys, mutta yritetäänpä vielä kerran selittää tuota hänelle niin salamyhkäistä laintulkintaa. Itse hän tulkitsee sitä täysin amatöörimäisesti lukemalla pykälän ja antamalla sille haluamansa merkityksen. Sen jälkeen hän julistaa mielipiteensä todistetuksi faktaksi.

Sillä, mitä Kullervo ei tiedä laintulkinnasta, on täytetty monta kirjastoa. Aloitetaan ihan alkeista. Jos kirjoitettu laki on selvä, niin silloin riittää nojautuminen lain sanamuotoon. Kun ruvetaan tulkitsemaan eli soveltamaan säännöstä yksittäiseen oikeudelliseen kysymykseen, perehdytään ensimmäiseksi lain esitöihin. Näin tehdään siksi, että saadaan selville lainsäätäjän tarkoitus eli mitä varten kyseinen säädös on tehty. Tärkeimpiä esitöitä ovat valiokuntien mietinnöt ja hallituksen esityksen perustelut. Lisää tulkintaa etsitään mm. ennakkotapauksista ja asiaan perehtyneiden viranomaisten julkaisuista.

Jo hallituksen esityksen perusteella on selvää, että minkään poliittisen puolueen jäsenet ja kannattajat eivät ole lain tarkoittama kansanryhmä. Lisävakuutta tälle tulkinnalle saa vaikkapa Valtakunnansyyttäjänviraston työryhmän loppuraportista Rangaistavan vihapuheen levittäminen internetissä. 

Tällä raportilla on laintulkinnan kannalta merkitystä siksi, että juuri VKSV on keskeinen tekijä kansaryhmää vastaan kiihottamisesta nostettavissa syytteissä. Se voi määrätä ja on määrännytkin tutkittavaksi sellaisia tapauksia, joiden esitutkinnan poliisi tai syyttäjä ovat keskeyttäneet.

Raportin sivulla 21 sanotaan näin:

Poliittinen vakaumus voi monessa suhteessa rinnastua esimerkiksi uskonnolliseen vakaumukseen. Poliittiset ryhmittymät jäävät kuitenkin käytännössä panettelu- ja solvaamistunnusmerkistön ulkopuolelle yhteiskunnallisen ja poliittisen keskustelun erityisen vahvan sananvapaussuojan perusteella. Poliittisen mielipiteen perusteella muodostuneilla ryhmillä on lisäksi erilainen luonne kuin sellaisilla ryhmillä, jotka muodostuvat synnynnäisten ominaisuuksien ja identiteetin perusteella. Yhteiskunnallisten ja poliittisten mielipiteiden perusteella muodostuvat ryhmät eivät samalla tavoin ole pysyviä ja ne perustuvat henkilöiden vapaaehtoisiin valintoihin. Koska säännöksen tarkoituksena on antaa suojaa sellaisille vähemmistöryhmille, jotka yleensä ovat yhteiskunnassa sosiaalisesti heikommassa asemassa ja sen vuoksi erityisen suojan tarpeessa, ja koska säännös on sananvapaudenrajoitus, ei vakaumus -termiä ole tästäkään syystä perusteltua tulkita laajentavasti kattamaan esimerkiksi poliittisen vakaumuksen perusteella määräytyviä ryhmiä.

Jos Kullervo Kalervonpojan tulkinta poliittisen puoleen olemisesta kansanryhmä pitäisi paikkansa, niin hän itse syyllistyisi kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

kk

Nyt jään sitten odottelemaan millaiseen fanaattiseen raivoon Kullervo seuraavaksi itsensä yllyttää. Nimensä esikuvan mukaan odotettavissa lienee entistä röyhkeämpää ja uhmakkaampaa toimintaa, koska joillekin ei koskaan tule miehen mieltä.

Kommentit (9)

 1. Joni Pelkonen

  Se on tätä nykyaikaa, kun pelkkää nettiä 15 vuotta lukenut tyyppi luulee olevansa asiantuntija yhtään missään asiassa. Kullervo lienee rassukkapiireissä hieman pidemmän tien kulkijoita, eli käynyt koulunsa 1970-80-luvuilla. Silloin kun ei ollut nettiä, piti jotakin tietääkseen lukea ihan oikeita kirjoja ja paperille painettuja sanomalehtiä.

  Kullervo taitaa tosin olla sitä surkeampaa porukkaa joka ei koskaan lukenut mitään. Ilo olikin suuri, kun saatiin netti ja nämä hieman vajaamman omaksumiskyvyn omaavat tyypit saivat luettavakseen mukavia 10 rivin mittaisia nettiuutisia, joita lukemalla pari sataa päivässä tuntee itsensä tosi hyvin lukeneeksi ja tiedollisesti täydelliseksi. Sitä tietää kaiken tekniikasta kun lukee Popular Mechanicsin sivuilta kymmenrivisen lyhennelmän jutusta, joka tosin on lehden paperiversiossa parisataarivinen. Ja tietää kaiken maahanmuutosta kun on lukenut iltapäivälehtien nettiversion kaikki otsikot.

  Tämä Kullervo on hyvin viisas mies. Hän tietää kaikesta kaiken. Koska on lukenut nettiuutisten otsikot. Ihan kaikki ne.

 2. Pekka Pehkonen

  Kullervolla on liian suuri kakku syötävänään. Jollei tästä kakusta haukata tarpeeksi usein ja suuria haukkapaloja, se kuivuu – liian suuriin paloihin taasen voi tukehtua. Ankara yhtälö siis. En sääli. Pankonpojan ruokailutottumukset ovat toista luokkaa: Vanha kettu – ei syö sitkeä lettu… Toivon, että jaksat intellektuellilinjaasi.

 3. Rintsu

  On sinänsä kummallista miten innokkaita nämä netin pahimmat öyhöttäjät ovat solvaamaan vasemmistoa, tai lähinnä vasemmistoksi luulemaansa.
  Ilmeisesti siitä syystä heitä tavataan kutsua ”äärioikeistoksi”?

  Mutta ovatko he koskaan sanoneet mitään oikeistolaista? Onko heillä politiikasta ylipäänsä minkäänlaista näkemystä?
  Rasismi ja tyhmyyden siivittämä pahansuopuus on mielestäni vaikeaa sijoittaa poliittisella kartalla mihinkään?

  • Joni Pelkonen

   Öyhöttäjät orientoituvat äärioikeistoon ilmeisesti siksi, että oikeistokin on aina orientoitunut äärioikeistoon huomattavasti helpommin kuin vasemmisto. Autoritäärisyys, konservatiivisuus, kovat arvot, raha, kaikki nämä ovat aina miellyttäneet oikeistoa enemmän kuin vasemmistoa. Kovista arvoista kumpuava viha on tietenkin äärioikeiston elämänveri. Lisäksi vasemmisto on varsin pitkään nähty uudistusvoimana ja oikeisto uudistuksia vastustavana voimana, jolloin kaikkea pelkäävät hörhöt tietenkin valitsevat turvakseen oikeiston.

   • Rintsu

    No tavallaan totta töriset siis noin ajateltuna.

    Mut jos saan pankkopojalta luvan, niin laitan hyvin yksinkertaistetun ja karrikoidun esimerkin.

    Menestyvän lasitusliikkeen omistajan voisi kuvitella kuuluvan ”oikeistoon”
    Asentajat sit ovat duunareita, joten kuulunevat ”vasemmistoon” tai ainakin ammattiliittoon. Niinku simppelisti.

    Mut mihin kuuluu ikkunankivittäjä?

    Joka heittää kivellä ikkunaa ja hihittelee ittekseen, että: ”mä olen taitavampi kuin lasinpuhaltaja kun taas sain yhden lasiruudun rikki”.

    Hän varmasti nostaa bruttokansantuotetta mutta noin muutoin touhuissaan ei ole järjen hiventäkään.

 4. Erkki

  No joo…
  Kyllä persutkin on kansan ryhmä.
  Eivät kuitenkaan ole kansanryhmä.

  Ei näytä kalevalaishahmo selkosuomea osaavan – ei kirjoittaa saati ymmärtää.
  Näkemäni mukaan ns. näkemystä kyllä riittää…

  Hyvin Saku jaksat vähäosaisille ”palikoita” jaella.

 5. Mauri Pulkkinen

  Kullervo Kalervonpoika -kollektiiville on käymässä kuin Kalevalassa:

  Kullervo, Kalervon poika,
  katselevi veitsyttänsä,
  itse päätyi itkemähän.
  Sanan virkkoi, noin nimesi:

  ”Yks’ oli veitsi veikkoutta,
  yksi rauta rakkautta,
  isän saamoa eloa,
  vanhemman varustamata;
  senki katkaisin kivehen,
  karahutin kalliohon,
  leipähän pahan emännän,
  pahan vaimon paistamahan!

  Ruikuttamaan joutuu, kun ei ole hankkinut valmiuksia muuhun kuin pahaiseen solvaukseen. Kun siinäkään ei tukeudu faktatietoon vaan pelkkään pahansuopuuteen, joutuu huonoon valoon. Ymmärrystä ei riitä havaitsemaan leipään kätkettyjä kiviä. Siinä veitsi murtuu ja hammas katkeaa.

  Kummallinen kollektiivi, kun kukaan ei joukosta tee muuta kuin tiivistää tyhmyyttä.

  Sven Dufvaa ei kehuta järjenlahjoistaan, mutta hän on jäänyt symboliksi periksiantamattomana, rehtinä taistelijana. Miksei kukaan ota hahmoa Runebergin luomista henkilökuvista? Aito ja rehti nimimerkki somessa saisi paljon anteeksi ja myös apua pyytäessään.

 6. Pasi Karonen

  Onko tuttu sellainen ilmiö kuin Dunning-Kruger-vinouma? Se on psykologinen havainto: kun on oikein pöljä, ei edes tajua miten pöljä on.

  Tuo tulee nykyään välillä mieleen esimerkiksi Suomen, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Amerikan yhdysvaltojen poliittista keskustelua seuratessa.

 7. Stina

  Jos kunnolla paneudutaan asiaan, niin löytyyhän persuista aineksia alaryhmäksi tietyille ns kansanryhmille. Mietitäänpäs seuraavia ryhmiä, vammaiset, seksuaalinen suuntautuminen ja etninen tausta.

  KANSANRYHMÄ 1 VAMMAISET
  Otetaan pohdittavaksi vammaiset. Myös henkilöt joilla on kognitiivisia toimintarajoitteita kuuluvat tähän ryhmään. Kognitiivinen tiede käsittelee mielen ilmiöitä joita voi kuvata informaation prosessointina. ”Kognitiivisia toimintoja ovat mm. erilaiset tiedon vastaanottamiseen, tallentamiseen, käsittelyyn ja käyttöön liittyvät prosessit. Havaitseminen ja tunnistaminen (esimerkiksi kyky tunnistaa värejä ja muotoja, esineitä tai kasvoja) erilaiset kielelliset toiminnot (kuten kyky tuottaa ja ymmärtää luettua tai puhuttua tekstiä), ajattelu, päättely ja ongelmanratkaisu, muistaminen ja oppiminen sisältyvät kognition käsitteen alaan.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Kognitio

  Tämä kognitiiviseen vammaisuuteen viittaaminen persujen kohdalla ei minun puoleltani ole pelkkää, ilkeää läpän heittoa, vaan perustuu konkreettisiin huomioihin joita olen tehnyt tämän ryhmän aktiviteetteja seuratessa netin kautta. Olen erityisesti kiinnittänyt huomiota henkilöiden kykyyn tuottaa ja ymmärtää luettua tai puhuttua tekstiä, ajattelun loogisuuteen, päättelytaitoon sekä ongelmanratkaisukykyyn tai niiden puutteisiin. Rajoitteet tulevat helposti näkyviin nettikeskusteluissa, huomioida voi esim. Kullervo Kalervonpojan strategiat, valmiudet ja heikkoudet.

  Ymmärrettävistä syistä ongelmat paljastuvat niillä, jotka ovat paljon ja mielellään mediassa. Kuten esim. juuri Kullervo Kalervonpoika ja erityisesti jokuset poliitikot. Varmuuden vuoksi, en tietenkään tarkoita, että kaikilla persuilla olisi näitä ongelmia.

  Substanssia löytyy sen verran että vammaisryhmään kuuluminen voisi pitää kutinsa… Vastassa on tietysti se tosiasia, että poliittista kantaa ei määritellä myötäsyntyiseksi ominaisuudeksi vaan valinnaksi, ja hyvä näin. Ei auta, vaikka puolueen kannattajilla olisi tämän tyypin vammaisuutta runsaastikin tuoda esille. On pakko, juuri tässä kohtaa, kertoa mielenkiintoisesta tutkimuksesta. Pitkäaikaisseurannassa olleet henkilöt, jotka lapsena todettiin vähälahjaiseksi, olivat aikuisiässä selvästi kontrolliryhmää useammin sekä huomattavasti konservatiivisempia että myös rasistisia. Ero oli niin iso, että siitä tosiaan pystyttiin tekemään tämä johtopäätös.

  KANSANRYHMÄ 2
  Koska edellisessä tuli seinä vastaan, miten olisi seksuaalisen suuntautumisen kanssa? Sehän voi pitää sisällään mitä moninaisempia ilmiöitä. Se mikä olisi tärkeää, olisi tehdä tarkistus esitöistä mitä tämä määritelmä pitää sisällään, mutta annan nyt kuitenkin tulla lonkalta.

  Monet persut viettävät aikaansa kirjoittamalla raiskauksista. Ei päivää, etteikö joku persu, tai hännystelijä, otsasuoni pamahtamaisillaan kirjoita tästä. Tämä on sen suuntaista kirjoittelua, jota voi hyvällä syyllä pitää raiskauksilla hekumoimiseksi, ei asialliseksi kannanotoksi väkivaltaa vastaan. Motiivihan muuten on hyvin tiedossa. Kun tämän laatuisia rikoksia on tehty sekä persujen, että myös häntien toimesta, kertoo tämä vaahtoaminen jostain muusta kuin mitä annetaan ymmärtää. Kovaäänisimmät tuomitsijat saavat potkua omaan seksielämäänsä, kun voivat ”laillisesti” mässäillä naisiin kohdistuvalla väkivallalla päivästä toiseen.

  Niin kuin sanoin, en ole tarkistanut määritelmää seksuaalisesta suuntautumisesta. En kuitenkaan usko, että tämän tyyppinen ”suuntautuminen” sisältyisi lainlaatijan tarkoittamaksi suojelun kohteeksi. En myöskään usko että ”sairaus” käsite tässä yhteydessä on menestyvä…

  KANSANRYHMÄ 3
  Yksi mahdollisuus vielä, rotu/etnisyys. Persut geenikartoitukseen. Ehkä sieltä löytyy se mitä tässä haetaan. Jos perimästä löytyy esim neandertal ihmisen perimää, voisivat persut pyrkiä etnisenä ryhmänä, Neandertalien kansanryhmänä suojelun kohteeksi. Uskon että juuri tämä on persuille mieleen, eugeniikkaan perustuva yhtenäisyys. Yksi ikävähkö seikka saattaisi aiheuttaa hämmennystä, jopa ahdistusta. Kyseisellä DNA-tuloksella ei enää puhuttaisi eugeniikasta sen positiivisena muotona, vaan vastakohdasta, rotuhygieniasta.

  Eli loppujen lopuksi jäi tulos heikoksi, jos tämä viimeinen vaihtoehto ei tuo tulosta. Tarkoitus on vilpittömästi auttaa persuja löytämään se kohta, tai ryhmä laista, johon voisivat hyvillä mielin tukeutua ja saada näin lainmukaisen suojan poliittiseen vainoon, jonka kohteeksi mielestään ovat joutuneet.

  Persut voisivat satsata lainmuutoksen, jossa hyväksyttäisiin monesta eri alaryhmästä luotu laaja-alainen kansanryhmä uudeksi kansanryhmäksi. Siinä yksilölliset ominaisuudet pääsisivät kukoistamaan rinta rinnan, toimintarajoitteiset, seksuaalisesti todella erikoisesti suuntautuneet ja Neandertalien, suoraan alenevassa polvessa maailmaan tupsahtaneitten, jälkeläiset.

Kommentoi »

Comments are closed