33 – 16 – 0

Kohta viisi vuotta netissä on ihastuneen vahingoniloisena hoettu Li Anderssonin sanoneen vasemmistolaista väkivaltaa paremmaksi, kun hän syyskuussa 2011 sanoi tv:n Vihaillassa sitä erilaiseksi, ihmisten sijaan rakenteisiin kohdistuvaksi. Vähintään yhtä kauan on saanut kuulla äärivasemmiston, anarkistien ja viherpiipertäjien vaarallisuudesta, sillä he ovat häirinneet isänmaallista soihtukulkuetta ja sanoneet natseille rumasti, ovatpa nimitelleet poliisiakin.

Kaikkien vaarallisimpia ovat tietenkin äärimuslimit, jota raiskaavat ja tappavat läjäpäin suomalaisia.

Äärioikeiston toimijat sitä vastoin ovat aina olleet vain juopuneita yksinäisiä susia, jotka humalassa saattavat saada päähänsä mennä ampumaan ilotulitteita Ku Klux Klan-asussa päin turvapaikanhakijoita ja heittelemään polttopulloja vastaanottokeskuksiin. Netissä heidän tekojaan on kehuttu ja niitä on pidetty isänmaallisena reaktiona turvapaikanhakijoiden mutavyöryä ja suvakkien hyysäystä vastaan.

Tähän kuvaan lyö pahan lommon sisäministeriön selvitys esktremistisistä väkivaltarikoksista vuonna 2015. Siinä on analysoitu poliisin tietoon tulleet ääriliikkeiden väkivaltarikokset ja koko selvityksen voi lukea täältä.

Tässä hyvä yleiskuva, joka selittää myös tämän jutun otsikon. Äärioikeiston rikosepäilyjä on 33, äärivasemmistoksi katsottujen 16 ja uskonnollisten ääriryhmien pyöreä nolla.

 

13924806_10157207827915277_7904015501007243021_n

Jostain syystä äärioikeistoksi on katsottu lähinnä vain Suomen Vastarintaliikkeen väkivaltainen toiminta ja suunnilleen kaikki rikokset selittyvät yhdellä ainoalla väkivaltaisella hyökkäyksellä tavarataloon. Kaikki muut teot on tilastoitu jonnekin muuanne yksittäisten tekijöiden touhuksi. Ihan vastaavasti myös äärivasemmiston rikoksista suurin osa selittyy viime itsenäisyyspäivän äärikansallismielisen 612-marssin vastaisella toiminnalla. Yhteistä molemmille on sekin, että suurinta osaa näistä tietoon tulleista epäillyistä rikoksista ei tutkittu loppuun asti.

Tilastoinnin ongelma on siis ilmeinen. Äärioikeiston teoiksi ei ole katsottu polttopulloiskuja vastaanottokeskuksiin, eikä netissä ja jopa julkisilla paikoilla koko ajan tapahtuvaa kiihottamista kansanryhmää vastaan ilmeisen resurssipulan takia edes tutkita. Näistä puutteista huolimatta yleiskuva on selkeä. Äärioikeistolainen väkivalta on suurempi ongelma kuin mikään muu ja se kohdistuu ihmisiin. Äärivasemmisto ja ydinvoiman vastustajat eivät edes yhdessä yllä samalle tasolle.

Uskonnollista ekstremismiä ei ole havaittu ollenkaan, vaikka juuri siitä kovinta meteliä pidetään. On ihan turha selittää, että eivät ole uskaltaneet, kun täällä vartioivat naisiamme suomalaiset urhot naistenhakkaajajäsenistään tunnetusta Soldiers of Odinista alkaen.

Selvitys on valaiseva, mutta siinä on paljonkin kritiikin aihetta. Äärioikeisto on tulkittu suppeasti ja vanhanaikaisesti vain skinheadien eli käytännössä Suomen Vastarintaliikkeen toiminnaksi. Sitä pidetään ihan yleisesti marginaaliryhmänä, joka se tietysti onkin, mutta äärioikeistoon kuuluu paljon muitakin. Siihen kuuluu vaikkapa netissä ihan avoimesti kansanryhmää vastaan kiihottamista harjoittava Rajat kiinni-liike, joka on hurrannut väkivallalle ja haaveilee jatkuvasti terroriteoista, sisällissodasta ja kansanmurhasta. Siihen kuuluvat myös nämä ns. yksinäiset sudet, jotka viharyhmistä idean saatuaan toteuttavat haaveensa juopumuksen antamalla rohkeudella.

Äärivasemmiston koostumus ei ole minulle koskaan oikein selvinnyt. Selvitys puhuu anarkistihenkisistä radikaaleista antifasisteista, mutta keitä siihen joukkoon kuuluu? Siihen tuntuu kuuluvan ihan kuka tahansa, jonka joku nyt vain katsoo siihen kuuluvan. Anarkistinen radikaali antifasismi näyttää olevan katsojan silmässä ja siksi siihen on katsottu kuuluvan sellaisia poliitikkoja kuin Li Andersson ja Dan Koivulaakso. Lisäksi siihen tuntuvat joidenkin mielestä kuuluvan suunnilleen kaikki toimittajat, Yle, SPR, Pakolaisneuvonta ja eräs 58-vuotias pohjoiskarjalainen juristi.

Nyt joku jo ajattelee kirjoittavansa tänne kommentin raiskauksista ja seksuaalisesta häirinnästä, joita Suomessa ei tunnettu ollenkaan ennen turvapaikanhakijoiden tuloa. Vuonna 2015 tapahtui 1 007 raiskausta, joista syylliseksi epältiin turvapaikanhakijaa 20 tapauksessa. Tämä tieto on ihan eri tilastosta ja sen saatte halutessane etsiä itse. Seksuaalinen häirintä tuli rikoslakiin syksyllä 2014, joten ei pidä hirveästi ihmetellä tapausten lisääntymistä vuonna 2015 .

Tilastot ovat tilastoja ja selvitykset selvityksiä, joten jatkakaa halutessanne äärivasemmiston ja muslimien pelkäämistä, kuten teille on netissä opetettu. Jos satutte sivustakatsojana jäämään äärioikeistolaisen katujyrän alle tai saatte postissa kuolleen rotan, niin lienette suvakki ja saatte syyttää itseänne.

***

Kommentit vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (55)
 1. Virve Valoheimo
  16.8.2016, 13:41

  Väkivaltaisen mellakan johtaminen yht. 2 lukee tuossa, mutta toimijaa/toimijoita ei ole mainittu. Mitähän ne lienevät?

  1. Virve Valoheimo
   16.8.2016, 14:21

   Sivulla 13 on kirjattu: Vuonna 2015 äärioikeistolaiseen väkivaltaiseen ekstremismiin
   liittyviä rikosepäilyjä kirjattiin 33 kappaletta, ja siinähän onkin nuo 2 väkivaltaisen mellakan johtamiset 2 kpl.

 2. Janne Raitio
  16.8.2016, 13:47

  Nuo ovat vasta epäilyjä. Ja epäilyn perusteella ei saa tuomita. Odotellaan tilastoja tuomioista. Mahtaakohan tämä vuosi näyttää samanlaiselta.

  1. Pekka Rantamäki
   16.8.2016, 18:04

   Ja taaksepäin katsoen: näyttikö viime vuosi samanlaiselta kuin toissa vuonna ennustettiin?

Kommentointi suljettu.