Sakko ja oikeustaju

Rangaistus ei ole missään suhteessa mihinkään. Tunnen saaneeni rangaistuksen siitä, että maksan veroni Suomeen. On tämä ainakin minun oikeustajuni vastaista.

Näin sanoo 27 kilometrin ylinopeudesta 27 296 euron sakot saanut miljonääri Jari Löfroos Ilta-Sanomissa.

veikka lahtinen

Kuva: Facebook/Veikka Lahtinen

Taas löytyi yksi miljonääri, joka katsoo maksamiensa verojen oikeuttavan hänet olemaan noudattamatta nopeusrajoituksia. Kummallisinta on, että aika monet tavalliset palkansaajat yhtyvät hänen valitukseensa ja pitävät tällaisia sakkoja kohtuuttomina.

He ajattelevat vain sakkojen summaa ja suhteuttavat sen kenties huomaamattaan omaan tulotasoonsa. 27 000 euron sakot tuntuvat silloin hurjilta, mutta suhteessa Löfroosin tuloihin ne ovat ihan normaalin laskutoimituksen tulos. Itse rangaistus eli päiväsakkojen määrä on sama sekä tulottomalle että miljonäärille, mutta päiväsakon hinta määräytyy tulojen mukaan. Näin molemmat saavat suhteessa ihan samanlaisen rangaistuksen. Tästä poliisin sakkolaskurista  voitte katsoa paljonko 16 päiväsakkoa maksaisivat teille itsellenne.

Löfroosin saama sakko on siis suhteessa hänen tulohinsa eikä hänen maksamiensa verojen määrällä ole mitään tekemistä asian kanssa. Hyvilläkään veronmaksajilla ei ole mitään erioikeuksia posotella nopeusrajoituksista ja liikennesäännöistä piittaamatta.

Sen sijaan sakon kokonaissumma kyllä kertoo suhteettomista tuloista. Tässä maassa elää puoli miljoonaa ihmistä alle 1 500 eurolla kuukaudessa ja heihin verrattuna miljonäärin kitinä tuntuu vain säälittävältä huomionkerjäämiseltä. Että katsokaa nyt, miten epäreilusti minua kohdellaan, vaikka olen näin rikas.

1 500 euroa kuukaudessa nettona ansaitsevalle määrättäisiin samasta ylinopeudesta myös 16 päiväsakkoa ja summaksi tulisi 336 euroa. Hänen kukkarossaan se tuntuisi suhteessa vielä pahemmalta kuin miljonääristä tuntuu maksaa yli 27 000 euroa. Sakko on siis yhtä ankara köyhälle ja rikkaalle, kuten on tarkoitettukin. Köyhälle se tosin on suhteessa vieä ankarampi, joten jos sakkojärjestelmään tehtäisiin muutos, niin oikeudenmukaisempaa olisi pienentää summia siellä alapäässä.

Miljonääriksi voi näköjään tulla ilman oikeudentajua ja minkäänlaista ymmärrystä rangaistusjärjestelmästä. Ehkä juuri itsekkyys onkin rikkaaksi tulemisen tärkein edellytys.

Kommentit (58)
 1. Merja Nurmi
  19.8.2016, 12:37

  Olisikohan se sitten miljonäärin mielestä “tasa-arvoista”, jos sakko määriteltäisiinkin niin päin, että kuukausituloista jätettäisiin vain määrätty summa, vaikkapa niin, että kaikki toimeentulotuen perusosan tai ulosoton suojaosuuden yli menevä kuukausitulo yhdeltä kuukaudelta maksettaisiin sakkoja? Ja tietenkin määräävä kuukausi olisi rikoksentekokuukausi niin, että ei olisi mahdollista keplotella itseään yhden kuukauden ajaksi “tulottomaksi”?

 2. Tiina Kuikka
  19.8.2016, 12:46

  Voi kun nämä miljonäärit joutuisi maksamaan ruuastaan suhteellisesti saman verran kuin köyhätkin….

  1. Ja asumisesta. En usko, että 10000 €/kk tuloista menee 4000 €/kk asumiseen. Ja jos viisinumeroisesta kuukausitulosta jää säästöön joitakin kymppejä, hyvänä kuukautena muutama satanen, kuten pienempiä päiväsakkoja maksavilla, väitän että raha-asiat on hoidettu varsin huonosti.

   1. Kuukausitulot näyttää sakkosumman perusteella olevan 100000€, eli käteen jää vaivaiset 73000€.

Kommentointi suljettu.