Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lex Lindström

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström esitti eilen perussuomalaisten ministerikokouksessa, että yli 60-vuotiaat pitäaikaistyöttömät päästettäisiin kerralla eläkkeelle, koska edes tehostetut työvoimapoliittiset toimet eivät auta heitä työllistymään. Hintaa tälle ratkaisulle tulisi 20-30 miljoonaa euroa.

Ajatus on hyvä, mutta ei suinkaan uusi. 2000-luvun alkupuolella sama tehtiin Lex Taipaleen nimellä ja vain puolitoista kuukautta sitten ryhmä SDP:n kansanedustajia ehdotti samaa.  Ehdotus löytyy myös SDP:n laatimasta ohjelmasta pitkäaikaistyöttömyyden torjumiseksi ja eilen Tarja Filatov sanoi Facebookissa, että tarvittavat lakipykälätkin ovat SDP:llä valmiina .

jussi saarelma

Kuva: Facebook/Jussi Saarelma

Siitäpä sitten vain toteuttamaan hyvää ajatusta haaskaamatta aikaa idean alkuperäisestä esittäjästä riitelemiseen. Jari Lindström on työ- ja oikeusministeri, joten hän voi määrätä alaisensa lainvalmistelijat töihin heti. Tarvittavat laikimuutokset saadaan haluttaessa tehtyä hyvinkin nopeasti ja rahoitus voidaan järjestää vaikka jo ensi vuoden ensimmäisessä lisäbudjetissa.

Ongelmia tosin tulee varmasti hallituskumppaneiden kanssa, sillä hallituksen linjaus on tähän asti ollut kepin antaminen varsinkin pitkäaikaistyöttömille. Vasta kuukausi sitten Tarja Filatov sai sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylältä tätä asiaa koskevaan kirjalliseen kysymykseensä vastauksen, jonka mukaan  pitkäaikaistyöttömien eläketuki ei olisi linjassa eläkeellejäämisiän nostamisen ja työurien pidentämistä koskevien tavoitteiden kanssa.

Anteeksi nyt epäilyni, mutta eilinen Lindströmin avaus ei erinomaisuudestaan huolimatta oikein vakuuta. Sipilän hallitus on koko ajan ollut kurittamassa työttömiä. Heidän etuuksiaan on leikattu, tukien saamista vaikeutettu ja olemattoman työn vastaanottovelvollisuutta on lisätty sanktioilla uhaten. Näin äkillinen linjanmuutos tuntuu kummalliselta.

Se tuntuu niin kummalliselta, että mieleen muistuvat Timo Soinin asiantuntevat puheet vaalikampanjoissa valehtelemisestaVaalikampanjat ovat vaalikampanjoita. Vallan vahtikoirien, eli median, pitää puhkaista tällainen kupla ennen vaaleja. Sen jälkeen kun äänet on laskettu, niin turha enää valittaa.

Kuten tiedämme, niin ensi kevääänä pidetään kunnallisvaalit ja perussuomalaisten kannatus rypee pohjamudissa aiempien vaalilupausten ja todellisten tekojen välisen ristiriidan takia. Soinin keväiset puheet tykistön ajamisesta asemiin vihervasemmistoa vastaan ovat vain lisänneet Vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kannatusta, joten kyllä kansa tietää.

Lindströmin ehdotus toteutuisi, jos perussuomalaiset ja SDP olisivat samassa hallituksessa. Se juna kuitenkin meni jo kauan sitten, eikä uuden tulemisesta ole mitään tietoa. Perussuomalaisia sitoo hallitusohjelma, johon ei sisälly mitään ylimääräisiä eläkeratkaisuja pitkäaikaistyöttömille.

En kuitenkaan halua tyrmätä tätä ehdotusta, vaan pidän sitä tervetulleena avauksena. Erittäin positiivisena pidän myös Lindströmin eilisiä puheita pitkäaikaistyöttömien ja maahanmuuttajien palkka-alen jyrkästä torjumisesta ja TE-toimistoille esitettyä vaatimusta tulkita työttömiä koskevia lakeja tähänastista väljemmin. Näillä puheilla voi oikeasti olla merkitystä, koska niiden mukaan toimiminen ei vaadi uusia lakeja.

Mutta ei sitten narrata, eihän?

Kommentit (23)

 1. V. Laulajainen

  Vaikka SDP ja PS olisi samassa hallituksessa. Ei ole uskottava asia jotta toteutuisi.
  Moni ilmainen työntekijä jäisi käyttämättä, vaikka nuoriakin olisi tarjolla.

  Montakohan tuhatta minun työttöömyys on maksanut TE-toimistolle, kun ei ole mitään TE-toimistolta kuulunut sitten, kun kävin siellä ilmoittautumassa?
  Tosin ensi keväänä huhujen mukaan saan taas puolen vuoden keikan, sitä odotellessa sitä lyhyempiä keikkoja.

  Tästä taas asiaan kuusitoista: Millainen näkemys Timosella on ûber-kuljettajien vetäminen syytteeseen, mutta kyytejä välittävät henkilöt saavat jatkaa ilman rangaistuksen uhkaa?

  Maallikon näkemyksen suunnasta on verrattavissa: Parittajan toiminta on sallittua, mutta seksin ostaja saa syytteen (vaikka palvelua antava nainen ei ole ihmiskaupan uhri..

  • Lippis

   ”Parittajan toiminta on sallittua, mutta seksin ostaja saa syytteen.”

   Tarkoitit kai, että parituksen kohde saa syytteen. Muussa tapauksessa übertaksin käyttäjä olisi syytteessä..

   • V. Laulajainen

    Kiitos oikaisusta

 2. Angie

  Sinänsä kiva kuulla persupoliitikolta jotain muuta kuin typerää rasistista ja islamofobista potaskaa, vaikka tuo idea ei Lindströmin oma olekaan. Toteutumiseen en kyllä usko nykyisen hallituksen aikana.

 3. S Aaltonen

  Niin, jos ministerin viesti olisi muutakin kuin pelkkää sanahelinää, ja tarkoitus olisi tosissaan saada aikaan tällainen laki, ministeri olisi varmaan kertonut myös esimerkiksi miten tämä olisi tarkoitus rahoittaa.

  Uskon kyllä, että Lindström oikeasti henkilökohtaisesti mielellään säätäisi sellaisen lain, mutta tietää, että se ei tule onnistumaan nykyisessä hallituksessa. Joten tällaisena yksittäisenä ulostulona ilman konkretiaa se jäänee vain populistiseksi heitoksi.

 4. erkki

  Jos ministerin ulosanti oli tahatonta, niin kertoopa ”tietämisen” tason, jos tahallista, niin normaalia persupolittiikkaa…
  Epäilen jälkimmäistä 😉

  Kaksi yhdessä on mahdotonta: Luvata ja antaa.

 5. Merja Nurmi

  Joopa joo. Ne kunnallisvaalit. Ei tässä mistään muusta ole kysymys, niin kuin ei Soinin uusissa ulostuloissa päivähoitomaksuasioissa ym (varmaan joo ulkoministerin tonttia).

 6. AMK

  Miksi yli 60-vuotiaat?Yli 50-vuotiaalleekkin on vaikeuksia saada työpaikkaa,ensimmäisenä kun työpaikalla ”putsataan” saneeretaan lähtiöinä on aina 50 kymppiset,sen jälkeen 50:llä ei toivoakaan uudesta työpaikasta jos ei kuulu hyväveli joukkioon eikä omista poliittista passia.

 7. mika satta

  Kansalaispalkka/perustulo olisi ratkaisu moneen ongelmaan llisattyna minimipalkasta luopumiseen.

  • liisa hirvonen

   Suomessa ei ole yleistä minimipalkkaa, ainoastaan ammattiala- ja liittokohtaiset minimit. Suomessa pitäisi säätää yleinen minimipalkkalaki, kuten on useissa muissakin Euroopan maissa. Päästäisiin sivistysvaltioiden joukkoon. Minimipalkkaa vastustavat eivät halua, että Suomi on länsimainen sivistysvaltio.

   • mika satta

    tutkimusten mukaan minimipalkka sinallaan lisaa tyottomyytta, koska kynnys palkata kokematon tyontekija nousee, mutta ei ole mitaan yksittaista tekijaa, vaan toimenpiteiden kombinaatio joka vahentaa tyottomyytta. Tuloerojen pitaisi kasvaa, jos tassa on tarkoitus siirtya kohti jalkiteollista palvelu-yhteiskuntaa, ts. enemman kapitalismia ja vahemman valtion roolia.

    • Rintsu

     Kas kun se ei ole työllisyyttä jos työstä ei tarvitse maksaa kohtuullista palkkaa.

    • Angie

     Höpö höpö. On täysin poliittinen ja ideologinen valinta halutaanko tuloeroja kasvattaa ja mitä hyötyä siitä on ja kuka hyötyy. Se ei ole mikään taloustieteellinen fakta. Kannattaa tutustua innovaatiotaloustieteilijä Mariana Mazzucaton tutkimuksiin, niin voi omat harhaluulot valtion roolin huonoudesta korvautua faktatiedolla valtion roolin tärkeydestä taloudellisten innovaatioiden syntyyn ja merkittävyyteen.

     • mika satta

      miten Mazzucaton tutkimukset liittyvat valtion rooliin kansantalouden tulonmuodostuksessa ja jakamisessa.
      kyse on tikapuut vs. koysi ideologisesta valinnasta valtion roolista yhteiskunnassa yleensakin. Tuloero on todellakin ideologinen valinta, mutta jos mekanismi on fair game, niin en nae siina mitaan pahaa.

      • Angie

       Mazzucato todistaa väitteesi, enemmän kapitalismia ja vähemmän valtiota, täydeksi pupuksi.

    • Pekka Rantamäki

     Miten se minimipalkka työttömyyttä muka lisää, jos se on pienempi kuin nykyiset alakohtaiset minimit? Ja sitähän se takuulla tulee olemaan, jos Suomessa minimipalkkaan siirrytään.

 8. Maana Backman

  Vai niin, ajattelin, kun kuuntelin Lindströmiä, tästäkö kuvittelette saavanne pelastuksen tuleviin vaaleihin. Ainahan joku voi haksahtaa uskomaankin, vaikka työurien pidentäminen on ollut tähän asti hallituksen tavoite, mm.
  Uskokaa, sanoi myös Trump, ison meren takana mustalle väestönosalle. ”Mitä teillä voi olla hävittävää”, jos minäkin pystyn pari asiaa sanomaan, niin varmastikin aika moni ja monta asiaa siellä. Trump on samaa populistisakkia, kuin nämä täällä meillä ja kaikkialla.

  Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista luvataan, mutta minä uskon, että aina tulee yksi enemmän sitä huonompaa, noiden päälle.

 9. Jyrki

  No eipä nyt oikeastaan paljoa kiinnostanut nykyisen työministerin möläyttelyt medioissa. Samaa tuubaa ne muutkin poliitikot/puolueet on huudelleet vaaleista toiseen. Lopputulemat no mitään positiivista ei tapahdu.

  Negatiiviset asiat tulee taas tapahtumaan. Kuten orjatöiden massiivinen lisääntyminen ja erittäin nopeasti ja voimakkaasti. Ja niille uusien nimikkeiden keksiminen. Joku aika sitten mietinkin montako hyväveli/sisko kerhon ”saunailtamaa” tarvitaan oikeine juoma tarjoiluineen, että voitaisi tuottaa läjä uusia nimikkeitä orjatyölle. Ja työttömyyden ylläpitämiselle. Nuo hyväveli ja siskojen ”saunailtamat” kun on ollut tapetilla juomalaskuineen.

  Kyllä niiden ”saunailtamien” hintalappu ei ainakaan veroja vielä maksavien mieltä lämmitä. Ja jos vielä tajuisivat että hintalappu ei ole se mitä se ”saunailtamat” maksoi. Ne on pikku hiluja. Ne ”saunailtojen” seuraukset on todella paljon kalliimpi viitateen orjatöihin, koulutuksen alas ajamiseen jne.

  Esimerkiksi yhtenä seikkana se, että esimerkiksi kuntouttavassa työssä et saa opiskella. Ei ainakaan AMK-tason opintoja tuskin muutakaan. Ei vaikka se periaatteessa voisi olla portti pois orjatöistä ja opiskelu samalla muutenkin hyvin fiksua. Mutta sen sijaan voit orjatöissä esimerkiksi tehdä mölkkypelejä vuodesta toiseen se ei ole ongelma, mutta opiskelu samalla on.

  Ja jos sitten vielä ajatellaan, niin jos mölkkypelien tekemisestä maksettaisi oikea palkka orjatöiden sijaan. Opiskelu ei enää olisikaan ongelma. Mutta se ei olisikaan orjatyötä josta ”työnantaja” voisi hyötyä maksimaalisesti. Ja olla varma siitä, että orjan mahdollisuudet parempaan ei ainakaan parane.

 10. Pekka Pehkonen

  Vanha konsti. Käännetään jostain syystä huomio muualle.

 11. Ismo Liukko

  Minimipalkkaa vastustavat ammattiliitot, koska ne pitävät sitä uhkana yleissitovuudelle, jota ne myös aikanaan vastustivat. 10 % työvoimasta jää minimipalkkasäätelyn ulkopuolelle ja ILO:lle hymistellään kuinka Suomessa on minimipalkka-asia hienosti kunnossa.

 12. Hannu Ala-Olla

  Tuohon Soinin, mielestäni tähän asti suurimpaan perseilyyn liittyen. Mitenköhän Median pitäisi puhkaista vaalilupauk.. siis vaalivalheet ENNEN vaaleja?

 13. T Häkkinen

  Jotenkin minulla oli sellainen muistikuva, että tämä olisi jo melko vanha ehdotus joka on vain jostain syystä nyt pullahtanut pintaan. Tovin googlattuani löysin 14.9.2015 päivätyn Lindströmin tiedotustilaisuuden jossa hän ehdottaa yli 60 vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien laskemista eläkkeelle.
  Tuolloin oli ilmeisesti niin paljon uutisoitavaa kikystä ettei tämä ylittänyt uutiskynnystä.
  Itse uskon, että ehdotuksella on varsin hyvät mahdollisuudet mennä läpi, mutta varsin kyynisistä syistä.
  Hallituksella on kova tarve todistaa kiky-sopimuksen hyödyt, joten X-tuhannen työttömän muuttuminen eläkeläiseksi siivoasi hieman tilastoja heidän edukseen.

 14. Pertti I. Ikonen

  SDP:n Ilkka Taipalehan aikoinaan kirjoitti eläkepapereitä pitkään työttömille olleille mutta minun käsityksen mukaan eläkkeelle pääseminen koski alkoholisoituneita ja pitkään työttöminä olleita.

Kommentoi »

Comments are closed