Lex Lindström

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström esitti eilen perussuomalaisten ministerikokouksessa, että yli 60-vuotiaat pitäaikaistyöttömät päästettäisiin kerralla eläkkeelle, koska edes tehostetut työvoimapoliittiset toimet eivät auta heitä työllistymään. Hintaa tälle ratkaisulle tulisi 20-30 miljoonaa euroa.

Ajatus on hyvä, mutta ei suinkaan uusi. 2000-luvun alkupuolella sama tehtiin Lex Taipaleen nimellä ja vain puolitoista kuukautta sitten ryhmä SDP:n kansanedustajia ehdotti samaa.  Ehdotus löytyy myös SDP:n laatimasta ohjelmasta pitkäaikaistyöttömyyden torjumiseksi ja eilen Tarja Filatov sanoi Facebookissa, että tarvittavat lakipykälätkin ovat SDP:llä valmiina .

jussi saarelma

Kuva: Facebook/Jussi Saarelma

Siitäpä sitten vain toteuttamaan hyvää ajatusta haaskaamatta aikaa idean alkuperäisestä esittäjästä riitelemiseen. Jari Lindström on työ- ja oikeusministeri, joten hän voi määrätä alaisensa lainvalmistelijat töihin heti. Tarvittavat laikimuutokset saadaan haluttaessa tehtyä hyvinkin nopeasti ja rahoitus voidaan järjestää vaikka jo ensi vuoden ensimmäisessä lisäbudjetissa.

Ongelmia tosin tulee varmasti hallituskumppaneiden kanssa, sillä hallituksen linjaus on tähän asti ollut kepin antaminen varsinkin pitkäaikaistyöttömille. Vasta kuukausi sitten Tarja Filatov sai sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylältä tätä asiaa koskevaan kirjalliseen kysymykseensä vastauksen, jonka mukaan  pitkäaikaistyöttömien eläketuki ei olisi linjassa eläkeellejäämisiän nostamisen ja työurien pidentämistä koskevien tavoitteiden kanssa.

Anteeksi nyt epäilyni, mutta eilinen Lindströmin avaus ei erinomaisuudestaan huolimatta oikein vakuuta. Sipilän hallitus on koko ajan ollut kurittamassa työttömiä. Heidän etuuksiaan on leikattu, tukien saamista vaikeutettu ja olemattoman työn vastaanottovelvollisuutta on lisätty sanktioilla uhaten. Näin äkillinen linjanmuutos tuntuu kummalliselta.

Se tuntuu niin kummalliselta, että mieleen muistuvat Timo Soinin asiantuntevat puheet vaalikampanjoissa valehtelemisestaVaalikampanjat ovat vaalikampanjoita. Vallan vahtikoirien, eli median, pitää puhkaista tällainen kupla ennen vaaleja. Sen jälkeen kun äänet on laskettu, niin turha enää valittaa.

Kuten tiedämme, niin ensi kevääänä pidetään kunnallisvaalit ja perussuomalaisten kannatus rypee pohjamudissa aiempien vaalilupausten ja todellisten tekojen välisen ristiriidan takia. Soinin keväiset puheet tykistön ajamisesta asemiin vihervasemmistoa vastaan ovat vain lisänneet Vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kannatusta, joten kyllä kansa tietää.

Lindströmin ehdotus toteutuisi, jos perussuomalaiset ja SDP olisivat samassa hallituksessa. Se juna kuitenkin meni jo kauan sitten, eikä uuden tulemisesta ole mitään tietoa. Perussuomalaisia sitoo hallitusohjelma, johon ei sisälly mitään ylimääräisiä eläkeratkaisuja pitkäaikaistyöttömille.

En kuitenkaan halua tyrmätä tätä ehdotusta, vaan pidän sitä tervetulleena avauksena. Erittäin positiivisena pidän myös Lindströmin eilisiä puheita pitkäaikaistyöttömien ja maahanmuuttajien palkka-alen jyrkästä torjumisesta ja TE-toimistoille esitettyä vaatimusta tulkita työttömiä koskevia lakeja tähänastista väljemmin. Näillä puheilla voi oikeasti olla merkitystä, koska niiden mukaan toimiminen ei vaadi uusia lakeja.

Mutta ei sitten narrata, eihän?

 

 

 

Kommentit (23)
 1. V. Laulajainen
  21.8.2016, 10:10

  Vaikka SDP ja PS olisi samassa hallituksessa. Ei ole uskottava asia jotta toteutuisi.
  Moni ilmainen työntekijä jäisi käyttämättä, vaikka nuoriakin olisi tarjolla.

  Montakohan tuhatta minun työttöömyys on maksanut TE-toimistolle, kun ei ole mitään TE-toimistolta kuulunut sitten, kun kävin siellä ilmoittautumassa?
  Tosin ensi keväänä huhujen mukaan saan taas puolen vuoden keikan, sitä odotellessa sitä lyhyempiä keikkoja.

  Tästä taas asiaan kuusitoista: Millainen näkemys Timosella on ûber-kuljettajien vetäminen syytteeseen, mutta kyytejä välittävät henkilöt saavat jatkaa ilman rangaistuksen uhkaa?

  Maallikon näkemyksen suunnasta on verrattavissa: Parittajan toiminta on sallittua, mutta seksin ostaja saa syytteen (vaikka palvelua antava nainen ei ole ihmiskaupan uhri..

  1. ”Parittajan toiminta on sallittua, mutta seksin ostaja saa syytteen.”

   Tarkoitit kai, että parituksen kohde saa syytteen. Muussa tapauksessa übertaksin käyttäjä olisi syytteessä..

   1. V. Laulajainen
    21.8.2016, 19:18

    Kiitos oikaisusta

 2. Sinänsä kiva kuulla persupoliitikolta jotain muuta kuin typerää rasistista ja islamofobista potaskaa, vaikka tuo idea ei Lindströmin oma olekaan. Toteutumiseen en kyllä usko nykyisen hallituksen aikana.

Kommentointi suljettu.