Sortin sosialistit

Ajatus siitä, että ihminen saa toimeentulonsa sekä työstä että sosiaaliturvasta, eikä pelkästään sosiaaliturvasta, olisi syytä saada Suomessakin läpi. 

Näin sanoo työ- ja elinkeinoministeriön korkein virkamies, kansliapäällikkö Jari Gustafsson Kauppalehdessä. Hän siis sanoo ihan suoraan, että työstä saatavalla palkalla ei ole tarkoituskaan tulla toimeen. Hänen sanomansa voidaan kääntää toiseen muotoon sisällön muuttumatta.

Ajatus siitä, että ihminen saa toimeentulonsa sekä työstä että sosiaaliturvasta, eikä pelkästään työstä, olisi syytä saada Suomessakin läpi. 

Tässä ehdotetaan sosiaaliturvan antamista yrityksille, jotka saisivat yhteiskunnan ylläpitämää halpatyövoimaa. Tällainen ajatus herättää muutamia kysymyksiä, joihin en odotakaan vastausta.

Jos ihmiset eivät saa työstään toimeentuloon riittävää palkkaa, niin myös yhteiskunnan saamat verotulot laskevat. Kuitenkin juuri niillä verotuloilla olisi tarkoitus maksaa sosiaaliturvaa. Mistä taikaseinästä sitä rahaa tulee sosiaaliturvaan, kun samanaikaisesti yrityksille vaaditaan ja annetaan lisää verohelpotuksia?

Millä rahalla se matalalapalkkainen työntekijä ostaa itsensä ja muiden valmistamia tuotteita, jos hänen saamansa palkka ei riitä edes elämiseen?

Onhan Gustafssonilla tähän yksi vastaus:

Suomessa on paljon tärkeää tekemätöntä työtä, josta ei synny työpaikkoja, koska työn hinta on liian korkea suhteessa tuottavuuteen. Käsitykseni on, että markkinaehtoisemmin määräytyvät palkat yhdistettynä pienpalkkaisia auttaviin tulosiirtoihin johtaisi pienempiin tuloeroihin ja parempaan työllisyyteen.[…] Tulonsiirtojen rahoitus tulisi säästöinä työvoimapolitiikan ja työttömyysturvan menoista

Niin sanottua tuottamatonta tai huonosti tuottavaa työtä pitäisi siis voida teettää alle työehtosopimusten määräämien vähimmäispalkkojen. Tästä taisi eilisillan A-studiossa olla esimerkkinä yrittäjä, joka sanoi työntekijöidensä saavan suunnilleen yhden euron tuntipalkkaa. Minulle tuli tästä ensimmäiseksi mieleeni sanapari kiskonnatapainen työsyrjintä, mutta ilmeisesti juuri tämä on Gustafssonin mielestä sitä tuloerojen pienentämistä ja paranevaa työllisyyttä.

Todennäköisesti kyseessä on juuri sosiaaliturvan ja työnteon yhdistäminen, jota nykykielessä sanotaan työllistämiseksi. Käytännössä se tarkoittaa työn teettämistä pelkällä työttömyysetuudella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella työkokeilun nimellä. Yhteiskunta maksaa sekä työttömyysetuuden että kulukorvauksen. Työnantaja ei maksa mitään, mutta saa työpanoksen. Hän saa myös työstä syntyvän voiton.

Miten tämä säästää työvoimapolitikan ja työttömyysturvan menoja, kun yhteiskunnalle aiheutuvat kulut työtä tekevää työtöntä kohti kasvavat yhdeksällä eurolla päivässä? Miten tämä pienentää tuloeroja, kun samalla työpaikalla samaa työtä tekevät rinnakkain pelkkää työttömyysetuutta saava ja TES:n mukaista palkkaa saava?

Yksikään työnantaja ei palkkaa työntekijöitä armosta, vaan tarpeeseensa. Jos yrityksen tuottamille tavaroille ja palveluille on kysyntää, niin silloin tarvitaan työntekijöitä ja heille maksetaan sellaista palkkaa, jolla tulee toimeen ja jolla voi myös ostaa niitä tavaroita ja palveluja. Jos ei ole palkkaa, niin ei ole kysyntää. Jos ei ole kysyntää, niin eivät työnantajat tarvitse työpaikoille joutilaina istuvia yhteiskunnan kustantamia työntekijöitä.

Ovat nämä sortin sosialisteja. Haluavat yhteiskunnan sosiaalietuuksilla ylläpitämää työvoimaa, jonka tekemän työn tuotto jää työnantajalle. Samaan aikaan sitten valitetaan tulonsiirtojärjestelmän kalleutta. Heidän harmikseen ei ole vielä keksitty sitä jo aiemmin kaipaamaani syömätöntä ja sontimatonta työvoimaa, jota voidaan säilyttää varastossa ja käyttää tarpeen mukaan.

Kommentit (86)
  1. Markku T Koivisto
    23.8.2016, 09:55

    Katsoin Areenasta tuon A-studion. EK:n tyypin jutut ovat sitä samaa, mitä aina. Tämä yrittäjä tuntui pitävän itseään oikein hyväntekijänä, kun maksoi jopa 1-2 euroa tunnilta. Pikkuhiljaa hivuttamalla tehdään Suomesta köyhien duunarien asuttama maa. Sopivasti 100-vuotisjuhliin. Onnea Suomi!

  2. Ritva Katainen-Mäkelä
    23.8.2016, 09:59

    Hyvin kirjoitettu Saku. Kysynkin mielessäni, tietääkö esim. työministeri tällaisen päätöksen ( jos sellaiseen päädyttäisiin) seuraukset. Tiedän vastauksen jo kysyessäni.

Kommentointi suljettu.