Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Johtajat esiin!

Forssassa tuntuu olevan meneillään kauan manattu ja yllytetty kansannousu turvapaikanhakijoita vastaan. Kaava on tuttu jo kylätappeluiden ajalta: ensin soitetaan suuta puolin ja toisin, sitten joku tekee jotain, sen jälkeen kerätään jengiä kostamaan ja sitten alkaa riehuminen. Sitten seuraavat tietenkin vastakostot ja niitä seuraavat kostot. Lisää löylyä lyövät kiireellä yllyttämään haalittavat mielenosoittajat ja verenhimoisina paikalle kokoontuvat sivustakatsojat.

Ilmeisesti kaksi turvapaikanhakijaa pahoinpitelivät ensin 15-vuotiasta poikaa. Tästä liikkuu netissä kaksi täysin erilaista valokuvaa, mutta itse teko lienee totta. Tämän rikoksen katsotaan oikeuttavan kaikkiin turvapaikanhakijoihin kohdistuvaan kostoon ja omankädenoikeuteen.  Kostajat lähtivät eilen paikalle kättä pitemmällä aseistautuneena, kertoo Hämeen poliisilaitos tiedotteessaan. Poliisin mukaan syntyneessä ”hässäkässä” arviolta viisi henkilöä sai pieniä vammoja, jotka eivät vaatineet välitöntä sairaalahoitoa.

Näin siis poliisi, jonka tiedotusta pidän kaikkein luotettavimapana. Ilmeisesti tappeluun osallistuneen mielestä kyseessä on elämää suurempi sankaritarina, jossa karkuun lähtemistä selitetään vihollisen likaisilla keinoilla ja ylivoimalla.

ruotuun

Tämä alkaa olla jo verrattavissa Mauri Kunnaksen Suosikissa ilmestyneeseen legendaariseen sarjakuvaan Nyrok City, jossa elokuussa 1978 käsiteltiin Helsingin jengiväkivaltaa ja rasismia.

mauri kunnas

Kuva: Mauri Kunnas/Nyrok City kokoelma 1984

En tiedä milloin on se seuraava kerta, jolloin ”suomi ei ota turpaan”. Sen tiedän, että huomenna Suomi Ensin -kansanliike järjestää paikalle päihteettömäksi ja väkivallattomaksi ilmoitetun mielenosoituksen. Siihen osallistuu epäilemättä myös Rajat kiinni-liikkeen jäseniä ja muita joutilaita, joita netin mukaan on jo viime yönä alkanut valua paikalle. He eivät aio osoittaa mieltään väkivallattomuuden puolesta, vaan he tulevat vaatimaan turvapaikanhakijoiden siirtämistä jonnekin muuanne, mieluiten Tornion lähelle perustettavalle keskitysleirille.

Ainekset isoonkiin rähinään alkavat olla koossa. On joukko tappelunhaluisia räkänokkia, on joukko itseään puolustamaan valmiita turvapaikanhakijoita, on yllyttävä mielenosoittajajoukko ja on iso liuta uteliaita katsojia, jotka haluavat nähdä verta. On myös poliisi, jonka tehtävänä on estää väkivaltaisuudet.

Vain yhtä puuttuu. Paikalla ei ole yhtään näkyvää johtajaa. Omatekoiset kansanjohtajat ja tilanteessa toisten selän takaa huutelevat sankarit eivät ole todellisia johtajia. Siellä ei tulla näkemään vuosikausia maahanmuuttajavihaa kylävänyttä europarlamentaarikkoa. Sinne ei ilmesty yksikään niistä kansanedustajista, jotka ovat avoimesti kiihottaeet kannattajiaan turvapaikanhakijoita vastaan jo kauan. He pesevät kätensä ja tuomitsevat jyrkästi kaiken väkivallan. Pölyn laskeuduttua he harjaavat vaatteensa ja aloittavat alusta. He tulevat sanomaan, että kaikki johtui Suomen turvapaikkapolitiikan lepsuudesta, turvapaikkaturistien hyysäämisestä ja ennen kaikkea siitä, että kansan ääntä ei kuunneltu.

Nyt heillä olisi elämänsä tilaisuus osoittaa johtajuutensa. He voivat tehdä sen kahdella tavalla. He voivat joko suoraan ruveta johtamaan yllyttämiään joukkoja, kuten johtajan pitäisi tehdä. Tai sitten he voivat osoittaa todellista johtajuutta ja rauhoittaa joukkonsa samalla tavalla kuin P.E.Svinhufvud rauhoitti Mäntsälän kapinan yhdellä radiopuheella.

He eivät tule tekemään kumpaakaan, koska molemmilla tavoilla he tuohoaisivat poliittisen uransa. He elävät jatkuvasta jännitteestä, ja avoimeen väkivaltaan osallistuminen tekisi heitä rikollisia. Omia kannattajia vastaan puhuminen tekisi heitä pettureita.

Siksi he katselevat juuri nyt muuanne eivätkä ole näkevinään mitä tapahtuu. Jokainen osallistuja toimii vain omalla vastuullaan.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Asiattomat kommentit poistetaan.

Kommentit (42)

 1. Markku T Koivisto

  Hauskinta tässä on se, että puhutaan ”meistä suomalaisista”. Olen suomalainen, mutta en sentään idiootti. Forssalaiset saavat minun puolestani tapella keskenään, mutta jättäkää minut, tamperelainen, siitä pois.

  • Veli-Pekka Saarinen

   Juu, ei näiden kirjoitustaidottomien urpojen kuva suomalaisuudesta vastaa ihan omaanikaan. Tuo Nyrok City -lainaus osui kyllä naulan kantaan. Sama tuli mieleen tuosta teini-ikäisestä uhosta, kun olen sitä 70-80-luvulla Helsingin Kalliossa kasvaneena kuunnellut ja nähnyt yhden elämän tarpeiksi. Se uho loppui lyhyeen, kun yksi jengin jäsenistä kuoli vammoihinsa erään jengitappelun jälkeen. Keskittyivät jengiläiset sen jälkeen lähinnä liimanhaisteluun, huumeidenkäyttöön ja dokaamiseen. Pari varmaan tuli järkiinsäkin ja laittoi elämänsä kuntoon ja kävi koulun loppuun.

   Joka tapauksessa niin kauan kuin poliitikot lietsovat vihaa tietoisesti oman asemansa pönkittämiseksi (tai mistä minä tiedän, ehkä suuri johtaja, esimerkiksi, on oikeasti psykopaatti, vaikka enemmän vaikuttaa koulukiusatulta raasulta) tai pesevät kätensä siitä, eletään vaarallisia aikoja. Oppositioltakin toivoisi vähän enemmän melua ja oikeita toimia twiittailun sijaan.

   • Juha Nordman

    Mikäli, Veli-Pekka, viittaat Halla-ahoon, niin psykopatia hänen tapauksessaan vaikuttaa vähintäänkin ilmeiseltä diagnoosilta. Mistäs minäkään toisaalta voin varmaksi mennä sanomaan, mutta tuota hänen väitettään koulukiusattuudestaan lukisin tietyn, hänen julkisen kuvansa ja tunnettujen toimintatapojensa kautta määrittyvän suodattimen läpi. Eli se ”kiusaaminen” voi käytännössä tarkoittaa vaikka sitä, että koulutoveri on kehdannut olla hänen kanssaan eri mieltä, ja sitten se ruoja on vielä kyennyt perustelemaan kantansa (tämähän on yleisesti tunnettu syy siihen, että hän lähti lätkimään yliopistolta). Niin paljon kuin Halla-ahoa inhoankin, korostan, etten edes hänen tapauksessaan halua mitätöidä hänen mahdollisesti todellisiakin koulukiusaamiskokemuksiaan. Mutta hänen ilmeisen narsisminsa ja läpimädän valheellisuutensa tuntien en voi välttyä ajatukselta, että muunkinlaiset tulkinnat ovat mahdollisia.

    • Veli-Pekka Saarinen

     En missään nimessä minäkään halua mitätöidä koulukiusauskokemuksia. Itseänikin on kiusattu koulussa ala-asteelta yläasteelle ja uhkailtu rankallakin väkivallalla, mutta en silti tunne tarvetta kostaa kokemaani vääryyttä ihmisille, joilla ei asian kanssa ole mitään tekemistä, tai edes kiusaajille. Heitä kohtaan tunnen lähinnä sääliä. Mitä nuo kokemukset minussa saivat aikaan on vahva oikeudenmukaisuuden arvostus. Mitä Halla-ahoon tulee, niin se miten hän mielessään nostaa itsensä muiden yläpuolelle älyllisesti, muslimeihin kohdistuva sairaalloinen halveksinta sekä hänen kosto- ja väkivaltafantasiansa eivät mielessäni ole kaukana Arto Halosen ”Valkoinen raivo” -elokuvan päähenkilöstä. Kyseessä on mitä ilmeisin varhain opittu defenssimekanismi ulkoistaa itsensä vaikeiden asioiden ulkopuolelle korottamalla itsensä niiden yläpuolelle. Tätä fantasiaa tukevat hienosti nuo hölmöt, jotka pitävät häneen vastenmielistä sanomaansa suurena totuutena.

    • Joni Pelkonen

     Halla-aho taisi mennä lukioon vuotta tavallista myöhemmin. Tuossa iässä muuta porukkaa muita vanhempi tyyppi on helposti porukan outolintu. Halla-ahon persoona ei varmasti lainkaan auttanut asiassa. Hän oli jo lukiossa julkirasisti, mistä hänen entinen äidinkielenopettajansa kirjoitti muistaakseni Opettaja-lehdessä. Jälleen ominaisuus joka ei varmasti lisää kenenkään sosiaalista statusta. Internetin rasistimouhuajat eivät ole tosielämässä suuri eivätkä näkyvä ihmisjoukko, joten luokkahuoneessa tuskin oli kannatusta hänen mielipiteilleen.

     Soinin on väittänyt että Halla-ahoa kiusattiin lukiossa raa’asti. En oikein usko siihen. Ehkä hän koki jonkinlaista porukasta eristämistä, tai muusta porukasta eristymistä. Toki jo se ahdistaa muutenkin katkeruuteen ja vastakkainasetteluun taipuvaista tyyppiä. Kaveri siirtyi päivälukiosta iltalukioon, joten tuo vaikea aika tuskin oli kovin pitkä.

     Oli syy mikä tahansa, jostakin hänen katkeruutensa kumpuaa. Koska järjellistä selitystä ei oikein löydy, se varmaan on tunteista peräisin. Katkeruus on niin pinnalla että hän ei oikeastaan koskaan kirjoita muuten kuin ilkeästi muista ihmisistä.

     On hirmuista vihaa ”punavihreitä” kohtaan, täydellistä kyvyttömyyttä nähdä omassa käytöksessä mitään korjattavaa, kovia arvoja jotka eivät kuitenkaan päde omassa elämässä – siis muita ihmisiä pitäisi aina ja jatkuvasti rangaista jostakin, mutta ei tietenkään häntä itseään. Tuollaisen pääkopan sisällä olisi hyvin ahdistavaa oleskella.

     Halla-aho ei ole erityisen lukenut tyyppi. Mielipiteet ovat pinnallisia, ideologia muslimivastaisuutta myöten kopioitu muutamilta netin englanninkielisiltä rasistiblogeilta, politiikassa hän ei ole esittänyt minkäänlaisia uusia ideoita eikä hän ole selvästikään vaivautunut edes tutustumaan esimerkiksi kunnallispoliitikkona niihin aiheisiin joita Helsingin kunnallispolitiikassa kulloinkin käsitellään. Uudet sillat, tiet, kaavoitusratkaisut eivät ole saaneet häneltä koskaan yhtään mainintaa. Kun Helsingin valtuustossa keskusteltiin koulujen kasvisruokapäivästä, Halla-aho esitti naurettavan pinnallisia ja ennakkoluuloisia mielipiteitä lihansyönnin puolesta, vaikka ulkomuodostaan päätellen itse noudattaa jotakin suunniteltua ruokavaliota.

     Kaiken kaikkiaan pinnallinen, älyllisesti laiska tyyppi joka teeskentelee fiksua jättämällä kertomatta milloin ja mistä on ideansa kopioinut. Lainahevosella ratsastava ilkeämielinen populistinplanttu.

     Psykopaattiin ei terapia tehoa, mutta katkeraan ja kieroutuneeseen tyyppiin kyllä. Ehkäpä joku päivä ovi avautuu sinnekin.

     • Juha Nordman

      Erinomaisesti argumentoitu, Joni. Voinemme yhteenvetona todeta olevamme Halla-ahoa onnekkaampia jo sen johdosta, että hänen on pakko viettää elämänsä jokainen hetki itsensä seurassa.

      Toki hän siinä sivussa kurjistaa toisten elämää parhaansa – tai pahimpansa – mukaan.

 2. Tomi Peltonen

  Poliisilla on oikeus ja velvollisuus siirtää ”mielenosoitus” muualle jos on oletettavissa että siitä seuraa häiriötä ja/tai vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Ja tätä poliisi tuskin tulee tekemään

 3. susanna henttunen

  Nyt olis tosiaan tynkkysellä ja halla-aholla tilaisuus johtaa joukkojaan ja seisoa kannattajiensa rinnalla

  • Teemu Lintula

   Näytä mulle teksti, missä Tynkkynen tai Halla-Aho on kehoittanut ihmisiä hyökkäämään maahanmuuttajia vastaan ”kättäpidemmän” kanssa…

   • Saku Timonen

    Eivät he niin tyhmiä ole, että suoraan yllyttäisivät. He vain muokkaavat ilmapiiriä.

    • Teemu Lintula

     Eivätkö kaikki johtajat tee niin? 🙂

     • Angie

      Eivät tee. Vain jotkut johtajat yllyttävät rasismiin ja islamofobiaan.

      • Antti Kukkonen

       Opettele Angie lukemaan.

       Kommentti ”Eivätkö kaikki johtajat tee niin?” liittyi teesiin: ”He [johtajat] vain muokkaavat ilmapiiriä.”

       Näin ollen vastauksesi: ”Eivät tee. Vain jotkut johtajat yllyttävät rasismiin ja islamofobiaan”, ei liity mitenkään ko. keskusteluun.

 4. Pekka Pehkonen

  Nämä suuret kansanjohtajat askartelevat viroissaan etupäässä omissa sairaissa vihakuvioissaan meidän rahoilla ja me olemme hampaattomia vaikuttamaan asiaan. Vähänkös harmittaa.

 5. Päivi Tyni

  Lehtovirta on oikeassa siinä, että ”ei tänne tarvita mamuja jotka raiskaa, hakkaa, ryöstää ja elää meijä verorahoilla”. Ei tosiaankaan, sikäli, että ”kantasuomalaiset” kyllä hoitavat nämä hommat jo ihan riittävällä innolla.

  Mistähän ovat turvapaikanhakijat mahtaneet saada pesäpallomailoja ja rautaputkia?

  • Niko Mikkanen

   Voi kuule, mummon kaiman kummin serkun kissa oli radiosta kuullu, että siellä oli ollut pommiliivejä, Kalasnikoveja ja ISISin lippuja joka turvapaikanhakijalla vähintään kaksi.
   Enempi mua aseista, tai siis ei-aseista, puhuttaessa kiinnostaa, että montako laukausta poliisi ampui ei-ampuma-aseeksi luokitellulla ”etäpampullaan” ja montako litraa meni kyynelkaasua? Vai käytetäänkö niitä vain mielenosoituksissa ja laittomissa puistobileissä, eikä mellakoissa?

 6. Juha Toivoniemi

  Kyllähän tässä suomalaisten käytöksessä on parantamisen varaa. Se kumpuaa osittain tuolta muualta mailmalta kun ollaan itse epävarmoja ja ennenkaikkea meidän politikot ovat epävarmoja siitä kuinka toimia. Tämä syntyperäisten sosiaaliturvan käyttäminen muualta tulleiden hyväksi on yksi asia ja toinen on turvapaikan hakijoiden oma käytös joka sitten leimaa kaikki. Näiden seikkojen takia soosi on valmis eikä loppua ole näkyvissä. Ennennäkemätön kansainvaellus on suurvaltojen aikaansaamaa ja me poloiset maksamme sen. Ei ihme että EU natisee liitoksistaan

  • Pekka Rantamäki

   Kyllähän ilmastonmuutos on (ainakin tulevaisuudessa) suurempi syy nykyisiin kansanvaelluksiin. Varovaisimpienkin arvioiden mukaan ilmastonmuutos tulee suhteellisen lyhyellä aikavälillä aiheuttamaan sellaisen muuttoaallon, että nykyinen meininki on pieni pierun pihahdus siihen verrattuna. Puhutaan siis sadoista miljoonista. Nyt maltillisen maahanmuuton aikaan olisi oiva tilaisuus harjoitella vieraisiin ihmisiin tutustumista, mutta eipä tunnu suomalainen selkäranka taipuvan.

   • Jarkko

    ”Puhutaan siis sadoista miljoonista. Nyt maltillisen maahanmuuton aikaan olisi oiva tilaisuus harjoitella vieraisiin ihmisiin tutustumista, mutta eipä tunnu suomalainen selkäranka taipuvan.”

    Tarkoittaa Suomeksi sitä, että työvoimaa tulee olemaan tarjolla rajattomasti kaikkiin pientä koulutusta vaativiin töihin nykyistäkin enemmän. Se on ikävä tilanne niille Suomalaisille joiden koko elämä on kiinni jostain nollatuntisopimuksesta, vuokratyöstä, varastomiehen tai siivoojan hommasta. Pääomahan ei tälläisessä tilanteessa kilpaile vaan kasvattaa vain omia voittomarginaalejaan ja laittaa työvoiman kilpailemaan kehitysmaiden työvoimaa vastaan.

    Itse olen vakaasti sitä mieltä, että se miten työmarkkinat toimivat ja miten kapitalismi toimii ruokkii ääriliikkeitä ja rasisimia tälläisessä tilanteessa jopa enemmän kuin mitä pahimmatkaan kansankiihottajat kykenevät sitä ruokkimaan.

    Jossain kohtaa sitten tulee vastaan se piste, että ihmiset eivät enää suostu niin huonoihin työehtoihin ja palkkoihin mihin ne kilpailutetaan vaan ennemmin kuolevat nälkään tai rupeavat rikolliseksi kuin alistuvat vielä surkeampaan elämään pennin tuntipalkalla ja yötäpäivää tapahtuvalla työnteolla.

    Jos tämä kaikki muuttuu sellaiseksi kuin pelkään, että muutava rikasva vain rikastuu entisestään ja hyötyy koko ilmiöstä samalla naureskellen kaikille muille joiden koko elämä menee pilalle tämän saman ilmiön takia niin aika kurjat ajat tässä on edessä varsinkaan kun mitään oikeaa vastavoimaa joka pakotttaisi pitämään köyhistä huolta kommunismin pelon tapaan ei enää ole.

 7. Jussi P

  Erittäin osuva vertaus Sakulta tuo Svinhufvudin esiintulo Mäntsälän kapinan yhteydessä. Ei ole maassamme sellaisia politiikkoja. Ei toisaalta ole (onneksi) Lapuan liikkeen kaltaisia melko hyvin organisoituja liikkeitäkään. Ei näistä nykytuhertajista ole (onneksi) semmoiseen. Vai onko ?

  Jotkut vetivät ns. herneen nenäänsä kun kuvasin esim. Susanne Kaukista adjektiivilla ”hyvin älykäs”, Sanottiin että ei Kaukinen eikä Halla-aho voi kerta kaikkiaan olla älykkäitä koska arvomaailmansa on niin mädäntynyt. Arvomaailmasta olen samaa mieltä mutta älykkyydestä pidän kantani. Olihan esim. Nurnbergin oikeudenkäynnissä tuomittujen ja hirtettyjenkin ÄO huippukorkea. Esim.Göring 138

  • Veli-Pekka Saarinen

   Ok, arvomaailma ja älykkyys eivät toki ole välttämättä korreloi, mutta ei noiden ääliöiden johtamiseen huippuälykkyyttä tarvita eikä mielestäni Kaukisen kommentoissa tai ulostuloissa (ei edes siinä kuuluisassa TV-esiintymisessä) nyt mikään maailmanluokan argumentointi- tai agitointikyky ole juuri loistanut. Halla-aho vaikuttaa kouluja käyneenä miehenä hölmöille viisaalta, mutta kuka tahansa muu kouluja käynyt näkee kyllä argumentaation tyhjyyden retoriikan läpi. Ja se, että kyseisten henkilöiden pääasiallinen argumentaatiotapa on maalipylväiden siirtäminen eli asioiden ohi puhuminen ja inttäminen ei sekään varsinaisesti luo kuvaa suurista älyköistä.

 8. Frans Aro

  Ari Lehtovirta on kuvasta päätellen varsin nuori, mutta oletan hänen jo kuitenkin oppineen kieliopin ja kirjoittamisen perustiedot koulussa. Ei ole kovin vakuuttavaa puhua ”meistä suomalaisista” ja ”mamuista”, jos samalla raiskaa suomen kieltä joka lauseessa.

  • Heli Heikkinen

   Olen nyt tosi ilkeä… mutta osanneeko laskeakaan viiteenkymmeneen? Vai menikö se että yks kaks monta?

   Joukkojen määrän arvioiminen on yllättävän vaikeaa. Vaatii harjaannusta.

  • Pekka Rantamäki

   Hän puhuu myös meistä veronmaksajista, mutta kuinkahan paljon tuohon ikään mennessä on oikeasti ehtinyt veroja maksella…

   • Taha Islam

    Ulkomaalaiset maksavat myös veroja.

    • Pekka Rantamäki

     Totta. Ja työttömät, työkyvyttömät ja eläkeläiset myös.

 9. Heikki

  Lehtijuttujen mukaan Forssan vastaanottokeskuksen pihalla on sattunut välikohtaus. Kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä on ollut joukkotappelu, johon on osallistunut vastaanottokeskuksen asukkaita ja forssalaisia nuoria. Käytössä on ollut myös metalliputkia ja pesäpallomailoja.

  Kovin spontaani tuo ”välikohtaus” ei voi olla. Jonkun on pitänyt koota ne forssalaisten nuorten miesten joukot määrättyyn paikkaan määrättynä aikana, josta sitten on joukolla lähdetty Forssan vastaanottokeskusta kohti. Etukäteen on ollut tiedossa toiminnan tarkoituskin, koska on osattu varustautua pesäpallomailoin ja rautaputkin.

  Mikäli tietoni pitää paikkansa, niin vastaanottokeskus on entisessä Cumulus-hotellissa, joka sijaitsee kaupungin ulkopuolella, alueella, jossa ei ole asutusta. Matkaa keskustasta kertynee reipas kilometri, ellei jopa pari. Matkalla on ehtinyt hyvin suunnitella ”välikohtauksen” yksityiskohtaista toteuttamista.

  Joku on saattanut tuolla pitkällä marssilla jäädä matkan varrelle, mutta riittävä määrä on päässyt perillekin. Jostakin syystä Forssan kokoisessa kaupungiksi kutsutussa kyläpahasessa tuo joukko on saanut kulkea matkan kaikessa rauhassa, vaikka suuntana on ollut vastaanottokeskus.

  Se ei voi olla kenellekään forssalaiselle epäselvää, mihin joukko on ollut menossa, koska sillä suunnalla ei ole mitään muuta kohdetta, johon mennä. Lehtijuttujen mukaan osa kaupunkilaisista on osannut mennä jopa ”välikohtauksen” yleisöksi. Iskujoukko ja sen yleisö onnistui kulkemaan matkan poliisin huomaamatta, eikä kukaan tehnyt tulevasta ”välikohtauksesta” ilmoitusta poliisille.

  • Roope Thomsson

   En nyt ota kantaa asiaan sen kummemmin mutta ko. vastaanottokeskus sijaitsi ennen entisessä Rantasipi-hotellissa, mutta se on sittemmin siirretty kaupungin kerrostaloihin saksankujalle. Saksankujan ihan naapurissa on forssan ammatti-instituutti ja voisin kuvitella ajankohdan huomioon ottaen suuren osan ainakin sivullisista koostuvan opiskelijoista. Yleisö ei välttämättä kulkenut paikalle yhtään mistään, opiskelijoiden asuntola sijaitsee suoraan vastaanottokeskusta vastapäätä ja jos siellä on kadulla toimintaa niin on aika todennäköistä että sitä mennään seuraamaan.

   • Heikki

    Olinkin epävarma paikasta, mutta Forssassakaan ei loju metalliputkia ja pesäpallomailoja kaduilla, joten ne on otettu mukaan jo kotoa lähtiessä. Spontaanista toiminnasta ei siis ole kyse, vaan ihan tietoisesti on liikkeelle lähdetty.

    Eikä iso joukko nuoria ihan spontaanisti pysty kokoontumaan, vaan aika ja paikka pitää olla etukäteen tiedossa. Melkoinen joukko on tiennyt sen, mitä on tekeillä, mutta yksikään ei tehnyt mitään ”välikohtauksen” estämiseksi. Siihen olisi riittänyt puhelu poliisille. Sitä puhelua ei kukaan forssalainen ottanut.

    Nyt sitten paheksutaan ja ollaan kauhuissaan ja julistetaan, ettei kaupunkimme ole rasistinen. Ne forssalaiset nuoret ovat kaikki jonkun perheen jälkikasvua.

 10. Pekka Korhonen

  Tämän siitä saa kun asioita siloitellaan ja salaillaan. Melkoisen hyvin oli turvapaikanhakijatkin aseistautuneet… Missä mahtoivat säilyttää astalonsa?

  Tämä vain kertoo miten munaton poliisi on. Jos vähää vaille sata ihmistä, joista puolet valvotuissa olosuhteissa, onnistuu keräämään moisen arsenaalin niin poliisi on epäonnistunut vakavasti. Huomioitavaa on myös ettei poliisi saanut ennakkovaroitusta vaan hälytys tuli kun kantasuomalaiset oli jo liikkeellä. Toiminnalla on siis ainakin jonkin asteinen kansan tuki Forssassa.

  Itäkeskuksessa jo miltei saatiin matujen hyökkäysaikaiseksi. Miten mahtaa käydä Forssassa? Rajat kiinni porukan taktiikka on jo selvillä…

 11. Rintsu

  Arin kirjoitus on niin täynnä idiotismin kukkasia, että niistä saisi pienen kukkakaupan pystyyn.

  Idiotismi 1
  Kirjoituksen alusta voi päätellä, että hän on itse ollut paikalla? Ei kuitenkaan osaa arvioida onko ”vastapuolella” ollut 50 vai 300 päätä. Vain todellinen idiootti lähtee haastamaan riitaa tietämättä kenelle/kuinka monelle aikoo riitaa haastaa.
  Idiotismi 2
  Hänen mukaansa rähinä sai alkunsa ”todennäköisesti”…
  Vain todellinen idiootti lähtee mielenosoitukseen tietämättä miksi mieltä osoitetaan ja onko puolesta vai vastaan.
  Idiotismi 3
  ”Mamut on nössöjä”…
  Jos joku osaa varustautua paremmin niin hän ei ole nössö vaan viisaampi. Nyrkkeilyssä on säännöt ja tuomarit. Tappelussa niitä ei ole, joten joka rähinään lähtee niin ei auta itkeä äidille, että vastapuoli ei tapellut minun sääntöjeni mukaan.

  Lisäksi lehtitietojen mukaan rähinäsakki oli ottanut jalat alleen poliisin saapuessa paikalle. Miksi? Se joka on mielestään oikeutetulla asialla ei lähde poliisia karkuun. Moni murhaajakin on itse soittanut poliisin paikalle. Poliisia karkuun lähtevät ne jotka tietävät, että toiminta ei kestä päivänvaloa kuin myös ne joilla ei ole munaa vastata teoistaan. Siis nössöt.

  • Jukka Korhonen

   Voi olla, että pakolaiset eivät ole olleet syyttömiä. Tätähän emme voi tällä hetkellä tietää. Silti poliisin tehtävänä on hoitaa järjestyksenpito, eikä pesäpallomailoin varustautuneiden lynkkausjoukkojen.

   • Pekka Rantamäki

    Jos mennään toisten asuinpaikan pihaan, niin kyllä syyllinen on silloin se, joka sinne menee riitaa haastamaan. Eikä kyseessä olleet pakolaiset, vaan turvapaikanhakijat.

    • Minna Ylitalo

     Niinpä. Yksityispihaan saapuu kolkytpäinen lynkkaajaporukka rautaputket ja pesismailat kourassa. Yksi heistä on peräti otettu talteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, minkä perusteella voi päätellä, että tätä tilaisuutta oli jo kauan provosoitu ja toivottu. Porukka vihjailee somessa uhittelun ja hakkaamisen syyksi poikien välistä tappelua. En muista meillä päin kolkytpäisen äijälauman koskaan sekaantuneen ensimmäiseenkään koulukiusaamiseen tai poikien välisiin kukkotappeluihin rautaputkin aseistautuneina.

     • Jarkko

      Omassa nuoruudessani missä vielä esiintyi voimakasta yhteisöllisyyttä omaa sosiaaliluokkaa tai omaa asuinpaikkaa kohtaan kuin nykyään joukkotappeluita kyllä tapahtui. Tosin niissä olivat useimmiten vastakkain Suomalaiset vastaan Suomalaiset, koska Suomessa oli hyvin vähän ulkomaalaisia.

      Ei niissä mitään sen suurempaa ideaa ollut kuin se, että piti näyttää muille, että meidän kortteli on kovempi kuin naapuri kortteli tai työläiset nuoret ovat kovempia kuin porvareiden nuoret.

      Nykyään sitten näistä mamu kysymyksistä on alkanut tulla se ”kunniankenttä” nuorille miehille missä haetaan arvostusta omalta vertaisryhmältä siis saman sosiaaliluokan nuorilta miehiltä.

      Olen pitkään ihmetellyt miten kauan tämä nykymaailma pystyy jatkamaan palvellen pelkkiä yritysten tarpeita ilman mitään yhteisöllisyyttä samalla kun mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen vain pahenevat ilman, että syntyy mitään vastavoimaa. Eikä nuorilla miehillä joilla ei ole töitä ole mitään mahdollisuutta saavuttaa vertaisryhmänsä arvostusta, asuntoa tai normaalia perhe elämääkään. Näen jotenkin tämän Forssan tapauksen ihan eri näkövinkkelistä kuin muut täällä.

 12. Sauli

  Valssiin tarvitaan kaksi, joukkotappeluun sitten vähän enemmän. Omasta näkökulmastani katsoen ei nämä pakolaispojatkaan aivan syyttömiä olleet. Voi olla, että barrikadien molemmilla puolilla oli aivan liikaa testosteronia ja loukattuja kansallis ja muita tunteita.

  Eiväthän tällaiset tapahtumat tee oikein hyvää kulttuurien rauhanomaiselle kohtaamiselle. Tapa jossa astalot ojossa otetaan vastaan vieraan kulttuurin lähettiläitä juontaa juurensa ihmiskunnan alkuhämärään. Voisi luulla, että kun olemme keksineet tavan kommunikoida reaaliajassa mannerten ohi, olisimme oppineet suvaitsemaan toisiamme. Mutta mm. nuori herra Lehtovirta todistaa vahvasti muuta samoin herrat pakolaiskeskuksessa.

  Barrikadin molemmat osapuolet saattaisivat lähentyä hiukan toisiaan, jos uskaltaisimme tunnustaa tosiasiat. Maahanmuutto ihan oikeasti saattaa tuoda mukanaan myös ongelmatapauksia. Nuorukaisia jotka ovat yhtä valmiita, ellei valmiimpia väkivaltaan, kuin oma uljas nuorisomme. Ei tarvitse olla edes Halla- Aho saadakseen ja johtaakseen nämä räjähdysherkät yksilöt pilaamaan loppujenkin loppuelämä.

  • Angie

   Poliisi on pidättänyt 18-vuotiaan suomalaismiehen epäiltynä kahdesta erillisestä pahoinpitelystä, joissa ensimmäisessä uhrina on maahanmuuttajataustainen uhri ja toisessa turvapaikanhakija. Hänen epäillään sekaantuneen jollakin tavalla myös siihen, jossa uhrina kantasuomalainen nuori sekä tähän joukkopahoinpitelyyn.

 13. Minna Ylitalo

  Olikos tämä nyt sitten jokin epätoivoinen mainostempaus sarjassa ”Suomalaisten turvallisuus ensin”?

 14. Tanja Takalo

  No niin,jossain vaiheessa nämä urpot tulevat huomaamaan seuraavat asiat:
  Johtajat jotka innoittivat heitä,eivät tule paikalle kannustamaan.
  Johtajat joiden puolesta he tappelevat,eivät tule seisomaan urponsa viereen oikeudessa,eikä puolusta urpoaan.
  Johtajat johtajat jotka katsoivat urpoa silmiin sanoen ”juuri sinä”; eivät tunnusta koskaan tavanneensa uropoa.
  Johtaja jota urpo niin suuresti rakastaa, toteaa ettei sota yhtä miestä kaipaa,ja uhraa urpon oikeuden alttarille olan kohautuksella.
  Tämä on nähty ja koettu täällä lapissa monta kertaa. Historia toistaa itseään paikallistasollakin.
  Ugh olen puhunut.

 15. Irina Niemelä

  Forssan ammatti-instituutissa opiskelevana käyn päivittäin rähinäpaikan naapurissa. Tähän asti en ole mitään poikkeuksellista nähnyt ennen mennyttä keskiviikkoa jolloin tupakointipaikan vieressä päivysti poliisiauto. Vokin asukkaita näkyy kyllä silloin tällöin muutaman henkilön ryhmissä siirtymässä paikasta a paikkaan b, mutta mielestäni ovat käyttäytyneet kuten kanta-asukkaatkin.

  Kieltämättä nyt persiissä asuu pienoinen pelko; uskaltaako tällainen ei tavan arjalaisen näköinen enää koulussa käydäkään jos tuolla aletaan astaloin riehumaan? Vai onko tälleen feminiinisenä kanssakulkijana turvassa?

 16. Rauno Lukala

  Aika ihmeellisiä nämä nykyajan kättä pidemmät astalot, pesäpallomailat ja rautaputken, kun eivät saa joukkotappelussakaan aikaan kuin pieniä vammoja, jotka eivät vaadi sairaalahoitoa. Vaikuttaa vahvasti siltä, että hässäkkää on liioitelu puolin ja toisin.

  Kuten Sakukin totesi näitä ”kylätappeluita on harrastettu jo vuosisatoja. Tuttua on myös se, ettei näillä ole muuta johtajaa kuin äänekkäin joukosta, jossa tyhmyys on tiivistynyt. Valitettavasti marginaaliset asialle omistautujat haluavat tehdä tästäkin yksittäistapauksesta elämää suuremman ja lietsovat vastakainasettelua.

  Kuitenkin verraten ennusteluun ja uhoamiseen tämän kaltaisia yhteenottoja on käsittämättömän vähän ja hyvä niin. Lienee kuitenkin turha toivoa, että netti-ilmatilasta taistelevat kuppikunnat järkiintyisivät ja alkaisivat keskittymään ratkaisemaan ongelmia turhanaikaisen oman totuuden rakentelun sijasta.

  • Jarkko

   Omassa kotikaupungissani tilanne on vain vuosien saatossa pahentunut työttömyyskin hipoo jotain 25% ja nuorten työttömyys on tuota vielä korkeampi. On vain ajan kysymys koska täälläkin tapahtuu forssat. Tosin tämä on vain oma mielipiteeni liikun paljon kadulla ja ilmapiiri on muuttunut kokoajan räjähdysalttiimmaksi vuosien varrella.

   Semmoinen vihainen jupina maahanmuuttajia vastaan on ihan selkeästi lisääntynyt täälläkin ja rakenteet sen lisääntymiselle ovat viritetty tappiinsa kuten korkeatyöttömyys. Tälläiselle köyhälle kadun tallaajalle kuin itselleni se ilmapiiri välittyy ihan selkeästi toisin kuin vaikkapa suojavirassa olevalle jolle nykyinen lama ei ole mikään ongelma, koska talouskriisi on pääasiassa vain työttömien ja työmarkkinoille tulevien ongelma. Heillä menee sen takia koko elämä pilalle. Suojaviroissaan istuvat jopa hyötyvät talouskriisista kun asuntojen hinnat tippuvat ja ruoka lasku alenee, mutta palkat pysyvät ennallaan.

   Jossain pääkaupunkiseudulla ei ehkä tajuta sitä tilannetta mikä vallitsee muualla Suomessa. Korostan kuitenkin sitä, että tämä on vain oma näkemykseni. Niin kauan kun sille ei tehdä mitään, että globalisaatiot haitat menevät saman porukan niskaan ja kaikki hyödyt eri porukalle tämä tulee väistämättä pahenemaan. Sellaiseen ei edes kansankiihottajat kykene mihin talousjärjestelmä kykenee kun se lisää epätoivoa ja tuhoaa joidenkin ihmisten koko elämän.

Kommentoi »

Comments are closed