Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Höynäytettäviä riittää

Valheista elävä netin roskamedia luottaa siihen, että sen ensisijainen kohderyhmä ei osaa, viitsi tai halua googlettaa mitään eikä myöskään muista jo pari vuotta sitten kerrottujen valheiden oikaisuja. Siksi näitä valheita tarjoillaan uusintoina ja aina ne uppoavat samaan, otolliseen yleisöön.

Sosiaalisessa mediassa leviää taas vuoden 2011 lehtileikkeisiin perustuva ”uutinen”, joka kiersi puolitoista vuotta sitten Suomimedian julkaisemana. Nyt lyhennelmää samasta jutusta levittää Uutismaailma-niminen nettijulkaisu. Jutun mukaan yhteiskunta maksaa Lieksassa maahanmuuttajille autokoulun, ajokortin, tulkin autokoulun ajaksi ja vieläpä bensat ajelua varten.  En linkitä kumpaakaan juttua, koska en levitä roskaa. Sen sijaan kumoan taas kerran koko jutun käyttäen julkaisun omia valokuvia.

Jutussa ”todistetaan” lehtileikkeellä, että autokoulun ja ajokortin maksaminen maahanmuuttajille on fakta, koska lehdessä niin lukee ihan toimittajan omana tekstinä:

ajokortti1

Tästä näkee heti, että teksti ei ole toimittajan omaa. Se on asiayhteydestä irroitettu sitaatti jonkun Riikonen-nimisen kunnallispoliitikon puheista toimittajalle. Sen näkee selvästi juttuunkin laitetusta lehden koko kunnallispolitiikkaa käsittelevästä sivusta. Tai näkisi, jos viitsisi katsoa.

ajokortti-2

Seuraavaksi tulee kömpelösti rajattu leike sosiaalialan ammattilaisten Talentia-lehden Lieksan maahanmuuttoa käsittelevästä jutusta.

hurja-huhu1

No niin, selvä näyttö, sanotte tietysti tekin. Eipäs ole, vaan tahallista valehtelua. Leikkeestä on vain jätetty pois juoneen sopimaton alkuosa, jossa selvästi sanotaan kyseessä olevan hurja huhu. Tässä oikea leike.

hurja-huhu2

Tämän valehtelun jälkeen päästään taas vanhaan tuttuun Lieksan huoltoaseman roskakorista löytyneeseen bensakuittiin, joka mukamas todistaa jonkun maahanmuuttajan ostaneen polttoainetta sosiaaliviraston laskuun.

bensakuitti

Tästä kuitista näkee vain sen, että sosiaaliviraston laskuun on tankattu. Olen pariinkin otteeseen kertonut, että tämä kuitti on yhtä pätevä todiste kuin karamellipaperi. Lukekaa totuus täältä ja täältä.

Valheiden teho perustuu jo valmiiksi niihin uskovien kritiikittömyyteen ja toiston tehokkuuteen. Jatkuva samojen valheiden toistaminen on myös paljon helpompaa kuin niiden oikaiseminen. Juuri siksi nämä jatkavat ja jatkavat valehtelemistaan, ja kaikkein ihmeellisintä on, että aina löytyy uusiakin valheisiin uskovia ja niitä kauhistelevia.

Mitä me tästä opimme? Toivottavasti ainakin sen, että ns. maahanmuuttokriittisten juttuja ei pidä koskaan uskoa sellaisenaan. Niistä on seulottava totuus esiin yhtä tarkasti kuin puhdas vesi kaivosta, jonne on kaatunut sontakuorma. Jos jokin juttu kuulostaa uskomattomalta, niin sitä ei kannata uskoa.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunmiellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Kun näette tuon Uutismaailman roskajutun. niin linkittäkää tämä sinne  oikaisuna. Ihan piruuttanne. Saatte hupia, kun seuraatte totuutta kestämättömien pillastumista.

Kommentit (26)

 1. Kati Brusin

  Onneksi jaksat päivästä toiseen oikoa näitä. Iso kiitos siitä.

 2. Joni Pelkonen

  Valehteleminen on varma merkki siitä, että faktoja ei omien mielipiteiden tueksi ole. Miksi joku haluaa tukea omia vääriksi tietämiään ennakkoluuloja valehtelemalla sen sijaan että yksinkertaisesti myöntäisi olevansa väärässä, en ainakaan minä ymmärrä. Kenties taustalla on vain inho erilaisia ihmisiä kohtaan ja ilkeys.

  • Erkki Posti

   Paskan levittäminen on joidenkin PS-poliitikkojen leipä. Koko heidän tulevaisuutensa riippuu siitä, että baarijuntit ja vajaakykyiset saadaan äänestämään heitä. Valehtelu kannattaa aina. Allah-aho olisi jossain pimeässä kellarissa tutkimassa muinaishölynpölyä 9€ päiväpalkalla jos vääristely ja valehtelu kiellettäisiin.

   • Minna Ylitalo

    Mölinäporukat toki jakavat feikkejä somessa ilmaiseksi, mutta pääpäsmärit rahastavat niillä. Merkillistä, ettei patrioottirahvas ole noussut tätä rahastavaa mölinäeliittiään vastaan. Eikö se ole vähän epäreilua, että yhdet tekevät muukalaisvihaan ja uskonvainoon yllyttävää työtä ilmaiseksi lähes kellon ympäri ja vain mölinäeliitti nostaa edustusasemissaan siitä palkkaa.

 3. Markku T Koivisto

  Hieno kirjoitus, Sakari. Pahaa pelkään, että täältä Tampereeltakin löytyy joku roskiksenkaivaja. No, olen optimisti.

 4. Päivi Tyni

  Joillakin ihmisillä on myös käsittämätön varmuus, että kaikki ei-valkoiset ihmiset ovat tietenkin yhteiskunnan kustannuksella eläviä turvapaikanhakijoita tai pakolaisia. Olen muutamaan kertaan ihan kavereille joutunut esittelemään sen mahdollisuuden, että nämä henkilöt voivat olla ihan vaan muuttaneet Suomeen, vaikkapa rakkauden perässä ja ovat nyt töissä tai yrittäjinä ja ihan itse ansainneet ne isot setelinsä ja hienot autonsa. Nuoremmassa polvessahan on jo Suomessa syntyneitäkin.

  • Angie

   Niinpä. Eikös joku satiaispuolueen kansanedustaja vaatinut Helsinkiin muuttanutta turkulaista muuttamaan takaisin? Poliisillakin taitaa olla sellainen linjaus, että Turusta muuttaneilla pitää olla passi mukana Helsingissä. Tosin minulta, vaikka olenkin Turusta muuttanut, ei ole poliisi Helsingissä passia kysellyt. Taitaa meikäläisellä olla väärän värinen naama.

   Mitä iloa jytkystä ja jatkojytkystä on tälle maalle ollu? Pelkää tuhoa on toi satiaisporukka saanut aikaan. Tyhmyys ja rasismi kukoistaa… mut onneksi on Uuninpankkopoika.

  • Pekka Rantamäki

   Klassikko on myös se YouTubessa pyörivä video, jossa maahanmuuttajan näköinen mies tulee jonkun kunnan sosiaalitoimistosta muovipussi kädessään. Pussihan on tietysti täynnä rahaa! Todennäköisesti vieläpä 500 euron seteleitä! Kuin jossain kunnassa sossu jakaisi rahaa käteisenä, ja vieläpä muovipussittain =D

 5. Martti Orre

  Kiitos että jaksoit oikaista tämänkin jutun. Valitettavasti näitä riittää jatkossakin, ja yhtä valitettavaa on että nämä uppoavat ennakkoluulottomiin täysin vaivattomasti. Pitää laittaa jakoon.

 6. Minna Ylitalo

  Saksassa toimii valheenpaljastussivusto hoaxmap. Erikoisin huhu taisi olla se, miten Saksan sosiaalitoimisto maksaa kaikille naispuolisille turvapaikanhakijoille 800€ hiuspidennykset uskonnollisista syistä. Tästä sosiaaliedusta ehti aika moni järjen jättiläinen natsimorsian raivostua ja legenda elää omaa elämäänsä.

  http://www.cbc.ca/news/trending/hoax-map-germany-refugees-1.3444503

  http://hoaxmap.org/

  Pitkään tässä onkin mölinäporukoita varoitettu siitä, että kun tarpeeksi huutelee perättömiä niin tosipaikan tullen ei kukaan usko. No nyt sitten ollaan siinä tilanteessa ja siitähän se varsinainen parku sitten vasta alkaakin.

 7. Heikki

  Nuo tarinat ovat uskomattoman typeriä. Kun niitä vastaanottokeskuksia piti perustaa nopeasti eri puolille maata, niin kohun nosti sekin, että jostakin Jyskin myymälästä oli myyty patjat loppuun: kaikki patjat ostettiin turvapaikan hakijoitten käyttöön! Miksi heille eivät kelvanneet käytetyt patjat!?!

  En tiedä, pitikö juttu edes paikkaansa, mutta kiihkeänä se eli. Kun törmäsin patja-asiaa kauhistelevaan joukkoon , niin kysäisin, että missähän se sellainen käytettyjen patjojen myymälä mahtaa olla, josta SPR olisi voinut sellaisia ostaa? Vastausta en saanut, mutta kaiketi kauhistelu jatkui.

  Ei noihin juttuihin paljoa tarvita, patjastakin saadaan älämölö aikaan, saati sitten siitä, että joku somaliperhe oli ostanut taulu-tv:n. Ilmeisesti sen perheen olisi pitänyt löytää jostakin kauppa, jossa vielä myydään niitä vanhan mallisia putkitelkkareita. Tietääkö joku, missä sellaisia mahdollisesti myydään?

  Maailmassa lähes kaikki on rajallista, vain typeryyttä ja ilkeyttä riittää rajattomasti.

  • Minna Ylitalo

   Kateus vie kalatkin vedestä.

  • Heli Heikkinen

   Mitähän maahanmuuttokriitikko sanoo siihen, kun vaikka perheeltä (siis ihan kantasuomalaiselta) palaa kotitalo, ja SPR lähtee tavaratalosta maksusitoumuksella hakemaan kaikki tarpeelliset tavarat, petivaatteet ja muut, perheen hätäavuksi. Uutta tavaraa, miksei käytettyjä? Vielä keskellä yötä! Ihan selvää kuutamokeikkaa! Ja syy on mamujen, kukkahattujen ja suvakkimedian!

   • Virve Valoheimo

    Tai kun kantasuomalainen toimari pahoinpitelee vaimoaan ja kaltoin kohtelee lapsiaan. Ja yrittää valheilla tuhota sen, minkä toinen yrittää pelastaa. Ja jatkuu ja jatkuu, niinkuin sairas vainooja jaksaa jatkaa. Joku kuolee. Mutta ei se pahoinpitelijä. Never. Se haastaa hovioikeudessakin ihan kuin Simpsson. Ja niin se menee.

    Mutta lopulta siitä tulee hylkiö. Siis yes ja näin alkaa kaikki tajuta myös persujen paskan puhumisen ym.

    Oikeus voittaa kuitenkin.

   • Kari Pekkonen

    No ehkäpä perhe on tähän maahan maksanut veroja ja vakuutuksia joista SPR sitten laskuttaa valtiota tai vakuutusyhtiötä.

 8. Sirpa

  Tämä juttu ei taida pitää paikkansa- näin kommentoin aina, kun joku FB-kavereistani jakaa jutun, jonka 30 sekunnissa voi googlamalla todeta täydeksi höpöhöpöksi! Yleensä siitä seuraa paskamyrsky. Mut mä en välitä, sillä pikkuhiljaa noiden höpö-juttujen jakaminen on vähentynyt, melkein lakannut.
  Mutta jotkut jaksaa… Onneksi äärimmäisen harva kaverestani.
  Olen joskus hyvin hämilläni. Ihan normaalilta vaikuttava, kouluja käynyt saattaa olla aivan kyvytön erottamaan mikä on totta ja mikä tarua.

 9. Leena Salmela

  ”Luojalle” kiitos sinusta Saku! Näin eilen jutun, haukottelin hetken ja jätin omaan arvoonsa… Liian kaunis päivä tuhlattavaksi – onneksi joku jaksaa – ajattelin (siis vain ajattelin) soittaa Lieksan kuntaan ja kysyä asiaa. Onneksi on Saku, joka pelastaa aina…

 10. Markku T Koivisto

  Se, mikä minua eniten huvittaa näissä ”maahanmuuttokriittisissä”, on se, että he eivät erota opiskelijoita maahanmuuttajista. En minäkään välttämättä erota. Mutta minulle he kaikki ovat ihmisiä. It’s a big deal.

  • Angie

   Siinäpä se, rasistin ja ei-rasistin ero.

 11. Esa Nikko

  Täällä Ruotsissa maahanmuuttaja voi saada ajokortin ilmaiseksi esim työnvälityksen kautta. Jotkut näkevät tämän maahanmuuttajien etuna, mutta itseasiassa se koskee kaikkia työnhakijoita. Jos katsotaan, että ajokortti voi johtaa työsuhteeseen, työnhakija voi saada anomukseen myöntävän päätöksen ja kaikki kustannukset maksetaan.
  Valtio kustantaa myös tulkin, tämä seuraa lakia, jonka mukaan kaikilla Ruotsissa asuvilla on oikeus maan palveluihin omalla äidinkielellään.
  Henkilöautokortit ovat harvinaisempia, mutta esim kuorma-auto- ja bussikortit jotka on saatu työnvälityksen kautta, ovat hyvinkin tavallisia ja tässä on yksi syy miksi Ruotsissa on niin paljon maahanmuuttajia kuljetusalalla.

 12. Maarit Oinonen

  Itse asiassa Suomessakin, etenkin Helsingissä, on paljon maahanmuuttajia bussinkuljettajoja ja ymmärtääkseni suomalaisellekin työttömälle voidaan kustantaa ko. ajokortti. Kiitos Sakulle jälleen, selkeästi kirjoitettu oikaisu.

 13. Höynäytettäviä riittää | Suomi Tykkää

  […] Valheista elävä netin roskamedia luottaa siihen, että sen ensisijainen kohderyhmä ei osaa, viitsi tai halua googlettaa mitään eikä myöskään muista jo pari vuotta sitten kerrottujen valheiden oikais… …read more […]

 14. Markku T Koivisto

  Kiitos Sakarille hienoista kirjoituksista. Hienoa, että on ihminen, joka välittää. Rasisteja on Suomi täynnänsä. Heitä kus***tä on ihan liikaa.

 15. Rauno Jääskeläinen

  Näitä törkyuutisia oikein tehtailevat persujen edusnaiset erityisesti. Kuinka heitä nyt tuijotetaan ja mukamas lääpitään ja mamu-lapset virpoo jne.. Sitten on muutama kaveri, joka on jäänyt kiinni keksitystä mamujen pahoinpitelystä. Jutut saavat siivet, eikä oikaisut auta, tuli on tyhmien joukossa (uuslukutaidoton) työnsä tehnyt.

 16. Merja Nurmi

  Mitä voi tehdä niin suuren tyhmyyden edessä? Moni alunperin huumoriksikin tarkoitettu juttu menee täydestä todesta. Uskoisin tässä keskustelussa mainitun ”muovikassilla rahaa sossusta” olleen tarkoitettu maahanmuuttokriitikkokriittiseksi huumoriksi? Vai oliko joku tosissaan? Joku ainakin uskoi?

 17. Hannu Ala-Olla

  ” Jos jokin juttu kuulostaa uskomattomalta, niin sitä ei kannata uskoa”

  Valitettavasti nämä nimenomaan kuulostavat uskottavilta sille yleisölle, jolle kyseiset valeet on kohdistettu.

Kommentoi »

Comments are closed