Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tuenalennusautomaatti

Hallitus on kovaa vauhtia purkamassa normeja, vähentämässä byrokratiaa ja poistamassa holhousta. Elämä vapautuu ja helpottuu, kansalaiset voivat hengittää vapaammin.

Tämä ei tietenkään koske työttömiä. Heidän elämäänsä aiotaan hankaloittaa entisestään ja heille järjestetään lisää byrokratiaa, kiusaamista ja luukulta toiselle juoksemista, mikäli Verkkouutisten saamat tiedot pitävät paikkansa.  Jokaiselle työttömälle aiotaan järjestää joka kolmas kuukausi haastattelu työvoimahallinnon edustajan kanssa. Keskustelussa käytäisiin läpi, onko työtön ollut aktiivinen kuluneen kolmen kuukauden aikana.

Aktiivisuudella tarkoitetaan sitä, että työtön on tehnyt töitä vähintään viiden päivän ajan kuluneen kolmen kuukauden aikana. Neuvotteluja käydään vielä siitä, voisiko aktiivisuus tarkoittaa myös esimerkiksi kouluttautumista.

Mikäli työtön ei ole ollut aktiivinen, hänen työttömyysturvansa alenee kolmella prosentilla joka kerta kolmen kuukauden välein.

Työttömän pitää siis tehdä työtä, jota ei ole, vähintään viisi päivää jokaisen kuluvan kolmen kuukauden aikana. Jos hän ei tee sitä työtä, jota ei ole, niin hänen tukeaan leikataan. Tämä toistuu kolmen kuukauden välein ja tällä tavalla rakennetaan työttömyystuen alennusautomaatti. Kun työtä ei ole, niin sitä ei voi tehdä. Kun sitä ei voi tehdä, niin tuki alenee kolmen kuukauden välein. Ei mene kauan, kun tuet ovat pyöreä nolla euroa.

Työttömät ovat näköjään loputtoman kiusaamisen kohde. Heille voi antaa keppiä mielin määrin ja nyt heitä aiotaan ruveta sen lisäksi myös kiduttamaan. Kolmen kuukauden välein toistuva ehdonalaisvalvojan luona käyntiin verrattava puhuttelu on puhdasta kiusaamista. En minä keksi sille mitään muuta sanaa. Tarkoitus lienee näyttää työttömille lopullisesti, että he ovat ihmisroskaa ja paskasakkia, jota voi kohdella ihan millä tavalla tahansa.

Samalla kun hallitus toteuttaa tämän suunnitelmansa, niin hallitus varmaan järjestää TE-toimistoille riittävät resurssit sen toteuttamiseen. Jo nyt virkailijaa on lähes mahdotonta päästä tapaamaan, sillä asiakasta käsketään hoitamaan asiat netissä. Puhelimiin ei vastata ja TE-toimistoissa saa turhaan huhuilla virkailijaa – jos nyt edes pääsee sisään lukitusta ulko-ovesta.

Nyt hallitus aikoo säästää tukieuroja, mutta rakentaa samalla itselleen moninkertaiset kulut järjestämällä näitä henkilökuntaa vaativia kuulustelutilaisuuksia. Samalla pudotetaan hiljaa hivuttamalla työttömyysturvaa saavia toimeentulotukiluukulle ja se tietää kuntien menoja kasvamista. Ensi vuoden alusta toimeentulotuki siirtyy Kelan maksettavaksi, joten valtio järjestää näitä kustannuksia lisää itselleen.

Ei se mitään, hallitus voi syyttää tästäkin työttömiä. He eivät mene niihin olemattomiin töihin, vaan aiheuttavat lisää kustannuksia. He eivät ole aktiivisia, joten siitä kärsii nyt koko kansa. Palkkatyötä ja sen edellytyksiä hallitus ei pysty järjestämään, joten se turvautuu heikoimpien syyttelyyn ja kiusaamiseen.

Sanokaa minulle, että tämä uutinen on ankka tai että näen pahaa unta. Tällaista järjettömyyttä en olisi osannut kuvitella edes tämän hallituksen keksivän. Piti sentään purkaa normeja, holhousta  ja byrokratiaa, ei lisätä niitä. Seuraavaksi hallitus varmaan julistaa työttömyyden rikokseksi, jotta tälle suunnitellulle ehdonalaisvalvonnalle saadaan hyvät perusteet.

Kommentit (65)

 1. Joni Pelkonen

  Vastahan työvoimahallintoa haluttiin uudistaa siten, että siellä oikeasti etsitään ihmisille työtä eikä istuta päivät pitkät kuuntelemassa kulloisenkin pöydän takana istujan syitä työttömyyteensä.

  Nyt sitten istunnot työvoimavalvojan (tai mikä heidän virkanimikkeensä lieneekään) nelinkertaistuvat. Palkataanko lisää väkeä, vai lyhennetäänkö aiemmin tunnin mittaisia vuosittaisia istuntoja varttituntiin? Siis juoksutetaan ihmisiä joskus pitkienkin matkojen päästä työttömyystoimistoon vain kertomaan että töitä ei löytynyt? Mitä ih-meen järkeä tässä on?

  Sama onnistuisi vallan mainiosti kotoakin käsin. Siis sillä samalla lomakkeella johon nytkin raapustetaan työtön-työtön-työtön… paitsi jos teet sen tietokoneella jolloin kaikkiien päivien kohdalla lukee jo valmiiksi että työtön.

  Oikeastihan tässä yritetään painostaa loputkin työttömät ns. ”työvoiman palvelukeskuksien” asiakkaiksi, siis niihin laitoksiin joissa istutaan kerran viikossa yksi päivä tekemättä mitään, jotta ”kuntoudutaan” työttömyyteen sairastumisesta.

  Ei hyvät herrat ja naiset siellä hallituksessa: kun ihmisiä kiusataan, he eivät vastaa siihen hyvällä. Osa keksii kepulikonsteja, osa luovuttaa kokonaan, osa pelkää ja alistuu. Mitään hyvää ei painostuksella saada aikaan. Eikä tämä hölmöily takuuvarmasti luo Suomeen ainuttakaan uutta työpaikkaa. Ellei sitten sinne työttömyystoimistoon hyödyttömäksi byrokraatiksi.

  • Veli-Pekka Saarinen

   ”Kun ihmisiä kiusataan, he eivät vastaa siihen hyvällä. Osa keksii kepulikonsteja, osa luovuttaa kokonaan, osa pelkää ja alistuu.” Ja kun tarpeeksi kauan kiusataan, alkaa löytyä näiden lisäksi muita vaihtoehtoja.

   On kauheaa katsoa, kun hallitus tuhoaa parissa vuodessa kaiken, mikä on tehnyt Suomesta hyvän maan asua kaikille. Jonkun pitää pysäyttää tämä kehitys, sillä tämän jatkuminen voi vain päättyä huonosti – kaikille osapuolille.

 2. Heikki

  Miten tuollainen automaatti on linjassa Perustuslain 18§:n ja 19§:n kanssa?

  Tosin tulkintaahan voi aina tehdä. En tiedä, pitääkö tarina paikkaansa, vai ei, mutta vanhan perustuslain mukaan työvoima oli valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Sitä on kuulemma tulkittu niin, ettei rikkureita saa estää menemästä lakon alaisiin töihin.

  • Jarkko

   Verkkouutiset eivät tosin ole luotettavin media. Ainakaan vielä en ole löytänyt asiasta uutisia muuista medioista. Ihmetyttää sekin, että onko tälläistä valmisteltu salassa taas kerran. Demokratiassahan tälläiset asiat pitäisi valmistella avoimesti eikä salassa ikäänkuin ne putkahtavat vain jostain ilman, että kukaan hallituksessa ollut puolue edes päätti asiasta mitään. Jotenkin tuntuu, että nämä heikennykset putkahtavat vain jostain ilman, että kukaan päätti niistä.

   Oma lukunsa on se, että pienin työttömyysturvan taso on katsottu jo nyt hyvin alhaiseksi ostovoimaltaan hintoihin nähden miten siitä vielä voidaan leikata? Eikö sen pitäsi mennä päinvastoin annetaan lisää jos työllistyy.

   • Sonofhades

    Verkkouutiset monesti uutisoi asioista, joista keskustellaan Kokoomuspiireissä ja joista myöhemmin tulee totta mikäli tähän eivät muut hallituspuolueet reagoi.

    Retoriikka on todella surkeaa. Alkaa muistuttamaan Aktion Arbeitsscheu Reich – toimia. Sielläkin työnvieroksujia haluttiin muistaa vähän kepillä kun ei mikä tahansa orjatyö maistu.

  • töitön

   Työvoima ei ole enää valtiovallan erityisessä suojeluksessa, se on mun käsittääkseni poistettu laista.

 3. Päivi Kotpiola

  Laitoin tän saman jo Ville Niinistön samaan aiheeseen. Mutta oikeasti. En kyllä ymmärrä. Heidän mielestään on niin helppoa elää sosiaaliturvalla. Kuka tahansa voi yrittää elää vajaa 500 eurolla kuussa. Kyllä sillä ruokaa saa, jos jaksaa suunnitella. Yhtä kituuttamista. Köyhä ei saa käydä kaljalla, ravintolassa syömässä, taidenäyttelyissä, konserteissa, oopperassa, matkustaa julkisilla. Se syö ihmistä, ettei ole mitään ja sekin siis viedään pois. Juu, ja läheltä nähneenä tiedän, että vuokra maksetaan miinus omavastuu, sähköä, lääke- ja lääkärinkulut. Silti. Ja sitten muka tuommoinen elämä on niin ihanaa. Kokeilkoon itse joskus. Nuo ovat niin vieraantuneet köyhän elämästä, ettei ole tosikaan. Mä olen oikeasti usean ystävän elämää katsonut läheltä. Ei löydy sanoja.

 4. Jarkko

  Jyväskylässä ei muuten pystytä järjestämään kaikille työttömille edes kerran puolessa vuodessa tapahtuvaa soittoaikaa TE-toimiston kanssa. Puhumattakaan mistään paikanpäällä TE-keskuksessa tapahtuvista tapaamisista. Ihmettelen sitä miten resurssit riittävät 3kk välein tapahtuvaan yhteydenpitoon jos ne eivät riitä edes puolen vuoden välein tapahtuviin soittoaikoihinkaan. Työttömyys keskisuomessa lienee jotain 20%-25% luokkaa ja korkeimpia Suomessa.

  Onneksi sentään TE-toimiston koulutusta on nykyään tarjolla enemmän siis järkevääkin koulutusta ei mitään CV teko kursseja vaan ihan oikeita pätevyyksiä ja kortteja antavia koulutuksia. Tosin paikkamäärät mitä koulutuksiin otetaan on aika pienet verrattuna työttömien määrään. Jos ei hyvin tehdyistä hakemisesta huolimatta pääse koulutuksiinkaan tai töihin niin tuskin se työttömän vika on.

 5. T.K. Lehtinen

  Eihän tähän voi mitään sanoa, tuollainen typeryys vie järjen päästä ja sanat suusta. Lasten touhut hiekkalaatikolla tuottaa parempaa tavaraa, vaikka sitten vaippaan. Kolme professoria tarvittiin kertomaan, miksi avoimet työpaikat ja työvoima eivät kohtaa.. Voisin viitenä päivänä käydä tälle päättäjäporukalle kertomassa, mikä mättää. En vain tiedä, kuinka paljon rautalankaa pitää varata.

 6. Marko Rantaiso

  Kuulostaa paluulta entiseen. Pahvikorttiin haettiin henkilökohtaisella käynnillä uusi päivämäärä ja työkkärin leima. Kyseessä oli siis työnhaun uusiminen. Ei ole todellakaan järkevää sellainen!

  • Markku T Koivisto

   Joo, mutta nyt pitäisi sen kolmen kuukauden aikana löytää vähintään viiden päivän duuni. Muuten tuet laskevat. Toivon tosissani, vaikken työtön olekaan, että tämä uutinen on ankka.

   Silloin aikoinaan oli työvoimatoimisto, josta sai jopa henkilöhohtaista palvelua, jos jaksoi vähän jonottaa. Ei sekään täydellinen ollut, mutta kuitenkin.

   • töitön

    Työvoimatstoihi n ei saa enää mennä. Asioiminen tapahtuu vain verkossa ja puhelimitse. Vain erillisellä kutsulla saatetaan joskus pyytää käymään, ja silloin voi yleensä vain odottaa pahinta.

    • Jarkko

     Omassa kotikaupungissani kaikki eivät saa edes puolenvuoden välein tapahtuvaa soittoaikaa, koska työttömiä on liian paljon verrattuna virkailijoiden määrään soittoaikoja perutaan usein ja siirretään 6kk eteenpäin. Tuollainen 3kk välein tapahtuva haastattelu, että oletko saanut 5 päivän hommaasi, ei voi mitenkään toteutua muuta kuin nostamalla virkailijoiden määrää merkittävästi. Tämä virkailijoiden määrän nostamiseen kulutettu raha on sitten pois jostain muusta kuten vaikka työttömien kouluttautumisesta ja osaamisen päivittämisestä.

     Jos jokainen työtön joutuu olemaan 2x enemmän yhteydessä TE-toimistoon pitää virkailijoiden määrä omassakotikaupungissani enemmän kuin kaksinkertaistaa nykyisestä, koska nykyinen määrä ei riitä edes soittoaikoihin kerran puolessa vuodessa.

     • Tero Paananen

      Helppo ratkaisu. Palkataan niitä työttömiä viideksi päiväksi kerrallaan kerean kolmen kuukauden aikana istumaan te-toimiston luukulla kuuntelemassa työttömien juttuja. #sarkasmia

      • Jarkko

       Itse kyllä menen mielellään jos siitä maksetaan TES-minimipalkka työ päiviltä ja työttömyyden alkaessa kaikki sujuu jouheasti eikä tule pitkiä katkoja tukien maksuun kuten minulle on aikaisemmin käynyt näissä tukien yhteensovitteluissa.

       Tosin epäilen, että tuollaisista 5 päivän töistä tulee sellaista työtä, joka ei juridisesti ole työtä eikä siihen sisälly samat oikeudet kuin mitä laki sanoo työsuhteista. Lisäksi Suomessa julkista valtaa ei lain mukaan saa käyttää kuin virkavastuulla oleva virkamies joten työtön ei lain mukaan voi toimia tuollaisessa tehtävässä ellei häntä määrätä siihen virkaehtosopimuksen mukaisesti.

       Aikamoiset lakimuutokset joudutaan ainakin tekemään, että Suomessa voidaan käyttää tilapäisiä virkamiehiä virkavastuulla jolle eivät kuulu samat palkat ja oikeudet kuin oikeille virkamiehille.

   • keke

    ”Joo, mutta nyt pitäisi sen kolmen kuukauden aikana löytää vähintään viiden päivän duuni. Muuten tuet laskevat. ”

    Ja toimeentulotuki laskee sen palkanverran joten teet niin tai näin niin tuet tippuu.

    • keke

     Niin joo ja jos työttömyyskorvaus tippuu niin sitten toimeentulotuki nousee. Melkosen kiikkua tässä nyt on hallitus väsäämässä.

     • Jarkko

      ”Niin joo ja jos työttömyyskorvaus tippuu niin sitten toimeentulotuki nousee. Melkosen kiikkua tässä nyt on hallitus väsäämässä.”

      Ei nouse jos sinulla sattuu olemaan jotain säästöjä tai omaisuutta. Et saa penniäkään TT-tukea ennenkuin tuhlaat säästösi ja alat elämään kädestä suuhun ilman mitään säästöjä yllättäviä menoja varten.

      Kai se idea tossa on se, että saadaan köyhiltä pois viimeisetkin säästöt esim. muuttoa tai kodinkoneiden hajoamista varten. Monet eivät kuitenkaan haea kaikkia harkinnanvaraisia tukiakaan kun kodinkoneiden uusimisesta harkinnanvaraisella TT-tuella on tehty paljon hankalampaa kuin saman ostaminen omilla säästöillä tarvittaessa.

      • keke

       ” alat elämään kädestä suuhun ilman mitään säästöjä yllättäviä menoja varten”

       Niin siis eikös tämä ole se perusjuttu missä ihmiset elää?

      • Jarkko

       ”Niin siis eikös tämä ole se perusjuttu missä ihmiset elää?”

       Muista en tiedä, mutta itselläni on ollut yli kymppitonnin säästöt tilillä joskus aikoinaan, jotka sain säästöön parissa vuodessa kun onnistuin saamaa kunnollisen työpaikan noin 3000€ palkalla pariksi vuodeksi. Ilmoittivat sossusta vain, että tulojesi perusteella olisit oikeutettu saamaan vielä TT-tukea, mutta koska säästöjä niin ei tarvitse tulla useampaan vuoteen hakemaan, koska laskemme, että sen aikaa sinun pitää säästöilläsi pärjätä.

       • Saku Timonen

        Kaikki pankkitillä oleva raha vähentää toimeentulotuka, joka on se vihonviimeinen etuus.

 7. jorma Lehikoinen

  Tässä on kansanryhmästä kysymys, jota tultaisiin koko valtiovallan voimalla ja arvovallalla raiskaamaan. Kyllä syntyy ikuiset arvet satojentuhansien suomalaisten sieluihin. Olipa kysymys työpaikka- tai koulukiusaamisesta, niin kiusattu syyllistetään. Toivottavasti on uutisankka.

 8. Pekka Pehkonen

  Vaalit. Haluan vaalit!

 9. Leena Kymäläinen

  Ei taida mennä kiky- sopimuksen vuoksi läpi. Verkkouutiset on kokoomuksen äänenkannattaja kuten Nykypäiväkin. No, jos tuohon uskoisi, kerron millainen tilanne Helsingissä on. Tännehän kaikkien pitäisi muuttaa töiden perässä. Työttömäksi lokakuun alussa jäänyt tunkeutui heti Uudenmaan TE-keskukseen, kukaan ei suostunut edes puhumaan, vain nettiohjeet. Sen jälkeen toimisto ilmoitti netitse, että hakijaan ollaan seuraavan kerran yhteydessä marraskuun lopussa vuonna 2016 eli yli vuoden työttömänä olon jälkeen. Töitähän saa hakea. Tämä kahden korkeakoulun loppututkinnon suorittanut on todella niin tehnyt. Tavallista on 200-300 hakijaa, eikä tähän mennessä edes yhtään haastattelua. Rahat ei riitä Hesan vuokriin. Joten pakko muuttaa takaisin pohjoiseen. Joten muuttakaa vuorostanne tähän onnelaan 🙁

  • Veli-Pekka Saarinen

   Jäin itse työttömäksi heinäkuussa. TE-toimisto otti yhteyttä kirjeitse ja ilmoitti seuraava toimenpide on syyskuun lopussa oleva TE-toimiston info-tilaisuus (suuressa luentosalissa, joten en taida olla yksin) sillä välin ei kannata soitella vaan me otetaan yhteyttä, jos on asiaa. En pidättele hengitystäni yhteydenottojen varalta.

 10. Pirjo Teräsalmi

  Siis eihän tuo voi olla totta 🙁

 11. töytön

  Lindström ei ole suostunut kommentoimaan asiaa, elikkäs varmaankin tämmöisiä suunnitelmia on työttömille. Mitähän kaikkee jänskää ne vielä keksivätkään 😀

  • töitön

   (nyt nimimerkillä, koska pelkään enkä halua avata tätä omalla nimelläni)
   Todennäköisesti. Elokuussa minulta keskeytettiin noin vain päiväraha, yhdellä paperikirjeellä jossa oli mainittu vain yksi TTL:n (työttömyysturvalaki) pykälä ja momentti ( ei oltu lainkaan avattu sitä, tai kerrottu mistä on kyse, joten se piti itse selvittää). Selvityspyyntö oli toisessa kirjeessä. Kummatkin kirjeet oli päivätty samana päivänä ja tulivat samana päivänä minulle. Päivärahani oli keskeytetty tietämättäni ja ilman, että minua olisi kuultu asiassa ja kolme päivää ennen kuin sain itse tiedon asiasta. Toimitin selvityspyynnön, otin hieman selvää laeista. Lisäsin ne mukaan selvitykseen. Vasta viiden arkipäivän päästä työttömyyskassa sai Te-tmstolta uuden lausunnon ja keskeyttäminen peruutettiin.

   Te-tmstoilta pitäisi ottaa pois valta katkaista tai keskeyttää työttömyysturvaoikeus. Tiedän, se vaatisi lakimuutoksen, mutta ne harjoittavat jo nyt hallinnollista mielivaltaa, ja ellei tunne lakiin perustuvia oikeuksiaan voi menettää ne, useimmiten väärin perustein. Se on mielivaltaa, hallinnollista väkivaltaa. Siihenkin moni lyyhistyy.

   Monet, aivan liian monet ihmiset luulevat, että työttömän elämä on muka helppoa (nostelee vaan etuuksia, elää muiden rahoilla ja se sohvalla löhöäminenkin…niin…). Ymmärtämättä, että monet toimenpiteet ovat jo nyt puhdasta sadismia, ja yhä kovemmat keinot haluttaisiin ottaa käyttöön. Se ei ainoastaan vahingoita työttömiä vaan kaikkia muitakin, myös heitä joita asia ei suoraan koske. Julmuus vahingoittaa aivan kaikkia, aivan jokaista meistä, koko yhteiskuntaa.

   • Pekka Rantamäki

    Tiesitkö, että TE-toimistoissa työttömyysturva katkaistaan nykyään automaattisesti, eli toisin sanoen tietokoneella? Minullekin kävi näin, sain viime vuonna kirjeen, jossa ilmotettiin työttömyysturvan katkaisusta. Kauhuissani otin heti yhteyttä TE-toimistoon, josta paljastui, että virkailija oli vahingossa unohtanut kirjata seuraavan TE-toimiston kontaktiajan tietokoneelle, jolloin TIETOKONE AUTOMAATTISESTI lähetti työnhakijalle (minulle) kirjeen työttömyysturvan katkaisusta! Onneksi eivät vielä olleet ehtineet KELA informoida, joten asia saatiin korjattua ilman tulonviivästyksiä. Mutta kylmä hiki ehti kyllä selässä käydä…

    • Jarkko

     Kyllä minä ainakin tiedän sen myös verottaja lähettää nykyään tietokoneen tekemiä automaattisia veropäätöksiä. Kerran virkailija oli eräälle ystävälle laittanut ruksin väärään kohtaan niin hän sai muutaman tonnin metsä tuloista kymmenien tuhansien eurojen arvioverot. Jotka sitten kyllä peruttiin kun ystäväni oli onneksi kopioinut toimittamansa laput ennen toimittamista joista selkeästi näkyi että ruksia ei ollut siinä kohtaa missä veroviraston ATK-järjestelmän mukaan oli ruksi.

 12. Aaron Kallinen

  Toivon, että tässä on kyse jonkin ”korkealentoisen” työryhmän tuotoksesta. Sen verran älyvapaa idea, että toivon mukaan sitä ei harkita ministeriössäkään vakavissaan. Vaikka tokihan tällaiset avaukset ovat tapa koetella kepillä jäätä. Nyt kaikki varmuuden vuoksi kuitenkin osoittamaan mieltä hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan lauantaina: https://www.facebook.com/events/945257448906445/

 13. Martta Mojanen

  Tämän saman uutisen kuulin tai luin tänään jostakin, mutta en Verkkouutisista. Valitettavasti en muista mistä (saattaapi olla MTV3 tai Ylen aamu-tv).
  Kyllä mä haluan nähdä kun Tampereenkin 21 356 työtöntä työnhakijaa vierailevat tentattavana 3kk välein. Eihän se tekis kun muutama sata kävijää päivässä.

 14. Jeremias Tampio

  Jos nämä simputus kaavailut ovat totta, niin tämä menee kyllä jo liian pitkälle! Työttömistä ollaan tekemässä pelkkää paarialuokkaa, jota voi kohdella miten tahansa. En ihmettelisi yhtään, jos tämän hankkeen primus motorina häärisi Juhana Vartiainen ja hänen hengenheimolaisensa. Vartiainen on useissa esiintymisissään ilmaissut inhonsa työttömiä kohtaan täysin peittelemättömästi.

  Viimeisenä keinona kaivetaan naftaliinista varmaan pakkotyöleirit. Työttömiä odottaa intiaanien kohtalo. Suomalainen ammattiyhdistysliike saa mennä itseensä. Jos se olisi
  tehtäviensä tasalla, ei jatkuvasti lisääntyvää ilmaistyötä ja tällaista kyykyttämistä esiintyisi.
  Silloin, kun kansalaiselta viedään kokonaan ihmisyys, tulee jälki olemaan karmeaa.

  Vaikka historia ei sinällään toista itseään, olen ennustanut tällä palstalla että Euroopan 1848 hullu vuosi palaa vielä takaisiin. Ihmiskunnan historia osoittaa vankkumattomalla tavalla, että mitä kylvää sitä niittää!!

 15. Samppa Haapavaara

  Vaikka en ollut Halosen suuri fani, kun hän oli pressa, niin oli hän oikeassa siinä, että vain koulutus voi ratkaista työttömyyden.

  Olen tällä hetkellä siitä yksi esimerkki, vaikka sopimus onkin katkolla jälleen. Mutta sittenhän tulee uusia sopimuksia, näin ainakin toivon.

  Tämä maa ajautuu perikatoon, kun koulutuksesta leikataan. Saati vaikeutetaan ammatinvaihtamista.

  Tämä on kärsivällistä työtä, ja tulokset tulee viipeellä. Lyhytnäköiset leikkaukset eivät ole mikään etu, vaan tuhoon ajavaa politiikkaa.

  Tuolla joku ylempänä vaati uusia vaaleja. No ne eivät taida toteuta, ellei persujen perse lopeta kestämästä merivettä. Eikä näin tule käymään, koska he ajavat loppuun saakka hillotolpalle, tajuamatta, että se on jo aika iso kusitolppa.

 16. Harri M

  Kyllä se siellä paketissa taitaa olla: ”Tämä on yksityiskohta, johon en voi ottaa kantaa, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström vastaa Verkkouutisten kysymykseen, onko tällainen järjestely tulossa osaksi työllisyyspakettia.”

  http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/lindstrom%20tyollisyystoimet-54541

 17. Jyrki

  Ihan vain kiinnostaisi tietää kuinka pitkään on hallituksessa laskettu, että kuinka työttömillä (lue RIKOLLINEN) kestää pinna tätä touhua? Veikkaan että kuppi kaatuu tulevissa kuulusteluissa pikkuhiljaa monilla työttömillä rajustikin.

  Kait kuulustelut hoidetaan myös niin kuin kovan luokan rikollisia pitääkin kuulustella. Jolloin rikollinen vastaa kun kysytään eikä itse esitä mitään kysymyksiä ja on vielä kahlittu penkkiin kunnolla kiinni vartija selän takana pampun kanssa tarvittaessa jos asiakas ei käyttäydy kunnolla. Paitsi että tällä rikollisella ei ole oikeutta saada asianajajaa avukseen, joka taataan normaalisti rikolliselle.

  Eikö olisi ollut vaan helpompaa ilmoittaa, että työttömyyskorvaukset säädetään lakkaamaan esimerkiksi 2-3 vuoden sisään työttömyyden alkamisesta. Sen jälkeen jokainen voi etsiä rahansa mistä tykkää. Myös terveydenhuolto yms palvelut lakkautetaan näiltä työttömiltä. Apteekkiin on sanomattakin aivan turha mennä, koska kaikki lääkereseptit perutaan automaattisesti myös. Aivan sama kyykytys toteutuu siinäkin tapauksessa. Ja rahaa säästyy kun ei tarvitse pohtia kuka ja millä rahalla haastattelut hoituu.

  Laitetaan vaan automaattinen työttömyystukien lakkautus pyöriin hitaasti ja varmasti ilman kuulusteluja. Samaa toteutuisi nyt kalliisti kuulustelemalla. Koska tässähän on tosiaan vain ideana automaattisesti keinolla millä hyvänsä ajaa työttömyystuet nolliin kaikilta työttömiltä määrittelemättömän ajan jakson aikana.

  Ja miksei vaan hallitus kerro ihan rehellisesti, että he vihaavat työttömiä niin paljon että henki ei kulje. Ja nyt asia pitää järjestää niin että ei kulje työttömilläkään. Joten nyt haetaan työttömille sitä lopullista ratkaisua niin sanotusti. Ja sehän tulee jokaiselle työttömälle eteen mietittäväksi kun rahat loppuu ruoka loppuu häätö tulee jne. Ja niitä PALKKAtöitä? Niitä ei ole eikä tule.

  • Erkki Posti

   Ei viha ole tässä mikään motiivi. Eivät päättäjämme vihaa työttömiä – tuskin tuntavat edes yhtään. Koko elämänsä mielikuvitusmaailmassa muiden siivellä ja työstä eläneelle muodostuu tietenkin vääristyneet arvot: Se, jolla on rahaa ON OIKEUTETTU sortamaan niitä, joilla sitä ei ole vaikka hän ei itse tee maailmalle kuin vahinkoa ja tuhoa (Vartiainen-syndrooma).

 18. Servitus

  Hesarikin uutisoi tästä työllistämishalujen arvioinnista: http://www.hs.fi/politiikka/a1472444496364

  Kertakaikkisen vastenmielinen skenaario: laiskaksi loissakiksi leimattuja työttömiä juoksutetaan luukulta toiselle olemattomien työpaikkojen perässä (työpaikan löytämisestähän tässä rumbassa ei ole kyse, vaan työttömien ahtaalle ajamisesta), samalla kun lisätehoa kyykytykseen ostetaan yksityisiltä tahoilta. Ja työttömyysbisnestä pyörittävät yritykset kiittävät.

 19. Sairas_hallitus

  Kaipa tässä on käytännössä tarkoitus alentaa työttömän tukea tavalla, tai sitten toisella.

  Eli TE-keskuksen tai TYP-linjan asiakkaita juoksutetaan entistä tiheämmin syyllistettävinä työmarkkinatuen nauttimisen ehtona, ja mikäli eivät ole olleet mm. pätkätöissäkään, niin saavat haukut ja 3% työmarkkinatuen alennuksen joka kerralla.

  Lisäksi olen huomannut, että ihmisiä taustoista huolimatta on alettu ajaa TYP-linjan ja monialaisen palvelun pariin. TYP- ja monialaisen palveluiden tehtävä on syöttää työttömiä palkattomiin ”askarteluihin” välityömarkkinoille tai ”työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin” (mm. kuntouttava työtoiminta); niin sanotusti työttömien päiväkerhoholhoustoimintaan jolla ei ole mitään tekemistä palkkatöihin työllistymisen kanssa, etenkään jos henkilö on siinä määrin terve, ettei normaalissa arjessa selviämisessä ole yhtään mitään ongelmaa.

  Itsekin sain TYP:iin kutsun pelkkien työttömyyspäivien perusteella, ja kieltäydyin siitä, koska siellä ei auteta avoimille työmarkkinoille pääsyssä, enkä ole sosiaalipalveluiden parissa, ja kuntouttavat työtoiminnat eivät henkilökohtaisesti minua auta palkkatöiden saamisen suhteen yhtään mitenkään. Ei tietenkään taloudellisesti kovin kannattavaa, koska jouduin alennetulle toimeentulotuelle. Haluan kuitenkin pitää terveyteni, enkä juosta useita kertoja viikossa asioimassa TYP-virkailijoiden kanssa sosiaalipalveluiden merkeissä, sekä jonkin yhdistyksen pajalla tappamassa aikaa sekaryhmässä, jossa on niin moniongelmaisia, kuin terveinäkin sinne karenssin uhalla pakotettuja.

  Palatakseni uutiseen, halutaan tässä ilmeisesti automaattinen leikkuri työmarkkinatuella ja päivärahalla oleville työttömille, ja ne jotka vähänkään ”niskuroivat” mm. juurikin palkatonta sosiaalipakkopalvelua vastaan, halutaan ajaa toimeentulotuelle, jota voidaan leikata ”niskuroinnin” seurauksena, vaikka itse kieltäytymisellä ei olisi ollut mitään tekemistä suoraan avoimille työmarkkinoille oikeaan palkkatyöhön työllistymisen kanssa; siis siihen, mikä pitäisi olla koko homman pointti – että henkilö pääsisi oikeisiin palkkatöihin oikeasti elättämään itsensä työllä.

  Sairaaksi on tämäkin homma menossa.

 20. Jari Kähkönen

  On yksinkertaisesti laskelmoitu, että lukeva yleisö jakautuu kahtia. On mukaempaattiset työttömien ystävät, jotka hyväätarkoittavassa hölmöydessään keksivät kilvan työssäolon korvikkeita…Kas kun ei niitä töitä nyt vaan ole. Esimerkiksi Amerikassa saa vastaavaa politiikkaa jo noudattavissa osavaltioissa tehdä vapaaehtoistyötä tai opiskella, mutta vast’edes seuraa armoton tuntien ja opintoaikayksiköiden lasku, ne on parasta saada täyteen etuuden eli elämän syrjässä kiinni pysyäkseen. Ja sitten on ainakin omasta mielestään korvaamattomat postfordistisen ajan työnsankarit, joiden lamaantumisen rajoille fetisismeistä rampautuneet persoonat lakkaavat yksinkertaisesti toimimasta, jos heitä ei ruokita säännöllisesti syväperversseillä rangaistusfantasioilla niistä ketkä kulloinkin sitten satutaankin niiksi niin sanotuiksi luusereiksi osoittamaan.

  Tämä on osallistava sosiaaliturva uudistetulla nimellä esiteltynä ja tällä kertaa leivottuna keskelle keskelle pakettia, jonka niin sanottu hyvä puoli on 3000 yli 60-vuotiaan työttömän KERTALUONTOINEN eläkkeelle päästäminen. Ei se sen vaikeampi järkeiltävä juttu ole, olkoonkin nyt sitten niin että skuuppi menee Persujen poliittisen kilpailijan lehdelle. Lehdelle ja kilpailijalle, jotka nyt eivät ole varsinaisesti mitään ihmisystäviä nekään, mutta eiköhän harjoituksen keskiössä olevan tarkoituksenmukaisen vuodon pääpointti liene ollut pakettiin kuuluvan kuuskymppisten armahduksen torppaaminen. Muutenhan Kokkarit ovatkin olleet niin amerikkalaista pääoma- ja sijoitustalous edellä menevää oikeistopuoluetta että. Vain joku tietty From Welfare To Work -tyyppinen anglismi sieltä vain on tähän asti puuttunut. Kauanko puuttuu, jos kiitos vuodon paketti kaatuu ja sitämyöden tilannekuva ”kriisiytyy” kun asia pitkittyy?

  • Jarkko

   Jari Kähkönen suomalaiset yritykset tekevät joka vuosi voittoa 30 miljardia euroa jos yritykset pienentäisivät voittonsa puoleen eli 15 miljardiin euroon ja kuluttaisivat 15 miljardia työttömien palkkaamiseen töihin kaikki suomen nykyiset työttömät voitaisiin palkata töihin koko vuodeksi 3000€ palkalla. (todennäköisesti suurin osa työttömistä tulisi täysipäiväisesti töihin paljon pienemmälläkin palkalla joten rahaa ei tarvittaisi edes tuota 15 miljardia vaan pienempikin riittäisi).

   Tätä ei kuitenkaan tehdä, koska erään miljonääri kokoomuspoliitikon sanojen mukaisesti ”ne ovat jonkun toisen rahoja”. Sitten vyörytetään esiin joku tarina konkurssiin menneestä yrityksestä, jotta voidaan väittää asiassa olevan riskejä vaikka yritysten keskimääräiset osingot ja voitot ovat vain kasvaneet aikaisemmilta vuosikymmeniltä kokoajan nykypäivään. Samalla kun palkkakustannuksiin menevä osa bruttokansantuotteesta on kokoajan pienentynyt suhteellisesti.

   Mutta ei anneta turhien matemaattisten ja taloudellisten faktojen pilata ihanaa rangaistusfantasiaa nykyisiä loosereiksi osoitettua ryhmää kohtaan.

 21. Köyhät kyykkyyn

  Tämähän on jatkoa 9€:n orjatyöpakolle. Nyt varmaan vaan tulee se ”työllistämistoimenpide”, joka kestää sen 5pv/kk, paitsi, että kulkeminen pitää rahoittaa itse, saamatta sitä muutamaa euroa, joka julkisten kulkuneuvojen käytön jälkeen siitä yhdeksästä eurosta jää.
  Sitten on kiva käydä työttömyysvalvojalla, että onkos oltu aktiivisia….
  Siis kyllä on aivan malliesimerkki taas äärettömän huonosta johtajuudesta. Ja norminpurkukin oli taas kaunis sana, mitäänhän ei asialle oikeasti haluta tehdö vaan työttömän, tuon ihmisolennoista alhaisimman, on anottava lupaa toimintaansa, vaikkapa avoimen yliopiston opiskeluun, eihän ihminen itse toki pysty määrittelemään, onko hän kykenevä ottamaan vastaan kokoaikatyötä sen opiskelun ohessa tai että hän voisi vaikka sitten työpaikan saatuaan opinnot pistää jäähylle.
  Ja toinen asia on pitkäaikaistyöttömän osa-aikayrittäjyys, ei kuulkaa yrittäjäksi sovi työttömän haaveilla, mihin tämä maailma menee, jos ihmisillä unelmia olisi, tai edes motivaatiota jollain koettaa itseään työllistää ihan omin päin…. Pitää tehdä, niinkuin sanotaan, niin ei pääse mitään kokeiluja syntymään, me emme tarvitse innovaatioita tai edes niitä uusia pienyrittäjiä (jotka nytkin tarjoavat suurimman osan työpaikoista)….

  Kertokaa nyt oikeasti, miten tuo hallitus saadaan nurin?!?

 22. Veikko Tarvainen

  Hienosti kirjoitettu. Kiitos

 23. Stina

  Raportti Ruotsista. Toivon että joku jaksaa lukea tämän aiheeseen liittyvän, mutta niin pitkän kirjoituksen. Kyseessä on Ruotsin lähihistorian suurimpia skandaaleita. Erityisesti haluan huomioida ns. VAIHE 3, jossa pitkäaikaistyöttömät ”pakotetaan” (ei tuloja, jos ei suostu) tekemään kokopäivä työtä pelkällä toimeentulotuella. Tämä ”työllistetty” henkilö ei saa äyrin kuvaa työnjärjestäjältä, siis firmalta jossa on työllistettynä. Firma saa noin 500€ / kuukausi, kun järjestää henkilölle aktiviteettia 8 tunnin ajaksi päivittäin. Porvarit jotka tämän ajoivat läpi, ovat tänä päivä ylpeitä saavutuksestaan…Normaali empatialla ja toimivilla aivoilla tätä ei voi pitää muuna kuin ihmisten nöyryyttämisenä ja törkeänä hyväksikäyttönä.

  Reinfeldtin porvarihallitus (2006 -2014) järjesti Ruotsin työttömille nämä orjatyötä vastaavat puitteet, kun pääsivät valtaan. Tässä heillä oli apuna Ruotsin ”persut”, Sverigedemokraterna. Vuonna 2007 tuli voimaan niin sanottu ”työ- ja kehitystakuu ohjelma”, joka piti sisällään kolme kyykytys vaihetta.

  VAIHE 1; 150 päivän jakso, jossa saa apua couchilta, luotsilta, esim kirjoittaa ansioluetteloita ja etsiä työtä.

  VAIHE 2; Seuraavat 300 päivää on mahdollisuus osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, kuten yrityksen perustaminen, työvoimakoulutus, työkokemus, työharjoittelu, koulutus jne

  VAIHE 3; Jos hakija on työtön vielä 450 päivän jälkeen, tarjotaan mahdollisuus ”työ- ja kehitystakuuseen” VAIHE 3 tarjoaa pysyvän yleishyödyllisen aktiviteetin, joka ei kilpaile säännöllistä työpaikoista.

  KORVAUS YRITYKSELLE
  Yritykset jotka järjestävät VAIHE 3 toimintaa, saavat 210 kruunua päivässä korvausta, kuukaudessa 4950 kr, pyöreästi 500 euroa. Työnantaja ei maksa latiakaan työntekijälle, mutta saa pitää henkilön 40 tuntia viikossa ”aktiviteeteissä”. Yrityksellä ei minkäänlaista vastuuta jättää työnvälitykselle tietoja mistä aktiviteetit koostuvat yms. Salakähmäisyys hyväksyttiin ”yhtiösalaisuuden” perusteella. Työnantajalla on kuitenkin vastuu ilmoittaa työnvälitykseen ja vakuutuskassaan, jos henkilöllä on poissaoloja, esim sairaudesta johtuvia tai muuta. Tämä saattaa johtaa korvauksen menetykseen siltä päivältä, riippuen mikä on tilanne ennen VAIHE 3:n alkamista.

  KORVAUS TYÖTTÖMÄLLE

  ANSIOSIDONNAINEN Ne, jotka ovat oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen, saavat 65% korvauksesta, joka oli pohjana edelliselle työttömyyskorvaukselle. Tästä kokopäivä ”työstä” saa kuukaudessa enimmillään, ja vain noin vuoden verran 11 600 kr, noin 1 150 € brutto, per kuukausi. Siis työorjien ehdoton eliitti.

  AKTIVITEETTITUKI
  Osalle niistä, joilla ei ole ansiosidonnaista korvausta, maksetaan vakuutuskassasta ”aktiviteettitukea” noin 8 300 kr, eli 830 € brutto.

  SEURAAVA TASO ALASPÄIN
  jos ei ole oikeutettu edellä mainittuihin korvauksiin maksetaan vakuutuskassasta alempaa ”aktiviteettitukea” 223kr/päivä (noin 22 euroa) viideltä päivältä viikossa. Eli kuukaudessa lähennellään 500 euron lukemaa.

  KEHITYSTASON KORVAUS
  on vakuutuskassan korvaus alle 25 vuotiaille. Riippuen koulutustasosta on korvaus 48-141kr per päivä eli 5 – 40 €. Tästä ei mene veroa…

  VAATIMUKSET KORVAUSTEN SAANTIIN
  Nämä korvaukset vain siinä tapauksessa, että on ”työpaikalla” 40 tuntia viikossa, 52 viikkoa vuodessa eikä ole muita tuloja. Jos saa esim vanhempainvapaalta korvaus, vähennetään ”työtulot” sen mukaisesti.

  EKONOMINEN TUKI
  Ne, joiden meriitit eivät vastaa vaatimuksia joita edellä mainitut korvaukset pitää sisällään, kipittävät joka kuukausi sosiaalitoimistoon ja täyttävät hakemukset ekonomisesta tuesta, kaikkine lippuineen ja lappuineen ja päivineen. Hakija voi mielellään olla vaikka juristi tai vastaava, jotta kykenisi täyttämään hakupaperit liitteineen niin, että eivät tulisi bumerangina takaisin.

  TÄMÄNHETKINEN TILANNE
  Kun sosdemit tulivat valtaan Vihreiden kanssa 2014, lupasivat he romuttaa VAIHE 3:n, jota alusta lähtien oli kritisoitu vahvasti eri tahoilta. Ennen kaikkea henkilöt, jotka joutuivat tähän nöyryyttävään ohjelmaan, protestoivat, mutta eivät mahtaneet mitään, koska toimeentulo oli siitä kiinni.

  VAIHE3:n purku on käynnissä, mutta vielä ei tiedossa, koska se kokonaan on saatu survottua historian sontatunkiolle…

  Tästä olisi paljon lisää kertomista, erityisesti kuinka firmat kahmivat miljardeja tämän ohjelman avulla…

 24. Tiina

  tiiättekö muuten mitä tää tarkoittaa? Työttömät alkaa kirjoitella toisilleen työtodistuksia XD

 25. Taha Islam

  Otetaanpa porukka, sanotaan nyt vaikka 330 miljoonaa ihmistä ja lainataan heille triljoona ”euroksi” kutsuttavaa polettia. Ilman tuota polettia et voi tuoda alueelle mitään ja joka vuosi sinun täytyy hankkia noita poletteja pelkästään saadaksesi asua talossa ja viljelläksesi maata.

  Nyt, vaaditaan tuolle liikkeelle lasketulle triljoonalle 2% korko. Siis: Lainataan elintärkeää asiaa ja sitten vaaditaan lainaajaa palauttamaan enemmän kuin mitä hän on lainannut. Mihin luulette, että tuo tuolileikki johtaa, ellei yhden (ja sen jälkeen toisen, kolmannen, neljännen…) väestönosan siirtämiseksi maksumiehiksi? Ensin menee vanhukset, sitten lapset, sairaat, ”työttömät”, lesket, vammaiset jne.

  Jos valtiota ei olisi, kuka pakottaisi sinut maksamaan korkoa?

  • Jarkko

   ”Nyt, vaaditaan tuolle liikkeelle lasketulle triljoonalle 2% korko. Siis: Lainataan elintärkeää asiaa ja sitten vaaditaan lainaajaa palauttamaan enemmän kuin mitä hän on lainannut. Mihin luulette, että tuo tuolileikki johtaa, ellei yhden (ja sen jälkeen toisen, kolmannen, neljännen…) väestönosan siirtämiseksi maksumiehiksi? Ensin menee vanhukset, sitten lapset, sairaat, ”työttömät”, lesket, vammaiset jne.”

   Ei vaan demokratiassa kun valtion rahasta alkaa tulla tiukkaa ensin uhrataan nuoret ja sitten parhaassa iässä olevat perheen isät, koska heitä on vähemmän äänestäjissä kuin vanhuksia ja eläkeläisiä. Sillä mitä 51% demokraattisesti päättä on väliä. Sillä taas ei ole mitään väliä miltä päätökset tuntuvat 49% joukkoon jäävistä. Oma lukunsa on se, että mediassa nuoret varsinkin nuoret miehet on leimattu sellaiseksi, että he vähän kestävät nyrkittämistä toisin kuin enemmän uhripääomaa omaavat ryhmät. Ei se sattumaa ole, että yli 60v pääsevät aikaisemmin eläkkeelle, mutta nuorten eduista nipistetään vielä nykyistäkin enemmän. Se on demokratiaa ja se ajaa niiden etua kenellä on eniten ääniä takanaan.

   Linkki liittyy:
   http://www.kauppalehti.fi/uutiset/historiallinen-kaanne-elakelaisilla-on-enemman-rahaa-kuin-nuorilla-aikuisilla/s9fkpQ7s

 26. Karoliina

  Minua kiinnostaa kun pätkätyöläisten asemaa ei ole kyetty parantamaan ja sitten ollaankin tekemässä kaikista pätkätyöllisiä. Entä jos tekee tuon 5pv freelanserina? Luetaanko sinut yrittäjäksi?

 27. Viha Inen

  Freelancerit rinnastetaan nykyään yrittäjiksi. Samoin pätkätyöläiset. Sellaisen lakimuutoksen nykyinen hallitus runnoi läpi jo viime syksynä. Sillä saatiin kätevästi poistettua freelancereilta sosiaaliturva. Hallitus varmisti, että työttömät eivät voi edes yrittää työllistää itse itseään. Ja nyt heidät sitten pakotetaan ilmaisiin orjatöihin muiden palvelukseen. Ääri-kokoomuslaista politiikkaa: työttömät on saatava orjiksi rikkaiden palvelukseen. JA NYT PERKELE JOS KANSA EI VIELÄKÄÄN OPI, ETTÄ TAVIKSEN EI KOSKAAN PIDÄ ÄÄNESTÄÄ PORVARIPUOLUEITA!

 28. Pertti I. Ikonen

  Olisiko niin että työttömyysturvan alenemisilla ( -3% per 3kk) rahoitettaisiin yksityisten työnvälittäjien suorittamia haastatteluja, että ”kuinkas aktiivisesti sitä työtä on haettu”. Siis suorastaan yksityiset työvälittäjät pääsisivät ravistelemaan palkkansa työttömien taskuista.

 29. Menoerä ja ali-ihminen

  Itse olen ollut kohta kaksi vuotta vailla työtä. En ole pitänyt kirjaa, mutta reippaasti yli sataa paikkaa on tullut haettua. Varmaan liian vähän. Olen päässyt muutamaan haastatteluun, mutta suurimpaan osaan hakemuksista ei ole tullut edes vastausta.

  Sain jokin aika sitten palkkatuella työpaikan yrityksestä, jonne en kuitenkaan ollutkaan tervetullut ja minut irtisanottiin alkumetreillä. Tämän selvittely vei TE-toimistolta kaksi ja puoli kuukautta, vaikka oli päivänselvää, etten aiheuttanut työsuhteen päättymistä itse. Soitin useita kertoja perään, jotta kuulisin missä päätös junnaa. Mainittakoon tässä muuten, että TE-toimistoon soittaessa jonottaminen on maksullista ja jonotus kestää yleensä 15-20 minuuttia. Ja useimmiten, kun vihdoin pääsee kertomaan asiansa, saakin kuulla, ettei asialle voi tehdä mitään eikä käsittelevä taho ota vastaan yhteydenottoja. Työttömyysjaksoni alussa minulle on soitettu kerran eikä sen jälkeen ole oltu yhteydessä – hämmästyttääkin tosiaan kuinka jatkossa ehtivät kuulustella minua noinkin usein. Aivan aluksi minulle myös kerrottiin, ettei Helsingissä toivota missään nimessä ketään asioimaan itse toimistoon.

  Tällä hetkellä opiskelen salaa yksityisessä koulutuslaitoksessa ammattitutkintoa näyttötutkintona, sillä pelkään, että TE-toimisto saattaisi katsoa opiskeluni päätoimiseksi. Jotenkin sitä on kuitenkin yritettävä kehittyä. Jos vaikka joku kaunis päivä tulisikin valituksi 400 hakijan joukosta ja ihmisstatuksen saisi vaihtaa lusmuilevasta rikollisesta normaaliksi kansalaiseksi.

 30. Martta Mojanen

  Jos tämmöiseen päivärahalla töihin ym. hommiin joudun, pidän kyllä huolen, että multa saa myös sen arvoisen työpanoksen. Jos on pakko hakea ja tulee valituksi työpaikkaan, joka on jossakin hevon kuusessa ja paska palkalla, on sekin helppo sössiä koeajan aikana.

 31. Maija Pietilä

  Entäpä jos työttömät ottavat tämän tosissaan ja ryhtyvät aktiivisesti soittelemaan yrityksiin, jotta pääisivät edes viideksi päiväksi töihin. Luulen, että yrittäjiltä ja isompien yrityksien henkilöstöosastoilta menisivät hermot hyvin nopeasti. Työttömät voisivat järjestää vaikka soittotalkoita ja aloittaa kokoomuksen puoluetoimistosta ja EK:sta.

 32. Ihmettelen asiaa

  Minä jouduin v: 2014 tekemään aktivointisuunnitelman te-toimiston edustajan ja aikuissosiaali-ohjaajan kanssa. Kyseessä oli keskustelu, joka oli oikeasti keskustelu. Kerroin aktivointisuunnitelman aikana että kävin antamassa henkilötietoni ammattikoulun edustajalle koulutuksia varten, ja olin hakenut ammattikouluun aikuispuolelle. Kerroin myös siitä että kevään 2014 yhteishaun aikana hain ammattikouluun, sain opiskelupaikan mutta en sinne koskaan mennyt. Tämän jälkeen alkoi painostava kuulustelutyyli ja kyseltiin enemmän asioita painostavalla kuulustelutyylillä. Puheet kääntyivät nopeasti vanhojen juttujen uudelleen selvittämiseen, ihmeteltiin sitä miksi hain ammattikouluun v: 2010-2012 välisenä aikana, sain opiskelupaikan mutta en koskaan mennyt kouluun. Nämä asiat oli selvitetty jo aikaisemmin. Mitä te-toimisto tai sosiaalitoimisto hakee vanhojen asioiden käsittelyllä?

 33. Työtön Paskiainen

  Edellinen työsuhteeni oli määräaikainen ja loppui sovittuna päivänä. Siitä on jo rutkasti aikaa. Sen jälkeen pääsin ”työkokeiluun” erääseen toiseen firmaan ja olin siellä kaksi kuukautta koska minusta pidettiin. Ja sen jälkeen ilmoitettiin että talossa on rekrytointikielto ja kokeilu loppui. Sen jälkeen olenkin sitten istunut kotona. Lähettelen hakemuksia kun tuskastumiseltani jaksan. Niistä 98 % katoaa kuin paskan liekki ja 2 % saa ”valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun”-alkuisen vastauksen, vaikka en pääse edes näyttämään naamani paikassa!

  Oma alani on sellainen että tarjolla on pelkkiä pätkätöitä ja lisäksi kirjoittamaton sääntö että otetaan mieluiten naisia.

  ”Arvoisa” työministeri Lindström hakkaa jo valmiiksi mieli maassa olevia ”luusereita” kepillä siinä muodossa että lyhennetään tukien pituutta ja määrää jos ei ota mitä tahansa duunia mistä tahansa vastaan. Aletaan lähennellä natsi-Saksaa minun mielestäni.

  Mutta juu, jos kohtaloni on olla lopun ikää vailla töitä, niin perintöä on tulossa sen verran ettei töitä tarvitse koskaan enää tehdäkään. Ja sitä rahaa ei edes SS-Lindström pysty minulta pois ottamaan.

 34. Venla Kinnunen

  Tällaisen politiikan/suunnitelman taustalla taitaa lymytä tavoite siirtyä hitaasti mutta varmasti vuokratyöläisten käyttöön laajassa mittakaavassa, saada vuokratyöfirmat ja vuokratyöläisten palkkaajat näyttämään välttämättömiltä, ellei jopa ”hyväntekijöiltä”. Bye bye työntekijän oikeudet.

 35. Ossi Saresoja

  Tämä hallituksen idea ei kuullosta kovinkaan hyvältä. Siitä huolimatta on pakko hiukan viilata pilkkua seuraavasta kohdasta.

  Saku: ”Työttömän pitää siis tehdä työtä, jota ei ole, vähintään viisi päivää jokaisen kuluvan kolmen kuukauden aikana. Jos hän ei tee sitä työtä, jota ei ole, niin hänen tukeaan leikataan. Tämä toistuu kolmen kuukauden välein ja tällä tavalla rakennetaan työttömyystuen alennusautomaatti. Kun työtä ei ole, niin sitä ei voi tehdä. Kun sitä ei voi tehdä, niin tuki alenee kolmen kuukauden välein. Ei mene kauan, kun tuet ovat pyöreä nolla euroa.”

  Jos tuki vähenee 3% (alkuperäisestä ei jäljellä olevasta tuesta) joka kolmas kuukausi, tarvitaan tuen menemiseen nollaan 34 alennuskertaa eli 102 kk eli 8,5 v. Ei kovinkaan lyhyt aika.

  Jos vähentyminen onkin 3% jäljellä olevasta tuesta, niin sitten tuki vähenee vieläkin hitaammin eikä saavuta nollaa milloinkaan. Tuen puoliintumiseenkin menee 5,5 v.

  Ainakin ansiosidonnaista saa nykyäänkin selvästi lyhyemmän aikaa.

  • Kooppo

   10 vuoden työttömyyden jälkeen työtön jää valtiolle velkaa 3% työttömyyskorvauksesta kolmen kuukauden välein.

   10 vuoden työttömyys ei ole tavaton. 90-luvun laman aikana olimme nuoria. Moni oli pitkään työtön. Kun työttömyys väheni, he eivät kelvanneet silti töihin. Tämä lopulta murskasi monet (alkoholismi jne). Monet olivat myös silloin perustaneet yrityksen tai ostaneet kodin. Kaikki meni. Huikeiden ulottojen (joita osa maksaa vieläkin) vuoksi työssäkäynnistä ei ikinä kostu juuri mitään, varsinkaan nykypalkoilla. Koko elämä on hankalaa luottotiedottomana. Esim auton tarve töissä on ylipääsemätön ongelma työttömälle luottotiedottomalle.
   Menetettyjä ihmisiä. Melkoinen hinta, että yrittää elämässään. Itsekin olin reilu parikymppinen 4 pienen lapsen isä ja pitkäaikaistyötön. Kyllä se elämä vei veronsa, eikä siitä koskaan palautunut. 2 vuotta sitten maksoin viimeiset velkani ja se vei työkyvyn, ruumis kului loppuun nivelistään. 15 vuotta 14 tuntista päivää rakennuksilla 7pv/vk. Lopputilanteeni on täysi nolla.

   Jokaiseen yritykseen pitää palkata henkilö ottamaan vastaan työttömien työkyselyitä.
   Työttömän työllistyminen on epätodennäköisempää mitä huonommin hänellä menee, mutta riski tehdä rikoksia kasvaa. Hallitus luulee valvovansa kansaa, mutta itseasiassa aiheuttaa lopulta kapinan.
   Jos seuraavissa vaaleissa ei tulos muutu, on aika jättää Suomi…tai muisto siitä.

 36. Arne

  Herrat testaa, missä menee se suomalaisen köyhyyden kynnys menee, jossa ihmiset lähtee kaduille ja toreille mellakoimaan. Vai lähtevätkö sittenkään. Jotenkin ihmetyttää työttömien yhteiskunnallinen passiivisuus..?

  • Stina

   Arne, työttömät saadan passiiviseksi sillä että lyödään luimun ja laiskan leima otsaan ja vähennetään korvaukset mahdollisimman pieneksi. ”Työttömyyttä ei ole oikeasti, on vain ihmisiä jotka eivät halua tehdä töitä.” On jatkuva ekonominen hätä, rahat eivät todellakaan riitä edes tarpeelliseen, puhumattakaan niistä kaljoista, joita työttömät (muka) juo telkkaria katsellen ja sohvalla maaten. Ennen pitkää, jos paremmasta ei ole tietoa, tulee toivottomuus ja välinpitämättömyys dominoiviksi tunteiksi. Kaikki tämä johtaa monella passiivisuuteen.

   Kun puhutaan uupumisesta, assosioidaan se usein työstä johtuvaan stressiin. Uupuminen voi kuitenkin johtua mistä tahansa pitkäaikaisesta stressitilanteesta. Siksi uskon että monet pitkäaikaistyöttömät ovat myös uupuneita johtuen työttömyyden aiheuttamasta stressista, yllämainituista seikoista ja ennen kaikkea on huono ekonominen tilanne takuu varmasti jäytävän stressin aiheuttaja. Eli myös uupuminen vaikuttaa kuinka jaksaa barrikadeilla hillua.

   • Jarkko

    Noin se menee jos rahaa on liian vähän joku yksinkertainenkin yllättävä meno voi aiheuttaa valtavan stressin jonka ympärillä koko elämä alkaa pyöriä 24 / 7. Keskiluokkaiset eivät sitä asiaa tajua, koska heille sama asia ei aiheuta kuin pienen vaivan mennään kauppaan ja ostetaan uusi he eivät edes mieti sitä asiaa sen enempää elämässään.

    Tavallaan se on valtavaa tuhlausta, että ihmisiä poltetaan loppuun turhalla stressillä, mutta niin kauan kun työvoimaa on enemmän kuin tarvitaan niin kukaan ei tee asialle mitään ja maapallon väestö kasvaa niin nopeasti, että uutta työvoimaa tulee kokoajan nopeammin kuin tarvitaan. Siinä ei työttömien turha stressi ja loppuun palaminen enää paina vaakakupissa kun pitää päästä voittoja saamaan puoli ilmaisella työvoimalla.

 37. Stina

  Näinhän se on Jarkko, että se mikä on pääoman omistajalle tärkeintä, on kuinka kartuttaa pääomaansa mahdollisimman halvalla. Puoli-ilmainen työvoima on erinomainen juttu tähän tarkoitukseen. Eihän työläinen ole kuin työpanoksensa ja sen hinta näissä yhtälöissä.

  Työttömyys on yhteiskunnan energiaa ja pääomaa syövä syöpäkasvain. Heikentää ylipäänsä kaikkea mikä on tärkeää ihmisille ja toimivalle yhteiskunnalle. Koskee kaikkia, myös niitä joilla toistaiseksi on työ. Kuinka poliitikot yrittävät ratkaista asiaa on tietysti a ja o. Heikennetäänkö työttömien tilannetta lisää, vai yritetäänkö antaa toivoa ja satsataan uusiin työmahdollisuuksiin / koulutukseen. Päästetäänkö ne jotka mielellään jäisivät eläkkeelle kyyskymppisenä, vai jatketaanko heidän kyykyttämistään vielä muutaman vuoden?

  Koska markkinatalouden lait ovat voimassa, pitää ihmisillä olla ostovoimaa. Mikä elvyttää yhteiskunnan taloudellista tilannetta? Sekö, että yhä isompi ryhmä työikäisistä, vanhuksista ja sairaista on persaukisia, voivat yhä huonommin sekä henkisesti että fyysisesti? Vai kenties se, että pikapuoliin enemmistö elää kurjuusrajan alapuolella tai ainakin lähituntumassa?

  Uskooko joku tosissaan yllä mainittuun menetelmään?? Ei tietenkään, mutta porukka on saatava hiljaiseksi ja sehän on suht helppo järjestää. Jatkaa politiikkaa, jota juuri tällä hetkellä toteutetaan.

 38. Venla Bevan

  Siis KENEN idea tämä oli?!! Päitä pölkylle ja heti! Haluan tietää, ketä EN ainkaan äänestä ensi vaaleissa! Ja samalla haluan antaa henkilökohtaista palautetta kyseiselle poliiikolle! Ottakaa joku journalisti selvää tästä, ja pistäkää miehen tahi naisen pärstä lehteen syljettäväksi! Tämä on esimerkki huonosta esityksestä, jonka taustoja ei ole selvästikkään tutkittu eikä ymmärretty ennen esityksen tekoa! Se, joka tämän keksi, joutaa itse työttömäksi! Haluan tästä henkilöstä ennakkotapauksen, ja opettavan esimerkin muille päättäjille!

 39. Mari

  Sitten pitää muistaa vielä sellainen hauska juttu, kuin työssäoloehdon uudelleen täyttyminen. Jos siis työttömyyden aikana kertyy 26 viikkoa, jolloin työtä on tehty vähintään 18 tuntia, lasketaan ansiosidonnainen päiväraha uudestaan noiden viikkojen ansioiden perusteella. Eli jos onnistuu tekemään niitä muutaman päivän pätkiä ja osoittamaan olevansa ”aktiivinen”, niin saattaakin käydä niin, että tuen määrä tipahtaa vielä enemmän kun ei laskennan pohjana olekaan enää se aikaisempi kokoaikatyön palkka. Esimerkiksi omalla kohdallani tilanne on se, että ehdin olla monta kuukautta lomautettuna lyhennetylle työviikolle, jolloin työssäoloehdon täyttäviä viikkoja (tein puolikasta työaikaa) kertyi 24. Sitten menetin työni kokonaan. Jos nyt teen vielä kaksi 18-viikkoista työviikkoa, niin päivärahani määrä lasketaan jatkossa puolikkaan palkan perusteella. Tässä tosin on suojaosa, eli ensitilassa päivärahan määrä putoaa ”vain” 20%:lla eikä 50%:lla. Jos pitää valita, olenko aktiivinen pätkätyöläinen ja otan 20% pudotuksen tukeeni, vai olenko epäaktiivinen kokoaikatyötön ja otan 3% pudotuksen tukeeni, niin ei ole vaikea valinta.

 40. Stina

  Hyvä Venla Bevan!

Kommentoi »

Comments are closed