Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työhaluttomat

Vain neljä työtuntia viikossa tarjoavaan työpaikkaan oli hakijoita yli sata. Heistä 20 valittiin haastatteluun. Kertokaa nyt joku vielä työttömille, että työttömyys poistuu ihan vain menemällä töihin. Tämä todennäköisesti ei ole edes kuvaavin tilanne. Jo sen, että maassa on yli kymmenen kertaa enemmän työttömiä kuin työpaikkoja, pitäisi kertoa todellisuudesta riittävästi. Todellisuudessa ihmiset haluavat töitä ja elättää itsensä, kun taas rinnakkaistodellisuudessa työttömiä pitää aktivoida ja työttömyysturvaa leikata, jotta työn tekeminen kiinnostaa. 

Tämä Fb-kaverini Katja Hietalan pohdiskelu kertoo nykyisestä työvoimapolitiikasta kaiken sille, joka ymmärtää. Maan hallitus näyttää tosiaankin elävän rinnakkaistodellisuudessa, jossa työhaluttomat työttömät lojuvat kotisohvilla ylenpalttisista tuista nauttien. Heidän elämäänsä on vaikeutettava ja toimeentuloaan leikattava, jotta syntipukit saadaan tuomiolle ja paha poistuu keskuudestamme.

Samassa rinnakkaistodellisuudessa elävät myös työministeriön virkamiehet, joilla ei näytä olevan mitään kosketuskohtaa TE-toimistojen ja työttömien arkeen. He ovat suunnitelleet hallitukselle työllisyyspakettia, josta parasta aikaa käydään neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja josta tietoja julkisuuteen on vain tihkunut.

Tässä rinnakkaistodellisuudessa tuntuu elävän myös media. Päivittäin näkee vähintään yhden uutisen, jossa syyllistetään työttömiä. Eilen tv:n pääuutislähetyksessä toimittaja käveli tuosta vaan peräti kolmeen matalan kynnyksen työpaikkaan ja kokeili niissä työskentelemistä. Näin oikein alleviivattiin, että töitä saa helposti, mutta kun ei työttömiä kiinnosta.

Yhteistä kaikille näille rinnakkaistodellisuudessa eläville on se, että he ilmeisen tosissaan kuvittelvat elävänsä samassa todellisuudessa työttömien kanssa. Työttömät tietävät paremmin. He tietävät, että töitä ei ole. He tietävät, että työmarkkinatuella pysyy juuri ja juuri hengissä, mutta ei elä. He seuraavat kauhulla, kun heitä kohdellaan julkisuudessa toisen luokan kansalaina, loisina ja syöpäläisinä.

Päättäjien, virkamiesten ja median pitäisi kuunnella todellisia asiantuntijoita. Yksi heistä on Teppo Palmroos, joka kaksi vuotta sitten antoi työvoimapolitiikalle ja työllistämistoimepiteille kasvot. Hänenlaisiaan on paljon, mutta heitä ei kuunnella. He eivät halua mitään muuta kuin palkkatyötä, jolla voi elättää itsensä. Eivät he enää kaipaa keppiä, mutta vain sitä heille tarjotaan.

Tämän hallituksen toimenpiteet tekevät jopa Palmroosin Rip Kirby -parodioista totta. Suosittelen tutustumaan niihin laajemminkin.

työllistymishalut

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (60)

 1. T.K. Lehtinen

  Toistamalla totuudeksi! Työpaikkoja on, sanoivat ”asiantuntijat” ja puhuvat kymmenistä tuhansista paikoista. Uskon, että näin on, mutta ihmetyttää, että kouluttautuneet tutkijat eivät viitsi ottaa tarkasteluun, mitä tämä on käytännössä. Puhelinmyyntifirma ilmoittelee aiankin neljällä nimikkeellä avoimeksi paikkoja, ehkä kaunein kusetus oli ”tukineuvottelija”. Kaupparekisterin tiedot kertoivat jostain parin tonnin liikevaihdosta… No, lukua nämäkin ”työpaikat” kasvattavat, tuskin juuri muuta, epäilen vahvasti työnantajan sitoutumista palkanmaksuun.
  Rakennusalalla on töitä! Sattuneesta syystä selailin avoimia paikkoja, taisi jäädä alle kymmeneen pääkaupunkiseudulla…
  Työttömyys vie työtaitoja ja -kykyä! Joo, sehän häviää heti, kun kävelet lappu kourassa firman ovesta ulos, 20 työvuoden jälkeen. Nimittäin palkkataso putosi kuin uuden auton hinta, ei siksi, että tuo olisi totta, vaan olethan ”uusi” työntekijä, koska näin on kerrottu.
  On hienoa päästä haastatteluun, kun paikkaa kohden hakijoita on yli sata. Vielä hienompaa oli päästä töihin. Vaikka paikka olikin 5 kk määräaikainen ja kk-palkka 1740€. Ja nyt sama uudestaan.. Ei helvetti, uskon asiantuntijoita ja lähden tästä baariin syrjäytymään!

  • Santtu Luopajärvi

   Siis kehtaatko väittää ettei tämä motivoi ja saa sinua uurastamaan kahta kovemmin kantaaksesi oman kortesi virkamiehistön palkkapussiin? Outo juttu. Olet kansalainen, sinun tehtäväsihän on elättää parempiasi.

 2. Santtu Luopajärvi

  On se kiinnostavaa miten toisista ihmisistä huolehtiminen on muuttunut toisten ihmisten kiusaamiseksi. Tai oikeastaan, miten yli puolen miljoonan työttömän joukko on yhtäkkiä (taloudellisesti) hyvinvoivien mielestä epäihmisiä, joille voi tehdä mitä tahtoo…

  No, edellisestä sisällissodasta alkaakin olla sata vuotta. Ehkä on aika pistää uudet kekkerit pystyyn.

  • Angie

   Olet oikeassa Santtu. Täällä Uuninpankkopojan blogissakin joku kehtas kirjoittaa työttömistä, että elelee toisten lompsasta. Ihan törkeäksi tää meiniki on menny Suomessa. Väkivallattomana ihmisenä en tosin voi olla samaa mieltä tosta sun viimeisestä toteamuksesta.

   • Veli-Pekka Saarinen

    Väkivalta ei ole tietenkään toivottavaa missään tapauksessa, mutta kun ihmistä painetaan tarpeeksi kauan alas, hänellä on kaksi vaihtoehtoa: joko ryhtyä puolustamaan itseään tai luovuttaa ja syrjäytyä lopullisesti. Jälkimmäisestä on aika karua kuvaa täällä: http://yle.fi/uutiset/elama_hukkui_ongelmiin__valokuvaaja_tallensi_syrjaytymisen_karmeuden/9128848

    • Tupu

     Tuossa kuvasarjassa ei kuitenkaan ollut kyse työttömyydestä tai työllistymisestä, sillä vuosikymmeniä työttömänä oleminen ei tarkoita, että koti pääsisi tuhon tilaan…

     …tuossa kuvasarjassa ei ollut kyse edes syrjäytymisestä vaan kodin muuttuminen tuollaiseksi kaatopaikaksi lienee johtunut pääasiassa mielenterveydellisestä häiriöstä.

     Pelottaa tuollaiset kuvasarjat, koska työttömiä aina kyykytetään yksittäisten tapausten perusteella. Nykyään työttömyyttä ja syrjäytymistä pidetään lähes synonyymina, joten tuollaiset kuvasarjat saattavat muodostua perustelluksi oikeudeksi loukata työttömän ihmisoikeuksia.

     Nykyinen työttömien kepittäminen tapahtuu pelkästään sen perusteella, että on saatu luotua mielikuva, että työttömät eivät halua palkkatyöhön, koska sillä 560 eurolla kuukaudessa elää paremmin kuin esim. yli 2000 euron kuukausipalkalla. Jostain kumman syystä edes päättäjiltä ei löydy riittävästi järkeä ymmärtää ettei pienemmillä tuloilla voi tulla paremmin toimeen kuin suuremmilla tuloilla.

     • Saku Timonen

      Kuvasarja on rankkaa parodiaa, mutta siinä on tietysti se riski, että päättäjät ottavat sen tosissaan. Nykysin ei koskaan voi tietää, sillä todellisuus ylittää joskus parodiankin.

      • Kati Härkönen

       Saku, Tupu tarkoitti varmaan tuota Ylen uutisoinnin kuvasarjaa ”Kuvat ovat tulosta valokuvaaja Tomi Tuulirannan nelivuotisesta projektista, jossa hän kuvasi syrjäytyneiden, alkoholistien ja huumeidenkäyttäjien asuntoja, jotka ovat jääneet tyhjilleen häädön – tai kuoleman – jälkeen.”
       Karuja kuvia, myös adhd tai add tai pitkäjaksoinen vaikea masennus voi viedä kodin ja elämän tuohon jamaan mutta pahinta on varmasti, jos huume tai alkoholiongelma mukana kuviossa koska siinä riippuvuus tekee sen että rahat menee huumeisiin ja sitä myöten muu elämän alue, esim. kodinhoito minimoituu. Ja kun oma ympäristö alkaa muistuttaa kaatopaikkaa niin siitä on vaijea nousta omin avuin enää. Olen itse asunut puolivuotta siten että lehdet peittivät kaiken lattiatilan.
       Toimin tuolloin mainoslehtien jakajana, lajittelin ja säilytin lehdet kotona, poikaystävä lähti kuukausiksi reissuun, kirjahyllyhajosi sängylle, nukuin kirjojen ja lehtien jättämässä tilassa enkä jaksanut tehdä juuri mitään kotitöitä, roskikset pursusi yli, puhtaat kupit loppuivat kaapista, kävin vain opiskelemassa ja jaoin lehtiä ja istuin koneella varmaan kolmisen kuukautta putkeen sitten tätini kanssa otettiin ja siivottiin yhdessä ja hommattiin uusi kirjahylly ja aloin lajitelka lehtiä ala-aulassa ja pääsin pois siitä tilanteesta. Minulla ei ole alkoholiongelmaa mutta jonkin sortin ajanhallintahäiriö ja jaksamisen puutetta. Olen käynyt lukuisat terapiat, testaukset ja kuvaukset mutta fyysisesti olen kunnossa myös aivoiltani eikä psykologit osaa diagnoosia heittää.
       Kuvissa olleet ihmiset ovat syystä tai toisesta olleet myös läheistensä hylkäämiä (lukee uutisessa) voi olla niin että läheiset ovat kyllästyneet auttamaan ihmistä joka ei auta itseään ( alkoholismi, huumeet jne. riippuvuus voi muuttaa myös henkilön persoonaa eikä kaikki ihmiset vaan jaksa nostaa suosta kerta toisensa jälkeen). Myöskään Aspa ei heitä ole tavoittanut tai jos heidän elämän tyyliinsä kuuluu laittomat päihteet niin voi olla ettei apua edes ole uskallettu hakea. Kyse ei ole työkykyisistä syrjäytyneistä ihmisistä vaan ihmisistä jotka tarvitsisivat asumispalveluja ja hoitoa ja motiivin pistää asuat kuntoon.

      • Jarkko

       Ei tuossa kuvasarjassa kuvata yksistään työttömien elämää siellä joukossa on myös esim. eläkeläisiä joiden voimat ovat sairauden myötä loppuneet niin, että voimat eivät riitä enää edes kaupassa käyntiin, siivoamiseen eikä edes nousemiseen sängystä että jaksaisi kävellä vessaan asti vaan tarpeet on tehty sängyn viereen. Ruokana on ollut vaikka koiran ruoka pussi kun muuta ei ole eikä ole voimia muuta hakea kaupasta. Joskus rahaakaan ei ole, koska ei ole voimia tehdä hakemuksia viranomaisten vaatimalla tavalla.

       Eikä tuo kuvasarja ole parodiaa vaan ihan todellista elämää joillekin Suomessa.

      • Jarkko

       Kati Härkönen:

       ”Kuvissa olleet ihmiset ovat syystä tai toisesta olleet myös läheistensä hylkäämiä (lukee uutisessa) voi olla niin että läheiset ovat kyllästyneet auttamaan ihmistä joka ei auta ”

       Siihen läheisten hylkäämiseen Suomessa riittää se, että saat vaikka muistisairauden, etkä enää ole yhtä mukavaa seuraa harhojesi ja muistiongelmiesi kanssa kun mitä olit nuorempana niin sitten pistetään välit poikki kokonaan ja jätetään vanhus kuolemaan asuntoonsa omaan paskaansa koiran ruokaa syömään ilman, että kukaan ikinä edes käy katsomassa miten hänellä menee.

  • yrjö perkko

   Johan noita kekkereitä kovasti pystytetään, kohteeksi vaan on otettu täysin viaton osapuoli, pakokaiset ja muut ulkomaslaoisen näköiset, suvakit, vihervassarit, polkuoyöräkommunistit. Eivätkä muut hallituksessa yritäkään estellä, kun persut ohjailevat kansan vihaa.

 3. Esa Nikko

  Niinpä.

  Juttelin muuten tässä joku aika sitten erään liettualaisen kaverin kanssa. Hän kertoi Liettuan järjestelmän kärsivän yhä vanhasta systeemistä joka vallitsi Neuvostoliiton aikoihin. Eli kansa koulutettiin alusta alkaen siten, että heistä tulisi hyviä työmiehiä. Ongelmana vain se, kun ketään ei koulutettu siihen, miten niitä töitä luodaan.

  Minusta tästä puhutaan aivan liian vähän Suomessa. Yrittäjyyttä ja yrittäjiksi haluavia pitäisi tukea paljon voimakkaammin, sensijaan että kepitetään työttömiä väärässä päässä.

  Suomessa on liian vähän ja liian pieniä yrityksiä.

  Yrittäjyys voi tuoda tullessaan niin paljon hyvää, että yrittäjälle kannattaisi antaa ilmaiseksi tontti johon pystyttää yritys. Ei haittaisi vaikka hänet vapautettaisiin työnantajamaksuista 5 ensimmäiseksi vuodeksi, sijoitus kannattaisi pidemmällä tähtäimellä.

  Jos minulta kysyttäisiin, niin yrittäjyys on avain Suomen tulevaisuuteen. Se tulevaisuus on aivan muuta, kuin ainainen valitus vanhusten levikkeistä ja pakolaisten lastevaunuista.

  • Angie

   Ei kai kukaan ala yrittäjäksi kun Suomen Yrittäjät Ry koko ajan julkisuudessa kertoo, kuinka kamalaa se yrittäminen on, kun joutuu verojakin maksamaan ja herran jestas palkkoja! Saati sitten isompien yrittäjien EK. Suomessa on hyvä ja turvallinen yhteiskunta niin isoille kuin pienille yrittäjille. Kaikille yrittäjille sanon, että ottaakaa mallia Supercellin Paanasen ja Kodisojan asenteesta. Ihailen ja kunnioitan Supercellin maksamia yhteisöveroja!

  • Jukka

   Kyllä se Suomen nousu lähtee nimenomaan yrittäjyydestä. Itseisarvo ei kuitenkaan tule olla kuinka monta työntekijää yritys työllistää. Yrityksen kannalta on järkevää tehdä hyvää tulosta ja maksaa siitä hyvää palkkaa niille jotka sen tuloksen saavat aikaan. Näin raha saadaan liikkumaan ja mitä enemmän sitä on liikkeellä, sen enemmän se hyödyttää pitkällä tähtäimellä kaikkia. Nyt kuvitellaan että yrityksen johtoporras on vain oikeutettu nauttimaan menestyksestä, mutta ei ymmärretä että se raha mikä poistuu makaamaan heidän pankkitileilleen, on pois talouden nousuun tarvittavista resursseista. Raha on arvotonta niin kauan kuin sitä ei käytetä.

 4. Satu Rinne

  Tähänkin teemaan yhdistyy mukavasti se, että itsensätyöllistämistä juuri hankaloitettiin edellisvuodenvaihteessa merkittävästi (vaikka kovasti aikanaan vakuuteltiinkin, että mikään ei muutu). Satunnaista keikkaa ei välttämättä uskalla ottaa vastaan, koska työtön saatetaan tulkita yrittäjäksi jolloin menee myös esim. soviteltu työmarkkinatuki, vaikka saadulla tulolla ei tosiasiassa pystyisikään elämään. Töitä olisi ainakin jonkin verran enemmän kuin nuo MOLlin n. 20 000 paikkaa, mutta mistä tässä sirkuksessa enää pystyy päättelemään, millainen aktiivisuus on työttömälle sallittua ja millainen ehdottomasti kiellettyä, tai ainakin samperin typerää? Jos olet itse aktiivinen ja hommaat itsellesi työkeikkaa, niin keppiä saattaa hyvinkin tulla eikä sitä pysty millään varmasti etukäteen tietämään (eikä siitä edes voi kovin helposti jälkikäteen valittaa). Jos taas jatkossa et onnistu saamaan edes pientä keikkaa, tulee keppiä taatusti. Tätä yhtälöä on hemmetin vaikea tajuta!

  Tuntuu, että työttömällä ei ole ääntä lainkaan ja että oman elämän ja elinolosuhteiden hallinta on suureksi osaksi jonkun muun kontrollin alla. Olen tosissani alkanut pelätä, että jos tämä ralli vielä kauan jatkuu, niin jotkut niistä, joilla ei ole rahavaltaa eikä päätäntävaltaa, ryhtyvät käyttämään sitä ainoaa valtaa, jota voivat. Väkivaltaa. Eikö tätä ajatusta kannattaisi ottaa vakavasti ja tehdä asialle jotain niiden, joilla on muitakin keinoja käytettävissään?

 5. Päivi Tyni

  Juu, kyllä nyt täytyy ottaa kovat keinot käyttöön ja ennen kaikkea pitää rankaista vajaatyökykyisiä, nuoria ja eläkeikää lähestyviä, koska juuri heidän panostaan Suomen yrityksissä nyt tarvittaisiin. Kirjoitin aiheesta kolumninkin Pirkanmaan vasemmiston verkkolehteen:
  http://www.vasenkaista.fi/2016/08/onko-suomessa-tyovoimapula/

 6. seppo mahkonen

  Tulee mieleen tositarina Tsalnasta, Petroskoin naapurista. NKVD ilmoitti Tsalnan köyhäin neuvostolle (joka koostui lusmuista), Tsalnasta löytyy kuusi kulakkia. Neuvosto ei oikein tuntenut yhtään kulakkia. Kuusi oli kuitenkin löydettävä. Joku keksi, Saarelaisella on kiiltävä samovaari, melkovarmaan kulakki. Naapuri kävi varoittamassa, ja samovaari piilotettiin metsään. Ei auttanut. Juho Saarelaisen isä vietiin. Onko nyt samanlainen tilanne, tietysti venäjällä, mutta myös suomessa ja turkissa, esimerkiksi?

 7. Tomi Henttinen

  Hallitus/työministerion virkamiehet/elinkeinoelämän kerma elävät täysin samassa todellisuusulottuvuudessa työttömän kanssa. Näiden instanssien näennäisesti järjettömät toimet ovat täysin linjassa uusliberalistisen matalapalkka-armeijan luomiseen pyrkivän agendan kanssa. Globaali talouden matalapaine on luonut täydellisen toiminta- ja mielipideympäristön työttömän aseman heikentämiseen entisestään niin, että heistä saadaan pakkotyövoimaa nolla- tai matalapalkalla.

 8. Kyösti Hyttinen

  Globaalin talouden ja nykyisen raha- ja pankkijärjestelmän luomiin ongelmiin ei löydy vastausta järjestelmän sisältä. Hallituksen keinot ovat vain hölmöläisten valonkantoa.

 9. Pirkko Aura

  Eilen nàin filmin joka kertoi Hannah Arendtin tapauksesta. Tàmà oli juutalainen filosofi joka oli ehtinyt paeta Euroopasta Ameriikkaan, ja toimi siellà menestyvànà dosenttina yliopistossa. Hànet làhetettiin jonkun lehden toimesta seuraamaan Israelissa kàytyà oikeusjuttua Eichmannia vastaan joskus ’60-luvulla. Oikeudenkàynnin aikana ja sen seurauksena hàn alkoi kehittàà teoriaa pahan ”tavallisuudesta”, joka oli mahdollistanut kaiken sen mielettòmyyden johon useat Euroopan valtiot olivat syyllistyneet.
  Miten tàmà nyt liittyy aiheeseen? Filmin kestàessà tulivat kylmààvàsti esiin ne karseat menetelmàt joita kàytettiin brutaalisti laagereihin internoituja kohtaan, ja niiden ilmiselvàt yhtymàkohdat tàmàn pàivàn tyòttòmien massan kohtelussa.
  Nàità olivat mm. kaiken tyòn mielettòmyys, tarkoituksettomuus (vrt. 4 pv.tyòharjoittelu), ja vastikkeettomuus. Tàmàn(kin) kautta otettiin ihmisiltà pois heidàn inhimillisyytensà, heistà muodostettiin arvoton massa jota ei kutsuttu nimellà, vaan numeroilla.
  Nyky-yhteiskunta on menossa huimaa vauhtia tàlle tielle, vaikkei se vielà ole pakkotyò-asteella. Mutta melkein. Kaikesta yritetààn antaa hyvinvoivalle kansanosalle tavallisuuden leima, ja tyòttòmistà liikkuu ”lois-huhuja”, ja maahanmuuttajista vielà pahempia. Olisi vallan terveellistà nàhdà tàmà filmi, vaikka ne tupakoivatkin kaikki koko ajan.

 10. Teemu Tuohimaa

  Totuushan on se, että mikä tahansa hallitus on tässä tilanteessa mahdottoman edessä. Työpaikkojen luonti on mahdotonta, koska automaatio tulee ja korvaa ihmiset. Tässä skenaariossa ei sinällään olisi mitään huonoa, jos systeemimme olisi siihen valmis. Mutta kun se ei ole, eikä tämä hallitus tunnu käsittävän sitä. Nyt jokaisen ihmisen tulisi ansaita paikkansa yhteiskunnassa ja olemassaolonsa tekemällä töitä. Tilanne on sietämätön ja käsittämätön.

  Koko yhteiskunta tarvitsee täydellisen muutoksen ja siinä keskiössä on rahan merkityksen pohtiminen. Perustulo olisi erittäin hyvä malli siirtymävaiheeksi kohti rahatonta yhteiskuntaa. Itse en jaksa pitkiä porinoita kirjoitella, mutta suosittelen tutustumaan Jacques Frescon Venus-projektin pääteemoihin. Kun ymmärrämme ettei raha voi olla kaiken määrittävä tekijä, olemme jo hyvällä suunnalla kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa.

  • J-P

   > automaatio tulee ja korvaa ihmiset

   Automaatio ei mitenkään pysty kilpailemaan palkattoman työvoiman kanssa, jonka ottamisesta firma saa vielä rahaa!

 11. Marko

  Jokainen isommassa kaupungissa asuva on varmasti nähnyt paikallisen lähikaupan lähistöllä majailevat ”juopot”. Ikähaitari hieman vaihtelee, mutta ainakin Turussa sellainen porukka löytyy useammasta lähiöstä. Tämä on se näky, joka luo ihmiselle mielikuvan työttömästä. Se, jonka he päivittäisellä kauppareissullaan näkevät.

  Ihminen, joka aktiivisesti etsii töitä, täyttää hakemuksia kotonaa, kirjastossa, netissä tms. käy työpaikoilla kyselemässä töitä ei ole ihmisten silmissä. Kävellessäsi kaupungilla et näe vastaantulijasta onko tämä töissä vai etsimässä töitä. Poissa silmistä, poissa mielestä.

  Hallitus toimii kuten perinteisiin kuuluu: rankaisee suurta enemmistöä sen näkyvimmän vähemmistön vuoksi. Sama periaate toteutuu monessa asiassa. Pienen alkoholin ongelmakäyttäjäryhmän vuoksi enemmistö kärsii uusista rajoitteista. Näkyvä syrjäytyneiden työttömien ryhmä luo mielikuvan laiskottelevista työttömistä pummeista.

  Olen Esa Nikon kanssa samaa mieltä, työttömien rankaisun sijasta pitäisi yrittäminen tehdä helpommaksi. Jostain syystä päättäjät eivät tunnu ymmärtävän, ettei hallitus voi suoraan luoda työpaikkoja. (ei mennä hyväveli-verkostoon) Se voi vain luoda otolliset edellytykset työpaikkojen syntymiselle. Menestyvä yrittäjä tarjoaa ne työpaikat. Niitä ei synny rankaisemalla työttömiä.

 12. Esa Helakallio

  Olen tehnyt samat päätelmät kuin Pirkko Aura (hänen kommenttinsa edellä) Hannah Arendtin ajatusten pohjalta. Luin Pirkon maitseman filmin innoittamana Arendtin kirjan Totalitarismin synty. Kirjassaan hän analysoi mm. Stalinin ja Hitlerin hallintoja, ja päätyy niiden tarkastelujen pohjalta totalitarismin määrittelyyn. Hätkähdyttävä havainto minulle lukemastani (ja edellä mainitusta elokuvasta) oli se, että elämme jälleen, jos hyväksymme Arendtin luonnehdinnat, totalitarismissa, totalitaristisessa yhteiskunnassa, jonka hallinnollista kasvottomuutta vielä korostaa EUn moniportainen hallinto ja sen päätöksentekojärjetelmät ja vastuun ja vastuunkannon katoaminen tähän kaikkeen kompleksisuuteen.

  Ja totalitarismin tunnusmerkit täyttävät yhteiskunnat eivät tunnetusti ole johtaneet mihinkään hyvään.

  Ja sitten taas joskus hamassa tulevaisuudessa jälkiviisastellaan, kauhistellaan ja etsitään syylliset niille kauheille seuraamuksille, joihin vapaanputoamisen omaisesti tipahdamme ja olemme jo tipahtamassa.

 13. JoriN63

  Varmaan työttömissäkin on ihmisiä, jotka eivät niin työstä välitä. Mutta kyllä nämä ehdottomasti ovat yksittäistapauksia. Suomessa, jossa ihmiset pitkälti määrittelevät itsensä työn kautta, työpaikka on must. On totta, että Suomessa ei ole tarpeeksi yrityksiä työllistämään ihmisiä. Mutta nyt ja varsinkin tulevaisuudessa suurin syy työttömyyteen tulee olemaan automaatio ja digitalisaatio. Manuaalista työtä tarvitaan aina vain vähemmän. Luonnollisesti tämä myös lisää työpaikkoja joillakin aloilla, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin niitä poistuu. Tehdasta ei tarvita jos tuote voidaan tehdä 3D tulostimella kaupan takahuoneessa. Tämä kehitys on vääjämätön.
  Jossain vaiheessa on pakko alkaa miettiä jotain kansalaispalkan tapaista systeemiä. Työtä ei vain yksinkertaisesti ole enää kaikille. Li Andersson ehdotti 6 tunnin työaika kokeilua ja sai välittömästi kuraa niskaansa esim PS:n taholta. Mutta saatoikin olla aikaansa edellä.

  • Angie

   JoriN63 kirjoittaa asiaa!!

   • liisa hirvonen

    Vain työn tekemisen tapa muuttuu teknologian ja automatisaation myötä, mutta ei työ ja tekeminen koskaan lopu. Jonkunhan on se tulevaisuuden teknologia keksittävä, jonkun on se rakennettava ja huolettava ja korjattava, ja jonkun myytävä sekä markkinoitava. Kyllä siinä kaikessa tarvitaan vielä todella paljon ihmistyötä. Sitä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa sellaisissa töissä, joita teknlogia ei voi korvata koskaan kokonaan.

    Kaikenlaista työtä riittää, nyt ja tulevaisuudessa, mutta eriasia on saavatko työntekijät tulevaisuudessa enää palkkaa työstään. Vai pitääkö ihmisen maksaa siitä, että pääsee töihin?

 14. Heidi Huhtamella

  Maailma on muuttunut ja muuttuu edelleen työpaikkojen/työn sisällön suhteen. Pienen yrityksen vetäjänä olen hämmentyneenä kuunnellut näitä työstä/työn tekemisestä käytyjä keskusteluja. Ns. matalapalkka-alalla toimivana olen törmännyt useaan otteeseen siihen, että työnhakijan ei ole kannattanut ottaa työtä vastaan. Pääsääntöisesti syynä asumistuen menetys. Toinen este tulee eteen silloin, jos työtä olisi tarjolla satunnaisesti. Ja kun olen käynyt hakijoiden kanssa asiaa läpi, niin en yhtään ihmettele työnhakijan tuskaa…. mikä paperirumba… eikä vain hakijalle vaan myös minulle, joka joudun toimittamaan kelalle todistuksia työajoista jne.

  Mun mielestä perusongelmana on se, että näitä isoja työttömiä/työntekijöitä koskevia ratkaisuja tehdään näkökulmasta, että edelleen olisi olemassa se vakituinen klo 8-16 työ kaikille. Näitä asioita neuvottelevilla on kaikilla sama ideaalinäkökulma, niin liittojen kuin hallituksenkin edustajilla. Tämä näkökulma on minun mielestä väärä, työtä ei tuollaisena enää yksinkertaisesti riitä kaikille.

  Perustoimeentulo tulisi kuitenkin turvata kaikille, ja ehkä vain pitää hyväksyä se, että tulevaisuudessa osalle suomalaisista toimeentulo tulee osin yhteiskunnalta ja osin työstä. Kuitenkin niin, että jokaisen työstä saatavan euron tulisi tuoda lisätuloa työtä tekevälle. Ilmaiseksi ei tarvitsisi tällöin työtä tehdä. yhteiskunnan rattaat myös pyörisivät, sillä väitän, että pienituloisen lisäeuro menee suoraan kulutukseen.

  Menot/tulot näkökulmasta olen myös miettinyt tuota perustoimeentuloa. Asumisen kustannukset nielevät siitä suurimman osan, jonka takia tarvitaan asumistukia jne. jne. Mikäli asumisen kustannuksia saataisiin reippaasti alaspäin, se toisi valtiolle isoja säästöjä asumistukimenoihin. Kaikki voittaisivat, paitsi tässä kohtaa siis kiinteistösijoittajat..

  Monimutkaiseen ongelmaan ei varmaan ihan helppoja ratkaisuja ole. Samaa mieltä olen kuitenkin edellä kommentoijien kanssa siitä, että tällä syyllistämiskampanjalla ei kovin pitkälle pötkitä. Yrittäjänä minua tökkii joka kerta, kun kuulen jonkun poliitikon tai asiantuntijan suusta, että kyllä niitä työpaikkoja synnytetään, kun parannetaan yrittäjyyden toimintaedellytyksiä, innovoidaan enemmän ja paremmin , lisätään työpaikoilla työmotivaatiota ja vihonviimeisenä… parannetaan yritysten johtamista …

  Ihanko totta? Ihan vapaasti vaan yrittämään!

  • Heikki

   Samaan aikaan, kun tuputetaan työttömille yrittäjäksi ryhtymistä, niin yrittäjäjärjestöt ja poliitikot varsinkin puolekartan oikealla laidalla julistavat koko ajan, ettei yrittäminen kannata.

   Sekin on epäselvää, mitä ne alat ovat, joille mahtuisi 350 000 uutta yritystä työttömien perustettavaksi. Moni jo olemassa oleva pienyrityskin taitaa uida juuri ja juuri nenä veden pinnalla ja tuskin kaipaavat uusia yrittäjiä jakamaan entisestäänkin pientä kakkua.

   Heidi kirjoitti viisaasti työn vastaanottamisen esteistä. Moni työtön ottaisi vastaan vaikka lyhyemmänkin työjakson, tai tekisi jonkun kertaurakan, ellei se pudottaisi heidän tulojaan.

   Kaiken lisäksi lyhyt työjakso tarkoittaa, että päiväraha menee uudelleen laskettavaksi ja seuraavaa päivärahan maksua joutuu odottamaan pitkän aikaa. Viikon palkalla ei kukaan pysty odottamaan kuukautta-paria seuraavaa päivärahan maksatusta, kun työttömienkin pitää maksaa vuokrat ja laskut ajallaan.

   Vaan noille asioille ei tehdä mitään. Helpompi on leimata työttömät työtä vieroksuviksi ja ”kannustaa” heitä kepillä.

 15. Jukka Heikkinen

  En väitä olevani asiantuntija enkä sellainen ole. Muutaman kerran kommenteissa on mainittu tuo digitalisaatio. Lisään vielä listaan robotiikka. Tule koskemaan erityisesti taloushallintoa.

  En ihmettelisi jos lähi vuosina keskusteluun nousevat kansalaispalkka, lyhyemmät työajat, yritysverotuksen kiristäminen, ansiotulo- ja pääomatuloverojen yhdenmukaistaminen (progressio). Ja näitä aiheita kannatetaan niin vasemmalta kuin oikealta.

 16. Heidi Maaria

  Hei, laitan viestiä nyt näin kun en muuta keinoa löydä. Varmaan huomasit tämän uutisen: http://yle.fi/uutiset/tiesitko_suomi_antaa_toimeentulotukea_ulkomaalaisille_jotka_jaavat_maahan_ilman_lupaa/9128126

  Espoossa ainakin vuonna 2014 ja 2015 ei otettu huomioon mun miestä toimeentulohakemuksessa, sillä hänellä ei ollut vielä oleskelulupaa. Nyt siis on, hallinto-oikeuden kautta piti tämäkin mennä.

  Nyt vaan mietityttää, että pitäisiköhän kaupungin maksaa takautuvasti ne tuet, jotka silloin evättiin? Kela maksoi näin jälkikäteen asumistuet ilman erillistä hakemusta.

  • Saku Timonen

   Toimeentulotukea maksetaan taannehtivasti vain siinä tapauksessa, että jokin nimenomainen tukipäätös oikaisuvaatimuksen tai valituksen kautta kumoutuu. Hallinto-oikeuden uusi linjaus yhdessä tapauksessa ei vaikuta automaattisesti muihin aiempiin hylkäyspäätöksiin.

 17. Elli Metsälä

  Kiitos Saku kun jaksat pitää meidän pienituloisten/työttömien puolia. Monia työssäkäyviä asia ei tunnu kiinnostavan, jos itsellä on asiat hyvin. Työttömiä taas kukaan ei halua kuunnella, kun he kertovat kokemuksistaan. Päättäjät antavat keppiä ylhäältäpäin, vaikka todellisuudessa heillä ei ole minkäänlaista kosketuspintaa työttömien/pienituloisten elämään.

  Kuuntelin juuri Michael Jacksonin biisiä They Don’t Care About Us, ja vaikka biisi kertookin eri asiasta, tuli mieleen nykypäivän Suomi ja työttömien/muiden huono-osaisten kohtelu.

 18. Satu

  Uusia työpaikkoja ei synnytetä hallituksen ideoilla. Valtion tehtävä on rasittaa kansalaisia mahdollisimman vähällä byrokratialla ja antaa vapaus toimia. Isot tapahtumat, menestyvät yritykset ym. saavat aina alkunsa jonkun innosta ja ideasta tai esim. kaveriporukan harrastuspohjalta. Virkamiehet ja poliikot olisivat jo itse yrittäjiä, jos heillä siihen ideoita olisi.

 19. Sami

  Itse hain juuri oppisopimuspaikkaa, johon pääsi yksi ja hakijoita oli 131. En päässyt edes haastatteluun ja itseasiassa jo haastatteluun pääseminen on puolivoittoa. Niin useasti ei pääse edes niin pitkälle. Mutta aika toivotontahan tämä on ja laittaa oikeasti aika vihaksi tämä hallituksen tahallinen sokeus siihen, mikä työttömien tilanne oikeasti on.

  En taaskaan oikein ymmärrä, miten siitä syntyy säästöjä, jos lisätään byrokratiaa ja kyttäystä työttömille. 3% alentamisen säästöt on aika nopeasti syöty jo sillä pois, jos työttömien haastatteluun julkisella rahalla tuodaan yksityisiä toimijoita. Ei tässä taas haise mikään muu, kuin kotimainen oligarkia. Jos kansalaiset oikeasti tietäisi mitä hallituspuolueet käytännössä tekevät politiikallaan, niin jokaisen hallituspuolueen kannatuksen pitäisi olla 5% tietämillä. En tajua, kuka noita toopeja äänestää enää edes. Riittää, että omaa aivot ja seuraa politiikkaa, niin tietää jo, että seuraavan kerran äänestyskopissa nämä hallituksen sankarit kannattaa kiertää ja kaukaa.

 20. Tupu

  Minulle tuli mieleen eräs verotukseen liittyvä seikka, johon en tiedä vastausta:

  Kun työntekijä saa työpaikkalounaan, auton henkilökohtaiseen käyttöönsä tai työsuhdeasunnon, niin tästä aiheutuva hyöty rinnastetaan palkkatuloon, josta on maksettava veroa.

  Kun yrittäjä hyödyntää verosuunnittelua ja …

  * yrittäjä asuu yrityksen nimissä olevassa asunnossa, jonka hankkiminen tai rakentaminen on usein tapahtunut yrityksen varoista ja korjauskulut maksetaan yrityksen varoista
  * yrittäjä ajelee yrityksen autolla, yrityksen varoista maksetaan polttoaineet ja auton huollot
  * yrittäjä lomailee yrityksen nimissä olevasa loma-asunnossa, jonka kaikki kulut maksetaan yrityksen varoista
  *… jne.

  … niin verotetaanko näitä huomattavia taloudellisia hyötyjä mitenkään?

 21. Henry Björklid

  Esimerkki:
  – Paikkakunnalla on 100 työtöntä.
  – Jostakin ilmaantuu 3 täyttämättä olevaa uutta työpaikkaa.
  – Viranomaiset lähettävät näihin kolmeen työpaikkaan kolme ilmaistyöntekijää.
  Tulos:
  – Paikkakunnalla on edelleen 100 työtöntä (joista on irroitettu kolme orjaa)
  – Ei ole olemassa yhtään täyttämättä olevaa uutta työpaikkaa.
  ______________________________

  Eli Rip Kirby syndrooma on täydellinen:
  ”Haa, saatiin ainakin rankaista kolmea työtävieroksuvaa oikein kunnolla!”

  Ja nämä 100 työtöntä maksavat työttömyyskorvauksistaan 20% veroa, jotta yhteiskunta pystyisi pitämään Rip Kirbyn ja hänen palvelijansa edelleen palkkatöissä.

  Henry

 22. markku

  Suomessahan on huutava työvoimapula. Ilmaisesta työvoimasta siis. Työvoimareserviä on jo tehty puolisen miljoonaa, mutta kun kukaan ei kovin mielellään lähtisi ilmaisiin töihin. Elääkin pitäisi jotenkin. Laki vielä vähän suojelee ihmisiä ilmaisilta töiltä, mutta kun norminpurkutalkoot saadaan vauhtiin, niin kyllä se siitä. Ilmaista työvoimaa on tarjolla kaikille ”yrittäjille”. Kertarysäyksellä kaikkia normeja ei tietenkään voida purkaa, se olisi poliittinen itsemurha. Tehdään vähän kerrallaan, valmistellen. Saahan ilmaista työvoimaa käyttää jo nyt, vaikka se laitonta onkin. Lainsäädäntö laahaa vähän perässä. Muutetaan sitten lakia nykykäytäntöä vastaavaksi, kuten Henrikson sanoi oikeusministerinä ollessaan. Katellaan ensin miten mennään ja sovitellaan lait sen mukaan.

 23. Taha Islam

  Kuinka velkaorjat saataisiin lähtemään joka aamu töihin ilman että on uhkana joutua työttömien paarialuokkaan?

  • Jarkko

   ”Kuinka velkaorjat saataisiin lähtemään joka aamu töihin ilman että on uhkana joutua työttömien paarialuokkaan?”

   Lopetan parturissa käymisen ensimmäisenä jos joudun tuohon -3% työkkäri tukea vähennettävien luokkaan jos kaikki työttömät tekevät samoin moni parturi joutuu sulkemaan ovensa kun useampi satatuhatta asiakasta katoaa tiskeiltä. Leikkaan hiukseni itse partatrimmerillä jollainen on jo ennestään kotona.

   Seuraavaksi kun seuraava -3% iskee lopetan Suomalaisten tuotteiden oston ja ostan vain halvimpia ulkomaalaisia tuotteita vaikka ne olisivat kuinka kuraa. Senkin on pakko tuntua jossain Atrialla jos kaikki ostaa jatkossa sitä halvinta virolaista Rainbow leikkelettä kaupasta,

   Mitäs muita säästökohteita sitä keksii? Ehkä muutto kaupungista johonkin puoli ilmaiseen mummon mökkiin. Sitten joutuu kyllä lopettamaan töiden etsimisenkin kun siellä korvessa ei töitä ole.

   No en ole keksinyt järjestelmää ei voi mitään säästöä on synnyttävä ja siihen sitouduttava.

 24. Henry Björklid

  Kirjoitin edellisen vastaukseni mukaisen blogin – seuratkaa kommentteja, jos teissä on yhtään psykiatrin vikaa. 😉

  http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222086-tyottomyyden-lopullinen-ratkaisu-noin-niiku-virkamiehen-ja-politikon-silmin

 25. Ihan iloinen

  Itse olen tuosta kuulustelu- ja alennusuutisesta rypistellyt kulmiani lähinnä ihmetyksestä. Mikäs siinä, noin omalta kannaltani. Jos saan palkkatöitä, menen niihin kuten tähänkin asti. Jos en saa, en mielelläni tuhlaisi omaa tai muiden aikaa jonninjoutaviin kuulusteluihin. Alentakoot vain työttömyysturvaani. Kyllähän aikuiset ihmiset osaavat taloutensa hoitaa. Hesarin tilauksen lopettamalla säästää vuodessa ihan hyvän summan ja jos se ei riitä, jätetään ostamatta ne älypuhelimet, joiden ”välttämättömyyteen” olimme jo alistumassa. Niiden ostamattomuus ja liittymän kuukausimaksuissa säästäminen kuittaa kaikki alennukset varmasti ainakin ensi vuoden ajalta.

  Eii siis mitään hätää. Elämä jatkuu kahdella aikuisella ihan ennallaan. Aikaa jää vähän enemmän käyttöön, kun ei lue Hesaria.

  Se jää tietenkin mietityttämään, että miten Suomen talous tällä nousee.

  • Jarkko

   ”jätetään ostamatta ne älypuhelimet, joiden ”välttämättömyyteen” olimme jo alistumassa. ”

   Perus älypuhelimen kuten Samsung J5 saa nykyään jo jollain 110€ ei puhelimen ostamatta jättämisellä enää nykyään kovinkaan paljon säästä ja tuossa puhelimessa on kaikki toiminnot mitä jossain 5 vuotta sitten älypuhelimien kalleimmissa yli 500€ maksavissa puhelimissä oli ja parempi näyttö.

   Sama pätee tietokoneeseen halvimmat läppärin on sen 300€ voi saada halvemmallakin jos tarjouksen metsästää. Ei sillä enää nykyään säästä jos jättää ostamatta ja maksaa laskut pankin tiskillä jollain 10€ palvelumaksulla per lasku.

   Aikanaan näitä tyyppejä pyöri netissä jotka oli joka välissä väittämässä että miten voi olla varaa tietokoneenseen ja nettiin jos ei ole varaa vuokraan tai ruokaan vaikka ilman puhelinta ja nettiä monien asioiden hoito tulee nykyään kalliimmaksi pitemmän päälle kun netin ja puhelimen avulla.

   • Ihan (i)loinen

    Kaksi puhelinta maksaisi siis 220 euroa. Ja kuukausimaksu noissa ovat käsittääkseni noissa n. 25,00/kuukausi. Onneksi emme saa niin korkeita ansiosidonnaisia tukia, että 3% tai 4 X 4% pudotukset hurjan suuria summia tekisivät.

    Pointtini ei ollut, että kaikki tulevat kivasti toimeen, vaikka työttömyysturvaa alennettaisiin. Totesin ihan vain itsekkään huomion, että minua (ja kaltaisiani, järkeviä, velattomia, ei-niin-nuoria) nuo alennukset eivät hetkauta. Emme vain enää käytä sitten sitäkään rahaa siihen palvottuun ja tärkeään kulutukseen, mitä olemme tähän mennessä käyttäneet.

    Ihmiset, jotka ovat mitoittaneet kulutuksensa tarkasti tuloihinsa ovat tietenkin pulassa ja joutunevat orjatöihin ja minusta se on typerää, väärin ja yhteiskunnan kannalta sekä vaarallista että tehotonta että lisäkuluja tuottavaa.

    Meidän talous säästää sujuvasti ja iloisesti vaikka 500€ ensi vuonna, jos tulojamme kerran pudotetaan. Ja ymmärän, että kaikki eivät voi tehdä noin. Pointti oli, kerrattakoon: Tuosta pelleilystä ei ole mitään muuta hyötyä, näin uskon, kuin se, että saadaan PS:n kannatus alas.

    • Jarkko

     ”Ja kuukausimaksu noissa ovat käsittääkseni noissa n. 25,00/kuukausi”

     Itselläni älypuhelimen kuukausimaksu on 3€ kuussa ja sillä saa rajattoman, mutta hitaimman 2G data yhteyden. Toki se on hidas, mutta kyllä se riittää sähköpostin lukuun, chattisovelluksiin, kuviakin voi lähettää kun ei sillä niin ole väliä vaikka kuvan siirtyminen kestää 10sekkaa sekunnin sijaan.

     2G yhteydellä pärjää ihan hyvin. Jos teen jotain puhelimella mikä tarvitsee nopeutta voin kytkeä puhelimen wifin kautta koti nettiin. Esim. jos päivitän sovellukset puhelimeen.

 26. J-P

  Hesarissa annetaan taas kovasti ymmärtää, että työttömille voitaisiin antaa kovastikin enemmän keppiä, koska muuallakin (tulkinnan mukaan) annetaan:
  http://www.hs.fi/talous/a1472531698716

  • töytön

   Nythän tuntuu mopo keulivan toimittajilla kun vauhtiin pääsivät 😀 Tilaustöitähän nämä kirjoittelut.

  • Jarkko

   Huvittavaa tuossa on, että Suomi on saanut toistuvia huomautuksia Euroopan Neuvostolta liian alhaisesta pienimmän työttömyysturvan tasosta (ainoana länsimaana). Joten mielikuva siitä, että työtön pääsisi jotenkin helpommalla Suomessa on aika katteeton jos työttömyysturvan ostovoima katsotaan Romanian tasoiseksi Suomessa. Tosin näistä huomautuksista ei juuri uutisoida. Iltalehti taisi tehdä pienen uutisen.

   Veikkaanpa vaan, että jos Suomessa työttömyysturvan minimitaso nostettaisiin Tanskan Tasolle eli 1500€ moni työtön ottaisi mielellään kaikkia aktivointitoimia enemmän kun vastaavasti maksetaan enemmän kuten Tanskassa. Nythän tänne ajetaan mallia, jossa aktivoidaan Tanskan mallin mukaan, mutta maksetaan Romanian mallin mukaan.

   • Jarkko

    Tanska tekee kyllä järkevää politiikkaa, koska työttömät pidetään aktiivisesti osana yhteiskuntaa myös taloudellisesti. Eikä heitä päästetä syrjäytymään ja osaamista rappeutumaan kun täällä työttömiä kohdellaan tylysti. Vielä siihen vähäänkin keksitään leikkauksia ikään kuin luomalla kuvaa, että työtön ei ole tarpeeksi aktiivinen.

   • Maarit Oinonen

    Se, mitä olen Tanskan mallista nähnyt televisiossa on aivan eri asia kuin tämä hallituksen ns. Tanskan malli. Työvoimavirkailija perehtyy siellä kunnolla asiakkaan tilanteeseen ja vaikka ihan kädestä pitäen etsitään se sopiva uusi työpaikka yhdessä, työvoimavirkailija voi yhdessä työnhakijan kanssa käydä useammassa työpaikassa tutkailemassa sopivaa työtä asiakkaalleen. Ja näin voidaan tehdä, koska niitä työpaikkoja on olemassa. Arvattavasti työvoimapalvelut on mitoitettu siellä vähän toisenlaiselle tasolle kuin Suomessa. Tämä työttömien patistaminen olemattomiin töihin on kuin vanha palikkatesti, kuka se siinä oikein onkaan vähän ulkona tehtävästään.

    • Jarkko

     Tanskassa tosin ei ole mitään irtisanomissuojaa. Siellä työnantaja voi sanoa 10v talossa olleelle, että ei sitten enää tarvitse tulla huomenna töihin. Sen takia siellä sitten on vastapainona todella hyvä työttömyysturvan taso ja palvelut.

     Suomessa pyritään hivuttamalla samaan malliin kun Tanskassa, mutta mieluiten siten, että pienimmän työttömyysturvan taso pysyy romanian tasolla ostovoimaltaan ja muiden palveluiden taso alhaisina. Sekä irtisanomisuojan puute koskee vain työmarkkinoille tulevia, työttömiä ja pätkätyöläisiä. Eikä ollenkaan pitkään töissä olleita vakituisia työntekijöitä, jotka ovat ”ansainneet etunsa”.

     Itselleni käy kyllä Tanskan malli vallan mainiosti jos se tosiaankin tarkoittaa sitä, että työttömyysturvan taso nousee tanskan tasolle ja muut palvelut ja irtisanomisuoja poistetaan kaikilta eikä vain heikossa asemassa työmarkkinoilla olevilta.

 27. töytön

  http://www.talouselama.fi/uutiset/posti-irtisanoo-232-tyontekijaa-uudellamaalla-6578612

  Uusia työhaluttomia loisia joukkoon suureen. Sipilän 110 000 uutta PALKKAtyöpaikkaa odotellessa… Onneks ollaan kaikki samassa veneessä, vai miten se meni.

 28. Kennett Ylitalo

  Jälleen kerran:

  Suomi Oy AB, mitä tapahtuu irtisanotuille?

 29. Marjaleena Putkonen

  Moni asia on pielessä, eikä tämä varsinaisesti liity nyt työttömytteen, vaikka edellä kuvaamani tilanne tulikin työttömyysaikana….
  Jos on työttömyysturva-asiatkin pyrstöllään, niin yksi ”hienous” nykyajan Suomessa on se, että lapset eivät saisi kasvaa aikuisiksi lainkaan, koska siitä rangaistaan vanhempia.
  Allekirjoittaneella neljä lasta, jotka muuttivat puolen vuoden sisällä kaikki pois kotoa; sen jälkeen asuinkin liian suuressa (vaan en liian kalliissa) asunnossa, ja leikattiin asumistuki niin etten enää selviytynyt vuokranmaksusta, niin ja tietysti työttömyysturva pieneni…. Lopputulos; neljän lapsen äiti ja silloin jo kahden mummi joutui taivasalle, koskapa neliöitä liikaa, asunnon hinta olisi mennyt yhden ihmisen tuettavan hinnan sisään, mutta neliöt ratkaisivat. Myöskään toimeentulotuki ei auttanut ko.asiassa, tukea olisin tarvinnut vain puoleksitoista kuukaudeksi; olin juuri saanut vakituisen työpaikan, ja puolentoista kuukauden päästä olisin selvinnyt vuokrasta ”heittämällä”…. että sellainen hyvinvointiyhteiskunta meillä. t. Nm. ”vuoden taivasalla elänyt”

 30. töytön

  Eilen töissä kuuntelin radiokuulosuojaimista Yle-X- ohjelmaa, nii keskustelivat työttömyydestä. Kuuntelijat twittailivat ehdotuksia ihon alle asennettavista seurantasiruista työttömien avaruuteen ampumiseen ja juontajat nauraa räkättivät niitä lukiessaan. Piti toista kanavaa jo pyöritellä radiosta.

 31. Mia Luomanpää

  Monasti kuulee juttuja ettei ansiosidonnaista saavan työttömän kannatta ottaa vastaan tarjottua työtä, koska käteen jää vähemmän rahaa kuin kotona. Itse olen tällaiseen toimintaan ”syyllistyneiden” ihmisten moittijoille todennut, että minusta se kertoo enemmän tämän maan palkkatasosta, eikä niinkään ihmisten laiskuudesta/haluttomuudesta ottaa töitä vastaan. Kyllä minäkin perheellisenä ymmärrän, että harkitaan kannattaako mennä työhön, josta jää miinukselle vs. ansiosidonnainen. Ratkaisuna tähän esitetään kaikenmaailman leikkauksia ja keppiä porkkanan sijaan. Päättäjät ovat vieraantuneet pahasti tavallisten kansalaisten elämästä jo aikapäiviä sitten. Harmittaa katsella miten ihmisiä ajetaan nykypolitiikalla todella ahtaalle. nimim. ”Mieluummin porkkanaa kuin keppiä”

  • Jarkko

   Ainakin autoilun verottaminen on Suomessa niin kovaa, että jos homma vaatii omaa autoa niin ei juuri kannata mitään töitä tehdä jossa ei saa täysiä tunteja ja sittenkin palkka pitää olla kunnossa, että homma kannattaa. Pieni palkkaisissa töissä jää helposti miinukselle jos työajat on esim sellaiset tai julkistaliikennettä ei ole, että ilman autoa sitä ei voi tehdä ja TES ei takaa mitään kilometrikorvauksia.

   Esim. maatilan lomittajista on tästä syystä krooninen pula, koska vaatii omaa autoa ja työ on kausiluonteista ja huonosti palkattua. Se auton pitäminen syö helposti suurimman osan netto palkasta, koska kaikki autoilu maksut ja verot on niin kovat. Siitä syystä monet käyttävät naapureitaan tai lähellä asuvia sukulaisiaan lomittajina.

   Samasta syystä repputyötä tekevillä hitsareilla ja raksamiehillä on suhteellisen kovat palkat, kilometrikorvaukset ja päivärahat, koska muuten kaikkien kulujen jälkeen siitä ei jäisi mitään käteen.

 32. rami l

  Tänään 1.9.2016 uutisoitu:
  ”Hallitus kertoo budjettineuvotteluissa hyväksytyssä työllisyystoimien listauksessaan, että työttömät kutsutaan jatkossa poikkeuksetta TE-toimiston haastatteluun kolmen kuukauden välein. Työvoimaviranomaisen asettaman työllistymissuunnitelman rikkomuksista seuraa sanktio.”

  Tiedote:
  http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-sopi-vuoden-2017-talousarviosta-paaosassa-tyollisyys-ja-yrittajyys

  Paperi ”Hallituksen päätös työllisyyttä lisäävistä toimista”, linkki:
  http://vnk.fi/documents/10616/3127780/Liite+2+Hallituksen+p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s+ty%C3%B6llisyytt%C3%A4+lis%C3%A4%C3%A4vist%C3%A4+toimista.pdf/6ccf6ea3-40db-43ef-9a86-e7d29c6ff9c1

  ”Työ- ja elinkeinotoimistojen palvelutoimintaa uudistetaan toteuttamalla työttömien
  määräaikaishaastattelut poikkeuksetta kolmen kuukauden välein. Velvoittavan
  työllistymissuunnitelman toteutumista seurataan tehostetusti ja rikkomuksista säädetyt sanktiot
  toimeenpannaan täysimääräisesti. Hallituksen strategiaistunto seuraa järjestelmän noudattamista
  kuukausittain. Toimeenpano turvataan tarvittaessa tulosperusteisena ostopalveluna ja suurimpien
  kaupunkien vastuuta työvoimapolitiikasta lisätään käynnistyvissä kokeiluissa.”

  No, edes konsultit kiittävät? Määrärahatarve 6.1miljoonaa per vuosi.

  Lisäksi tiedote:
  http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/tyollisyyspaketti-tyoryhman-loppuraportti-julki

  Joka ladattavissa/uettavissa:
  http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/75398

  Kertoo mm:

  ”II. Työn tarjonnan lisääminen ja kannustinloukkujen purkaminen
  4. Työttömyysturvan työssäoloehdon kertyminen palkkatuetun työn aikana poistetaan kokonaan
  5. Työkokeilun käytön lisääminen työpaikoilla sekä työsopimuslain ja julkisia työvoimapalveluita koskevan sääntelyn yhteensovittaminen”

  ”III. Työvoiman kysyntää lisäävät toimet
  11. Otetaan käyttöön pitkäaikaistyöttömien ’uusi alku’ ja harjoitteluajan palkkamalli”

  ”Esitys: Työttömyysturvaan vaadittavan työssäoloehdon kertyminen palkkatuetun
  työn aikana poistetaan kokonaan.
  Työllisyysvaikutus: vähäinen
  Kustannusvaikutukset: TVR:n menot vähenevät 20 miljoonaa euroa, koska ansio-
  osia maksetaan vähemmän. Muutos lisää toimeentulotuki- ja asumistukimenoja sekä
  kuntien maksuosuuksia työmarkkinatuessa. Summista ei ole arviota. ”

  ”Palkkatuettu työ lasketaan nykyisin kokonaisuudessaan työttömyysturvan työssä-
  oloehtoon. Keväällä 2016 on sovittu, että palkkatuki ei kerryttäisi täysimääräisesti
  ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa, vaan 75 % palkkatukijakson
  kestosta otettaisiin huomioon työssäoloehdossa. Tätä koskeva hallituksen esitys on
  tarkoitus antaa eduskunnalle syyskaudella 2016.
  Palkkatuki on tuettua työllistämistä eikä sitä tulisi rinnastaa työssäoloehdossa nor-
  maaliin työhön avoimilla työmarkkinoilla.”

  Joten sekin mahdollisuus ihmisille pysyä leivässä paremmin kiinni, vaikka määräaikaisilla työsuhteilla kunnan kautta halutaan poistaa valtion budjetissa 20 miljoonan tähden. Pienestä on kiinni, paitsi kaikilla ketä tämä koskee, heille se on iso asia ja ongelma.
  ”Muutos lisää toimeentulotuki- ja asumistukimenoja sekä kuntien maksuosuuksia työmarkkinatuessa. Summista ei ole arviota”

  ”5. Työkokeilun käytön lisääminen työpaikoilla sekä työsopimuslain ja julkisia
  työvoimapalveluita koskevan sääntelyn yhteen sovittaminen
  Esitys: Lisätään mahdollisuutta tarjota työkokeilua työttömille työnhakijoille poista-
  malla julkisesta työvoimapalvelusta annetussa laissa olevat rajoitukset tehdä työko-
  keilusopimuksia. ”
  ”Työllisyysvaikutus: Työkokeilun laajentamisella ei suoria työllisyysvaikutuksia, mutta parantaa pidemmän ajan työllistymismahdollisuuksia.
  Kustannusvaikutukset: –
  Aikataulu: 1/2017- ”

  ”Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa säädetään palkkatuetun työn ja työkokeilun edellytyksistä. Näillä
  säännöksillä rajoitetaan TE-toimiston oikeutta tehdä työkokeilusopimuksia mm. sellaisen työnantajan kanssa, jonka palvelukses-
  sa on osa-aikatyöntekijöitä. Rajoitusten poistamisen tavoitteena on laajentaa mah-
  dollisuuksia käyttää työkokeiluja aloilla, joilla tyypillisesti tehdään osa-aikatyötä.”

  Sopii oikein hyvin tähän yrityksiä palvelevaan tavoitteeseen potkia vakityöläiset pois. Kuten Saku on monenmonta kertaa jo voinut todeta, oletko varma että sinun vakituinen työsi on sitä vielä ensi vuonnakin?

  ”työsopimuslakiin ehdotetaan edelleen säännöksiä, joiden perusteella kunta voisi täyttää julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa säädetyn työllistämisvelvoitteensa, vaikka sillä muutoin olisi työsopimuslakiin perustuva työn-
  tarjoamisvelvollisuus palveluksessaan olevalle henkilöstölle. Lisäksi yhdistys tai säätiö voisi työsopimuslaissa säädetyn työntarjoamisvelvollisuuden estämättä ottaa työhön henkilön, joka on ollut työtön vähintään 24 kuukauden ajan. Työsopimuslaissa ei
  enää säädettäisi työnantajan työntarjoamisvelvoitteiden ja työkokeilun samoin kuin ei muidenkaan ei-työsuhteisten työntekomuotojen välisestä suhteesta”

  III.
  Työvoiman kysyntää lisäävät toimet
  11. Otetaan käyttöön pitkäaikaistyöttömien ’uusi alku’ ja harjoitteluajan palkkamalli
  Esitys: Otetaan käyttöön ’uusi alku’ -malli työllistämiskynnyksen alentamiseksi. Pitkään työttömänä olleille ja heikon työmarkkinahistorian omaaville avattaisiin mahdollisuuksia työllistyä työsuhteiseen työhön harjoittelijatason palkkatasolla, joka olisi
  esimerkiksi 60/80 %:n TES-palkkatasosta. Valtio maksaisi työntekijälle palkkaa täydentävää tukea.

  Lisäksi,

  ”TE-digihankkeen tärkeimmät tavoit-
  teet ovat maakuntauudistuksen yhteydessä välttämätön valtakunnallinen joustava
  digitaalinen palvelujärjestelmä sekä TE
  /kasvupalvelun ekosysteemin ytimen muo-
  dostava uusi työnvälityksen palvelualusta ”työmarkkinatori”, joka perustuu yhteistyö-
  hön, yhteiseen tietoon, tiedon analysointiin ja automaatioon. Nykyinen TE-toimistojen
  asiakastietojärjestelmä URA ei sovellu maakuntamallissa toteutuvaan monituottaja-
  malliin. ”

  Eli sekin, minne kerättiin ties mitä tietoja oli täysin turha hetkeä myöhemmin? Vai jääkö se typpiläisten käyttöön edelleen..

  • Jarkko

   ”Pitkään työttömänä olleille ja heikon työmarkkinahistorian omaaville avattaisiin mahdollisuuksia työllistyä työsuhteiseen työhön harjoittelijatason palkkatasolla, joka olisi
   esimerkiksi 60/80 %:n TES-palkkatasosta. Valtio maksaisi työntekijälle palkkaa täydentävää tukea.”

   Ymmärrän tämän mallin siis niin, että firma maksaa pienempää palkkaa, mutta valtio loput, jolloin nettopalkka kuitenkin on suurinpiirtein sama kun mitä muutenkin saisi jos firma maksaisi TES-mukaan?

   Toivottavasti toi edes toimii jouheasti eikä tasolla jätämme pääkökset tekemettä vuodeksi, koska papereissa on tekninen virhe eikä ketään kiinnosta parempiakaan papereita toimittaa, jotta saat hakemukset tehdyksi, mutta voit valittaa jos haittaa se, että et vuoteen saakaan mitään rahaa tasolla. Kuten näissä aikaisemmissa työttömyysturvan ja palkan yhdistelyissä helposti käy omien kokemusteni mukaan.

 33. Venla Bevan

  Korkeasti koulutettu tuttavani haki aktiivisesti töitä erinäisistä paikoista 2 vuoden ajan. Hän sai vain yhden vastauksen, jossa luki ”Avointa paikkaa haki 346 henkilöä. Ette tulleen tällä kertaa valituksi.”
  Olen itse hakenut aktiivisesti töitä valmistuiseni jälkeen. Minusta alkaa jo tuntua siltä, että kuvio toistuu myös kohdallani. Tsekkaan sivustot ja gooletan joka päivä, mutta sellaista työtä, jolla voisi olettaa tulevansa toimeen, ei vain ole tarjolla. Työtä ylipäätään löytyy vain suurten kaupunkien tienoilta, ja niissä asumiskustannukset ovat niin korkeita, ettei yksin työssäkäyvä ihminen voi vuokraansa maksaa alle 2000e brutopalkalla. Valitettavasti uusi trendi on, että palkka on nykyään provisioina, tai muuten vain niin alhainen, että se vie elämisen mahdollisuudet niillä paikkakunnilla, missä töitä olisi.

  Isoäitini näytti minulle kuinka paljon hän saa työeläkettä. 8€/kk. Se johtuu koulun keittäjän virasta, jota hän teki 30 vuotta mutta joka katkastiin aina kesälomien ajaksi. Pätkätöissähän ei eläkettä kerry.

  Alkaa jo masentaa. Mitä tälle asialle voisi tehdä? Keneen pitäisi olla yhteydessä? Tämä blogitteluhan ei auta yhtään sinänsä, vaikka terapeuttista onkin. Miten me, ihmiset, voimme auttaa asiaa? Oikeesti!

Kommentoi »

Comments are closed