Työhaluttomat

Vain neljä työtuntia viikossa tarjoavaan työpaikkaan oli hakijoita yli sata. Heistä 20 valittiin haastatteluun. Kertokaa nyt joku vielä työttömille, että työttömyys poistuu ihan vain menemällä töihin. Tämä todennäköisesti ei ole edes kuvaavin tilanne. Jo sen, että maassa on yli kymmenen kertaa enemmän työttömiä kuin työpaikkoja, pitäisi kertoa todellisuudesta riittävästi. Todellisuudessa ihmiset haluavat töitä ja elättää itsensä, kun taas rinnakkaistodellisuudessa työttömiä pitää aktivoida ja työttömyysturvaa leikata, jotta työn tekeminen kiinnostaa. 

Tämä Fb-kaverini Katja Hietalan pohdiskelu kertoo nykyisestä työvoimapolitiikasta kaiken sille, joka ymmärtää. Maan hallitus näyttää tosiaankin elävän rinnakkaistodellisuudessa, jossa työhaluttomat työttömät lojuvat kotisohvilla ylenpalttisista tuista nauttien. Heidän elämäänsä on vaikeutettava ja toimeentuloaan leikattava, jotta syntipukit saadaan tuomiolle ja paha poistuu keskuudestamme.

Samassa rinnakkaistodellisuudessa elävät myös työministeriön virkamiehet, joilla ei näytä olevan mitään kosketuskohtaa TE-toimistojen ja työttömien arkeen. He ovat suunnitelleet hallitukselle työllisyyspakettia, josta parasta aikaa käydään neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa ja josta tietoja julkisuuteen on vain tihkunut.

Tässä rinnakkaistodellisuudessa tuntuu elävän myös media. Päivittäin näkee vähintään yhden uutisen, jossa syyllistetään työttömiä. Eilen tv:n pääuutislähetyksessä toimittaja käveli tuosta vaan peräti kolmeen matalan kynnyksen työpaikkaan ja kokeili niissä työskentelemistä. Näin oikein alleviivattiin, että töitä saa helposti, mutta kun ei työttömiä kiinnosta.

Yhteistä kaikille näille rinnakkaistodellisuudessa eläville on se, että he ilmeisen tosissaan kuvittelvat elävänsä samassa todellisuudessa työttömien kanssa. Työttömät tietävät paremmin. He tietävät, että töitä ei ole. He tietävät, että työmarkkinatuella pysyy juuri ja juuri hengissä, mutta ei elä. He seuraavat kauhulla, kun heitä kohdellaan julkisuudessa toisen luokan kansalaina, loisina ja syöpäläisinä.

Päättäjien, virkamiesten ja median pitäisi kuunnella todellisia asiantuntijoita. Yksi heistä on Teppo Palmroos, joka kaksi vuotta sitten antoi työvoimapolitiikalle ja työllistämistoimepiteille kasvot. Hänenlaisiaan on paljon, mutta heitä ei kuunnella. He eivät halua mitään muuta kuin palkkatyötä, jolla voi elättää itsensä. Eivät he enää kaipaa keppiä, mutta vain sitä heille tarjotaan.

Tämän hallituksen toimenpiteet tekevät jopa Palmroosin Rip Kirby -parodioista totta. Suosittelen tutustumaan niihin laajemminkin.

työllistymishalut

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (60)
 1. T.K. Lehtinen
  31.8.2016, 09:09

  Toistamalla totuudeksi! Työpaikkoja on, sanoivat “asiantuntijat” ja puhuvat kymmenistä tuhansista paikoista. Uskon, että näin on, mutta ihmetyttää, että kouluttautuneet tutkijat eivät viitsi ottaa tarkasteluun, mitä tämä on käytännössä. Puhelinmyyntifirma ilmoittelee aiankin neljällä nimikkeellä avoimeksi paikkoja, ehkä kaunein kusetus oli “tukineuvottelija”. Kaupparekisterin tiedot kertoivat jostain parin tonnin liikevaihdosta… No, lukua nämäkin “työpaikat” kasvattavat, tuskin juuri muuta, epäilen vahvasti työnantajan sitoutumista palkanmaksuun.
  Rakennusalalla on töitä! Sattuneesta syystä selailin avoimia paikkoja, taisi jäädä alle kymmeneen pääkaupunkiseudulla…
  Työttömyys vie työtaitoja ja -kykyä! Joo, sehän häviää heti, kun kävelet lappu kourassa firman ovesta ulos, 20 työvuoden jälkeen. Nimittäin palkkataso putosi kuin uuden auton hinta, ei siksi, että tuo olisi totta, vaan olethan “uusi” työntekijä, koska näin on kerrottu.
  On hienoa päästä haastatteluun, kun paikkaa kohden hakijoita on yli sata. Vielä hienompaa oli päästä töihin. Vaikka paikka olikin 5 kk määräaikainen ja kk-palkka 1740€. Ja nyt sama uudestaan.. Ei helvetti, uskon asiantuntijoita ja lähden tästä baariin syrjäytymään!

  1. Santtu Luopajärvi
   31.8.2016, 09:17

   Siis kehtaatko väittää ettei tämä motivoi ja saa sinua uurastamaan kahta kovemmin kantaaksesi oman kortesi virkamiehistön palkkapussiin? Outo juttu. Olet kansalainen, sinun tehtäväsihän on elättää parempiasi.

 2. Santtu Luopajärvi
  31.8.2016, 09:15

  On se kiinnostavaa miten toisista ihmisistä huolehtiminen on muuttunut toisten ihmisten kiusaamiseksi. Tai oikeastaan, miten yli puolen miljoonan työttömän joukko on yhtäkkiä (taloudellisesti) hyvinvoivien mielestä epäihmisiä, joille voi tehdä mitä tahtoo…

  No, edellisestä sisällissodasta alkaakin olla sata vuotta. Ehkä on aika pistää uudet kekkerit pystyyn.

  1. Olet oikeassa Santtu. Täällä Uuninpankkopojan blogissakin joku kehtas kirjoittaa työttömistä, että elelee toisten lompsasta. Ihan törkeäksi tää meiniki on menny Suomessa. Väkivallattomana ihmisenä en tosin voi olla samaa mieltä tosta sun viimeisestä toteamuksesta.

   1. Veli-Pekka Saarinen
    31.8.2016, 14:43

    Väkivalta ei ole tietenkään toivottavaa missään tapauksessa, mutta kun ihmistä painetaan tarpeeksi kauan alas, hänellä on kaksi vaihtoehtoa: joko ryhtyä puolustamaan itseään tai luovuttaa ja syrjäytyä lopullisesti. Jälkimmäisestä on aika karua kuvaa täällä: http://yle.fi/uutiset/elama_hukkui_ongelmiin__valokuvaaja_tallensi_syrjaytymisen_karmeuden/9128848

    1. Tuossa kuvasarjassa ei kuitenkaan ollut kyse työttömyydestä tai työllistymisestä, sillä vuosikymmeniä työttömänä oleminen ei tarkoita, että koti pääsisi tuhon tilaan…

     …tuossa kuvasarjassa ei ollut kyse edes syrjäytymisestä vaan kodin muuttuminen tuollaiseksi kaatopaikaksi lienee johtunut pääasiassa mielenterveydellisestä häiriöstä.

     Pelottaa tuollaiset kuvasarjat, koska työttömiä aina kyykytetään yksittäisten tapausten perusteella. Nykyään työttömyyttä ja syrjäytymistä pidetään lähes synonyymina, joten tuollaiset kuvasarjat saattavat muodostua perustelluksi oikeudeksi loukata työttömän ihmisoikeuksia.

     Nykyinen työttömien kepittäminen tapahtuu pelkästään sen perusteella, että on saatu luotua mielikuva, että työttömät eivät halua palkkatyöhön, koska sillä 560 eurolla kuukaudessa elää paremmin kuin esim. yli 2000 euron kuukausipalkalla. Jostain kumman syystä edes päättäjiltä ei löydy riittävästi järkeä ymmärtää ettei pienemmillä tuloilla voi tulla paremmin toimeen kuin suuremmilla tuloilla.

     1. Saku Timonen
      31.8.2016, 20:13

      Kuvasarja on rankkaa parodiaa, mutta siinä on tietysti se riski, että päättäjät ottavat sen tosissaan. Nykysin ei koskaan voi tietää, sillä todellisuus ylittää joskus parodiankin.

      1. Kati Härkönen
       1.9.2016, 04:11

       Saku, Tupu tarkoitti varmaan tuota Ylen uutisoinnin kuvasarjaa “Kuvat ovat tulosta valokuvaaja Tomi Tuulirannan nelivuotisesta projektista, jossa hän kuvasi syrjäytyneiden, alkoholistien ja huumeidenkäyttäjien asuntoja, jotka ovat jääneet tyhjilleen häädön – tai kuoleman – jälkeen.”
       Karuja kuvia, myös adhd tai add tai pitkäjaksoinen vaikea masennus voi viedä kodin ja elämän tuohon jamaan mutta pahinta on varmasti, jos huume tai alkoholiongelma mukana kuviossa koska siinä riippuvuus tekee sen että rahat menee huumeisiin ja sitä myöten muu elämän alue, esim. kodinhoito minimoituu. Ja kun oma ympäristö alkaa muistuttaa kaatopaikkaa niin siitä on vaijea nousta omin avuin enää. Olen itse asunut puolivuotta siten että lehdet peittivät kaiken lattiatilan.
       Toimin tuolloin mainoslehtien jakajana, lajittelin ja säilytin lehdet kotona, poikaystävä lähti kuukausiksi reissuun, kirjahyllyhajosi sängylle, nukuin kirjojen ja lehtien jättämässä tilassa enkä jaksanut tehdä juuri mitään kotitöitä, roskikset pursusi yli, puhtaat kupit loppuivat kaapista, kävin vain opiskelemassa ja jaoin lehtiä ja istuin koneella varmaan kolmisen kuukautta putkeen sitten tätini kanssa otettiin ja siivottiin yhdessä ja hommattiin uusi kirjahylly ja aloin lajitelka lehtiä ala-aulassa ja pääsin pois siitä tilanteesta. Minulla ei ole alkoholiongelmaa mutta jonkin sortin ajanhallintahäiriö ja jaksamisen puutetta. Olen käynyt lukuisat terapiat, testaukset ja kuvaukset mutta fyysisesti olen kunnossa myös aivoiltani eikä psykologit osaa diagnoosia heittää.
       Kuvissa olleet ihmiset ovat syystä tai toisesta olleet myös läheistensä hylkäämiä (lukee uutisessa) voi olla niin että läheiset ovat kyllästyneet auttamaan ihmistä joka ei auta itseään ( alkoholismi, huumeet jne. riippuvuus voi muuttaa myös henkilön persoonaa eikä kaikki ihmiset vaan jaksa nostaa suosta kerta toisensa jälkeen). Myöskään Aspa ei heitä ole tavoittanut tai jos heidän elämän tyyliinsä kuuluu laittomat päihteet niin voi olla ettei apua edes ole uskallettu hakea. Kyse ei ole työkykyisistä syrjäytyneistä ihmisistä vaan ihmisistä jotka tarvitsisivat asumispalveluja ja hoitoa ja motiivin pistää asuat kuntoon.

      2. Ei tuossa kuvasarjassa kuvata yksistään työttömien elämää siellä joukossa on myös esim. eläkeläisiä joiden voimat ovat sairauden myötä loppuneet niin, että voimat eivät riitä enää edes kaupassa käyntiin, siivoamiseen eikä edes nousemiseen sängystä että jaksaisi kävellä vessaan asti vaan tarpeet on tehty sängyn viereen. Ruokana on ollut vaikka koiran ruoka pussi kun muuta ei ole eikä ole voimia muuta hakea kaupasta. Joskus rahaakaan ei ole, koska ei ole voimia tehdä hakemuksia viranomaisten vaatimalla tavalla.

       Eikä tuo kuvasarja ole parodiaa vaan ihan todellista elämää joillekin Suomessa.

      3. Kati Härkönen:

       “Kuvissa olleet ihmiset ovat syystä tai toisesta olleet myös läheistensä hylkäämiä (lukee uutisessa) voi olla niin että läheiset ovat kyllästyneet auttamaan ihmistä joka ei auta ”

       Siihen läheisten hylkäämiseen Suomessa riittää se, että saat vaikka muistisairauden, etkä enää ole yhtä mukavaa seuraa harhojesi ja muistiongelmiesi kanssa kun mitä olit nuorempana niin sitten pistetään välit poikki kokonaan ja jätetään vanhus kuolemaan asuntoonsa omaan paskaansa koiran ruokaa syömään ilman, että kukaan ikinä edes käy katsomassa miten hänellä menee.

  2. yrjö perkko
   31.8.2016, 15:52

   Johan noita kekkereitä kovasti pystytetään, kohteeksi vaan on otettu täysin viaton osapuoli, pakokaiset ja muut ulkomaslaoisen näköiset, suvakit, vihervassarit, polkuoyöräkommunistit. Eivätkä muut hallituksessa yritäkään estellä, kun persut ohjailevat kansan vihaa.

Kommentointi suljettu.