Heikot eväät

Vielä keväällä ja kesällä ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) oli viemässä päivähoitomaksujen korotuksia eduskuntaan.

-Luulen, että suomalaiset tietävät ihan hyvin taloustilanteen. Jos velkaantumista jatketaan ja viivytellään päätösten tekemistä, niin siitä kärsivät eniten lapset. Perusteluna oli myös se, että uudistus kannustaisi pienituloisia ottamaan töitä vastaan. (Talouselämä 20.4.2016)

Nyt Kokoomus kehuu torjuneensa oman ehdotuksensa.

kokoomus torjui

Varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen ja korotusten peruminen edistää työllisyyttä ja tasa-arvoa ja helpottaa lapsiperheiden taloustilannetta. Päätös helpottaa kaikkia maksujen piirissä olevia lapsiperheitä, ja aivan erityisesti pienituloisia yksinhuoltajaperheitä, joiden maksut alenevat tai jopa poistuvat kokonaan. (Kokoomuksen Facebook-sivu 1.9.2016)

Juuri ennen budjettiriihen kokoontumista esille nostettiin Guggenheim-museon mahdollinen valtionrahoitus, jota ei ollut tarkoituskaan toteuttaa. Eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kehui kuin suurempaakin voittoa, että Guggenheimille ei anneta rahaa. Ei siis rahoiteta sellaista, mitä ei koskaan ollut aikomuskaan rahoittaa.

Tässä kaksi esimerkkiä hallituksen viestinnän surkeudesta. Kun eväät ovat huonot, niin niin ne yritetään saada näyttämään paremmilta valehtelemalla.

Ei se mikään ihme ole. Lopputulos on sellainen, että jos hallitus olisi rehellinen, niin se joutuisi luonnehtimaan budjettiesitystä muodikkaalla sanonnalla “sori siitä”.

Useita sosiaalietuuksia ja lapsilisiä leikataan ja nämä leikkaukset ovat suoraan pois pienituloisten arjesta. Kun toisella kädellä otetaan köyhiltä, niin toisella annetaan rikkaille. Jostain syystä kurjan taloustilanteen kanssa painivalla hallituksella on varaa keventää jopa suurien perintöjen verotusta.

Päivähoitomaksujen korotus aiotaan korvata nostamalla kiinteistöveron alarajaa. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus ulkoistaa tämänkin päätöksensa selittelyn kunnille. Kunnat pakotetaan nostamaan kiinteistöveroa ja kunnanvaltuutetut joutuvat selittelemään asiaa raivostuneille kuntalaisille, jotka luulevat korotusta kunnan itse keksimäksi.

Kaikkein typerin ehdotus eli työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuva haastattelu toteutetaan, vaikka se aiheuttaa valtiolle 17 miljoonen euron ylimääräiset kustannukset. Kuten jo aiemmin kerroin, niin TE-toimistot eivät tästä urakasta tule selviämään. Se ei koskaan ollut tarkoituskaan. Tarkoitus oli alun alkaenkin ostaa nämä haastattelupalvelut yksityisiltä yrityksiltä.

Hallitus korostaa, että haastattelujen tarkoitus on seurata työllistämissuunnitelman toteutumista ja laiminlöynnistä seuraa sanktio. Kun työtön ei onnistu työllistymään, niin hänen saamansa etuus katkaistaan määräajaksi. Raha voidaan sitten käyttää haastattelevan konsulttitoimiston palkkioihin ja työtön sysätään toimeentulotuen asiakkaaksi. Odotettavissa on melkoinen rajanveto julkisen vallan ja yksityisten yritysten välillä, sillä työvoimapoliittinen lausunto sitoo etuuden maksajaa eikä yksityisellä voi olla määräysvaltaa kansalaisen julkiselta vallalta saamaan etuteen.

Hallitus teki näyttävän tempun hyväksymällä Lex Lindströmin nimellä SDP:n ehdotuksen 60 vuotta täyttäneiden pitkäaikaistyöttömien päästämisestä eläkkeelle. Tämä on varmasti huojennus monelle löysässä hirressä roikkuneelle, mutta on parhaimmillaankin vain kosmetiikkaa. Kertaluontoinen toimenpide päästää eläkkeelle vain noin 5 000 työtöntä eli työttömien kokonaismäärään sillä on minimaalinen vaikutus.

Olisihan tästä budjettiesityksestä paljonkin sanottavaa ja varmaan vielä sanonkin. Tässä vaiheessa sanon vain sen verran, että seuratkaapa hallituspuolueiden itsekehua. Naurattaisi, jos ei itkettäisi, sillä hallituspuolueet ovat totisesti joutuneet kaapimaan kattilanpohjia myöten saadakseen kauhaan edes jotain kehuttavaa. Löytyihän sielä joku sattuma, joka sitten valehdellaan valtavan isoksi ja herkulliseksi.

Kommentit (25)
 1. Antero Pönni
  2.9.2016, 08:31

  Työtön paperimies persujen Lindström ottaa kunnian demareiden ehdotuksesta. Etenkin vielä kun muut hallituspuolueet siihen suostuivat. Ihalaisen ollessa työministerinä muut puolueet hallituksessa tyrmäsivät kyseisen ehdotuksen kokonaan.
  Nyt viimeistään tuli todistetuksi, ettei Kokoomuksella ole häpyä ollenkaan! Oikea sanamuoto olisi ollut, “Kokoomus vetää pois ministerinsä Sanni Grahn- Laasosen esityksen päivähoitomaksujen korotuksista.”
  Taasen tuo työttömien kolmen kuukauden välein tehtävä haastattelu olisi mielestäni täyttä asiaa. Mikäli TE- keskuksilla olisi samanlaiset resursit käytettävissä kun 1990 luvun lamassa. Silloin ei ollut nettiä käytetävissä, niinkuin nyt, mutta ei sähköinen tiedonvälitys korvaa kasvokkain käytävää keskustelua.
  Allekirjoitanut oli silloin kolmen vuoden aikana suunnilleen puolet työttömänä pätkätöiden välissä. Se oli myöskin teraupetista kun pääsi keskustelemaan työvoimaneuvojan kanssa vastatusten. Sieltä tuli silloin kannustusta, eikä ruoskaa, niinkuin nyt on TE- keskuksissa tapana tulla. Vaikka ei silloinkaan ollut muuta tarjolla, kun lämmintä kättä, kahvia ja sympatiaa. Itse oli aktiivisesti ne työpaikat etsittävä.

  1. On kyllä hieman erilaiset muistikuvat itselläni noista työnhakujen uusimisista. Ei kahvia tarjottu ja karenssia etsittiin kekelle suurennuslasin kanssa.

 2. Eikös se ole niin, että Lex Lindström on Lex Taipale ja SDP:n ehdotus (60-v eläkeasiassa) paketoituna uudella “huomiotaherättämättömällä” lähettäjänimellä.?

  1. Petri Puumalainen
   2.9.2016, 20:35

   Ero Lex Lindströmin ja Lex Taipaleen välillä on se, että Lindström teli siitä todellisuutta toisin kuin Taipale. Demareilla koko ehdotus jäi pueen tasolle.

   1. Saku Timonen
    2.9.2016, 22:46

    Sinulla on ollut kommentointikielto tänne jo kauan ja tämän kommentin päästin läpi vain osoittaakseni millainen trollaaja olet. Lex Taipele toteutettiin ja Lindströmin idea on sen kopio http://yle.fi/uutiset/lex_lindstrom_vai_lex_taipale_vanha_idea_sai_uuden_tyoministerin_nimen/9110731

    Ymmärrä pysyä poissa tästä blogista.

Kommentointi suljettu.