Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Heikot eväät

Vielä keväällä ja kesällä ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) oli viemässä päivähoitomaksujen korotuksia eduskuntaan.

-Luulen, että suomalaiset tietävät ihan hyvin taloustilanteen. Jos velkaantumista jatketaan ja viivytellään päätösten tekemistä, niin siitä kärsivät eniten lapset. Perusteluna oli myös se, että uudistus kannustaisi pienituloisia ottamaan töitä vastaan. (Talouselämä 20.4.2016)

Nyt Kokoomus kehuu torjuneensa oman ehdotuksensa.

kokoomus torjui

Varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen ja korotusten peruminen edistää työllisyyttä ja tasa-arvoa ja helpottaa lapsiperheiden taloustilannetta. Päätös helpottaa kaikkia maksujen piirissä olevia lapsiperheitä, ja aivan erityisesti pienituloisia yksinhuoltajaperheitä, joiden maksut alenevat tai jopa poistuvat kokonaan. (Kokoomuksen Facebook-sivu 1.9.2016)

Juuri ennen budjettiriihen kokoontumista esille nostettiin Guggenheim-museon mahdollinen valtionrahoitus, jota ei ollut tarkoituskaan toteuttaa. Eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kehui kuin suurempaakin voittoa, että Guggenheimille ei anneta rahaa. Ei siis rahoiteta sellaista, mitä ei koskaan ollut aikomuskaan rahoittaa.

Tässä kaksi esimerkkiä hallituksen viestinnän surkeudesta. Kun eväät ovat huonot, niin niin ne yritetään saada näyttämään paremmilta valehtelemalla.

Ei se mikään ihme ole. Lopputulos on sellainen, että jos hallitus olisi rehellinen, niin se joutuisi luonnehtimaan budjettiesitystä muodikkaalla sanonnalla ”sori siitä”.

Useita sosiaalietuuksia ja lapsilisiä leikataan ja nämä leikkaukset ovat suoraan pois pienituloisten arjesta. Kun toisella kädellä otetaan köyhiltä, niin toisella annetaan rikkaille. Jostain syystä kurjan taloustilanteen kanssa painivalla hallituksella on varaa keventää jopa suurien perintöjen verotusta.

Päivähoitomaksujen korotus aiotaan korvata nostamalla kiinteistöveron alarajaa. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus ulkoistaa tämänkin päätöksensa selittelyn kunnille. Kunnat pakotetaan nostamaan kiinteistöveroa ja kunnanvaltuutetut joutuvat selittelemään asiaa raivostuneille kuntalaisille, jotka luulevat korotusta kunnan itse keksimäksi.

Kaikkein typerin ehdotus eli työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuva haastattelu toteutetaan, vaikka se aiheuttaa valtiolle 17 miljoonen euron ylimääräiset kustannukset. Kuten jo aiemmin kerroin, niin TE-toimistot eivät tästä urakasta tule selviämään. Se ei koskaan ollut tarkoituskaan. Tarkoitus oli alun alkaenkin ostaa nämä haastattelupalvelut yksityisiltä yrityksiltä.

Hallitus korostaa, että haastattelujen tarkoitus on seurata työllistämissuunnitelman toteutumista ja laiminlöynnistä seuraa sanktio. Kun työtön ei onnistu työllistymään, niin hänen saamansa etuus katkaistaan määräajaksi. Raha voidaan sitten käyttää haastattelevan konsulttitoimiston palkkioihin ja työtön sysätään toimeentulotuen asiakkaaksi. Odotettavissa on melkoinen rajanveto julkisen vallan ja yksityisten yritysten välillä, sillä työvoimapoliittinen lausunto sitoo etuuden maksajaa eikä yksityisellä voi olla määräysvaltaa kansalaisen julkiselta vallalta saamaan etuteen.

Hallitus teki näyttävän tempun hyväksymällä Lex Lindströmin nimellä SDP:n ehdotuksen 60 vuotta täyttäneiden pitkäaikaistyöttömien päästämisestä eläkkeelle. Tämä on varmasti huojennus monelle löysässä hirressä roikkuneelle, mutta on parhaimmillaankin vain kosmetiikkaa. Kertaluontoinen toimenpide päästää eläkkeelle vain noin 5 000 työtöntä eli työttömien kokonaismäärään sillä on minimaalinen vaikutus.

Olisihan tästä budjettiesityksestä paljonkin sanottavaa ja varmaan vielä sanonkin. Tässä vaiheessa sanon vain sen verran, että seuratkaapa hallituspuolueiden itsekehua. Naurattaisi, jos ei itkettäisi, sillä hallituspuolueet ovat totisesti joutuneet kaapimaan kattilanpohjia myöten saadakseen kauhaan edes jotain kehuttavaa. Löytyihän sielä joku sattuma, joka sitten valehdellaan valtavan isoksi ja herkulliseksi.

Kommentit (25)

 1. Antero Pönni

  Työtön paperimies persujen Lindström ottaa kunnian demareiden ehdotuksesta. Etenkin vielä kun muut hallituspuolueet siihen suostuivat. Ihalaisen ollessa työministerinä muut puolueet hallituksessa tyrmäsivät kyseisen ehdotuksen kokonaan.
  Nyt viimeistään tuli todistetuksi, ettei Kokoomuksella ole häpyä ollenkaan! Oikea sanamuoto olisi ollut, ”Kokoomus vetää pois ministerinsä Sanni Grahn- Laasosen esityksen päivähoitomaksujen korotuksista.”
  Taasen tuo työttömien kolmen kuukauden välein tehtävä haastattelu olisi mielestäni täyttä asiaa. Mikäli TE- keskuksilla olisi samanlaiset resursit käytettävissä kun 1990 luvun lamassa. Silloin ei ollut nettiä käytetävissä, niinkuin nyt, mutta ei sähköinen tiedonvälitys korvaa kasvokkain käytävää keskustelua.
  Allekirjoitanut oli silloin kolmen vuoden aikana suunnilleen puolet työttömänä pätkätöiden välissä. Se oli myöskin teraupetista kun pääsi keskustelemaan työvoimaneuvojan kanssa vastatusten. Sieltä tuli silloin kannustusta, eikä ruoskaa, niinkuin nyt on TE- keskuksissa tapana tulla. Vaikka ei silloinkaan ollut muuta tarjolla, kun lämmintä kättä, kahvia ja sympatiaa. Itse oli aktiivisesti ne työpaikat etsittävä.

  • keke

   On kyllä hieman erilaiset muistikuvat itselläni noista työnhakujen uusimisista. Ei kahvia tarjottu ja karenssia etsittiin kekelle suurennuslasin kanssa.

 2. erkki

  Eikös se ole niin, että Lex Lindström on Lex Taipale ja SDP:n ehdotus (60-v eläkeasiassa) paketoituna uudella ”huomiotaherättämättömällä” lähettäjänimellä.?

  • Petri Puumalainen

   Ero Lex Lindströmin ja Lex Taipaleen välillä on se, että Lindström teli siitä todellisuutta toisin kuin Taipale. Demareilla koko ehdotus jäi pueen tasolle.

 3. Raili Pajula

  Kyllä tuo troikka osaa ottaa omakseen kaiken. Osaavat kehua takinkääntämisetkin. Vaikka 5000 työtöntä on pieni määrä, niin heille eläkkeelle pääsy olisi iso asia. Se vähän närästää, että demarit sitä ovat ehdotelleet useamman kerran ja se on torpattu. Nyt Lex Taipale onkin Lex Lindström ja se onkin ihan päätavoite.

  Olli Rehn alkoi Guhhenheimia ajamaan pari viikkoa sitten. Hienoa, että Soinilla on siitä kielteinen ja jyrkkä kanta. Toivottavasti se pitää.

 4. Heidi Huhtamella

  Eilinen blogisi arvojen kovenemisesta sai mut kaivaan kirjahyllyn kätköistä joskus muinoin kaikkiin koteihin jaetun sinisen vihkosen: Suomen perustuslaki. Lukaisin sen läpi, viisasta tekstiä ja se sai mut pohtimaan paitsi kansalaisen oikeuksia niin myös velvollisuuksia. Velvollisuuksia on ”vähän”: lain noudattaminen, verojen maksaminen ja asevelvollisuus= nöyrä alamainen riittää. Tarvetta olisi kuitenkin aktiiviselle osallistumiselle/osallistamiselle.

  Tänään olin itse tyytyväinen lukiessani hallituksen budjettilinjauksia. Pahimmat peikot eivät hyppineet silmille ja budjetti oli ”varovainen”. Erittäin tyytyväinen olin kohtuuhintaisen asuntorakentamisen edistämiseen. Ei ne suuret tulot, mutta pienet menot tyyliin. Jään mielenkiinnolla odottelemaan viisaampien analyyseja budjetista/vaikutuksista jne.

  • töitön

   Työttömän velvollisuuksiin kuuluu: paljon kovempi verotus kuin palkansaajilla, velvollisuus toteuttaa työllistymis- tai aktivointisuunnitelmaansa, joihon liittyy mm täysin palkaton työnteko ja muihin työvoimapoliittiisiin toimenpiteisiin suostuminen. Pitäisikö tässä vielä tulla pyyhkimään kaltaistesi takapuolet, Heidi Huhtamella?

  • Lento

   Pelkkä positiivinen vapaus, eli teoreettinen mahdollisuus tehdä jotain, ei ole vielä vapautta. Se tarvitsee kaverikseen negatiivisen vapauden eli mahdollisuuden käyttöönoton mahdollistamisen ollakseen todellista vapautta. Mikäli toimeentulo ja yhteiskunnassa eläminen vaatii jotakin käytännössä tiettyä toimenpidettä, kyseessä on velvollisuus.

   Mikäli olemme opiskelijoita, meillä on velvollisuus ottaa velkaa työttömän avopuolisomme elättämiseen.

   Yleensäkin vähävaraisilla on elatusvelvollisuus suhteessa toisiinsa, jos joku keksii, että he kuuluvat samaan ruokakuntaan. Näin ollen voi yllättäen selvitä, että meillä on velvollisuus maksaa (puolituntemattoman) kämppiksen vuokra.

   Meillä on velvollisuus jakaa asunto vain sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat jakavat kanssamme myös sukupuolen. Eri sukupuolta oleva on välittömästi avopuoliso, jonka suhteen olemme elatusvelvollisia, mikäli olemme vähävaraisia. Jos kanssamme samassa taloudessa asuu useita eri sukupuolta olevia ei-sukulaisia, avokki arvotaan KELAn toimesta heidän joukostaan. (Varakkaille kukaan ei arvo puolisoja. Mahtaa olla yksinäistä.)

   Meillä on velvollisuus ilmoittaa kaikki tulomme, menomme omaisuutemme, perhemuotomme ja epäsuorasti myös seksuaalinen suuntauksemme useille eri tahoille.

   Meillä on velvollisuus pudottaa koko elämämme ja lastemme tai muiden läheistemme elämä ja etua yhteisölle ja meille itselle tuottavat toimemme käsistämme, mikäli joku keksii kohdistaa mneihin ”aktivointitoimenpiteitä”. Mikään, mitä itse teemme, ei voi olla aktivoivaa.

   Kaikki edellä mainitut tapaukset ovat elävästä elämästä, omasta lähipiiristä.

   Työttömiä aletaan juoksuttaa kolmen kuukauden välein siellä tai täällä paaria-merkin uudelleenmaalauksessa. Se vain, että uusia kalliita simputusyrittäjiä ei saatane joka kuntaan. Kuka siis maksaa taksin (taksi, koska kunnasta julkiset lopetetttu) pitkän matkan bussipysäkille ja bussimatkan simputuskeskukseen ja mihin simputettavan jälkikasvu sijoitetaan siksi ajaksi?

   Ehkä pahimmat pelot eivät toteudu, jos on riittävän hyväosainen ja pelkää vain omasta puolestaan. Mutta kyllä se muihin osunut sonta kauemmaskin haisee.

 5. Timo Kilpiäinen

  Toimeentulotukeen laitettiinkin jo onneksi melkein puolen miljardin lisäys budjettiin, kun tiedetään jo etukäteen aika monen sille tippuvan näiden toimien myötä.

  Odotan sitä Männistön & Co. haastattelua, jossa he ylpeinä kertoo olevansa mukana nyt myös ihmisten työllistämisessä terveydenhoidon rinnalla.

 6. Anonymous

  Kun kysymyksessä on ”merkittävän julkisen vallan käyttö” eli taloudellisen edun jakaminen työttömyys- tms. tukina tai siihen vaikuttava seikka, niin voiko asiasta päättämistä siirtää yrityksille, jotka eivät ole koskaan viranomaisia?

 7. Angie

  Tää hallitus on niin pohjanoteeraus kuin vain voi olla. Minuun henkilökohtaisesti hallituksen leikkaukset eivät vaikuta ja taidan saada jotain veroaleakin. Silti tää hallitus on paska ja tekee paskaa politiikkaa.
  Olen pahoillani kaikkien niiden puolesta, joille nyt tulee keppiä selkään. Se on niin saatanan väärin. Onneksi en ole omalla äänelläni äänestänyt tätä hallitusta valtaan. Valitettavasti jotkut äänesti.

 8. Pekka Jokinen

  En oikein ymmärrä miksi yksin asumiseen (lasten kanssa tai ilman) kannustetaan nostamalla tukia jatkuvasti. Yksinasuminen on luksusta jonka jokaisen pitäisi kustantaa itse. Tämä koskee luonnollisesti kaikkia (opiskelijat, sinkut, yksinhuoltajat).

  Opiskelija voi mennä soluun. Sinkut ja yksinhuoltajat ottaa kimppakämpän tai alivuoralaisen.

  • töitön

   Höpöhöpö, perhe-etuudet muodostavat ison viipaleen sosiaaliturvakakusta. Lasten ja nuorten kasvatus ja koulutus sekä neuvolat ja terveyspalvelut kustannetaan yksineläjien sekä lapsettomien aikuisten kukkarosta. Jos vaadit, että jokainen kustantaisi omat elämänvalintansa ja perhe-elämänsä vain omasta kukkarostaan eikä yhteisestä kassasta, niin kyllä perheelliset kärsisivät silloin kaikkein eniten. Kaikille muille ehdotuksesi toisi helpotusta.

  • Rintsu

   Kaikille sinkkuus ei ole vapaaehtoista.

   Minulla on ukkomiesgeenit, niin olisin hyvinkin mielelläni parisuhteessa. Kohtaamisongelma.

   En voi vaatia mielestäni fiksua naista kanssani parisuhteeseen ja nainen joka siihen ryhtyisi ei ole fiksu.

   En kumminkaan koe yksin asumista luksuksena. Suoraan sanottuna tää on ihamperseestä.

   • Rintsu

    Ai nii. Unohdin…

    Yksiöön ei lain mukaan saa ottaa alivuokralaista joten se siitä.

   • Lento

    Rintsu, mun on todettava, että taidan tuntea sun tuskan. En pidä lainkaan yksin asumisesta ja olen joutunut harjoittamaan sitä erinäisten syiden takia nyt suurinpiirtein kolmetoista vuotta. On hirveä tunne, kun koti on niin usein se paikka, mitä vihaa, sen sijaan, että se olisi paikka, jossa tuntisi olevansa turvassa.

    Olisin parisuhdeihminen, vaan onko parisuhdetta? No ei ole. En tosin tiedä, jaksanko ja uskallanko edellisen kerran jäljiltä edes yrittää – tai tuleeko edes mahdollisuutta. Hyvät (sen paremmin kuin huonotkaan) miehet eivät tule kotoa hakemaan. Eivätkä ainakaan minua. Not teh real catch.

    Ja sitten tullaan selittämään, kuinka sitä on yksin ja sinkkuna suurempi kustannus. Yksinäisyyden ja ”sinkkuuden” kustannukset ovat kyllä minulle itselleni ihan varmasti suuremmat – ja fataalimmat – kuin kellekään muulle.

  • Lento

   Pekka, jos asut samassa ruokakunnassa, joudut elättämään häntä. Samassa asunnossa eläminen tulkitaan todella helposti samassa ruokakunnassa elämiseksi. Ennen kuin ihmisiltä voi vaatia yhteisöasumista, heille pitää saada oikeus omaan rahaan ja niin KELAn kuin sossun pelleily aiheen suhteen pitää saada loppumaan.

   Sitä mä hiukan ihmettelen, että millaisissa asunnoissa ajattelet ihmisten elävän. Mihin ihmeessä survoisin alivuokralaisen tässä huonon pohjapiirroksen 28 neliön yksiössä, jonka huone on käytännössä n. 18 neliötä? Pitäisi kai ihmisellä nyt sentään oma sänky olla?

 9. Erkki Posti

  Työvoimapoliittinen lausunto ei sido työttömyyskassaa. On tapauksia, missä kassa ei ole maksanut päivärahaa, vaikka TE-toimiston lausunto sanoo ”Ei estettä”. TE:n kieltävä lausunto on riittävä ehto maksun epäämiseen, muttei välttämätön. TE:n puoltava lausunto taas on välttämätön muttei riittävä.

  Millähän perusteella oletetaan, että haastattelija tuntee ja tietää kunkin työttömän tilanteen ja työmarkkinatilanteen aina paremmin kuin haastateltava itse? Minulle on annettu kolmen vuoden työttömyyden aikana kaksi työtarjousta, joista tiesin jo etukäteen, ettei minua niihin valita. Toiseen tehtävään valittavan henkilön osasin arvata oikein jo etukäteen (entinen alaiseni, joka teki juuri samaa työtä toisessa yrityksessä toisella puolen Suomea), toiseen tunsin 5 parempaa ehdokasta (he olivat tehneet samaa työtä Nokian leivissä menestyksekkäästi 5-12 vuotta, minä en ikinä).

  ISCO ammattinimikeluokitus ei kyllä tue mitenkään hyvin esim. elektroniikan erityisasiantuntijoiden (2152) työnhakua – jos on suunnitellut ikänsä sähkömekaanisia RF-suodattimia, voi silti olla hieman pihalla radiosignaalin vastaanottoalgoritmeissa – saati sitten jostain SOC:ien VHDL-koodaamisesta.

 10. Liisa

  Li Andersson kertoo Kansan Uutisissa tapauksesta, jossa Turku osti työvoimapalveluita yksityiseltä yritykseltä. Yritys kontaktoi 500 ihmistä, joista se onnistui työllistämään yhden. Lasku kaupungille oli yli 35 000 euroa.
  http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3595928-andersson-vertaa-turkuun-yksityinen-tyovoimapalvelu-tyollisti-yhden-tyottoman-kaupunki-maksoi-35000

  Niinpä niin…ja mikä onkaan työnhakijan oikeusturva näiden rekryfirmojen kynsissä? Mielestäni kaikki haastattelut pitää nauhoittaa – sekä firmoissa että TE-keskuksissa. Ja ammattiliittojen pitää tukea jäseniään valitusprosesseissa.

  • Erkki Posti

   35000 on ihan hyvin kupattu muttei lähelläkään ammattilaissarjaa. Tää uusin aivopieru tuo ”yrityksille” jakoon kymmeniä miljoonia veroeuroja haastattelupalkkioina.

 11. Heikot eväät | Suomi Tykkää

  […] Vielä keväällä ja kesällä ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) oli viemässä päivähoitomaksujen korotuksia eduskuntaan. -Luulen, että suomalaiset tietävät ihan hyvin taloustilanteen. Jos velkaantumi… …read more […]

 12. AMK

  Miksihän epäilen tuota eläkkeelle pääsyä?
  Jos kuuskymppinen on ollut työtön 5-vuottta,tämän viiden vuoden aikana hän on ollut esim.palkkatukitöissä tai kuntouttavassa onko oikeutta eläkkeelle pääsyyn,vai pitääkö työttömyyden olla yhtäjaksoista??Koska en luota hallituksen lupauksiin saatikka päätöksiin (päätökset kun ovat sieltä p…stä) Joku konnankoukku siellä onTyöttömille kun ei anneta muuta kuin keppiä, työpaikkoja varmaankin syntyy kuin sieniä sateella kun ”haistattelemaan pääsee ” kolmen kuukauden välein ja karenssit paukkuu.
  itsellä ei kyllä vielä ikä riitä eläkkeelle pääsyyn.

 13. Pekka Rantamäki

  Hallituksen budjetissa näkyi olevan myös lahjaveron alennus… Sehän tosiaan luo niitä uusia työpaikkoja ja auttaa nykyisessä taloustilanteessa… Ja tietysti kansalaisille tulee tuntu, että kaikki osallistuvat talkoisiin, kun rikkaat voivat jatkossa lahjoa toisiaan hieman halvemmalla.

 14. Mstti Sillanpää

  Olisiko mitään keinoa saada ajattelusi ja logiikkasi perusteita tajuntaan edes yhdelle päivän politiikkaa tekevälle HS-toimittsjalle. Saattaisi auttaa perspektiivin laajentumista valtaväestön keskuudessa. Tai sitten voi ajatella, että kysymyksessäni oli jo kielteisen vastauksen perustelu…

Kommentoi »

Comments are closed