Kaverille kanssa

Hallituksen budjettiesityksessään päättämä työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuva haastattelu saa ansaitsemaansa huomiota, mutta hallitus ei välttämättä tällaista huomiota halunnut. Näyttää pahasti siltä, että hallituksen tarkoituksena on koko ajan ollut vain yksityisten henkilöstövuokrausyritysten tukeminen veronmaksajien rahoilla.

Jo etukäteen tiedettiin, että TE-toimistoilla ei ole resursseja päivittää jokaisen työttömän työllistymissuunnitelmaa kolmen kuukauden välein. Myös se tiedettiin, että TE-toimistot eivät tule saamaan tarvitsemiaan lisäresursseja. Se arvattiin, että haastattelut hankitaan ostopalveluna, mutta sitä ei tiedetty, että työ- ja elinkeinoministeriöllä on jo kumppanuussopimus Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL:n kanssa. Lisäksi erilaiset työttömien valmennusyhtiöt saavat osansa budjetissa tarkoitukseen varatusta 17 miljoonan euron potista.

Asiasta kertovassa jutussaan Helsingin Sanomat  kertoo myös, että ministeriön mukaan on saatu hyviä tuloksia pilottihankkeista, joissa yrityksille on maksettu sen mukaan, onko työtön saanut työpaikan vai ei. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonilla on myös hyvä esimerkki vastaavasta toiminnasta Turussa saaduista kokemuksista. Siellä yhden henkilön työllistäminen maksoi kaupungille 35 000 euroa. Kaupunki osti työvoimapalveluita yksityiseltä yrittäjältä, yritys oli kontaktissa 500 työttömän työnhakijan kanssa ja sai hankittua yhden ainoan työpaikan.

Hintoihinsa tuli ja niin käy myös tässä hallituksen uudessa ulkoistamishankkeessa. Facebookissa näin yhden laskelman, joka vaikuttaa perustellulta:

Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 214 000,  joten vuodessa tarvitaan 856 000 haastattelua. Jos jokainen haastattelu kestää puoli tuntia, niin aikaa tarvitaan 428 000 tuntia eli 17 833 työpäivää. Jos haastattelufirma laskuttaisi vaikkapa noin 50 euroa tunnilta, olisivat kustannukset yli 21 miljoonaa euroa.

Laskelma on todennäköisesti alakanttiin, mutta antaa hyvin suuntaa. Tilastokeskuksen tilasto tehdään haastattelutkimuksena ja tiedonkeruu perustuu Tilastokeskuksen väestötietokannasta kahdesti vuodessa satunnaisesti poimittuun otokseen. Kuukausittainen otos on noin 12 000 henkeä ja tiedot kerätään tietokoneavusteisilla puhelinhaastatteluilla. Vastaajien antamien tietojen pohjalta luodaan kuva koko 15–74-vuotiaan väestön toiminnasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan heinäkuussa oli 336 000 työtöntä eikä yksikään arvonsa tunteva ja rahan vainua vetänyt yritys suostu haastattelemaan työttömiä 50 euron tuntihintaan. Hallituksen tarkoitukseen varaamat 17 miljoonaa euroa eivät tule riittämään alkuunkaan.

Sitten vielä se yksi tärkeä asia, jonka problematiikkaa hallitus todennäköisesti ei ole edes miettinyt. Kyse on julkisen vallan ja yksityisen yrityksen välisestä työnjaosta. TE-toimistot ovat viranomaisia, joten ne käyttävät julkista valtaa päivittäessään työllistymissuunnitelmia ja antaessaan työvoimapoliittisia lausuntoja. Kielteinen työvoimapoliittinen lausunto velvoittaa tuen maksajaa katkaisemaan maksatuksen. Kielteinen työvoimapoliittinen lausunto on siis käytännössä määräys tuen maksatuksen katkaisemistesta eli määräys karenssista.

Julkista valtaa voidaan siirtää yksityiselle toimijalle vain lailla. Hallitus ei ole kertonut onko tällaista lakia edes suunnitteilla vai aikooko se siirtää julkista valtaa yksityisille ihan tuosta vaan, pohtimatta asiaa ollenkaan. Jos näin käy, niin toivottavasti jokainen haastateltava asettaa yksityisen firman suorittaman kuulustelun kyseenalaiseksi ja kantelee asiasta valtakunnan ylimmille laillisuusvalvojille.

Hallitus aikoo ilmeisen tosissaan yksityistää työttömien kuulustelut ja oikeuttaa yksityisen toimijan määräämään karensseja. Mitähän seuraavaksi? Ehkä työttömille määrätään jalkapanta ja seurantalaitteet, joilla päättäjien kaverit voivat rahaa vastaan seurata työttömien mahdollista sohvalla lojumista päiväsaikaan.

 

 

Kommentit (78)
 1. Viranomaisvallan siirtämistä yksityisille yrityksille tehdään hivuttamalla. Pysäköinnin valvonta on jo siirretty ja siinä sivussa oikeus jakaa sakon luontoisia maksumääräyksiä. Nyt sitten yksityistetään työvoimahallintoa. Mitä seuraavaksi? Poliisi?

  En ole ihan varma, mutta onkohan tuossa nyt sellainen sudenkuoppa, että nuo vuokratyöfirmat voivat painostaa työtöntä tekemään sopimuksen kanssaan?

  Tehdään ns. Sisilialainen tarjous, eli tee sopimus vuokratyöfirman kanssa, tai päivärahaasi leikataan. Pahimmillaan kieltäytyminen voisi johtaa karenssiin.

  1. “Mitä seuraavaksi? Poliisi?”
   Vartiointiyritykset ovat jo ottaneet suuren osan poliisin tehtäviä hoitaakseen.

 2. ehkä noin,mut toisaalta nykyinen TE ei myöskään oon vuosien saatossa tehnyt mitään muuta kuin vähentäny työvoimaansa,joten palvelu ollut pikkaisen ala-arvoisiakin,parhaat paikat on tiskin alla,ja tuntuu et asiakkaita otetetaan vastaan vain silloin kuin päivälle ei oo sovittu mitään muuta,en nyt sano juuta enkä jaata.mut hyvä että joku ees joskus kuuntelee työtöntä,oli se sit palkattu tai valtion oma työntekijä,,itse en työttömänä oo käynny työkkärissä 7vuoteen,ja liekö ees kerkiävät kutsuä kun parempiakin on tarjolla.

  1. Pekka Rantamäki
   3.9.2016, 10:37

   TE-toimistothan eivät varsinaisesti itse vähennä työvoimaansa, vaan rahoittaja eli valtio tekee sen.

Kommentointi suljettu.