Pätevyys puntarissa

Satakunnan Perussuomalaisten puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti on ottanut kantaa Kankaanpään valtuuston ehdokashankintaan Kankaanpään Seutu -lehdessä.

nuori nätti

Ehdokkaiden etsintä kuntavaaleihin on käynnissä ja jokainen puolue pyrkii saamaan mahdollisimman paljon mahdollisimman hyviä ehdokkaita. Satakunnan Perussuomalaiset näyttävät pitävän varsinkin naispuolisten ehdokkaiden ulkonäköä ratkaisevan tärkeänä. Ehkä sama linja on ollut muuallakin.

Ja sitä saa mitä tilaa. Järvenpään perussuomalaisten valtuutettu Kristiina Vainikka ilmeisesti pelkää jäävänsä miespuolisen kollegansa varjoon tämän päästyä poliisin tutkittavaksi kehotettuaan julkisesti vetämään matua käkättimeen. Nyt Vainikka aikoo panna paremmaksi ja suunnittelee painattavansa tästä rikostutkinnassa olevasta kehotuksesta paitoihin sloganin.

matuja käkättimeen

Vainikan roskamediassa ilmestynyttä blogia en viitsi linkittää, koska se on tyypillistä meuhkaamista turvapaikanhakijoiden syyllistymisestä raiskauksiin ja täydellistä ymmärtämättömyyttä Suomea velvoittavista kansainvälisistä sopimuksista. Vainikka mm. väittää Petteri Orpon päästäneen kansainvälisten lakien vastaisesti Suomeen yli 32 000 turvapaikanhakijaa muslimimaista. Hän ei ymmärrä, että juuri niiden kansainvälisten sopimusten oikeuttamina turvapaikanhakijat tänne tulivat. Jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa ja saada hakemukselleen yksilöllinen käsittely.

Mutta tällaiset puheethan eivät kiinnosta näitä propagandansuoltajia ja kansankiihottajia. Heille on tärkeintä saada näkyvyyttä armottomana vääräuskoisten ulkomaalaisten vihaajana ja omatekoisen suomalaisuusihanteen sotaisana puolustajana.

On helppo kuvitella mitä tapahtuisi, jos joku ilmoittaisi painattavansa paitoja tekstillä Persuja turpiin. Seuraisi valtava uhriutuminen ja lakiin perustumattomia syytöksiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Huudettaisiin ajojahtia ja valitettaisiin väkivallan uhkaa. Matujen käkättimeen vetäminen on tietenkin vain sananvapautta ja siihen kehottava paita yksilöllisen pukeutumisen oikeutta.

Kuten Pasilan kaheli poliisipäällikö Repomies uhosi: Sananvapaus on minulla. Et kiellä minun sananvapautta heittää sinut alas katolta.

Vetäköön Vainikka päällensä millaisen paidan tahansa. Tämän maan historiassa on ikäviä muistoja paitojen repimisen seurauksista. Näistä kuntavaalien ehdokkaistahan minun piti puhua.

Jokainen äänestäjä päättää tietysti itse kenelle ja millä perusteilla äänensä antaa. Noin yleensä ottaen kuvittelisin äänestäjien kuitenkin haluavan valtuustoon mieluummin asiaosaajia kuin pelkkiä nättejä naamoja, jos nämä kaksi kriteeriä sattuvat olemaan vastakkain. Ei nätti naama tietenkään sulje pois asiaosaamista, mutta jos ulkonäkö on ainoa kriteeri, niin valitun ajatukset saattavat tulla yllätyksenä. Jos nätin naaman lisäksi ehdokkaan rasistiset mielipiteet vaikuttavat valintaan, niin silloin enempää äänestäjä kuin ehdokaskaan eivät ole ymmärtäneet kunnanvaltuuston toimialaa.

Suomen turvapaikkalinjauksia ja maahanmuuttopolitiikkaa ei päätetä missään kunnassa eikä niitä valtuustoissa edes käsitellä. Jos SPR päättää perustaa vastaanottokeskusen johonkin kuntaan, niin sehän perustaa sen kysymättä valtuustolta. Kunnilla ei ole minkäänlaista toimivaltaa kieltää alueellaan tapahtuvaa elinkeino-, liike- tai järjestötoimintaa. Jos olisi, niin monessa kunnassa kiellettäisiin vaikkapa Soldiers of Odinin ja Suomen Vastarintaliikkeen toiminta. Saatettaisiinpa jossain kunnassa kieltää myös jonkin poliittisen puolueen toiminta. Kunnan toimivallan tuntemus on siis ehdoton edellytys toimia valtuutettuna menestyksekkäästi.

Valtuusto on varmasti tylsä paikka sellaiselle, joka ajattelee vain turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuton vastustamista. Itse asiassa hänellä ei ole siellä mitään muuta tekemistä kuin haukottelu. Jos kaavoituksesta päätettäessä joku puheenvuorossaan julistaa haluavansa vetää matuja käkättimeen, niin hänelle korkeintaan hymyillään säälivästi. Jos talousarviokeskustelussa ruvetaan puhumaan raiskausaallon torjunnasta, niin muut valtuutetut katselevat kiusaantuneina seiniä.

Valtuutetulla pitää olla perustiedot kunnan toiminnasta, toimialasta ja organisaatiosta. Sen lisäksi hänellä pitää olla omia ajatuksia kuntalaisten tarpeista ja heidän hyvinvointinsa edistämisestä. Lisäksi tarvitaan sovittelukykyä ja neuvottelutaitoa. Demokratia ei ole sitä, että minun mielipiteeni voittaa, vaan sitä, että enemmistön mielipide voittaa ja sen mukaan eletään.

Äänestäjä saa vapaasti valita kunnanvaltuustoon joko vihapuhetta tuottavan botin tai kulloiseenkin asiaan paneutuvan ihmisen.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (26)
 1. Vaimonvalintaperuste: ”Nätti tyttö ja tanssii hyvin” 😉
  Oliskos siihen ”persuja turpiin” paitaan sopivaa logoa tarjolla. En tarkoita entistä Fazerin lakun logoa. Tämä kevennyksenä, sillä asiahan jo tulikin taas kertaallen rautalankamallina. Kiitos Saku.

  Tosin olen nähnyt jo ennen persujen aikaa valtuutetun, joka valmistautuu päätöksentekoon avaamalla (kokouksessa) kirjekuorensa. Oli muuten joissakin piireissä ihan arvostettu aikamies 😉

 2. Virve Valoheimo
  4.9.2016, 11:24

  Brittilehti lyttäsi Timo Soinin ulkoisen olemuksen: ”Rähjäisempi kuin oma ulkoministerimme”
  ”Suomen vanttera ulkoministeri Timo Soini onnistuu saamaan Boris Johnsonin näyttämään fiksulta, Daily Mail analysoi ulkoministerien ulkoista olemusta kuvatekstissä.”

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001253510.html

  Että kyllä meillä pärjätään näissä kisoissa.

Kommentointi suljettu.