Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pätevyys puntarissa

Satakunnan Perussuomalaisten puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti on ottanut kantaa Kankaanpään valtuuston ehdokashankintaan Kankaanpään Seutu -lehdessä.

nuori nätti

Ehdokkaiden etsintä kuntavaaleihin on käynnissä ja jokainen puolue pyrkii saamaan mahdollisimman paljon mahdollisimman hyviä ehdokkaita. Satakunnan Perussuomalaiset näyttävät pitävän varsinkin naispuolisten ehdokkaiden ulkonäköä ratkaisevan tärkeänä. Ehkä sama linja on ollut muuallakin.

Ja sitä saa mitä tilaa. Järvenpään perussuomalaisten valtuutettu Kristiina Vainikka ilmeisesti pelkää jäävänsä miespuolisen kollegansa varjoon tämän päästyä poliisin tutkittavaksi kehotettuaan julkisesti vetämään matua käkättimeen. Nyt Vainikka aikoo panna paremmaksi ja suunnittelee painattavansa tästä rikostutkinnassa olevasta kehotuksesta paitoihin sloganin.

matuja käkättimeen

Vainikan roskamediassa ilmestynyttä blogia en viitsi linkittää, koska se on tyypillistä meuhkaamista turvapaikanhakijoiden syyllistymisestä raiskauksiin ja täydellistä ymmärtämättömyyttä Suomea velvoittavista kansainvälisistä sopimuksista. Vainikka mm. väittää Petteri Orpon päästäneen kansainvälisten lakien vastaisesti Suomeen yli 32 000 turvapaikanhakijaa muslimimaista. Hän ei ymmärrä, että juuri niiden kansainvälisten sopimusten oikeuttamina turvapaikanhakijat tänne tulivat. Jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa ja saada hakemukselleen yksilöllinen käsittely.

Mutta tällaiset puheethan eivät kiinnosta näitä propagandansuoltajia ja kansankiihottajia. Heille on tärkeintä saada näkyvyyttä armottomana vääräuskoisten ulkomaalaisten vihaajana ja omatekoisen suomalaisuusihanteen sotaisana puolustajana.

On helppo kuvitella mitä tapahtuisi, jos joku ilmoittaisi painattavansa paitoja tekstillä Persuja turpiin. Seuraisi valtava uhriutuminen ja lakiin perustumattomia syytöksiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Huudettaisiin ajojahtia ja valitettaisiin väkivallan uhkaa. Matujen käkättimeen vetäminen on tietenkin vain sananvapautta ja siihen kehottava paita yksilöllisen pukeutumisen oikeutta.

Kuten Pasilan kaheli poliisipäällikö Repomies uhosi: Sananvapaus on minulla. Et kiellä minun sananvapautta heittää sinut alas katolta.

Vetäköön Vainikka päällensä millaisen paidan tahansa. Tämän maan historiassa on ikäviä muistoja paitojen repimisen seurauksista. Näistä kuntavaalien ehdokkaistahan minun piti puhua.

Jokainen äänestäjä päättää tietysti itse kenelle ja millä perusteilla äänensä antaa. Noin yleensä ottaen kuvittelisin äänestäjien kuitenkin haluavan valtuustoon mieluummin asiaosaajia kuin pelkkiä nättejä naamoja, jos nämä kaksi kriteeriä sattuvat olemaan vastakkain. Ei nätti naama tietenkään sulje pois asiaosaamista, mutta jos ulkonäkö on ainoa kriteeri, niin valitun ajatukset saattavat tulla yllätyksenä. Jos nätin naaman lisäksi ehdokkaan rasistiset mielipiteet vaikuttavat valintaan, niin silloin enempää äänestäjä kuin ehdokaskaan eivät ole ymmärtäneet kunnanvaltuuston toimialaa.

Suomen turvapaikkalinjauksia ja maahanmuuttopolitiikkaa ei päätetä missään kunnassa eikä niitä valtuustoissa edes käsitellä. Jos SPR päättää perustaa vastaanottokeskusen johonkin kuntaan, niin sehän perustaa sen kysymättä valtuustolta. Kunnilla ei ole minkäänlaista toimivaltaa kieltää alueellaan tapahtuvaa elinkeino-, liike- tai järjestötoimintaa. Jos olisi, niin monessa kunnassa kiellettäisiin vaikkapa Soldiers of Odinin ja Suomen Vastarintaliikkeen toiminta. Saatettaisiinpa jossain kunnassa kieltää myös jonkin poliittisen puolueen toiminta. Kunnan toimivallan tuntemus on siis ehdoton edellytys toimia valtuutettuna menestyksekkäästi.

Valtuusto on varmasti tylsä paikka sellaiselle, joka ajattelee vain turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuton vastustamista. Itse asiassa hänellä ei ole siellä mitään muuta tekemistä kuin haukottelu. Jos kaavoituksesta päätettäessä joku puheenvuorossaan julistaa haluavansa vetää matuja käkättimeen, niin hänelle korkeintaan hymyillään säälivästi. Jos talousarviokeskustelussa ruvetaan puhumaan raiskausaallon torjunnasta, niin muut valtuutetut katselevat kiusaantuneina seiniä.

Valtuutetulla pitää olla perustiedot kunnan toiminnasta, toimialasta ja organisaatiosta. Sen lisäksi hänellä pitää olla omia ajatuksia kuntalaisten tarpeista ja heidän hyvinvointinsa edistämisestä. Lisäksi tarvitaan sovittelukykyä ja neuvottelutaitoa. Demokratia ei ole sitä, että minun mielipiteeni voittaa, vaan sitä, että enemmistön mielipide voittaa ja sen mukaan eletään.

Äänestäjä saa vapaasti valita kunnanvaltuustoon joko vihapuhetta tuottavan botin tai kulloiseenkin asiaan paneutuvan ihmisen.

***
Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (26)

 1. erkki

  Vaimonvalintaperuste: ”Nätti tyttö ja tanssii hyvin” 😉
  Oliskos siihen ”persuja turpiin” paitaan sopivaa logoa tarjolla. En tarkoita entistä Fazerin lakun logoa. Tämä kevennyksenä, sillä asiahan jo tulikin taas kertaallen rautalankamallina. Kiitos Saku.

  Tosin olen nähnyt jo ennen persujen aikaa valtuutetun, joka valmistautuu päätöksentekoon avaamalla (kokouksessa) kirjekuorensa. Oli muuten joissakin piireissä ihan arvostettu aikamies 😉

 2. Virve Valoheimo

  Brittilehti lyttäsi Timo Soinin ulkoisen olemuksen: ”Rähjäisempi kuin oma ulkoministerimme”
  ”Suomen vanttera ulkoministeri Timo Soini onnistuu saamaan Boris Johnsonin näyttämään fiksulta, Daily Mail analysoi ulkoministerien ulkoista olemusta kuvatekstissä.”

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001253510.html

  Että kyllä meillä pärjätään näissä kisoissa.

 3. Raili

  Edelleen vaalityössä näkee yhden asian ihmisiä ja pääsevät niillä teeseillä jopa valituksi. Äänestäjät uskovat. Paljon monenlaisia mielipiteitä paikalliskuppilassa ja menestys on taattu. Se on Teuvo Hakkaraisen toimintatapa.

  Turkulainen Mäenpää on ollut jopa ääniharava kunnallisvaaleissa, vaikka hänen maineensa on hieman epämääräinen. Eräiden kunnallisvaalien jälkeen oli Turun Sanomissa kuva baarista ja siinä kolme henkilöä. Kaikki olivat vaihtaneet puoluetta ja tällä kertaa äänestäneet Mäenpäätä valtuustoon, koska Olli lupasi hoitaa heidän eläkeasiat kuntoon.

  Kela ja kunnallisvaalit eivät edes mahdu samaan lauseeseen, mutta äänestäjä uskoo, vaikka ei kannattaisi.

  • Virve Valoheimo

   Baareissa tapahtuu. Oli hyvä ja paljon kertova tuo kommenttisi. Kiitos siitä.

 4. Pauli Räsänen

  Tuo maahanmuutto ja pakolais teema,ei ole pelkästään mikään hyvä tai paha asetelma,suhtautuminen siihen voi olla myös pelkästään analysoiva.
  Esiksikin, maailman nykyisenä valtavirtana taloustieteessä on ollut monetarismi ja sen mukana tarjontapuolen taloustiede, joka heijastuu tähän europaan kohdstuneeseen maahanmuutto ilmiöön, kultturillisesti on luotu lähialueille,varsinkin lähi-itään euroopasta kuva elämässä mahdollisuuksien onnelana, samalla kun on onnistuttu tuhoamaan sikäläiset,yhteiskuntajärjestykset, yllyttämällä koulutetut kapinaan hallitsevaa regiimiä kohtaan,on tuotettu, pesäpallo termistöä soveltaen ajolähtö tilanne.

  Vastaavasti vanheneva europpa, on ollut vaipumassa taloudelliseen ahdinkoon, juuri pasiivisen väestön suhteellisen lisääntymisen vuoksi,lisäksi varsinkin työväenluokkaisten,vähempää koulutusta vaativien alojen, on tulkittu saavan liikaa painostusarvoa työmarkkinoille,juuri järjestäytymisen kautta, joten nyt juuri näitä elämäsään parempaan pyrkiviä,on tulossa lisäämään tarjontaa matalapalkka aloille, mistä puolestaan vettä mylyynsä saa juuri ne tahot,jotka ensimäisenä kohtaavat tämän kilpailun, eli mielestäni ei ole kysymys niinkään rasismista vaan ehkä zenofobiasta tai ehkäpä, huolesta ja pelosta oman elämän suhteen,kilpailutilanteen kiristyessä.

  Jotain vastaavaa, oli ilmeisesti ilmassa europpalaisten vyöryessä uudelle manterelle,intiaanien eli alkuperäis asukkaiden näkökulmasta.

  • Pekka Rantamäki

   Kumman arvioisit olevan itselläsi huonomman, luku- vai kirjoitustaidon? Sakun bloggaushan käsittelee NIMENOMAAN kuntavaaleja ja sitä, ettei kunnallispolitiikan tasolla käsitellä maahanmuuttoasioita. Joten en nyt kyllä ymmärtänyt kommenttiasi.

   • Heli Heikkinen

    Sivistyssanojen väärinkäyttö pitäisi myös säätää rangaistavaksi.

 5. AMK

  Entäs lain tunteva työministeri itsekkin työtön ollut…kummasti asiat unohtuu kun audin penkille istahtuu.so vei minuakin pyydettiin kunnallisvaali ehdokkaaksi joskus,kieltäydyin koska en ymmärrä politiikasta tuo taivaallista= ei sinun tarviksekkaan vaan teet mitä sinulle sanotaan.Hellurei ja sillai.Ja joulupukkiin uskon vieläkin…vai uskonko..ehkä haavekuvissani haaveilen.

  • Rintsu

   Kyllä. Soini oli aikanaan työtön.
   Tosin aika oli semmoinen, että töitä sai jos jaksoi kävellä firman ovesta sisään kysymään töitä. Äsämpeen kirjurin kokemus vaan ei pätevöittänyt oikeastaan mihinkään.
   Oppi- isällään Vennamolla sit oikeasti oli meriittejä joista vähäisin ei ole Karjalaisten asuttaminen, eli oman aikansa pakolaispolitiikka.
   Niinpä hänet nimitettiin tullineuvokseksi vaikka ei tullin hommista tiennyt enempää kuin sika pohjantähdestä. Mutta palkintovirkoja on annettu huomattavasti kevyemmilläkin meriiteillä… jos en väärin muista niin viimeksi tällä viikolla.

   • Cesilia Karjalainen

    Karjalaiset olivat evakkoja. Ihan supisuomalaisia. Isovanhempani tulivat Karjalasta ja muut suomalaiset kohtelivat heitä, kuin he olisivat olleet venäläisiä! Kiusattiin ja haukuttiin vuosikymmeniä. Älä puhu Karjalaisista ja pakolaisista samassa lauseessa. Ovat täysin eri asioita.

    • Rintsu

     Minä olen pohjammaalta. Etelä- sellaiselta. Sieltä jossa tapellaan sillai että hölmömpikin huomaa.
     Minulla ei ole mitään Karjalaisia vastaan. Paitsi eivät osaa tapella.
     Sitä ny ei suureksi viaksi voi laskea.

    • Elina Häkkinen

     Cesilia Karjalainen: evakko on synonyymi pakolaiselle eli ovat täysin sama asia. Jos ottaisit asioista selvää, niin tietäisit, että suurin osa maailman pakolaisista on pakolaisena oman maansa sisällä, ihan vastaavasti kuin Karjalan asukkaat 2. maailmansodan aikaan. Nykyisin maan sisäiset pakolaiset asuvat pakolaisleireillä tai vastaanottokeskuksissa, karjalaiset pakkoasutettiin toisten koteihin, siinä on ehkä suurin ero ammoisen ajan ja nykyajan välillä.

 6. irmeli elomaa

  Anssin valtuutettukollegana Kankaanpään valtuuston ainoana vihreänä ( 10 persua) uskon että Anssin kommentti tulee siitä tilanteesta, mikä eduskuntavaaleissa tuli, kun blondi nuori outoja mielipiteitä esittävä nainen Laura Huhtasaari vei paikan Anssin seuraajakseen ajattelemalta kankaanpääläiseltä pastorilta Jari Koskelalta. Jari sai yhteensä enemmän ääniä kuin läpi päässyt keskustan Kauko Juhantalo ja Kankaanpäässä hän oli suosituin yli puoluerajojen. Siis Anssin toteamus on kokemuksesta, ehkä jopa katkeruudesta.
  Itse olen ihmetellyt miksi humaani vanha smp-läinen Anssi ei selkeämmin irtaudu puolueensa rasismista, ja se johtunee uskonnosta. Israelin ystävän on vastustettava islamia. Mietin että tässä ehkä hyvä ihminen ei huomaa olla varuillaan ja kieltätytyy näkemästä pahuutta ympärillään. Näinhän se alkoi 1930-luvullakin…

  • Heli Heikkinen

   Tarkka lähinäkökulma, joka selittää paljon. Kiitos!

 7. T.K. Lehtinen

  Järvenpään kaupunginvaltuusto hoitaa yhteisiä asioita jämäkällä otteella, keskittymällä olennaiseen ongelmaan ja ratkaisu on vankan sivistyksen tuoma turpaanvetomalli.
  Onnea, Järvenpää! Poliitikkonne puuhastelevat ja nostavat palkkionsa ja varmaan maksattavat t-paitansa kaupungin veronmaksajilla. Olen ihaillutkin Järvenpään keskustassa atmosfääriä, joka suorastaan huokuu työttömyyden ja päihteiden käytön olevan tasolla 0 ja kaupungin talouden olevan vakaa… Potentiaaliset äänestäjät tavoittaa varmasti pieneltä baarialueelta keskellä kylää ja asiat voi ratkaista samantien huutoäänestyksellä ja nyrkkitappelulla juuri näiden kirjoitusten innoittamina.
  Nurmijärven tapaus elää iloisesti omaa elämäänsä, jonka sepittää jokainen keppihevostelija mieleisekseen ja kas, totuushan se on, kun toistetaan. Joukkotappelu vähän kutistui, mutta jäihän toki ainesta vielä ja poliisia ei ainakaan poliitikon kannata kuunnella eikä varsinkaan uskoa ja lakihan on luotu soveltuvin osin noudatettavaksi.

 8. Merja Nurmi

  Sitä saa mitä tilaa. Politiikka vaatii kokemusta ja ammattitaitoa siinä missä mikä tahansa muukin työ. Jos joku välttämättä haluaa uskoa, että ”vanhat puolueet” ovat huonoja, koska niillä on pitkä kokemus yhteisten asioiden hoitamisesta, hän tilaa sitten asioistaan päättämään ihmisiä, joilla ei ole mitään hajua edes siitä, mistä heidän pitäisi päättää.

  • Lento

   Tämä kun useammille ihmisille aukeaisi.
   Soininvaara leikkisänilkeästi varoitteli vihreän puolueen vanhan parran kokemuksella aikanaan persuja siitä, että mikäli haalii ehdokkaita joka tien varresta, niin kaarti näyttää siltä, kuin se olisi kerätty joka tien varresta.

   Tähän voi minusta todeta lähinnä että MOT.

   Suomessa on jo pitkään eletty sen harhan vallassa, että kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa, kun sen sijaan olisi pitänyt etsiä jokaiseen pietiin sitä parasta osaajaa. Luin juuri äsken erään teoksen, jossa kerrottiin, että
   a) Suomessa johtajien teh koulutuksena pidetään tekniikan alaa
   b) Suomessa miesvaltaisien alojen työntekijöistä vain 10% on naisia
   c) erään kansainvälisen laajan tutkimuksen mukaan yrityksen johtoportaan naisistuminen nollasta kolmeenkymmeneen (asenneilmaston kautta) nosti yrityksen tuottavuutta viidellätoista prosentilla.

   Miksi tässä maassa tiukan paikaan tullen ratkaisuna on tuhota hyvinvointi, ohittaa tutkimukset, kusta koulutus ja osaaminen, jyrätä tasa-arvo ja alkaa tehdä asioita huonommin? Eikö loogista olisi yrittää tehdä asioita tuottavammin ja paremmin? Mihin perustuu ajatus, että huonommin koulutettu, pahoinvoiva kansa tekee enemmän ja parempaa duunia?

 9. keke

  Sitä alkuperäistä sankarin sanomista kommentoi virkavallan edustaja seuraavasti Keski-uusimaassa

  http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/428304-kaupunginvaltuutettu-kehottaa-facebookissa-vetamaan-maahanmuuttajia-turpaan-poliisi

  ”rikoskomisario Markku Lylykangas Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo”

  ”– Kirjoittaja antaa aika yleismaailmallisen kehotuksen lyödä turpaan tai nenään, kun tilanne niin vaatii. Jokaisella ihmisellähän on oikeus puolustautua, jos joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi, Lylykangas ruotii.”

  ”– Heino on ilmeisesti ilmaissut mielipiteensä yksityishenkilönä eikä lausuma liity hänen valtuutettuna toimimiseensa, rikoskomisario Markku Lylykangas sanoo.”

  Että näin vuonna 2016 poliisi ei kehota ensisijaisesti juoksemaan karkuun sekä kutsumaan virkavaltaa paikalla vaan toteaa että ihan ok vedellä turpaan jos niikseen tulee. Vielä päätyy virkansapuolesta ottamaan kantaa kuka on sopiva olemaan luottamustoimissa. Mitäs tässä muuta kuin että hyvät vaan sinne Keski-Uusimaan poliisilaitokselle ja vimmosen päälle hienot miehet on nyt siellä tiedottamassa asioita.

  • Johannes Keränen

   Poliisi kehottaa joskus juoksemaan ensisijaisesti karkuun. Viime viikonloppuna Joensuussa partioimassa olleet odinit kävivät käsiksi ja uhkailivat muutamaa ohikulkijaa, niin valko- kuin tummaihoisiakin. Tässä tapauksessa poliisi kehotti karkuun lähtemistä. Radiorex ainakin uutisoi tuosta otsikolla ”kahakka Joensuussa”.

   • Rintsu

    ”Vikkelät jalat” ovat aina paras puolustuskonsti.

    Ei tartte ihmetellä jos poliisi väkivallan ammattilaisena siihen kehottaa.
    Niin kehoitan minäkin koska se on tapa joka vaatii vähiten lääkäriä.

  • Lento

   Jossain määrin raukkamaista sinivuokkomätästä, kun eivät ota käsitteeseen ”matu” mitään kantaa. Suoraselkäisempi konstaapeli olisi sanonut suoraan, että ”Tänne ei ole kuulkaas ketään tunkeutunut eikä tunkeutumassa. Mitään sotatilaa ei ole, ja väkivalta muutoin kuin pienintä tarvittavaa määrä tiukasti itsepuolustuksena käytettäessä on rikos. Mikäli painajaiset jatkuvat, suosittelen kupillista lämmintä (laktoositonta) maitoa, makuuhuoneen tuulettamista ja viilentämistä parilla asteella, mukavan lämmintä peittoa ja hyvää kirjaa.”

 10. Ingmar Forne

  Ruotsissa toimiva pila-piirtäjä Max Gustafson on tehnyt piirroksen RuotsiDemokraattien näkemyksestä sananvapaudesta. Se on minusta aika lailla yhteensopiva Perussuomalaistenkin näkemykseen siten kun se näkyy käytännössä PS:n toiminnasta. En voi sijoittaa pilakuvaa tähän tekijänoikeudellisista syistä, mutta linkki lienee mahdollista laittaa. Ilmaisuvapaus RuotsiDemokraattien tapaan. Tässä:

  http://www.maxgustafson.se/rasism-2/yttrandefrihet-the-sd-way/

  Terveisin

  Ingmar Forne

 11. Mauri Pulkkinen

  Anssi Joutsenlahden lausuma tulee uuteen valoon, kun lukee Irmeli Elomaan kommentin.

  Käsitykseni on ollut, että Joutsenlahti on edustanut aivan kunniallisella tavalla vanhaa SMP:n linjaa eikä ole osoittanut sovinistisia taipumuksia. Rovastikin on ihminen ja omien tavoitteiden toteutumattomuus kirveltää. Hän ei herrasmiehenä avaa YLE:n jutussa tokaisunsa taustoja.

  Sinänsä vanhoista kunnallisneuvoksista löytyy hyviä esikuvia kuntavaaliehdokkaille. Yhden asian liikkeen ihmiset turhautuvat lyhyessä ajassa luottamustoimissaan, mutta sitkeät, asioihin paneutuvat puurtajat saattavat luoda vuosikymmenten mittaisen uran kunnallisissa luottamustehtävissä.

  Ajat muuttuvat. Sote ja uusi maakuntatason hallintoporras voivat muuttaa kuntien tehtävät ja roolin aivan uusiksi. Silloin tarvitaan kykyä sopeutua uusiin toimintamalleihin ja oppia nopeasti pois vanhoista malleista, jotta oma kotikunta ei jäisi märehtimään ja muistelemaan vanhoja aikoja ja putoaisi niiden joukkoon, jotka vain toteuttavat muiden määrittämiä linjauksia.

  P.S. Jouduin katsomaan Urbaanista sanakirjasta, mikä mäkätin on, vaikka onomatopoeettisena sanana sen olin jo mieltänyt oikein. Sinänsä mieluummin t-paitani säilyy tekstittömänä. Joku vielä keksisi herjan: Turpaa persuun. Ajatuksenakin se olisi kammottava.

 12. Minna Ylitalo

  Nuori, nätti, vaalea nainen saa paikan Peruspersujen vaalimaskottina. Hakijan on suotavaa olla perinteinen perheenäiti ilman feministisiä elkeitä. Aatesunnaltaan monifobinen rotuhygieenikko. Maskotin ei tarvitse asemassaan tietää kunnallispolitiikasta mitään. Hänen ensisijainen tehtävänsä on pönkittää äänestäjien mielikuvaa siitä, että Peruspersut on suomalaisen perusjuntin asialla nuoria, nättiä, blondeerattuja naisia myöten.

 13. Tanja Takalo

  Blondi-Vainikkalan mielestä poliisin tutkinta = poliisin taholta herännyttä ihmetystä :D:D repesin

 14. Juha Louhelainen

  Persujen logiikka tuntuisi kulkevan esim. Eurovaaleissa niin että sinne kannattaa lähettää EU:n vastustaja kehittämään sitä ilmeisesti kaaokseen. Samalla logiikalla varmaan kunnan vastustaja kannattaa äänestää valtuustoon. Sama eduskunta vaaleissa. Taitaa persujen lopullinen tavoite olla demokratian keinoin lopettaa demokratia.

Kommentoi »

Comments are closed