Työttömyysbisnes

Viime perjantaina kerroin, että hallitus aikoo ostaa työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuvan haastattelun yksityisiltä yrityksiltä. Tästä aiheutuu päällekkäistä työtä, lisää byrokratiaa ja lisäkustannuksia, sillä yksityiset eivät voi hoitaa viranomaistehtäviä. Ne voivat kyllä haastatella työttömiä, mutta niillä ei ole pääsyä viranomaisrekistereihin eivätkä ne voi antaa työvoimapoliittisia lausuntoja. Tarvitaan virkavastuulla toimivia virkamiehiä kirjaamaan tietoja ja antamaan etuuden maksajaa sitovia lausuntoja.

Tämä ongelma varmaan ratkaistaan parin seuraavan vuoden aikana, sillä nyt on käynyt selväksi, että koko työvoimahallinto myllätään uusiksi vuoden 2019 alusta toteutuvan maakuntahallinnon myötä. Nyt siis vasta harjoitellaan yksityistämistä. Asiasta kertoi eilen Ylen Uutiset.

Valtion ELY-keskukset ja TE-toimistot lakkautetaan ja tehtävät siirretään maakuntahallinnon hoidettavaksi.  Työvoima- ja yrityspalveluiden tuottamisesta vastaavat yksityiset, kunnat tai kolmas sektori samaan tapaan kuin sote-uudistuksessa. Ja mehän tiedämme jo, miten  sote-uudistus päätettiin toteuttaa yhtiöittämällä, kilpailuttamalla ja ulkoistamalla. Virkistän vähän muistia.

Hallitus ilmoitti yllättäen, että EU-lainsäädäntö velvoittaa kunnat ja kuntayhtymät yhtiöittämään terveyspalvelunsa, jotta ne voivat osallistua kilpailuun samoilla markkinoilla yksityisten yritysten kanssa. Hallitus jätti kertomatta, että mikäli palvelujen tuottamisvastuu olisi säilytetty julkisella sektorilla, niin yhtiöittämistä ei olisi tarvittu. Palveluja tuottava julkinen sektori olisi voinut täydentää omaa tuotantoaan ostopalveluilla, mutta hallitus halusi kilpailuttaa ihan kaiken.

Todennäköisesti sama tehdään työvoimapalveluille. Valehdellaan kirkkain silmin, että palvelut on pakko yhtiöittää, jotta ne voidaan kilpailuttaa. Sitten järjestetään kilpailutus, johon osallistuvat mahdollisesti kunnat ja kolmas sektori, mutta ihan varmasti ainakin jo nyt rahan haistaneet henkilöstöpalveluyritykset. Joku niistä tekee edullisimman tarjouksen ja hupsista, työnvälitystoiminta ja kaikki työvoimapalvelut onkin yksityistetty yritykselle, jonka tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Maksajana on tietenkin valtio ja mahdollisesti maakunta, jos sille annetaan verotusoikeus. Joka tapauksessa kaiken kustantaa veronmaksaja.

Tämän ennustuksen toteutumisen näkee jo marssijärjestyksestä. Valtion toiminnan lopettaminen on jo päätetty, mutta korvaavia palveluja on mietitty vain sen verran, että ne siirtyvät maakuntien vastuulle. Maakuntahallintoa valmistellaan samalla kun sotea jo toteutetaan, joten en usko jotain sotesta poikkeavaa mallia edes mietittävän. Samalla sapluunalla se sujuu.

Vuoden 2019 alusta koko työvoimahallinto on siis ulkoistettu ostopalveluksi. Mitä sitten tapahtuu asiakkaalle? Miten sujuu viranomaistoiminta? Kuka pääsee käsiksi salassa pidettäviä terveystietoja ja muita asiakkaan henkilökohtaisia asioita sisältäviin rekistereihin ja saa tehdä niihin merkintöjä?

Ylen uutisen mukaan tätä on sentään jo ennätetty miettiä:

Käyttöoikeuden salassa pidettävien henkilötietojen luovuttamiseen voi myöntää ELY-keskus, ja siitä on ilmoitettava ministeriöön. Lisäksi työnhakijan on annettava kirjallinen suostumus tarpeellisten tietojen luovuttamiseen työnantajalle työpaikan täyttämistä varten. Merkintä suostumuksesta tai siitä kieltäytymisestä tehdään henkilöasiakasrekisteriin. 

Tämähän sujuu näppärästi. Luvan siis myöntää ELY-keskus, joka lakkautetaan ja jonka tehtävät siirtyvät maakuntahallinnolle. Maakuntahallinto järjestää palvelujen kilpailuttamisen ja ELY-keskuksen tehtävien perijänä myöntää sitten voittajalle luvan päästä ropeloimaan salaisia tietoja. Asiakkaalla on sen verran sananvaltaa, että hänen edellytetään antavan tähän suostumuksensa. Jo nykyisiä käytäntöjä vähänkään tunteva tietää, että asiakas antaa sen luvan. Jos ei anna, niin hän saa karenssia.

Se karenssin määrääjä on vielä hakusessa. Viranomaistoimintaa voi edelleenkin siirtää yksityiselle vain lailla, joten tätä varten tarvitaan lakimuutoksia. Koska muitakin koko mullistusta sääteleviä lakeja vasta valmistellaan, niin yksityisyyden suojan kaltainen pikkujuttu hoituu varmasti siinä samalla.

Näin työttömästä tehdään yksityisen työnvälitystoimiston omaisuutta, jolla rahastetaan valtiota. Työttömyys on varmasti näille kilpailutuksen voittajille niin hyvä bisnes, että niiden ei kannatakaan hankkia asiakkaille työtä. Silloinhan ne menettäisivät tuotantoeläimensä.

Tämä halllitus ennättää näköjään yksityistää suunnilleen kaiken valtion ja kuntien toiminnan. Ei hallitusta turhaan sanota EK:n käskyläiseksi.

 

Kommentit (50)
 1. T.K. Lehtinen
  5.9.2016, 08:00

  Mennään yksityinen toimija edellä. Ek:n Häkämies juuri aamu-TV:ssä sanoi, että tämä on tarkoitus. “Etsitään työpaikkoja”, en nyt enää jumalauta ymmärrä, kuka ne on piilottanut!! Olen löytänyt ja hakenut, katos vaan, parhaimmillaan 170 muutakin on löytänyt sen. Me nyt ei vaan kaikki sitten mahduta siihen. Tässä maassa on lähes 400 tuhatta asiantuntijaa työttömyydestä, mutta aina samat toistelee samaa mantraa. Mitään järkevää ei kuule, tutkimuksia ei tehdä. Rajoitteet, eli palkanmaksu, varmasti tullaan purkamaan. Rukoilen ay-liike: Herää jo sinäkin!

  1. Ne työpaikat kai kasvavat mullan alla ja tarvitaan konsulttifirmojen asiantuntijuutta niitä etsimään! 😀 Voi elämän kevät. Ostettais nyt vaikka työttömille työnhakijoille tällä rahalla suurennuslaseja tai vaikka satelliittipaikantimia, jos vaikka sitten alkaisimme nähdä paremmin missä niitä työpaikkojakin voisi olla. Vaikka ei sillä, mielestäni työnhakijoiden näkökyvyssä ei nykyiselläänkään ole mitään vikaa. Päinvastoin, että hallitus kaipaisi omaan näkemiseensa jo apua.

   Keisari alkaa kyllä nyt olla jo täysin alasti. Vaikka joka päivä tällä viikolla puvussaan paistatteleekin ajankohtaisohjelmien pakeilla! Toivottavasti edes joku toimittajista uskaltaisi ottaa mukaan peilin ja suunnata sen keisaria kohti!

   Halvinta olisi, ettei tehtäisi yhtään mitään. Lakkautettaisiin TE-keskukset (niinkuin nyt suunnitelmissa on) ja annettaisiin ihmisten löytää työpaikkansa itse. Silloin tekisimme ihmisille ja yhteiskunnallemme (myös taloudellemme) suuren palvelukset. Silloin tulevaisuus näyttäisi jo kohtalaisen valoisalta.

   Asioilla on taipumus järjestyä. Mutta ei näin, kun hallitus tekee.

 2. Juha Näppä
  5.9.2016, 08:22

  Luultavasti asiaan liittyen, nimet muutettu. Olen puolentoista viikon aikana yrittänyt kymmenisen kertaa tavoittaa työvoimaneuvojaani Tarjaa. Aina varattu, eikä soita takaisin, tai vapaa muttei vastaa. Yritin nyt maanantaina 5.9. heti aamusta jälleen koska olisi ihan oikeaa asiaa. Tarjan puhelimesta vastaakin jonkun Mikon nauhoite, joka kertoo, että hän ei enää hoida näitä asioitani ja antaa Sepon numeron. Sepon numerosta vastaa sitten Seppokin nauhoitteella, jossa hän kertoo, että asioistani vastaa sittenkin Helena. Soitan Helenalle, ja hän sentään on varattu, kolmen ensimmäisen yrittämän aikana jo. Yritän pian uudelleen. Olisikohan tämä uutinen kuultu TE-keskuksessa jo hyvissä ajoin ennen “suurta yleisöä”?

  1. Ja ajatelkaa mikä määrä työssäkäyviä hoitaa kuitenkin tuota vastaajarumbaakin. Ei se ilmaiseksi synny.

   Mikä osa työllisyydenhoitoon kuluvasta rahamäärästä (tuosta kauhean suuresta rahamäärästä) on muuten itse työvoimahallinnon kuluja? Suhteessa työnhakijoilla maksettaviin korvauksiin. Kukaan ei taida yleensä mainita halaistua sanaa kuinka _kallista_ tuo yritteillä oleva työllisyyden”hoitaminen” oikein on.

   Oletteko nähneet eriteltyä tilastoa kuluista?

Kommentointi suljettu.