Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vaikeneva julkisuus ja olematon painostus

Vaarallisesta ilmiöstä vaietaan, uutisoi Yle eilen pääuutislähetyksessään. Kyseessä oli eläköityneen poliisiylijohtaja Mikko Paateron paljastus, jonka mukaan tietyn tyyppiset turvapaikanhakijat ovat alkaneet järjestäytyä vastaanottokeskuksissa. He ovat luoneet järjestelmiä, joiden johtajat pitävät kokonaisuuden tiukasti käsissään.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tyrmäsi tuoreeltaan Paateron puheet. Aamulehdelle Paatero sitten selitti, että hän oli saanut tietonsa julkisista lähteistä eli uutisista – jotka siis hänen omien sanojensa mukaan vaikenevat asiasta.

Näin tehtiin ”uutinen”, jolla mainostettiin Paateron tänään ilmestyvää kirjaa. Ei yhtään hullumpi startti kirjamyynnille. Sinänsä Paateron mielipiteet eivät ihmetytä, sillä jo vuonna 2012 hän ehdotti kodinturvajoukkojen perustamista ja viime talvenahan niitä sitten saatiinkin, kun rikolliset järjestäytyivät katupartioiksi. Ei saatu ehkä ihan sitä mitä Paatero tarkoitti, mutta yleensäkin kannattaisi pikkuisen varoa mitä toivoo. Se toive saattaa toteutua oudolla tavalla.

En tiedä mistä julkisuudesta Paatero on tietonsa onkinut, mutta niiden laatu pistää epäilemään lähteeksi MV:n kaltaisia roskajulkisuja. Ainakin MV:ssä Paatero nousi eilisellä lausunnollaan sankariksi ja varmaan kirjakin myy hyvin. Todennäköisesti Paatero on vain lukenut vastaanottokeskuksia koskevia pikku-uutisia ja kehitellyt mielessään rasisteja kovasti miellyttävän uhkakuvan sotilaskoulutuksen saaneiden turvapaikanhakijoiden järjestäytymisestä organisoiduiksi rikollisjoukoiksi. Virassa edelleen olevat poliisit eivät uhkakuvaa tunnista, mutta eihän sillä ole kirjan myynnin kannalta merkitystä.

Näin vaikeneva julkisuus kelpaa näytöksi asiasta, josta julkisuus vaikenee. Vähän samaa sukua on hallituksen sinnikkäästi toistama väite, jonka mukaan Maahanmuuttovirastoon ei kohdistu minkäänlaista poliittista painostusta tehtailla kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Kuitenkin samaan aikaan perussuomalaiset rehvastelevat avoimesti olevansa tiukentuneen linjan arkkitehteja ja kansanedustaja Jari Ronkainen tarjoaa suorin sanoin kilometritehdasta niille virkailijoille, joita tiukentunut linja ei miellytä.

Ronkainen pääsi eduskuntaan ainoastaan vaalivideonsa ansiosta. Se oli amerikkalaista alkuperää oleva animaatio, jossa laiskamato vaivasi meksikolaista maahanmuuttajaa. Ronkainen vain suomensi sen koskemaan arabeja ja sombreropäinen arabi meni äänestäjiin täydestä.

Vaikka Ronkainen kuuluukin kansanedustajana keräilyeriin, niin silti hän on hallituspuolueen kansanedustaja. Jos uhkaaminen kilomeritehtalla ei ole poliittista painostusta, niin mikä sitten on? Ronkaisen puheista paljastuu myös poliitikkoja liian usein vaivaava väärinymmärrys omasta toimivallastaan ja virkamiesten virkavelvoillisuudesta. He tuntuvat ihan yleisesti kuvittelevan, että virkamiehet ovat pelkkiä vallanpitäjien käskyläisiä, jotka voidaan pakottaa tekemään vaikka lainvastaisia päätöksiä. Näillä pystymetsän poliitikoilla ei näytä olevan mitään käsitystä virkamiesten velvollisuudesta noudattaa lakia ja lain menemisestä aina poliittisten määräysten ohi.

Jos poliitikot haluavat muutoksia käytäntöihin, niin heidän on muutettava ensin lakeja. Poliittiset linjaukset eivä ole lakeja eikä virkamies edes saa noudattaa niitä, jos ne eivät ole yhteneväisiä lain kanssa. Linjaukset muuttuvat jatkuvasti, mutta lait pysyvät voimassa siihen asti, kunnes niitä muutetaan. Tätä sanotaan hallinnon lainalaisuuden periaatteeksi, mutta se tuntuu olevan liian vaikea asia ymmärrettäväksi koko nykyhallitukselle pääministeriä myöten.

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät yhteen? Oikeastaan eivät mitenkään muuten kuin että molemmat olivat uutisia, joista ei olisi kannattanut uutisoida ollenkaan. Ensimmäinen oli eläkeläisen kirjoittaman kirjan mainontaa ja toinen oikeusvaltiota ymmärtämättömän kansanedustajan uhoa. Ilman molempia olisin tullut erittäin hyvin toimeen, mutta kertovathan ne omalla tavallaan Suomesta vuonna 2016.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Moderointi on armotonta eikä siitä voi valittaa minnekään.

Kommentit (16)

 1. seppo mahkonen

  Paatero on todenäköisesti seuraavissa eduskuntavaaleissa persujen ehdokkaana ja todennäköisesti menee läpi. Jos persujen kannatus pysyy tälläisenä, tasapainon kannalta paskan pitää olla sakeampaa.

 2. Matti Pääkkönen

  Jos Paatero olisi virkaurallaan kiinnittänyt huomiota millaista epäilyttävää järjestäytymistä poliisissa tapahtuu, ei meidän tarvitsisi lukea Aarnio-jutun tiimoilta yhä uusista syytetyn penkille kannetuista poliiseista. Eläkepäivillä ei tietenkään kannata etsiä sisäisen turvallisuuden jäkkymisen syitä entisen johtamansa viraston korruptiosta ja laittomuuksista vaan ulkomailta astihan se vaara tulee… Valikoiden Taapero lehtiä lukee…mutta saman valikoivan riskianalyysin vuoksi ministeri meinasi miehen erottaa ennen eläkettä. http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/suomen-kuvalehti-kahta-helsingin-poliisilaitoksen-korkeinta-paallikkoa-epaillaan-useista-rikoksista/6064088

 3. Kalle*

  Naurattaisi Paateron hölmöily ellei se kertoisi ex-poliisiylijohtajan asenteista. Samat asenteethan hänellä todennäköisesti on ollut virassa ollessaan.

  Paateron logiikkaa:

  Vaarallisesta ilmiöstä vaietaan – tiedot julkisista lähteistä.

  ??

  ”Poliisi menee vastaanottokeskuksiin useiden partioiden voimin, Paatero sanoo Aamulehdelle.
  – Se tarkoittaa, että siellä saattaa tulla reaktioita poliisia kohtaan.”

  Ei ehkä kannata mennä useiden partioiden voimin jos ei halua reaktioita.

  ”Paateron mukaan aseellisen koulutuksen saaneita turvapaikanhakijoita on Suomessa enemmän kuin on annettu ymmärtää.”

  Suomessa on asellisen koulutuksen saaneita suomalaisiakin melko paljon. Taitaa olla ihan yleinen velvollisuus.

  • Maana Backman

   Kalle* sen sanoi. Hyvin vielä 😀

 4. Vaikeneva julkisuus ja olematon painostus | Suomi Tykkää

  […] Vaarallisesta ilmiöstä vaietaan, uutisoi Yle eilen pääuutislähetyksessään. Kyseessä oli eläköityneen poliisiylijohtaja Mikko Paateron paljastus, jonka mukaan tietyn tyyppiset turvapaikanhakijat ova… …read more […]

 5. Virva Itäranta

  Tämä kokemattomien edustajien argumentointi kuulostaa täysin samalta kuin muinoin vuokrataloni asukastoimikunnan jäsenten, jotka kuvittelivat, että toimikunnan tarkoitus on toteuttaa vain heidän omien mieltymyksiensä mukaisia fantasioita, kuten esimerkiksi jalkapallokentän raivaaminen kaupungin metsään talkooporukalla. ”Ai, miten niin ei käy?”.

  Omien päätösten, velvollisuuksien ja päätösten toteutusten yhteyttä ei tajuttu sinä aikana kun toimin puheenjohtajana 14 vuotta, vaikka toin joka kokouksessa esiin, miten päätöksentekoprosessi etenee yhdistyksessä.

  Osalle toimikuntaa ei myöskään koskaan valjennut, että suunnitelluille hankkeille ei ole erillistä rahastoa, vaan kaikki kulut peritään talokohtaisesti vuokrina. Eli ei, saunakerrokseen ei saa ilmaiseksi uima-allasta.

  Samantyyppiseltä kuulostaa tämä nykykansanedustajien oosaaminen. Kansa on puhunut.

 6. Rintsu

  Kahdeksasta surmanluodista poliisit eivät oppineet mitään.
  Vaikkakin ylivoima on parempi kuin voima niin se ei ilman ruumiita päde mieheen jolla on hirvikivääri.
  Mikkelin pamauksesta poliisit oppivat sen, että jos kukaan ei ole akuutissa vaarassa niin helpoimmalla hommasta selviää odottamalla NukkuMatin vierailua.

  Yhdistyneet turvapaikanhakijat- rekisteröitymätön yhdistys ei ole mitenkään huolestuttava jos se ei saa käsiinsä luvattomia aseita. Ja kas kummaa, ne on jo kielletty.

  Joten Paateron purkaus on sarjassa – luvattomien aseiden myyminen oletetuille rikollisille pitäisi kieltää laissa vielä tiukemmin.

  Luvaton maahanmuutto pitäisi kieltää. Se on lähtökohtaisesti absurdi lause, koska milloin jokin on luvatonta se on jo kielletty.

  Tossa ajatusten älyvirrassa aitoja ”stadilaisia” ovat vain ne ruotsinsuomalaiset joiden esi- isät asuttivat Helsinginniemeä silloin kun miekat olivat pronssia.

 7. Heikki

  ”Paateron mukaan hänen lausuntoaan voi kutsua päätelmäksi erilaisista pienistä yksityiskohdista.” Yle/uutiset, Paateron haastattelu

  Päätelmänsä Paatero kertoo tehneensä ”usean tahon kanssa keskustelun kautta” saamistaan ”lukuisista eri yksityiskohdista”.

  Eikä Paatero ihan turhaan päätelmiään tehnyt: ”Paateron mukaan asian ydin on varautumisessa myös epätodennäköisiin skenaarioihin.” (Yle/uutiset)

  Siis: Paateron mielestä pitää ryhtyä varautumaan epätodennäköisiin skenaarioihin, koska usea taho kertoo lukuisia eri yksityiskohtia.

  Onneksi tuo mies on entinen poliisiylijohtaja. Enää ei kuitenkaan tarvitse ihmetellä, miksi Paateron virkakauden aikana poliisissa alkoivat vieläkin selvittelyssä olevat sekoilut.

 8. Angie

  Kaikkien, niin eläkkeellä olevien poliisijohtajienkin kuin lätkänpelaajienkin, kannattaa harkita sanomisiaan tarkemmin. Voi nimittäin päätyä rasistien käsikassaraksi ja hyväksikäyttämäksi.

 9. Johannes Keränen

  Eikös se Paatero silloin kun uusnatsit hyökkäsivät puukkoineen Vasemmistonuorten kirjanjulkaisutilaisuuteen Jyväsyklässä pari vuotta sitten että oma vikahan se oli. Ei tältä mieheltä muuta voi edes odottaa kuin tällaisia lausuntoja.

  Medialta olisin tosin odottanut sen verran että ei olisi mässäilty näillä kommenteilla eikä jätetty sitten virkamiesten vastineita pikku-uutisiksi kommenttien raivotessa maahantunkeutujista ja Paateron parhaudesta. Haikaileekohan Paatero politiikkaan ja hakee tällä nostetta? Kunnallisvaaleissahan tuo nähdään.

 10. erkki

  Hyvin menee, kaikki jumissa – vain kytkin luistaa.
  Tai ei ihan sentään, koska Paateron tavoite onnistui. Saatiin kaikki poliisit leimattua jollei persuiksi, niin ainakin (jätän sanomatta). Tunnen tosin jonkun ihan itse ajattelevan(kin) poliisin.
  Kirjastakin voi tulla ihan ”Mein kampf” Ehkä ei sentään 😉
  Kilometritehdasta, sananvapauttaan/oikeutta arvosteluun käyttäville virkamiehille tarjoava kansanedustaja noudattaa ”Bernerin” mallia. Tai siis Sorry siitä!
  Kansanedustajan ohjeistus kuitenkin on uuden uljaan yhteiskuntamallin mukainen –
  Pistaisi tuo Ronkainen varmaan Sakun ja minutkin ”kilometritehtaalle, vaan ei riitä resurssit siihen saati muihin erimieltä oleviin.
  Eikun riidanhaastantaan (kun ei muuta osata?)

 11. Jari Kähkönen

  Kaiken surkeuden huipennus on Ronkaisen ja Paateron kaltaisten keskustelijoiden puheenvuorojen toistaminen naama vakavana niinkuin ne olisivat asiallista asiaa. Se kertoo äärimmäisen ruman totuuden suomalaisen kansalaisyhteiskunnan heikkoudesta ja julkisen tilamme todellisista toimintaperiaatteista. Tottakai tässä ajassa ja näillä yhteiskunnallisilla ongelmilla saa tälläisen todellisuuden, muuten se ei voisi ollakaan. Niin, se tässä vain pohdituttaa, että eikö sen todellisuuden vastenmielisyys aiheuta minkäänlaisia ajatuksia muutoksen tarpeesta? Vielä hurraavat Paaterolle, joka puhuu markkinointiviestinnällistä höpöhöpöä oma etunsa mielessään(tänään kirja ja huomenna varmaan sitten jo politiikka).

  Kieltämättä sopisi niiden ”vanhojen puolueiden” agendaan, että saavat riveihinsä tunnetun naaman, jonka rasismin salonkikelpoistaminen ja asiapoliitikkouden kuvitelma vetää äänestäjiä, mutta äijä itse on ihan täysi tuulihattu. Uskoo kun sanotaan eli lopettaa vouhottamisen kun show on ohi ja päätöksenteko alkaa, mutta itseään paremmiksi ihmisiksi äänestävillä suomalaisilla on taas yksi keino lisää edistää oman etunsa vastaista politiikkaa. Mikä ikinä Paateron puolue sitten tuleekaan olemaan. Näin se saattaa persukansan edustaja Ronkainenkin päästä henkilökohtaisesti tutustumaan niihin ”työllisyystoimiston” palveluihin. Gsus. Ei, nämä kaksi asiaa eivät suinkaan ole toisiinsa liittymättömiä, niiden keskinäisen yhteyden käsittämättömyys useimmille ihmisille se isoin ongelma juuri onkin!

 12. Kirsti Kuusisto

  Mahtanee kirjan menestys jäädä vaatimattomaksi. Jotenkin tuntuu, ettei kohderyhmä paljon kirjoja ostele. Lukuharrastus tuntuu olevan MV:n otsikot ja silleen.

 13. Marjaliisa Pyöli-Vainio

  Kommentti Paateron hommista on mahtava!!

 14. Minna Ylitalo

  Tästä farssista muistuu mieleen erään toisen kirjan mainostempaus. Helmikuussa poliisi tiedusteli amerikkalaisen pelimiehen Roos V:n uutuuskirjan euroopanlaajuista PR-tapahtumaa Suomen vastaanottokeskuksissa. Vinkkinä oli Suomen Uutiset-verkkojulkaisun lanseeraama huhu.

Kommentoi »

Comments are closed