Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kun kaikki käy

Populistinen liike voi esimerkiksi vastata yhtä aikaa ”vahvan johtajan” kaipuuseen sekä vaatia vallan palauttamista takaisin kansalle. Se voi esiintyä unohdetun köyhän puolestapuhujana ja samanaikaisesti kurittaa tätä ”yhteisten talkoiden” varjolla.

Tässä on populismin voima: se ei pyri ratkaisemaan yhteiskunnallisten voimien tai intressien ristiriitoja vaan käyttää niitä häpeilemättä hyväkseen.

Tämän on ote FT Timo Miettisen blogikirjoituksesta, joka selvitti minua jo kauan ja viimeksi eilisillan Pressiklubista lähtien vaivanneen asian. Pressiklubissa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho mainitsi perussuomalaisen ideologian selittämättä sitä mitenkään. Ei sitä ole kukaan muukaan koskaan selittänyt.

Perussuomalaiset pystyvät tosiaan samanaikaisesti vaatimaan vahvan ja haastamattoman puheenjohtajansa suulla kansanäänestyksiä, koska kyllä kansa tietää. He ovat hallituksessa tekemässä ennenkuulumattomia leikkauksia työttömyystukiin ja heikentämässä työntekijöiden asemaa. Samalla he julistavat, että työttömien ja työntekijöiden  kurittamisen pitää loppua.

EU on aina ollut heidän mielestään liian vahva ja rajoittava, joten siitä on päästävä eroon. EU on kuitenkin liian heikko vastustamaan muslimien maahanmuuttoa, vaikka eilen Terhon mielestä EU oli vahva linnake maahanmuuttajia vastaan.

He vastustavat islaminuskoisten turvapaikahakijoiden tulemista maahan, koska islam vihaa homoja. Samalla he vastustavat kiihkeästi homoseksuaalien oikeutta avioliittoon raamatunvastaisena. He vaativat ehdottomasti lapselle oikeutta isään ja äitiin, mutta ovat hallituksen turvapaikkapolitiikan pääarkkitehteina tehneet perheenyhdostämisen käytännössä mahdottomaksi.

14233042_10157329679360277_5527331380629202384_n

Kuva: Facebook/Jussi Saarelma

Ja niin edelleen, loputtomiin. Ei mitään yhtenäistä ja johdonmukaista linjaa missään asiassa, vaan kulloisenkin asiaan suhtaudutaan ihan tunneperäisen mieltymyksen ja kannattajien oletetun mielipiteen mukaan. Luulisi joskus olevan vaikea muistaa, mitä missäkin asiassa on tullut sanotuksi, mutta eipä se tunnu haittaavan. Riittää, että se kulloinenkin mielipide julistetaan perussuomalaisen ideologian ja kansan tahdon mukaiseksi.

Kokoomuspolitiikko Sampsa Kataja sanoi politiikan jättäessään kesällä 2014 osuvasti, että juridiikassa pitää tunnistaa ja tunnustaa tosiasiat, mutta politiikassa pitää arvailla, mikä mahtaa olla kansan käsitys tosiasioista.

Onko tarina tosi vai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan, kuten perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on osuvasti linjannut puolueen ideologian.

Lopuksi vielä ote tuosta Miettisen blogista:

Politiikka, joka ei tunnista totuuden ja epätotuuden eroa, on vaarassa ajautua joko puhtaaseen totalitarismiin tai yksinomaan valmiiksi omaksuttujen mielipiteiden ja identiteettien esittelyyn.

***

Kommentoinissa vanha sääntö: vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (13)

 1. Elina

  Kylläpä tähän sopiikin mainiosti taannoin Twitterissä näkemäni piirroskuva:

  https://twitter.com/sjwsnoke/status/768811741807423488

 2. Angie

  Mielestäni tässä persujen populismissa on sekin outo piirre, että persut luulevat edustavansa kansan enemmistön mielipiteitä. Aina kun joku persupoliitikko sanoo tai kirjoittaa jotain tökeröä ja typerää, niin hänelle itselleen on aina suuri yllätys, että muut eivät ajattelekaan samoin. Ja aina joudutaan selittelemään sanomisia ja tekemisiä, oli sitten kyse natsitervehdyksistä tai perse paljaana musavideossa esiintymisestä. Kuka näitä enää edes äänestää?

  • Jukka Tanttari

   Kyllähän kyseinen puolue, tyyli, puheet ja teot alkavat olla punnitut. Baarien takapöytien neropatit voivat toki olla lähes hauskojakin luontaisessa ympäristössään – ainakin jos joutuu kuuntelemaan vain vähän aikaa. Eduskuntaan valittuina taas … kun siellä tukan alla ei ollutkaan mitään, niin ei siellä ollut. Aamusaarnan lopuksi: Tervemenoa historian roskakoriin, perspuolue rp.

  • Hannu Ala-Olla

   Veikkaan etteivät enää luule enemmistöä edustavansa ja siksi kalastavat äänestäjiä niistä jotka edustavat mielipiteitä, joita mikään muu puolue ei tunnusta omakseen(ehkä KDtä lukuunottamatta). Puheissa tietysti pitää aina edustaa enemmistöä, oikeamielisyyttä ja muutosta parempaan. Puheita ne tietysti vain ovat ja onhan Soini jo linjannut että vaalipuheissa saa valehdella(ja vaalipuheitahan poliitikon puheet aina ovat, varsinkin populistisellaisen).

 3. Johannes Keränen

  Tuo perussuomalaisten näennäinen sekoilu on ihan johdonmukaista. Siksi he pyrkivät parhaansa mukaan heikentämään ihmisten luottamusta mediaan, oli sitten kyse gallupeista tai muuten vaan uutisista. Samalla he ylistävät valheellisia ”vaihtoehtomedioita” sillä ne tuottavat näennäisuutisina sitä samaa mistä perussuomalaiset puhuvat. Aika useasti myös perussuomalaisten oma puoluelehti on samoilla linjoilla. Myös sanojen merkitys hämärtyy niin jatkuvien sutkautusten kuin sanojen uudelleenmäärittelyn avulla.

  Näin saadaan luotua epävarmuutta missä kaikki tosiaan käy, vaikka tänään oltaisiin päinvastaista mieltä kuin eilen.

 4. erkki

  Eikös sellainen kymmenkunta prosenttia laumasta(mme) ole melkolailla vakiona protestipuolueiden kannattajia?
  Valtaa saadakseen alfaurokset/naaraat käyttävät kaikkia keinoja. Mielestäni nykytilanteessa todelliset hyväksikäyttäjät piilottelevat melkoisen taitavasti ”natsitervehtijäin ja perseenpaljastajien” viedessä huomion.
  Omat tavoitteet saadaan toteutettua persujen avustaessa. Toisinsanoen persuja vedätetään.
  Ajallaan sitten Timo, Teuvo jne on työnsä tehnyt ja Timo, Teuvo jne saa mennä…

 5. AMK

  työttömien kurittaminen,…hakee työtä mitä ei ole olemassakaan ,he(päättäjät ja lakien keksijät esim.12tonnii tienaava kuukaudessa ihan vakavalla naamalla sanoo ) ovat täysin ulalla,tarviisko he jotain mielialalääkkeitä sairauteensa??yleinen käytäntö on niin medialla kuin kansanedustajillekin puhumattakaan ministeristä työttömäthän ovat ihan omasta halustaan saaneet potkut,mutta entiset kansanedustat ei,joten heille pitää rahaan riittää joten otetaan sieltä mistä helpoiten saadaan työttömiltä,sairailta,eläkeläisiltä,opiskelioilta jne. mutta päättäjien kukkaroille ei käydä,vois olla ja varmaan onkin koska oli pitkä kesäloma ,palkkionkorotuksen aika.Paska koko hallitus EK:n juoksupoika hyväveli järjestelmän ylläpitäjä(ei kuulemma halunnut ilmaistyötä käytettävän 9 ekeen orjatyötä hah hahhaa)kunhan ei omalle kohdalle satu.Satuhan se on niinkuin moni muukin luvataan ja aijan kulussa mieli muuttuu ja exsellin käyrät.mikään ei ole niin epäoikeuden mukaista kuin suomineidon politiikka.missä uskotellaan tai oikeastaan valehdellaan ja omaa etua ajetaan.sitähän nyky hallitus tekee.
  No jaa eivät ne tajua kummiskaa……
  Lähetänkö vai en ykslysti …menköön

  • Angie

   Eipä ainakaan persujen älämölörasismi tai turvapaikanhakijoiden tai homojen arkielämän hankaloittaminen yhdenkään heitä äänestäneen pitkäaikaistyöttömän elämää paremmaksi muuta.

   • Jarkko

    ”Eipä ainakaan persujen älämölörasismi tai turvapaikanhakijoiden tai homojen arkielämän hankaloittaminen yhdenkään heitä äänestäneen pitkäaikaistyöttömän elämää paremmaksi muuta.”

    Suurin ongelma populisteissa on se, että et oikeastaan tiedä mitä äänestät äänestäessäsi populistia, koska heillä ei ole mitään ideologiaa eivätkä he erottele faktoja ja mielikuvitusta toisistaan. Populisti vaihtaa ”faktojaan” aina sen mukaan mikä ”fakta” milloinkin vetoaa äänestäjiin kalastellen ääniä joustavasti sieltä sun täältä.

 6. Rintsu

  Se oli eräs Timo Soini joka ennen jytkyä kirjoitti kirjan ”maisterisjätkä”.
  Siinä on jokunen rivi populismista, mikä ei ole ihme koska kyseinen Timo Soini aikanaan teki gradunsa politiikan populismista.
  Kirjassa on jokunen maininta hyvästä populismista, jollaista saattaa olla hassu sutkaus oikeassa paikassa heitettynä. Se toki vaatii JariTervomaista osaamista, kielitaitoa ja vikkeliä aivosoluja pystyäkseen heittämään nokkelan sutkauksen aiheesta kuin aiheesta.

  Kirjassaan on myös muutama siitä mitä populismi ei saa olla. Eli ei semmoista jossa syyllistytään solvauksiin tai heikomman polkemiseen. Himputtilainen kun en muista ihan sanatarkasti.

  Mutta pitäisikö minun hakea tuo kirja divarista ja lähettää se nykyiselle ulkoministeri Timo Soinille? Alleviivaten ne kohdat joissa sanotaan mitä populismi ei saa olla? Ja kysyä onko hän lukenut kyseisen kirjan?

 7. Kyosti Hyttinen

  Hah, viimeksi ”vahvan johtajan” aikana ei tunareita siedetty valtiomme johdossa. Vasta 1980-luvulla oli ensimmäinen ”itsenäinen tunarihallitus”, Holkeri, Sorsa ja Vennamo. Tämän jälkeen onkin maamme kehitys ollutkin lähes kokonaan yhtä alamäkeä ja vauhti ei kun kiihtyy.

 8. Sauli

  No, populismihan on ideologiattomien ideologia. Yhteentörmäyksiä sattuu, kun populistien kantakapakasta tutut töräytykset muutetaan kirjalliseen muotoon ja ne tavoittavat ns. sivistyneistön edustajat. Kansan syvien rivien edustaja saattaa olla aidosti hämmentynyt, mikä tässä hänen kommentissaan meni vikaan.

  Kansan syviä rivejä ei voisi vähempää kiinnostaa fiinit ideologiat ja kirjaviisaus. He reagoivat selkärangallaan sen mukaan, millä fiiliksellä sattuvat olemaan. Ja aika useinhan ne sattuvat olemaan lievästi sanoen vittuuntuneita kaikkeen liikkuvaan.

  Persujen kyseenalainen kunnia on ollut tuoda tämä väestönosa katettuihin pöytiin. Turha kuvitella, että muutos metsäläisestä lipeväksi city hipsteriksi sujuisi yhdessä tai kahdessa sukupolvessa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että meidän pitäisi hyväksyä törkeää käytöstä tai vastata samalla mitalla. Ehkä heihin tehoaa kärsivällinen ja ymmärtävä kasvatus aikuisten ihmisten tavoille. Tai sitten ei.

 9. Mauri Pulkkinen

  Minunkin korviini särähti perjantain Pressiklubissa Sampo Terhon käyttämä ilmaisu perussuomalaisten ideologia. Sellaista ei ole tai se on hyvin piilotettu.

  Kuka tietää yhdestäkään persujen linjauksesta sote-, koulutus/sivistys-, valtiontalous-, verotus-, jne. asioista, jotka on tehty valtion tasolla useamman vuoden aikajänteellä tai kunnallisella tasolla kehittämislinjauksista vastaavista asioista?

  Kansalaisten riemuksi ja suruksi persut näyttäisivät kunnostautuvan kylmän taktisella valinnalla haalia joukkoihin toisistaan kaukana olevia ”mediapersoonia”. Henkilöt ovat mm. arvokonservatiivisia tai yltiöliberaaleja hörhöjä, joilla ei ole ollut sijaa muissa puolueissa, mutta vetoavat erilaisiin uskonnollisiin, nationalistisiin ym. suuntauksiin sijoittautuneisiin ihmisiiin. Rosvot ja poliisit kohtaavat toisensa, homofoobikot ja kaikkea eteen tulevaa nylkyttävät ovat sulassa sovussa, nationalistille toisen maan nationalisti on absurdilla tavalla ”sielunveli” jne. Vapaamuurarihengessä suvaitaan omilta mitä vain, mutta totaalisella pahansuopuudella ja räävittömällä kielenkäytöllä käydään muiden kimppuun.

  Ideologian asemasta persuja yhdistää mitään häpeämätön narsistinen julkeus ja monesti täydellisestä tietämättömyydestä nouseva täydellinen varmuus totuudesta.

  Voisin ehkä kirjoittaa kauniimmin ja ymmärtävämmin, mutta sympatia on hukkaan heitettyä persujen kohdalla. Se on tullut liian moneen kertaan todistetuksi, mutta mielelläni vaihtaisin tyylin toiseksi, jos havaitsisin edes joskus pyrkimystä aitoon, asiaperusteiseen vuoropuheluun. Toivossa voin silti elää lapamadon tapaan.

Kommentoi »

Comments are closed