Kun kaikki käy

Populistinen liike voi esimerkiksi vastata yhtä aikaa ”vahvan johtajan” kaipuuseen sekä vaatia vallan palauttamista takaisin kansalle. Se voi esiintyä unohdetun köyhän puolestapuhujana ja samanaikaisesti kurittaa tätä ”yhteisten talkoiden” varjolla.

Tässä on populismin voima: se ei pyri ratkaisemaan yhteiskunnallisten voimien tai intressien ristiriitoja vaan käyttää niitä häpeilemättä hyväkseen.

Tämä on ote FT Timo Miettisen blogikirjoituksesta, joka selvitti minua jo kauan ja viimeksi eilisillan Pressiklubista lähtien vaivanneen asian. Pressiklubissa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho mainitsi perussuomalaisen ideologian selittämättä sitä mitenkään. Ei sitä ole kukaan muukaan koskaan selittänyt.

Perussuomalaiset pystyvät tosiaan samanaikaisesti vaatimaan vahvan ja haastamattoman puheenjohtajansa suulla kansanäänestyksiä, koska kyllä kansa tietää. He ovat hallituksessa tekemässä ennenkuulumattomia leikkauksia työttömyystukiin ja heikentämässä työntekijöiden asemaa. Samalla he julistavat, että työttömien ja työntekijöiden kurittamisen pitää loppua.

EU on aina ollut heidän mielestään liian vahva ja rajoittava, joten siitä on päästävä eroon. EU on kuitenkin liian heikko vastustamaan muslimien maahanmuuttoa, vaikka eilen Terhon mielestä EU oli vahva linnake maahanmuuttajia vastaan.

He vastustavat islaminuskoisten turvapaikanhakijoiden tulemista maahan, koska islam vihaa homoja. Samalla he vastustavat kiihkeästi homoseksuaalien oikeutta avioliittoon raamatunvastaisena. He vaativat ehdottomasti lapselle oikeutta isään ja äitiin, mutta ovat hallituksen turvapaikkapolitiikan pääarkkitehteina tehneet perheenyhdistämisen käytännössä mahdottomaksi.

14233042_10157329679360277_5527331380629202384_n

Kuva: Facebook/Jussi Saarelma

Ja niin edelleen, loputtomiin. Ei mitään yhtenäistä ja johdonmukaista linjaa missään asiassa, vaan kulloiseenkin asiaan suhtaudutaan ihan tunneperäisen mieltymyksen ja kannattajien oletetun mielipiteen mukaan. Luulisi joskus olevan vaikea muistaa, mitä missäkin asiassa on tullut sanotuksi, mutta eipä se tunnu haittaavan. Riittää, että se kulloinenkin mielipide julistetaan perussuomalaisen ideologian ja kansan tahdon mukaiseksi.

Kokoomuspolitiikko Sampsa Kataja sanoi politiikan jättäessään kesällä 2014 osuvasti, että juridiikassa pitää tunnistaa ja tunnustaa tosiasiat, mutta politiikassa pitää arvailla, mikä mahtaa olla kansan käsitys tosiasioista.

Onko tarina tosi vai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan, kuten perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on osuvasti linjannut puolueen ideologian.

Lopuksi vielä ote tuosta Miettisen blogista:

Politiikka, joka ei tunnista totuuden ja epätotuuden eroa, on vaarassa ajautua joko puhtaaseen totalitarismiin tai yksinomaan valmiiksi omaksuttujen mielipiteiden ja identiteettien esittelyyn.

***

Kommentoinissa vanha sääntö: vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

puheenaiheet politiikka
Kommentit (13)
 1. Kylläpä tähän sopiikin mainiosti taannoin Twitterissä näkemäni piirroskuva:

  https://twitter.com/sjwsnoke/status/768811741807423488

 2. Mielestäni tässä persujen populismissa on sekin outo piirre, että persut luulevat edustavansa kansan enemmistön mielipiteitä. Aina kun joku persupoliitikko sanoo tai kirjoittaa jotain tökeröä ja typerää, niin hänelle itselleen on aina suuri yllätys, että muut eivät ajattelekaan samoin. Ja aina joudutaan selittelemään sanomisia ja tekemisiä, oli sitten kyse natsitervehdyksistä tai perse paljaana musavideossa esiintymisestä. Kuka näitä enää edes äänestää?

  1. Jukka Tanttari
   11.9.2016, 09:27

   Kyllähän kyseinen puolue, tyyli, puheet ja teot alkavat olla punnitut. Baarien takapöytien neropatit voivat toki olla lähes hauskojakin luontaisessa ympäristössään – ainakin jos joutuu kuuntelemaan vain vähän aikaa. Eduskuntaan valittuina taas … kun siellä tukan alla ei ollutkaan mitään, niin ei siellä ollut. Aamusaarnan lopuksi: Tervemenoa historian roskakoriin, perspuolue rp.

  2. Hannu Ala-Olla
   11.9.2016, 22:35

   Veikkaan etteivät enää luule enemmistöä edustavansa ja siksi kalastavat äänestäjiä niistä jotka edustavat mielipiteitä, joita mikään muu puolue ei tunnusta omakseen(ehkä KDtä lukuunottamatta). Puheissa tietysti pitää aina edustaa enemmistöä, oikeamielisyyttä ja muutosta parempaan. Puheita ne tietysti vain ovat ja onhan Soini jo linjannut että vaalipuheissa saa valehdella(ja vaalipuheitahan poliitikon puheet aina ovat, varsinkin populistisellaisen).

Kommentointi suljettu.