Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktivointia ja lojumista

-Vielä kun jostain saisi täydelliset ja yksityiskohtaiset vastatoimintaohjeet siihen tilanteeseen, kun tämä homma osuu kohdalle.

Tämä oli ensimmäinen kommentti Facebookissa jakamaani Long Play-artikkeliin kuntouttavasta työtoiminnasta. Nostan hattua jutun tehneille tutkiville journalisteille, sillä ensimmäistä kertaa tähän ongelmaan on paneuduttu kunnolla ja jutussa kerrotaan kuntouttavan työtoiminnan historiaa ja sen nykyisiä käytäntöjä raadollisten esimerkkien avulla. Yksi esimerkki on Vantaan kaupungin palkattomalla työllä pyöritettävä suurpesula, josta olen kertonut täällä ja täällä. Long Playn artikkeli maksaa 4,90 euroa, mutta sen verran kannattaa silmien avaamisesta maksaa.

Niitä toimintaohjeita on kaipailtu ennenkin, mutta täydellisiä neuvoja ei voi antaa. Kuntouttava työtoiminta on lakisääteistä toimintaa, joten paras keino valmistautua on tuntea laki ja sen nojalla annetut soveltamisohjeet. Laki löytyy täältä ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirje täältä.

Lakiin ja ohjekirjeeseen kannattaa perehtyä viimeistään siinä vaiheessa, kun tulee kutsu aktiovintisuunnitelman laatimiseen. Siitä se aina alkaa. Lain mukaan työ- ja elinkeinotoimisto ja kunta ovat velvolliset laatimaan aktivointisuunnitelman yhteistyössä työttömän kanssa. Pitäkää huolta siitä, että paikalla oikeasti on myös TE-toimiston edustaja, sillä liian usein työttömältä vain pyydetään nimi valmiiksi tehtyyn aktivointisuunnitelmaan

Lain mukaan aktivointisuunnitelmaan on merkittävä henkilön koulutusta ja työuraa koskevat tiedot, arvio aikaisempien julkisten työvoimapalvelujen vaikuttavuudesta, arvio aikaisempien työllistymissuunnitelmien ja kunnan tekemien henkilöä koskevien suunnitelmien toteutumisesta ja  toimenpiteet, jotka voivat olla työtarjouksia, muita julkisia työvoimapalveluja, kuntouttavaa työtoimintaa, muita sosiaalipalveluja sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja. Jos näitä lakisääteisiä asioita ei ole kirjattu suunnitelmaan, niin vaatikaa niiden kirjaamista.

Ensiksi on selvitettävä mahdollisuus tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen toimenpide ja se tarkoittaa sitä, että ensin on käytävä läpi kaikki muut mahdollisuudet. Tämä unohtuu valitettavan usein kuntien virkamiehiltä, joiden ainoa toimeksianto omilta esimiehiltään saattaa olla kunnan ns. sakkomaksujen säästäminen ja palkattoman työvoiman haaliminen kunnalle.

On pidettävä mielessä, että kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja tarkoitettu vain niille, jotka jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Työkykyistä ei saa sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Jos teille tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa, niin kysykää kuka, milloin ja millä perusteella on määritellyt teidät palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenemättömäksi. Jos tällaista määrittelyä ei löydy, niin vaatikaa päästä terveysviranomaisten tutkittavaksi. Jos teidän sanotaan olevan alkoholiongelmainen ja elämänhallintansa menettänyt, niin kysykää perusteluja väitteelle.

Tässä vaiheessa teitä luultavasti uhataan karenssilla. Ei pidä säikähtää, sillä viranomaisten on noudatettava lakia ja olette vain vaatinut lakiin kirjattujen oikeuksienne noudattamista.

Nyt aktivointisuunnitelman teko luultavasti loppuu toteamukseen, että olette työkykyinen ja teille tarjotaan muita työvoimapoliittisia palveluja. Niihin kannattaa suostua.

Nämä ovat ohjeeni niille, joiden työkyvyssä ja -haluissa ei ole mitään vikaa eikä elämänhallinnassa puutteita. Jos koette olevanne sosiaalisen kuntoutuksen tarpeessa, niin vaatikaa saada sitä. Palkatta tehtävä työ rinta rinnan samasta työstä palkkaa saavan kanssa ei ole sosiaalista kuntoutusta, vaan orjuuttamista.

Jos ette valvo oikeuksianne, niin aktivointusuunnitelman laatiminen voi sujua näin:

13342921_1049893725056206_8172528435696528191_n

 Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (44)

 1. Ilona Asp

  Oman kokemuksen mukaan ainakin kuty-sopimuksen uusiminen tapahtuu helposti vain työttömän ja kunnan (sos.toimen) välisenä. Paperit sitten kyllä lähetetään TE-toimistoon kolmatta allekirjoitusta varten. Näin ainakin siellä, missä TE-toimistoon voi olla ”vähän” pitempi matka.
  Kuinkahan on, voiko työtön edes päästä työtykyasiassa lääkärin tutkittavaksi, jos sitä vaatii. Työttömän terveystarkastuksen hoitaa terveydenhoitaja. Hän ei kai voi antaa mitään lausuntoja?

 2. Olli

  Hyvä, että työttömien oikeuksia puolustetaan.

  Saattaisi olla hyödyllistä että Facebookissa olisi ihan oma ryhmänsä omistettuna aiheelle.

  ”TE-toimistoissa asioivat ja heidän läheisensä” tai jotain mielikuvituksellisempaa.

  Itselläni ei ole aikaa (eikä taitoa) ryhtyä ylläpitäjäksi.

  • Saku Timonen

   On siellä jo ainakin ”Ei pakkotyölle” ja ”Kuka kuuntelee köyhää”.

   • Olli

    Kiitos! Liityin Ei pakkotyölle – ryhmään. En itse olisi keksinyt sopivia hakusanoja noiden ryhmien löytämiseksi.

  • Servitus

   Myös ”Orjafirmat” -ryhmä ajaa työttömien asiaa.

 3. Jyrki

  Tyhmä kysymys. Mutta kun on kuntouttavassa työssä joka on luonnollisesti määritelty päättymään tiettynä aikana. Niin kun tuo ajankohta lähestyy, niin yleensä tullaan kysymään jatketaanko kuntouttavaa työtoimintaa. Eli haastatellaan miten on mennyt jne.

  Niin se kysymys on, onko tuo jatkosopimuksen tekeminen kuntouttavasta työstä aktiovintisuunnitelman tekoa vai ihan jotain muuta? Yleensä ne missä itse ollut on ollut vain sitä, että joku ei kumminkaan työvoimaviranomainen saapuu kyselemään niitä ja näitä. Jonko seurauksena sitten laitetaan yleensä nimi taas uuteen kuntouttavantyön sopimukseen ja se on ollut siinä riippumatta siitä, mitä keskusteltu.

  • Saku Timonen

   Lain mukaan kuntouttavan työtoiminnan jakson päättyessä aktivointisuunnitelma on uudistettava noudattaen mitä 3 luvussa aktivointisuunnitelmasta säädetään eli kyseessä on uusi aktivointisuunnitelma. Ilman sitä ei uusi jakso voi alkaa.

   • Jarkko

    En tiedä ehditkö lukemaan, mutta mitä mieltä Saku olet tästä, että jos kokee perusoikeuksiaan loukatun viranomaisten tai insituutioiden taholta. Sen sijaan, että haastaa instutuution tai viraston oikeuteen tai käyttää virallisia valitusreittejä. Haastaa siviilikanteella päätöksen tehneen virkamiehen tai työntekijän suoraan oikeuteen henkilökohtaisesti.

    https://suomimedia.wordpress.com/2016/09/07/miten-voitat-vakuutuslaakarit-ja-kelalaakarit-oikeudessa-95-varmuudella/

    Tilastojen mukaan mitä olen selvittänyt juttunsa voittaa paljon todennäköisemmin kun haastaa henkilön eikä instituutiota. Viralliset valitusreitit taas Suomessa eivät toimi kovinkaan hyvin turvaamaan perusoikeuksia. Lisäksi asian henkilöiminen tiettyyn päätöksen tehneeseen henkilöön näyttää tuottavan parempia tuloksi kuin kasvoton taistelu koko organisaatiota vastaan.

    • Tero Vanhanen

     Mielenkiintoinen lähestymistapa, jota voin hieman ymmärtääkkin.

     Toisaalta tuossa on vähän ”henkilökohtaisuuksiin menevää vendettan” makuakin ehkä säväys olemassa? Toisaalta jotkut virkajullit ehkä ovat sen ansainneetkin….

     Mutta mitkähän ovat tuon lähestystavan riskit?

 4. Syöpäläinen – kahdellakin tavalla

  Minulle tulee varmaan kutsu tuonne kuntouttavaan työtoimintaan. Kiva nähdä, miten ne kuntouttavat työkuntoon varaosista kasatun, rasitusaran polveni, leikatun toisen jalkani, josta on poistettu yksi lihas, palauttavat puoli metriä paksusuolta, pätkän ohutsuolta, peräaukon ja kaikki alapään poistetut lihakset ja kudoksen, eturauhasen, virtsarakon, häntäluun, siemenkukkulat, osan vatsakalvoa ja palauttavat toisen munuaisen toiminnan 60 prosentista sataan, sulkevat molemmat avanteet ja korjaavat sekä avannetyrän että toisen samanlaisen nivusen seudulta. Niin ja korjaavat kolmannen avanteen eli munuaiskatetrin jättämät arvet.

  Noista ei kuulemma synny sellaista invaliditeettia, että eläke olisi paikallaan. Tilani ei näet huonone. Eipä tosiaan. Mutta nythän tämä on hoidossa, kun päässee kuntouttavaan työtoimintaa tässä kuudenkympin kynnyksellä.

  • Erkki Posti

   Kaikki vaivasi paranevat varmasti kuuden kuukauden orjatyöllä. Arbeit macht frei!

 5. J-P

  Muuten hyvä artikkeli, mutta siitä puuttui eräs erittäin tärkeä yleispätevä ohje työkkärin jne. kanssa asiointiin.

  Tallentakaa kaikki keskustelut esim. kännykkään. Tämän jälkeen vastapuolen on paljon vaikeampi lähteä tekemään omia väitteitään keskustelun sisällöstä jne.

  Suomen lain mukaan keskustelun, johon itse osallistuu, saa tallentaa. Lisäksi tallentamisesta ei edes tarvitse (eikä ylensä kannata) kertoa muihin keskusteluun osallistuville.

 6. J-P

  …ja toinen pointti.

  Siinä vaiheessa kun kuntouttava työtoiminta näyttää väistämättömältä, yrittäkää tinkiä päivittäinen & viikottainen kesto minimiin.

  Käsittääkseni jo yksi päivä viikossa riittää siihen, että kunta vapautuu maksuosuudestaan (ns. ”sakkomaksu”)

 7. Tanttu

  Yksi asia, mitä usein miettinyt: miksi vasta maahan muuttaneet, jotka odottavat kielikurssille tai eivät pärjää ns. Kotouttamiskurssilla, eivät voisi päästä mukaan kuntouttavan työtoiminnan ryhmiin? Eikö voitaisiin puhua kotouttavasta työtoiminnasta, jonka aikana pääsisi varmasti paremmin suomalaisten kanssa ja saisi mahdollisuuden harjoitella suomen kieltä suomalaisten kanssa. Kuntouttavan työtoiminnan menetelmät voisi toimia tässä hyvin. Toisin termit voisi muuttaa: aktivointisuunnitelma kuulostaa kauhealta, ihan kuin,lähtökohtainen odotus on, että työtön=passiivinen. ’kuntouttava’= epäkelpo.

 8. Mikko J. Kesonen

  Viranomaiset tulkitsevat lakia kohdan 10§ mukaan. Jo pelkästään 500 pv yhtäjaksoinen työttömyys velvoittaa osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan.

  • Erkki Posti

   Yli 25-vuotiaille raja on 500 tai 500+180pv. Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan järjestää ennen ao. aikarajoja vain ”asiakkaan” omasta pyynnöstä (15§).

 9. elm

  ”Pitäkää huolta siitä, että paikalla oikeasti on myös TE-toimiston edustaja, sillä liian usein työttömältä vain pyydetään nimi valmiiksi tehtyyn aktivointisuunnitelmaan.”

  Ja lisäisin tuohon vielä sen, että pitäkää huolta, että olette myös itse olleet paikalla työllistämis- tai aktivointisuunnitelmaa tehdessä.

  Muistutan vielä sellaisesta yleispätevästä koko elämää koskevasta ohjeesta, että sopimus ei koskaan voi olla yksipuolinen. Jos aktivointisuunnitelma on yksipuolinen, se ei silloin ole sopimus. Nimeä ei ole pakko laittaa alle, jos kyseessä on suunnitelma, jota ette itse hyväksy, tai suunnitelma, jonka tekemisessä ette itse ole olleet osapuolena.

  Älkää allekirjoittako sellaista, mitä ette hyväksy. Mielivallan ei tule kuulua viranomaistoimintaan. Allekirjoittamaan he eivät voi pakottaa.

  Ja tähän loppuun vielä jälleen muistutukseksi Suomen perustuslain 18 pykälä, joka kuuluu: Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.

  Voitte myös haastaa viranomaista kysymällä toteutuuko tämä laki työnvälityksessä teidän kohdallanne. Voitte myös asiallisesti kysyä virkailijan mielipidettä tuosta perustuslaillisesta oikeudesta. Herätellään heitä vastaamaan.

  • elm

   Seuraavan kerran työllisyyspalvelujen uudistuksesta kuullessanne voitte (kansanedustajalta, kunnanvaltuutetulta, TE-toimiston viranomaiselta, ministeriltä jne) kysyä myös seuraavaa:

   – tullaanko työnhakijan kanssa tekemä työllistymissuunnitelma (tai ”aktivointisuunnitelma” – millä nimellä sitä sitten tulevan uudistuksen jälkeen tullaan kutsumaankaan) tekemään työnhakijan itsemääräämisoikeutta (ja siten perustuslain 18 pykälää) kunnioittaen?

   – velvoitetaanko työllistymissuunnitelmaa tehtäessä viranomaispuolta kunnioittamaan työnhakijan itsemääräämisoikeutta oman työnhakunsa suhteen? (itsemääräämisoikeus omaan tulevaisuuteen ja päätösvalta siitä, millaista työtä haluaa tehdä. Esimerkiksi se, että epäeettistä työtä ei tarvitse tehdä).

   – aiotaanko työllistymissuunnitelmaa tehdessä käyttää TE-toimiston virkailijan päätös- sekä mielivaltaa vai voiko työllistymissuunnitelmaa kutsua aidosti sopimukseksi, jossa on kaksi tasavertaista osapuolta?

   Tällähän hetkellä mielivalta ja määräily on valitettavan totta. Ja se vaikuttaa meihin kaikkiin itsemääräämisoikeuttamme mitätöiden ja luottamusta kokonaisvaltaisesti koko yhteiskuntaa kohtaan heikentäen. Perustuslain 18 pykälää ei tunnu kunnioittavan kukaan työvoimaviranomaisista – lienevätkö unohtaneet koko pykälän?

   Haluaisin kiinnittää huomionne myös kahteen hieman samankaltaiseen sanaan: työllistymissuunnitelma ja työllistämissuunnitelma. Kiinnittäkää huomionne siihen kumpaa omasta tilanteestanne puhuttaessa käytetään. Siinä missä ensimmäinen voi aidosti kuvata tavoittetta asianomaisen työllistymiseen, voi jälkimmäinen – joko tarkoituksella tai tahattomasti – viitata siihen, että tavoite on vain työllistää ihmistä, työllistymisestä viis.

   Kaksi hyvin eri asiaa.

  • J-P

   > Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.

   Kuuluuko kuntouttava työtoiminta tämän piiriin, sillä eihän ilmaistyöllä mitään toimeentuloa saa? 😛

 10. elm

  Longplayn facebook sivuilla jutun yhteydessä on tämä tieto:

  ”Työttömille juttu ilmaiseksi: lähetä vain meili ”uusin juttu kiitos” osoitteeseen anu@longplay.fi. Ei todistuksia, luotamme kyllä. Saat paluu postissa pdf-version heti kun Anu ehtii purkaa mahdollista sumaa viikon alussa.”

  Eli ei maksa työttömille edes sitä vitosta.

 11. Rintsu

  Huolestuttavinta on se, että idea siitä, että työtä tarvitsee tehdä mutta siitä ei tarvitse maksaa palkkaa leviää kuin syöpä.

  Rakennusliitto juuri sahasi oman oksansa ilmoittamalla, että kun hommaa kutsutaan ”kokeiluksi” niin sementtisäkin kantamisesta ei tarvitse maksaa kuin kuusi euroa tunnilta.
  Rakennustyömaalla ei ole ensimmäistäkään ”harjoiteltavaa” tehtävää. Jos pitää harjoitella sementtisäkin kantamista, niin siihen tarvitaan vain yksi sementtisäkki jota voi kanniskella paikasta toiseen. Sen sijaan jos niitä sementtisäkkejä kantaa työmaalla niin se on ihan oikeaa työtä. Josta siis ei enää tarvitse maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

  Kaupan ala on jo hinkumassa samaa saadakseen puolitettua hyllyntäyttäjien ja pullopalautushenkilökunnan palkat, mutta PAMilla näyttää vielä olevan selkäranka tallella.

  • töytön

   Joo taispa mennä liitto vaihtoon. Siellä saunailloissa hyvät juomat tainneet olla herroilla ja nimeä paperiin. EKn herrat riemuissaan.

   • Rintsu

    Mulla on sellainen käsitys, että et ole ainoa. Itse asiassa rakennusliiton postilaatikon täyttövauhti on tällä hetkellä melkoinen. Jos tiilenkantajalle ei tartte maksaa mitään niin ei muurarilla kauaa kestä hoksata, että hänellekään ei kohta tartte maksaa mitään.

    Jos taloyhtiö tilaa tusinan autosähkötolppaa niin siinä on pirusti kaapeliojaa kaivettavana. Joka sen kaivaa tekee työtä eikä ”kokeile” sitä.
    Eikä taloyhtiön lasku pienene sillä, että firmamme käyttää ”kokeilijoita”.

    Jos taas viet autosi ”amiskorjaamoon” niin lasku on pienempi kuin merkkikorjaamossa mutta saat varautua siihen, että hommassa menee kauemmin. Työn tekevät opiskelijat (jotka eivät saa palkkaa) mutta sitä tehdään niin kauan, että opettaja suorituksen hyväksyy. Sen vuoksi sitä kutsutaan ammattikouluksi eikä alipalkatuksi työksi.

    Sen sijaan tossa rakennusliiton asiassa tehdään laskutettavaa työtä puolitetulla palkalla olematta opiskelija. Eikä palkinnoksi ole luvassa ammattimiehen papereita eikä pysyvää työpaikkaa.

    Joten on ihan asiallista kysyä, että kuinka paljon viinaa on pitänyt tarjota, että ammattiliitosta tommoinen paperi allekirjoitettuna lähtee?

 12. Ph

  Meikäläistä ihmetyttää edelleen myös se, että henkilö, joka ei ole TE-toimiston mukaan työtön (eikä näin ollen oikeutettu myöskään mm. palkkatukeen), koska osa-aikatöissä yli 4 h/vko, voidaan myös tuon 500 pv:n nojalla pakottaa kuntouttavaan työtoimintaan.
  Jos on jo vuosia tehnyt töitä kuitenkin edes sen min. 4-10 h/vko (kausittain enemmänkin, mutta päästen vain satunnaisesti siihen 18 tuntiin/vko, jolloin ei tarvitse olla työvoimaviranomaisten kanssa enää missään tekemisissä), niin kuinka joku kehtaa väittää, että kyseinen henkilö on täysin kuntoutuksen tarpeessa oleva ja passiivinen ”kotona makoilija”.
  Itse en kyllä edes ehdi missään makoilemaan, kun on lapset, eläimet (ja niiden kanssa joutuu pitämään tiukan vuorokausirytmin), talo/puutarha/piha yms., eli pitävät siitä kyllä huolen, että en pahemmin jouda sammaloitumaan, kun näiden ohella teen vielä satunnaista sivutyötä kotona, jos/kun ehdin.
  Näinkin on kuulemma kuitenkin käynyt monelle, että katsotaan silti olevan aktivoinnin tarpeessa, vaikka ei olis työkkärin lakien mukaan enää edes työtön. Mutta jos saa sitä soviteltua edes muutaman lantin, niin jonkun lain mukaan voidaan näköjään määrätä vielä kuntouttavaan työtoimintaan.
  Omalla kohdalla meni siis näin, että tämän yhden virkailijan (joka pakotti aktivointisuunnitelman tekoon) mielestä olin erittäin paljon kuntoutusta ja aktivointia kaipaava ja muuten ilmeisesti vaarassa jämähtää jonnekin, viis siitä, että tein jo osa-aikatöitä ym.. Eikä suostunut kysyttäessä myöntämään edes sitä, että kyse on pelkästään jostain kaupungin sakkomaksuista. Naamioi siis asian näin ja yritti saada asian näyttämään siltä, että kaikki tehdään omaksi parhaakseni, kun nyt aivan selvästi tarvitsin kovasti sitä kuntoutusta.
  Tosin sitten yhdessä sivulauseessa vähän tuskastuessaan arvosteluuni puuskahti myös, että ”kyllä työmarkkinatuen kuuluu olla vastikkeellista” ja hänen mielestään olisi ilmeisesti sitten pitänyt ottaa vastaan ilmaisorjahomma jossain kaupungin toimipisteessä, tehden samaa työtä kuin mitä nyt teen TES:in mukaan palkattuna.
  Onneksi sain lopulta hommattua itseni muuanne toisenlaiseen työtoimintaan.
  Mielenkiintoista vaan sekin, että nyt myöhemmin toinen virkailija oli sitten taas ihan toista mieltä ja vapauduin työtoiminnasta. Ei nähnyt kohdallani mitään järkeä siinä, että käyn jossain kuntouttavassa työtoiminnassa ja sopimusta ei enää jatkettu/uutta suunnitelmaa tehty. Sain uuden ajan työkkäriin tilanteen tarkastusta varten 5 kk päähän ja ohjeeksi vain yrittää kasvattaa työtuntimäärää mahdollisuuksien mukaan tässä nykyisessä firmassa, jossa olen osa-aikaisena (vakituisena) työntekijänä.
  Tuntimäärä onkin vuosien varrella noussut tasaista tahtia ja toivon mukaan vielä nousee…

  • Saku Timonen

   Tästä ongelmasta olen kerran kirjoittanut. Kuntouttava työtoiminta on takuulla ainoa sosiaalipalvelu, johon myös työssä käyvä voidaan pakottaa. Lain kirjain täyttyy juuri ja juuri tarkoitushakuisesti tulkiten, mutta lain henkeä vastaan tämä sotii. http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/04/07/sosiaalipalvelua-pakolla/

   • Tero Vanhanen

    Jotenkin tämä on niin käsittämätöntä, että tämä menee multa ihan täysin yli hilseen.

    Normaalisti käsitän asioita aika hyvinkin omasta mielestäni (joo, pidän itseäni fiksuna ja muutkin pitää)

    Olenko jossain Absurdiastaniassa tai peräti unessa…pakko nipistää…aargh!

 13. AMK

  Työkyvytön-ei työkyvyttömyyseläkettä-kuntouttava työtoimintako tekee työkykyisen no jaa ennen kaikkea se tekee sen että pää menee sekaisin entisestään,vaikka päässä ei ollut ikinä mitään vikaakaan vaan kädet eivät toimineet,kuntouttava työtoiminta parantaa kaikki vaivat mikäli uskomme päättäjiä ja vielä paremmin se toimii kun uhkaillaan ja otetaan ruokarahat pois tätähän nykyhallitus ajaa takaa vaikka jossain sanoi ettei kannata ilmaistyötekoa??? mitähän tarkoittikaan??arvaattomia ovat herrojen tiet?exellin käyriä katsoessa.Ja tämä kaikki ”me ajatellaan vain sinun parastas”i,koska itse et osaa ajatella ala atria ministerit ja kansanedustajat joita puheenjohtaja johtaa.eikö se jo mietitytä että kansanedustaja ei osaa käyttää omia aivojaan vaan hänelle sanellaan ylhäältäpäin miten toimitaan eivät he olen sanan oikeassa merkityksessä kansanedustajia vaan diktaarikon käskyläisiä+

 14. erkki

  Muutama lainasäe!
  [avainsanoja: nuijasota, Jaakko Ilkka]
  ——–
  ”Ken vaivojansa vaikertaa,
  On vaivojensa vanki,
  Ei oikeutta maassa saa
  Ken itse sit’ ei hanki.”
  ——-
  Mut varmaan Ilkan neuvo tää
  Viel’ elää kansan suussa:
  Kauniimpi orjan elämää
  On kuolo hirsipuussa.

  Runollisen vapauden kääntäen: Ei kukaan oikeuksiasi puolusta, itse se on tehtävä.
  Ilkka tosin taisi luopua ja joutui hirteen, mutta niin moni siellä jo (omalla tavallaan) onkin

  Lähde: Kramsu, Kaarlo 1887: Runoelmia. Werner Söderström, Porvoo.

  • Rintsu

   Jaakko Ilkan (ja nuijasodan) muistomerkki on Ilmajoella. Kävin ensimmäisen kerran äitini kohdussa ja tulen käymään niin kauan kuin henki pihisee.

 15. liisa hirvonen

  Mitä ne ihmiset ajattelevat, jotka puolustavat yhä palkattomia töitä? Mitä he, jotka ovat vuosikausia torjuneet asian mielestään? Se ei ole sinänsä ole erityisen mielenkiintoista, vaan se, kuinka nopeasti he unohtavat oman välinpitämättömyytensä.

  Hannah Arendt kuvaa tämän nopsan muutoksen hyvin teoksessaan ”Totalitarismin synty”. He eivät käsittele asiaa ja ovat siksi aina olemassa, kääntämässä frakkiaan ja takkiaan. He eivät järkyty, he eivät suutu, he eivät nähneet eivät kuulleet he eivät voineet käsittää he eivät voineet mitään.

  Vaikka se kaikki oli heidän ja meidän kaikkien silmien edessä koko ajan.

 16. Jude Vihervaara

  Juolahti vain mieleeni:

  Mitä mahtaa seurata, jos kuntouttavassa työtoiminnassa hoitaa tehtävänsä alle sille osoitettujen laatustandardien, ts. olisi laiska, huono ja epätäsmällinen työntekijä. Raahautuisi toki paikalle, mutta puhuisi suunsa puhtaaksi asiakaspalvelutehtävissä, toimisi jollain tuotantolinjalla siten, että laaduntarkkailu takuulla palauttaisi tavaran takaisin linjastoon, siivoaisi vähän sinne päin jne. Tekisi työnsä tavalla, joka olisi suoraan suhteessa siitä saatuun korvaukseen. Mikä tästä voisi olla seurauksena? Potkut?

  • Milla N.

   Siitä taitaa olla seurauksena se, että joutuu kuntouttavasta pihalle (eli työtoimintapaikka ilmoittaa työkkärille että nyt on hommissa ongelmatapaus) ja sitten pamahtaa karenssia, luultavasti sen kolmen kuukauden verran koska on ”hylännyt työpaikan” tai jotain sellaista.

  • liisa hirvonen

   TTL Luku 2a Työvoimapoliittisesti moitittava menettely (=minkä syiden perusteella voi saada karenssin).

   • Alpo T. Punki

    Tuopa minuakin kiinnostaa tai ihmetyttää! Kävipä nimittäin niin, että sain kuin sainkin duunia liukuhihnalta. Korvaus ei ollut mitenkään ihmeellinen, mutta olipa työtä.
    Jostain syystä duunipaikan joka kuukautisessa kokouksessa tuntui aina olevan asialistalla se, että tuotanto tahti ei ollut riittävän tiukka. Pari ekaa kuuta annoin sen mennä oman kokemattomuuteni piikkiin, mutta lopulta rupesi ihmetyttämään, kun mikään ei tuntunut riittävän.
    Mitenkäs tämmöinen anekdootti mahtaa istua kuntouttavaan työtoimintaan? Voidaanko kuntoutettavalta vaatia aina vain enemmän ja enemmän sillä uhalla että kuntoutettava leimataan ongelmatapaukseksi ja pistetään karenssiin?

 17. Teemu Salohalme

  Työkkärin toiminta on ollut epäilyttävää minunkin kohdallani. Viime kevättalvella oli tapaaminen ja siellä virkailija ilmoitti, että koska työttömyyteni on jatkunut niin pitkään, (lainaus) ”ei ole enää muuta kuin mahdollisuutta kuin siirtää sinut työvoiman palvelukeskukseen. En anna sinulle nyt muuta vaihtoehtoa.”

  Sitten virkailija heitti eteeni jonkun ohuen läpyskän, jossa oli kivoilla pallukoilla mainittu jotain abstraktia, mitä tämä palvelukeskus tekee. Jotain tukemista ja vastaavaa. Yritin kysyä, että mitä hyötyä tästä minulle muka on ja mitä siellä tehdään, mutta virkailija vain toisti näitä ”tuetaan työllistymistä” -fraaseja. Lomakkeessa oli kohta ”miksi siirryt palvelukeskukseen”. Sanoin, että ei minulla ole mitään tarvetta siirtyä siihen ja että en tiedä, mitä siihen kirjoittaisin. Virkailija sanoi, että ”et ainakaan kirjoita siihen, että virkailija pakotti”, mikä oli tietenkin juuri se, minkä siihen kirjoitin – koska näin oli.

  SItten virkailija käytännössä karenssilla vihjailemalla – ei toki suoraan sanonut – pakotti, tai velvoitti, minut pistämään nimeni alle siirtolomakkeeseen. Y

  Poistuin huoneesta vähän ällistyneenä. Liikennevaloihin ennätettyäni otin kännykän taskusta ja googletin nopeasti tästä palvelukeskuksesta, josta en ollut aiemmin kuullut sanaakaan. Kävi ilmi, että kyse on täysin vapaaehtoisesta toiminnasta johon ei sisälly minkään sortin pakkoa. Lisäksi – minkä virkailija jätti mainitsematta – annoin oikeuden mm. terveystietojeni tarkasteluun, mikä on mielestäni ihan periaatteesta väärin.

  Marssin takaisin ja tavoitin kyseisen virkailijan kopiohuoneesta mapittamasta hakemusta. Saattaa olla, että sanoin vähän painokkaasti että ”sinä valehtelit” ja että ”kyse on täysin vapaaehtoisesta toiminnasta” ja vaadin lomaketta takaisin.

  Virkailija kieltäytyi antamasta. ”Minähän en sinulle tätä anna”, hän sanoi ja heilutti lomaketta kädessään.

  SIinä vaiheessa sanoin, että voin hakea poliisit kaverikseni alakerrassa sijaitsevalta poliisilaitokselta ja tullaan yhdessä hakemaan se paperi, lomake oli hyvin nopeasti käsissäni saatesanoilla ”siinä on, nyt voit häipyä”. Käskin vielä mennessäni häpeämään.

  Tein asiasta valituksen oikeusasiamiehelle, joka ei löytänyt tapauksesta virkavirhettä, mutta totesi kyllä, että ihan kaikkea tietoa palvelukeskuksen toiminnasta ja sen pakollisuudesta ei nyt ollut asiakkaalle annettu.

  Mainittakoon toki, että juttelin erään esimiehen kanssa työkkärissä tapauksen jälkeen ja sain asiallista palvelua ja kuulevaa korvaa – sekä myöhemmin soiton palvelukeskuksesta ihmiseltä, joka kertoi minulle juurta jaksain mistä on kysymys. Mutta jolle sanoin, että tämän yhden virkailijan toiminnan johdosta minulla ei ole minkäänlaista luottoa palvelukeskuksen toimintoon, että sori ja ei kiinnosta.

 18. Tero Vanhanen

  Onko kukaan yrittänyt koskaan mitään lakialoitetta tämän epäkohdan korjaamiseksi?

  Mitenkä laki pitäisi muotoilla? Itse en saa oikein mistään järkevästä kiinni. Mitä pitäisi muuttaa lainsäädännössä, jotta tämmöinen p****eily loppuisi viranomaisten toimesta?

  • liisa hirvonen

   Kannattaa lukea tuolla edellä mainittu LongPlayn juttu. Siinä kerrotaan mm tämän lain syntyhistoria ja miten lakia toteutetaan sekä sekin mitkä puolueet ovat eduskunnassa kritisoineet sitä ja mitkä puolustaneet. Hyvää, laadukasta journalismia! Jutun voi tilata/ostaa täältä: longplay.fi

 19. Pete Maunu

  En omalta kohdaltani ole havainnut asiassa ongelmaa. Olen siis moisessa kuntouttavassa työteeskentelyssä. Neljä päivää viikossa, 4 tuntia päivässä. Mulle tulee rahaa sillä 841e/kk (sis lapsikorotus) +asumistuki 280e, ja saan vielä kaupan päälle kahvit ja sämpylän. Niin ja kuntosali, bussikortti ja muuta härpäkettä. Menoja on vuokran omavastuu 50e. Mitä mulla olis valitettavaa?

  • Jyrki


   Niin ja kuntosali, bussikortti ja muuta härpäkettä.

   Itse kyselin vastaavia omasta 9e orjatyöstä. Vastaus oli, että ne on tarkoitettu vain palkkaa saaville joten eivät ole minun eikä muunkaan 9e orjan ulottuvilla vaikkakin tekevät samaa työtä palkkaa saavien kanssa.

  • Pekka Rantamäki

   Kuntouttavasta työtoiminnasta saat vain 9 euroa/päivä kulukorvausta, muu osa tuloistasi tulee muulla perusteella. Työttömyyskorvauskin tulee ymmärtääkseni työtyömyyden perusteella – siis sen perusteella, että nimenomaan ET tee työtä. Tietysti voit halutessasi laskea vaikka asumistuet, lapsilisät ja syntymäpäivänä saamasi lahjarahat korvaukseksi tekemästäsi työstä, mutta aika hassu laskutapahan se olisi.

 20. Pertti I. Ikonen

  Olen ollut useita jaksoja 20 vuoden aikana työttömänä ja minua yhä ihmetyttää kuka ja ken haluaa kieltää käytännössä kokonaan työttömien omaehtoisen opiskelun. Olisiko jo aika selvittää tuo taho mikä suhtautuu työttömyysturvassa äärettömän kielteisesti työttömien omaehtoiseen opiskeluun. Onko mahdollisesti tuo em. henkilö ollut ja on edelleen TEMin Oivio? Kysyn vaan.

  • Jarkko

   Olen aktiivisesti yrittänyt hakea koulutuksiin aina työttömänä ollessani jos ne koulutukset ovat vähänkään järkeviä ja niistä saa vaikka työturvallisuus ja ensiapukortit voimaan ja pääsee päivittämään osaamista omiin aikaisempiin koulutuksiin liittyen. Nykyään tosin kun maakunnassani työttömyys pyörii 20%-25% ja koulutusmäärärahoja on pienennetty ei tahdo enää koulutuksiin päästä. Vaikka yrittäisi tehdä kuinka hyvät hakemukset.

   Ainakaan itselleni ei ole tyrkytetty kuntouttavaatyövoimintaa. Eivät varmaan kehtaa kun olen joskus nuoruudessani urheillut melkein huipulla ja nykyäänkin vielä hyvässä kunnossa. Olisihan se ironista jos kaltaiseni hoikka yli 3000m cooperin testissä juokseva mies laitettaisiin kuntouttavaan työtoimintaan itseäni huonokuntoisemman ja lihavamman viranomaisen toimesta kuntoutumaan vaikka jokainen voi miettiä kumpi meistä on kuntoutumisen tarpeessa.

   Työkokeilua ovat kyllä tyrkyttäneet. Työkokeilupaikan löytäminen on kiven alla kysyin 20 eri yrityksestä työkokeilu paikkaa vaikka se ei olisi maksanut yritykselle mitään niin siltikään mihinkään ei päässyt mihinkään. Lopulta pääsin johonkin varastolle kuukaudeksi työkokeiluun vaikka minulla on varastotöistä vuosien kokemus ja voimassa olevat trukkikortit ja muu alan osaaminen. Siellä sitten purettiin ruuhkaa kuukausi kokeilemassa alaa mitä olen tehnyt aikaisemmin täydellä palkalla monta vuotta.

  • Jyrki

   Kyllä, itse näen, että kaikki opiskelu vaikka sitten kuntouttavassa työssä tai ilman pitää sallia ehdoitta. Nyt se ei käy päinsä. Ja jos sen saa onnistuu voi työtön joutua melkoiseen todisteluun ja vakuutteluun, että tämä on hyvä juttu hänen kannaltaan.

   Sen sijaan jos työttömälle tarjotaan jotain koulutusta työvoimaviranomaisten taholta. Niin se tuntuu olevan automaattisesti työttömän kannalta hyvä. HUOM! Mutta yleensä vain työvoimaviranomaisen mielestä. Ja nythän ei kiistetä sitä, että työvoimaviranomaisten tarjoama koulutus ei voisi olla myös ihan fiksusti järjestetty ja johtaakin johonkin. Vaan ongelma se, että työtön ei todellakaan voi itse valita koulutuksiaan.

   Koska koulutuksien takana pyörii pääsääntöisesti kaiken maailman huuhaa kouluttajat ja ilmaista orjatyövoimaa koulutuksen kautta välittävät kouluttajat, jotka tarvitsee juuri nyt uutta ainesta sisään, että bisnekset pyörisi.

   Joten kaikki omatoimisuus ja itse opiskelupaikan löytäminen/saaminen on pahasta työttömän kohdalla. Jollei koulutus ole sitten poimittu työvoimaviranomaisten ja varmaan heidän hyvä veli/siskokerhojen keksimiltä listoilta. Ja siihen toki löytyy myös aina sopiville opiskelijoille rahaa vaikka sitten työttömyyskorvauksen muodossa niin kuin yleensä. Toki orjatöitä senkin eteen on tehtävä usein miten ja paljon sehän on koko työvoimaviranomaisten tarjoaman koulutuksen syvimpiä ydinasioita.

   Tähän johtopäätökseen olen itse päätynyt pyörittyäni tuollaisissa työvoimaviranomais/byrokratiarattaissa. Olenko väärässä vai oikeassa? Totuutta tuskin koskaan saa kuulla hommaa pyörittävien suusta. Mutta siitä voidaan lähteä, että tottakai olen väärässä.

 21. Markku Perttula

  Kaikki sympatiat muuten Teppo Palmroosille.
  Mutta tuo Rip Kirpy parodia ei osu maaliin siinä suhteessa, että herrasmiesetsivä Kirby oli todellisuudessa köyhien ja vähävaraisten puolustaja A.Raymondin sarjakuvassa.

Kommentoi »

Comments are closed