Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Päiväläiset ja huutolaiset

Suomessa työvoimatoimistojen yli kolme kuukautta auki olleista paikoista puolessa palkka muodostuu provisio- tai yrittäjäpohjalta. Työtä riittäisi myyntiedustajille, francising-yrittäjille, taksinkuljettajille, puhelinmyyjille. Keikkasiivoojaksi pääsisi heti kymmenen euron tuntipalkalla. Suomalaiset eivät karttele näitä töitä nirsoutensa tai kokopäivätyön kulttuurin takia vaan siksi, ettei niillä tule toimeen.

Näin kirjoittaa Juha Siltala keikka- ja silpputyöstä paluuna entiseen Kalevi Sorsan säätiön julkaisemassa tutkimuksessaan. Muun muassa Pentti Haanpään kirjallisuussitaateilla elävöitetty tutkimus kannattaa lukea ja se löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Vuosikausia työelämän ja sosiaaliturvan muutoksia seuranneena olen tullut siihen tulokseen, että päättäjämme ovat kääntämässä ajan ratasta ainakin sata vuotta taaksepäin. Olemme palaamassa luokka- tai peräti sääty-yhteiskuntaan, jossa työläiset tekevät työtä palkalla, jolla ei elä eikä kuulemma tarvitsekaan elää.  Ay-liikkeen heikentäminen ja työehtojen täysin vapaan sopimusoikeuden ihannoiminen ovat ajamassa työntekijät sellaiseen asemaan, että he alkavat suorastaan kilpailla siitä, kuka tekee työtä halvimmalla. Näin käy, kun työttömiä on oven takana jonossa eikä minkäänlaista minimipalkkaa tunneta. Halvimman tarjouksen tehnyt voittaa. Tämä koskee tietenkin vain jo valmiiksi huonosti palkattuja töitä, johtoporras pystyy kyllä neuvottelemaan itselleen kelvollisen sopimuksen.

Kun palkka ei riitä edes välttämättömään, niin tietenkin rahaa on saatava jostain lisää. Avuksi tarjotaan ns. Saksan mallia, jossa osa palkasta tulee sosiaalitukena yhteiskunnalta. Tässä uudenlaisessa sosialismissa yhteiskunta maksaa verovaroista palkkaa työntekijälle, joka työskentelee tuottamassa voittoa yksityiselle yritykselle. Palkanmaksu on sosialisoitu, mutta työn tuloksesta saatava voitto kuuluu yritykselle.

Mistä sitä palkkana maksettavaa sosiaalitukea sitten saadaan? Tietenkin verovaroista, joiden kertymä tällä menolla alenee. Pienestä palkasta maksetaan pienet verot ja yhteiskunnan resurssit hupenevat. Siispä pitää ruveta säästämään muista sosiaalimenoista, koska työnantajat tarvitsevat yhteiskunnan ylläpitämän työvoiman.

Tämä säästäminen on ollut menossa jo kauan ja tällä hallituskaudella se kiihtyy. Valtio aikoo säästää vanhuspalveluista ensi vuosikymmenellä joka vuosi lähes miljardi euroa. Kymmenessä vuodessa vanhusten palveluista aiotaan mahdollisesti säästää siis lähes 10 miljardia euroa, kertoo Aamulehti. Vanhuspalveluihin luetaan kuuluviksi vanhusten omaishoidon tuki, kotihoito, tavallinen ja tehostettu palveluasuminen, vanhainkodit sekä pitkäaikaishoito terveyskeskusten vuodeosastolla.

Jätetäänkö vanhukset hoitamatta, jotta yrityksille voidaan jakaa tukea verovaroista työntekijöiden palkanjatkeeksi? Ei nyt sentään, mutta entiseen voidaan tässäkin asiassa palata. Sata vuotta sitten köyhät vanhukset myytiin huutolaisiksi. Samoin tehtiin kaikille niille, jotka nykyisin ovat sosiaalihuolloin asiakkaina. Vuosittain pidettävässä huutolaisauksuunissa vaivainen myytiin sille, joka lupasi laskuttaa hänen elättämisestään yhteiskuntaa vähiten. Huutolaisuuteen sisältyi velvoite tehdä ostajalle työtä kykyjen mukaan ja epäilemättä joskus ylikin.

Nykyisinkin huutolaiskauppaa on tehty yhä enemmän sitä mukaa, kun hoiva-alan yritykset ovat tulleet markkinoille. Kunnat kilpailuttavat vanhustenhoidon ja yleensä halvin tarjous voittaa. Koska yrityksen on joka tapauksessa tuotettava voittoa omistajilleen, niin liian halvan tarjouksen tehnyt kilpailutuksen voittaja tinkii tietenkin hoidon laadusta ja henkilöstömitoituksesta.

Tämä nykyajan huutolaisuus tulee lisääntymään, koska sote-uudistuksen johtavaksi periaatteeksi otettiin yllättäen yhtiöittäminen. Julkisen sektorin on yhtiöitettävä hoito- ja hoivapalvelunsa, joita se nyt tuottaa ilman voittoa verovaroin. Sitten nänä uudet yhtiöt kilpailevat samoilla markkinoilla kansainvälisten suuryritysten kanssa. Kaiken yritysten voittoa myöten kustantaa veronmaksaja.

Muutaman vuoden sisällä tulemme palaamaan sadan vuoden takaiseen aikaan, jossa työtä tehtiin nälkäpalkalla ja vaivaiset myytiin vähiten pyytävälle. Tätäkö kansa ihan oikeasti haluaa?

Kommentit (26)

 1. Joni Pelkonen

  Ne, joilla hyvinpalkattu työ vielä on, eivät näköjään tajua, että kun pää on saatu auki, siitä on hyvä jatkaa. Kun nyt on aliarvostettu monia palvelualan töitä, kuten siivoaminen ja vaikka ravintolan tiskien tiskaaminen, muka lähes hyödyttömäksi ja siten palkattomaksi työksi, niin seuraavaksi voidaan jatkaa vaikka tarjoilijan ja toimistotyöntekijän töihin. Mitäs työtä se lämpimässä toimistossa istuminen muka on, eikun palkattomaksi vain!

 2. Markku Saalasti

  Sakukin on hiffannut tän vanhan/uuden jutun. Huutolaisuus tulee takaisin, hieman eri muodossa, mut tulee kuitenkin. Mä oon sitä ennustellu sitä jo pitemmän aikaa. Sitä on pikkuhiljaa ujutettu tulemaan ja päättäjät vaan toteaa, et näin vaan on, ku hilloo ei oo. Mun täytyy alkaa tosissaan miettii tätä ulkomailla pysymistä, ku eihän sinne hullujen sekaan enää kohta uskalla tulla. Koittakaa olla joutumatta työttömiks, sairaiks, vanhuksis, tai muuten yhteiskunnan elätiks, siitä ei hyvä heilu.

  • Eki Elomaa

   Mä pysyttelen kanssa Keski- Europassa. Täällä on sentään inhimillinen sosiaalihuolto ja vanhuksia kunnioitetaan, palvelutalopaikkoja on köyhillekin.

 3. Petri Pirskanen

  Kerro myös ratkaisu nykyongelmaan ? Äläkä Itke taas mitä muut ovat keksineet.. PS ainakin kuuntelee jos keksit heille hyvän idean..

  • Saku Timonen

   Epäilemättä kuuntelee. Ja tekee sitten täsmälleen päinvastoin.

 4. Seppo Laitinen

  Kiitos Saku Timonen, bloggiasi on kiva lukea, on täyttä asiaa ja sopivan kevyttä. Jatka samaan tyyliin.

 5. Petri Sakkinen

  Sitä saa mitä tilaa. Hallituspuolueita äänestäneet voisivat ottaa opikseen.

 6. Jarkko

  Jaahas kansallinen vastarintaliikeen tilaisuuden yhteydessä on hakattu Elielinkadulla miestä , joka myöhemmin kuoli saamiinsa vammoihin. Ajallisesti samaan aikaan Kansallisen Vastarinta Liikkeen aktiivit kehuvat sosiaalisessa mediassa antaneensa kurinpalautuksen jollekin kyseisessä tilaisuudessa ainakin Iltalehden ja Ylen mukaan.

  Poliisi vahvistaa, että elielinkadulla on hakattu mieshenkilöä ja hän on menehtynyt saamiinsa vammoihin. Vielä tosin poliisi ei ole vahvistanut, että vastarinta liike asialla. Nämä siis faktat tällähetkellä.

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001263146.html

  • Satunnainen

   … ja tämä liittyy työpolitiikkakehitykseen miten?

 7. Jorma Lehikoinen

  Muistan isäni kertoman 30-luvun lamakokemuksen. Isä Eino oli tehnyt kaksi kuusipäiväistä viikkoa halkoja nunnanlahtelaiselle tilalliselle. Palkallaan hän sai ostettua Oma-Apu liikkeestä lippalakin. Ruokakin oli itse hoidettava kotoa.
  Toivottavasti näin alas ei enää palata.

 8. Anna-Maria Pokela

  Minusta ratkaisu olisi se, että yrittäjäksi ja palkanmaksajaksi alkaisivat he, jotka eivät tavoittele omistajille voittoa, vaan jakavat sen työntekijöille. Päätellen siitä, miten paljon voiton tavoittelulle on kritisoijia, palkansaajamyönteisellä asenteella varustettuhenkilöitä löytyy Suomestakin kymmeniä tuhansia, jollei miljoonia. Ihmettelen, eikö näiden joukosta löydy ketään, joka olisi menetellyt ehdottamallani tavalla. Tällä tavallahan ratkaistaisiin matalapalkkaongelma!

  • Saku Timonen

   Kuntien tarkoitus ei ole tuottaa voittoa, vaan sen toiminnasta aiheutuvat palkkakulut maksetaan verovaroin ja palkoista maksetaan veroa. Olemme siis samaa mieletä siitä, että sosiaali- ja terveysalaa ei pidä yhtiöittää eikä varsinkaan ulkoistaa.

   • Jouni Laine

    Toivoisinpa että näin olisi, mutta totuus on toisin

  • Sofia Soininen

   En oikein ymmärrä. Kyllä jokainen yrittäjä ja varsinkin jos on palkattuja työntekijöitä, tarvitsee voittoa. Muuten ei ole mitään jaettavaa eikä saa itsellekään rahaa. Eikä Suomessa ole miljoonia ihmisiä kannattamassa mitään asioita. Ellei nyt periaatteesta.

 9. Markus t

  Toivon sydämeni pohjasta että et Saku ikinä lopeta kirjoittamista. Kiitos kaikesta.

 10. Olli

  Tämmönen systeemi ja pääoman mielivalta tais johtaa aikamoisiin pyssyleikkeihin. Toivottavasti ollaan jotain opittu historiasta.

 11. Jyrki

  Jos työttömät on nyt kovasti tarkastelun alla. Jossa pyritään löytämään työttömyyteen kovasti syyllisiksi pelkkiä työttömiä kuten tavallista. Niin on vain tervettä järkeä myös alkaa pohtimaan. Miksi on työpaikkoja, jotka on auki kuukausi jos ei jopa vuosikaupalla. Voisiko olla niin ihmeellisesti asiat, että jotain vikaa on näissä työpaikoissa? Omat kokemukset ainakin tukee juuri tätä, joista seuraavaksi itse havaitsemani ilmiöt kuukausia jopa vuosia auki olleiden/olevien avoimien työpaikkojen suhteen.

  On työpaikkoja, jotka on auki. Mutta jos niistä alkaa tarkemmin kyselemään ja tutkimaan niitä. Niin voi paljastua kaikenlaista. On mahdollista, että monet pätevät hakijat hakeneet työpaikkaa ja kyselleet perään, mutta ensimmäistäkään ei ole kutsuttu edes työhaastatteluun. Voi olla myös, että työpaikkaa/paikkoja auki pitävä pitää firmassaan kaikenlaisten koulutusten kautta tulevaa 9e/pvä orjatyövoimaa työvoimana firmassaan aina kun sitä on saatavilla. Näille voidaan luonnollisesti maalailla kaikenlaista hyvää tulevaisuudesta jos tekee orjatyönsä hyvin. Mutta nehän maalaukset olikin vain sitä itseänsä.

  Tai voi olla myös niinkin, että voi olla että työpaikasta kiinnostunut kuuleekin kättelyssä, että töihin pitäisi tulla 9e orjana vaikka työkokeilun muodossa vaikka 6-12kk ensin. Paikkaa kumminkin pidetään TE-palvelussa auki PALKKAtyö nimikkeellä ilman mainintaa 9e ORJAtyöstä. Ja sitten lopuksi kun kukaan ei suostu tulemaan ”palkalla” töihin. Sillä ei kai kukaan ammattilainen tule kokeilemaan työtä 9e ORJAtyönä. Sitä varten on koeaika, joka suojaa työnantajaa että työntekijää. Ja lopuksi todetaankin, että kukaan ei ollut kiinnostunut paikasta eli siis tässä tapauksessa orjatyöpaikasta, jota myydään TE-toimiston sivuilla PALKKAtyöpaikkana. Ja syyllisethän tähän taas tiedetään…

  Sitten on vielä sekin, että työpaikka on auki TE-palvelussa. Mutta todellisuudessa ei ole mitään aikomustakaan palkata ketään ja se saatetaan sanoakin suoraan paikkaa hakeville/kyselijöille. Siitä täytyy antaa kyllä työpaikan tarjoajille pisteitä. Sillä arvostan moista suoraselkäisyyttä kertoa mistä kyse. Vaikka paikkaa pidetään kumminkin auki TE-palvelussa palkkatyöpaikkana, johon on lueteltu mittava määrä osaamista, mitä pitää hallita, että paikkaa kannattaisi edes hakea. Se kertoo jo paljon auki olevan työpaikan luonteesta.

  Tuossa oli 3 syytä miksi on työpaikkoja auki kuukausi/vuosikaupalla. Joihin pyritään syyllistämään työttömät.

  Ja nyt tästä puuttuu tosiaan vielä nuo provisio palkkaiset sekä nollatuntisopimukset ja sen sellaiset työpaikat. Joista onneksi en ole vielä itse hankkinut kokemusta vaikka lähellä ollut.

 12. OHP

  Kaikilla aloilla on varsinkin 60-luvulta lähtien kiihtyvällä tahdilla siirrytty yhä tehokkaampaan koneelliseen työhön ja tuotantoon.Esim. metsätyökone tekee nyt päivässä enemmän kuin metsuri aikoinaan koko talvena…Mitä se metsuri nyt tekee ?? Sama tilanne vähän joka alalla…. ja robotiikka on vasta lähtökuopissaan….. tulossa ovat automaattisesti kulkevat bussit, junat ym…. varmaan kauppojen kassat ja sairaloitten henkilökuntakin korvataan roboteilla…. työn helpottamisen, tehokkuusvaatimusten, turvallisuude ja ties minkä mimissä…. Mitä tekevät ja ennen kailkea millä elävät näin syrjäytetyt ihmiset…. Toisin kuin robotit niin ihmiset tarvitsevat ruokaa, lääkkeitä, hoitoa, vaatteita ja asunnon yms. välttämätöntä….
  Kun saavutetut edut, pakka, lomat yms. hyvinvoinnin mittarit ylittävät tietyn rajan, niin ne kääntyvätkin pahoinvoinniksi, joka ilmenee mm.yhä enenevänä ja pitenevänä työttömyytenä, sen jälkiseurauksena syrjäytymisenä, rikollisuuden kasvuna jne.
  Minulla olisi vuosittain tarvetta esim. 1-10 päivänä työapua puutarhassa. Kun minulle selvisi, että jopa ihan muutaman tunnin työstä olisi ollut melkoinen paperibyrokratia ja erilaisia vakuutus- , loma- yms. maksuja, niin luovutin heti alkuun. Ovat ne hommat edelleen tekemättä….
  ”Ei p..se kestä” olisi setäni sanonut.
  1960-luvullakin vielä maaseudulla kierteli jätkiä eli työhaluisia miehiä talosta toloon kävellen. Jäivät siltä seisomalta töihin jos apuvoimaa tarvittiin. Ei ollut irtisanomisaikaa, ei lomarahoja, pekkasia , tuskinpa vain eläkettäkään karttui…. mutta töitä sai sesonkiaikaan helposti: juurikkaitten nostoa, heinän- ja viljankorjuuta, maanmuokkausta jne…. tai rakennustöitä, metsätöitäkin….
  Palkkaan kuului myös täysylöspito eli kalustettu huone, polttopuut, lämmin ruoka kahdesti päivässä ja kahvit voileipineen neljästi, vuodevaatteet, kaikki pyykit…. äitini myös parsi ja paikkasi tarvittaessa heidän vaatteitaan. Isä ainakin muutamille osti saappaat ja työvaatteet…. Asiat hoidettiin silloin yksinkertaisesti mies miehelle – sopimalla. Ei ollut mammuttimaiseksi paisumutta byrokratiaa ja virkamieskuntaa….
  Palkka jäi miehiltä säästöön vastaisen varalle, koska kuluja ei ylöspidosta johtuen juuri ollut.

  Niillä keillä töitä on, heillä on nykyisin kohtalaisen hyvät etuudet. On nykyään unohdettu , että ”lypsävää lehmää ei kannata tappaa”…. Maito loppuu välittömästi ja lihatkin on aika äkkiä syöty….Sama asia toisessakon sanonnassa käy ilmi: ”Kultamunia munivaa kanaa ei kannata tappaa”.

  Muistaakseni 1950-luvulla maataloudesta sai elantonsa n.60 prosenttia kansasta….maatiloja oli reippaasti yli puoli miljoonaa. Nyt tiloja on .n 50 000 ja vähenee koko ajan…. tilakoko tosin kasvaa….kilpaa koneitten kanssa….. ei työvoimaa enää palkata…. ja silloin kun / jos palkataan, pitää olla koulutus. Kalliita koneita kun ei voi kuka tahansa ajella…. joten maataloudesta saa elantpnsa enää reilusti alle 10 prosemttia…..
  Muillakin aloilla tapahtumut – ja tapahtuu koko ajan – vastaavanlaista koneistumista, johon tehokkuusvaatimukset ajavat.

  • Sofia Soininen

   Ei kukaan enää tekisi maataloustöitä, vaikka sitä olisi tarjolla. Omituinen ajatuskin. Liian pieni palkka, vaatimattomat olosuhteet, syrjässä. Ei varmasti houkuttele. 50-60 -luvulla asiat olivat kai vielä toisin, mutta turha siitä on enää puhua. Nyt pitäisi tuontyyppistä työvoimaa olla kaupungeissa. Ei se kyllä olisi mahdollista; kuka ottaisi tuntemattomia kotiinsa. Mutta periaatteessa.

 13. Historia toistaa itseään

  Sata vuotta sitten oli Suomen sisällissota joka lähti samoista asetelmasta kuin nyt eletään. Eliitti rikastui ja työväestö kurjistui kunnes tilanne kärjistyi punaisten ja valkoisten yhteenottoon. Toki taustalla oli muutakin, mutta huonosti voiva työväestö kapinoi eliittiä vastaan tuhoisia seurauksin. Eikö mitään ole opittu sadassa vuodessa?

 14. hei

  Onpa erikoinen tulkinta, ettei tule muka toimeen. Jos palkka jää alle virallisen toimeentulominimin, silloin saa erotuksen tietenkin toimeentulotukena. Toimeentulotuella elää paljon ihmisiä eikä vielä ole nälkäkuolemista kerrottu.

  • Pia Karaspuro

   Hei ”hei”,

   luitko nyt tarkasti yllä olevan kirjoituksen? Siinä sanotaan:

   ”Tässä [– –] yhteiskunta maksaa verovaroista palkkaa työntekijälle, joka työskentelee tuottamassa voittoa yksityiselle yritykselle. Palkanmaksu on sosialisoitu, mutta työn tuloksesta saatava voitto kuuluu yritykselle.”

   Eli tässä tuossa mallissa valtio, siis veronmaksajat, rahoittavat erilaisilla yhteiskunnan tarjoamilla tuilla voittoa tuottavia yrityksiä, jotka kilpailuttavat palkka-alessa työntekijät, joiden palkasta maksettavat verotulot pienenevät, mikä merkitsee julkisen talouden kurjistumista, mikä merkitsee kansalaisten saamien peruspalvelujen entistä rajumpia leikkauksia.

   Sillä, että palkalla tulee tai ei tule toimeen, on kauaskantoisia vaikutuksia koko yhteiskuntaan.

   • hei

    Luin sen kohdan missä sanottiin että karttelevat matalapalkkatyötä, koska sillä ei tule toimeen. Tilinauha käteen ja sosiaalitoimistoon niin sieltä maksetaan käteen jäävän palkan ja minimitoimeentulon erotus.

    Mitä eroa saako yritys halpaa työvoimaa vai yritysveron alennuksen, jonka tarjoili viime vaalikaudella SDP? Ei mitään, tasan sama asia.

    • Tanja Takalo

     Veronmaksajien tehtävä ei ole kustantaa yrityksille työntekijöitä. Tämmöinen ”sosialismia yrityksille” laiskistuttaa yritykset. Miksi vaivautua kehittämään liiketoimintaa kun veronmaksajat kannattelevat. Miksi ei vain keskittyä kahmimaan voittoja veronmaksajien taskuista kun kerran piikki on auki. Kapitalismia veronmaksajille ja sosialismia yrityksille on vihon viimeinen niitti Suomen jo muutenkin surkeaan taloustilanteeseen. Toisen yrityksen maksama palkka on toisen yrityksen liikevaihto. Yritysverotuksella valtio puuttuu talouselämään, eli valtio käyttää rahaa vaimentamaan voimakkaiden talousmuutosten laskusuhdanteiden, laman ja noususuhdanteiden haitallista vaikutusta.

 15. Ismo Liukko

  Poliisia sopii kyllä arvostella, mutta tässä tuo on minusta väärin. Kyllä poliisi pyrkii valvomaan kurinpalautuksia. Myös epäpoliittisia. Ne kun on yhtä vaarallisia. Tuossa tuo vaara ei ollut tiedossa, kun tilaisuudesta annettiin puutteelliset tiedot.

 16. Arnold Kallio

  Historia näyttää miten mennään. Missä tahansa yhteiskunnassa.Mudassa möyrimistä,mielivaltaa, ihmisoikeuksien alasajoa. Terroria.Hidas nousu seuraa. Hyvinvointi lopputulema. Ja käyrä kääntyy taasen alas. Tavan ihminen kärsii. Olemme lähellä tätä pistettä. Menoa seuranneena totean että 2020 alkaen (+ 5 vuotta?) ei ole enää mukavaa elämää monilla. Kunhan totesin…sigh.PS. Tuleehan sulta Saku järkeviäkin kirjoituksia!Papukaijamerkki!

Kommentoi »

Comments are closed