Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suomi vuonna 2016

Sanotaan, että esivalta ei turhaan miekkaa kanna. Sitä miekkaa pitäisi ruveta käyttämään ennen kuin tulee ruumiita.

Näin kirjoitin jo helmikuuussa 2013, kun Jyväskylän kirjastohyökkäyksen esitutkinnan yhteydessä löytyi Suomen Vastarintaliikkeen pitämä laiton henkilörekisteri. Samassa jutussa listasin myös muutamia lainkohtia, joiden perusteella tämän yhteispohjoismaista, sotilallisesti järjestäytynyttä yhden johtajan johtamaa natsivaltiota haluavan liikkeen toimintaan voitaisiin haluttaessa puuttua.

Ei haluttu puuttua ja nyt yksi ihminen on kuollut.

Mies pahoinpideltiin Suomen Vastarintaliikkeen tilaisuudessa keskellä päivää Helsingin vilkkaimmalla paikalla. Paikalla ei ollut yhtään poliisipartiota, vaikka järjestö on syyllistynyt useisiin väkivaltarikoksiin julkisella paikalla näyttävästi omien lippujensa alla.

Suomen Vastarintaliike julkaisi itse videon tapahtumasta. Se huipentuu kuvaan, jossa näkyy kadulla verilätäkössä makaava ihminen. Sen jälkeen ruutuun tulee teksti ”Aktivoidu!”.

Päivää myöhemmin teolla kehuskeli mies, joka on tuomittu useista Suomen Vastarintaliikkeen nimissä tehdyistä väkivaltarikoksesta.

jesse

Suomen Vastarintaliike julkaisi omalla verkkosivullaan tekstin, jossa tekoa ei pelkästään myönnetä, vaan sitä suorastaan ylistetään.

svl

Viikko pahoinpitelyn jälkeen uhri kuoli aivoverenvuotoon.

Jos nyt joku ei vieläkään tiedä, niin Suomen Vastarintaliike on tunnustuksellinen natsijärjestö.

Sen tavoitteena on perustaa uusi kansallissosialistinen valtio, joka muodostuu Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä mahdollisesti Baltian maista. Nämä alueet muodostavat luontevan rodullisen ja kulttuurillisen alueen, jonka olemassaolon uusi valtio turvaa. Uusi valtio nojaa valtansa voimaan, armeijamalliseen hierarkiaan, kurinalaisuuteen, uskollisuuteen ja ennen kaikkea Johtajaan, jota tavallinen ihminen ei pysty kyseenalaistamaan. Tulevaisuudessa on yksi valtapuolue, Nationalsocialistisk Orden NSO, jonka johtavat jäsenet tulevat muodostamaan korkeimman senaatin, joka valitsee Johtajan ja toimii hänen neuvonantajanaan. Edustuksellista demokratiaa ei tässä valtiossa tunneta ja vaikka isänmaallisuuden nimeen vannotaan, niin tulevassa valtiossa Suomi on vain yksi maakunta.

Tätä rikollisjärjestöä on vähätelty liian kauan. Sitä on vähätelty niin kauan, että viimeistään nyt moni joutuu myöntämään olleensa sokea idiootti. Saattaa tietysti olla, että vähättelyä jatketaan yhä juuri siksi, että muuten liian moni joutuisi myöntämään olleensa sokea idiootti.

Tätä rikollisjärjestöä ovat suosineet jotkut kansanedustajamme. Juho Eerola neuvoi Jyväskylän kirjastyohyökkäyksen tehneitä menemään seuraavan kerran paikalle vähemmän huomiota herättävästi pukeutuneena ja eilen hän syyllisti rikoksen uhria. Eerola on eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

eerola

Olli Immonen järjesti kesällä 2015 yhdessä Suomen Vastarintaliikkeen kanssa yhteistapahtuman Eugen Schaumannin haudalla ja tilaisuudesta julkaistiin juhlava kuva. Nyt tapahtuneen rikoksen tekijä on todennäköisesti tässä yhteiskuvassa Ylen hallintoneuvoston jäsenen seurassa.

14322482_10209808870314570_3573360829787423058_n

Jos ei ole tässä kuvassa, niin löytynee ainakin tämän jutun kuvista, jotka on otettu kuolemaan johtaneeseen tilaisuuteen osallistuneista.

Minäpä jätän johtopäätösten tekemisen poliisin, oikeuslaitoksen, poliitikkojemme ja Suomen kansan tehtäväksi. Sitä ennen kerron kuitenkin minua viime aikoina kummastuttaneen asian.

Miksi poliiseja riittää kymmenittäin turvaamaan jokaisen rasistisen äärioikeiston mielenosoituksen turvallisuus vastamielenosoittajilta ja yleisöltä, mutta yhtään partiota ei riitä vartioimaan rikollisjärjestön julkista ”aktiviteettia”, kuten nämä natsit itse julkisia pahoinpitelysessioitaan kutsuvat? Ovatko natsit valtiovallan erityisessä suojeluksessa?

EDIT 18.9. klo 16.35

Juho Eerola tuomitsi tänään Facebookissa äärioikeistolaisen väkivallan. Otan haasteen vastaan ja julkaisen ihan mielelläni kuvakaappauksen heti tässä samassa jutussa. Kukin vinoilee tyylillään, mutta tärkeintä on asiallinen asia. Tässä sitä asiallista asiaa tuli tarpeeksi, vaikkakin poliitikon tapaan vähän jossitellen. Oletan jossittelun olevan poliitikon ammattitauti, jonka ei pidä antaa häiritä muuten selkeää viestiä.

sanasta-miesta

***

Kommentointi vai  omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (120)

 1. Kimmo Paaso

  Miksikö junttilandian poliisi ei ryhdy mihinkään toimenpiteisiin noita rasistisia ryhmiä kohtaan? Vastaus on aika ilmeinen: perustuslakia poljetaan mennen tullen, lakeja säädellään miten vain, ja ketkä päättävät poliisien toimista? Nuo samat instanssit ( tyypit ), joten poliisin on – jos ovat tunnollisia ja noudattavat sääntöjä ja ohjeistusta – tehtävä niin kuin sanotaan. ( jos eivät tee niin kuin ohjeistetaan, on potkut aika varma lopputulos ) . Ja vielä pitää muistaa yksi asia, Saku,yksi sellainen jonka sinä toisinaan tunnut unohtavan ja jonka ne jotka täällä kommentoivat, tuntuvat unohtavan: suomalaiset OVAT rasistista kansaa, senhän osoittaa tuo paljon puhuttu historiakin. Ei siis ihme jos poliisitkin ovat pääasiassa rasisteja. Kylmä fakta joka voi herättää kuumia tunteita . . .

 2. kirsi r

  Tätä tapahtunutta on vaikea kommentoida. Vaikea löytää sanoja. Yksi on kuollut ja nuo raukkamaiset uusnatsi-idiootit vain hörheltävät.

 3. Angie

  Persujen eduskuntaryhmä on kyynerpäitään myöten tässä mukana. Kuinka te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte?

  Poliisin saa paikalle natsimielenosoitukseen vain, jos järjestää vastamielenosoituksen. Ja silloinkin poliisi turvaa natsien oikeuden kiihottaa kansanryhmää vastaan. Poliisilla on vaikka kuinka paljon käytössään lakipykäliä, joilla voitaisiin estää näitä natseja ja rasisteja, jos poliisi vain haluaisi, mutta eipä tunnu haluavan.

  Kiitokset Uuninpankkopojalle fikuudesta ja kaukonäköisyydestä!

  • Niilo N

   Niinpä. Persut todellakin ovat kyynerpäitään myötä mukana, ja persut ovat myös poliisien keskuudessa suosituin puolue. Siinä lyhykäisyydessään taitaa olla se selitys miksi natseille turvataan mahdollisuus kiihottaa kansanryhmiä vastaan, ja rasismin ja fasismin vastustajia ammutaa kuula-aseilla silmään.

 4. Sauli

  Halpa on ihmisen henki.

  Pikainen tutustuminen keskustelupalstoihin aiheen tiimoilta ei paranna ihmiskäsitystäni. Osa toki lienee aidosti pahoillaan, mutta suuri osa yrittää löytää tapahtuneelle oikeutuksen uhrin käytöksestä ja persoonasta.

  Palstojen asiantuntemuksen määrä lääketieteestä tai lainsäädännöstä on niille tyypilliseen tapaan huikea. Kuolemaan johtaneen vamman analysointi ja sitä edeltäneiden tapahtumien käsittely saa kenet tahansa alan ammattilaisen haukkomaan henkeään.

  Varsinkin sylttytehtaan SVL:n uutisointi tapahtumasta on vähintään yhtä kuvottavaa kuin heidän esikuviensa 30- luvulla. Sen ajan natseille emme voi enää mitään, mutta toivottavasti oikeuslaitos ja yleinen mielipide suhtautuu tämän päivän natseihin sillä ainoalla tavalla miten näihin ihmissaastoihin voi suhtautua. Pahoin vain pelkään, että lopputulos palvelee enemmän tekijöiden kuin yleisen oikeuskäsityksen asiaa.

  • Jarkko

   ”Pikainen tutustuminen keskustelupalstoihin aiheen tiimoilta ei paranna ihmiskäsitystäni. Osa toki lienee aidosti pahoillaan, mutta suuri osa yrittää löytää tapahtuneelle oikeutuksen uhrin käytöksestä ja persoonasta.”

   Niin esim tuossa youtube videossa joku tyyppi kehuskelee miten ”nistille tuli uni”.

   Täällä taas uhrin isä kertoo kuolleesta pojastaan, joka työskenteli päiväkodissa:
   http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pahoinpidellyn-jimin-isa-poikani-oli-herkka-ja-ihmislaheinen-nuori-mies/6078510

   Itse olen sitä mieltä, että tuon kuoleman tapauksen tehneelle natsille pitäisi antaa elinkautinen rangastus murhasta, koska teko tehtiin osana väkivaltaista ääri-ideologiaa ja ryhmittymää. Jos tuomitaan lievemmästä teosta niin pitää ehdottomasti käyttää rangaistusasteikon kovempaa päätä, koska teko tehtiin osana väkivaltaa ihannoivaa ryhmää.

   • Petri Puumalainen

    Jos tuomio ylipäätään tulee, se tulee pahoinpitelystä ja vakavasta vammantuottamuksesta. Sillä nimellä tapausta ainakin tutkitaan. Mutta taitavan lakimiehen käsissä voi mennä vieläkin lievemäksi. Mikäli voidaan näyttää toteen, että uhri on jotenkin myötävaikuttanut pahoinpitelyn tapahtumiseen. On puhuttu, että olisi ollut sylkemistä ym.

    Tuomio on siis sakkoja. Ehkä ehdonalaista. Varaton ihminen ei Suomessa ole koskaan sakkoja tarvinnut maksaa. Ulosmitattua ei saada mitään ja ehdonalainen on yhtä tyhjän kanssa. Käytännössä uusnatsi selviää siis ilman seuraamuksia. Rikosrekisteriin tosin tulee merkintä, mutta rikosrekisteriä nykypäivänä löytyy aina ministereistä ylen huippitoimittajiin.

    • Saku Timonen

     Poliisi tutkii asiaa törkeänä kuolemantuottamuksena. Rangaistusmaksimi on kuusi vuotta, eikä tästä rikosnimikkeestä selviä ehdollisella. Epäilty on itse ilmoittautunut poliisilla. Pysytään faktoissa.

     • Jarkko

      Sanon tämän nyt sillä kokemuksella, että olen yleisönä ollut yli 50 oikeudenkäynnissä. Olen lähes varma, että ehdotonvankeusrangaistus tuosta teosta tulee, koska uhri on kuollut väkivallan seurauksena. Jos kyseessä olisi huolimattomuudesta johtunut onnettomuus jossa joku kuolee, niin silloin voisi selvitä sakoilla ja ehdonalaisella. Todennäköisesti rikosnimike on valittu pelkästään sen takia, että on katsottu, että tarkoituksena ei ollut tappaa. Itse väkivaltaista tekoa ei katsota tuottamukselliseksi vain seurauksena tapahtunutta kuolemista katsontaan.

      Lisäksi tekijä ei voi enää vedota tilanteen satunnaisuuteen, koska hänen edustamansa järjestö on julkisuudessa tehnyt teosta väkivaltaa ihannoivaa propagandaa kuvaamalla maassa makaavaa uhria ja julkaisemalla videon uhrista netissä ja kuvaillut teon motiiviksi rankaisemisen.

      SVL:n jäsenet Jesse Torniainen ja Santeri Juhani Keränen kerskuvat toisilleen pahoinpitelystä julkisesti netissä. Myös SVL:n nettiradio Studio 204 hehkutti pahoinpitelyä. Tuosta on olemassa kuvakaappaukset ja tallenteet niin sekin on faktaa joka ei voi olla riidan alaista, koska todisteet löytyvät.

      Myös SVL kotisivut http://www.vastarinta.com poistuivat verkosta tapahtuman jälkeen ja näyttävät tätä kirjotiettaessa olevan edelleen poissa verkosta, koska sivuilla lienee ollut niin paljon raskauttavaa materiaalia, että sivustojen ylläpitäjä pelästyi mahdollista omaa rikosoikeudelliseen vastuuseen joutumistaan. Mitä ehdin kirjoituksia lukea ennen sivun poistumista netistä, niin siellä oli paljon kirjoituksia, joka voidaan katsoa rikokseen yllyttämiseksi, kunnianloukkaukseksi ja laittomaksi uhkaukseksi.

  • Berndt Söderström

   Olen seurannut Facebookissa, miten tästä pahoinpitelystä keskustellaan. Helsingin Sanomien ja Yle Uutisten Facebook-sivuilla keskustelu on enimmäkseen asiallista, vaikkakin trolleja esiintyy, mutta Ilta-Sanomien ja Iltalehden Facebook-sivuilla trollit ovat enemmän äänessä ja saavat enemmän peukutuksia kuin asialliset kommentit. Trollit puolustelevat pahoinpitelyä tai pilkkaavat vainajaa.

   Miksi Ilta-Sanomien ja Iltalehden lukijakunnassa on niin paljon enemmän ilkeitä ihmisiä kuin Helsingin Sanomien ja Yle Uutisten lukijakunnassa?

 5. Pasi Karonen

  ”Ovatko natsit valtiovallan erityisessä suojeluksessa?” kysyy Uuninpankkopoika.

  Tämä on hyvin ikävää, mutta olen alkanut epäillä, että tosiaan maassa toimii nykyään poliittinen poliisi. Viime keväänä järjesti Lännen Media yhteistyössä Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n kanssa laajan poliisikyselyn (http://www.spjl.fi/liitto/ajankohtaista/uutiset/suuri_poliisikysely_-_muista_vastata.3206.news). Tuloksista kertoi sitten aikanaan mm. Demokraatti-lehti (https://demokraatti.fi/lm-poliisikysely-sdpta-kannatti-viime-vain-vaaleissa-5/):

  ”Poliisikyselyssä selvitettiin myös, mitä puolueita poliisit äänestivät viime eduskuntavaaleissa. Vastaukset osoittivat, että kaksi puoluetta on poliisien suosiossa. Vastaajista noin puolet äänesti viime vaaleissa kokoomusta tai perussuomalaisia.”

  Ja arvatkaapas muuten, minkä puolueen eduskuntaryhmässä on eniten poliiseja.

  Kuten Urho Kekkonen kerran sanoi, niin on jos siltä näyttää. Ja väittääpä valtiovalta mitä tahansa, teot ratkaisevat eivätkä puheet. Jos polttopullohyökkäykset pakolaisten vastaanottokeskuksiin eivät millään selviä ja tolkun kansalaiset alkavat poliittisista syistä kuolla kaduilla, mitataan poliisin luotettavuus, uskottavuus ja toimintakyky käytännössä.

  Pääsyyllisenä koko tilanteeseen pidän silti edelleen Timo Soinia, joka omien vennamolaispyrkimystensä takia masinoi primitiivit räyhäämään tässä maassa.

  Isänmaallisuuden kanssa ei natsihenkisillä ja vastaavilla ääliöjoukkioilla muuten tietenkään ole mitään tekemistä. Isänmaalliset henkilöt elävät maassa maan tavalla, noudattavat lakeja, arvostavat kansakunnan kulttuuria ja sivistystä sekä osaavat sen kieliä.

 6. Johannes Keränen

  Olen jo pidempään epäillyt että Helsingin poliisissa löytyy sympatiaa näitä henkilöitä ja heidän tavoitteitaan kohtaan, alkaen siitä kun viime itsenäisyyspäivänä kansanedustaja Immosen Suomen Sisun soihtumarssia turvattiin virkavallan toimesta projektiiliasein, vaikka kulkuetta vastaan mieltä osoittaneet eivät väkivaltaa käyttäneet. Nämä nytkin kuolemaan johtanutta väkivaltaa käyttäneet uusnatsit toimivat marssilla järjestyksenvalvojina.

  Samana päivänä Rajat kiinni -porukka piti tapahtuman torilla ja poliisi kyyditti torin reunalta pois äänetöntä protestia pitäneen pastori Sadinmaan jolla oli kädessään kyltti ”rakasta maahanmuuttajaa”. Rajat kiinni -porukka puolestaan vitsaili kovaan ääneen seksuaalisesta väkivallasta kansanedustaja Li Andersonia kohtaan, lavalla tehtiin natsitervehdyksiä ja laulettiin Paavo Arhinmäen ja Lipposen tappamisesta. Poliisi ei kokenut tarpeelliseksi puuttua tuohon toimintaan.

  Samaa nähty muissakin vastaavissa tapahtumissa, kuten Suomi ensin -mielenosoituksessa Itäkeskuksessa. Eräskin puhuja huusi kovaääniseen kuinka muslimeilla ei ole oikeutta olemassaoloon eikä sekään poliisia liikuttanut. Jälkikäteen rikos- ja prosessioikeuden professori totesi YLEllä sen täyttäneen selvästi kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit.

  • Tom Pesch

   Haluaisin kuulla Saku Timoselta voisiko näiden tapahtumien pohjalta tehdä poliisin toiminnasta kantelun?

   • Saku Timonen

    Kyllä voi.

   • Jarkko

    Jos teet kantelun poliisin toiminnasta niin liitteitä kannattaa haalia mahdollisimman paljon. Jos siis tilanteesta on videotallenne ja kuvaukset poliisin toiminnasta. Kantelu kannattaa tehdä mieluiten suoraan valtakunnansyyttäjän virastoon. Esim. Aarnion tapauksessa useatkaan kantelut eivät edenneet minnekään ennenkuin ne tehtiin suoraan valtakunnansyyttäjälle.

  • Tero Vanhanen

   Oma vaatimaton mielipiteeni on, ettei tuollaiseen huuteluun pidä missään nimessä puuttua.

   Mitä mauttomapia tökeryyksiä nuo natsit huutelevat sieltä lavaltaan, sen parempi.

   Suurin osa suomalaisista inhoo tuollaisia puheita, joten natseja ei pidä estää puhumasta niitä. Se on kaikista parasta anti-fasismia kun annetaan noiden ääliöiden ölistä ”sanottavansa” ja otetaan siitä video Youtubeen.

   • Saku Timonen

    Kun olet tarpeeksi kauan hiljaa, niin sitten et enää koskaan uskalla avata suutasi. Et edes silloin, kun itse olet näiden natsien väkivallan kohteena. Tai ehkä sinunlaisesti siinä vaiheessa liittyvätkin heihin.

    • Tero Vanhanen

     En minä hiljaa olemisesta sanonut kyllä mitään Saku.

     Sanoin vain, että antaa näiden huudella. Niiden jutut on sitä luokkaa, ettei niillä kyllä kannatusta kerätä.

     Natseilla oli joku video Forssan tapahtumista. Jaksoin katsoa noin 10 minuuttia. Jo siinä 10 minuutissa totesin, että ”munaavat ittensä täysin noilla jutuillaan”. Jotain älytöntä huutamista ”islamistit ulos” ym. Täysin päätöntä meininkiä. Mitä päättömämpiä puheita, sen parempi. Ei suomalaiset tuollaista rupea kannattamaan isommassa määrin. Ei ole pienintäkään riskiä.

     • Aleksi Roinila

      Onko sinulta Tero mennyt ohi, minkälaisella ölinällä ja itsensä munaamisella Persut ovat nouseet Suomen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi?

      Samanlaista ölinää se oli jo 1930-luvulla, ja samalla tavoin kuin sinä ajatteli myös tuolloisen Saksan tasavallan poliittinen johto. ”Annetaan niiden mesota.”

     • Juha Nordman

      Eivätkö? Eikö 80 721 (virallinen luku on yksi enemmän, mutta oletan kohjon äänestäneen itseään) mölinällä peloteltua äänestänyt Halla-ahon EU-parlamenttiin, kun sen oli tarpeeksi annettu öyhötellä valtamedian suosiollisella avustuksella? Sori vaan Tero, mutta ei se noin mene. Tauotta toistettuna mikä tahansa paska tuuppaa itsensä läpi, niin suomalaisille kuin kaikille muillekin.

      • Tero Vanhanen

       Mitenköhän Halla-aho liittyy tähän koko asiaan? Voisiko joku selittää?

       Vai oletteko te nyt esittämässä ihmisten äänioikeudenkin rajoittamista vai mikä tuo idea on viitata vaalehin?

   • Maria Kallström

    Jokainen joka katsoo vierestä hiljaa miten väkivaltaa ihannoidaan ja pyritään levittämään, on osasyyllinen toimintaa seuraaviin tapahtumiin. Olen kuullut sanottavan, että ”hiljaisuus on myöntymisen merkki”.

 7. Jari Hassinen

  Onhan se kuitenkin hyvä että motoristit koulukiusaamista vastaan estetään.
  Kuinkahan kauan ihmiset sietävät vallanpitäjien tötöilyä?
  En ihmettele jos jollakin pian taas napsahtaa.
  Mutta syyksihän sille löydetään ”mielisairaus ja yksittäistapaus” jolla ei ole mitään tekemistä kansalaisten halveksunnan kanssa jota politikot harrastavat.

 8. Petri Nevalainen

  ”Sivistysvaltion” nykyisestä tilasta kertoo ehkä parhaiten sen edustajat, eli kansanedustajat. Juho Eerolan kaltaiset ihmiset työskentelevät oikeudenmukaisuutta ja inhimillisyyttä vastaan, apunaan muut mieleltään rajoittuneet, tietämättömät ihmisraasut. Kun monista asioistamme päättävien joukossa on ihmisvihamielistä ainesta, on odotettavaa sen sen kertautuvan osassa meistä, koska nyt se ”näyttää” jopa luvalliselta toiminnalta. Itseäni mietityttää liian monien ihmisten herkkäkuuloisuus ja välinpitämättömyys vihaajia kohtaan.

 9. Tero Vanhanen

  Kaikki asiaan liittyvä olellinen on kerrottu paitsi yksi asia: isän mukaan Jyri meni itse natsien kimppuun ensin.

  Ei ehkä kuitenkaan se maailman fiksuin liike – natsit ovat kuitenkin natseja ja joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu yleensä.

  Minun neuvoni vastaisen varalle:
  Näistä natseista voi kävellä ihan ohikin vaan ilman että alkaa niiden kanssa painimaan.

  Ei noita nyt niin paljoa ole, että niistä kannattaa provosoitua ja pistää henkensä alttiiksi.

  • Johannes Keränen

   Nyt sekoitat isän kertomuksen ja natsien kertomukset keskenään.

   Isän mukaan uhrille tultiin tuputtamaan natsien lehteä Elielinaukiolla, uhri ei ottanut lehteä ja alkoi valittamaan natseille siitä että olivat tuputtamassa lehtiään ja hänen päällensä käytiin.

   Natsien omien kertomusten mukaan taas he seisovat rauhassa kun heidän päälleen käytiin.

   • Tero Vanhanen

    No ihan Ilta-Sanomien (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001263146.html) mukaan:

    ”Mitä jos poikani menikin sanomaan heille jotain. Ei kimppuun saa silti käydä. Julkisella paikalla, keskellä päivää, Kauko-Vesa Karttunen sanoo. Kauko-Vesa Karttusen mukaan hänen poikansa työnnettiin kumoon sillä seurauksella, että hän löi päänsä katukiveen ja menetti tajuntansa.”

    Minusta tuosta käy selkeästi ilmi, että Jimi oli tässä kuitenkin se aloitteellinen osapuoli, ei varsinaisesti natsit. Totta, että ei päälle saa käydä edes tönimällä – mutta toisen osapuolen mukaan siinäkin Jimi olisi ollut aloitteentekijä. Joten sana on nyt sanaa vastaan eikä meillä ole vielä tietoa tapahtumankulusta riittävästi.

    Joka tapauksessa vammautumismekanismi on ollut tuon mukaan tönäisystä johtunut kaatuminen. On aika vaikea nähdä mitenkä tuosta mitään tappoa saadaan kun olosuhteista riippuen voi olla ettei tuo ollut edes kuolemantuottamus? Jos kyseessä on ollut hätävarjelu, niin keskustellaan että oliko tönäisijän ennakoitavissa, että aineissa oleva päällekävijä voi horjahtaa ja loukata päänsä?

    Poliisi ei ota kantaa, että välikohtauksella olisi syy-yhteys. ”Emme ota tässä vaiheessa kantaa siihen, onko kyseessä syy-seuraus -suhde, Seppälä lisää.”

    Huumausaineiden käyttäjät voivat kuolla aivoverenvuotoihin muutenkin, varsinkin jos spiidi maistuu.

    • Johannes Keränen

     Miksi levität tämän pahoinpitelyn suorittaneen natsiporukan väitettä siitä että uhri olisi ollut huumausaineiden käyttäjä joka kuoli huumeisiin?

     Kyse ei ollut ”tönäisystä” vaikka yritätkin lieventää tekoa syyllistämällä uhria ja pyrkimällä vapauttamaan pahoinpitelijän vastuusta. Uhri oli pahoinpidelty hakkaamalla päähän ja silminnäkijän mukaan isku minkä vuoksi uhri kaatui maahan osui häntä kurkkuun.

     ”Helsingin poliisi vahvistaa HS:lle, että miespuolinen uhri oli saanut pahoinpitelyssä iskuja myös pään alueelle. Muuten poliisi on hyvin vaitonainen pahoinpitelyn yksityiskohdista, sillä tapahtumien tutkinta on kesken.”

     • Tero Vanhanen

      ”Miksi levität tämän pahoinpitelyn suorittaneen natsiporukan väitettä siitä että uhri olisi ollut huumausaineiden käyttäjä joka kuoli huumeisiin?”

      En ole väittänyt hänen kuolinsyystään mitään. Isku on myös katuun kaaduttaessa saatu isku poliisikielessä.

      Kyseinen henkilö oli Pohjois-Helsingistä, mistä itsekin olen ja on ns. tietoa hoodeilta. Sitä en tiedä mitä natsit ovat väittäneet hänestä, mutta jos on sanottu aineidenkäyttäjäksi, niin ei ole väärä todistus.

    • Saku Timonen

     Jos vielä jatkat ruumiinavauksen tekemistä ja kuolinsyytutkintaa, niin kommentointisi loppuu siihen.

     • Johan Johansson

      Onko kyseenalaistaminen kielletty, mutta tuntemattomien henkilöiden haukkuminen esimerkiksi ihmisraasuiksi on ok (mikäli ideologiset erot ovat tarpeeksi suuret…?)?

      • Saku Timonen

       Moderoinnista ei neuvotella eikä siitä ole valitusoikeutta. Tyytymättömät voivat avata oman blogin ja kirjoitella sinne mitä haluavat.

    • Kiki

     ”Menin sitten sanomaan niin” näyttää olevan sinulle tuntematon sanontatapa. Se ei suinkaan tarkoita (ainakaan aina), että kirjaimellisesti kävelee jonnekin sanomaan jotain, vaan että ”tuli sanottua”. Tähän sanamuotoon perustuen siis kuitenkin päättelet, että uhri meni näiden natsiwannabe-porukoiden sekaan urputtamaan ja kerjäämään turpaansa.

     Ja entä sitten vaikka olisi mennyt ihan fyysisesti sanomaan jotain? Sananvapaus ja oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen koskevat myös muita kuin kaiken maailman ”isäm maallisia”. Kellään ei ole oikeutta pahoinpidellä erimielisiä, kellään ei ole oikeutta tappaa. Siinä vaiheessa kun aletaan puolustella tappoa sillä, että uhri soitti suutaan tai oli eri mieltä, niin ihmisoikeudet ja ihmishengen arvo on unohdettu. Se on fasismia. Laillista se ei missään tapauksessa ole.

    • Pekka Rantamäki

     Tero Vanhanen, tarkoitatko, että SANOMINEN on mielestäsi PÄÄLLE KÄYMISTÄ?? Ookoo, olet siis täysi idiootti.

     • Heidi Kuivaniemi

      Jos minua rupeaisi rasistit käännyttämään, aivan varmasti sanoisin oman mielipiteeni kärkkäästi miettimättä siinä tilanteessa joutuuko hakatuksi. Jos arvot on lujasti selkärangassa siinä ensimmäinen reaktio voittaa. Valitettavasti rasisteilla tämä tarkoittaa että arvomaailma on ylösalaisin ja heidän reaktiot sen mukaisia. Tähän pitäisi siis puuttua ennen kuin niiden arvomaailma on jo niin pinttyneen väärä. Huolestuttavaa.

    • Juha Nordman

     Tiedätkö, Tero, että 30-luvunkin natseilla oli rutiininomaisena tapana häpäistä vainonsa kohteet ja rikostensa uhrit leimaamalla heidät narkomaaneiksi?
     Älä ole liian sinisilmäinen.

  • Angie

   Tässä on nuori ihminen kuollut osoittamansa kansalaisrohkeuden vuoksi. Toimimalla kuten Tero Vanhanen neuvoo, annamme elintilaa natseille. Vaikuttaa siltä, että uhrin syyttäminen on persuideologiaa.

  • Heikki

   Tuota ”kulje ohi, älä sano vastaan”-ohjetta noudattamalla natsit pääsivät aikoinaan valtaan. Sitten, kun oli jo liian myöhäistä seliteltiin savuavien raunioitten ja ruumiskasojen keskellä, ettemme tienneet, emme ymmärtäneet…

   Natsien, uusnatsien ja rasistien toiminta on mahdollista vain siksi, ettei siihen puututa. Eikä siihen puututa, koska hiljainen enemmistö antaa asian olla niin kauan, kun käydään jonkun muun kimppuun.

   • Tero Vanhanen

    Muistaakseni natsit pääsivät 1933 valtaan ihan vaaleilla.

    En näe kyllä sitä vaaraa, että natsit Suomessa valtaan pääsisivät vaikkei noihin reagoitaisi mitenkään. Minä ainakaan en aio reagoida ja vaarantaa henkeäni tyhjänpäiväisen vuoksi.

    Eihän nuo natsit pärjänneet Suomessa vaaleissa edes 1930-luvulla ja silloin oli sentään ajat suotuisat heidän ajatuksilleen. Saksa oli voimakas ja esikuva jne. Kyllä fiksuinta on että ohittaa nuo siinä missä harekrisnat ja muut hihhulit mitä tuolla kaduilla on tuputtamassa milloin minkäkin ideologian lentolehtisiä. Ei tuo ole edes mitenkään harvinaista, että Hesassa seisoskelee kadunkulmassa joku tuputtamassa jotain lehdykkää.

    • Angie

     Huomatkaa nyt hyvät ihmiset, että tässä Tero Vanhasen kommentissa näyttätyy juuri parhaimmillaan uusnatsismin NORMALISOINTI. Hän vertaa natsiliikettä, joihinkin uskonnollisiin ja täysin epäpoliittisiin liikkeisiin. Näin se normalisointi koko ajan tapahtuu…
     Ei natsien tarvitse Suomessa valtaan päästäkään, meillähän on persut vallassa.

     • Tero Vanhanen

      Ei minä kyllä ole normalisoimassa mitään mutta en nyt näe järkeväksi lähteä haastamaan riittaa muutaman kahelinkaan kanssa että nämä ovat jotain ”uusnatseja”.

      Jos kaikesta provosoituu mitä tuolla kadulla näkee ja on, niin saisi olla ottamassa jatkuvasti turpaansa.

      Nuoria hemmojahan nuo näyttävät olevan. Ehtivät vielä moneen kertaan kasvaa jostain uusnatsismista pois kuten aiemmatkin sukupolvet. Aina noita on muutama yksilö ollut joka sukupolvessa, jotka hörähtää johonkin ”uusnatsismiin”. Ei niistä kannata liian suurta numeroa tehdä.

      • Angie

       Tämä Svl-natsismi ei ole mitään marginaaliliikehdintää, vaan valuu suoraan alaspäin hallituspuolueen eduskuntaryhmästä ja eduskunnan hallintovaliokunnasta. Tero Vanhaselle vielä tiedoksi: kannattaa poistaa sanan uusnatsi ympäriltä lainausmerkit.

      • Kata

       Monella, jos ei jopa jokaisella, näistä tapaukseen liittyvistä ”nuorista hemmoista” on tilillään useampia tuomioita väkivaltarikoksista. On todella irvokasta yrittää painaa heidän tekosiaan villasella enää tässä vaiheessa.

      • Minna Ylitalo

       Lopeta jo tuo SVL uusnatsijärjestön hyssyttely.

      • Maana Backman

       Eivät nuo mitään ”nuoria hemmoja” enää ole, jospa klikkaisit blogin linkkiä, josta pääsee Varis Antifasistisen verkoston sivulle ja tätä koskevaan juttuun. Siellä on kuvien ja nimien kera myös rikosrekisterin tietoja, joista yksi, selkään puukotus, pisti erikoisesti silmiini. Senhän normaali ihminen pistää yhdeksi raukkamaisimmista teoista, joten on kyllä selvää, että nämä ovat taparikollisia ja natsismin pitkä-aikaisia kannattajia, joten tuskin ”kasvavat” koskaan enää miksikään muuksi, korkeintaan pahemmiksi. He ovat uusnatseja, ilman lainausmerkkejä.

       Nyt nimenomaa pitää tehdä ”numeroa”, koska historiasta tiedämme, mitä hyssyttely tekee ja tiedämme myös, ettemme enää voi mennä tietämättömyyden selän taakse.

      • Juha Nordman

       Tero, valitettavasti tuo sinun kommentointisi nimenomaan kertoo omaa kieltään siitä, ettei ole enää kyse siitä, pääseekö tämä porukka valtaan vai ei. Se nimittäin on siellä jo. Se on vallannut kaikkien poliittisten elinten ja tasojen lisäksi kansakunnan kollektiivisen mielen niin voimallisesti, että sinä ja kaltaisesi (joita on pelottavan paljon) jo täysin luontevasti rinnastatte nämä tappajat esim. harekrishnoihin, kuten edellä teit.

      • Tero Vanhanen

       Lehtitietojen mukaan näillä SVL-natseilla on jäseniä korkeintaan ”muutamia kymmeniä”. Kuinka moni niistä on aktiiveja, on arvoitus. Elielinaukioilla heitä oli vain kourallinen, ei edes kymmeniä. Siitä voisin päätellä, että taitaa olla aika pienen piirin järjestö?

       Tuolla agendalla tuskin jäsenmäärää ikinä kasvatetaan.

       Minusta tämä on marginaali-ilmiö jos mikä. Ihmeellistä, että näitä muutamaa ihmistä pelätään nyt koko valtakunnan voimalla ja media toitottaa ”näitä pitää pelätä” agendaa?

       Mihin se ”emme suostu pelkäämään” ja ”ei saa antaa pelolle valtaa” unohtui?

       Pariisissa tapettiin satoja ihmisiä vuonna 2015 ääriliikkeiden vuoksi ja ei sielläkään pelätä samaan malliin kuin täällä.

  • Pirkko Ryyppö

   Siis ihan oikeasti? Uhri onkin jostain syystä jälleen kerran syyllinen? Joskus on itelläkin pinna palanut näitten rasistien juttuja kuunnellessa ja ku tarpeeksi on tarpeeksi, tulee varmaan sanottua, minkä ensinnäkin toteaa myöhemmin täysin hyödyttömäksi kun vastassa on rasisti. Hengestäni en oo vielä päässy vaikka uhkailtu onki.

 10. Oliver Mattila

  En ole rasisti mutta mielestäni tässä vedellään vähän mutkia suoriksi. Olen nähnyt urheilutapahtumissa kuinka ihmiset hermostuvat kun heidän lippuja revitään, olen nähnyt kadulla kuinka monet ihmiset saavat tappelun kun heitä räitään tarkoituksellisesti, olen nähnyt jopa Irakilaisten ja Afganistanilaisten hermostuvan kun heitä sylköistiin kasvoihin. Tämä on mielestäni ihan luonnollinen reaktio jos sinua kohtaan käyttäydytään noin epäkorrektisti. Se, että tällä kertaa tapahtuma johti kuolemaan oli huonoa tuuria ja, että tekijä kansallissosialisti yksittäinen sattuma.

  En näe siis suoraa yhteyttä miten liike johtaa kuolemaan.

  Rauhaa ja rakkautta!

  -Oliver

  • Angie

   Mitä tekemistä urheilutapahtumilla on kansallissosialistisen poliittisen liikkeen kanssa, jonka poliittisena tavoitteena on diktatuuri? Hei haloo!!

  • Johanna K.

   Jos toinen ihminen ärsyttää toista tahallaan tai tahattomasti, voiko ärsytetty käyttää tilanteeseen nähden sopimattomia tai liiallista keinoja? Jos voi, niin silloinhan oikeus on meidän jokaisen omassa kädessä ja itse arvioitavissa. Mihin poliisia, lakeja ja oikeuslaitos silloin tarvitaan?

  • Minna Ylitalo

   Mikä sattuma? Onhan yhtä sun toista blogistia, poliitikkoa ja kansalaista sekä heidän perheitään uhkailtu väkivallalla jo pitkään. Tässä on jo aika kauan pelätty sitä hetkeä, kun porukat ryhtyvät tuumasta toimeen. Tämä välikohtaus oli kuolemaan johtanutta väkivaltaa poliittisen mielipiteen vuoksi eikä mitään futishuliganismia.

   Ps. ”En ole rasisti mutta…” on aina todella huono alku.

  • Juha Nordman

   ”En ole rasisti mutta.” Huoh ja hohhoijaa. Vaadimme parempia trollauksia.

 11. Lainkuuliainen kansalainen

  Totta on, ettei kannattaisi lähteä uhittelemaan tuollaisille oikeasti rikollisille ja yhteiskunnalle ja ympäristölleen vaarallisille kavereille. Itsesuojeluvaistohan tuossa on pettänyt.

  MUTTA: Vastarintaliike tai ainakin muutamat sen jäsenet ovat syyllistyneet vakavaan rikokseen, joka TULEE RANGAISTA Suomen lakien mukaan eikä painaa villaisella. Koko Vastarintaliikettä tulee kohdella rikollisjärjestönä ja valvoa sen toimintaa (kuten myös kaikkia muitakin samaan tapaan toimivia organisaatioita). Ja politiikkaan osallistuneiden heidän kannattajiensa kantaa myös vähintään poliittinen vastuunsa. Itsehän he eivät varmasti saavutetuista eduistaan tule luopumaan, joten esivallan (poliittisten päättäjien, poliisin ja oikeuslaitoksen) täytyy toimia heti. Muuten lopputuloksena on erilaisia toimijoiden ja näkemyssuuntien omia järjestyspartioita ja yhteiskuntarauha sekä kansalaisten turvallisuus on uhattuna. Tiedossa (ja joillakin vielä muistissakin) on Lapuan liikkeen ja IKL:n laittomat toimet kotimaassamme, ei tarvitse mennä historiassa edes niin kauas…

  Kansalaisten ja median tulee nyt luoda painetta omien kansabedustajiensa sekä virkavallan suuntaan, että he oikeasti toimisivat tässä tilanteessa oikein ja tämä peli vihellettäisiin viimeistään nyt poikki – ennenkuin on oikeasti liian myöhäistä.

  • Sauli

   ”TULEE RANGAISTA Suomen lakien mukaan”

   Näin varmasti tulee myös käymään. Ongelma on siinä, että tapahtumien taustalla olevat vaikuttimet kuten natsiaate ohitetaan oikeudessa. Tuomio tulee (tutkinta kesken) jostain sellaisesta kuin törkeä pahoinpitely tai kuolemantuottamus.

   Näillä tuomioilla ei ole noissa alan piireissä kuin korkeintaan tekijän statusta kohottava vaikutus ja sankarin leima. Itse asiassa usko ettei mikään meillä käytettävissä oleva rangaistus ole sellainen, että sillä olisi mitään ennaltaehkäisevää vaikutusta sellaisiin mieliin, jotka ovat alttiita natsiaatteen kaltaisille väkivaltaan houkutteleville ideologioille.

   Jäljelle jää, että tavalliset kansalaiset reagoivat tarpeeksi voimakkaasti. Se ei saa tarkoittaa että käytettäisiin samoja vaikuttamisen keinoja kuin mihin nämä natsilarppaajat syyllistyvät. Kannattaa muistaa myös se, että natseja vastustavat tahot sortuvat omassa toiminnassaan väkivaltaan ja keinoihin jotka eivät kestä syvällisempää tarkastelua.

   • Angie

    Jos ihminen ei pysty yksiselitteisesti tuomitsemaan nyt kuolemaan johtanutta väkivaltaa svl:n mielenosoituksessa, paljastaa natsisympatiansa. Svl itse sanoo olevansa kansallissosialistinen. Kansallissosialismi = natsismi.

    Muistutukseksi kaikille historiattomille idiooteille:
    natsit eli kansallissosialistit tappoivat toisen maailmansodan aikana keskitysleireillä 5-7 miljoonaa ihmistä. Juutalaisia, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia, romaneja, slaaveja, jehovan todistajia ja muuten vaan eri mieltä olevia.
    Ja tätäkö nyt haluatte Suomeen vuonna 2016!

    • Sauli

     Kummasti vain kuuluminen johonkin vihapuheella ratsastavaan järjestöön kiehtoo. Näistä ehkä tunnetuin brändi lienee kansallissosialistit, eli kotoisasti natsit.

     Näiden ei tarvitse hirveästi käyttää aikaa ja rahaan brändin rakentamiseen, sillä historian kirjat ovat sitä puolillaan. Sairas mieli näkee vain sen minkä se haluaa nähdä.

     Pitäisikö lainsäädännön ottaa sitten Suomessakin tiukempi kanta vihajärjestöihin. Totta mooses, mutta lain kiertäminen lienee niin helppoa että jopa nahkapäät sen hallitsevat. Jos yksi brändi kielletään, syntyy tilalle toinen ennen kuin ehdit Odinia sanoa.

     Tilannetta ei tee helpommaksi se, että meillä on eduskuntaa myöten ihmisiä joille vihajärjestöjen teoilta silmien ummistaminen on kokopäivätyötä ja vieläpä hyväpalkkaista sellaista. Ainoaksi keinoksi itse näen arkipäivässäni kertoa mielipiteeni näistä itseään isänmaallisiksi kutsuvista tahoista. Heille on ihan oma paikkansa historiassa ihan siinä käsienpesualtaan välittömässä läheisyydessä.

    • Minna Ylitalo

     Tämän vuoden tammikuussa Suomen Vastarintaliike (SVL) nimenomaan jakoi holokaustin kieltäviä lappuja Porissa eri oppilaitoksiin. ”Taistelu monikulttuurisuutta vastaan edellyttää, että nykyistä politiikkaa pönkittävä holokaustimyytti kumotaan.” Tästä saisi Saksassa kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Suomessa samalla aatteella pääsee hallitupuolueen kansanedustajan kanssa valokuvaan.

     • Tero Vanhanen

      Kieltämistä parempi keino on tehostaa koulun historianopetusta ja käydä seikkaperäisesti myös kieltäjien ontto argumentaatio läpi ja osoittaa niiden reikäisyys.

      Tuota konstia minä olen käyttänyt pariin ongelmatapaukseen, joilla oli juuri noita holocaustin kieltämisjuttuja (eivät ole uusnatseja eli riesa on laajempi)

 12. Rauno Lukala

  ”Kun ruumiilla ratsastus goes hardcore, näyttää se tältä. Kun rasisteja kiinnostaa vain tekijöiden etninen tausta, näyttää se tältä. Kun itse teko valjastetaan osaksi omaa, banaalia vihan agendaa, näyttää se tältä. Minua surettaa ihmisen kohtalo, mutta minua surettaa myös tämä ilmapiiri, jossa haaskalla olo koetaan kunnia-asiaksi. Etovaa ja surullista. Ei muuta.”

  Ääntä perkele kirjoitti taannoin noin, nyt hän itse on postannut vuorokauden sisällä neljästi Jimistä. Ville Rantakin piirsi alla olevan kuvansa osoittaakseen tilanteen irvokkuuden, ei toimintamalliksi.

  Rauha Jimin sielulleen, ja voimia omaisille suuressa surussaan.

  http://www.valomerkki.fi/puheenvuorot/ville-ranta-iskun-jalkeen/kk18.11.15B.jpg/@@images/4fe96197-54bf-4e90-bf49-ed72d849b1fa.jpeg

  • Teemu Helenius

   Et ole selvästikään tajunnut, mitä Eskolin ja Ranta tuolloin kritisoivat. Tätä SVL:n tekoa ei ole kukaan ”valjastanut osaksi omaa banaalia vihan agendaansa”. Me normaalit ihmiset reagoimme tähän kuolemantapaukseen aivan kuten reagoimme tuolloisiin terroristi-iskuihin: tuomitsemme tekijät, tuomitsemme sairaan ideologian joka heidät ajoi väkivaltaan, suremme uhreja ja haluaisimme estää tällaisia asioita tapahtumasta (esim. rajoittamalla väkivaltaisten järjestöjen toimintaa).

   Vertauksesi toimisi vain, jos joku nyt tämän Jimin kuoleman vuoksi jossain alkaisi vainota kaikkia suomalaisia ja heitä vaadittaisiin palautettavaksi kotimaahansa koska edustavat väkivaltaista ideologiaa ja aiheuttavat harmeja ja kaaosta. Silloin tapahtuisi sama kuin täällä Suomessa, jossa ”maahanmuuttokriitikot” valjastivat terroristi-iskut aseekseen ja suuntasivat vihapuheensa iskuihin mitenkään liittymättömiä ihmisiä vastaan.

   Me emme ole kieltämässä suomalaisuutta, emme ole edes kieltämässä kenenkään ideologiaa. Haluamme vain, että ihmisiä, jotka haluavat Suomeen vainoon ja rasismiin perustuvan valtion ja käyttävät keinonaan katuväkivaltaa, estetään toteuttamasta suunnitelmaansa. Jos tämä ei onnistu muuten kuin kieltämällä heidän järjestäytymisensä, niin tehdään sitten se.

 13. Mauri Pulkkinen

  Monet eivät osaa tunnistaa eroa työväenliikkeen ja äärioikeistolaisten liikkeiden välillä.

  Työväenliikettä leimaa pro -etuliite ja solidaarisuus yli kansallisten rajojen. Liike syntyi edistämään työväen elinoloja, työoloja, tasa-arvoa, kansansivistystä ym. ym.

  Äärioikeistolaisuus on anti -liike. Se toimii kaikkea tuota vastaan keinoja kaihtamatta suurta johtajaa palvoen. Suureksi johtajaksi on tunkua.

  Joskus on tarpeen kiteyttää asiat. Liiaksi nyansseihin menevät analyysit tuottavat paksuja kirjoja, joiden sanoma hukkuu sanojen paljouteen.

  Kaiken edellä mainitun lisäksi meillä on inhimilliset tunteet läheisiämme kohtaan.

  Nyt polttopisteessä olevat tapahtumat ovat aiheuttaneet surua ja ahdistusta sekä uhrin että tekijöiden läheisille.

  Viha ei auta ketään. Se syö ihmistä kuin pahin syöpä.

 14. Johanna Kosloff

  Jo vuosia tätä on suvaittu ja suosittu, annettu löysät ohjat. Oli vain ajan kysymys, että näin kävi. ”Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan”, pätee tähän. Sanan- ja ilmaisuvapauden kaavussa on peto, joka ei anna armoa toisin ajattelijoille. Kiitos sinulle Saku, ettet vaikene.

 15. Saku Timonen

  Ennen kuin kommentoitte, niin lukekaapa tämä:

  Rikoslain mukaan kunnianloukkaus voi kohdistua myös vainajaan. Estin juuri kuusi kommenttia, joissa arvioni mukaan syyllistyttiin vainajan kunnian loukkaamiseen. Yksikään sellainen kommentti ei tule menemään läpi, joten voitte säästää tänne kirjoittamisen vaivan ja mennä suoraan vaikkapa MV:n sivulle.

  • Jarkko

   Vastarintaliikkeen nettisivut ovat kadonneet netistä. Vielä eilen niille pääsi tänään ei enää, mutta ilmeisesti sivuston ylläpitäjä pelästyi jostain syystä. Mikä ei sinällään ihmetä, koska sivustolla esiintyneen kirjoittelun perusteella lähennyttiin jo rajuun rikokseen yllyttämistä, laitonta uhkailua, kunnianloukkausta.

   Sivujen nopea katoaminen viittaa siihen, että ne suljettiin ylläpitäjien toimesta. Ei siis viranomaisten. Ilmeisesti Vastarintaliikkeen nettisivun ylläpitäjä ei halua mennä oikeuteen vastaamaan sivustonsa kirjoittelusta, koska sivut sulkeutuivat niin nopeasti.

 16. Erkki Strömberg

  Popliisikouluun pääsi aikoinaan kun isä oli suojeluskuntalainen, vasemmistolaisilla sinne ei ollut asiaa.
  Tämä ikäpolvi on nyt uransa huipulla ja se näkyy tekojen tyhmyytenä.
  Esimerkiksi Paatero.

 17. Tiina Vink

  ”Suomen Vastarintaliike julkaisi omalla verkkosivullaan tekstin, jossa tekoa ei pelkästään myönnetä, vaan sitä suorastaan ylistetään.”

  Olen niin järkyttynyt että sanat meinaavat loppua. En ikinä enää palaa suomeen. Tuo ei ole minun kotimaani! 🙁

  Kuinka voidaan istua ja katsella että se kuuluisa ”Joku Muu” tulee ja puuttuu asioihin..? Aivan todella sairasta touhua. Miksi yhdenkään perheen pitää kokea noin kohtuuton menetys joka olisi ollut estettävissä. Missä oli poliisi?
  Nuorella miehellä oli koko elämä edessä. Voimia sukulaisille ja ystäville suuressa surussa. Tälläisellä ei ole tarkoitusta!

  Syylliset löytyvät tuosta paikkaa valvontakameroiden nauhoista. Jos niitä ei ole poliisi ”hukannut”.

 18. Reko Ravela

  Tämän hetkisen tiedon mukaan Immosen ja Lahtisen kanssa yhteiskuvassa on ilmeisesti ainakin neljä niistä SVL:n jäsenistä jotka näkyvät myös Asema-aukiolla otetuissa kuvissa.
  Eerola näyttää olevan toistaiseksi ainoa perussuomalainen poliitikko joka on asiaa kommentoinut. En sitten tiedä onko tämä tulkittava perussuomalaisten viralliseksi linjaksi.

 19. Tero Vanhanen

  Elielinaukio on kyllä sellainen paikka, että sitä taitaa valvoa useampikin valvontakamera ja taitaapa Helsingin poliisillakin olla kamera tai kaksi suunnattuna tuohon paikkaan.

  Eiköhän tosiasiat tässä asiassa tule kameratallenteilta ja todistajanlausunnoilta harvinaisen hyvin selville. Odotellaanpa esitutkinnan valmistumista kaikessa rauhassa.

  • Angie

   Poliisi voi toki myös katsoa svl:n itsensaä nauhoittaman pahoinpitelyvideon.

  • Rintsu

   Ihan riippumatta lopputuloksesta niin se, että järjestö laittaa verkkosivuilleen videon tajuttomasta, verisestä miehestä kertoakseen, että ”näin käy kun meille urputetaan” kertoo kyseisestä järjestöstä kaiken tarvittavan.

  • Mauri Pulkkinen

   Monta kommenttiasi tarvittiin ennen kuin ymmärsit, että virkavalta selvittää asiat monelta kantilta. Faktojen perusteella asian vaatima prosessi jatkuu säädetyssä järjestyksessä.

   Tämän väkivallanteon ympärillä käytetään myös vastenmielisiä puheenvuoroja, joiden perusteella voi vain ihmetellä, mihin ovat kadonneet inhimilliset, lähimmäisenrakkaudesta kumpuavat arvot. Ne ovat olleet merkittävä osa suomalaisia arvoja yli 70-vuotisen elämäni aikana.

   • Angie

    Niinpä. Tero Vanhanen itsekin täällä leimasi uhrin huumausaineiden käyttäjäksi, joka on saanut aivoverenvuodon aineiden käyttämisen seurauksena. Törkeää käytöstä.

    • Minna Ylitalo

     Uhri syyllistetään ja syyllinen uhriutuu. Tuttu kaava.

 20. Lauri Tudeer

  Mitä oikeastaan haluat poliisilta? Ensin valitat, että heitä on paikalla runsaasti äärioikeiston miekkareissa ”suojelemassa mielenosoittajia”. Nyt valitat, että poliiseja ei ollut paikalla.

  Vähän johdonmukaisuutta ei haittaisi uskottavuuttasi.

  Siis, onko poliisien läsnäolo noissa tilanteissa hyvä vai paha?

  • Saku Timonen

   En minä ole valittanut poliisin läsnäolosta äärioikeiston mielenosoituksissa. Ihmettelen vain, miksi heitä ei riitä väkivaltaiseksi tiedetyn natsijärjestön väkivaltasessioihin.

   • Minna Ylitalo

    mtv:n mukaan mielenilmaisua ei ole asianmukaisesti ilmoitettu poliisille. Kyseessä oli siis luvaton mielenosoitus, jossa tapahtui kuolemaan johtanut väkivaltainen välikohtaus. Soppa sakenee kaikin puolin. Ei ihme, että asianomaisilla on kiire syyllistää uhria ja poliisi miettii tahollaan selitystä siihen, miksei partioinut rutiiniluontoisesti paikalla.

    http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/poliisi-vastarintaliikkeen-katutapahtuma-ei-ollut-ilmoitettua-lehtisten-jakelua/6078700

   • Kata

    HS tiivistää poliisin selitykset hyvin: ”Poliisi ei tiennyt etukäteen Suomen vastarintaliikkeen järjestämän mielenilmauksen luonnetta. Siksi paikalla ei ollut poliiseja.” Jos siis olivat tienneet, mitä tuleman pitää, olisivat toki olleet paikalla, mutta kun ei niin ei. Ja kun sisäministeriökin on todennut SVL:n vain potentiaalisesti vaaralliseksi, niin eihän sitä nyt voi arvata, että uhkakuvat noin vaan käyvät toteen.

   • Kata

    Näyttävät mieluummin pysyttelevän siellä taka-alalla: https://cdn.pbrd.co/images/4E7bWVH1s.jpg

    • Saku Timonen

     Siis poliisit olivat sittenkin paikalla!

     • Kata

      Siltä tosiaan vaikutta, vaikka toisaalta saattoihan auto seistä tyhjänäkin.

      • Kata

       SVL on nyt laatinut oman vastineensa tapauksen osalta ja siinä he vahvistavat poliisin olleen paikalla: ” Lehdistö väittää, ettei poliisi ollut lainkaan paikalla, vaikka tapahtumavideoltakin näkee poliisiauton. Ilmeisesti poliisi piti tilaisuutta niin rauhallisena, ettei kokenut jatkuvaa seurantaa tarpeelliseksi.”

       Aiemmin he ovat kertoneet, että poliisi saapui paikalle pahoinpitelyn jälkeen: ”Kaverukset päätyivätkin taluttamaan rähjääntyneen kaverinsa pois ennen sivullisten soittamien poliisin tai ambulanssin tuloa […] Kun poliisit saapuivat paikalle, he lähinnä ihmettelivät, mihin ”uhri” on joutunut, ja aktivistit pääsivät poistumaan paikalta ilman sen kummempaa häiriötä.”

       Tältä pohjalta vaikuttaisi siis siltä, että poliisi on ollut paikalla mielenilmauksen aikana, poistuneen ja palanneen sitten takaisin pahoinpitelyilmoituksen saatuaan. Tuosta kuvasta näkyvältä passipaikalta heidän on täytynyt nähdä millaisesta tilaisuudesta on kyse – jo yksin lippurivin perusteella.

      • Minna Ylitalo

       Mielenkiintoista.

 21. Erkki Posti

  Kyttä on natsi sika. Eivät ehkä kaikki, mutta kyllä niillä tuntuu olevan todella vahva klikki poliisihallinnossa. PS on näiden rikollisten katto-organisaatio ja rahoituslähde.

 22. Irma Hirsjärvi

  Eniten järkyttää se, että valtion johto on jättänyt tällaisen kansainvälisen rikollisen toiminnan vastustamisen ikäänkuin paikallisten yksittäisten ihmisten vastuulle. On aivan sattumaa, että kuolleita ei ole enemmän, niin paljon väkivallantekoja on tehty.

 23. Minna Ylitalo

  Nimeltä mainitsematon lehti: ”Raato asvaltilla Vastarintaliikkeen tapahtumassa. Olisiko suvakin kannattanut vain antaa pelolle valta?”

  Näin ne sananvapauden soturit rajoittavat kansalaisen sananvapautta. Joko pelkäät ja vaikenet, tai pääset hengestäsi. Opetus on näköjään mennyt perille, ”väkivalta on aliarvostettu ongelmanratkaisukeino”.

 24. Natsien väkivalta, ääripäät ja tolkun ihmiset – huippuyksikkö

  […] kun hänet oli pahoinpidelty Helsingin keskustassa, ilmeisesti Kansallisen vastarintaliikkeen, avoimen natsijärjestön, […]

 25. Angie

  Poliisi on ottanut kiinni yhden tapauksen johdosta. Epäilty rikosnimike on törkeä kuolemantuottamus. Nyt Suomen eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja voisi pyytää julkisesti anteeksi omaa pölöyttään.

 26. Antti

  Aika oireelllista on, että nämä lippumiehet kuvasivat ja editoivat videoon jopa katuun kaatunutta uhria, mutta yhtään pätkää ei ole siitä, mitä tapahtui ennen katuun kaatumista.

  Toivottavasti poliisi selvittää, kuka kuvasi ja mitä aineistosta on jäljellä.

  (Taas yksi ryhmittymä, jota ei pysty kutsumaan heidän itse käyttämällään nimellä (ehkä se on Ignaz Nazien kohtalo?). Vastarinta tarkoittaa toimintaa väärää yhteiskuntaa tai miehittäjää vastaan. Nämä elävät hyvinvointivaltiossa, eivät osaa käyttäytyä (tuomioita monilla) ja haluavat kohdistaa toimintansa niitä vastaan, joilla ei ole mitään valtaa.)

 27. Jari Kähkönen

  Nii-in. Demokratia tapaa olla sellaista, että yhtään mitään tehdään vasta kun ei muuta voida, koska vain tuolloin ollaan riittävästi yksimielisiä toimiakseen. Ei se uhreiksi joutuneita paljon lämmitä, mutta tuotanoin, kun sitä pitäisi olla politisoimatta aivan kaikkea. Rajankäynti on valitettavasti tarpeen, kun männäsatavuotta näin on tehty kuitenkin seurauksista piittaamatta ja edellisen viiskympinkin eräs johtava ajatus muistaakseni oli lausahdus henkilökohtaisuuden poliittisuudesta. Se siinä nimittäin on, että kun tuolloin valitettavasti ei joko ole käsitystä kuinka paljon se periaate saa maksaa tai hän jolla ei oikeasti koskaan kummoistakaan aatetta ollut saattaa tehdä jotain lopullista moisen puolesta.

  Ja mikä sitten on epäpoliittista? Poliisihan se vasta tässä suhteessa suurin vitsi onkin. Ei muka voida puuttua käynnissäolevaan esitutkintaan eikä ottaa kantaa siihen tai tähän vaan silti ollaan sopivaksi katsotussa paikassa vaatimassa julkisesti sitä ja tätä. Nytkin, kertoo Yle nettisivuillaan. Mutta kun poliisiksi valikoituu ryhmässään voimakkaaseen yliedustukseen johtavalla tavalla auktoritäärisiä urheilijatyyppejä ja asevelvollisuusmaassa tietysti armeijankäyneitä, joilla on virassa ihan liikaa valtaa ja vastuuta lähinnä sen verran että sanoa saa niin ihmekö on lopputulos? Jos tämän sakin kummallisesta ihmiskäsityksestä, maailmankuvasta ja poliittisesta vinoudesta ei tule säännöllisesti sanomista niin sitten yhteiskunnassa on jotain mennyt rikki. Joko tutkimuksen, poliittisen prosessin tai journalismin toimintakyky on mennyttä.

  Jos näin koskaan käy, silloin voidaan puhua tilanteesta, jossa jokaisella kansalaisella on oikeus harjoittaa vallitsevan ismin propagandaa, mutta muilta osin on voimassa täydellinen ajatuksen, omantunnon ja uskonnonvapaus. Vapaus, mikä kyllä yleensä tarkoittaa ettei niitä ajatuksia, omaatuntoa tai uskontoakaan suuremmin ole. Vallitsevalla ismillä katsotaan myös olevan ei vain kunnia vaan sitä voitavan suojata hätävarjelulla, jolla ei enää ole vaatimuksia, rajoja tai muuta tarkoitusta että ”hyökkäys” loppuu. Siinä missä entisaikaan tappavaan seuraukseen johtanut hätävarjeluteko tiesi pääsääntöisesti linnakeikkaa ja tapahtumapaikalla venkoilu eloa etsintäkuulutettuna kiinnijääntiin asti. Tie tähän dystopiaan on helppo: passiivisuus konfliktin edeltä ja ”tolkun ihmisen” teeskentely missä ongelmia voi muka vain olla nuolikuva- ja antifascistisk aktion -hihamerkkejä pitävillä.

  Kun siis kyttä kysyy sinulta joko kahdenkesken tai enintään partiokaverinsa kuulten, että ”onko kaikesta kirjoitettava/pitääkö olla sellaisia mielipiteitä”, ei aina tiedä varmasti mistä on kysymys. Äänenpäästäjä voi tosiaan olla ihan täysin niin koskaan koulun jälkeen ainoatakaan kirjaa lukematon tai täyttä ajatusta loppuun ajattelematon pöljäeetvartti kuin mille naamasta näyttääkin. Se voi olla haluton laiska paska, joka mieltää itsensä johtajaksi vaikkei kykene elettäkään tekemään ja lähinnä kokee puisto-ottelun puolelle karanneen poliittislähtöisen toiminnan oman rauhansa häiritsemiseksi. Ja mikäs siinä, turha sitä on kieltää etteikö joukossa ole ihan aitoja ihmisvihaajia, sodanihailijoita sekä fasistejakin. On yksipuolinen rekrytointi, altistava ympäristö ja se vähäinenkin vastuu mitä löytyy perustuu järjestelmän sisäiseen ”vertaisarvioinnintapaiseen” vaan pahasti vääristyneeseen menetelmään. Mitä muuta luullaan siitä seuraavan!

  Niin, sitä siis kuvittelisi että maan suulain ylikomisario, joka twiittaa vähän mistä vaan olisi ollut sanomassa jotakin oman tilannekeskuksensa(vai sanookohan ne sitä hoopeeällässä sittenkin johtokeskukseksi) vastuualueella tapahtuneesta helkkarin huonosta riskiarviosta. Jos mielenosoitusilmoituksen vastaanottanut hallintoyksikkö nukkui tai sellaista ei tehty lainkaan niin kyllä se JoKe on silloin aika tsoukki/jollakulla TiKe:ssä on tikkuja pyllyssä ellei noin moneen todella näkyvän räikeästi epäkokoomuslaiseen lippumieheen havahdu. Myöskin Kansakoulukujalla on turvallisuustietoisuus kateissa, jos tuollaiset mönkijät pääsevät noin liki vanhakonservatiivisten klubitakkikokoomuslaisten profiilia(BZ) tuosta vain. Mies itse voi katsoa olevansa stadin kundi, joka senkun porskuttaa sekä pärjää aina puhumalla/nopeilla jaloilla, muttamutta. Silti organisaattorin pitää jo tietää, että mitä tarkoittaa tilannekuva ja toimia sen mukaan.

  Hoopeeällän Tärkeet ja Törkeet saattoivat ottaa kiinni Ritavuoren sekä Craucherin tappajat, mutta kun molemmista on jo niin kauan aikaa että keissit ovat rikosmuseokamaa. Eikä kolho Murharyhmä -tekstikään lukene enää kuin pelkästään yhdessä Pasilanraition Lyseon neukkarin fläppitaulussa, jos sielläkään. Nyt sopisi näyttää sitten sitä 2020-luvun avointa ja kaikkien lainkuuliaisten kansalaisten luottamusta nauttivaa poliisitoimintaa käytännössä, ihan oikeassa todellisuudessa eikä vain niissä markkinointiviestinnällisissä tv-ohjelmissä joita yhä juoksee eetterimedioissa tuotantokausien takaisina uusintoinakin. Kun on johtokeskus, rikostutkinnan esikäsittely-yksikkö ja saallistava valkoinen paksa, jonka jollain miehistöillä ei ole edes kyllin älliä olla liputtamatta työnpuutettaan leikkiessään 1970-luvun ”partioivaa ristoa”, vaikka kaverina on superkosketusarka katsettakin pelkäävä dekkari kenestä ei ole ”ottamaan äijää” missään poliisitoiminnallisesti hyväksyttävässä mielessä.

  Todellisuuden kiemuraisuus ja karvaisuus on siis aina eri asia kuin puhdaskasvoisen korkeaotsaiset pyhimyksenhahmot keistä ne laulut tehdään. Mutta jos alkuperäisten tapahtumien yhteydessä tuli se ainoakaan kuolonuhri, olkoon suora seuraus tai ei ja viivettäkin välissä niin sellainen politiikka sekä mielenilmaus on lopetettava.

 28. Marita Lowry

  Minua surettaa se suunta mihin Suomi on mennyt. Olen itse ollut pois sieltä jo 21 vuotta mutta käyn siellä monta kertaa vuodessa. Se, että Suomen laki sallii moisten järjestöjen toiminnan ja sallii netissä ihmisten uhkailun, on uskomatonta. Monet kommentit, joita olen nähnyt suomalaisilla nettipalstoilla olisivat täällä Britanniassa vieneet kirjoittajat oikeuteen alta aikayksikön. Kun vihan annetaan laillisesti kasvaa, tulee uhreja. Kuinka monta niitä tarvitaan ennen kuin lakiin tulee muutos?
  Mihin yleensä on kadonnut ihmisyys ja inhimillisyys? Se Suomi, jonka aikoinaan jätin ei ollut tällainen.

  • Sauli

   En tiedä milloin olet Suomen jättänyt, mutta kyllä täällä väkivaltaa on aina ollut ja paljon. Se ei ennen ollut ehkä niin näkyvää ja laajalti uutisoitua kuin näinä somen mädättäminä aikoina. Se kohdistui yleensä saman ryyppyremmin jäseniin tai itseen.

   Sitten tapahtui jotain. Meihin iski talouden laskusuhdanne 2008, jolloin nuoren kouluttamattoman miehen tulevaisuuden ennuste heikkeni dramaattisesti. Samaan aikaan maahan rantautui turvapaikanhakijoita ja eduskuntapuolue joka toi vihapuheen kahvipöytäkeskusteluihin. Ja joku hoksasi natsiaatteen istuvan aikaan kuin nyrkki maahanmuuttajan silmään.

   Nyt sitten ollaan tässä. Pienen mutta erittäin äänekkään ja väkivaltaisen marginaalin ihmiskuva on suoraan 30- luvulta. Väkivalta on heille vain yksi ilmaisun keino ja tulokset ovat kaiken kansan nähtävillä. Jos katsot vinoon, ilmaiset eriävän mielipiteen tai herran tähden uskallat sylkäistä, näillä tolloilla on omasta mielestään lupa tappaa.

   Me emme ole edes vaivautuneet selvittämään omaa natsi historiaamme. Muualla Euroopassa Suomi liitetään automaattisesti niihin valtioihin jotka kaveerasivat Hitlerin porukoissa. Moni täällä pitää yhä natsi saksaa pelastajana kommunismilta.

   Kansakunta, joka ei tunne menneisyyttään, on tuomittu toistamaan sen.” Tämä vanha viisaus lienee taas ajankohtaisempi kuin aikoihin.

 29. Pääministeri Sipilä, mitä kertoisitte lapsille?

  […] Timonen kirjoittaa imagen blogissaan tänään näin: ”Jos nyt joku ei vieläkään tiedä, niin Suomen Vastarintaliike on […]

 30. Esa Kauppila

  Viisikymmentä vuotta täällä murheenlaaksossa jota maailmaksi kutsutaan taivaltaneena ja ihmiskunnan löyhkääviä ruumisröykkiöitä kirjojen ja nykyään toki myös sähköisten välineiden välityksellä aivan liikaakin tonkineena olen tullut siihen surulliseen johtopäätökseen ettei Pahaa saada koskaan lopullisesti kukistettua. Rasismi, antisemitismi, muukalaisviha, fasismi, natsismi, kommunismi, kristinusko, islam ja monta, liian monta muuta nimeä ja hahmoa on tällä Pahalla ja aina kun luulemme sen jo lyöneemme se kasvattaa uudet kasvot ja kutsuu itseään uudella nimellä ja silti se on sama Paha. Mikä tämä Paha sitten on? Ei, se ei ole Raamatun tai Koraanin kirjoitusten sielunvihollinen tahi mikään muukaan yliluonnollinen demoni tahi perkele. Ei, Rakkaat Siskot ja Veljet murheessa ja surussa. Paha olemme me ja meissä on Paha, ihmisissä, ihan jokaisessa meistä. Se on meihin ihmisiin evoluution tahi mahdollisesti jonkun Korkeamman tahi Alhaisimman voiman aikojen alussa joko piruuttaan tahi vahingossa ohjelmoima ominaisuus josta me emme koskaan, emme koskaan Veljet ja Siskot tule pääsemään eroon. No mitä väliä millään sitten enää on, kysytte te, parempi kai sitten tehdä koko maapallon laajuinen joukkoitsemurha, sillähän tästä päästään. Ei, Rakkaat, on vielä yksi keino ja se keino on Rakkaus. Rakkaus itseämme ja muita eläviä kohtaan. Ei, ikävä kyllä, se ei tule pelastamaan maailmaa eikä ihmiskuntaa. Mutta se tekee tästä tuskasta jota elämäksi pilkataan aina välillä, pieneksi ohikiitäväksi hetkeksi edes jollain tavoin siedettävää. Kyllä, minä tiedän, eihän se paljoa ole. Mutta muutakaan meille ei ole annettu.

  • jore puusa

   Paha on aina voittanut, voittaa ja tulee aina ja ikuisesti voittamaan.

 31. Ismo Liukko

  Täällä on tuomittu poliisin toiminta. Poliisin ilmoituksen mukaan ilmoituksen lehtisten jakamisesta teki yksityishenkilö, eikä heillä ollut tietoa tapahtuman järjestäjästä tai sen mielenosoitusluonteesta. Näillä tiedoilla poliisi on toiminut moitteettomasti.

  Uhrin ja poliisien sytyttämisen sijaan vastuu voidaan asettaa sinne minne se kuuluu, eli natseille. Järjestö myös riemuitsi teosta ja käytti sitä propagandassaan. Se enemmän tai vähemmän tuurissaan oleva seikka, että tässä törkeästi pahoinpidelty uhri kuoli ei vähennä vastuuta. Osalla ”kurinpalautuksen” uhreilla on tapana kuolla, vaikka tuo olisi tiedotuksellisesti harmillista.

  Jostain syystä MV-lehti on tässäkin aktiivisena. Uhri oli syyllinen kuten oli Venäjän trollitoiminnasta raportoinut toimittaja. Tämähän on tuo hiljainen sanoma mitä vaihtoehtomediaksi itseään tituleeraava implisiittisesti viestii.
  Ja sympatiseeraavien viesti, että turpiin ei saa jos ei itse tule käyttämään sananvapauttaan on ilmeisesti väärä. Jyväskylän kirjastoon ei varmaan ollut kutsuttu natseja. Muutenkin sananvapauden ritareiden sanoma on erikoinen sananvapaus on laaja, kunhan ei käytä sitä sananvapauden ritarien arvosteluun, joka on kiellettyä.

  Nähtäväksi jää sovelletaanko tuossa koventamisperusteena rangaistusta määrättäessä järjestäytyneen rikollisjärjestön toimintaan osallistumista. Epäilen, mutta ehkä ainoa hyöty, jonka tuon porukan laittomaksi julistamisessa (lakihan ei heitä koske, jos se ei palvele niiden etua) voisi olla tuon kynnyksen alentaminen.

 32. jore puusa

  Seuraavan vuoden aikana meitä suvakkeja tullaan tappamaan lisää. Poliisi ei tule tekemään mitään. Tämä maa on saastaläjä.
  Ja vaikka Te kaikki tiedätte tämän – kukaan Teistä ei tule tekemään mitään todellista asian johdosta. Onhan jääkiekon SM liiga alkanut. Lukekaa 30 luvun eurooppalaista historiaa täsmälleen näin siellä mentiin.

 33. Ismo Liukko

  Poliisia sopii kyllä arvostella. Mutta tämänhetkisten tietojen perusteella se on tuossa aiheetonta ja asiatonta. Tilaisuuden luonne ei ollut poliisin tiedossa, koska siitä annettiin harhaanjohtavat tiedot. Kyllä poliisi pyrkii ehkäisemään ihan epäpoliittisiakin kurinpalautuksia, kun nekin voivat olla vaarallisia. Ja Suomessa on hyvä ja lainkuuliainen poliisi, josta suomalaisten kannattaa olla ylpeitä…Ei kovin monessa maassa (valitettavasti) noin globaalisti ole mahdollista, että poliisiylijohtaja ja sisäministeriön korkein poliisiasioita hoitava virkamies kärähtää ja saa rangaistuksen samassa ylinopeusratsiassa..

  • Angie

   Se, että poliisi ei ollut paikalla asema-aukiolla turvaamassa ohikulkijioita uusnatsien väkivallalta, on törkeää piittaamattomuutta ja osaamattomuutta poliisin taholta. Täydellistä tilannetajun puutetta ja uusnatsien vaarallisuuden vähättelyä. Tarvittiin siis henkirikos, jotta poliisi havahtui…

   Siitä poliisin erinomaisuudesta voisi lisäksi mainita vaikka:
   kaksi Helsingin poliisilaitoksen johtohenkilöä on rikoksesta epäiltyinä asiassa, joka on parhaillaan syyteharkinnassa. Epäiltyinä ovat Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.
   Lisäksi Helsingin huumepoliisin hyllytetty päällikkö Jari Aarnio on myös tuomittu vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

   Mut joo tämä ei ollu tän blogin aihe…

   • Angie

    Tarkennus. Valokuvien perusteella näyttää nyt siltä, että poliisimaija olisi ollut paikalla uusnatsimielenilmauksen aikaan asema-aukion vierellä. Siis vielä törkeämpää piittaamattomuutta poliisilta olla puuttumatta tilanteeseen.

    Miksi poliisi on kiistänyt olleensa paikalla ja sanonut, että tilaisuuden luonne ei ollut poliisin tiedossa, koska siitä annettiin harhaanjohtavat tiedot?

    Näiden uusien tietojen valossa Uuninpankkopojan kysymys ”Ovatko natsit valtiovallan erityisessä suojeluksessa?” on todella tärkeä!

 34. Ismo Liukko

  Edelleen hiukan aiheen vierestä. Yksityishenkilö ilmoitti lehtisten jaosta. Poliisilla ei ollut eikä voinutkaan olla tietoa tilaisuuden luonteeseen liittyvästä uhasta. Mutta poliisi kyllä pyrkii ehkäisemään myös epäpoliittisia kurinpalautuksia. Tuon voi jokainen mennä tarkistamaan vaikkapa asema-aukion edustalla viikonlopun pikkutunneilla. Paikalla on poliisipartio tai muutamia.

 35. Ismo Liukko

  Hämmentävää ylipäätänsä vastuun hämäräminen. Uhri oli vähintään puolisyyllinen (MV-”lehti” ja lukuisat kommentoijat somessa) poliisi oli puolisyyllinen (lukuisat kommentojat vieläkin kun tietoa on tullut (onko ne sitten ”äärisuvakkeja”?).

  Kyllä kurinpalauttaja on syyllinen (jos syylliseksi havaitaan) . Natsit ovat syyllisiä kun hyväksyivät teon. Vastuu sinne minne se kuuluu.

  • Angie

   Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen on peruspoliisitoimintaa.
   Uusnatsien kohdalla poliisi on selvästi toistuvasti laiminlyönyt velvollisuutensa ylläpitää
   järjestystä ja turvallisuutta. Tämän laiminlyönnin seurauksena on nyt menetetty yhden ihmisen henki.
   Poliisia SAA ja PITÄÄ arvostella, jotta kukaan muu ei kuole! Vastuu on siis MYÖS poliisin.

 36. Ismo Liukko

  Ymmärrän hyvin, että poliisin toiminnasta kysyttiin ja sitä kyseenalaistettiin kun tiedossa ei ollut, että tapauksen luonne ei ollut tiedossa. Nyt en ymmärrä kun tiedossa on, että poliisi ei tiennyt tapauksen liittymisestä vastarintaliikkeseen tai muuhunkaan äärioikeistoon. Mutta aiheesta on turha jankata se ei johda mihinkään.

  • Angie

   Valokuvien perusteella poliisimaija seisoo aseman lähellä ja sen vieressä uusnatsit liehuttavat lippujaan ja ahdistelevat ohikulkijoita natsilehtisillään. Voi tietysti olla, että poliisit olivat just käymässä paskalla ja maija oli tyhjä ja poliisi ei sen takia huomannut uusnatsien vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

   • Ismo Liukko

    Joo ja Kokoomuksen telttakin taitaa olla. On sinulta aivan käsittämätön kommentti, että taksijonojen valvominen on vain yleistä turvallisuuden ja järjestyksen valvontaa, mutta mielenilmausten valvonta olisi jotain muuta. Ei Suomessa poliisi ei valvo edes vastenmielisiä poliittisia mielipiteitä, vaan turvaa mielenosoittajien, altivisien, vastamielenosoittajien ja aktivistien turvallisuutta. Jokainen pks:llä asuva tietää, että poliisi näkyy onneksi katukuvassa, mutta ei ryntää jokaiseen poliittiseen tai epäpoliittiseen tilanteeseen, jos vaara järjestyksen ja turvallisuuden horjumisesta ei ole tiedossa. Sakun ja sinun perustelu on nollaperustelu. Muutan toki mieltäni, kun osoitatte, että poliisi tiesi natsien tempauksesta, mutta oli välinpitämätön.

   • Kata

    Saattaa myös olla, että esimerkiksi Ylelle lausunnon antanut ylikomissaario Juha Hakola yksinkertaisesti tiennyt (tai vaihtoehtoisesti ei välittänyt tietää), että natsien videollakin näkyvä poliisipartio itse asiassa kävi paikalla tilanteen toteamassa, mutta syystä tai toisesta ei katsonut aiheelliseksi jäädä sitä seuraamaan.

 37. Tanja Takalo

  Mitenkähän tuohon Juho Eerolan kommenttiin pitäisi oikein suhtautua. Ensin hän aloittaa vajoamalla teini-ikäisen koulukiusaajan tasolle,tekemällä pari nimiväännöstä.
  Sitten hän vetoaa ”känniläppään” kuin teinipoika jatkaen viatonta silmienpyöritystä,eihän sitä murkkuikäinen tiedä mitä viina tekee läpälle.
  Sitten uhriudutaan ja itketään ilkeiden setien mustamaalaavan kivaa teinipoikaa.
  Sen jälkeen teinipoika pistää teräsmiehen viitan harteilleen ja syöksyy pelastamaan kaupunkiaan. Hän tekee ehdollisen tuomitsemisen. ”Jos teon motiivina on äärioikeistolainen politiikka” Jos..
  Ja sitten teinipoika tehtyään sankariteon, antaa jalomieliseti anteeksi vanhoille sedille,jotka eivät nuorta vaan ymmärrä. Anteeksianto on tietysti ehdollinen,jos.. Eihän sitä murkku voi aikuisia helpolla päästää,vaan täytyy vähän ehtoja laittaa.
  Ei prkl ukko on 41 vuotta!!! Kaukana on teinipojan vuodet,mutta näköjään henkinen kehitys aikuiseksi on jäänyt pahasti kesken. Lapsen asteelle jäänyttä ruukattiin ennen kutsua jälkeenjääneeksi,nykyjään persujen kansanedustajaksi.

  • kirsi r

   Erinomainen analyysi. Eerolan kehitys aikuisuuteen näyttää todellakin jääneen kesken.

 38. Korkki

  Minkä takia tämä asia on erilainen kuin vaikka tuossa lähelläni olevassa baarissa ollut tapaus jossa eräs vanhempi humalainen mies ärsytti ja haastoi riitaa nuoremman kaverin kanssa niin kauan että nuorempi löi häntä kerran. Mies kaatui ja kuoli lyötyään päänsä lattiaan.

  Nyt tilanne oli se että henkilö tuli ärsyttämään ja haastamaan riitaa mielenosoitukseen. Vastaavasti lopulta henkilöä lyötiin ja hän löi päänsä katuun. Miten nuo tilanteet eroavat. Tai noh, ehkä ne eroavat sillä että kotini lähellä ollut tapaus tapahtui anniskeluravintolassa jossa molemmat olivat uutisoinnin mukaan humalassa. Tästä tapauksesta ei ole uutisoitu, vaikka ainakin uhrin mahdollinen humalatila on varmasti papereissa.

  Jos tässä tapauksessa vedotaan johonkin poliittiseen motiiviin niin olihan se kuitenkin molemmilla. Ei tavallinen ”tolkun ihminen” lähde huvikseen häiriköimään mielenosoitusta vaan kyllä jonkinlainen anti-fasistin ideologia pitää olla. Eli tuo tilanne menee tasan ainakin näin maallikon silmin katsottuna. Tästä nyt vaan on saatu aidan vasemmalla puolella jonkinlainen uhriutumistapaus tai marttyyrikuolema, mutta onko tämä oikeasti enemmän kuin tavallinen pahoinpitely riidan haastamisen jälkeen.

  Eli sanopa nyt Saku oikeutta opiskelleena mikä tämän tilanteen erottaisi esim tuosta baarissa tapahtuneesta riitatilanteesta. Ja entä millaisena näet tämän kuolleen kotiuttaneen lääkärin roolin, onko tapahtunut jonkinlainen hoitovirhe? Entä jos kuolema ei johdukaan pahoinpitelystä. Tässäkin maallikkojärkeni sanoo että ei kaveria olisi kuulunut päästää kotiin sairaalasta jos on olemassa mahdollisuus että hän voisi menehtyä saamiinsa vammoihin.

  (oikeata nimeäni en taaskaan laita, mutta sinä näet sen)

  • Heikki Mäkinen

   Korkki kirjoitti:
   ”Ei tavallinen ”tolkun ihminen” lähde huvikseen häiriköimään mielenosoitusta vaan kyllä jonkinlainen anti-fasistin ideologia pitää olla.”

   Väärin meni. Tavallinen tolkku ihminen nimenomaan sanoo natsiaatetta tuputtavalle, että tämä on väärällä asialla. Toki siihen tarvitaan tietynlainen ideologia: sitä kutsutaan ihmisyydeksi. Valitettavan harva uskaltaa tätä nykyä tämän ideologian mukaan toimia.

  • Pirkko Ryyppö

   Vastenmielinen kirjoitus kaiken kaikkineen. Siis pitää olla jonkinlainen anti-fasisti että joku kerta ei vain enää jaksa kuunnella rasistiseja huutoja ja ilmaisee oman mielipiteensä asiasta, sanallisesti. Ja se oikeuttaa sitten väkivaltaan?

 39. Sofia Soininen

  Jos se uusi kansallissosialistinen valtakunta muodostuu maista Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti + mahdollisesti Baltia niin voi kysyä mikä ei kuulu joukkoon. Suomalaiset eivät ole ns. arjalaisia eivätkä myöskään baltit. Se vaan ei tunnu menevän perille näille natseille vaikka itse Herr Doktor Himmler sanoi suomalaisten olevan likaista täikansaa. Jos se nyt sitten on totta.

  • Tanja Takalo

   Suomalaiset eivät todellakaan ole arjalaisia. Sana arjalainen on muinaissuomeksi orja.
   Tiede-lehden artikkeli kertoo tämmöistä; Paljon kansojen välisistä muinaisista suhteista kertoo myös suomen sana orja. Se on laina indoiranilaisista kielistä, joissa se esiintyi muodossa arya tai airya. Iranilaisille se tarkoitti miestä, meikäläistä, ja sillä nimityksellä kansa kutsui jäseniään. Suomalais-ugrilaisilla naapureilla sana siirtyi tarkoittamaan toisesta kansasta siepattuja, myytyjä tai vangiksi joutuneita ihmisiä, orjia.
   Koko jutun siitä miten Persia on vaikuttanut länsimaiseen kultuuriin voi lukea täältä:
   http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/sinunkin_juuresi_ovat_iranissa

   • Jarkko

    ”Koko jutun siitä miten Persia on vaikuttanut länsimaiseen kultuuriin voi lukea ”

    Se onkin muuten aika hauska juttu miten historiasta on mielivaltaisesti valittu pisteet mistä länsimaalainen historia alkaa eli antiikin Kreikasta ja Roomasta. Eikä oppisisältöihin ole otettu mukaan mitään sisältöä sitä aikaisemmista vaikutuksista. Vaikka esim. Persia on ollut aikoinaan melkein ihan Rooman valtakuntaan verrattavissa oleva oman aikansa sotilaallinen, taloudellinen ja kulttuurinen supervalta olisi lähes mahdotonta, että sieltä olisi tullut eurooppaan mitään vaikutteita.

    Koska asiallista historian opetusta ei ole opetusisällöissä aiheeseen liittyen, niin sitten erilaiset poliittisesti motivoituneet hihhulit täyttävät aukon omilla keksityillä selityksillään, jotka vastaavat laadultaan tasoa joulupukki on olemassa, mutta sillä erolla, että kukaan ei kiistä niitä selityksiä. Lisäksi monet aiheesta tehdyt kirjat eivät ole saatavilla suomen kielellä. Vaikka englanniksi löytää paljonkin lähi-idän historiasta kirjoitettuja kirjoja.

    • Tanja Takalo

     historia on todellakin mielivaltaisesti valituista pisteistä koostettu leikkaa-liimaa-askartele projekti,joka muuttuu vallitsevien käsitysten mukaan. Mm Suomen lapissa on vanhoja tarinoita, joiden juuret löytyvät viikinkien kauppareittien varrelta aina Arabiasta asti. Viikingit toivat jo 1000vee sitten valtavan määrän kulttuuria ympäri maailmaa; Yhtälailla orjia,esineitä kuin tarinoitakin. Kristinuskokin tuli pohjolaan kauppiaiden mukana. Tämä tuppaa vain unohtumaan,osin tahallaankin nykyajan ihmisiltä.

 40. Veli-Pekka Saarinen

  ”Ei tavallinen ”tolkun ihminen” lähde huvikseen häiriköimään mielenosoitusta vaan kyllä jonkinlainen anti-fasistin ideologia pitää olla.”

  Jep, tässäpä se ongelma onkin hienosti tiivistettynä. Normaalilla moraalisella kompassilla varustettu ihminen ei katsoisi natsien provokaatiota hiljaa, mutta ”tolkun ihmiset”, so. natsiapologistit ja omaan napaan tuijottajat, sulkevat silmänsä ja korvansa kaikelta pahalta, mikä häiritsee heidän untaan. Tähän heitä vielä kannustetaan presidentin ja hallituksen puolelta.

  • Jarkko

   Veli-Pekka aina erilaisille pienemmille tai suuremmillekin hirmuteoille on löytynyt ymmärtäjiä. Luen kirjaa Salemin noitavainoista 1600-luvun lopun yhdysvalloista ja siellä mestattiin 20 syytöntä ihmistä, koska paikalliset puristi pappin tyttäret saivat epilepsia kohtauksia ja heidät uskottiin noidutun.

   Noita epäilyinä mestatut valittiin pääasiassa köyhien joukosta, naisista, vanhuksista (koska oli epäilyttävää jos joku oli elänyt poikkeuksellisen vanhaksi). Muutamat mestattiin vanhojen kaunojen ja riitojen takia tai sen takia, että he eivät olleet käyneet kirkossa pitkään aikaan jota sitäkin pidettiin epäilyttävänä.

   Todennäköinen syyllinen epilepsiaan oli todennäköisesti perinnöllinen alttius, koska molemmat papin tyttäret sairastuivat. Papin perheestä tai hyväosaisista ei kuitenkaan mestattu ketään, koska hyväosaisuus loi ikäänkuin suojakuoren jolloin jo ennalta oletettiin, että kukaan hyväosainen sen ajan mittapuulla ei voi olla noita. Naisia tosin hyväosaisuuskaan ei aina suojellut, koska sitä pidettiin epäilyttävänä jos joku nainen pärjäsi taloudellisesti hyvin ilman miestä.

   Ihan samanlaiset roolijaot kuin mitä Salemin noitavainoissa oli löytyy ihan nykyajastakin.

 41. Suruna

  Ei voi muuta sanoa kun että Jesse Torniaisen vanhemmat saisivat hävetä millaisen pojan ovat maailman kasvattaneet. Surullinen millaisia lapsia tähän maailmaan kasvatetaan.

 42. Journalismi: tiedon välitystä vai kritiikkiä? | Janne Matikainen

  […] nousi musiikkivideo, jossa Eerola esiintyi poliitikolle sopimattomalla tavalla. Lisäksi Eerola on ohjeistanut, kuinka äärioikeiston kannattaisi soluttautua […]

Kommentoi »

Comments are closed