Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tuskallinen herääminen

Suomi on herännyt kamalaan krapulaan. Vuosikausia olen muutamien muiden tavoin yrittänyt valistaa kansaa natsien aiheuttamasta vaarasta, mutta meille on viitattu kintaalla. Meitä on sanottu kuunatsien jahtaajiksi ja epäilty näkevän natseja oman sänkymme alla. Meille on kerrottu, että nehän ovat vain pieni joukko harmittomia kloppeja, jotka melskaavat aikansa ja kasvavat sitten aikuisiksi. Tolkun ihmiset ovat sanoneet meitä toiseksi ääripääksi, joka lietsoo ja ärsyttää natseja aktivoitumaan ja jota ilman ei natsejakaan olisi.

Kahdesta ääripäästä puhuneet tolkun ihmiset ovat nyt viimeinkin tajunneet, että se oikea toinen ääripää on viimeinkin löytynyt ja hän on nyt kuollut. Kyllä, hieron ihan tahallani tämän karmean totuuden jokaisen kahdesta ääripäästä höpöttäneen tolkun ihmisen naamaan. Te saitte tämän aikaan välinpitämättömyydellänne. Nyt teidän kuuluukin potea krapulan katumusta, kun oma tyhmyys alkaa valjeta.

Kirjoitin ensimmäisen kerran Suomen Vastarintaliikkeestä huhtikuussa 2010, jolloin se oli vain yön pimeydessä hiippaileva pieni tarranliimaajaporukka. Jo silloin sen ohjelma kertoi ihan selvää kieltään tavoitteista. Sen jälkeen olen palannut aiheeseen säännöllisin väliajoin, mutta eipä se ole paljon kiinnostanut. Ei edes silloin, kun SVL alkoi syyllistyä väkivaltarikoksiin julkisilla paikoilla keskellä päivää. Ei edes silloin, kun natsit alkoivat marssia kaduillamme eikä vielä silloinkaan, kun natsit omivat itsenäisyyspäivän viettämisen ja hämäsivät osan kansaa liittymään soihtumarssiin ensimmäisen kerran. Toisella kertaa marssia edeltävässä ohjelmassa oli jo mukana hallituspuolueen kansanedustajakin, mutta eipä asia jaksanut ketään kiinnostaa.

Media on nyt viimeinkin ruvennut puhuttelemaan natseja natseiksi ja unesta herääville tiedoksi laitan tähän koosteen SVL:n historiasta ja rikoksista. Lista on epätäydellinen, mutta sellaisenakin puhutteleva. Jokaisesta tapauksesta on aikanaan uutisoitu ja melkein kaikista olen minäkin turhaan kirjottanut varoituksen sanoja.

Sisäministeri Paula Risikko on nyt ilmoittanut selvittävänsä SVL:n ja muiden äärijärjestöjen laillisuuden ja krapulassa tärisevä kansa on äänekkäästi vaatimassa lääkkeeksi äärijärjestöjen kieltämistä lailla. Se on tyypillinen suomalainen tapa reaogoida ikäviin asioihin: laaditaan kieltolaki ja unohdetaan koko juttu. Olen tämän asian suhteen samalla linjalla kuin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, jonka mielestä kieltäminen ei lopeta toimintaa, vaan ajaa sen vain maan alle.

Kieltämisessä on lisäksi sekin riski, että lain on aina oltava yleinen. Mitään Lex Suomen Vastarintaliikettä ei voida säätää, vaan sama laki mahdollistaisi sopivasti tulkittuna minkä tahansa järjestön kieltämisen. Sopivia tulkintoja tehtäisiin tietenkin aina poliittisten valtasuhteiden mukaan. Viime aikojen oikeistolainen talouspolitiikka ja politiikan ilmapiiri ovat sellaisia, että paluu 1930-luvun kommunistikieltoon saattaisi olla hyvin lähellä.

Kerron taas ties kuinka monennen kerran, että meillä on jo aseet Suomen Vastarintaliikettä vastaan olemassaolevassa laissa.

Suomen Vastarintaliike pyrkii kumoamaan väkivaltaisesti laillisen yhteiskuntajärjestyksen ja siitä Rikoslain 13 luvun 3 §:n 3 momentti sanoo näin:

Valtiopetoksen valmistelusta tuomitaan myös se, joka perustaa tai organisoi yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on Suomen valtiosäännön tai valtiojärjestyksen väkivaltainen kumoaminen tai muuttaminen, osallistuu johtavassa asemassa tai muuten merkittävällä tavalla sellaisen yhteenliittymän toimintaan tai tietoisena yhteenliittymän tarkoitusperästä antaa sille merkittävää taloudellista, järjestöllistä tai muuta vastaavaa tukea.Rangaistus on vähintää neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

Jos tämä tuntuu liian järeältä aseelta, niin otetaan seuraava pykälä. Järjestö on korostetun sotilaallisesti organisoitunut, joten RL 13 luvun 4 § olisi käyttökelpoinen:

Joka laittomasti perustaa, organisoi tai varustaa sotilaallisesti järjestäytyneen yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin, toimii sellaisessa yhteenliittymässä johtavassa asemassa, taloudellisesti tai muutoin merkittävällä tavalla tukee sitä tai siinä toimeenpanee tai antaa sotilaallista koulutusta, on tuomittava laittomasta sotilaallisesta toiminnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Nämä sankarit haluavat tietenkin tulla kohdelluiksi poliittisesti vainottuina, joten ehkä sittenkin olisi viisainta kohdella heitä tavallisen rikollisryhmän jäseninä RL 17 luvun 1a §:n mukaisesti:

Se, joka:

1) perustamalla tai organisoimalla järjestäytyneen rikollisryhmän taikka värväämällä tai yrittämällä värvätä väkeä sitä varten,

2) varustamalla tai yrittämällä varustaa järjestäytynyttä rikollisryhmää räjähteillä, aseilla, ampumatarvikkeilla tai niiden valmistamiseen tarkoitetuilla aineilla tai tarvikkeilla taikka muilla vaarallisilla esineillä tai aineilla,

3) toimeenpanemalla, yrittämällä toimeenpanna tai antamalla järjestäytyneelle rikollisryhmälle koulutusta rikollista toimintaa varten,

[…]

osallistuu järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan, jossa tavoitteena on tehdä yksi tai useampi rikos, josta säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta, taikka yksi tai useampi 11 luvun 10 §:ssä tai 15 luvun 9 §:ssä tarkoitettu rikos, ja jos tällainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, on tuomittava järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Siitä vaan sitten soveltamaan olemassaolevaa lakia.

indianajonesnazis

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (89)

 1. Erkki Posti

  Minä käsitin Risikon tarkoittavan juuri, onko natsiääliöyhteosö SVL rikollisjärjestö tai jopa väkivaltaiseen sotilaalliseen vallankumoukseen pyrkivä ryhmä.

  • Sami Hult

   Jännää, että ministerin tämä pitää tutkia, kun sitä varten on olemassa oikeuslaitos.

   • Kallematti Waris

    Tai Google?

 2. Markku Kemppainen

  Valtiojohdon ja poliisin pitää NYT osoittaa johtajuutta ja kitkeä tämä vastenmielisyys Suomesta. Niiden kanssa ei neuvotella eikä niitä kuunnella. Ei enää ”arvioida ja selvitetä”. Nyt pitää toimia, Risikko! Lait on tehty noudatettaviksi. Vai onko pientä ylinopeutta ajava autoilija suurempi uhka maan turvallisuudelle kuin sivullisia mukiloiva natsi.

  • Pekka Rantamäki

   Petteri Orpohan teeveessä vihjaili jotenkin siihen tyyliin, että kun asia on nyt taas ”ajankohtainen”, niin nyt se ”taas kerran tutkitaan.” Eli tutkitaan, tutkitaan, kuitenkaan tekemättä mitään. Pelkään, että näin tässä taas käy.

 3. Markku T Koivisto

  Puhutaan nollatoleranssista. Olisiko nyt sen paikka?

 4. Ingmar Forne

  Jälleen erinomaisen hieno analyysi! Viimeistään nyt olisi hallituksella kyllä näytön paikka. Pahoin pelkään että hallitus aikoo painaa asiaa mahdollisimman paljon villaisella.

 5. Saara Reiman

  Kiitos pykäläviitteistä, pääsin juuri kiukuttelemasta samasta aiheesta.
  Se on just näin eikä melkein.

 6. Angie

  Iso kiitos tästä blogista. Mä kyllä rakastan Uuninpankkopoikaa.

 7. Janne Raitio

  On myös varoitettu islamin aiheuttamasta uhasta. Ideologian edustajat tappoivat äskettäin yhden suomalaisen, mutta ei täällä ei oltu yhtään huolestuneita. Ei edes kirjoitettu aiheesta. Se on tullut selväksi, että ei väliä mitä tekee, vaan kuka tekee.

  • Saku Timonen

   Kajaanin henkirikokseen syyllistyneiden ei tiedetä perustaneen ideologista rikollisjärjestöä, vaan he ovat tavallisia murhamiehiä. Uskonnolla ei ole teon kanssa mitään tekemistä, vaikka monen muun lailla halaut niin sinnikkäästi uskoa. Luet liikaa MV:tä.

  • Sami Hult

   Sana ”yksittäistapaus” on myrkytetty niin, että jospa vain tyytyy toteamaan seuraavaa: On suuri ero järjestäytyneen rikollisjärjestön ja yksittäisen mielenhäiriöisen välillä.

  • Teemu Helenius

   Kristityt tappavat vuosittain aika paljonkin suomalaisia. Ovatko nämä henkirikokset mielestäsi todisteita kristinuskon aiheuttamasta uhasta, Janne Raitio?

   • Janne Raitio

    Mikäli pystyt osoittaamaan Jeesuksen opetuksista kehoituksia väkivaltaan, niin siinä tapauksessa kristinusko on uhka.

    • erkki

     Tuosta en tiedä – viisaammathan niitä ristiretkiä järjestivät.
     Meinaan jotta jossakin mainitaan se ensimmäinen kivi jonka heittäminen…

     Ei oo yks toista paree – jos niinkään hyvä.

    • Teemu Helenius

     Et nyt ymmärtänyt. Opetti Jeesus sitten mitä tahansa, niin kysymys on tämä: luuletko, että kaikki ne kristityt, jotka esim. tänä vuonna ovat tappaneet ihmisen, noudattivat Jeesuksen opetuksia? Et varmaankaan luule. Miksi sitten luulet, että ne tappoon syyllistyneet irakilaiset, joiden uskonnollista vakaumusta tai sen puutetta emme edes tiedä, noudattivat islamin opetuksia?

     Ehkä vetoat johonkin ”maahanmuuttokriittisten” lässynläähän kuten ”väkivallan kulttuuriin” joka jotenkin aivopesee kaikki muslimit potentiaalisiksi murhaajiksi. Tällä perusteella sinun pitäisi ehdottomasti pitää kristinuskoa uhkana, koska sehän se vasta väkivallan kyllästämä onkin, uskonnon tunnuskin on kidutus- ja mestausväline ja sen keskeinen tarina pyörii tappamisen ja kidutuksen ympärillä. Lisäksi Raamatun molemmat kirjat – kyllä, myös Uusi testamentti! – sisältävät enemmän viittauksia tuhoon ja väkivaltaan kuin Koraani: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016021121102275_ul.shtml

     • Tero Vanhanen

      On Jannella kuitenkin selvästi pointti toisin kun sulla Teemu. Lisäksi tunnet näemmä huonosti islamia. Pelkkää koraania lukemalla ei islamia voi tuntea.

      Jeesuksen opetuksissa ei kehoteta tuhoon eikä väkivaltaan – eikä mikään ainakaan Suomessa merkittävä suuntauskaan ole sellaista omaa tulkintaa niistä vääntänyt.

      Sen sijaan ihan Suomessakin esiintyviä islamin virtauksissa vääräuskoisten huonoa kohtelua ei pidetä minään ongelmana, demokratiaa ja tasa-arvoa ei arvosteta jne.

      Eipä siitä sen enempää. Oman aiheensa väärti tämä kyllä.

      • Jarkko

       ”Eipä siitä sen enempää. Oman aiheensa väärti tämä kyllä.”

       Niin kun puhutaan Islamista pitäisi tietää mistä Islamin suuntauksesta, koulukunnasta tai lahkosta puhutaan milloinkin? Sunnalaisuuden ja shiilaisuuden sisällä kun on erilaisia lahkoja ja suuntauksia kuten wahhabismi. Sen lisäksi on ahmadiyyalaisia, ibadilaisia, druuseja ja sufilaisuus.

       Jos sitä ei määritellä mistä Islamin suuntauksesta milloinkin puhutaan helposti käy niin että erilaiset poliittisesti motivoituneet salaliittoteoreetikot valtaavat keskustelun ja alkavat määrittää jotain omaa joulupukki totuutta käyttäen hyväksi suurimman osan ihmisten huonoa tietämystä lähi-idän historiasta huijatakseen populismilla itselleen lokoisat olot samalla kun mikään oikea ongelma ei edes ratkea vaan ongelmat vain pahenevat samalla kun populisti nauraa matkalla pankkiin äänestäjilleen.

    • Jasper Lappalainen

     Mat 10:35
     ”Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maan päälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.”

     • Tero Vanhanen

      Jep. Mutta miekka ei tarkoita tuossa Jeesuksen sitaatissa sellaista metallista vehjestä vaan on vertauskuva.

      Jeesuksen metafora tarkoitti sitä, että hänen opetuksensa tulevat haastamaan ikiakaiset traditiot, suvun käsitykset, fariseusten opetukset jne.

      Jotain sellaista mitä islam tarvitisi nykyään.

      • Pekka Rantamäki

       Mukavaa, että täällä on kahden uskonnon erikoisasiantuntija mukana keskustelussa =D Tiedätkös, Tero, kirjan nimeltä Vanha Testamentti (kristittyjen pyhä kirja)? Siellä lapsia lahdataan/uhrataan Herra Sebaotille, rakastavalle koston Jumalalle. Tätä rakastavaa Jumalan kostoa kristityt sitten toteuttivatkin koko pimeän keskiajan viemällä (kristittyjen) Jumalan sanaa eri puolille maailmaa – tietysti vastoin kohdeyleisön omaa tahtoa. Kuinka selvästi noin hurskaana kristittynä puolustat oman lempiuskontosi veristä historiaa? Tokihan ne kaikki eivät voi olla ”yksittäistapauksia” tai ”hullun päähänpistoja”?

    • Kallematti Waris

     ”Mutta ne, jotka eivät halunneet minua kuninkaaksensa, tuokaa minun eteeni ja tappakaa heidät” -Jeesus Nasaretilainen

  • Mirjam Koivula

   Paitsi että Otanmäen tapauksessa kenenkään uskonnolla ja / tai ideologialla ei tämän tiedon mukaan ollut mitään tekemistä tapahtuneen kanssa. Sitä paitsi muuta ei liene vahvistettu, kuin että pidätetyt ovat irakilaisia. Irakissa on myös muita uskontoja kuin islam.
   Asema-aukion tapauksessa pahoinpitelyn motiivin epäillään olleen poliittinen. Ainakin tapauksen jälkeen SVL:läiset ilmeisesti kehuskelivat ”vassareiden” pieksämisellä.
   Vaikka lopputulema molemmissa tapauksissa oli sama, eli järjetön kuolema, ei tapauksia muuten voi toisiinsa verrata.
   Suomessa on ollut muslimeja ainakin 1800-luvulta asti, mutta koskaan ei olla nähty mitään väkivaltaista ryhmäjärjestäytymistä heidän taholtaan. SVL on perustettu vasta 2000-luvulla, mutta sen historia on jo nyt väkivaltaa täynnä. Kyllä ainakin minulle on selvää kummasta ryhmästä kannattaa olla huolissaan.

  • Kirsti Kuusisto

   Olen käsittänyt että pakolaiset pakenevat nimenomaan näitä sotaisia ääri-islamisteja. Eivät he pyri tänne levittääkseen islamia.

 8. Jussi Airaksinen

  Poliisin ja tuomioistuinten tulkinta järjestäytyneistä rikollisryhmistä on hyvin kaukana toisistaan. KRP:n mukaan Suomessa on noin 80 järjestäytynyttä rikollisryhmää, joista puolet on liivijengejä. Tuomioita järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta on tullut vain muutama. Monien poliisin järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi luokittelemien ryhmien kohdalla syytteet on hylätty esimerkiksi sen vuoksi, että ryhmän organisoitumisen ensisijainen tarkoitus on ollut jokin muu kuin rikoksien tekeminen. Natseja tai jotain muuta aatetta, poliittisista tarkoitusperistä organisoituneiden ryhmien kohdalla joudutaan tietysti pohtimaan, onko ryhmän ensisijainen tarkoitus rikosten tekeminen vai joku muu yhteiskunnallisten tavoitteiden edistäminen.

 9. maria kynsijärvi

  Niin kauan kuin Suomen valtion johto välttelee tuomitsemasta – yksiselitteisesti ja suoraselkäisesti – tämän yhteiskunnallisen kehityksen, joka on ollut tavallisen tallaajankin nähtävissä pitkän aikaa, se antaa hiljaisen hyväksyntänsä natseille, muukalaisvihalle ja ihmisyyden vastaiselle toiminnalle. Suomen hallituksen arvomaailma on alkanut näyttäytyä yhä vastenmielisemmässä valossa. Poliittinen lehmäkauppa menee – joka kerta – yhteiskunnan edun edelle. Asiaan liittyen: Sanna Ukkola kirjoitti tänään oivan artikkelin pääministerimme kaikenlaisesta välttelystä vaikeiden kysymysten kohdalla. Käytös on halveksittavaa.

  • Heikki

   Yhden hallituspuolueen kannatus nojaa rasismiin ja äärioikeistoon. Sen puolueen kansanedustajilla on yhteydet myös natseihin. Eivät he ryhdy tuomitsemaan joukkoa, jolta kalastelevat ääniä.

   Muut kaksi hallituspuoluetta sallivat kumppaninsa toiminnan, koska haluavat porvarihallituksen pysyvän pystyssä.

   Oikeisto ja äärioikeisto lyövät jälleen kättä sulassa sovussa. Muodollinen tuomitseminen tapahtuneesta saattaa tulla, mutta sen jälkeen kaikki jatkuu entisellään.

   • Angie

    Heikki kirjoittaa asiaa.

  • Janne J. M. Muhonen

   ”Niin kauan kuin Suomen valtion johto välttelee tuomitsemasta – yksiselitteisesti ja suoraselkäisesti – tämän yhteiskunnallisen kehityksen, joka on ollut tavallisen tallaajankin nähtävissä pitkän aikaa, se antaa hiljaisen hyväksyntänsä natseille, muukalaisvihalle ja ihmisyyden vastaiselle toiminnalle.”

   Olen kysellyt kohta kymmenen vuotta omissa ja muidenkin blogeissa, että kuinka tuominta ja irtisanoutuminen tehdään oikeaoppisesti, yksiselitteisesti ja suoraselkäisesti sekä niin perinpohjaisesti, että kellään ei ole enää ikinä asiaan mitään nokan koputtamista.

   En ole kuitenkaan vielä tähän päivään mennessä saanut riittävää vastausta, joskin minulla on muutamia omia epäilyksiä siitä, mitä tällaista vaativat oikeasti tarkoittavat sekä edellyttävät. Pidän epäilykset kuitenkin toistaiseksi omana tietonani.

   Olisiko sinulla vihdoinkin antaa sellainen minulle?

   Minusta kun näitä irtisanoutumisia ja irtiottoja tuominnasta puhumattakaan on nähty paljonkin. On surunvalitteluja tragedioiden uhrien omaisille ja muuta valtionjohdon tehtäviin kuuluvaa ajankohtaisaiheiden käsittelyä.

   Voisiko olla, ettei tällä ole yksittäisiin idiootteihin tai idioottiryhmiin mitään vaikutusta? Veikkaan, että Helsingin pahoinpitely ja sen jälkiseuraukset olisivat tapahtuneet aivan yhtä järkyttävällä tavalla, vaikka juuri edellispäivänä jokainen ministeri olisi käynyt puhujapöntössä ja tämä episodi olisi lähetetty suorana televisiolähetyksinä kaikilta kanavilta sekä verkossa.

   Idioottien pään sisään on mahdoton päästä, mutta teot puhuvat melko korutonta kertomaan sen puolesta, ettei millään julistuksilla saati vetoamuksilla ole käytännössä mitään merkitystä heihin.

   Idioottien väkivaltahullujen toimintaan ei voi vaikuttaa muutoin kuin virkavallan riittävällä läsnäololla julkisilla paikoilla sekä ennaltaehkäisevällä rikoslainsäädännöllä. Näen todellisuuden juuri näin karuna, vaikka mielelläänhän sitä kohentaisi ympäröivän yhteiskunnan epäkohtia jollain järkiperäisellä dialogiin tähtäävällä vaikuttamisella.

 10. Antero Pönni

  Vieläköhän Soin puhuu tästäkin tapauksesta ”Pienestä hupsuttelusta?”
  Omalta osaltaan Soini on myös tavallaan syyllinen tähän tapahtumaan. Hänellä olisi ollut mahdollisuus puhaltaa peli poikki omassa puolueessa rasistisista puheista ja teoista. Immosesta alkaen. Tämän veljeylystä SVLn kanssa, mikä jo yksinomaan muissa puolueissa tietäisi potkuja ryhmästä.

  • Anni SIltanen

   Ei Soinilla ole mahdollisuutta puhaltaa peliä poikki. Sehän tarkoittaisi puolueen tuhoa ja oman aseman menetystä.

   Soini on tietoisesti rakentanut koko puolueen laskelmoidun populismin varaan tarkoituksena tuottaa hänelle henkilökohtaista etua vallan muodossa.

 11. Kata

  Nyt, kun poliisikin on jo tunnustanut paikalla käyneen useampia poliisipartioita, saisi Risikko kyllä kantaa oman vastuunsa eilen antamastaan lausunnosta, jonka mukaan poliisi ”ei suhtaudu äärioikeistoon liian kevyesti”. Vaikuttaa näet pahasti siltä, että sisäministerin mielestä poliisi suhtautuu siihen juuri sopivan kevyesti. Tässä ei nyt hurjan tärkeät nettipoliisit tai muu innovaatiopuhe oikein auta.

  Vrt. http://yle.fi/uutiset/risikko_poliisi_ei_suhtaudu_aarioikeistoon_liian_kevyesti/9175938

 12. Mauri Pulkkinen

  Yhdistyslaissakin on selvä pykälä kielletyistä yhdistyksistä, mutta onko sen soveltaminen SVL:n tapauksessa viisasta, on pohtimisen arvoinen.

  Yhdistyksillä on vastuuhenkilöt ja toimielimet. Jos jotain uutta miettisi, voisi miettiä taloudellisia sanktioita yhdistykselle ja sen vastuuhenkilöille. Toisaalta sitäkin voidaan soveltaa sitten joissain tilanteissa muuten vain epämiellyttäviksi koettuihin yhdistyksiin.

  Aina on henkilöitä, jotka eivät välitä tipan tippaa laeista. Suomessa on lukuisia liivijengejä, jotka ovat järjestäytyneet tiukan hierarkisesti, mutta nyt aivan tarkistamatta asiaa PRH:n sivuilta olen valmis olettamaan niiden olevan rekisteröitymättömiä, jopa kansainvälisiä yhteenliittymiä (tarkistan tämän jälkeen).

  Pykäliä voisi kirjoittaa ehdoista, milloin yhdistys ja sen toiminta joutuisi viranomaisten valvontaan, mutta sitäkin voisi käyttää väärin.

  Paukkuja olisi nyt hyvä käyttää oikeiden keinojen mietintään.

  Itse edustan kantaa, että poliisin toimintaa, vaikka siellä tietenkin sattuu virheitä, ei pitäisi ryhtyä nyt saattamaan epäilyksenalaiseksi. Luottamus poliisiin on tärkeää säilyttää ja ymmärtää sekin, että SVL:n kaltaisissa tapauksissa joudutaan toimimaan matalalla profiililla, jotta valvonnan kohteet eivät tietäisi olevansa valvottuja.

  Minun ei ole tarvinnut luopua vanhasta käsityksestäni, minkä mukaan vaarallisimpia ovat aina olleet yllyttäjinä toimivat henkilöt. He käyttävät sanaa, syöttävät ajatuksia ja kannustavat tolloja kohtalokkaisiin tekoihin ja pääsevät itse kuin koira veräjästä.

  • Mauri Pulkkinen

   Tarkistin ytj.fi -palvelusta tietoja. Suomen Sisu ry löytyi helposti. Bandidos, Rogue Gallery yms. ei tietenkään ollut, mutta yllätyksekseni Suomen Vastarintaliikettä en nopealla etsimisellä löytänyt. Olen ymmärtänyt sen olevan ry, mutta ilmeisesti kovin tunnollisesti ei muodollisuuksista pidetä siellä huolta.

   • Saku Timonen

    SVL ei ole koskaan ollut rekisteröity yhdistys. Siksi yhdistyslaki ei siihen tehoa sen paremmin kuin liikkeen suora kieltäminenkään. Kun joku tarkoituksella toimii lain ulkopuolella, niin siihen tehoaa vain rikoslaki.

    • Tiina Laakso

     Kiitos, Saku T. Yllä oleva selvensi minua suuresti hämmentäneen kysymyksen siitä, missä ihmeen vaiheessa rauhansopimuksen teksti, joka kieltää fascistisluontoiset järjestöt, on menettänyt merkityksensä.

     • Jama

      Suomi on irtisanoutunut Pariisin rauhansopimuksen rajoitteista muutoin kuin ydinaseiden hallussapidon suhteen joten tällaisilla pykälillä ei ole enää merkitystä (muutenhan Suomessa ei voisi esimerkiksi myydä saksalaisia tai japanilaisia lentokoneita yms). Muutenkin vetoaminen aggressiivisen diktatuurin sanelemaan rauhaan ei ehkä ole paras keino perustella asiaa juridisesti.

  • Kata

   Miten ihmeessä poliisin voi luottaa, jos useampi partio havaitsee natsilippuja avoimesti heiluttavan ryhmän tunnistamatta sitä suojelupoliisin vaaralliseksi määrittelemäksi ryhmäksi eikä siksi jää seuraamaan tilannetta, ja siksi Jimi Karttunen on nyt kuollut. Natsi hänet toki pahoinpiteli ja häntä siitä rangaistakoon, mutta kyllä tässä nyt on syytä suunnata katse myös sinne rakenteisiin, poliisiin ja poliitikoihin, joiden pitäisi ottaa myös oma vastuunsa tapahtuneesta. Eihän luottamusta voi mitenkään säilyttää, jos vastuuta ei suostuta ottamaan vastuuta virheistä ja jopa suoranaisista valheista. Nämä ne ovat niitä varsinaisia koiria, jotka yrittävät veräjästä ulos.

 13. Netta Pasuri

  Hyvä teksti, absurdi lafka tuo SVL; yhteiskuntajärjestyksen ja demoakratian kumoaminen, rodullisen paremmuuden ajaminen, mitä kaikkea kuraa sitä keksiikään joku ajaa. Lainsäädännön selkeyttämisen kyselijät käsittääkseni lähinnä tarttuneet tuohon avoimen järjestäytyneeseen rasismiin ihmisoikeuksien ja rikosoikeudellisen sääntelyn selkeyden näkökulmasta, eivät niinkään ”äärijärjestöytenä”, siitä aiheesta näkynyt mielenkiintoista tekstiä myös. Tapa tarttua selkeästi jo olemassaolevaan lakiin on myös ilman muuta hyvä, peukkua toki siitä.

  https://perustuslakiblogi.wordpress.com/2016/09/18/sakari-melander-miksi-jarjestaytynytta-rasismia-ei-kriminalisoitaisi/

  Ps. Samaa mieltä, että ”kieltäminen ei lopeta toimintaa, vaan ajaa sen vain maan alle” – mutta miksi lisätä tuo ”vain”? Helvettiin Helsingin keskustasta maan alle, hakkaamasta kanssaeläjiä kuoliaaksi.

 14. Uknair

  Tämä kohta jäi hieman mietityttämään, erityisesti vallan kolmijaon kannalta: ”Mitään Lex Suomen Vastarintaliikettä ei voida säätää, vaan sama laki mahdollistaisi sopivasti tulkittuna minkä tahansa järjestön kieltämisen. Sopivia tulkintoja tehtäisiin tietenkin aina poliittisten valtasuhteiden mukaan.” Ketkä siis näitä tulkintoja mielestäsi tekevät poliittisen valtasuhteiden mukaan?

  • Saku Timonen

   Lait heijastavat aina säätämisaikansa yhteiskuntaa ja niiden tulkinta muuttuu huomaamatta yhteiskunnallisten muutosten mukana. Juristit tuomareita myöten ovat osa yhteiskuntaa ja siinä vallitsevia kulloisiakin ajatuksia, usein tiedostamattaan. Sellainen on ihminen. Ja seuraavalla kerralla kommentoi omalla nimelläsi.

   • Angie

    Vaikuttaa siltä, että myös se, kuinka poliisi puuttuu asioihin ja tutkii rikoksia, on täysin aikaan sidottu.
    80-luvulla Turussa rauhanliikkeen aktivistit saivat sakkoja lentolehtisten jakamisesta. Sakot tulivat julkisrauhan rikkomisesta, koska he jakoivat lentolehtisiä kutsuntapaikan ulkopuolella.
    Nykyään Rajat kiinni ja Suomi ensin porukka saa kiihottaa kansanryhmää vastaan urheilutalon ulkopuolella ja kauppakeskuksen pihalla, ilman, että poliisi tekee yhtään mitään. Kai se julkisrauhan rikkominen olis poliisille peruste sakottaa tänäkin päivänä?
    Saatika, että uusnatsit pahoinpitelevät ihmisiä kuoliaaksi.
    Näin se yhteiskunta muuttuu kun rasismia ja natsismia normalisoidaan jopa hallituspuolueen toimesta.

    • liisa hirvonen

     Just! Rasismin normalisointi on ollut käynnissä jo pitkään, ollaanko nyt jo normalisoimassa äärimmäistä väkivaltaa (tappamista)? Muistammeko vielä brittipoliitikon Jo Coxin murhan? Brittiläinen media käytti sanaa ”poliittinen murha”, koska tekijällä oli kytköksensä nationalistisiin uusnatsiryhmien aatemaailmoihin. Hän kuului Britain First- liikkeen kannattajiin (Suomessa vastaava ryhmä on Suomi Ensin- liike).

     Miksi pääministeri Sipilä ei puhu äärioikeistosta, uusnatsien väkivallasta ja rasismista kuten muut eurooppalaiset poliitikot ja media?

 15. Sauli

  Suomalaisten viranomaisten suhde uusnatseihin saattaa pohjata vielä liikaa 80- luvulla rymynneeseen Pekka Siitoimeen, jonka johtama uusnatsiryhmä lähinnä herätti sääliä ja huvittuneisuutta.

  Toista oli ja on Ruotsissa jossa natseille oli ja on edelleen aivan toisella tavalla vaikutusvaltaa. 80- luvulla äärioikeisto oli todistettavasti soluttautunut poliisiin, ja vallan huipulla oli natsi aatteen ihailijoita. Ei ole sattumaa, että myös Suomen uusnatsiryhmiä johdetaan enemmän tai vähemmän Ruotsista käsin.

  Mitä lainsäädäntöön tulee, ei pitäisi olla estettä sille että väkivaltaan, sananvapauden, ihmisoikeuksien, rasismin… jatka itse listaa… pohjaava liike voitaisi kieltää. Jos Isiksen toiminta ei ole sallittua, ei natsijärjestönkään oikeudellinen pohja voi olla kovin oikeudellisesti vahva.

  Ongelma ei tietenkään korjaudu sillä, että kielletään ihmisiä kokoontumasta jonkin aatteen alle. Jos uusnatsien toiminnan laajenemine halutaan todella estää, kannattaa päättäjien lähteä karsimaan syitä jotka johtavat nuorten miesten ja naisten radikalisoitumiseen. Natsit eivät ole syy vaan seuraus siitä, että yhteiskunnassa jokin on mennyt pahasti pieleen. Kun kansalaisten demokraattisesti valitsemaan parlamenttiin ilmaantuu natsiaatteen ymmärtäjiä, se on osoitus että ollaan auttamattomasti myöhässä.

  Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että hallituksella olisi ymmärrystä mitä yhteiskunnan marginaaleissa tälläkin hetkellä kytee. Natsien ilmaantuminen on yksi, mutta valitettavasti barrikadin vastakkaisellakin puolella ollaan asemissa.

  Työttömyys ja yhteiskunnan eriarvoistuminen synnyttävät väkivaltaa ja rikollisuutta ja vastuu tilanteesta on enemmän tai vähemmän hallituksen ja erityisesti Perussuomalaisten, jotka hyväksyvät katupartioiden ja vihajärjestöjen toiminnan. Eivät tietenkään suoraan, mutta välillisesti tekemällä päätöksiä jotka ajavat ihmiset marginaaliin.

  • Kata

   Musta taas tuntuu, että tuntuu, että Siitoimen ja kumppanien toimintaan suhtauduttiin ainakin virallisella tasolla varsin vakavasti, ja heistä tehtiin nykynäkökulmasta aika kepein perusteinkin eduskuntakyselyjä sekä 1970- että 1980-luvuilla. Osin syynä oli tietysti Neuvostoliiton vaikutus ja rauhansopimusten voimaassaolo, mutta toisaalta ihmiset varmaan muistivat tuolloin vähän paremmin, mitä se fasismi oikein olikaan.

   Tällä vuosituhannella politiikka sen sijaan on ollut, ettei natseista kannata puhua, saattavat vielä saada lisähuomiota.

   • Sauli

    Voi olla oikeassa. Itselle jäi sellainen kuva, että Siitointa pidettiin kulttuuripiireissä jopa jonkinlaisena poikkitaiteellisena kulttihahmona. Toiminta keskittyi lähinnä huomion herättämiseen, ryyppäämiseen ja niiden oheistuotteena syntyneeseen pikkurikollisuuteen.

    SVL:n toiminta on hiukan eri pohjalla. Se ottaa itsensä huomattavasti vakavammin kuin Siitoin. SVL:n aatteelle on tämän päivän Suomessa suurempi tilaus kuin 80- luvulla, siitä kiitos persujen poliittiselle hyväksynnälle ja kansalaisten kasvaneelle epäluulolle maahanmuuttoa kohtaan. Epävarmuus synnyttää väistämättä SVL:n kaltaisia ryhmiä.

    Itse en usko että natseista puhuminen tai heidän toimintansa arvosteleminen hidastaisi toiminnan laajenemista. Aina löytyy nuoria miehiä jotka hakevat toimintaa elämäänsä. Natsien leiriin hyppääminen on kuin istuisi valmiiksi katettuun pöytään. Brändi myy ja siinä missä Siitoimelle riitti järjestäytyneelle yhteiskunnalle pyllistäminen, tämän päivän natsipojut ovat valmiita väkivaltaan, heiltä puuttuu ironian ja huumorintaju tyystin.

    Paino sanalla väkivalta, sillä eivät nahkapäätkään niin tyhmiä ole, että kuvittelisivat, että puhtaalla natsi ideologialla tulisi koskaan mitään jytkyä. Ongelma ovat persujen ravattirasistit, jotka hallituksesta käsin levittävät kansallissosialismin karvahattuversiota. Tarpeeksi haitallista toki sekin.

  • Nina

   Nyt on pakko olla eri mieltä. Vaikka meillä olisi kaikilla asiat hyvin ja mammonaa yllin kyllin, täällä olisi kuitenkin ihmisiä jotka valitsevat pahuuden ja väkivallan. Se on oma valinta.
   Tätä hommaa johdetaan organisoidusti Ruotsista (jossa on aina mennyt taloudellisesti paremmin) joten on ihan paskapuhetta syyttää jotain atavistista systeemiä ihmisten alhaisista teoista. Vastuu teoista on aina sen aikuisen yksilön.
   Minäkin valitsin pullan leipomisen ja farkkujen paikkaamisen katkeruuden ja väkivaltaiseen järjestöön kuulumisen sijaan.
   Ja selitätkö selkokielellä ketkä ne vastapuolen vaaralliset ihmiset ovat? Minä nimittäin vastustan rasismia ja kannatan yhtäläisiä ihmisoikeuksia, tekeekö se minusta toisen ääripään?

   • Sauli

    Ymmärtääkseni Ruotsi ei ole koskaan ollut ihan sellainen paratiisi kuin annetaan ymmärtää. Ruotsissa oli 30- 40 luvuilla vankka kansallissosialismin kannatus yhteiskunnan yläkerroksissa. He kannattivat mm. rotyhygieniaa ja toteuttivat sitä käytännössä.

    Ruotsin pakolaispolitiikka on jakanut kansaa jo vuosikymmeniä. Yhteiskunnan hyväosaisuus ei ole sielläkään jakautunut aivan tasaisesti ja se antaa vähintäänkin hyvän tekosyyn natsiaatteen tekohengitykselle. Hyvinvointivaltiokaan ei sovi kaikille, vaan juurikin hyväosaisten keskuudessa on kytenyt ajatus, että sosiaalidemokratia pilaa lopulta kansakunnan moraalin ja tilalle täytyy saada jotain hiukan ”miehisempää”. Kun nationalismiin sekoitetaan ripaus natsiaatetta, se ei voi olla vetoamatta korkeajännityksensä lukeneeseen poikaporukkaan.

    ”Minä nimittäin vastustan rasismia ja kannatan yhtäläisiä ihmisoikeuksia,”

    Niin minäkin. Ei kuitenkaan kannata sulkea silmiään myöskään vasemmiston väkivallalta tai vahingonteolta. Niin kauan kun meillä poliisi ja oikeuslaitos, ulkoistan mielelläni voimankäytön ja oikeudenjaon heille. Minusta väkivallalla ja väkivallalla ei ole mitään eroa eikä oikeutusta. Viittaan vasemmiston Lill Andersonin tulkintoihin vasemmiston harjoittamasta väkivallasta vs. äärioikeisto.

    • Ismo Liukko

     Minulle tuo ylläoleva tuo mieleen kotimaisen NATO-keskustelun. Kun Venäjää arvioida pitäisi samalla muistaa haukkua myös USA, ettei Venäjä loukkaannu. Vähintään pitäisi osoittaa ymmärrystä Venäjän kansainvälisen oikeuden vastaisille toimille. Tässäkin
     uhrista oltiin tekemässä syyllistä, (vrt. suhtautuminen Ukrainaan).

     Uhri ilmeisesti sylki katuun sivullisena henkilönä ja oli jotain sanankäyttöä, jonka jälkeen lähti jatkamaan matkaa jolloin hänen peräänsä lähdettiin ja potkaistiin. Törkeää pahoinpitelyä ei olisi oikeuttanut toki väitetty päällesylkeminen. Myöskään.

     Vasemmistoanarkistien tekemiset ei liity mitenkään tälläiseen harkittuun ja suunnitelmalliseen väkivallantekoon. Sanon harkittu ja suunnitelmallinen, koska väkivalta on järjestölle väline, jolla tehdään propagandaa ja saadaan huomiota.

    • liisa hirvonen

     Sauli voisi kertoa myös missä ja milloin vasemmistolaisia väkivaltatekoja on tehty. Anarkistien ilkivaltatekoja ei kannata tässä yhteydessä luetella, koska ilkivalta on aivan eriasia kuin väkivaltateot ihmisiä kohtaan tai tappo.

     • Sauli

      Totta on, ettei Suomessa äärivasemmisto ole syyllistynyt viime vuosina väkivaltaan. Sen sijaan historia on kyllä meillä ja muualla osoittanut, että he pystyvät kyllä väkivaltaan siinä missä mikä tahansa ääriliike.

      Mitä taas omaisuuteen kohdistuvaan vahingontekoon tulee, niin en nyt kyllä pidä sitä mitenkään erityisen suositeltavana keinona tavoitella median ja yleisön huomiota. Mutta toki uusnatsit ovat tällä hetkellä se, josta meidän kannattaa olla kotoperäisistä ääriliikkeistä eniten huolissaan.

     • liisa hirvonen

      Viime vuosikymmeninä on ehkä tarkempi ilmaisu. Uusnatsit, äärioikeistolainen järjestö SVL jonka aktiivijäsen teki tapon, on tehnyt jo useita väkivaltaisia hyökkäyksiä ihmisiä päin. Se ei ole vain mediahuomion hakua vaan rikollista toimintaa. Rasismi on rikos, sanoi presidentti Niinistö. Niin pitäisi sanoa jokaisen hallituspuolueen ministerin, mutta ei. Orpo sentään ei sotkenut ryöstömurhaa natsien tekemään tappoon.

     • Heikki

      Anarkistit ja sosialistit lähtivät eri suuntaan jo 1870-luvulla, eikä hynttyitä ole sen jälkeen yhteen laitettu.
      Anarkistit kun vastustavat valtiota ja kaikkia sen instituutioita, kuten eduskuntaa ja siellä toimivia puolueita, mukaan lukien poliittiseen vasemmistoon kuuluvia puolueita. Nekin kun ovat osa valtiokoneistoa.

      Kun persuja kritisoidaan heidän yhteyksistään rasistisiin ja äärioikeistolaisiin ryhmiin, niin he pyrkivät niputtamaan demarit, vassarit ja jopa vihreät anarkisteihin.

      Ei sellaisia yhteyksiä ole, eikä voikaan olla, koska anarkistit eivät liittoudu minkään puolueen kanssa, eikä vasemmalla olevilla puolueillakaan ole mitään hinkua ryhtyä heidän kanssaan yhteisrintamaan, vihreistä nyt puhumattakaan.

      Vappumarsseihin ja joihinkin mielenosoituksiin anarkistit kyllä osallistuvat, mutta he vain liittyvät joukon jatkoksi aina omien tunnustensa ja lippujensa alla ja aina omana ryhmänään.

   • Jarkko

    Halusit tai et Nina, mutta kyllä työttömyys ja syrjäytyminen ruokkivat tätä natsi ilmiötä. Lisäksi siinäkään ei ole mitään ihmeellistä, että jonkun mielestä syrjäytyneet eivät koskaan ole tarpeeksi pohjalla ja kaikki syrjäytymisen ongelmat loppuvat kunhan alkaa kutoa sukkaa. Nykyään sentään kun talouskriisi on pahentunut kaikkein pahimmat syrjäytyneiden väheksymisen muodot ovat vähentyneet, koska on ihan oikea riski, että puheista joutuu vastuuseen tavalla tai toisella.

    Lisäksi meillä kaikilla ei ole mammonaa yllin kyllin tilastojen mukaan nykyinen sukupolvi on jäämässä paljon vanhempiaan köyhemmäksi ensimmäisenä sukupolvena 200 vuoteen. On jopa ennustettu, että monissa länsimaissa nykynuorilla ei ole koskaan varaa jäädä eläkkeelle vaan heidän on tehtävä huonostipalkattuja pätkätöitään kunnes kuolevat.

    Osa tätä ongelmaa on, että moni länsimaissa on syrjäytynyt niiden ihmisten arjesta jotka on jätetty yhteiskunnan ulkopuolelle. Populismilla ja natsismilla asia tuskin parantuu, mutta kyllä nämäkin lieveilmiöt lisääntyvät jos eriarvoisuus lisääntyy ja yhteiskunta epäonnistuu yhä suuremman ihmisjoukon kiinnittämisessä yhteiskuntaan.

  • Jarkko

   ”Suomalaisten viranomaisten suhde uusnatseihin saattaa pohjata vielä liikaa 80- luvulla rymynneeseen Pekka Siitoimeen, jonka johtama uusnatsiryhmä lähinnä herätti sääliä ja huvittuneisuutta.”

   Olen nähnyt noita Pekka Siitoinen videoita niin meno on kuin mielisairaalassa tai Kummeli sketsissä. En yhtään ihmettele, että niitä ei kovin vakavasti oteta. Pekka Siitoinenkin vaikutti enemmän elämäntapa taiteilijalta joka trollaa itselleen huomiota kuin natsilta.

 16. Hanne

  Täyttä asiaa koko posti. Kiitos siitä.
  Yhtä asiaa vain jäin miettimään. Miksi sairaala kotiutti miehen, jonka kallon sisällä oli siis ilmeisesti verenvuoto? Eikä hänen päätään ollenkaan skannattu? Onko tässä kyseessä myös hoitovirhe?

  • Saku Timonen

   Se asia selvinnee esitutkinnassa, turha sitä on täällä spekuloida.

 17. Päivi Pellikka

  Saku on taas jälleen kerran oikealla asialla. Itse julkaisin juuri saman Kike Elomaan Hesarin kommentin eilen omalla sivullani ja eräällä toisella keskustelupalstalla. Olen yrittänyt selittää, että muukalaisviha ja ääriliikkeiden nousu on kuin sumuverho, jonka taakse piilotetaan mm. leikkaukset, hyvinvointivaltion purkaminen ja eliitin etujen lisääminen. Perussuomalaiset ovat saaneet vapaat kädet luoda maahanmuuttopolitiikan linjaukset ja minusta on todella ikävää, kun he kannattajien menetyksen pelossa eivät enää välitä mistään muusta kuin muukalaisvihan lietsomisesta. Siinä sitä viedään köyhien puolustajia kuin pässiä narussa. Vihaa lietsotaan kaikki ulkomaalaisia kohtaan ja näiden tyyppien kanssa ei voi edes keskustella, kun heillä pyörii vaan päässä yksi ajatus: Suomi suomalaisille ja ulkomaalaiset ulos. Minun mielestäni suurin ongelma meillä ja muualla maailmassa on se, että tiettyjä tahoja hyödyttää luoda vastakkainasettelua esim. Suomessa. Laitetaan köyhät tappelemaan keskenään ja korjataan hedelmät tuhoamalla hyvinvointivaltio. Persut kulmakuppilassa itkevät tuoppiin katkeria kyyneleitä tuoppiin, kun ulkomaalaisten takia heidän tukiaan karsitaan. Eivät ymmärrä, että kenenkään tuet eivät nouse tai laske meidän ulkomaalaisväestön takia. Eivät raukat tajua, että tämä on erinomaisen hyvä strategia huomion kääntämiseen pois oikeasta ongelmasta eli kasvottoman ja rikkaan eliitin hyväksi tehtävistä leikkauksista ja tulonsiirroista. Tämä on klassinen silmänkääntötemppu, kun suunnataan huomio pois oikeista ongelmista. Suurin osa jengistä katsoo, kun se lehmä lentää. Ja kun tutkii koko läntisessä maailmassa tapahtuvaa äärinationalistien ja natsi-ideologian kyllästämää liikehdintää ja organisoitua toimintaa, kauhulla muistaa Natsi-Saksan nousun 1930-luvulta lähtien. Olen hyvin skeptinen ja uskon, että ihminen ei ole vieläkään oppinut mitään historiasta, niin kuin ei ole ikinä kirjoitetun historian aikana. Ja ns. valtamedia on aivan yhtä paha kuin pseudotietoa suoltavat vihasivustot. Miksi? Meillä on ole enää tutkivaa journalismia ja keskeiset mielipiteenluojat ovat riippuvaisia siitä tahosta, jonka etuihin kuuluu vastakkainasettelu. Ystävälläni on maksukanavia, joiden avulla voi seurata mitä maailmassa oikeasti tapahtuu. Kysynkin nyt tässä, mihin hävisivät jutut esim. veroparatiiseista? Jo nyt meillä mm. persut näkevät märkiä unia keskitysleireistä ja kaasukammioista. Ja vastuupoliitikot määkivät, että täytyy selvittää asiaa. Ei heitä oikeasti kiinnosta muu, kuin se, että se niin monet katsovat sitä lentävää lehmää…

  • Korkki

   Päiviltä melkoisen kattava vastaus. Ehkä tosin keskittyy liikaa yhteen teemaan, mutta…

   Perussuomalaiset, niin kuin itse (ja varsin moni kaverini) koin olivat ennen vaaleja se vastaus meidän keskituloisten, about 50k vuodessa tienaavien ihmisten tilanteeseen. Meitä on kuitenkin varsin paljon. Ajateltiin että kun Kokoomus tai Keskusta ei aja meidän etuamme, saatikka yksikään vasemmistopuolue niin Perussuomalaisten politiikka vaikutti sellaiselta mikä estää sen että meiltä ei aina oteta. Niinkuin sanoit niin tuet eivät nouse eivätkä laske, mutta jos et saa tukia kun tienaat riittävästi… Veroja ja palvelujen maksuja haluttaisiin nostaa ja kehen se kohdistuu. Juuri tälläisiin (kaikesta sanan kärsineestä paskamaineesta huolimatta) tolkun ihmisiin. Ja samaan perustuu myös Perussuomalaisen puolueen kannatuksen lasku, nämä tolkun ihmiset ovat siirtyneet nukkuvien puolueeseen. Ainoastaan pahimmat öyhöt ovat edelleen avoimesti Perussuomalaisia.

   Tavallaan harmittaa kun jos menen sanomaan äänestäneeni Perussuomalaisia olen automaattisesti leimattu rasistiksi, mitä en kuitenkaan omasta mielestäni ole. En ehkä hyväksy sitä että tänne otetaan liikaa turvapaikkaturisteja, koska meillä ei ole varaa siihen. Töihin saisi tulla, jos niitä olisi mutta kun omia työttömiä on ihan tarpeeksi ja vaikka muillekin jakaa. Mutta kyllä jokainen ihminen on saman arvoinen ihon väristä huolimatta. Kuitenkin myös tuo SVL:n porukka. En myöskään ymmärrä liiallisia mielenpahoittamisia niinkuin viimeisin ”Pekka ja Pätkä Neekereinä” -kohu tai ”neekerinsuukkojen” nimen muutos. Kun eivät tuollaiset kuitenkaan rasismia (HOX! https://fi.wikipedia.org/wiki/Rasismi) ole.

   Ja tosiaan, se mitä kirjoitat mediasta pitää täysin paikkansa. Nykyään tutkiva journalismi on sitä että palkatut toimittajat seuraavat Facebookkia tai Twitteriä ja niissä julkaistuista päivityksistä tehdään uutisia. Suoranaista hömppääkin välillä jopa uskottavissa medioissa. Mulla on suosikkikuvakkeina vierekkäin tuossa Hesari ja MVLehti. Kumpikin ovat nykyään mitä ovat. Hesari ihan yhtä roskaa kuin MV. Tolkun ihminen lukee uutisia monelta taholta ja sitten niiden perusteella tekee päätöksen mitä uskoo. Nykyään ei yhdenkään lehden jutut ole aukottomasti totta. Ja vaikka täällä kauheasti yleisesti arvostellaan MV:tä niin varmasti jokainen ihminen ”pitää” siitä että siellä julkaistaan myös esimerkiksi pedofiilien nimiä.

   • Päivi Pellikka

    Korkki, hyvä mielipide sinulta. Taustoitetaan hieman. Olen itse vuorotteluvapaalla 40 työvuoden jälkeen ja toiminut vastaanottokeskuksessa vapaaehtoistyöntekijänä yli 9 kuukautta. Sinä aikana olen keskustellut pääasiassa miesten kanssa, mutta myös naisten ja lasten kanssa. Heistä suurimmalla osalla on aivan samat haaveet ja toiveet kuin kellä tahansa tolkun ihmisellä. Mukana on myös niitä, jotka ovat lähteneet seikkailemaan tai ovat mainitsemiasi turvapaikkaturisteja, he tosin muodostavat todella pienen vähemmistön siitä ihmisjoukosta, joka tänne tuli viime syksyn aikana. Puhut keskituloisen taakasta. Olen sitten varmaan propakandan uhri, kun minun mielestäni hallitus on käynyt nimenomaan heikompien kimppuun. Sydäntäni särkee, kun ajattelen niitä eläkeläisiä, sairaita, vammaisia tai muuten syrjäytyneitä, joilta hallitus on vienyt tuhkatkin pesästä. Tulemme todistamaan ennenaikaisia ja täysin turhia kuolemia, kun ikänsä omillaan toimeentuleva ei mene nöyryytettäväksi nyt vielä sosiaalitoimistoihin ja ensi vuoden alusta Kelaan. Suomi on saanut jo vuosia sitten huomautuksen liian pienestä sosiaaliturvasta. Ja rikas veropakolainen toteaa. että ei palkalla tarvitse tulla toimeen, kun voi osallistua vaikka kuntouttavaan työtoimintaan, joka on yhtä kuin orjatyö.
    Minä osoitan syyttävän sormeni rahan vallalle maailmassa. Nämä todellista valtaa käyttävät harmaat eminenssit määräävät tahdin maailmassa. Heidän intresseissään ei ole sotien lopettaminen tai konflitien ratkaisu, vaan niiden aikaansaama hyöty heille. Raha ja omaisuuden haaliminen on se dynamo, joka tätä maailmaa pyörittää. Ihminen on tässä suhteessä kyltymätön ja mikään omaisuuden määrä ei riitä toisille. Eikä tämä ole mikään salaliittoteoria. Sen voi jokainen, joka viitsii muutaman tunnin ahkeroida netissä, havaita. Miksi maailmassa käydään koko ajan sotia ja on lukemattomia konflikteja? Kai nyt jokainen, jolla on vähänkin järkeä päässä, tajuaa, että tämä on typerintä, mitä ihminen voi tehdä. Vallalla on taas Natsi-Saksan mallinen jonkin ihmisryhmän demonisointi eli nyt syyllisiä ovat kaikki muslimit riippumatta siitä, mitä he edustavat. Ikävä kyllä monet perussuomalaiset kansanedustajat ja paikallispoliitikot ovat profiloituneet natseiksi ja/tai äärioikeistolaisiksi. Heidän tapauksessaan puhuvat teot, ulostulot, sanat ja kuvat. Ovatpa jotkut perustaneet rasistisia järjestöjäkin. Ei tämä ole mitään haihattelua, vaan kylmää faktaa. Kun tämä sakki sitten uskottelee turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien olevan kaiken pahan alku ja juuri, niin mitä siitä sitten pitäisi ajatella? Kännissä ja läpällä -selitykset ovat johtaneet yhden ihmisen tappamiseen. Tämä oli odotettavissa ja lisää tulee. Minä itse en ole tolkun ihminen, vaan haluan pitää ääntä tässä asiassa. Nämä tolkun ihmiset ovat vaikeneimisellaan mahdollistaneet sen, että Kokoomuksen ja Keskustan ei ole tarvinnut puuttua rasistisen apupuoleensa ulostuloihin ja tekoihin. Laimeita lausuntoja, joissa rasismi ja muukalaisviha tuomitaan. Ja siinä ne sitten olivatkin ne toimet, mitä hallituspuolueet ovat tehneet asiantilan parantamiseksi. Natsit ja muut rasistit saavat mellastaa vapaasti sekä netissä että turuilla ja toreilla. Tuskin kukaan järjissään oleva ihminen haluaa, että maailmassa soditaan, vainotaan ja kidutetaan. Lähi-idän pakolaistilanne oli tiedossa jo vuosia ennen pakolaisaaltoa. Länsimaat, varsinkin Britannia ja Ranska etunenässä, ovat kolonialismillaan vuosisatojen ajan edestauttaneet konfliktien syntymistä ja eskaloitumista ympäri maailman. Nykyajan kolonialisti on USA ja Kiinakin on kohta valloittanut Afrikan, ei sodilla vaan talousinvaasiolla. Edes Euroopan maissa kuten Suomessakaan ei ole tehty asioiden parantamiseksi yhtään mitään Ladellaan latteuksia ja pestään kädet vastuusta. Ja siitä oli seurauksena tämä kansainvaellus. Se ei tosin pelkästään sotien tai konfliktien syytä. Lähi-itä kärsii jo ainakin kuudetta vuotta jatkuneesta kuivuudesta, joten satoa ei ole saatu ja on pulaa puhtaasta vedestä ja ravinnosta ilmastonmuutoksen takia. Pelkästään jo jano ajaa pakosalle. Rikkaat Euroopan maat, myös Venäjä ja USA olisivat voineet auttaa ihmisiä paikan päällä. Ja ne harmaat eminenssit olisivat voineet lopettaa koko konfliktin, niin että ihmiset olisivat voineet jäädä kotiseudulleen. Sota on myös suuri talouden kasvutekijä, joten on tiettyjen tahojen intresseissä, että esim. Syyria pommitetaan raunioiksi ja sen jälkeen jälleenrakennetaan (uutta sotaa varten). Uusnatsit kaikkialla maailmassa ja heitä symppaavat ihmiset sekä ääri-islamistiset liikkeet kuten ISISin teurastajajengit tai mitkä tahansa ääri-ilmiöt- tai liikkeet ovat vain pelinappuloita tässä pelissä, jossa suurimmat voitot keräävät nämä meitä oikeasti hallitsevat tahot. Rahan ja vallan yhdistelmä on tappava meille tavallisille Tauno ja Terttu Tasapäille koko maailmassa, koska oikeasti ei haluta hoitaa sotien tai konfliktien syitä, vaan annetaan niiden jatkua oman edun tavoittelun nimissä. Me elämme hölmöläisten maailmassa, jossa meitäkin viedään kuin pässiä narussa…

 18. Pirkko Aura

  Olisiko hyvä myös muistaa että tällä ryhmällä on jo oma marttyyrinsä, ja esikuvansa, joka raukkaparka kituu ja kitisee Norjan vankilassa eristettynä: Pyhä Breivik!
  Kun ihailu tällaista esimerkkiä kohtaan sykkii rinnoissa jotka eivät ole milläänmuotoa yhteydessä aivotoimintaan, maassa jossa JO erotetaan ”suvakit” muusta ihmisaineesta haitallisena ei-toivottuna ilmiönä, maassa jossa HALLITUS epähuomioi tämän saastaisen sakan kuplimisen, eikä tee mitään sen muhimisen ehkäisemiseksi, on täysi loogista odottaa sitä mitä nyt saatiin.
  Tämä on lahja hallitukselle joka tarvitsee kipeästi apua kansan yhtenäisyyden hajalle saattamiseksi. Kun toisiaan vastaan ryhmittynyt kansa tappelee keskenään, sen raiskattu”itsenäisyys” on helppo pistää myyntiin pörssimeklareiden pelinappulaksi.

 19. Juha Kajander

  Pariisin rauhansopimuksen aserajoitusmääräykset on jossain vaiheessa julistettu rauenneiksi, mutta onko sopimus muilta osin voimassa? Siinähän on se 8 artikla, jonka nojalla tulee kieltää ”fascisminluontoiset” järjestöt.

 20. Arne

  On hyvä että natseista viimein puhutaan natseina. Koskaan ei natsit ole olleet kansan, tai köyhän asialla. Natsien toiminta on aina tuonut mukanaan surua ja murhetta. Natsismin juuret katkotaan yhteiskunnan taloudellista ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta lisäämällä ja laajalla demokratialla. Ei leikkaamalla.

 21. Markku T Koivisto

  Minulla on naapurinani yksi islaminuskoinen kaveri. En ole koskaan tuntenut mukavampaa tyyppiä. Jutellaan ja höpötellään, vaikka kielimuuri onkin. Minä puhun huonoa englantia ja hän puhuu huonoa suomea. Ei haittaa. Kummasti me vaan pärjätään. Asun muuten Länsi-Tampereella.

 22. Sonofhades

  Kyseinen tapaus on yhä tutkimusten osalta kesken. Toivoisin siksi vähän jäitä hattuun. Olettaen, että tuomioistuin lopulta langettaa tuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta, tuomio voi olla mitä tahansa 4kk ehdollisen ja 6 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen väliltä.

  Pääsääntöisesti tuomio on ollut alapäästä asteikkoa mm. rattijuopon ajaessa lapsia hengiltä. En siten pidätä henkeä odottaessa kovinta mahdollista rangaistusta, vaikka tässä tapauksessa henkilöt ovat rehennelleet teollaan ennen kuin saivat tietää uhrin menehtymisestä. Ihan mukava kun ovat antaneet todistusaineistoa poliisitutkintaa varten.

  Itse olen SVL:n sijaan enemmän huolissani ihan tavallisten ihmisten avoimen rasistisista mielipiteistä. Harva se päivä saa kuulla kommentteja, joiden mukaan maahan muuttaneet tulisi lähettää takaisin lähtömaihinsa. Tämä on varsin monen osalta Suomi, sillä maassamme syntyy yhä enemmän lapsia, joiden ihonväri poikkeaa kantaväestöstä. Mihin nämä täydellistä Suomea puhuvat lapset tulisi rasistien mielestä lähettää? Meillä on tuhannen taalan paikka hyödyntää nämä resurssit (ihmisistä puhutaan nykyään resursseina) – tai voimme jatkaa nykylinjalla, jolloin nämä henkilöt automaattisesti syrjäytyvät yhteiskunnasta ja päädymme tilanteeeen, jossa osa asuinlähiöistä muuttuu maahanmuuttajien slummeiksi, joista voidaan värvätä porukkaa mihin tahansa organisaatioon. Sama pätee toki myös kantasuomalaisiin. Jos jätämme heidät syrjäytymään rauhassa, SVL ja kumppanit löytävät potentiaalisia värvättäviä lähiöräkälöistä. Ihmiset kun tuppaavat muuttamaan sellaiselle alueelle ja hakeutuvat sellaiseen seuraan, jossa kokevat tulevansa hyväksytyksi omina itsenään.

  Itse asun vuokra-asunnossa, jonka pihalla näkyy useammasta eri kulttuurista tulleita lapsia iloisesti leikkimässä. Ikävä kyllä, kantaväestön lapset alkavat kadota katukuvasta, sillä ns. ”white flight” näyttää olevan käynnissä. Kantaväestöön kuuluvat naapurit saattavat valitella kuinka vaikeaa on asua samassa pihapiirissä ”noiden kanssa”, mikä on piilotettua rasismia – vaikka N-sana tai R-sana (viittaa päähineeseen) jää lausumatta ääneen, se leijuu silti ilmassa ikävän happaman tuoksuisena. Aika monet näistä henkilöistä muuttavat myöhemmin alueelta. Pahimmissa tapauksissa muissa asuinalueen kerrostaloissa asuvat kantasuomalaiset juopot käyvät räyhäämässä piha-alueellamme haukkuen lapsia, jotka ovat täysin syyttömiä alkoholistisetien/tätien ongelmiin. Itse otan mieluummin naapurikseni maahanmuuttajia kuin yhtään alkoholistia.

  Kuluneiden viiden vuoden aikana olen havainnut alueemme vuokra-asuntojen olevan pitkiä aikoja vuokraamatta, vaikka kaupungissa pitäisi olla pula asunnoista. En keksi mitään muuta syytä kuin ihmisten ennakkoluulot tälle tilanteelle. Valitettavaa kyllä – ne ennakkoluulot toimivat molempiin suuntiin ja esim. osa maahanmuuttajalapsista kieltäytyy leikkimästä omani kanssa koska ”eivät saa leikkiä suomalaisten kanssa”. Itse moikkailen kaikkia naapureita mahdollisesta taustasta välittämättä ja monet maahanmuuttajien lapset tulevat iloisina kyselemään saako koiraamme rapsuttaa ja juttelevat samalla koulunkäynnistä tai muista asioista (EM-jalkapallo oli aika kova sana) kun heitä kohtelee ihan samalla tavalla ihmisinä kuin muitakin.

  • Angie

   Vaikka en hirveästi luotakaan oikeuslaitokseen, niin en usko, että tässä tapauksessa mahdollinen tuleva tuomio tulisi olemaan rangaistusasteikon alapäästä. Teosta epäillyllä on nimittäin sen verran rankka väkivaltarikostausta.
   Esimerkiksi vuonna 2010 mies on kaatanut rikoskumppaninsa kanssa Helsinginkadulla toisen miehen katuun ja potkinut tämän jälkeen tätä kasvoihin ja vartaloon rikoskumppaninsa kanssa. Sivullinen oli saanut lopetettua pahoinpitelyn tulemalla väliin tilanteeseen.
   Vuonna 2011 mies on yrittänyt estää poliisia ottamasta kiinni toista miestä tönimällä ja repimällä konstaapelia.
   Pahoinpitelyjen ja törkeän pahoinpitelyn lisäksi mies on tuomittu ainakin virkamiehen vastustamisesta, salakuljetuksesta, vaarallisen esineen hallussapidosta ja törkeästä vahingonteosta. Hän on saanut teoistaan sekä ehdollista että ehdotonta vankeutta. Lähde STT

 23. Johannes Keränen

  Helsingin Sanomat osaa kertoa epäillyn nimenkin, jätän laittamatta tähän sillä sieltä löytyy, mutta kyseinen mies on osallistunut Suomen Sisun kanssa tapahtumiin ja päässyt Olli Immosen kanssa yhteiskuvaankin Eugen Schaumanin haudalla.

  Helsingin poliisin komisario Johanna Guessos taas on puolestaan todennut että jokaisen pitäisi miettiä kielenkäyttöään ja käytöstään ja puhuu äärivasemmistosta.

  Eli epäilty hengailee kansanedustajan kanssa, toinen kansanedustaja syyttää vitsillä uhria ja poliisin mukaan kaikissa on vikaa ja ääripäät rähisee.

  ”Tolkun ihmisten” ei siis tarvitse vieläkään ottaa kantaa.

 24. Jari Kähkönen

  No, eihän ne pusero- ja työrauhalaitkaan aikanaan koskeneet kuin vain sitä toista ”ääripäätä” tai yksittäistapausta jossa partiomiesten kenttäoikeus ei millään keksinyt mistä voisi penalttia antaa. Se on se teeskentely kun puhuu, työväenjärjestöjä oltiin hyvin nopeita lakkauttamaan ja rankaisemaan peräti Adolf Hitlerin kunnian loukkaamisesta jopa ilman toimenpidepyyntöäkin, mutta äärioikeiston kanssa ei ollut suinkaan samaa kiirettä. Tolkun ihmisyys on illuusio, joka perustuu moraaliseen pelkuruuteen minkä syntysyy on joko autoritäärinen elämänvamma tai osin tuntemattomaksi jäänyt ”rauhankaipuu”.

  Niin, miksi Neuvostoliiton kurikoneiston julkisetkaan kiinniotot eivät johtaneet protesteihin tai miksi näytösoikeudenkäyntien onnettomat eivät protestoineet vaan vakuuttelivat kommunismin hyvyyttä ja ylistivät Stalinia? Ihan silkkaa piruuttani minä otin maksimaalisen kuperkeikkaa heittävän rienaavat esimerkit. Sakarilla on tärkeä pointti, kun hän julkisesti ongelmallistaa tänään alustetut ratkaisumallit tähän syvään kriisiin, sillä ne on todettava pahemman kerran todellisuudenhallinnallisiksi.

  Eli onko pahan asian nähdessään pahaan puututtava parhaalla mahdollisella tavalla vai hankittava paksumpia silmälappuja, tummempia aurinkolaseja ja ennenkaikkea parempia selityksiä ettei paha sittenkään ole pahaa? Pahuus on pahuutta siihen katsomatta, että missäpäin poliittista karttaa se kulloinkin sattuu tapahtumaan, koska kuitenkin kaikki joutuvat joko elämään sen kartan alueella tai tulevat vähintään osallisiksi sillä tapahtuneiden asioiden epäsuorista vaikutuksista. Revipä siitä, sinä tolkun ihminen, jos yhä kehtaat itseäsi moiseksi tituleerata.

 25. Joonas Mustonen

  Keskustelut internetin syövereissä tästä tapahtumasta jatkuu ihan samaan tahtiin kuin ennenkin: tekoa vähätellään ja uhria syylistetään. Tällainen rasistien syyttely – tekniikka ei siis vain yksinkertaisesti ole toiminut rasismin vähentämisessä.

  Keskeiset ongelmat ”rasistien” yms. mielipiteen taustalla on:

  1. Ajatellaan, että ”turvapaikanhakijat” on samalla tavalla ryhmä kuin SVL, koska:
  2. Islam on samalla tavalla hirvittävä ideologia kuin natsismi.Eli:
  3. Media/suvakit käsittelee asioita epäreilusti: Mamuilla on kyse aina ”yksittäistapauksesta”, mutta nyt hyökätään kaikkia mamu-kriitikoita vastaan.

  Positiivisia asioita internetin palstoilla: halutaan tuomita kaikki ääriajattelu ja väkivaltaa vastustetaan.

  JOS SIIS HALUTAAN, että rasistinen keskustelu vähenee, niin täytyy ymmärtää mistä se rasismi johtuu ja yrittää etsiä sitä kautta ne ratkaisut. Musta-valkoinen huutelu vaan aiheuttaa sen, että ihmiset painuvat poteroihinsa entistä tiukemmin.

  Olisiko jotain keinoja joilla voitaisiin tuohon ykkös kohtaan puuttua?

  • Angie

   Yksi keino on kansansivistystyö. Sellaista ei vaan nykyään taida olla olemassa, eikä varmaan koulutusleikkausten vuoksi tulekaan.

   • Joonas Mustonen

    Se varmaan vois olla yks. Mutta suurin osa on jo koulusta päässeitä, joten viesti täytyy saada ulos myös muita reittejä pitkin.

    Kanavana pitää olla kaikki mielipidevaikuttajat blogeissa, uutisissa ja haastatteluissa. Sitten aina kun keskustelee netissä ”rasistien” kanssa niin täytyy yrittää ymmärtää heidän näkökulmansa, jotta sitten siihen pystyy vaikuttamaan.

    Pohjustuksena luin itse:
    http://qz.com/778767/to-tell-someone-theyre-wrong-first-tell-them-how-theyre-right/

    Mutta se viesti ja se tapa jolla se muutos saadaan aikaiseksi täytyisi keksiä.

    • Angie

     Usein yhteiskunnalliset ilmiöt ja ongelmat ovat monimutkaisia asioita. Suomessa ihmiset on jytkyn myötä opetettu helppoihin populistisiin onelinereihin. Nämä onelinerit eivät kerro totuutta, vaan valheellisesti lupaavat äänestäjille helppoja ratkaisuja.
     Hyvä esimerkki tällaisesta nykyajan täydellisestä asioiden ymmärtämättömyydestä oli rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkoittaminen – kansalaisaloite.
     Monimutkaisten asioiden ymmärtäminen vaatii jonkinlaista ajattelukykyä ja tätä ajattelukykyä pitäisi jotenkin kehittää ihmisissä tässä yhteiskunnassa yleisesti.

     • Joonas Mustonen

      Näinpä! Minusta journalistienkin pitäisi katsoa aika pitkään itseään peiliin: viestinnän ammattilainen ei saa viestiä perille kansaan, mutta siinä onnistuu helposti kaiken maailman Ilja Janitskinit ja SVL:n agitaattorit.

  • Jarkko

   ”Olisiko jotain keinoja joilla voitaisiin tuohon ykkös kohtaan puuttua?”

   Ei ääriliikkeiden kannatuksen kasvua pysty järkiargumenteilla poistamaan, koska niiden kannatuksen kasvu kumpuaa osattomuudesta ja evoluution luomista biologisista vieteistä reagoida osattomuuteen. Vähän sama kun yrittäisi kasvattaa leijonaa olemaan syömättä muita eläimiä.

   Osattomuus ongelma on vain päästetty paisumaan niin pahaksi, että se säteilee nyt myös tällä tavoin eikä vain pelkkänä passivoitumisena populismina, päihdeongelmina.

   • Joonas Mustonen

    En nyt ihan niele argumenttiasi: olen puhunut satojen ihmisten kanssa netissä ja järkevä keskustelu on ihan mahdollista. Toki on niitä, jotka ovat ihan sekaisin ja uskovat myös juutalaisten maailmanvalloitus-salaliittoteorioihin, mutta suurinta massaa vain ärsyttää sellainen ”miksi ’meitä’ vastaan hyökätään mediassa, mutta maahanmuuttajien jutuista ollaan hiljaa?”. Joka tietysti juontuu siitä, että ajatellaan turvvapaikanhakijat/mamut samanlaisena ryhmänä kuin vaikka vasemmisto tai oikeistoradikaalit (= yhteinen ideologia ja toimintatavoite) eikä samanlaisena ryhmänä kuin vaikkapa Espoolaiset (=ainoa yhdistävä tekijä kotikunta).

    Tämä on tuottanut itselleni kaikkein vaikeimmaksi, koska turvapaikanhakijoilla ON yhteinen ideologia (=islam). En ole onnistunut löytämän hyvää tapaa selittää että pelkkä Islam ei ole _riittävän_ vahva ideologia jotta voisi sanoa, että mamujen tekemät rikokset johtuvat Islamin ideologiasta samaan tapaan kuin natsien rikokset juontavat SVL:n ideologiasta.

    Asiaa ei myöskään helpota, että ”valtamedia” käyttää aina sanaa ”yksittäistapaus” – se toimii täysin omaa tavoitettaan vastaan, kun se lähinnä syö median luottamusta ja ihmisille jää silti kuva että rikos johtuu mamun taustasta (= Islam ei kunnioita naisten oikeuksia. Raiskaukset on ”hyväksyttävämpiä” muslimimaissa).

    Hyvin harvoin rasistit myöskään itse uskovat olevansa rasisteja, koska Islam tai erilainen kulttuuri eivät ole ”rotuja”.

    On todella vaikeaa perustella että mamuja ei pitäisi käsitellä ryhmänsä edustajina, mutta ettei ”rasisteja” pitäisi.

    Näistä lähtökohdista pitäisi joku minua viisaampi kääntää se keskustelu niin, että ymmärretään mistä se viha ja epäluulo juontuu, myönnetään tosiasiat ja etsitään tavat joilla tämä typerä vastakkainasettelu saadaan loppumaan.

 26. Angie

  Kannattaa lukea Long Playn sivuääni ”Lyö ensin ja täydellä voimalla”. Lukekaa etenkin kaikki te, jotka olette sitä mieltä, että uusnatseihin ei pidä kiinnittää mitään huomiota.

  ”…Pienestä provokaatiosta esiin leimahtava äärimmäinen väkivalta herättää tietenkin pelkoa. Ohikulkijat oppivat, että tietyn lipun alla marssijoille ei kannata sanoa mitään. Pian marssitaankin kaupungin kaduilla hyytävän hiljaisuuden vallitessa, ja mikäs on natsista mukavampaa. Epädemokraattista valtaannousua tavoittelevan järjestön ei tarvitse voittaa enemmistön sympatioita puolelleen…”

  Koko sivuääni tässä: http://longplay.fi/sidetone

 27. liisa hirvonen

  Muistan kun Pridekulkuetta vastaan hyökättiin erilaisilla kaasuaseilla, siitä on nyt kuusi vuotta. Liki 90:lle ihmiselle aiheutettiin terveydellistä vahinkoa. Iskussa oli mukana useita henkilöitä, mutta vain kolme saatiin kiinni. He saivat rangaistuksensa. Kaasuhyökkäyksen tehneet ovat SVL:n jäseniä. Somekommentaattoreista osa vähätteli tapahtunutta, jotkut pitivät kaasuiskun uutisointiakin vain kesäjuttuna, kun muuta uutisoitavaa ei kesällä ole. Vähättelyä ja hähättelyä, kuten nytkin. Ehkä vähättelijöistäkin joku kuitenkin herää, viimeistään nyt?

  Hyvin monet kuitenkin reagoivat jo silloin kuten pitääkin. Seuraavana vuonna iskusta Prideparaatiin osallistui ennätysmäärä ihmisiä. Ei voi vain vaatia poliitikkoja tai poliisia toimimaan, voi myös toimia yhdessä muiden kanssa ja vaikuttaa sillä tavalla.

 28. seppo mahkonen

  Nyt kun näyttää siltä että poliisin hihamerkki on vaihtunut. Onko sinun turvallisuus tallessa?
  Nyt ollaan menossa kohti umpi hulluutta.

 29. Kaija Laine

  Erittäin hyvä juttu Sakarilta ja mietittyjä kommentteja ketjussa. Yhdestä asiasta olen kuitenkin itse eri mieltä Sakarin ja poliisiylijohtaja Kolehmaisen kanssa: SVL:n ja kaltaistensa järjestöjen kieltäminen. Mielestäni kansallissosialismin tekeminen laittomaksi kaikkineen olisi vahva viesti yhteiskunnaltamme: Ei, tätä me emme hyväksy!
  Tietenkin se veisi natsit ”maan alle”. Entäs sitten? Sinällään syyllisen rankaiseminenkin Elielin-aukion tapossa vain lisää hänen kunniaansa omiensa joukossa. Ei häntä kai silti jätetä rankaisematta?
  Ohimennen sanoisin Korkille että ei, en pidä tarpeellisena pedofiilien nimilistoja. Suuren perheen äitinä olen kuitenkin sitä mieltä että rangaistuksensa kärsineen demonisointi ei paranna kenenkään elämän laatua. Vaikka tiedän kyllä ettei pedofiili ”parane”.

  • Minna Ylitalo

   Natsit toimivat kuitenkin maan alla ja suljettuissa foorumeissaan. He vain rekrytoivat ja mainostavat facebookissa ja kadulla. Muutama poliitikkokin hääräilee näissä ryhmissä, mutta suuri yleisö ei näe sitä, kytkökset ovat salaisia.

   Saksassa kaikki hakaristit ja Hitler-tuuletukset on kielletty. Suomessa tätä pidetään naurettavana hätävarjelun liioitteluna. Saksan sisäministeriö on tänä vuonna kieltänyt jo kahden äärioikeistolaisen järjestön toiminnan. Kannattaisiko kuitenkin edes katsoa miten Saksassa natsiaatteen kanssa toimitaan, sillä heillä on sattuneesta syystä jonkinlaista kokemusta asiasta.

 30. Ari Roikola

  Olisiko mahdollista lakiviittauksiin saada myös linkki finlexiin? Ei sikäli, että niitä epäilisin, mutta viestinnän tarkkuuden lisäämiseksi.

  • Saku Timonen

   Hyvä ajatus, joka ei ole koskaan tullut mieleeni. Kerron kyllä aina lain nimen ja pykälän numeron, joten jo niillä lainkohdat löytyvät finlexistä. Lienee juristin ammattitauti, että oletan automaattisesti muiden löytävän lait yhtä helposti kuin itse ne löydän.

   • Ari Roikola

    Toki näin on, mutta hyvät lähdeviitteet lisäävät silmissäni uskottavuutta.

 31. Nynazisternas första offer | Hit och dit och tillbaka igen

  […] som tycker att det är långsökt att göra kopplingar till 30-talets Tyskland, god morgon. Vi lever i ett samhälle där polisen och systemet skyddar nazister, som mitt i dagens ljus och […]

 32. J Hautamäki

  Itseäni on askarruttanut se asia, että useat viestimet (IS, IL, MTV) ovat julkaisseet tämän Asema-aukion kuolemantuottamuksesta epäillyn nimen. Yleensähän nimi julkaistaan vasta tuomion jälkeen, ja silloinkin vain, jos tuomio on yli 2 v vankeutta. Osaako joku selittää, mistä tässä on kysymys? En siis puolustele tekoa millään lailla, mutta yleensä painotetaan tätä ”syytön kunnes toisin todistetaan” – ajattelua.

 33. Kalervo Krekula

  HEI! Me voimme nyt myös kysyä sitä, että kumpi Maan alla oleva Natsijärjestö tai ns. Näkyvä Natsijärjestö kuten Suomen Vastarintaliike rs on vaaralisempi yhteiskuntaturvallisuuden kannalta arvioiden. Jos väitän siten, että NÄKYVYYS kuten nyt SVL:n tapauksessa ehkä vähän hillitsee kauhutoimintaa, niin olenko oikeassa vai olenko väärässä? Onhan nyt, kuten Blogin kirjoittajakin kertoo, niin meillä mahdollista käyttää hillintään pelkästään RIKOLAKI rs.ssä olevia keinoja, joten on kai parasta unohtaa se, että otetaan kehiin ns. Politiikkalakikuviot. Niin ja nyt eräs kulkuri ja katunarri pelkää ainakin tällä hetkellä sitä, että aletaan meitä jonkinlaisia toisinajattelijoita vastaan käyttämään ns. Kommunistilakeja vanhaan Lapuan Malliin.

 34. Simo Rahjo

  En olisi uskonut, että muutama kymmenen natsia saa Suomen näin sekaisin. Natsien joukossa ollaan varmasti tyytyväisiä medianäkyvyyteen.

  • Antero Pönni

   Tuo natsien määrä ei lopu tuohon muutamaan kymmeneen Suomessa, valitettavaasti.
   Tämä ”piilonatsien” määrä on sitten oma lukunsa. Niitä näyttää löytyvän aika useista puolueista. Hallituspuolueista alkaen.
   Eli henkilöt, jotka symppaavat natsiaatetta. Jätän jokaisen henkilökohtaiseen arviovaitavaksi, keitä nämä piilonatsit ovat.

  • Päivi Pellikka

   Historian ja Bergen-Belsenin ja Siperian pitäisi opettaa. Se taitaa olla liikaa vaadittu nykysukupolvelta niin kuin kaikilta edeltäviltäkin kautta vuosituhansien. Miksi viimeisin maailmansota alkoi? Siksi, että Saksa ja monet maailman maat olivat täynnä näitä tolkun ihmisiä, jotka halusivat elää elämäänsä lintukodossamanipuloimaan ihmisiä. Syntipukkina toimivat silloin juutalaiset, jotka olivat syypäitä kaikkeen pahaan maailmassa. Nyt ovat sitten vuorossa muslimit, joiden kanssa natsit olivat sydänystäviä Toisen maailnasodan aikana. Ja tästähän se lähtee jonkin ihmisryhmän demonisoinnista… Nyt, jos koskaan pitää pitää ihan saatanallista mekkalaa ja karjua maailmalle vastalauseita! Jokaisen täytyy huutaa kurkku suorana kaikissa medioissa iskulauseita uusnatsismia vastaan. Suosittelen tutustumaan vaikka YouTuben oivaan valikoimaan ensimmäisten natsipekkojen tekoihin. Hakusanoja vinkiksi: Auswitz, Birkenau, Bergen-Belsen, Buchenwald, Dachau jne. Siitä sitä voi valita…

Kommentoi »

Comments are closed