Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Huonosti harjatut

Eilen pääministeri Juha Sipilä totesi A-studiossa jämerästi, ettei kansanedustajilla saisi olla yhteyksiä ääriliikkeisiin. Itseäni hiukan häiritsi konditionaalin käyttö, mutta kaipa hän kuitenkin tarkoitti mitä sanoi. Saa sitten nähdä, kehtaako hän tämän jälkeenkin edelleen olla uskovinaan, ettei Olli Immonen tunne kavereitaan.

Helsingin Sanomat julkaisi eilen jutun näistä yhteyksistä ja siinä oli mukana selventävä kuva. Tästä jokainen voi miettiä niitä yhteyksiä, jotka ovat jo kauan olleet sen nähtävissä, joka on halunnut nähdä.

hs

Helsingin Sanomat mainitsi myös viime kesänä julkaisemastani kuvasta, jossa Immonen yhdessä Teemu Lahtisen, Kai Murroksen ja Timo Hännikäisen kanssa piti suunnittelupalaveria. Voin vakuuttaa, että kuva on otettu suoraan Immosen Fb-päivityksestä. Otin sen heti sen jälkeen, kun yhteiskuva natsien kanssa tuli julkisuuteen. Tämän päivityksen Immonen julkaisi muutama päivä ennen vierailua Schaumannin haudalla.

immonen-lahtinen-murros-hannik

Vuosittainen vierailu Schaumannin haudalla on Suomen Vastarintaliikkeen perinteinen tapahtuma, kertoi SVL itse heti tilaisuuden jälkeen.

schaumann-svl

Tilaisuuden jälkeen Immonen itse kiitti tapaamisesta ja lupasi jatkaa yhteistyötä. Kiitoskirjoituksen hän julkaisi Hommafoorumilla.

immonen-homma

Kerroin kaiken tämän tuoreeltaan jutussani Yhteensattumia ja kuulopuheita 2.8.2015. Kun juttu alkoi levitä lehtiuutisten linkkinä, niin blogiini kohditui massiivinen palvelunestohyökkäys, joka sai blogialustan tarjoajan lyömään hanskat tiskiin.

Melkoisia yhteensattumia, joiden seurauksena Immonen harjattiin huolella, kuten Timo Soini silloin sanoi. Käytännössä hän erosi eduskuntaryhmästä vähäksi aikaa ja lähti ulkomaille palkalliselle lomamatkalle.

Immosta sentään edes vähän harjattiin, mutta kokonaan harjaamatta on Espoon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Teemu Lahtinen. Hän on Suomen Sisun entinen puheenjohtaja ja pitkän linjan perussuomalainen. Hän oli Suomen Sisun sihteeri vuosina 2003–2004, puheenjohtaja 1998–2002 ja 2005–2007 sekä varapuheenjohtaja 2008. Suomen Sisun nykyinen puheenjohtaja on Immonen.

Kokonaan harjaamatta ovat myös Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja perussuomalaiset monta kertaa kiusalliseen valoon asettanut eduskunta-avustaja Terhi Kiemunki. Hän on ollut näkyvä ja suorastaan liikkeellepaneva hahmo erilaisissa Rajat kiinni- ja Suomi Ensin -tapahtumissa. Hänen tempauksistaan löytyy kooste täältä.

Tässäpä pääministerille vähän vinkkiä. Katsotaan mitä hän tarkoittaa.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (56)

 1. Jorma Hiekkanen

  Perussuomalaisten jargonia:”Immonen sattumalta osui samaan kuvaan – ei tunne ko. henkilöitä…”

  • Minna Ylitalo

   Perussuomalaisten Vaasan kaupunginvaltuutetu Helin lahjoitti äärioikeiston kerhotilaan Hitler-kellon. Hän ei kuitenkaan ymmärtänyt vierailleensa äärioikeiston kerhotilassa, eikä koko aate ollut hänelle muutenkaan ennestään tuttu. Näissä porukoissa kukaan ei koskaan tunne ketään, eikä kukaan ole kansallissosialismista kuullut puhuttavankaan.

   • Heidi Reponen

    Se on kummallista, että natsien on vaikea myöntää olevansa natseja. Miksi pitää kierrellä ja kaarrella, kun aate kuitenkin tuntuu olevan kaikki kaikessa? Itse olen uskovainen, oikein tiukkapipoinen viidesläinen vieläpä. Hengellinen kotini on samassa liikkeessä, jossa Päivi Räsänenkin vaikuttaa. Tiedän, että oma vakaumukseni on monelle punainen vaate ja moni tämänkin blogin lukija varmaan pitää minua nyt jonakin fanaattisena kahjona. Kaikin mokomin. Jostain syystä minua ei silti hävetä yhtään omat aatteeni; kehtaan oikein hyvin tunnustaa missä tahansa seurassa, millainen hihhulli olen.
    Sama pätee muihinkin aatesuuntiin ja vakaumuksiin. Anarkisteilla ei ole mitään ongelmaa tunnustaa väriään. Eikä niillä kuuluisilla vihervassareilla. Joten: miksi natsi ei kehtaa myöntää olevansa natsi? Voisiko olla, että niitä kuitenkin jossain sielun sopukoissa hävettää? Toivon niin.

 2. Jorma Hiekkanen

  Sipilä tulee ilmeisesti toistamaan hallituskauden loppuun :”Ei saisi olla..”

  • Minna Ylitalo

   Ehkä Sipilän ei pitäisi olla pääministeri?

   • Maana Backman

    Minä jättäisin tuon ”ehkä” pois. Sitten lause näyttää hyvältä 😉

 3. Tiina Kuikka

  Joo, harjattu ja harjattu…miten kukin sen ottaa? Sehän on tämä persujen sekä äärioikeistolaisryhmien sepustus…kaikki voidaan selittää ja puolustaa, joten ei tarvitse tehdä mitään!

 4. keke

  ”Tässäpä pääministerille vähän vinkkiä”

  Ei siitä vinkistä ole apua jos pääministeri on lentokoneessa eikä internet toimi tai ei löydä eikä tiedä sitten vielä pitäis jaksaa lukea sekä tietenkin tuomitaan mutta ei nähdä.

  En tiedä sitten osaisiko jo media jäljille ja mikäli ei saa vastausta kysymyksiin kirjoittaa sen jutun vaikka muotoon ”Hallitus tuomitsee tottakai natsismin sekä rasismin mutta ei aio tehdä asialle mitään jos hallituspuolueen jäsenet osallistuu edellämainittujen tilaisuuksiin tai lietsoo esimerkiksi rotusotaa.”

  • Ingrid

   Useimmissa lentokoneissa on nykyään hyvin toimiva langaton netti.

   • keke

    Näin lienee asianlaita tosin pääministerin ongelma lienee se muistikin kun vuosi sitten oli kovin huolissaan hallituskumppanin kansanedustajien suunnalta tulevista natsahtavista kommenteista ja nyt ei vaan millään tule mieleen että kuka sellaisia on muka ilmoille laukonut.

 5. seppo mahkonen

  Mikä tässä mättää? Luulisi olevan itsestään selvää, nyt kun stalinismikin on kuollut, että kaikki toiminta joka ei kunnioita kansanvaltaa ja parlamenttistä päätöksen tekoa on rikollista toimintaa. Valta suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa vaaleilla valittu eduskunta. Jotenkin näin.

 6. Erik Andersin

  Kiitos Saku Timonen että jaksat päivästä toiseen kirjoituksillasi taistella rasismia ja kansallismielisiä voimia vastaan. Kiitos myös että päivästä toiseen yrität herättää Sipilän ja muiden päättäjien omaatuntoa. Sinun ansiostasi häpeän vähemmän meidän kaikkien Suomalaisten puolesta kun tiedän että joukosta löytyy myös Sinun kaltaisia kansalaisia.

  • kirsi r

   Olen samaa mieltä Erik Andersin kanssa.

 7. Heikki

  Mitä yhteistä on Juha Sipilällä ja Teuvo Hakkaraisella?

  Kumpikaan ei seuraa uutisia, eikä lue lehtiä. Sipilä kertoi A-studion haastattelussa, ettei tiedä kansanedustajien yhteyksistä järjestöihin.

  Hakkarainen sai tiedon maahanmuutosta rajalla olevalta tuttavan kumminkaiman pojalta. Pääministerillä on palkattu avustajien armeija käytössään, mutta hän ei tiedä mitään persujen moneen kertaan uutisoiduista yhteyksistä äärioikeistolaisiin järjestöihin.

  Vaikka Sipilä ei omien sanojensa mukaan niistä tiedä, niin hän kertoi kuitenkin käyneensä keskusteluja Soinin kanssa niistä yhteyksistä.

  Pääministeri on taatusti tämän maan parhaiten informoitu ihminen, mutta koska hän oli reissussa, niin hän ei saanut tietoa natsien mielenosoituksessa pahoinpidellyn ihmisen kuolemasta. Mistä sille pääministerin avustajakaartille maksetaan?

  Nyt sitten kaiketi alkaa äärioikeiston väkivaltaa koskeva jappasu, vatulointi ja iterointi.

 8. Mari Mattila

  Hyvä blogisti! Olisin iloinen, jos tarkastelisit ennen seuraavia vaaleja, mitä luottamustehtävä tarkoittaa. Nyt meillä on valtuustossa, kansanedustajina ja hallituksessakin ehkä henkilöitä, joiden toiminta ja valinnat ovat meidän kaikkien vahingoksi. Voi kysyä, ovatko he käyttäneet heille annettua luottamusta väärin ja ovatko he itse sitä mieltä, että lunastavat heihin asetun toivon ja uskon paremmasta yhteiskunnasta? Jos he, tässä tapauksessa väkivaltaisia liikkeitä tukevat, tunnetut ihmiset uskovat vakaasti, että ovat äänestäjien vaaleissa antaman luottamuksen arvoisia, tutkittakoon näitä äänestäjiä! Tiesivätkö, he, mitä tekivät? Tekevätkö he vaaleissa samoja valintoja uudelleen? Ei pitäisi voida jälkeenpäin sanoa: en tiennyt, en tarkoittanut.

 9. Kata

  Terhi Kiemunki nauttii kyllä erikoislaatuista koskemattomuutta. Tällä hetkelläkin hänellä on kanttia levittää Facebookissa Asema-aukion uhrista kuvaa, jonkä yhteydessä tästä puhutaan narkomaanina.

  • Aarre Välimäki

   Terhi Kiemunki, nauttii Kihniöläisen kansanedustaja Lea Mäkipään luottamusta, ollen hänen eduskunta avustajansa. Ihmettelen tätä kuvioo, olen keskustellut Lean kanssa Parkanon torilla järjestettävissä tilaisuuksissa, hän on hyvin sympaattinen lempeän oloinen rouva, siis täydellinen vastakohta avustajansa mielipiteisiin nähden. Vai pettääkö ihmistuntemukseni?

 10. Johannes Keränen

  Hieno teksti missä aihetta käsitelty kattavasti, haluaisin kuitenkin tuoda esille vielä yhden seikan sekä Immosen että Lahtisen kytkyistä.

  Olli Immonen väittää että hänellä ei ole mitään kytköksiä, mutta lainaa Kansallisen vastarintaliikkeen emojärjestön englanninkielistä tunnuslausetta sanasta sanaan kommentoidessaan viime kesäistä taistelukutsuaan: https://i.imgur.com/12SZLgM.jpg

  Teemu Lahtinen puolestaan totesi että kiusallisen julkisuuden välttämiseksi he ovat sopineet Kansallisen vastarintaliikkeen kanssa että menevät Schaumannin haudalle eri ajankohtina: https://67.media.tumblr.com/fd8b9570587b5eaaaca5f6719285c780/tumblr_odszuzGh1K1uxv5a7o1_540.jpg

  Ja se taas tarkoittaa sitä että Lahtisella on keskusteluyhteys auki kyseiseen järjestöön, vaikka sanovatkin ettei mitään yhteyksiä ole.
  On ihailtavaa kuinka tuot näitä(kin) epäkohtia esiin silloinkin kun muut ovat hiljaa.

 11. Anu K

  Entäs Kokoomuksen ne kansanedustajat, joilla on yhteyksiä äärioikeistolaisiin Kokoomusnuoriin?

  • Pirkko Ryyppö

   Keitä ovat ne äärioikestolaiset kokoomusnuoret (oma ryhmittymä nimeltää mikä?)? Ja keitä ovat nämä kansanedustajat? Olisi mielenkiintoista tietää.

 12. Pirkko Aura

  Edesmennyt kultivoitunut isoäitini oli oikea sananlaskujen mestari; niitä riitti osuvasti aamusta iltaan ja joka käänteeseen. Lukiessani tätä selvennystä minulle nousi muistista yksi mieleen: ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.”
  Sananlasku saatta ensituntumalta mennä aiheen ohitse, mutta kun se nyt kuitenkin nousi mieleni syövereistä spontaanisti, niin uhrasin sille hetken, ja kysyin: ketkä tässä nyt ovat niitä isoja, ja ketkä pieniä? Poliittinen haluttomuus ottaa vastuuta omista menemisistä, tekemisistä ja mielipiteistä, salailu, jatkuva nuorallakävely laillisen ja laittoman syrjällä ovat jättämässä aivan liian paljon arvailujen varaan. Jokaisella valtiolla on joukkonsa ihmisiä jotka haluavat ”hoitaa asiat” vain omien rajoittuneiden näkemystensä mukaisesti, ja ne muut hoidetaan hautaan, tai hiljennetään pakkokeinoin. Saako Suomi siis pian oman ISIKSENSÄ, jolla on helpot puhtaat säännöt? Ovatko nämä nazi-ryhmät jo niin voimakkaita etteivät hallituspuolueen johtavat henkilöt USKALLA pukista vastaan, vai ovatko he vain niin tyhmiä, eteivät tajua missä menevät?

 13. mika satta

  Voihan sita myos miettia, miksi juuri nyt aari-oikeisto on alkanut aktivoitumaan ja lisaamaan kannatustaan ympari Eurooppaa, niin monen vuoden hiljaiselon jalkeen. Kaikilla poliittisilla aariliikkeilla on ollut historiassa ns. poliittinen tilaus ja arvo-tyhjio, jonka liike pyrkii tayttamaan, niin myos tanaan.
  Tahan samaan ilmioon liittyy myos Trumpin suosio rapakon takana.
  Suomessa polarisaatio johtunee ihmisten jakamisesta hyviksiin ja pahiksiin.

  • Angie

   Eiköhän näiden natsien eli kansallissosialistien kohdalla historia opeta meille kaikille itsestäänselvästi, että kummalla puolella ne hyvikset seisovat.

   • mika satta

    Sorry, hieman epatarkka ilmaisu.
    Siis kaikki, jotka eivat ole maahantulijoista mehuissaan, ovat automaattisesti pahiksia.

    • Angie

     Kuka niin on väittänyt? Kirjoitin uusnatseista. Kyllä kaikki ne, jotka ovat natsien puolella, ovat pahiksia. Sen on ihmiskunnalle historia opettanut.

  • liisa hirvonen

   Luku- ja kuunteluvinkki:
   yle.f i/aihe/artikkeli/2016/09/15/demokraattinen-eurooppa-tai-postmoderni-1930-luku

   • liisa hirvonen

    Noh, meni hitusen väärin tuo linkki, mutta löytyy guuglaamalla: demokraattinen eurooppa tai postmoderni 1930-luku.

    Puheenvuoro Euroopasta.

 14. Jarkko

  Jimi Karttusen tappajan Jesse Toniaisen rikoshistoria ainakin on raju:

  ”Esimerkiksi vuonna 2010 mies on kaatanut rikoskumppaninsa kanssa Helsinginkadulla toisen miehen katuun ja potkinut tämän jälkeen tätä kasvoihin ja vartaloon rikoskumppaninsa kanssa. Sivullinen oli saanut lopetettua pahoinpitelyn tulemalla väliin tilanteeseen.

  Vuonna 2011 mies on yrittänyt estää poliisia ottamasta kiinni toista miestä tönimällä ja repimällä konstaapelia.

  Pahoinpitelyjen ja törkeän pahoinpitelyn lisäksi mies on tuomittu ainakin virkamiehen vastustamisesta, salakuljetuksesta, vaarallisen esineen hallussapidosta ja törkeästä vahingonteosta. Hän on saanut teoistaan sekä ehdollista että ehdotonta vankeutta.”

  http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/yllattava-tieto-asema-aukion-tapauksesta-ilmoituksen-teki-pahoinpitelija/6080052

  Tämä lisäksi Vastarintaliikkeen perustaja jäseniin kuuluva Jesse Torniainen on äärioikeisto suomessa kirjan mukaan tuomittu:

  – 18 kaasusumuttimen salakuljetuksesta sekä teleskooppipatukan ja nyrkkirautojen hallussapitorikoksista.

  – Törkeästä pahoinpitelystä puukotettuaan egyptiläissyntyistä miestä 7. lokakuuta 2008 Vantaalla. Törkeää pahoinpitelyä kuvaillaan näin: ”Helsingin hovioikeuden päätöksen mukaan Tornianen oli käyttäytynyt erittäinen aggressiivisesti, puukottanut pakenevaa maahanmuuttajamiestä selkään ja uhannut tappaa hänet. ”

  – Törkeästä vahingonteosta yhdessä Toisen vastarintaliikkeen aktiivin Tomi Tiihosen kanssa poltettuaan kaksi roskakatosta ja yhden auton ja jäätyään kiinni paikan päältä.

  Tämän lisäksi sitten hän on nyt epäiltynä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

  Kyllähän se on selvää, että ei tälläistä porukkaa voi päästää päättämään Suomen asioista vaikka kaikenlaiset ymmärtäjät koloistaan tulevatkin ymmärtämään tälläistä. :/

 15. Kati

  Epätoivo on vallannut viime päivinä tämän valtakunnan asiainhoidon puolesta. Mikä hiljaisuus! Saamattomuus ja välinpitämättömyys!
  Eikö poliitikoilla pitäisi olla edes viestintästrategia, joka ”pakottaisi” viran puolesta ottamaan kantaa ja osoittamaan (nyt selvästi luontaisesti puuttuvaa) inhimillisyyttä edes jonkin kaavan kautta.
  Siksi yhä suurempi kiitos ihmisille kuten Saku, jotka jaksavat kirjoittaa ja pitää yllä asiallista keskustelua!

 16. Aarre Välimäki

  30- Luvulla kiellettiin Lapuanliike Mänsälänkapinan jälkiselvittelyissä, samoin Kokoomus erotti puolueesta äärioikeitolaisen IKL:än, joka perusti oman puolueen. Kokoomus pesi tällä työllä kasvonsa ja kelpasi soran jälkeisiin hallituksiin. Kysymykseni onkin, miksi silloin tälläinen väkivaltanen järjestö pystyttiin lopettamaan, mutta nyt vastaavaa ei voitasi tehdä?

 17. Jari

  Nyt olisi kiinnostavaa tietää keitä ne, silloisen PS-edustajan, James Hirvisaaren eduskunnassa vierailleet kaverit oli, ketkä ”leikkisästi” tekivät salissa natsitervehdyksen. Se on tuossa hesarin jutussakin päässyt kokonaan unohtumaan.

  • Saku Timonen

   Ainakin Seppo Lehto esiintyi kuvissa käsi pystyssä.

 18. Angie

  Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että iso pyörä nytkähti kunnolla liikkeelle.
  Jesse Torniaisen vangitsemisoikeuden yhteydessä tutkinnanjohtaja kertoi, että svl:n toimintaa käydään myös läpi. Lisäsyytteitä lienee siis tulossa.
  Poliisiylijohtaja esitti tänään toiveen, että vihapuhe kriminalisoitaisiin.
  Ehkä ne siellä persujen eduskunta- ja europarlamenttiryhmissä alkavat pikku hiljaa tajuta, mikä tässä yhteiskunnassa on sopivaa käytöstä ja mikä ei. Tässä taitaa olla kunnollinen harjaus tulossa.

  • mika satta

   Sananvapaus on lansimaisen demokraattisen yhteiskunnan peruskivi, kaikki rajoitukset ovat askeleita kohti tyranniaa.

   • Angie

    Uskoisin, että Suomi voisi hyvin ottaa tässä uusnatsiasiassa mallia Saksasta. Saksa on ihan demokraattinen maa ja EU:n tärkein valtio, eikä mikään tyrannia. Minusta on hyvä, että poliisin puheet ovat uusnatsi-, rasismi- ja vihapuheasiassa tiukentuneet. Yhteiskunnan pitää antaa vahva viesti siitä, että uusnatsismi ei ole suotavaa. Minulle henkilökohtaisesti on aivan sama tiukennetaanko nykyisten lakien soveltamista vai säädetäänkö uusia.
    Eivätkä kaikki rajoitukset ole kohti tyranniaa menemistä, täällä yhteiskunnassa on todella MONI asia joka tapauksessa kielletty ja laitonta. Eikä sananvapaus ole nykyäänkään rajoittamaton. Esim. Kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan ovat kriminalisoitu emmekä silti elä missään tyranniassa.

   • Ari Makela

    Rajoittamaton sananvapaus tarkoittaisi, ikävimpiin esimerkkeihin mennäkseni, muun muassa lapsipornon laillistamista.

    Sama suomeksi: ehkä, kenties, kuitenkin, on hyviä syitä rajoittaa sananvapautta.

    • Minna Ylitalo

     Yhtä ”näsäviisaasti” voidaan kysyä, että miksei tupakkaa ja alkoholia saa mainostaa ja täten rajoitetaan sanavapautta. Siksi, että molemmat on suurkulutettuna vahingollisia. Samaan tapaan natsiaate on överiksi mennessään tappavaa, eikä sitä siten saisi myöskään mainostaa.

     Sitten voidaan tietenkin saivarrella, että jos esimerkiksi hakaristin väärinkäyttö kielletään Saksan tapaan lailla, niin sitten voidaan kieltää vaikka minkä symbolin käyttö ja mainostaminen. No, voidaan yrittää kieltää vaikkapa sateenkaarilippu, mutta täytyy osata myös perustella mitä pahaa sateenkaari on tehnyt ihmiskunnalle.

 19. Korkki

  Koska tutkit usein asioita ja olet sanonut olevasi puolueeton ”tarkkailija” menepäs kerrankin MV-lehden edelle ja paljasta myös Li Anderssonin, Anni Sinnemäen, Dan Koivulaakson ja kumppanien yhteydet anarkisteihin. Ainakin Li on Turussa ollut mukana erilaisissa anarkistien (punk -) musiikkitapahtumissa.

  Ei se eduskunnan vasen laita yhtään sen puhtoisempi ole kuin oikeakaan.

  • Olli Pekka Rönn

   Loistavasti kynäilty. Oletan tietysti, että heittosi on tarkoitettu parodiseksi.

 20. Jarno Paulamäki

  Nimimerkki Korkin kommentista päästään kätevästi teemaan joka pääministerin lausumassa on mielestäni aika ongelmallinen, jos kohta tietyllä tapaa ymmärrettävä.

  Se, että kenelläkään ei saisi olla yhteyksiä äärijärjestöihin yksinkertaistaa asiaa liikaa, koska siitä jää auki optio, että kulloinenkin vallanpitäjä voi sitten määritellä että kuka ja mikä muodostaa äärijärjestön.

  Ns. vastaisen varalle pitää aika tarkkaan määritellä sekä ne kriteerit, jonka perusteella jokin ryhmä on äärijärjestö että ne kriteerit jonka mukaan yhteydet em. järjestön toimintaan täyttävät jonkin sanktion tai esimerkiksi estävät tiettyjen luottamustoimen hoitamisen tai vastaanottamisen.

  • liisa hirvonen

   Rikolliset järjestöt, joiden toimintaan liittyy väkivalta ja/tai sillä uhkailu. Presidentti Niinistö sanoi: Rasismi on rikos. Ei se niin vaikeata ole.

   • Pekka Rantamäki

    Niinistö kyllä on tyypilliseen tapaansa taas niin pihalla kuin voi: rasismihan nimenomaan ei ole rikos. Tarkoittiko Niinistö kenties, että sen pitäisi laissa olla rikos vai että sen pitäisi olla moraalisesti tuomittavaa? Tämä on juuri sitä valtaapitävien jargonia, joka estää minkään asian muuttumasta parempaan.

    • liisa hirvonen

     No, esimerkiksi näissä (kts.linkki) laeissa syrjintä on kielletty sekä kansanryhmää vastaan kiihottaminen. Noiden lisäksi on perustuslain eräät pykälät ja muitakin lakeja ja säädöksiä. Lainsäädäntöä on, mutta sitä ei aina toteuteta.

     http://www.yhdenvertaisuus.fi. >> Lainsäädäntö

    • Pasi Karonen

     Pekka Rantamäki on niin pihalla kuin voi: rasismihan nimenomaan on rikos.

     En viitsi tuhlata aikaa ilmiselvään rasistintorjuntaan tällä kertaa tämän enempää, mutta lukekoon Rantamäki, jos osaa: Kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskeva yleissopimus, http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1970/19700037, 5.8.1970.

     • Kati Härkönen

      Pekka Rantamäki halusi ehkä vähän härnätä ja saivarrella siitä ettei rasismi ole itsessään rikos mm. ajattelun tasolla. Rasismi voi olla kyllä esim. rikoksessa rangaistuksen koventamisperuste ja rasistiset teot voidaan tuomita sekä moraalisesti että myös juridisesti. Ainoastaan rasistista ajattelua päänsisällä ei voida tuomita niin kauan kun se ei muutu rasistisiksi teoiksi. Samoin esimerkiksi rasistisia puheita voidaan viljellä rasismiin mieltyneiden kanssa suljetuissa yhteisöissä kenenkään puuttumatta. Idea kuitenkin olisi että rasismia ei kuitenkaan sallittaisi julkisissa tiloissa eikä sillä olisi valtiollista tukea ja että myös rasistinen julkinen kirjoittelu ja järjestötyö kitkettäisiin näkyviltä paikoilta yhteiskunnan marginaaliin.

      Sitten on toki myös rakenteellista rasismia mitä on vaikea tuomita ja havaita ja oikeastaan keskustelu siitä on jäänyt paljolti tämän avoimen rasistisuuden tuomitsemisen ja kriminalisoimisen jalkoihin ja sitä keskustelua tulee olla helpompi jatkaa kunhan tehdään selväksi missä on avoimen vihan ja rasismin paikka, yhteiskunnan marginaalissa.

    • liisa hirvonen

     Ei tarvitsisi kuin toteuttaa jo olemassaolevaa lainsäädäntöä käytännössä. Sen tietää myös presidentti Niinistö, koska on oikeustiedettä opiskellut.

 21. Mielenkiintoista

  Aika mielenkiintoista sinänsä, että tänään keskustelussa on ollut SVL:n lakkauttaminen ja eduskunnan yhteydet ”äärijärjestöihin” .. Kuten aiemmin kommenteissa on mainittu, tulee mielestäni tasapuolisuuden nimissä kieltää myös kansanedustajien yhteydet niin vasemmiston äärijärjestöihin, kuin uskonnollisiinkin äärijärjestöihin.

  Mikäli halutaan rajoittaa tiettyjen yhteisöjen toimintaa .. joka on kyllä kärpäsestä härkäsen tekemistä.. niin rajoitetaan sitten kaikkien muidenkin yhteisöjen toimintaa ja yhdistymisvapautta muutenkin. Aloitetaan vaikkapa uskonnollisista yhteisöistä kuten kristillisestä kirkosta ja islamilaisista yhteiskunnista .. koska historian valossa nuo kaksi yhteisöä ovat tappaneet enemmän ihmisiä kuin yksikään muu ääriaines yhteensä.. Ja joiden toimintaperiaatteet sekä ”hyvän ihmisen oppaat” vannovat vahvasti väkivallan ja suvaitsemattomuuden nimeen.

  Nojoo .. sarkasmia hieman mukana .. mutta ei nyt herranen aika lähdetä rajoittamaan ihmisten vapautta kuulua yhteisöihin.

  • Saku Timonen

   Jos uutta rajoittavaa lakia ruvetaan säätämään, niin juuri noin siinä käykin. Ei voida tehdä mitään Lex Vastarintaliikettä, vaan laki on aina yleinen. Soveltajista sitten riippuu mihin sitä milloinkin ruvetaan käyttämään. Siksi pitää käyttää jo olemassaolvia pykäliä, joita kyllä riittää.

 22. Janne J. M. Muhonen

  Pyydän mitä nöyrimmiten, että kertoisit meille kaikille tietämättömille, että kuinka tämä harjaus suoritetaan sillä tavoin oikeaoppisesti, ettei kenellekään jää asiasta mitään kritisoitavaa. Tulisiko jonkun valveutuneiden kansalaisaktivistien laatiman nimilistan mukaan erottaa perussuomalaisista siinä nimettyjä henkilöitä, jotta tämä mielivaltainen ulkopuolinen sanelupolitiikka lopultakin saataisiin päätökseen? Tietääkseni meillä on käytössä omat kurinpitomekanismimme, joiden mukaan menetellään sen mukaisesti kuin se kussakin tapauksessa katsotaan tarpeelliseksi.

 23. keke

  Laitetaan nyt tännekkin tällainen linkki kun aihetta käsitellään https://asiaatutkijalta.blogspot.fi/2016/09/olli-immosen-vaitetyt-linkit.html

  Mikäli blogin pitäjä ei halua kyseistä linkkiä jaettavan niin laittakoon minut sitten bänniin.

  Omalta osaltani jos bänniä tulee niin tahtoisin sanoa että keke on nyt työelämässä. Pitkän taipaleen kautta nyt kävi tuuri ja työstäni pidän kiinni kynsin hampain. Mitä tästä _ei_ pidä kiittää on TE-toimisto, työharhjoittelu sekä sosiaalitoimisto rehellisesti sanottuna haistakaa paska te olette tehneet elämästäni pelkkää pilkkaa enkä kaipaa teitä patkääkään. Joka ainut työntekijä johon olen törmännyt virastoissanne niin olette alhaisinta naalinpaskaa ja aidosti toivon teille hidasta syöpää.

  Muutoin työttömille lippu korkealle te pystytte siihen älkää kuunnelko ketään joka sanoo muutoin teillä on aidosti arvoa. Ehkä palaan tänne tai en kommentoimaan mutta mitä tahansa niin älkää masentuko tiedän että se on vain sana mutta aidosti toivon sitä, apatia ei ole hyvä valinta . En unohda koskaan työttömyyttäni ja en koskaan liity siihen jengiin joka kertoo ”teidän” puolesta ”teidän” parhaaksi asioita te tiedätte itse mikä on parasta teille eikä kukaan muu.

  Kiitos kaikesta

  • Angie

   Pakko laittaa kekelle onnittelut, vaikka ei nyt blogin aiheeseen liitykään. Hienoa kuulla, että olet saanut töitä. Onnea ja menestystä uuteen työhösi!

 24. Heikki Hakala

  Saku Timonen: blogikirjoituksesi iskee kuin sata salamaa. Mieltä virkistävää on lukea myös kommentteja, joista näkyy kuka kommentoijista tosiaan on pihalla koko aiheesta.

  Polttavin kysymys on nyt ja pahoin pelkään myös tulevaisuudessa: miten voi demokraattisesti valittu hallitus olla avuton diktatuuria vaativan ryhmän edessä?

  Vastaus: hallituksessa on puolue, joka saa kiittää menestyksestään viime vaaleissa yleistä äärioikeistolaista propagandaansa. Perussuomalaisten joukkoon on soluttautunut, niin kuin monet tietävät, Suomen Sisun ydinporukka. Se ideologia ja toimintaperiaatteet sekä yhteydet Perustuslaillisiin tulevat selkeästi ilmi kirjassa ”Äärioikeisto Suomessa”.

  • Tero Vanhanen

   Saksassa on paljon kovemmat uusnatsilait. Siellä poliisi vainoaa ja sakottaa ihmisiä jopa pelkkien numeroiden perusteella T-paidoissa!

   Siis jos kuljet kadulla T-paita päälläsi, jossa esiintyy esim. numerot 1 ja 8, niin saat sakot uusnatsina! Melko kafkamaista eikö?

   Sanomattakin lienee selvää, että kaikenlaiset tunnukset ovat kiellettyjä Saksassa kun jopa numeroista sakotetaan.

   Mutta nyt tulee sitten se uutinen sinulle: Kummassa maassa on enemmän ja kovempia uusnatseja, Suomessako vaiko Saksassa?

   Niinpä. Tätä kannataa pohtia. Suomessa uusnatseja on kirjaimellisesti kourallinen ja ne ovat aika säyseitä jos vertaa Saksan uusnatsien riehumisiin.

   Tietysti olisi hienoa, jos meillä olisi nolla uusnatsia Suomessa, mutta ehkä se on sellainen utopia johon ei pysty pääsemään. Vähän sama kuin 0-visio liikennekuolemissa. Hyvä visio mutta ei tule koskaan toteutumaan.

   Peräänkuulutan kuitenkin harkintaa ja asioiden näkemistä oikeassa perspektiivissä. Ottaen huomioon kuinka vähäinen ilmiö ns. Alt-Right yhteiskunnassamme kuitenkin on, onko Saksan lainsäädännön kopiomisesta tänne mitään oikeaa hyötyä? Vai olisiko siitä peräti haittaa? Äärioikeisto kovenisi otteiltaan?

   Yhteiskunnalle saattaa myös olla etu, että ns. liivijengit ja tunnuksia kantavat uusnatsit on helppo erottaa. Tunnuksien kieltäminen johtaa siihen, ettei niitä tuolta katukuvasta enää sitten erotakkaan helposti ja poliisin työ vaikeutuu.

   • Jarkko

    Tero näin yleisellä tasolla isoissa maissa tuppaa olemaan ongelmatkin aina isompia. Jos isossa maassa olisi ongelmia vähemmän kuin pienessä maassa, niin pieniä maita ei olisi edes olemassa jos pienet maat eivät kykenisi edes joissain asioissa olemaan tehokkaampia ja parempia kuin isot maat.

    Isot maat myös ovat omia kansalaisiaan kohtaan paljon tylympiä lähes kaikissa asioissa missä kansalaista voi tylyttää kuin pienet maat, koska isoissa maissa on iso väestö, josta riittää porukaa vaikka yksilöitä uhraisi vähän enemmän asioiden ajamiseksi valtakoneiston haluamaan suuntaan.

 25. Tiina Nevalampi

  Mun korvaan särähti erityisesti Sipilän kommentti, jossa hän esitti, että työttömyys ja toimettomuus ajaa ihmisiä ääriliikkeisiin.

 26. Tero Vanhanen

  Tuo Hesarin tyyli listata ja pyrkiä ristiinnaulaamaan ex-jäsenkin on aika lapsellista.

  Jos Juho Eerola ei ole enää jäsen niin silloin ei enää ole ja se pitäisi olla riittävä osoitus siitä, että yhteyksiä ei ole (koska on itse katkonut ne).

  En tunne Suomen Sisun historiaa, mutta voin hyvin kuvitella, että kun joku järjestö perustetaan ja siihen liittyy vaikkapa alkuaikoina, niin se toiminta saattaa esim. kehittyä suuntaan jota ei itse diggaa laisinkaan. Voi hyvin olla, että perustajajengi on samanhenkistä , mutta kun mukaan tulee muuta ainesta niin toiminnan suunta muuttuu täysin. Tällöin yksitäinen jäsen tuskin pystyy tuota suuntaa mitenkään muuttamaan vaan ainoa vaihtoehto on pohtia: ”onko tämä minun arvojeni mukaista toimintaa vai eroanko jäsenyydestä”

Kommentoi »

Comments are closed