Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kun ei mene perille…

-Kolme kertaa oikeutta on jo ja ne on todettu perättömiksi.

Janitskin viittaa myös kahteen oikeuden päätökseen, joista hänellä on kopiot. Toisessa oikeus hylkäsi yksityishenkilön tekemät vaatimukset MV-lehden sisällön poistamisesta lain vastaisina. Toisessa tapauksessa oikeus hylkäsi poliisin vaatimuksen sulkea MV-lehti kahdelta eri palvelimelta. Suomessa palvelimia hallinnoineet yhtiöt lopettivat myöhemmin itse MV-lehden jakelun.

Näin sinnikkäästi jatkaa MV:n julkaisija Ilja Janitskin itselleen ja muille valehtelemista. Toinen vakavasti otettava vaihtoehto on, että hän ihan oikeasti ei ymmärrä mistä on kysymys. Siinä tapauksessa hän tarvitsisi kiireellisesti jonkun juristin kertomaan tosiasioita Suomen lainsäädännöstä.

Väännetään vielä kerran rautalangasta. Oikeus ei ole kertaakaan käsitellyt rikosepäilyjä, vaan ainoastaan esitutkintaviranomaisen hakemuksen verkkoviestin jakelun keskeyttämisestä sekä yksityishenkilön vaatimuksen poistaa viesti verkkosivulta. Tästä esitutkintaviranomaisen hakemuksesta olen kertonut heinäkuun 29. päivä.

Oikeus on hylännyt nämä vaatimukset sananvapauden suojan perusteella, mutta ei ole ottanut mitään kantaa esitutkinnassa oleviin rikosepäilyihin. Ei olisi voinutkaan ottaa, sillä esitutkinta oli ja on yhä edelleen kesken. Juuri siksi syyttäjä nyt hakee Janitskinin vangitsemista pakkokeinolain perusteella. Vaatimuksen tarkoituksena on saada Janitskin kuulusteltavaksi, koska muuten se ei ole onnistunut.

Oikeus ei vielä perjantainakaan ota mitään kantaa Janitskinin syyllisyydestä siihen pitkään listaan rikosnimikkeitä, joiden perusteella vangitsemismääräystä nyt haetaan. Rikosepäilyjen käsittelyn aika tulee sitten joskus, kun Janitskinia on kuulusteltu ja esitukinta muutenkin saatu valmiiksi. Nyt halutaan vain varmistaa se, että häntä voidaan kuulla esitutkinnassa syylliseksi epäiltynä.

Tämä pitäisi kertoa myös sille Janitskinin fanijoukolle, joka aikoo perjantaina järjestää mielenosoituksen oikeustalalolle Järvenpään perussuomalaisen kaupunginvaltuutetun johdolla.

oik

Tälle fanijoukolle pitäisi kertoa myös se, että syyttäjä vaatii asian käsittelyä suljetuin ovin esitutkinnan keskeneräisyyden takia. Melko varmasti vaatimus hyväksytään, joten yleisöllä ei ole mitään asiaa oikeussaliin. Jos käsittely on avoin, niin oikeussalissa ei taatusti pidetä mielenosoitusta.

Oikeusalin oven ulkopuolella voi tietysti yrittää järjestää mielenosoituksen, mutta tuskinpa poliisi sallii sitä talon sisällä. Ulkona voi tietysti pitää mielenosoituksen, mutta siinäkin tapauksessa minulla on tälle joukolle muutama kysymys.

Vastustatteko Suomen lakia ja oikeusjärjestelmää yleensä vai vain tässä yksittäistapauksessa? Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on kyllä, niin oletteko anarkisteja vai vallankumouksellisia ja mitä tekemistä perussuomalaisella kaupunginvaltuutetulla on tuollaisen porukan johdossa?

Jos vastaatte myöntävästi vain toiseen kysymykseen, niin miten luulette mielenosoituksenne vaikuttavan oikeuden päätökseen? Uskotteko ihan tosissanne, että voitte estää riippumatonta tuomioistuinta tekemästä ratkaisunsa lain mukaan? Luuletteko voivanne edes vaikuttaa tuomioistuimeen jotenkin?

Ja vielä muutama kysymys. Eikö Ilja Janitskin saa oikeutta parhaiten juuri noudattamalla lakia ja tulemalla kuulluksi esitutkinnassa? Vai aiotteko ottaa lain omiin käsiinne ja vapauttaa rikoksesta epäillyn tuomioistuinta painostamalla? Jos tämä on tarkoituksenne, niin aiotteko jatkossakin ruveta käyttämään omankädenoikeutta silloin, kun se teille sopii? Jos kannatatte omankädenoikeutta, niin pitäisikö Janitskinin mahdollisten rikosten uhrienkin mielestänne päästä toteuttamaan sitä? Jos ei, niin miksi ei? Onko teidän omankädenoikeutenne jotenkin parempaa kuin muiden? Jos on, niin siinä tapauksessa totean kuten Juuso Koponen tänään Fb-sivullani totesi:

Ehkäpä lait onkin laadittu suojelemaan ihmisiä siltä kansan oikeustajulta.

Jos ja kun ei vieläkään mene perille, niin minulta loppui rautalanka. Tyhmyyttä vastaan taistelevat jumalatkin turhaan.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kannsani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (14)

 1. Tuomas-Heikki Koivisto

  Mukavaa, että suurella osalla MV:n lukijoita taitaa olla vapaa-aikaa arkipäivänä klo 12:30. Joten osanottajamäärä voi olla korkeakin. Täytyy toivoa, että on hyvät ilmat, jottei reppanat kastu <3

  • Minna Ylitalo

   ”Tapahtuma on päihteetön.” Kuinkahan tämä onnistuu arkena klo 12.30.

 2. Mursu Heikkinen

  Ehkä tämäkin tapaus osoittaa koulujärjestelmämme heikkouden. Pisa testi tutkii luonnontieteiden osaamista.

  Mutta kansa ei osaa yhteiskuntaopin perusteita.

  Voi vain miettiä mitä näin huonosti sivistetystä kansasta enää saa aikaan.

  • Tuomas Reku

   Suosittelisin Kristiina Vainikalle tuon viestin luettuani paluuta myös äidinkielen tunneille.

 3. Jaana H

  Trumpin tavoin ”mediamoguli” Janitskin hyvä esimerkki siitä mikä vaikutusvalta kirjoitetulla ja puhutulla sanalla voi pahimmillaan sivistymättömään ja kouluttamattomaan väestöön olla: Trumpin tavoin Janitskin (taustavoimiensa kera) syytää helposti aivopestävien ihmisten niskaan valheita ja kärjistyksiä tavoitteenaan muokata ihmisten mielipiteitä omien mieltymystensä mukaiseksi.

  Syrjäkylän ABC:lle Corollalla körötellessä ei paljon paina se tosiasia, että maahanmuuttovastaista propagandaa levittää itse maahanmuuttotaustainen mies joka viimeksi tänään on julistanut haastattelussa ettei aio ikinä itse palata Suomeen.

  Rasististen omaa retoriikkaa lainaten: mikä se sellainen isänmaanystävä on joka ei edes suostu asumaan kotimaassaan? Eikö Janitskinin tulisi nimenomaan edes yrittää vaikuttaa asioihin Suomessa? Eikö Janitskinin paloa vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin edistäisi kaikkein parhaiten se, että mies muuttaisi takaisin Suomeen (tai Venäjälle jos nyt taas mennään siihen ”muuta sinne mistä olet tullutkin” retoriikkaan) ja siellä sitten osallistuisi maan olojen parantamiseen.

  Miksei Janitskin tule Suomeen ja liity vaikkapa perus suomalaisten joukkoihin? Sieltä voisi varmasti kalastella ääniä ensin kuntavaaleissa ja pyrkiä jopa eduskuntaan (onhan siellä muitakin rasisteja ja rikoksista tuomittuja joten miksei sitten tämä isänmaanystävä).

  Mutta ei – ABC:llä muiden reppanoiden kanssa MV ”lehden” ”artikkeleista” jutellessa ei tule mieleenkään, että venäläisen maahanmuuttajataustaisen, Espanjassa asuvan nettisivun pyörittäjän agendana ei ehkä olekaan ajaa kaikkien suomalaisten etua, vaan ehkäpä vain purkaa omia harhaisia ajatuksiaan ja patoutumiaan – puhumattakaan, että mainostulojen kerääminen klikkien kautta on tottakai tärkeää jotta luksus-elämä ja kattohuoneistoasuminen Espanjassa ei pääse kärsimään.

  Tämä vuosi ollut murheellinen vuosi ja pudottanut ajattelevat yhteiskunnan jäsenet realiteettien tasolle: Vuosi 2016 ei merkinnytkään sitä, että ihmiskunta olisi saavuttanut jollain tasolla kollektiivisen älykkyyden tason. Ilmeisesti koulutuserot Suomessakin ovat varsin huimat. Donald Trumpin valheet uppoavat kansaan alueilla joilla lehtiä luetaan ja uutisia katsotaan kaikkein vähiten ja jossa osa ihmisistä ei edes osaa lukea. Isossa-Britanniassa yli 55 vuotiaiden kouluja käymätön ja faktoista piittaamaton enemmistö äänesti maan EU eron puolesta vaikka se vääjäämättä johtaa maan taloudelliseen ahdinkoon ja Suomessa maahanmuuttajataustainen, Suomea halveksiva mies toimi maahanmuuttovastaisten ja Suomea omasta mielestään rakastavien tolvanoiden äänitorvena.

 4. Toni Savolainen

  Jos se tarkoitus onkin vaan yrittää herätellä jotain levottomuutta tyhjästä. Jos nää kaikki mielenosoittajat on venäjätrolleja.

 5. Marko

  Mielenkiinnolla odotan, miten näyttävä kansainvaellus saadaan aikaan. Ajankohta ainakin on työtä tekeville mainio. Mahtaako parikymmentä vaivautua paikalle?

  Ei sillä, periaatteessahan sananvapauden puolesta minäkin voisin osoittaa mieltäni, jos kokisin sen olevan uhattuna. Ainakaan vielä en sille uhkaa näe. Eikä jokin Janitskinin kohtalo sitä muuta, sanovat hänen opetuslapsensa asiaan mitä tahtovat.

  Blogisti aiemmin otti esiin rasismin vastaisen mielenosoituksen. Tälle sitten järjestettiin vastamielenosoitus. Oliko se siis rasismia kannattava mielenosoitus? Jos järjestetään sananvapauden puolesta mielenosoitus, onko sen vastamielenosoitus siis sananvapautta vastustava? Tämä nyt noin ajatusleikkinä sillä, miten asioita voidaan käännellä.

 6. Tero Vanhanen

  ”Eikö Ilja Janitskin saa oikeutta parhaiten juuri noudattamalla lakia ja tulemalla kuulluksi esitutkinnassa? ”

  No itseasiassa ei saa. Esitutkinta on syytetyn kannalta usein pelkkää ajanhukkaa. Juristina Saku tietääkin perusasiat: lähtökohtaisesti on syytön (ihmisoikeus), syyttömyyttään ei tarvitse todistaa, omassa asiassaan ei tarvitse mitenkään auttaa tutkintaa ts. itsestään ei tarvitse tehdä syyllistä, voi puhua jopa paskaa jos haluaa (ei toki viisasta), voi vaijeta (usein viisasta), oikeus pätevään avustajaan jne.

  Esitutkinta ei yleensä palvele rikoksesta epäillyn intressejä mitenkään. Sen voi aivan hyvin skipata (jos vaan voi 🙂

  Varsinainen asian ratkaisu tapahtuu aina oikeudenistunnossa ja siellä voi esittää omaa syyttömyyttään tukevan näytön ja se otetaan huomioon täysimääräisesti.

  Oletan, että Ilja Janitskinin lähestymistapa asiaan on Suomen viranomaisten nöyryyttäminen ”to the max”. Silloin juuri joku tuollainen lähestymistapa, että haistattaa paskat esitutkinnalle ja hyökkää vasta oikeudessa täysillä on paras tapa. Jos voittaa keissinsä tuolla tyylillä, niin hevosetkin nauraa Suomen poliisilaitokselle ja syyttäjälle. Se kait tuossa ideana on?

  Lisäksi: halutessaan voi haastaa Suomen valtion käräjille kunnianloukkauksesta.

  Disclaimer: nämä ovat ihan omia spekulaatioitani vain mahdollisista pelikuvioista taustalla

  • Saku Timonen

   Etpä ole näköjään koskaan ole ollut mukana yhdessäkään rikosprosesissa.

  • Marko

   Ensin sanot, ettei syyttömyyttä tarvitse todistaa. Sen jälkeen oikeudenistunnossa voi esittää ”syyttömyyttä tukevan näytön”?

   Ihan mielenkiinnosta kysyn: Mitä ”näyttöä” voi Janitskinilla olla siitä, että hän EI ole syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan? Eikö nimenomaan punnita se, onko syyttäjällä riittävästi näyttöä, jos käräjäsaliin päästään?

 7. VeliPeeveli

  Nykyään yksittäisellä (tosin sponsoroidulla) nettihörhöllä on suurempi vaikutusvalta massoihin kuin yksittäisellä kansanedustajalla. Fiktioelokuva Idioluutio on muuttunut todeksi.

 8. Elise Rantiomäki

  Kuinka näistä kommenteista huokuukaan halveksunta työttömiä, kouluakäymättömiä, ”reppanoita”, ”tolvanoita”, oikeinkirjoitusta taitamattomia ihmisiä kohtaan. Voin vaan ihmetellä.

 9. Jari Kähkönen

  Onnea matkaan vaan. Siinä on väljät läänit jumpata ja huutaa Helsingin Yllätysten Talon pihalla niin rosiksen kuin hovinkin puolella. Sitä parempi on jos käyttävät ikkunallista salia aktin tapahtumapaikkana. Hajaantumiskäskyn tullenkin on julkiset kulkupelit lähes kaikkiin pääilmansuuntiin, joista ainakin kaksi toimii sellaisella avoimen rahastuksen mallilla, että niin vaihtorahaton kuin pers’auki oleva pummikin pääsee matkaan vaarantamatta iltaansa tai viikonloppuaan valtionmotellissa jonne Sinivalkoisen pikkubussifirman yhdensuuntainen linja vie. Oma veikkaus on, että enin porukasta on ulkopaikkakuntalaista sinne bussitettua informaatiosodan tykinruokaa, he keillä on demovuoro tuona päivänä/tuolla viikolla(ei paljon kiinnosta kuinka rullissa pyöritään, tosiasiallisesti). Ehkäpä joku poistuva asiakaskin äityy huutamaan mukana vaikkei varmasti edes tiedä kuka Janitskin on eikä asiasta ymmärrä sitäkään.

  Miksi tai mitä ihmettä ne kuvittelevat tällä saavuttavansa? Ihan väärä kysymys. Ollaan liian rationaalisia. Tässä aihepiirissä liikuttaessa on ymmärrettävä ettei kysymys ole faktoista vaan yleisön mielipiteestä niistä faktoista. Uskovat todeksi sen mitä haluavat, sivuuttavat loput ja tilille vaadittaessa liruttelevat kaiken ulos itsestään jonkunsortin vitsinä. Linnan Pohjantähteä ei siis pidä tässä yhteydessä lukea kirjaimellisesti kansantajuisena sosiaalihistoriallisena esityksenä vaan myyttinä, joka palvelee muistuttaen myös tosiasiallisesti totta olleen suomalaisen oikeudenkäytön lapualaisvuosien hengestä. Niitä ei ole monta, mutta jokunen sitäkin rajumpi ja räikeästi oikeudenvastainen tuomio, jossa on todellakin oikeuslaitoksen patavanhoillinen, kurikeskinen, alistava ja työväenluokkaa sekä vääriä mielipiteitä vihaava henki ollut työssä tuottamassa toimituskirjantäyden oikeusmätää.

  Sitä minä kummastelen, että kuinka tätä prosessia käydään julkisesti? Juhlakalunhan pitäisi olla jo lentokoneessa matkalla Suomeen, kun uutinen poissaolevana tehdystä vangitsemispäätöksestä olisi kulussa. Tuollaisten asianosaisten kanssa ei koskaan tiedä, että tuleeko sieltä matalaksipistämisen jälkeistä noloa hiljaisuutta vai uhmakkuutta mikä kantaa koko matkan oikeustalon putkasta mielentilatutkimuksen tekemispaikan osaston sisätiloihin asti. Tuo äijä haluaa poistua stagelta paukulla, mutta kuka haluaa olla lattiamanuna tai edes kovin etupenkissä yleisön joukossakaan? Eiköhän maailman ainoa industrialisoidun trollaamisen suurvalta siten osoittane tuollekin ukolle soveltuvan sorvin, kun juuri luin Marmattimen nettijutusta, että päivän sana on ”asyyl asyyl” (po ruski ehkäpä?).

  Ehkäpä siis tuomioistuinlaitos on moniarvoistunut, nuorentunut, tullut vähemmän kuppikuntaiseksi, todellisen elämän tajuiseksi, ymmärtää todellisuutta entistä paremmin ja tärkeintä kaikesta: ei enää heilu lainalaisuuden- ja laillisuuden periaatteista koska on eletty niin monta vuosikymmentä vakaan normaliteetin alaisissa yhteiskunnallisissa oloissa? On tuohon pakko kuitenkin vielä kysymysmerkki laittaa, sillä niin hitaan tehottoman haluttomasti on näitä juttuja kylläkin vaan hoidettu. Uskon kun näen. On nimittäin oltu paikalla kun ei ole aina ollut silmiään ja korviaan uskoa, perseilijät kiittäköön pääkäsittelyn aikaista tallennuskieltoa, jo alkanutta valmistautumista siihen tai kiellon juuri tapahtunutta päättymistä puuttuneesta videointikapasiteetistä. Olemassaollessaan se olisi tehnyt heistä legendoja. Tai ainakin aihioita tv:n formaattiohjelmaan missä ammattinäyttelijät esittävät niitä ihan kahjun yliammuttuja hahmoja/tyyppejä.

 10. Saku Timonen

  Kommentointi on suljettu perjantai-iltaan asti työmatkan takia.

Kommentoi »

Comments are closed