Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ymmärryksen puute ja näkökulmien ero

Työttömyys on aihe, josta kaikkein inokkaimmin puhuvat ne, jotka tietävät siitä kaikkien vähiten. Tästä saatiin eilen illalla paras mahdollinen esimerkki, kun kansanedustaja Susanna Koski neuvoi työttömiä menemään metsänparannustöihin jokamiehenoikeuksien nojalla.

Tämä on jo niin typerää, että sanat eivät riitä sitä kuvaamaan. Siksi laitan kaksi kuvaa.

puuliitto

Kuva: Puuliitto

samuuli-suonpaa

Kuva: Facebook/Samuli Suonpää

Niinpä niin. Pitää olla ammattitaito, varusteet, Y-tunnus ja vakuutukset omasta takaa. Muuten ei vakuutus korvaa eikä verottaja hyväksy kotitalousvähennystä.

Kun tiedot työttömyydestä ja koko työelämästä ovat Kosken tasoa, niin hirvittää ajatella, että hän on oikeasti eduskunnassa päättämässä näistä asioista. Hän päättää takuulla juuri siten, kuin vaikkapa hallituksen asettama työllisyystyöryhmä esittää.

Kaikesta päätelleen työryhmässä on ihan samanlaisia tomppeleita kuin Koskikin. Muuten ei voi selittää sitä logiikkaa, jolla yhden päivän kuukausittainen ansiosidonnaisen päivärahan leikkaaminen muuttuu palkkatyöksi. Kuvitteleeko työryhmä ihan oikeasti, että työtön menee tuosta vain töihin yhdeksi päiväksi kuukaudessa? Meneekö hän sinne metsään?

Tällaiset päättäjät ja virkamiehet pitäisi ihan kirjaimellisesti lähettää sinne metsään palkattomaan työkokeiluun ja mielellään vielä räntäsateisena syyspäivänä.

Ei työttömyyttä ratkaista typeryydellä ja tietämättömyydellä. Minä en tiedä miten se ratkaistaan, mutta minun järkeni mukaan kaikkien pitäisi ensin puhua samasta asiasta.

Olen koko valtuustokauden väitellyt kuntouttavasta työtoiminnasta kahden muun valtuutetun kanssa. Toinen heistä on pitkän linjan yrittäjä ja toinen puhuu urheiluseuran puheenjohtajana.

Ongelmamme on, että keskitymme liikaa puhumaan näkökulmista. Minä yritän katsoa asiaa terveen ja työkykyisen, kuntouttavaan työtoimintaan passitetun pitkäaikaistyöttömän kannalta.

Yrittäjä puhuu yrittäjänä, joka ei voi ja jonka ei tarvitsekaan tietää sitä, kuka työtön on sopiva palkattavaksi. Hänen on vaikea ymmärtää, että kuntouttava työtoiminta on sosiaalityötä, jonka tarkoitus on johtaa palkkatyöhön. Ei hän voi ottaa sitä riskiä, että töihin tulisi palkattakaan joku sellainen, jonka oikea paikka on sosiaalitoimen asiakkaana.

Urheiluseuran puheenjohtaja puhuu kuntouttavan työtoiminnan tarjoajana. Hän itse on vuosia tehnyt vapaaehtoistyötä urheilupaikkojan ylläpitäjänä ja muutamat vakiokuntoutettavat pyytävät päästä tekemään tätä työtä sesonkiluontoisesti ihan vain ajankulukseen. Tietenkin he ottaisivat työstään mieluummin palkkaa, mutta ei pienellä urheiluseuralla ole siihen varaa.

Tässä tulee aina se näkökulmien ero. Kaikki olemme sitä mieltä, että ongelman nimi on työttömyys. Kaikki olemme sitä mieltä, että työstä pitäisi saada palkkaa. Yrityksellä on varaa maksaa palkkaa ja niin se tekeekin, mutta se palkkaa vain varmasti työkykyisiä. Urheiluseuralla ei ole varaa maksaa palkkaa, mutta se haluaa tarjota tekemistä sitä vapaaehtoisesti haluaville.

Tästä näkökulmien erosta johtuu, että keskustelu muuttuu aina kinasteluksi. Minä olen sitä mieltä, että työstä pitää maksaa palkkaa. Yrittäjä on sitä mieltä, että pitkäaikaistyöttömien joukossa on käytännössä työkyvyttömiä. Urheiluseuran puheenjohtaja haluaa tarjota tekemistä, joka hyödyttää liikuntapaikkojen käyttäjiä ja kunnan taloutta.

Me kaikki olemme oikeassa, mutta yhteisen ratkaisun etsimisen sijaan juutumme kinastelemaan näkökulmista. Kun näin käy pienessä kunnassa, niin eipä ihme, että koko maan ongelmista puhuminen on vaikeaa. Mahdotonta se on silloin, kun asioista oikeasti päättävien joukossa on Kosken kaltaisia työelämästä täysin vieraantuneita.

Paikallistasolla tuttujen kesken me sentään voimme ainakin yrittää ymmärtää toistemme näkökulmia ja hyväksyä sen, että lähestymme ongelmaa nimeltä työttömyys eri suunnista.

Kosken kaltaiset näkevät ongelmaksi työttömät ihmiset, eivät työttömyyttä. Siinä mielessä me kolme Juuan kunnanvaltuutettua olemme paljon viisaampia, vaikka itse sanonkin.

Kommentit (56)

 1. Anneli Lehto

  Vaasassa kahdeksan vuotta sitten samassa kuntavaalipaneelissa puheeksi tuli työttömyys. Silloin Koski väläytti risusavotan ekan kerran. Ainakin minun kuullen. ”Työttömät päiväksi metsään. Vaikka risusavottaan.” .. Kysyin, ilman palkkaako? Ei, kun työttömyysrahaa vastaan.. Hänellä näyttää olevan sama ajatus edelleen ratkaisuksi Suomen työttömyyteen.

  • Sonofhades

   Suosittelen lämpimästi googlettamaan Susanna Kosken aikaisempia haastatteluja. Niistä ei välity kuvaa ihmisestä, joka kelpaisi Mensan jäseneksi – saati päättämään kenenkään muun ihmisen asioista. Silti hän on kansanedustajan yli 3000 hengen antamalla mandaatilla.

   Aika kehnoilla tiedoilla tätä maata hallitaan. Peterin periaate tuntuu toimivan tänäkin päivänä.

 2. Anna Kallio

  Kehottaako Susanna Koski kansalaistottelemattomuuteen? Metsänhoito ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

  • Kirsti Era

   Juuri niin, puista ei saa edes katkoa oksia ilman maanomistajan lupaa.
   On meillä nyt kyllä semmonen hallitus ja eduskunta, että oksat pois kun suutarin joulukuusesta.

   • Jyrki

    Käsittääkseni kumminkin puita saa kaataa ja oksia katkoa ja kaivaa vaikka kuopan jne. Mutta vain siinä tapauksessa, että kysymyksessä on hätätilanne. Kait sitten työttömyys sellaiseksi voidaan ymmärtää? Vai mitä…

    Itse olen kumminkin ajatellut taas. Että hätätilanne voi olla se, että eksyy esimerkiksi metsään työttömällekin toki voi näin käydä. Ja sitten pitäisi pysyä lämpöisenä kuivata vaatteita syödäkin jotain. Niin siinä kohtaa voidaan ylittää järkeä käyttäen normaaleja jokamiehen oikeuksia ilman seuraamuksia.

    Se että saa työttömänä vaikka idean kerätä puita jonkun metsästä itselle tai jollekin toiselle rahaa/palkkaa vastaan. Niin se ei ole jokamiehen/naisen oikeus. Se on varastamista metsänomistajalta.

    Tosin eduskunnassa nyt tuntuu olevan muutenkin hämärtynyt tuo vaikka tuo varastamisen käsitys vaikkapa työttömien kohdalla.

    Koska työttömien työpanos ja hankittu ammattitaito voidaan varastaa työttömältä karensseilla uhkailemalla aivan vapaasti. Tähän on tosiaan erilaisia työvoimapoliittisia nimikkeitä keksitty. Kuten se kuntouttavatyö, työkokeilu, koulutusvedätykset työpaikka lupailujen varjolla jne.

    Niin ja nyt täytyy vielä lisätä, se, että esimerkiksi kuntouttavalla työllä ei tarkoiteta pelkästään risusavottaa ja sillä tavalla työpanoksen varastamista. Vaan varastaminen voidaan suorittaa monilla tavoin. Esimerkiksi työttömän ammattitaito voidaan myös varastaa työpanoksen lisäksi. Laittamalla vaikka ammattitaitoinen autoasentaja huoltaan/korjaamaan kunnan autoja.

    • Jarkko

     ”Tosin eduskunnassa nyt tuntuu olevan muutenkin hämärtynyt tuo vaikka tuo varastamisen käsitys vaikkapa työttömien kohdalla.”

     Heitteillejättö tai kuolemantuottamus ovat törkeämpiä rikoksia kuin pienet omaisuusrikokset. Ongelma vain on, että heitteillejättöä tai kuolemantuottamusta silloin kun se johtuu köyhyydestä on vaikea yksiselitteisesti osottaa sitä kuka asiasta on syyllinen, koska vastuu hajaantuu koko järjestelmälle ja kaikille ihmisille. Toisin kuin vaikka omaisuusrikoksissa jossa vastuu on helpompi osoittaa yksittäiselle varkaalle.

     Tosin lain mukaan viimeistään vaikka poliisin on pakko järjestää lämmittely paikka vaikka putkasta jos muuta paikkaa ei ole pakkasella kodittomaksi joutuneelle.

     ”Laittamalla vaikka ammattitaitoinen autoasentaja huoltaan/korjaamaan kunnan autoja.”

     Tässä muuten on sekin puoli, että verottaja ei välttämättä hyväksy työntekemistä joka edellyttää pitkää kokemusta, koulutusta ja ammattitaitoa, josta ei makseta palkkaa vaan verot saattaa joutua maksamaan silti jos sen katsotaan olleen ”vaihtotyötä”, jossa palkkaa koostuu jostain muusta asiasta kuin TES-mukaisesta rahapalkasta. Verot maksetaan alan TES-minimipalkan mukaan mitä työstä olisi pitänyt maksaa. Vaikka palkkaa ei olisi maksettu senttiäkään.

 3. Martti Orre

  En tiedä mistä tämä risufetissi iskee, oletan että se johtuu jostain kompleksisesta psykologisesta mekanismista, jossa ihminen kokee oman puuhastelunsa eduskunnassa alitajuisesti hävettävänä, ja siksi hän näkee päiväunia niistä oikeista töistä.

  Valitettavaa, ja oikeastaan aika kammottavaa on, että päättävissä elimissä istuu ihmisiä, millä ei ole pienintäkään käsitystä edustamiensa ihmisten jokapäiväisestä elämästä.

  Se on vähän kuin laitettaisiin sokea liikenteenohjaajaksi, ja toivottaisiin parasta, kun se nyt kuitenkin vannoi ja vakuutti vaalikiertueellaan, että homma on hoidossa.

  Perustavaa laatua oleva ongelma on, ettei politiikassa ole minkäänlaista laaduntarkkailua. Linjalta tulee mitä sattuu, eikä kukaan voi asialle oikein mitään, mitä nyt neljän vuoden välein äänestetään uusi pesue Aku Ankkoja painamaan nappia puolueen ja sen taustalla vaikuttavien tahojen tahdon mukaan.

  Kärsijänä tässä ovat ne tavalliset ihmiset, joiden yli tämä sirkus kävelee tasaisin väliajoin. Jotain pitäisi tehdä, mutta mitä?

  • Kimmo Paaso

   Valitettavaa on ennen kaikkea se, että suomen kansa on niin saatanan tyhmää että valitsee nykyhallituksen kaltaisia ihmisiä edustamaan itseään. Tällä Sakun palstalla kuulee hyviä mielipiteitä, mutta mielipiteet ovat vain mielipiteitä. Jotain pitää tehdäkin, ja sen voi tehdä tällaisessa ns. demokraattisessa valtiossa äänestämällä. Usein ei sekään auta, sillä ne jotka siellä vallan tuolilla istuvat ovat kuitenkin kaikki enemmän tai vähemmän omaa, jo ennestään paksua lompakkoa vaalivia henkilöitä. Totuus useimmiten, vaikkakin ikävä sellainen . . .

   Sittenhän voi aina tehdä vallankumouksen. Jonkin aikaa kaikki voisi mennä hyvin, mutta koska ihminen on perusluonteeltaan keräilijä ja ahne, niin muutaman kymmenen tai sadan vuoden jälkeen kaikki olisi kuten nyt. Pitkällä tähtäimellä mikään ei muutu, mikäli evoluutio ei saa sätkyä ja tee meihin jotain geenimutosta nopeasti. Jos taas olemme luojan luomia ( luoja tarkoituksella pienellä) niin mikään ei muutu koskaan, mutta ainakin tiedämme ketä syyttää tästä helvetillisestä tilanteesta joka toistuu ja toistuu ja toistuu . . .

   • Jarkko

    ”Valitettavaa on ennen kaikkea se, että suomen kansa on niin saatanan tyhmää että valitsee nykyhallituksen kaltaisia ihmisiä edustamaan itseään. ”

    Ihmiset haluavat kokea olevansa vahvoja jotka hallitsevat ympäristöään ja ovat parempia kuin muut kansat. Vaikka se sitten samalla tarkottaisi sitä, että pitää asua viemärissä. Se riittää, että saa rasistista ja nationalistista voimaa puhkuen puhkua omaa paremmuuttaan ja johtajakin eräänlaisena isähahmona ja auktoriteettina kertoo kokoajan miten se on oikein puhkua luvan kanssa ja ottaa kunnia itselleen kaikista positiivista asioista vaikka ne eivät edes olisi omaa ansiota ja samalla syyttää jotain keksittyä vihollista kaikista negatiivisista asioista (kuten vähemmistöjä, työttömiä, köyhiä tai juutalaisia). Se riittää, että pääsee voiman tuntoon ja saa kokea, että ei ole ainakaan niin huono kuin työttömät ja köyhät vaikka itsekin asuisi viemärissä, mutta köyhätpä joutuvat asumaan viemärin lisäksi saostelietteessä, niin siitä ammetaa voimaa loputtomasti.

    Tuollaisia monet ihmiset pohjimmiltaan ovat ja sellaisia ovat sitten ne äänestys tuloksetkin.

   • Sonofhades

    Kun 35% äänestäjäkunnasta jättää äänestämättä, eduskunta on tämän näköinen. Minusta 35% paikoista olisi pitänyt jättää täyttämättä silloin kun kansaa ei saada vaaliuurnille asti.

    Mummoni tapasi sanoa ”äänestämättä jättäminen = ääni Kokoomukselle, sillä rikas äänestää aina”. Kuulemma kaikista rikkaimmat vielä maksavat ehdokkaiden vaalikampanjat ja ostavat siten nämä puolelleen.

  • Kennett Ylitalo

   ”Se joka ei työtä tee, ei syömänkään pidä” on nykyajan suurimpia vitsauksia.

   Työpaikoista tulee poistumaan puolet seuraavan 15 vuoden sisään ja työtä ei ole kaikille, silti et saa nauttia yhtään mistään jos et työtä tee, et edes elämästä. Niinpä tullaan tilanteeseen jossa jopa ilmaistyö on parempi, vaikka kuoppaa kaivat ja toinen sen täyttää, sekin on parempi kuin olla vain ja hengittää ilmaista happea.

   Kun tähän lisätään kapitalismi, päästään tähän tilanteeseen jossa ihmisen tekemä työ on kaiken ruoan, asumisen etc perustana. Ja juuri tämä työ on katoamassa. Tuotanto sen sijaan jatkaa kasvua. Meillä on reippaasti yli tarpeen kaikkea ja lisää tulee mutta ne asiat joilla pitää hengissä pysyä, voidaan saavuttaa vain työllä.

   Kyse on siis kahden toisistaan irrallaan ja osin vastakkaisten ideologioiden yhteisvaikutuksesta. Se että uskonto on ERITTÄIN syvällä tämän ongelman ytimessä, tekee sen ratkaisun lähes mahdottomaksi: uskonto ei ole rationaalista ajattelua ja Jumalan tahto menee logiikan ja tosiasioiden ohi. Tuo sananparsi kun tarkoittaa myös ”jos et työtä tee, kuole” ja se kuolema on jotenkin oikeudenmukainen. Yhteiskunnan ei tarvi tuntea epäonnistuneensa kun Jumalan tahto on toteutettu, olemme tehneet itse asiassa hyvän teon antamalla ihmisen kuolla nälkään: se oli hänen oma syynsä ku ei työtä suostunut tekemään.

   ”Mee töihin jos oot köyhä”

   Sama ajattelu myös laittaa kaikki onnistumiset omaan piikkiin, vaikka kuinka se olisi ympäristön summa: perintökin on Jumalan lahja, et olisi voinut mitenkään saada sitä lahjaa jos et olisi tehnyt kovasti työtä.. Sairas, itsekeskeinen ja erittäin suppea katsantokanta jossa itse on aina oman elämänsä sankari.

   • Jarkko

    ”Sama ajattelu myös laittaa kaikki onnistumiset omaan piikkiin, vaikka kuinka se olisi ympäristön summa: perintökin on Jumalan lahja, et olisi voinut mitenkään saada sitä lahjaa jos et olisi tehnyt kovasti työtä.. Sairas, itsekeskeinen ja erittäin suppea katsantokanta jossa itse on aina oman elämänsä sankari.”

    Sana ”lahja” tosin jo viittaa siihen, että saatu asia ei ole ihan omaa ansiota tai omalla työllä ansaittua. Pikemminkin lahjoista pitäisi puhua, että on käynyt ”mäihä”. Vähän kuin lottovoiton suhteen.

    Asia saakin ihan erimerkityksen kun muuttaa sanan lahjakkuus vaikkapa sanaan mäihä ja alkaa sitten perustella sitä miksi paremman mäihän saaneen pitää saada kaikkea muutakin enemmän kuin muiden.

 4. Hantula Jukka

  Ongelma voi olla siinä, että emme osaa hyödyntää monikansallisia yhtiöitä. Brexitiin ehkä johti puolalainen halpatyövoima. Ehkäpä Suomessa on samoja ongelmia siitä, että työllistämme ihmisiä muista maista, halvemmalla. Emme ole kansalaisina tilanteen tasalla, koska tämä ui koko ajan pienempien talouksien päätöksiin.

  • jari meriluoto

   Kysymys lienee olevan yritysmaailman pohjattomasta ahneudesta, jolloin mikään ei enään riitä. Yrittäjät palkkaavat virolaisia puolalalaisia bulgaareja romanialaisia halpatyötekijöitä voiton tavoittelussaan ja toisaalta huutavat suurella äänellä että suomalaiset eivät haluakaan tehdä työtä. Kaikki työ on loppujen lopuksi yhteiskunnan hyväksi tehtävää työtä , mutta kyllä sillä pitäisi pystyä elättämään itsensä ja perheensä

   • Jukka Hantula

    Kilpailutus ja ymmärtämättömyys tehtävästä työstä sekä alihankkijaketjutukset. Asiakas ja maksaja ei tiedä eikä pysty päättämään kuka työn tekee. Ihan normaalikuluttajan tasolla. Vika ei ole työn tekijöissä, vaan jossain muualla.

    • Jarkko

     ”Kilpailutus ja ymmärtämättömyys tehtävästä työstä sekä alihankkijaketjutukset. Asiakas ja maksaja ei tiedä eikä pysty päättämään kuka työn tekee. Ihan normaalikuluttajan tasolla. Vika ei ole työn tekijöissä, vaan jossain muualla.”

     Ongelmanratkaisun peruslähtökohta on se, että et voi ratkaista mitään ongelmaa jos et ymmärrä edes sen verran, että ymmärtäisit mistä ongelma johtuu. Jos vika on rakenteissa ei ongelmaa voi korjata yrityksiä tai työttömiä syyllistämällä tai voit mutta ei se muuta lopulta mitään.

     Valitettavasti se usein menee niin, että ne ihmiset jotka eivät ymmärrä edes sen verran mistä ongelma johtuu ovat varmimpina ja kovimpaan ääneen huutamassa ratkaisua ja ne ihmiset jotka ovat viisaita ja tietäväisiä, sekä ymmärtävät edes sen verran missä se ongelma todellisuudessa on ovat paljon epävarmempia vaikka ymmärtäisivät sen missä ongelma on.

     Suurin ironia on se, että sitten kun populistit saavat jonkun puolivillaisen ratkaisun läpi jossa joku syytön lynkataan ja kun huomataan, että se ei muuttanut mitään he vain itsevarmoina toteavat en minä tuota ajanut. Vähän kuin lapset jotka eivät ota mitään vastuuta omista teoistaan ja niiden seurauksista. Pahimmillaan he lynkkaavat sen viisaan joka jo alunperinkin yritti puhua, että ongelma on ihan muualla.

 5. Markku T Koivisto

  Tuosta ammattitaidosta vielä. Jos minut potkaistaisiin metsään moottorisahan kanssa, tuskin tulisin elävänä takaisin. Tämmöiset ”kosket” eivät tiedä mitään työelämän vaatimuksista. Sitä minä ihmettelen, että kuka tämmöisen on eduskuntaan äänestänyt. OK, Vaasan vaalipiiri selittää siitä osan, mutta ei kaikkea.

  • Heikki

   Kulottaminen on vanha metsähoidollinen toimenpide. Siihen ei tarvita moottorisahan käyttötaitoa.

   • Vesku

    ”Vanha kalifornialainen sananlasku”

   • Tero Paananen

    Kulottaminenkin sujuu aivan varmasti todella hienosti kenelta hyvansa.

    Mikas siina, saataisiin varmasti myos lahialueen kuntien palomiehille runsaasti uutta tyota.

    • Kimmo Paaso

     Pyromaanit ja potentiaaliset sellaiset saataisiin pois taajamista ja kaupungeist kun saisivat ihan luvalla polttaa toisten metsiä. Suomen metsät ovat pääasiassa pientä, kitukasvuista taimikkoa ja risukkoa joten hommaa riittäisi. Koskelta tosiaan viisas ja loppuun ajateltu lausahdus . . .

 6. Heikki

  Mihin joutuisimmekaan ilman kokoomuslaisia neropatteja?
  Nyt työttömien tulisi mennä metsiin antamaan ilmainen työnäyte metsänharvennus-, tai vesakonraivaustaidoistaan. Jokainenhan on oman onnensa seppä.
  Eikä vain metsiin. Jos sattuu näkemään omasta mielestään tekemättömän työn missä tahansa, niin siitä vain kiinni työn syrjään. Kouluissa ja päiväkodeissa on kuulemma paljolti korjausvelkaa.
  Kun työtön havaitsee, että tuossa koulussa on ilmiselvästi tekemätöntä työtä, niin eipä muuta, kun pistämään homeisia seiniä nurin.
  Maailma on täynnä tekemätöntä työtä. Pitää vain olla oma-aloitteellinen ja aktiivinen.

 7. Kirsi Hiltunen

  Minä en kestänyt katsoa ohjelmaa kovin pitkään, kun minua alkoi ärsyttämään tuo nainen, näin työttömän näkökulmasta katsottuna. Ainainen hyväosaisuus, kun ei tee ihmisestä viisasta. Enhän minä metsään mene muutoin, kun omia polttopuita tekemään ja marjatkin poimin ihan vaan omaan pakastimeen, näin syntyy säästöä, eikä tarvitse toisille ilmaista työtä tehdä.

 8. Jussi Pelkonen

  Radio Jerevanilta kysytään: ”Onko metsässä niin paljon tekemätöntä työtä, että auton tai junan ikkunasta pystyy määrittämään sen määrän ilman että on käynyt itse paikalla?”

  Me vastaamme: ”Periaatteessa kyllä, koska päästäkseen metsään tarkistamaan tilanteen, kommentoijan pitäisi laittaa jalkaansa kunnon trekking-kengät korkeakorkoisten saapikkaiden sijaan!”

  https://www.facebook.com/astudio.yle/videos/1300685383298280/

  • Vesku

   Juuuuuri näin!

 9. Juha Aaltonen

  Olen tätä vaahdonnut muuallakin, mutta:
  1. Meidän työttömyytemme ei ole tekemisen puutetta. Oikeastaan pitäisi puhua palkanmaksajapulasta.
  2. Ihmiset eivät ensisijassa etsi tekemistä vaan toimeentuloa.

  • Heli Heikkinen

   Kyllä. Eiköhän vähän kellä tahansa yksityishenkilölläkin löytyisi tekemätöntä työtä, minulla umpitumpelolla ainakin kodinhoitoa! Vaan ei varaa maksaa siitä kuin taskurahoja korkeintaan. Palkanmaksajapula on juuri oikeaan osuva kiteytys.

   • Mattimeikä

    Nimenomaan palkanmaksajapulasta on kyse. Olin itse aikoinani metsänomistaja. Kun myin UPM- StoraEnso kartellin aikaan ja myöhemmin puuta, teetin sen pystykauppana koska en Helsingistä päässyt järkevästi Itärajalle itse tekemään keskelle Suomussalmen korpea. En kyllä tod.näk. olisi sieltä hengissä tullut takaisin, koska en ymmärtänyt niistä hommista mitään. Tällöin Kainuun harvesteri firmoille tuli töitä. Sitten yritykseni joutui ylitsepääsemättömiin vaikeuksiin umpisurkean veroneuvonnan takia jota UPM rahaavastaan (työtä josta maksoin) tarjosi. Näin lopulta menetin maani. Omaa tyhmyyttäni luotin UPM:n palveluun. Nyt olen työtön. Kiitos verotus. Mielipuolinen verotus tappaa kaiken pienyrittämisen ja keskisuurenkin aikaamyöden. Vain suurimmat jäävät kartelleineen. Vain tyhmä metsänomistaja päästäisi orjat metsäänsä taimia tallaamaan…

 10. Juha Aaltonen

  Ai niin, ja puihin kajoamista jokamiehenoikeudet eivät salli – edes risujen keräämistä.
  Ja varmaan metsänomistajakin ”ilahtuu” jos joku ummikko tunkee omin luvin hänen metsäänsä moottorisahan kanssa ”hoitamaan” sitä.

 11. kirsi r

  Ehkä pitäisi alkaa keskustella asioista yksi työtön kerrallaan eikä kiistellä suurista linjoista. Kaikki muutokset lähtevät pienestä siemenestä. Ottakaa Juuassa, vaikka arpomalla niin on tasa-arvoista, yksi työtön teidän kolmen valtuutetun keskusteluun mukaan. Kun kolme valtuutettua ja se työtön saavat yhteistyössä sovittua työpaikan sille yhdelle työttömälle, siitä ne lähtee laineet etenemään ja homman voi mallintaa koko Suomen kattavaksi.

 12. Jari Kähkönen

  Jo se Suomi olisi kumma maa ellei siinäkin olisi myös uuskonservatiivioikeisto, jonka työvoimapoliittiset linjaukset ovat…No…Ihan todellisuudesta irrallaan. Juu, siis ei niissä ole päätä eikä häntää tai mitään myönteistä vaikuttavuutta, mutta samalla täytyy todeta, että tästä huolimatta linjauksia on pyritty täyttä häkää toteuttamaan jo vuosia työhallinnon käytännössä. Virkailija selittää hah asiakkaalle, että työttömyysetuus on muka palkka kahdeksan tunnin päivittäisestä työnhakemisesta. Ihmiskäsitys on väännetty nurinniskoin ja tilanne uudelleenmääritelty kuin joksikin solzhenitsynmäiseksi gulagin työhönmääräämiskeskusteluksi konsanaan.

  Kuka väänsi ja kuka uudelleenmääritteli? Veikkaan alkulähteeksi kaikkivaltiaan Valtiovarainministeriön virkamiesjohtoa, katsokaa nyt Sakarin bloggauksessaan ylösnostamaa Kalevan juttua. Kukas mahtoikaan istua työryhmän puheenjohtajana? Siitä se on hiljalleen kyseenalaistamattomana jalkautunut eteenpäin, mutta kovasti myöhäiseltä tuntuu saada odotettavissa oleva shokki ja torjuntareaktio, kun Susanna Kosken kaltainen puhuva pää mälvää leukojaan julkisesti. Yksi ei muutu miksikään, puolustuskannalla ollaan. Kenestäkään ei ole tekemään takedownia, jolloin äänessä ollut uuskonservatiivioikeiston darling olisi kerrankin nolona hiljaa, ja moinen täydellinen törky ei normaalistuisi taas vähän kerrassaan yksin siksi että se saatiin kuitenkin esittää.

  Niin. Pahinta tässä on kaksikin asiaa: asiallisuuden ellei suorastaan ihmisten auttamisen vaikutelma tai toimiminen sataprosenttisessa näkösuojassa. Joka kerta, kun kravaattikaulainen ammattiselittäjä hörisee monotonisella äänellä viestiään uutisvirrassa ja naama on kuin esitykseen valmistautuvalla kuoliaaksinaurattajalla, se läpäisee pakostakin joitakin vastaanottajan puolustusmekanismeja niin totta kuin osmoosi on perusopetukseen kuuluvia kemman alkeita. Yleisö on kiitollinen, koska sen asenteet ovat periaatteessa aina olleet ihan paskoja, mutta erityisesti juuri nyt rypistellään otsaa kun on tultu nolosti alas 15 vuoden keskiluokkaan kuulumisen harhaluulosta(ei voitukaan ostaa eikä äänestää itseään paremmaksi kuin on, ylläriylläri). Ei ne koskaan sitä kysy, että ostaako reilun kaupan syntipukkeja vai vuoleeko itse omassa man-cavessa. Kunhan on!

  Niin. Paheksutaan Susanna Koskea, mutta päästetään Martti Hetemäki karkuun, ja käy myös helposti niin että kuntatason ”työllisyysasioita” hoitavaa virkahenkilöä tai muuten asiassa näkyväksi tullutta moititaan. Perinteisesti sellaisiin ei voi suhtautua myönteisesti, koska on tarkoituksella ängetty julkisen tai taloudellisen vallan käyttäjäksi, joten mikään ”toimeentuleminen” ja ”vastaisuus” eivät ole kelvollisia suureita. Hoida hommasi ja käyttäydy kunnolla, ei tässä ole kenellä muullakaan työelämässä mitään varhaisbernadottelaista majesteettiutta suojanaan pahan mielen varalle. Etenkin jos se yrittää itseensa kohdistuvan ulisemisen, länkytyksen tai oikeudetta asiakkaidensa nimissä puhumisen kautta jotain hämäystä keskustelun tärvelemiseksi. Mutta seuraako tästä, että hämäys onnistuu?

  Sakarin toinen oikea oivallus on toinen toistensa ohitse puhuminen tai etteivät kaikki yksinkertaisesti ymmärrä mitä tarkoitetaan, kun sanotaan työ tai työllistyä. Juuri siitä syystä viimemainittu on nyttemmin viljavasti väärinkäytetty työhallinnollinen eufemismi, joka yleensä tietää lähtöä jonkinlaiselle leirikoulukeikalle. Vai onko se sittenkin pelkkä humaanin likinäköinen olisihyvä -tyyppinen uskottelu, koska haavikkolainen pessimismi keskiluokan murtumisesta täyttää tänä vuonna 24 vuotta? Sen mukaan tuottavaa työtä ei enää ole rajoitta liikkuvan pääoman maailmassa, on pelkkää velkaa joka pitää pyrkiä joko jättää tekemättä tai eliminoimaan mikäli sitä oli vanhastaan olemassa. Että työssäkäymiskyky on arvoton ja niin sanottu johtajuus tai asiantuntijuus pelkästään sitä että on alaisia.

  Haavikko manasi ”voimakkaasti tiedotettua maata” tarkoittaen normaliteetin ja yhteiskuntarauhan säilyttämistä journalistisen valtavirran painopistealueena. Se esti hänestä kriisitietoisuuden synnyn ja omasta mielestään väistämättömät yhteiskunnalliset muutokset. Tämäkin oli pitkälti siitä hehe näkökulmasta kiinni, että oliko voittamassa pääomassaan vai lähitaistelutermein ”laatikko kiinni” pelkäämässä oman päänsä puolesta ätäkin edeltä. Kaikkinainen oikeistolaisuus on nyt kovassa menekissä: vanhaoikeistolaisen klubitakkijengin jäykistely, uuskonservatiivien julistus ja populistisen oikeiston päästöt. Ihmisarvo ohenee työvoimapolitiikassa siinä missä julkisessa tilassa muutenkin. Mutta mikä on oikeasti nyt toisin kuin silloin?

  Sanoisin kuitenkin näin, että päivän keskustelussa nostettu olemattomaan työhön ”meneminen” on silti pelkkää tarkoituksellista hyvinvointivaltion purkuagendan jatkoa. Siitä tässä on kyse isossa kuvassa. Yritys hyvä kymmenen ja välillä on leikattu enemmän kuin muulloin, mutta vielä ei olla uuskonservatiivioikeiston ihannetilassa: hyväntekeväisyysvaltiossa missä on pakko olla 1-3 työpaikkaa päällekäin jäädäkseen edes henkiin, koska wahlroosilaisittain katsotaan ettei työntekijän elo tai kuolo ole työnantajan ongelma. Paikallista asiantuntemusta tai suorastaan edistyksellistä yhteistyötä saattaa olla, mutta se on sivuun katsomista todellisesta ongelmasta, koska totuus on ettei mikään ehkä syntynytkin hyvä ole kuitenkaan elinkelpoista Hyvien Ihmisten Kylän ulkopuolella.

  • Heli Heikkinen

   Kirjoitat aina Jari niin todella terävästi ja osuvasti – ja jopa hauskasti. Onko sinulla oma blogi? Jos ei ole, niin aloita ihmeessä.

 13. Toni Hurme

  Työnantajapuolen suusta kuulee usein, että töitä on, mutta ei tekijöitä. Se on totta. Itsekin olen itseni työllistävä, aina silloin kun hommia on, ja nyt olen jalkamurtuman vuoksi sairaspäivärahalla. Minulla olisi hommia kelle vain, joka tulisi siivoamaan asuntoni. Palkkaa maksan euron tunti ja asunto pitää olla siisti vähintään kahdessa tunnissa, muuten ei palkkaa tipu. On ihme, että yhtään halukasta ei ole löytynyt!

  Asiallisesti puhuen, sama meininki on siivous yms. ylläpitoaloilla, rakennusalalle sitä on yritetty vuosikymmenet, ja tänä päivänä se on siirtynyt enemmän ravintola-alalle.
  Tässä maassa on enempi rahaa kuin koskaan, mutta duunarista tehdään syntipukki. Se on vähän niinkuin sylettäis kentän takapakin päälle.

 14. juha louhelainen

  Minkä takia sama puolue sitten pyrkii lahjoittamaan loputkin valtion omistamat metsät yksityisten omistukseen ? Yhteiskunta voisi tarjota omissa metsissään ihan oikeita työpaikkoja työkykyisille työttömille . Valtavilla summilla tuetaan yksityistä omistusta eikä vastalahjaksi saada edes työpaikkoja joista saisi halukas tekijä palkkaa.

 15. Antero Pönni

  Työttömiä syyllistetään valtaapitävien toimesta minkä ehditään. Siellä sitten yritysten johtohenkilöt myhäilevät taustalla, kun huomio on saatu muualle, kuin heihin.
  Rahaa on kuin roskaa. Valitettavasti yritykset jakavat sen mieluummin osinkotuottoina ulos omistajilleen, kun työllistäisivät.
  Tämä on jo moneen kertaan mainittu, mutta kertaus on opintojen äiti. Osinkotuotot ovat kahdeksassa vuodessa kaksinkertaistuneet. Puolella tuosta koko summasta 350000 ihmistä saisi työtä 5000 euron kuukausipalkalla, jos yritykset vain haluaisivat heidät työllistää. Eikä sen työn tarvitse olla edes tuottavaa, kun on vaan hyödyllistä. Kuitenkin tuotot pysyvät samoina, mitä ne olivat kahdeksan vuotta sitten. Se on kuitenkin selvää, kun näiden työntekijöiden tulot tulisivat kulutukseen, niin tuotto on pitkällä aikavälillä plusmerkistä entisestään
  Kosken sanoin, tekemätöntä työtä kyllä löytyy.
  Kuka kertoisi Susanna Koskelle, että yrityksistä löytyisi myös palkanmaksu kykyä, jos vain halua on. Ei edes tarvitse mennä työttömyyspäivärahalla töihin. Puhumattakaan 9 euron päivärahalla kuntouttavaan työhön!

 16. karvinen

  Kyllä Koski varmaan tietää ettei metsään voi noin vain mennä töihin. Pikemminkin kyseessä on tietoinen äänten ja kannatuksen kalastelu omilta kannattajilta. Työttömät halutaaan nähdä laiskoina, joten täytyy olla ”töitä” josta he kieltäytyvät. Metsä, kivien hakkaaminen, kuoppien täyttäminen, jne.

  Tärkeintä on, että saadaan tuomita heikompi aines. Faktoilla ei ole niin väliä.

  • Pekka Rantamäki

   Ei, ei se tiedä. Susanna Koski on todellakin niin tyhmä bimbo, että ei hän tiedä. Kyse on samanlaisesta totuudenpakoilusta kuin persut maahanmuuttokammoineen. ”Ei ole väliä onko asia oikeasti näin, koska se olisi VOINUT olla.” Uskooko joku, että Koski on saavuttanut asemansa yhtään millään muulla kuin ulkonäöllään?

 17. Sam Silfvenius

  Ilkka Kanerva avasi ”puutarhanhoidollaan” Pandoran lippaan. Uudemmat oikeistolaiset nokittavat ”metsänhoidolla”. Koskakohan Seiska julkaisee paparazzikuvia ”metsänhoidon” kohteesta?

 18. Horst Virtanen

  Eiköhän ongelma ole juurikin se, että takerrutaan tällaisiin (sinällään kyllä tyhmiin) heittoihin ja puidaan niitä viikkokaupalla eri medioissa. Veikkaisin, ettei tätä nyt kukaan tarkoittanut niin, että tässä risusavotassa olisi ratkaisu koko maailman työttömyyteen. Eiköhän kuitenkin kaiveta lakipykäliä ja kirjoiteta blogeja aiheesta, jossa kaikki pääsevät viisastelemaan ja näyttämään, että onpahan meillä tyhmät poliitikot ja päättäjät.

  Nuo osaamattomat, tyhmät, lapselliset ja naiivit poliitikot ohjaavat juuri sellaista kansaa, jonka he ovat ansainneet täynnä tyhmiä, lapsellisia ja naiveja kansalaisia. Niin risut vastaa kuin niille huudetaan. Jännityksellä vielä odotan, josko joku löytäisi vielä jonkun lakipykälän, josta voitaisiin vääntää tarinaa vielä jonkun aikaa ja päivitellä poliitikkojen tietämättömyyttä.

  • Martti Orre

   Keskustelun perimmäinen pointti on tietenkin se, että pyritään miettimään voisiko asioita tehdä toisin. Tuomitseminen sinänsä, niin viihdyttävää kuin onkin, ei tuo uusia ratkaisuja. Uskoisin silti, että osaamistakin löytyisi, nimittäin laittaa yhteisiä asioita parempaan kuntoon, jos saataisiin tämä nykytilanne, jossa eri eturyhmät silittävät toistensa selkää muista välittämättä, jotenkin muuttumaan. Siinä pitäisi vaan saada päivänvaloon ja näivetettyä paljon sellaisia isoja rahallisia kytköksiä jotka tilannetta ylläpitävät. Helpommin sanottu kuin tehty. Fakta on kuitenkin se, etteivät vallankahvaan kiinni päässeet siitä vapaaehtoisesti irrota. Toinen fakta on että tyytymättömyys asioiden hoitoon on subjektiivisen käsitykseni mukaan kohonnut korkeammalle kuin miesmuistiin.

 19. Mauri Pulkkinen

  Suomalaisia johdetaan esimerkin voimalla.

  Voin sieluni silmin unennäkönä nähdä, kuinka Susanna Koski matkustelee ympäri Suomea retkityökalut mukanaan. Sieltä löytyy lapiota, rautakankea, kaarisahaa, kirvestä, vesuria, kaulinta,
  mattopiiskaa ym. Hän vetäisee tarvittaessa vaikka junan hätäjarrua suorittaakseen harvennushakkuun ja korjatakseen tierumpua.

  Meidän kohdallamme hän pysäyttää autonsa tampatakseen matot ja leipoakseen korvapuusteja viikonlopuksi.

  Työtyytyväisenä hän jatkaa matkaansa runsaiden kiitosten saattelemana.

  Unet ovat joko suloisia tai painajaisia. Todellisuus ei valkene kaikille hereillä ollessakaan.

 20. jaana jylhä

  Koski on täysin tavallisen ihmisen arjesta vieraantunut, omaan eliittisen elämäntapansa sokaisema urpo. Jos linnanjuhlinkin mentiin brassaillen siitä että kaulassa on 40 000 euroa maksava killutin niin on selvää ettei ihmisellä ole minkäänlaista hajua työttömän tai pienituloisen tavan tallaajan elämästä. Ymmärryksen puute ei pelkästään typeriä lausuntoja selitä vaan täydellinen välimpitämättömyys. Ei edes haluta ottaa asioista selvää. Vaatisihan ae ihan liikaa vaivaa, varsinkin kansanedustajan pienellä palkalla.

 21. Hulivilipoika

  Susanna Kosken pissisäänestäjätkin alkavat kohta ymmärtää, että sieltä Koskesta tuleekin sontaa. Seuraavien vaalien jälkeen Susanna voi itse kokeilla työttömän arkea ja painua työkaluineen kurseikkoon.

 22. Markus Lappalainen

  En usko, että Susanna Koski on niin yksinkertainen kuin viimeismmässä kohussa halutaan ymmärtää. Luulisin hänen yrittäneen tarkoittaa, että tekemätöntä työtä on, muttei kellään tunnu olevan halua tai kykyä investoida siihen. Joka kymmenes omakotitalo on Suomessa homevaurioitunut, paljon kiinteistöjä on tulossa putkistojen uusinnan ikään ja valtion infraa peruskorjataan vain välttämättömiltä osin. Itse olen todennut hartiapankin olevan pankkilainaa parempi vaihtoehto. Työn teettäminen on liian kallista, että olisin valmis siitä maksamaan ja siksi käytän ennemmin vapaa-aikaani rakennellen tai polttopuita tehden. Autonikin huollan itse aina kun vain mahdollista.

 23. Johanna Laakso

  Puhut kyllä asiaakin, mutta tämä: ”terveen ja työkykyisen, kuntouttavaan työtoimintaan passitetun pitkäaikaistyöttömän kannalta” ei suurimmalla osalla paikkakuntia todellakaan pidä paikkaansa. Sulla on sieltä omalta pikkupaikkakunnalta kokemus, ja oletat että se on näin koko maassa. Minä olen itse ollut työttömänä varmaan 10 vuotta elämäni aikana, 3 kertaa on tullut se kuuluisa 500 päivää täyteen, vain kerran olen saanut jonkinlaista ansiosidonnaista. Kertaakaan mulle ei ole kuntouttavaa työtä edes ehdotettu, eikä muutenkaan ole pakotettu yhtään mihinkään. Nuorena kävin joitain työkkärin kursseja, mutta minä olen tykännyt erilaisilla kursseilla käydä ihan vapaaehtoisesti muutenkin, tulee vaihtelua elämään. Vanhempana sanoin työkkärissä että kurssit on käyty, en tarvitse kiitos, ja ymmärsivät sen hyvin, olin kuitenkin ollut itsekin yrittäjänä.
  Nyt olen pari vuotta ollut töissä työvalmentajana ja opiskelen sitä työvalmennusta oppisopimuksella vielä vuoden, ja sitten saan oikein paperit käteen siitä että tiedän mitä työvalmennus on. Kuntouttavaa työtähän ei anneta kaikille, koska sitä ei löydy kaikille, senkin järjestäminen maksaa, eli kyllä niillä kuntouttavassa olevilla yleensä on ihan syy miksi ovat päässeet kuntouttavaan. Kun pääsee kuntouttavaan, tai vastaavaan, siinä ympärillä pyörii piirileikkiä usempi palkallinen ihminen miettimässä että mitä tämän työttömän kanssa tehdään jotta hän saa parhaan mahdollisen hyödyn työtoiminnasta, ja pääsee siitä jonnekin eteenpäin. Työtön joskus näkee asian niin että ne kaikki ammattilaiset siinä ympärillä palaverissa ovat jotain pirullisia ihmisiä joiden elämäntyö on saada työttömän elämä raiteiltaan pakottamalla jonnekin mihin ei halua, hän ei näe sitä että ne ihmiset siinä käyttävät kallista aikaansa hänen hyväkseen, ja hänen ei tarvitse kuin ottaa apu vastaan. Apua ei ole koskaan pakko ottaa vastaan, niitä apua tarvitsevia työttömiä piisaa kyllä jonoksi asti muutenkin.
  Uudistan kutsuni sinulle tulla tutustumaan meidän toimintaan, meillä on vuositasolla 800-900 työtöntä jollain nimikkeellä töissä, ja suurimmalle osalle siitä on hyötyä, tavalla tai toisella. Meille kun tulee tutustumaan, niin varmasti oma näkökulma laajenee.

  • töytön

   Ai kuntouttavaan ihan pääsee. Täällä päin siihen joutuu täysin työkykyisetkin, vierellä pahasti alkoholisoituneita tyyppejäkin. Ovatko mielestäsi oikeassa paikassa?

   • Johanna Laakso

    Kyllä meillä maksava taho, eli eim. kaupunki, evää kuntouttavan jos saa tietää että henkilö on täysin työkykyinen kaikinpuolin. Tietenkään pahasti alkoholisoituneet ei meillä voi olla, koska meillä on täysin nollatoleranssi päihteiden suhteen, jos vähänkin epäilyttää, puhallutetaan ja passitetaan kotiin. Siitä päivästä ei sitä ysieuroista tule. Jokainen joka meille tulee, tietää että selvinpäin pitää olla kun töihin tulee, se on jo turvallisuuskysymyskin kun vaarallisia koneita käytetään esim. puuosastolla, metalliosastolla ja autohuollossa.

  • Jyrki


   Työtön joskus näkee asian niin että ne kaikki ammattilaiset siinä ympärillä palaverissa ovat jotain pirullisia ihmisiä joiden elämäntyö on saada työttömän elämä raiteiltaan pakottamalla jonnekin mihin ei halua, hän ei näe sitä että ne ihmiset siinä käyttävät kallista aikaansa hänen hyväkseen, ja hänen ei tarvitse kuin ottaa apu vastaan. Apua ei ole koskaan pakko ottaa vastaan, niitä apua tarvitsevia työttömiä piisaa kyllä jonoksi asti muutenkin.

   Itselläni on aivan totaalisen päinvastaiset kokemukset. Nämä työttömien ”auttajat” on vain tajunneet, että esittämällä työttömän auttajaa. Niin silloin saa hyväntekijän viitan ja sädekehän yllensä. Ja palkankin siihen päälle. Sekä muiden asiaa ymmärtämättömien hyväksynnän ja pään nyökyttelyn kaupan päälle. Mikä siinä ollessa. Työttömän aikahan ei tietenkään ole kallista millään muotoa, koska se on orja ja pelkkä pelinappula tässä systeemissä.


   Uudistan kutsuni sinulle tulla tutustumaan meidän toimintaan, meillä on vuositasolla 800-900 työtöntä jollain nimikkeellä töissä, ja suurimmalle osalle siitä on hyötyä, tavalla tai toisella. Meille kun tulee tutustumaan, niin varmasti oma näkökulma laajenee.

   Ja näin ollen voikin omaa hyväntekijän asemaa yleensä pönkittää juuri noin. Ja tosiaan harvoissa hyvin hyvin harvoissa paikoissa voi olla noin kuin kuvailet, ehkä juurikin sinun paikassa on näin sitä en kiistäkään. Mutta sillä ei ole merkitystä, koska yksi kärpänen ei sitä kesää tee ja talvi tappaa nämäkin kärpäset ennemmin tai myöhemmin.

   Mutta pääsääntöisesti koko touhu on vain sitä, että on tajuttu työttömyyden olevan hieno bisnes sitä pyörittäville, josta saa kivasti rahaa palkan muodossa ja hyväntekijän maineen. Joten työttömyydestä hyötyjiä kasvaa kuin sieniä sateella, koska syyllinen omaan työttömyyteen ja asemaansa on se työtön aivan kaikissa tilanteissa lopulta. Silloinkin, kun tarkoituksena vain hyväksikäyttää työttömiä käyttämällä niitä ilmaisina orjina. Niin mikä siinä nykypäivän valossa pyörittää bisnestä nimeltä työttömyys/työttömät.

   Vaikka en nyt kiellä etteikö se ole vähän työttömien oma vikakin, kun suostuvat 9e orjiksi kaiken maailman puulaaki työttömien auttaja virityksiin. Mutta eihän työttömällä ole paljoa mahdollisuuksia kun palkkatyöpaikatkin syödään orjatyöllä pois. Monissa kunnissakin työt hoidetaan 9e orjatyöllä, kun ennen siitä maksettiin palkka ja jouduttiin tekemään työsopimus työsuhteesta kun ei ollut vielä keksitty tätä orjatyö innovaatiota.

   • Johanna Laakso

    Kenenkään ei tarvitsekaan suostua 9 eurolla töihin, kyllä niihinkin paikkoihin on tulijoita. Meidän säätiö on Suomen suurimpia toimijoita, ja nimenomaan sen takia perustettu että kunnan ei tarvitse itse järjestää kuntouttavaa ym. Ja säätiö ei voi tuottaa voittoa, toki siellä pitää olla palkallisia vetämässä sitä toimintaa, koska suuri osa sen toiminnan pyörittämiseen tarvittavasta rahasta pitää tienata niillä omilla töillä, tuotteilla ja palveluilla. Työvalmennuspalveluita ostavat tahot kiristävät kukkaronnyörejä koko ajan, samalla kun työttömyys kasvaa.
    Meiltä lähtee valmentautujia jatkuvasti talon ulkopuolelle palkkatöihin, kouluun ja myös eläkkeelle jotkut. Ei meillä ole mitään intressiä pitää ketään orjatöissä, vaan idea on auttaa ihminen eteenpäin elämässä, ja sitä meiltä myös palveluita ostavat tahot vaativat, sitä lukemaa seurataan tarkasti mihin ihmiset meiltä jatkaa matkaansa.

    • Jyrki


     Kenenkään ei tarvitsekaan suostua 9 eurolla töihin, kyllä niihinkin paikkoihin on tulijoita.

     Eli siis mitä teillä sitten tehdään? Jos 9e/pvä orjatyöt ole se pääjuttu? Kyllä tässä haisee jotain ja pahasti. Kyllä selittelijöitä aina on piisannut, kuinka juuri he ovat suuria auttajia ja haluavat vain hyvää työttömille. Totuus on kumminkin se on vain bisnes josta voi kääriä hyvät rahat 9e/pvä orjilla jne. Se on kaikessa mihin itse olen törmännyt lähinnä karu ja kylmä julma totuus.

     Vai onko lyödä tulen kestäviä tilastoja toimintanne kannattavuudesta tiskiin. Ja nyt puhun siitä kannattaako toiminta oikeasti työttömille? Haluan tietää moniko työllistyy kunnon palkalla ja etenkin missä ajassa. Ja millä palkalla. Ja paljon tätä porukkaa virtaa läpi. Oma kokemukseni on, että ehkä 1-5 työllistyy 100 oikealla palkalla. Jos sitäkään ja nekin työllistyneet on yleensä työttöminä uudestaan heti sen jälkeen kun palkkatuki päättyy. Ja uudet tyypit taas tulossa palkkatuella sisään. Se on pelin henki.

     Kyllähän sekin tietty saadaan näyttämään joltain hienolta jutulta mitä se ei ole koskaan ollutkaan.

     Eikä sen puoleen teidän systeemi voi tosiaan edelleen olla toimiva ja hieno systeemi. Mutta kuten sanoin mitä sitten. Yhtä tälläistä toimivaa hyvää systeemiä kohden, joka ilmeisesti teidän systeemi on. Niin on paljon löyhkäävä sontaa ja työttömien hyväksikäyttöä, että ei mitään merkitystä koko asialla. Ja syö teidänkin työnne hedelmät pahasti miinukselle kun katsotaan kokonaisuutta.

     • töytön

      Moni jumittaa tuonne vuosikausiksi ”kuntoutumaan”. Asetelma on selkeä, kun luvassa on joko ”kivaa puuhastelua” tai karenssi ja alennetulle toimeentulotuelle.

      Laakso saa palkkaa ohjastamisestaan. Jokainen palkkatyössä oleva tuntee itsensä toki tarpeelliseksi, kokemusta on. Hieno homma sillee, jos vaikeat tapaukset saa uutta buustia elämäänsä. Lisää lyötyjä luvassa roppakaupalla jatkossa hallituksen toimilla. Ei ainakaan valmentajilla pelkoa YT-neuvotteluista.

    • Sonofhades

     Luonnollisesti palkkaa pitää saada työstä. Kun kuitenkin kyse on voittoa tavoittelemattomasta säätiöstä, eikö sinne saataisi päteviä henkilöitä työkokeiluun, niin ettei tarvitsisi maksaa kenellekään palkkaa työstä? Sehän olisi reilua kaikkia kohtaan? Ja jos oikein tiukkaa tekee saada tekijämiehiä hommiin, niin sitten palkkatuella töihin. Säätiöhän voi saada palkkatukena palkkauskustannukset jopa 100% tuella jos palkkataso vain pidetään riittävän pienenä.

     Kuvittelisin, että tuolla tavalla säätiö menestyisi vielä paremmin kuin nyt? Paljonko muuten toiminnanjohtajan kk-palkka on?

     • Johanna Laakso

      Kyllä säätiölle oletaankin aina palkkatuella jos vain suinkin mahdollista, esimerkiksi minä itse olen tullut taloon palkkatuella. Säätiö ei pidä tuottaa voittoa, mutta ei myöskään tappiota. Työkokeilijat eivät voi lain mukaan olla vastuussa, joten se ei onnistu että palkalliset korvattaisiin työkokeilijoilla.
      Tuen prosenttiin ei vaikuta palkkakustannukset, vaan se minkälainen palkkatukea saava ihminen on, jos hänellä on esimerkiksi vamma tai sairaus joka estää ”normaaliin” työsuhteeseen pääsemisen, voi saada 70-100% palkkatukea, mutta harvinaista se on.
      Jyrki: Nimenomaan kyse on valmennussäätiöstä, eli se juttu on se valmennus, tarkoitin sitä, että sinne ei ole pakko tulla töihin 9€:llä, sinne päästään, ei pakoteta.
      Meillä esimerkiksi nuori joka ei tiedä mitä elämällään tekisi pääsee kokeilemaan erilaisia töitä jotta osaisi päättää mihin kouluun hakee. Meillä on kymmenkunta erilaista osastoa joilla on monia eri töitä joita voi tehdä, kukin kykynsä ja mielenkiinnonkohteensa mukaan, ei ole kyse mistään puuhastelusta, vaan meillä oppii tekemään ihan oikeita töitä, ja moni opiskeleekin siinä ohella, oppisopimuksella on monia töissä.
      Eipä siitä valmennuksesta mitään hyötyä olekaan jos ei ole itsellä minkäälaista halua hyötyä siitä, kaikki on kiinni asenteesta. N. 70% valmentautujista etenee meiltä jonnekin, töihin, kouluun ym. Mitäpä väliä sillä on jos pääsee palkkatuella töihin? Siinähän saa tessin mukaista palkkaa, ja parempi sekin että saa vuoden olla oikealla palkalla töissä kun senkin ajan kotona kelan päivärahalla.

 24. töytön

  Nyt vaan Koski hommaamaan niitä palkanmaksajia niistä metsätöistä. Mielellään vois lähtee, mutta työttömyyskorvausta vastaan en. Se varmaan kevyttä puuhastelua metsätyöt monenkin kansan edustelijan mielestä, kannattas kokeilla joskus oikeita töitä.

 25. Tatu Siltanen

  Kirjoitat, että et tiedä, miten työttömyys ratkaistaan.
  Siinä tapauksessa tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua:

  http://c.kehittamo.fi/kss/wp-content/uploads/sites/807/2012/11/Ahokas-ja-Holappa-Luonnollisesta-työttömyydestä-täystyöllisyyteen.pdf

  Se on paras työttömyyttä käsittelevä esitys, jonka tunnen.
  Menetelmä olisi siis tiedossa – ainoastaan sen käytäntöön siirtämisessä on hienoisia vaikeuksia.

 26. Anne-Mari Leppänen

  Yhteiskuntapolitiikka-lehti (05/16) > Avaukset > Anna-Maria Isola > s. 599.
  http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016102725607

Kommentoi »

Comments are closed