Eriarvoiset lain edessä

Suomesta on vajaassa vuodessa tullut valtio, jossa miltä tahansa ihmisryhmältä voidaan poistaa perustuslaissa taatut perusoikeudet tavallisella lainsäädännöllä. Tätä lain edessä eriarvoiseen asemaan asettamista harjoitellaan turvapaikanhakijoilla ja kun rutiini on hallussa, niin sitä voidaan laajentaa koskemaan mitä tahansa ihmisryhmää ihan kulloisistakin vallanpitäjistä riippuen.

Kerrataanpa vuoden sisällä toteutettuja lakimuutoksia:

Keväällä oleskeluluvan myöntämistä kiristettiin poistamalla myöntämisperusteista humanitaarisen suojelun tarve. Perheenyhdistämistä vaikeutettiin lyhentämällä hakemuksen jättämisen aikarajaa ja tiukentamalla tulovaatimuksia.

Maahanmuuttovirasto teki keväällä uudet maalinjaukset Afganistanista, Somaliasta ja Irakista. Linjausten mukaan maiden turvallisuustilanne on parantunut, joten näistä maista tulevien on nyt vaikeampi saada oleskelulupaa.

Kesällä rikottiin ensimmmäisen kerran avoimesti  yhdenvertaisuutta lain edessä lyhentämällä valitusaikaa Maahanmuuttoviraston päätöksistä ja heikentämällä turvapaikanhakijoiden oikeusavun saamista.

Hallitus on jo valmistellut lakiesityksen, jolla ei ainoastaan oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden, vaan ihan kaikkien maahanmuuuttajien työttömyysetuutta alennetaan kymmenen prosenttia säästösyistä ja siksi, että Suomi saataisiin näyttämään mahdollisimman vastenmieliseltä maalta.

Viime keskiviikkona vastenmieliseltä näyttäminen onnistui erinomaisesti, sillä silloin eduskunnassa käsiteltiin hallituksen esitystä turvapaikanhakijoiden asumis- ja ilmoittautumisvelvollisuudessa eli käytännössä keskitysleirien perustamisesta turvapaikanhakijoille.  Esityksen mukaan turvapaikanhakija voidaan määrätä asumaan tietyssä vastaanottokeskuksessa ja ilmoittautumaan siellä yhdestä neljään kertaan vuorokaudessa. Alle 18-vuotias turvapaikanhakija voidaan edelleen ottaa säilöön eli sulkea lukkojen taakse ilman rikosta ja oikeudenkäyntiä.

Ensin harjoiteltiin lyhentämällä laissa säädettyjä valitusaikoja. Kun se sujui hyvin, niin ruokahalu kasvoi ja päätettiin asettaa ihmiset työttömyysetuuksien suhteen eriarvoiseen asemaan. Kun vauhtiin on päästy, niin nyt rajoitetaan jo liikkumisvapauttakin.

Mitähän seuraavaksi? Perustetaanko keskitysleirejä? Anteeksi, niitähän ollaan jo perustamassa. Ehkä seuraavaksi sitten otetaan ohjelmaan työ-, kuri- ja tuhoamisleirit. Perustuslakivaliokunta epäilemättä hyväksyy nekin, kunhan vain muistetaan korostaa, että ne koskevat tasapuolisesti kaikkia maahanmuuttajia. Näin yhdenvertaisuus lain edessä toteutuu.

Tuon linkittämäni Helsingin Sanomien uutisen mukaan perussuomalaisten kansaedustaja Simon Elo ei peitellyt tyytyväisyyttään leirien perustamiseen. Ei peittele moni muukaan, mutta aika monella olisi syytä huolestua tosissaan.

Nyt perustuslaillisten oikeuksien polkeminen koskee turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia. Mitä mahtaa tapahtua sitten, kun valtasuhteet muuttuvat ja vaikkapa kokoomusnuoret Susanna Kosken johdolla pääsevät hoitamaan työttömyysongelmaa kehittelemällä samanlaista lainsäädäntöä työttömiä varten? Kosken kuuluisan lausahduksen mukaan metsissä on tekemätöntä työtä vaikka millä mitalla, joten ehkä voitaisiin perustaa työleirejä metsiin ja velvoittaa kaikki työttömät muuttamaan niihin.

Miten niin ei muka onnistu? Perustuslakiko estää? Onnistuu eikä näköjään estä perustuslaki. Työttömät työleireille passittava laki ei nykynäkemyksen mukaan olisi vastoin perustuslakia, koska laki koskisi kaikkia työttömiä. Ihan samalla tavalla voitaisiin polkea minkä tahansa kansanryhmän oikeuksia. Valitkaa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien tilalle vapaasti juutalaiset, romanit, seksuaaliset vähemmistöt tai ihan vain vaikka vasenkätiset punatukkaiset.

Aina löytyisi joukko sellaisia kansanedustajia ja kansalaisia, jotka eivät peittelisi tyytyväisyyttään. Ainakaan niin kauan, kunnes poliittiset voimasuhteet taas muuttuisivat ja eriarvoistava lainsäädäntö kolahtaisikin omalle kohdalle.

Juuri tällaisen mielivallan estämistä varten meillä on perustuslaki, mutta koska siitä ei enää välitetä, niin olemme menossa kovaa vauhtia kohti lainsäädännöllistä mielivaltaa. Sanokaa sitä vaikka natsivaltioksi, niin ette osu kovin kauaksi nykymenosta.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

 

 

 

 

Kommentit (44)
 1. Juha Toivoniemi
  2.10.2016, 16:21

  Tulee vähän mieleen se Natsi-Saksan kuuluisa leiritervehdys jossa sanotaan että TYÖ VAPAUTTAA. Ollaan näköjään menossa pahasti kohti samaa

 2. Pekka Virtanen
  2.10.2016, 16:37

  Timonen liioittelee kuten aina kun hallitus järkevöittää politiikkaansa. Opiskelijalla on erilaiset oikeudet (vaikka asumistukeen) kuin työttömällä. Työttömällä opiskelijalla ei ei ole mitään oikeuksia. Jos työtön ja opiskelija olisi tasaveroisia lain edessä niin asumistuki perusteet olisi samat (määräytyisi tulojen mukaan).

  Turvapaikanhakijat ovat samanlainen erityisryhmä kuin opiskelijatkin ja lait sen mukaan! Se että onko tämä oikein on eri asia mutta käytäntö eriarvoisista ryhmistä on ollut olemassa jo vuosikymmeniä.

  1. Heidi Reponen
   2.10.2016, 18:24

   “Järkevöittää politiikkaansa?” Aika nätti ilmaus perustuslain ylikävelemiselle. Opiskelijana olen ihan samaa mieltä siitä, että voisi tämä taloudellinen tilanne olla meillä parempikin. Mutta ei meitä nyt vielä sentään pakoteta ilmoittautumaan kerran vuorokaudessa opintotukilautakunnalle. Eikä ole yhtäkkiä lyhennetty valitusaikaa Kelan päätöksille. Ei olla kovin kestävällä pohjalla, jos ihmisoikeusloukkauksia perustellaan sillä, että eriarvoisuutta on ollut ennenkin.

  2. liisa hirvonen
   2.10.2016, 20:42

   “Pekka Virtanen” käyttää näköjään sanoja joiden meriktystä hän ei lainkaan ymmärrä. Yhdenvertaisuus ei tarkoita sitä, että jokainen saa esim. asumistukea tasan saman summan. Älytöntä sekoittaa toisiinsa opiskelijat ja työttömät, kun jokaisen elämäntilanne on ihan omanlaisensa. Olen myös sitä mieltä, että opintotuki pitäisi olla parempi, mutta se on taas aivan toinen asia.

   (Trollausta on se, että asioita sotketaan keskenään epäselvästi ja ilman todellista tietoa. Pekka on trolli)

   1. Pekka Virtanen
    2.10.2016, 23:34

    En väittänyt että kaikkien pitää saada sama summa asumistukea vaan tuen perusteet pitää olla kaikille samat. Jos työttömälle ja opiskelijalle voidaan ryhminä laittaa eri perusteet samalle tuelle niin miksei työttömyyskorvaustakin voi maksaa eri summia maahanmuuttajalle ja kansalaiselle?

    Se, että käytännössä samaa tukea saa eri perusteilla riippuen sidosryhmästä johon tuen hakija kuuluu on Suomessa ikivanha juttu! Miksi tämä nostaa metelin vasta kun kyseessä on maahanmuuttajat eikä opiskelijat?

    Liisa,
    En ymmärrä logiikkaasi. Minut on sidottu työttömäksi. En voi aloittaa opiskelua (jolloin tekisin jotakin järkevää), koska tällöin asumistukeni muuttuu opintotuen asumislisäksi ja tuen euromäärä tippuu. Samalla hetkellä myös elämiseen tarkoitetun tuen (työttömyyskorvaus / opintotuki) euromäärä tippuu ja kulutkin nousevat jonkin verran. Opiskelijat on ainoa kansanryhmä, jonka odotetaan ostavan ruokaa velaksi!

    Voitko Liisa selventää miten nykyinen lainsäädäntö ottaa huomioon jokaisen elämän tilanteet kohdallani?

    1. liisa hirvonen
     3.10.2016, 11:15

     Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017. Opiskelijat ovat oikeutettuja toimeentulotukeen. Opintolaina on ehdoiltaan ihan erilainen kuin muut lainat. Kela (valtio) kuittaa siitä osan opintolainahyvityksenä. Opiskelija saa tienata max 660€/kk eikä tulot vaikuta etuuksiin (työttömällä suojaosa on 300/kk).

     Eroja siis on, monia. Mutta nämä erot eivät tarkoita etteivätkö kaikki opiskelijat olisi yhdenvertaisia toistensa kanssa, vaikka opiskelijat saavat erilaisia etuuksia kuin vammaiset tai työttömät yksinhuoltajat tai takuueläkeläiset.

     1. Opiskelijoiden “eriarvoisuus” on monipiippuisempi asia. On ainoa ihmisryhmä jolle laina lasketaan tuloksi.
      Mutta. Järjestelmä on kehitetty aikana jolloin opinnot johtivat työpaikan saamiseen ja jos vastavalmistuneella lääkärillä on kymppitonni opintovelkaa niin se ei ole mikään ongelma.

      Toisaalta, yhteiskunta satsaa siihen opiskelijaan huomattavasti koska opinnot ovat ilmaiset. Sen vastavalmistuneen lääkärin hintalappu on parisataa tonnia. Muualla maailmassa sen joutuu maksamaan lukukausimaksuina itse, eikä valtio takaa siihen tarkoitukseen otettua lainaa.

      Mutta nykyisin kun läheskään kaikki opinnot eivät johda työllistymiseen niin velkaantunut ja työttömäksi valmistunut on sitten todella kurjassa asemassa.

      1. Jos tarkkoja ollaan Opiskelijat itseasiassa saavat enemmän tukea kuin työttömät jos opintojen kulut lasketaan mukaan siihen mitä opiskelijat saavat siihen opintotukensa päälle.

       Todellinen ongelma opiskelijoille on se, että saavutetulla tutkinnolla ei enää työllisty yhtä varmasti kuin aikaisemmin. Lisäksi ulosottoon joutuminen on aika vittumainen asema jos siihen johtuu, koska sen jälkeen et enää pysty kilpailuttamaan pankkeja, teleoperaattoreita, etkä vakuutuksia. Etkä välttämättä saa vuokra-asuntoa.

       Esim. itselläni ei ole luottotiedot kunnossa, koska minulle tuli tonnin ylimääräinen kulu enkä pystynyt sitä maksamaan kelan kaikkein pienimmillä rahoilla niin luottotiedot menivät. Nykyään ei enää onnistukkaan esim. puhelinoperaattorin vaihtaminen kalliimmasta halvempaan. Yritin vaihtaa Elisalta DNA:lle niin ilmoittivat vain kylmästi, että tarkistamiemme tietojen perusteella et kelpaa meille asiakkaaksi. Huvittavaa tilanteessa on se, että en ole ikinä elämässäni jättänyt yhtään puhelin laskua maksamatta tai mitään muutakaan maksua sen ylimääräisen tonnin maksua lukuunottamatta jota en kyennyt maksamaan.

       Samalla tapaa jos pankki nostaa palvelumaksuja en voi vaihtaa pankkia, koska muut pankit eivät vain ota enää asiakkaaksi. Eli jos ulosottoon joudut niin et saa enää kilpailuttaa edes senkään vertaa mitä näin pienessä maassa voi vaan kaikki tehdään mahdollisimman hankalaksi.

  3. Pekka Rantamäki
   4.10.2016, 12:31

   Ja rajoitetaanko jossain myös opiskelijoiden LIIKKUMISVAPAUTTA, Pekka Virtanen?

Kommentointi suljettu.