Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Eriarvoiset lain edessä

Suomesta on vajaassa vuodessa tullut valtio, jossa miltä tahansa ihmisryhmältä voidaan poistaa perustuslaissa taatut perusoikeudet tavallisella lainsäädännöllä. Tätä lain edessä eriarvoiseen asemaan asettamista harjoitellaan turvapaikanhakijoilla ja kun rutiini on hallussa, niin sitä voidaan laajentaa koskemaan mitä tahansa ihmisryhmää ihan kulloisistakin vallanpitäjistä riippuen.

Kerrataanpa vuoden sisällä toteutettuja lakimuutoksia:

Keväällä oleskeluluvan myöntämistä kiristettiin poistamalla myöntämisperusteista humanitaarisen suojelun tarve. Perheenyhdistämistä vaikeutettiin lyhentämällä hakemuksen jättämisen aikarajaa ja tiukentamalla tulovaatimuksia.

Maahanmuuttovirasto teki keväällä uudet maalinjaukset Afganistanista, Somaliasta ja Irakista. Linjausten mukaan maiden turvallisuustilanne on parantunut, joten näistä maista tulevien on nyt vaikeampi saada oleskelulupaa.

Kesällä rikottiin ensimmmäisen kerran avoimesti  yhdenvertaisuutta lain edessä lyhentämällä valitusaikaa Maahanmuuttoviraston päätöksistä ja heikentämällä turvapaikanhakijoiden oikeusavun saamista.

Hallitus on jo valmistellut lakiesityksen, jolla ei ainoastaan oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden, vaan ihan kaikkien maahanmuuuttajien työttömyysetuutta alennetaan kymmenen prosenttia säästösyistä ja siksi, että Suomi saataisiin näyttämään mahdollisimman vastenmieliseltä maalta.

Viime keskiviikkona vastenmieliseltä näyttäminen onnistui erinomaisesti, sillä silloin eduskunnassa käsiteltiin hallituksen esitystä turvapaikanhakijoiden asumis- ja ilmoittautumisvelvollisuudessa eli käytännössä keskitysleirien perustamisesta turvapaikanhakijoille.  Esityksen mukaan turvapaikanhakija voidaan määrätä asumaan tietyssä vastaanottokeskuksessa ja ilmoittautumaan siellä yhdestä neljään kertaan vuorokaudessa. Alle 18-vuotias turvapaikanhakija voidaan edelleen ottaa säilöön eli sulkea lukkojen taakse ilman rikosta ja oikeudenkäyntiä.

Ensin harjoiteltiin lyhentämällä laissa säädettyjä valitusaikoja. Kun se sujui hyvin, niin ruokahalu kasvoi ja päätettiin asettaa ihmiset työttömyysetuuksien suhteen eriarvoiseen asemaan. Kun vauhtiin on päästy, niin nyt rajoitetaan jo liikkumisvapauttakin.

Mitähän seuraavaksi? Perustetaanko keskitysleirejä? Anteeksi, niitähän ollaan jo perustamassa. Ehkä seuraavaksi sitten otetaan ohjelmaan työ-, kuri- ja tuhoamisleirit. Perustuslakivaliokunta epäilemättä hyväksyy nekin, kunhan vain muistetaan korostaa, että ne koskevat tasapuolisesti kaikkia maahanmuuttajia. Näin yhdenvertaisuus lain edessä toteutuu.

Tuon linkittämäni Helsingin Sanomien uutisen mukaan perussuomalaisten kansaedustaja Simon Elo ei peitellyt tyytyväisyyttään leirien perustamiseen. Ei peittele moni muukaan, mutta aika monella olisi syytä huolestua tosissaan.

Nyt perustuslaillisten oikeuksien polkeminen koskee turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia. Mitä mahtaa tapahtua sitten, kun valtasuhteet muuttuvat ja vaikkapa kokoomusnuoret Susanna Kosken johdolla pääsevät hoitamaan työttömyysongelmaa kehittelemällä samanlaista lainsäädäntöä työttömiä varten? Kosken kuuluisan lausahduksen mukaan metsissä on tekemätöntä työtä vaikka millä mitalla, joten ehkä voitaisiin perustaa työleirejä metsiin ja velvoittaa kaikki työttömät muuttamaan niihin.

Miten niin ei muka onnistu? Perustuslakiko estää? Onnistuu eikä näköjään estä perustuslaki. Työttömät työleireille passittava laki ei nykynäkemyksen mukaan olisi vastoin perustuslakia, koska laki koskisi kaikkia työttömiä. Ihan samalla tavalla voitaisiin polkea minkä tahansa kansanryhmän oikeuksia. Valitkaa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien tilalle vapaasti juutalaiset, romanit, seksuaaliset vähemmistöt tai ihan vain vaikka vasenkätiset punatukkaiset.

Aina löytyisi joukko sellaisia kansanedustajia ja kansalaisia, jotka eivät peittelisi tyytyväisyyttään. Ainakaan niin kauan, kunnes poliittiset voimasuhteet taas muuttuisivat ja eriarvoistava lainsäädäntö kolahtaisikin omalle kohdalle.

Juuri tällaisen mielivallan estämistä varten meillä on perustuslaki, mutta koska siitä ei enää välitetä, niin olemme menossa kovaa vauhtia kohti lainsäädännöllistä mielivaltaa. Sanokaa sitä vaikka natsivaltioksi, niin ette osu kovin kauaksi nykymenosta.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (44)

 1. Juha Toivoniemi

  Tulee vähän mieleen se Natsi-Saksan kuuluisa leiritervehdys jossa sanotaan että TYÖ VAPAUTTAA. Ollaan näköjään menossa pahasti kohti samaa

 2. Pekka Virtanen

  Timonen liioittelee kuten aina kun hallitus järkevöittää politiikkaansa. Opiskelijalla on erilaiset oikeudet (vaikka asumistukeen) kuin työttömällä. Työttömällä opiskelijalla ei ei ole mitään oikeuksia. Jos työtön ja opiskelija olisi tasaveroisia lain edessä niin asumistuki perusteet olisi samat (määräytyisi tulojen mukaan).

  Turvapaikanhakijat ovat samanlainen erityisryhmä kuin opiskelijatkin ja lait sen mukaan! Se että onko tämä oikein on eri asia mutta käytäntö eriarvoisista ryhmistä on ollut olemassa jo vuosikymmeniä.

  • Heidi Reponen

   ”Järkevöittää politiikkaansa?” Aika nätti ilmaus perustuslain ylikävelemiselle. Opiskelijana olen ihan samaa mieltä siitä, että voisi tämä taloudellinen tilanne olla meillä parempikin. Mutta ei meitä nyt vielä sentään pakoteta ilmoittautumaan kerran vuorokaudessa opintotukilautakunnalle. Eikä ole yhtäkkiä lyhennetty valitusaikaa Kelan päätöksille. Ei olla kovin kestävällä pohjalla, jos ihmisoikeusloukkauksia perustellaan sillä, että eriarvoisuutta on ollut ennenkin.

  • liisa hirvonen

   ”Pekka Virtanen” käyttää näköjään sanoja joiden meriktystä hän ei lainkaan ymmärrä. Yhdenvertaisuus ei tarkoita sitä, että jokainen saa esim. asumistukea tasan saman summan. Älytöntä sekoittaa toisiinsa opiskelijat ja työttömät, kun jokaisen elämäntilanne on ihan omanlaisensa. Olen myös sitä mieltä, että opintotuki pitäisi olla parempi, mutta se on taas aivan toinen asia.

   (Trollausta on se, että asioita sotketaan keskenään epäselvästi ja ilman todellista tietoa. Pekka on trolli)

   • Pekka Virtanen

    En väittänyt että kaikkien pitää saada sama summa asumistukea vaan tuen perusteet pitää olla kaikille samat. Jos työttömälle ja opiskelijalle voidaan ryhminä laittaa eri perusteet samalle tuelle niin miksei työttömyyskorvaustakin voi maksaa eri summia maahanmuuttajalle ja kansalaiselle?

    Se, että käytännössä samaa tukea saa eri perusteilla riippuen sidosryhmästä johon tuen hakija kuuluu on Suomessa ikivanha juttu! Miksi tämä nostaa metelin vasta kun kyseessä on maahanmuuttajat eikä opiskelijat?

    Liisa,
    En ymmärrä logiikkaasi. Minut on sidottu työttömäksi. En voi aloittaa opiskelua (jolloin tekisin jotakin järkevää), koska tällöin asumistukeni muuttuu opintotuen asumislisäksi ja tuen euromäärä tippuu. Samalla hetkellä myös elämiseen tarkoitetun tuen (työttömyyskorvaus / opintotuki) euromäärä tippuu ja kulutkin nousevat jonkin verran. Opiskelijat on ainoa kansanryhmä, jonka odotetaan ostavan ruokaa velaksi!

    Voitko Liisa selventää miten nykyinen lainsäädäntö ottaa huomioon jokaisen elämän tilanteet kohdallani?

    • liisa hirvonen

     Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017. Opiskelijat ovat oikeutettuja toimeentulotukeen. Opintolaina on ehdoiltaan ihan erilainen kuin muut lainat. Kela (valtio) kuittaa siitä osan opintolainahyvityksenä. Opiskelija saa tienata max 660€/kk eikä tulot vaikuta etuuksiin (työttömällä suojaosa on 300/kk).

     Eroja siis on, monia. Mutta nämä erot eivät tarkoita etteivätkö kaikki opiskelijat olisi yhdenvertaisia toistensa kanssa, vaikka opiskelijat saavat erilaisia etuuksia kuin vammaiset tai työttömät yksinhuoltajat tai takuueläkeläiset.

     • Rintsu

      Opiskelijoiden ”eriarvoisuus” on monipiippuisempi asia. On ainoa ihmisryhmä jolle laina lasketaan tuloksi.
      Mutta. Järjestelmä on kehitetty aikana jolloin opinnot johtivat työpaikan saamiseen ja jos vastavalmistuneella lääkärillä on kymppitonni opintovelkaa niin se ei ole mikään ongelma.

      Toisaalta, yhteiskunta satsaa siihen opiskelijaan huomattavasti koska opinnot ovat ilmaiset. Sen vastavalmistuneen lääkärin hintalappu on parisataa tonnia. Muualla maailmassa sen joutuu maksamaan lukukausimaksuina itse, eikä valtio takaa siihen tarkoitukseen otettua lainaa.

      Mutta nykyisin kun läheskään kaikki opinnot eivät johda työllistymiseen niin velkaantunut ja työttömäksi valmistunut on sitten todella kurjassa asemassa.

      • Jarkko

       Jos tarkkoja ollaan Opiskelijat itseasiassa saavat enemmän tukea kuin työttömät jos opintojen kulut lasketaan mukaan siihen mitä opiskelijat saavat siihen opintotukensa päälle.

       Todellinen ongelma opiskelijoille on se, että saavutetulla tutkinnolla ei enää työllisty yhtä varmasti kuin aikaisemmin. Lisäksi ulosottoon joutuminen on aika vittumainen asema jos siihen johtuu, koska sen jälkeen et enää pysty kilpailuttamaan pankkeja, teleoperaattoreita, etkä vakuutuksia. Etkä välttämättä saa vuokra-asuntoa.

       Esim. itselläni ei ole luottotiedot kunnossa, koska minulle tuli tonnin ylimääräinen kulu enkä pystynyt sitä maksamaan kelan kaikkein pienimmillä rahoilla niin luottotiedot menivät. Nykyään ei enää onnistukkaan esim. puhelinoperaattorin vaihtaminen kalliimmasta halvempaan. Yritin vaihtaa Elisalta DNA:lle niin ilmoittivat vain kylmästi, että tarkistamiemme tietojen perusteella et kelpaa meille asiakkaaksi. Huvittavaa tilanteessa on se, että en ole ikinä elämässäni jättänyt yhtään puhelin laskua maksamatta tai mitään muutakaan maksua sen ylimääräisen tonnin maksua lukuunottamatta jota en kyennyt maksamaan.

       Samalla tapaa jos pankki nostaa palvelumaksuja en voi vaihtaa pankkia, koska muut pankit eivät vain ota enää asiakkaaksi. Eli jos ulosottoon joudut niin et saa enää kilpailuttaa edes senkään vertaa mitä näin pienessä maassa voi vaan kaikki tehdään mahdollisimman hankalaksi.

  • Pekka Rantamäki

   Ja rajoitetaanko jossain myös opiskelijoiden LIIKKUMISVAPAUTTA, Pekka Virtanen?

 3. Petri Sakkinen

  Tilanne on hyvin huolestuttava ja pelottava, joten Sakun kepeä satiiri ja ironia ei ehkä ole oikea tyylilaji.

 4. Jorma Lehikoinen

  Kansanedustajat ovat oma ryhmänsä. Heidän etuuksiaan pitäisi leikata. He ovat palkkakuopassa työmääräänsä nähden. Pätkätyöstä ei pitäisi maksaa eläkettä ollenkaan. Eduskuntaistunnot pitäisi poistaa, koska ne eivät sovi kenenkään aikatauluihin. Läsnäolo on voitava ilmoittaa 24/7 tekstiviestillä ja puheet ja kommentit siirrettävä webbiin ja twitteriin kaiken kansan nähtäväksi. Eduskuntatalon istuntosali on epäkäytännöllinen. Pitäisi ottaa oppia esim. Uspenskin kadetraalista.

 5. Rintsu

  Tosta unohtui vain vasenkätisten rattijuoppous.

  Onhan se ny ihan perkelettä, että vasenkätisten kännissäajamista ei ole erikseen kielletty.
  Vaikka ehdottomasti pitäis olla, koska muussa tapauksessa puolustat vasenkätisten rattijuoppoutta.

  Punatukkaisuus sit on hitosti isompi ongelma kun hiusvärit on ehditty keksiä.

 6. Tomi Paananen

  Suomi ei ole enää sivistys- eikä oikeusvaltio. Mutta ei ole näköjään moni muukaan Euroopan maa. On käsittämätöntä, ettüä ihmisten hätä on tuonnot pahimman esille pohjoismaistakin.

 7. Risto Rahi

  Tätä menoa mitä hallitus tuolla nykyään sekoilee., ei tarvitse pelätä Susanna Kosken olevan tekemässä esimerkin mukaisia esityksiä/ päätöksiä. Suurempi todennäköisyys on se että kokoomusta ei seuraavassa hallituksessa nähdä. Toinen asia on se että kuka haluaa ulkomailta ilman minkäänlaisia todisteita henkilöllisyydestään olevan ihmisen kulejeksivan ympäriinsä ilman kontrollia on mielestäni väärin. Kyllä jos tänne tullaan on pystyttävä pitämään nämä ihmiset näpeissä niin kauan kunnes päätökset oleskeluluvista on olemassa.

 8. Jyrki

  Itse haluisin myös ankaran lain, joka kieltää entisiltä kansanedustajilta, ministereiltä ja laitetaan vielä presidenteiltä muiden elättinä vetelehtimisen. Niiden jos keiden on näytettävä, että työtä tehdään vaikka sillä 9e/pvä jos ei jopa vaan ruokapalkalla syvällä suomen korvissa ruoskan viuhuessa selkänahkaan jos ei risut ja tukit liiku ripeästi kasasta toiseen. Ikä fyysiset rajoitteet jne. Ei ole syy ettei niin voi tehdä.

  Voidaanko tuollainen laki saattaa voimaan? Onko siihen jotain esteitä perustuslaissa? Jos on niin kyllä ne minun mielestä voidaan poistaa heti miten ja välittömästi. Sen ei pitäisi aiheuttaa kuin vähän rykimistä jossain hyväveli ja siskokerhossa. Ollaanhan niitä poistamassa jo muiltakin tuilla vetelehtijöiltä, joten tasapuolisuudesta on pidettävä rajusti kiinni…

 9. Tanja Takalo

  Olen kauhulla seurannut menoa hallituksessa. Ei ole kaukana ajat jolloin olemme taas eliitin peukalon alla. Suomen historiassa neljä hallitusta on joutunut eroamaan saatuaan välikysymyksestä aiheutuneen epäluottamuslauseen: Kallion II hallitus (1926), Sunilan I hallitus (1928), Sukselaisen I hallitus (1957) ja von Fieandtin hallitus (1958). Kansan tulisi nyt antaa epäluottamuslause hallitukselle. Niin törkeää on perustuslain yli käveleminen ettei sanat riitä tätä kuvaamaan. Kansanedustajilla olisi mahdollisuus puuttua tähän menoon,mutta olemme näköjään äänestäneet melko hampaatonta sakkia edustamaan itseämme.

 10. Juha Ylä-Lahti

  Veikkaukseni on, että seuraava kohde ovat juuri työttömät. Sitten varmaan Romanian ja Bulgarian romanit. Tai sitten ehkä vammaiset. Ainakaan vielä ei Suomessa uskalleta asettaa muslimeja perusoikeuksien ulkopuolelle niin kuin Ranskassa kovasti yritetään.

  Aivan kuten Sakari sanoo, minäkin pahoin pelkään, että niin kauan kuin eriarvoistaminen ei ulotu jonkin ihmisryhmän, vaikkapa juuri vammaisten, osalta siihen lihaa syövien valkoihoisten työssäkäyvien syntyperäisten suomalaisten oikeakätisten heteroiden piiriin, kukaan ei älähdä. Sitten onkin liian myöhäistä.

  Toivon sydämestäni että olen väärässä. On tämä nytkin ilettävää.

  • Jouni Hämäläinen

   Tämä oli todella hyvin sanottu! Olen täysin samaa mieltä.
   Mitään ei tehdä ennen kuin osuu omalle kohdalle. Ja sitten on jo myöhäistä. Eläköön luuloteltu paremmuus!

 11. Juha Ylä-Lahti

  Tässä vielä kertauksena tämänhetkinen, historiaan jäävä THE Perustuslakivaliokunta eduskunnan sivuilta:

  Puheenjohtaja
  Annika Lapintie Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä

  Varapuheenjohtaja
  Tapani Tölli Keskustan eduskuntaryhmä

  Jäsenet
  Simon Elo Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
  Maria Guzenina Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
  Anna-Maja Henriksson Ruotsalainen eduskuntaryhmä
  Hannu Hoskonen Keskustan eduskuntaryhmä
  Antti Häkkänen Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
  Ilkka Kantola Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
  Kimmo Kivelä Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
  Antti Kurvinen Keskustan eduskuntaryhmä
  Jaana Laitinen-Pesola Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
  Markus Lohi Keskustan eduskuntaryhmä
  Leena Meri Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
  Ville Niinistö Vihreä eduskuntaryhmä
  Ulla Parviainen Keskustan eduskuntaryhmä
  Wille Rydman Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
  Ville Skinnari Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä

  Tästä porukasta en osaa sanoa, että kenelle kuuluu kunnia mistäkin.

  Pistetään nyt vielä tämäkin:
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Perustuslakivaliokunta

  • Jouni Hämäläinen

   Kiitos tästä. Oli tervetullutta tietoa.
   Voisinpa sanoa olevani yllättynyt osallisten puoluekannasta.

   • Angie

    Hallituspuolueilla on 11-6 enemmistö lautakunnassa. Aika vaikeaa on lautakunnan estää hallituksen perustuslain murtamispolitiikkaa.

 12. Jari Kähkönen

  Jos ei ole jaettua yhteistä ihmisarvoa ja yhteisesti koetttua todellisuutta, kuinka voisi olla ihmisilläkään identiteetti ja sen osana perusoikeudet sekä yhdenvertaisuus? Kun kerran ainoa konsensus mikä vallitsee on yhteiskunnan ylätason toimijoiden keskinäinen sopupeli, jossa arvot ovat suhteellisia ja vaihdantaan perustuvia, sekä todellisuus ihan mitä vain toimijat haluavat saada sepitetyksi. Mitä sitä suotta kiertelemään raakaa totuutta yhteiskunnastamme teeskennellen kaiken siinä tapahtuvan pahan olevan jokin kummallinen vahinko.

  Eiväthän ihmiset silloin älyä edes olevansa kansalaisia keiden ei pidä katsoa sivusta jos ketä hyvänsä maan lainkäyttöalueella luvallisesti oleskelevaa kohdellaan mielivaltaisesti tai julmasti. Ei, koska eivät he älyä, että se mikä eilen tehtiin tuolle voidaan tänään tehdä itsellekin. Siksi ihmisarvo, perusoikeudet tai oikeusvaltio eivät voi olla mitenkään häilyviä vaan ehdottomia käsitteitä. Johan nyt Rousseaukin tiesi, että tasavallassa ihmisten keskinäinen epätasa-arvoisuus on vaikeasti perusteltavissa. Ja Machiavellin nykytietämyksen valossa diktatuurista varoittavaksi arvioitavissa kirjoituksissa sanottiin siitä myös.

  Johan on meidänkin kielemme monta sataa vuotta vanha, kirjoitettua tekstiä on ollut kauan eikä yhteiskuntammekaan missään tapauksessa eilen syntynyt, mutta silti ylhäältäkäskyttämisen, todellisuuden manipuloinnin ja ihmisten yhteenkuuluvuudentunteen sekä empatian ongelmaa ei olla pystytty ratkaisemaan. Useimman suuremman vääryyden mahdollistava orjamentaliteetin sekainen oman ylemmyydentunnon korostus ja toisen vahingon ilkkuminen ei ole kadonnut julkisesta tilasta mihinkään, ja rajautunut siihen kummallisten tyyppien marginaaliseen käsittämättömyyteen, minne se kuuluu.

 13. Matti Käki

  Ilmeisesti kirjoituksessa tarkoitetaan Suomen perustuslain 6 § eli Yhdenvertaisuuspykälää.

  Mihin näitä kirjoituksessa esiintyviä lainmuutoksia nyt verrataan? Jotta voitaisiin verrata perustuslaillisia oikeuksia, pitää olla vertailukohta. Millä tavalla nämä lainmuutokset vertautuvat Suomen kansalaisiin? Eli voidaanko näitä lainmuutoksia lainkaan verrata Suomen kansalaisia koskeviin lakeihin? Kohdellaanko Suomen kansalaisia eri tavalla näissä asioissa ja miten? Ihan rautalangasta, jotta lainoppimatonkin ymmärtää, kiitos.

  Koska itse kirjoitan omalla nimelläni, toivoisin tätä kommentoivien myös esiintyvän omalla nimellään.

  • Saku Timonen

   Perustuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Eivät siis suomalaiset ihmiset, vaan kaikki Suomen lakien vaikutuspiirissä olevat ihmiset. Maahanmuuttajien perustuslaillisten oikeuksien kaventaminen on vastoin perustuslakia.

   Esimerkki: Työmarkkinatuesta säädetään laissa. Kaikkia tukeen oikeutettuja on kohdeltava yhdenvertaisesti eikä yhden ihmisryhmän oikeutta tukeen saa rajoittaa rikkomatta perustuslakia.

   Toinen esimerkki: Perustuslain mukaan jokaisella maassa laillisesti oleskelevalla ihmisellä on liikkumisvapaus. Jokainen turvapaikanhakija on maassa laillisesti. Turvapaikanhakijoiden liikkumisvapauden rajoittaminen on vastoin perustuslakia.

  • Juha Ylä-Lahti

   Kyllä, juuri tuo perustuslain pykälä on kyseessä.

   http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/08/11/sehan-kavi-helposti/

   Lue erityisesti toiseksi viimeinen kappale, jossa ainakin minunlaiselle lainoppimattomalle se on sanottu selkeästi.

  • Angie

   Joka jumalan kerta kun Uuninpankkopoika kirjoittaa perustuslaista, niin näitä vänkäreitä riittää.
   Kenenkään ei pidä olla niin typerä rasisti, että hyväksyy nämä perustuslainvastaisuudet vain siksi, että ne kohdistuvat turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin. Perustuslain romuttaminen haittaa MYÖS jokaista kantasuomalaista.

   • Rintsu

    Aikanaan mut nimettiin melko korkeasta virasta vielä korkeampaan virkaan. Pätevyysvaatimuksena oli joko juristi tai sit muuten vaan hommassa vaadittavat tiedot ja taidot.
    Virkanimityksen jälkeen mä jouduin kouluttamaan juristeja.
    Ei kaikki asiat ollu heillekään mitenkään selviä.

 14. Milaja Rantanen

  Luin viikolla uutisjuttua Filippiinien presidentistä Rodrigo Dutertesta, joka nauttii kovaa kansansuosiota annettuaan käytönnössä kansalaisilleen luvan ampua huumerikollisia. Miten siitä nousikaan kummallisia mielleyhtymiä… Antaako joku pian Suomessa luvan ampua tai edes jotenkin muuten ”oman käden oikeudella” rangaista työttömiä? Pahasti siihen suuntaan ollaan menossa.

  • töytön

   Nojoo ei ole kaukana enää Lapinlahden Lintujen parodiat Tapa työtön.

  • Tuomas Reku

   Filippiineillä on selvästi jo oma Donald Trumpinsa.

 15. Angie

  Turvapaikanhakija on turvapaikanhakija. Hänen kohteluaan ja statustaan Suomen perustuslain lisäksi määrää myös EU::n turvapaikkamenettelydirektiivi ja pakolaisen määritelmädirektiivi sekä YK:n sopimukset.

  Rakentava ehdotus on se, että noudatetaan kaikkia kv-sopimuksia ja Suomen perustuslakia. Mitään muuta ei tarvi tehdä.

 16. Marko Turunen

  ”Suomi saataisiin näyttämään mahdollisimman vastenmieliseltä maalta.”

  Contextista irrotettu lainaus Sakarin kirjoituksesta (joka oli hyvä jälleen kerran). Näin asunnottomana voin sanoa, että suomi (tarkoituksella pienellä kirjaimella) on erityisen vastenmielinen maa. Näin suomalaisena tulee mieleen, että melkein missä tahansa voisi olla parempi olla. No ehkä ei alepossa, mutta kuitenkin.

  Pointti on siinä, että miten tätä maata voi enää tehdä vähemmän houkuttavaksi, kun se ei ole sitä alkuunkaan.

 17. rami l

  http://yle.fi/uutiset/3-7491046 ”Johanna pääsi viimein pitkäaikaistyöttömyyden piinasta”

  Mainostavat ihan itse myös mm:
  Kokkotyö-säätiöltä nyt myös isännöintipalvelut! Lisätietoja: Johanna Laakso 050 348 3220
  Lumenluonnin hinta 10€ + ALV/ kerta. – Luomenluonti tehdään koneellisesti.

  Kiinteistöpalvelut kattavat monipuolisesti erilaisia töitä: kaikki ulkoalueiden hoitotyöt sekä taloyhtiöille että yksityisille. Mm. nurmikon leikkuu, haravointi, pensaiden leikkuu, aitojen maalaus ja kunnostus (tarvittaessa yhteistyössä puu- ja metallipajojen kanssa), risujen ja muun puutarhajätteen poiskuljetus, räystäskourujen puhdistus, kukkapenkkien ja istutusten tekeminen ja hoito ja talvella lumityöt, lumien pudottaminen katolta ja hiekotukset.

  Isännöinti ja kiinteistöpalvelujen paja myös auttaa varastojen tai vaikka autotallin siivouksessa, vie kaatopaikkatavarat ja kierrätykseen menevät tavarat pois.

  Kätevä palvelu on myös mökkitalkkari, joka voi käydä mökillä leikkaamassa nurmikon ja tarkistamassa että kaikki on kunnossa, silloin kun omistaja itse ei ehdi.

  – Jos tässä ei viedä useammaltakin yrittäjältä leipää suusta, niin mitä sitten?

 18. Katja Laalo

  Verratkaapa Nurembergin lait, jotka riisuivat juutalaisilta kansaisoikeudet.

 19. Korkki

  Ääh Saku, ei se noin oikeasti mene. Kyllä Suomen on rajoitettava mahdollisuuksia tulla tänne elämään ilmaiseksi, eli sosiaaliturvan avulla. Toinen vaihtoehto tietenkin olisi rajoittaa sosiaaliturvaa, eli sanoa maahan tuleville että senkus tulette mutta omillanne olette. Jos ei ole varaa vuokraan niin sillan alla on tilaa. Mikään puu kun ei kasva taivaaseen saakka.

  Siksi pakolaismahdollisuus on rajattava niihin jotka tulevat oikeasti vaarallisista maista. Myös ongelmia aiheuttavien henkilöiden kulkumahdollisuuksien rajoittaminen ja sulkeminen tiukemmin vartioituihin keskuksiin, sanotaan niitä sitten keskitysleireiksi, vankiloiksi tai asuntoloiksi, on vain hyvä asia ihan jokaisen kannalta. Kyllä tänne tulijoillekin pitää tehdä selväksi että jos mörhöilet siitä seuraa rangaistus. Ihan niinkuin Suomen kansalaisillekin.

  En todellakaan usko että mitään työvelvoitetta tulisi työttömyyskorvausta vastaan. Tai miksei sitä voisi jotain pientä puuhastelua kehittääkin. Yhteishyödyllistä vaikkapa siivousta tai kadunlakaisua muutama tunti viikossa. Voisi koskea vaikka kaikkia, jos perustulo tulee.

  Miksi turhaan taas maalaat piruja seinälle, ei tää Suomi nyt niin paha paikka ole. Koitapa joskus kirjoittaa jotain positiivista. Satakunnan Kansassa oli muuten hyvä kolumni sunnuntain numerossa, siinä käsiteltiin sinua ja muutamaa muuta ”tuomiopäivän” blogistia. Kannattaa lukea.

  Ja edelleen, meikäläisen nimi jää ainoastaan Sakun tietoon. Siksi koska en halua työpaikkani takia mitään ylimääräistä ja siksi että en halua mitään typeriä viestejä joiden sanoma on että ”vittu kun olet typerä, ei tuon näköinen voi olla kovin fiksu” jne.

  • Saku Timonen

   Tulet monen muun lailla vielä hämmästymään mitä kaikkea työttömät velvoitetaan tekemään työttömyyskorvausta vastaan. Ja mitä tulee siihen minua ja toista bloggaajaa valehtelijoiksi sanovaan artikkeliin, niin olen sen kyllä lukenut ja asiaan palataan vielä.

 20. Rintsu

  Kandeis laittaa korkki kiinni jos sen avaamalla ei kummempaa osaa sanoa.

  Laki lähtee siitä, että rikoksen tehnyt voidaan sulkea vaikkapa vankilaan.
  Ei siitä, että vasenkätiset ja punatukkaiset keski- ikäiset kaljamahat tulee varmuuden vuoksi sulkea työleirille koska ovat todennäköisesti yhteiskunnan pohjasakkaa.

  En totisesti kaipaa tähän maahan vasenkätisten rattijuoppouslakia, punatukkaisten työehtosopimuksia tai maahanmuuttaneiden jalkakäytävän käyttöoikeuslakia. Tuo polku on nähty eikä sille astumisesta ole koskaan seurannut mitään hyvää.

  Ja edelleen, minä käytän nimimerkkiä koska googlaamalla nimeni löytää puoli tusinaa kaimaani mutta ei minua, joten kaikki mahdollinen kirjoitusteni aiheuttama palaute menee väärään osoitteeseen. Jos tietäisin, että se tulee vain ja ainoastaan minulle niin tässä olisi nimeni. Kaiken minkä kirjoitan myös allekirjoitan enkä murehdi sitä, että näytänkö fiksulta. En vain tahdo sitä, että joku saa minulle tarkoitettua rottapostia vain siksi, että google kertoo osoitteensa ja työpaikkansa.

 21. T.K. Lehtinen

  Suomalaisen politiikan kulmakivi, puuhastelu. Sanotaan yhtä, tehdään toista. Liikuttavan yksimielistä on eliitti siitä, että laiskuus on kaiken pahan alku ja juuri, taitaa olla koraanista tai raamatusta ajtus,m kivikaudelta kuitenkin. Samaan aikaan toitotetaan teknologiaa, hoitotyössä 20% töistä voitaisiin tehdä teknologiaratkaisuilla…robottinorppa on vanhuksen paras kaveri. Mutta sinne risumetsään räntäsateeseen kelpaa työtön ihmispaska. Ylikansalliset yhtiöt suorastaan huutavat verorahoin maksettavaa työvoimaa. ”Työvoima” saa, ah, niin arvokasta kokemusta työelämästä, se on varsin tärkeää 30 vuotta niska köyryssä siivonneelle pienipalkkaiselle. Jokainenhan ymmärtää, että ovesta voi työntää hyödyttömät pihalle, kun toisesta ovesta lappaa ilmaista tekijää… Kapitalistinen talouselämä sosialismin eduin…

 22. Jarkko

  Olen opiskelemassa TE-toimiston kautta. Itselläni on sellainen ongelma, että minulle merkittiin selvittämätön poissaolo tunnista, jota ei ole merkitty saamaani lukujärjestykseen eikä oppilaitoksen wilma järjestelmään. Saatan menettää tämän takia työttömyysturvani tältä päivältä. Koska en ole ajatustenlukija en voi tietää että minun pitäisi olla paikalla jossain jos sitä ei ole merkitty lukujärjestykseen.

  Osaako kukaan neuvoa mihin lainkohtiin kannattaa vedota jos valittaa asiasta. Minulla on tulosteet ja kuvakaappaukset siitä tallessa, että lukujärjestykseen ei ole merkitty mitään tuntia.

  Myös opettajan joka pitää tuntia asenne vituttaa sain wilmaan kipakan viestin siitä miten korvata tunti. Jossa oikein välittyi asenne, että tuollaisia nuo laiskat työttömät on aina lintsaamassa. Sen sijaan, että olisi asiallisesti selvitetty mistä on kysymys. En ole ollut poissa yhdeltäkään lukujärjestykseen merkityltä tunnilta ja olen aina saapunut paikalle puolituntia ennen tuntien alkua.

  Kysymykseni on se, että jos oppilaitos ei vapaaehtoisesti poista poissaolomerkintää niin minne kannattaisi valittaa ja mihin lakikohtiin vedota. Varmaan oppilaitoksilla on joku valvova viranomainen ja ainakin minunmielestäni virheellinen lukujärjestys on oppilaitoksen virhe eikä omani. Virheellinen lukujärjestys ainakin rikkoo hallintolakia hyvästä hallinnosta (tosin en ole varma onko oppilaitos yksityinen vai julkinen).

  Eniten tässä vituttaa toi työttömiin kohdistuva koppava asenne vaikka itse olen tehnyt kaikkeni kehittääkseni osaamistani ja päästäkseni pois työttömyydestä. Aina kun siihen on annettu mahdollisuus.

 23. Antero Metso

  ”All animals are equal but some animals are more equal than others.” Tuoreessa muistissa on vielä korkeakoulujen opiskelijavalinnan tasa-arvoisuuden muuttaminen tasa-arvoisuudeksi omissa kiintiöissään.

 24. Heli Heikkinen

  Tähän en ikinä olisi toivonut tämän maan, omani, päätyvän:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210545436576214&set=p.10210545436576214&type=3&theater

 25. Pentti Toivanen

  Eriarvoiset lain edessä

  2.10.2016 by Saku Timonen |

  Facebook2K+Twitter

  Suomesta on vajaassa vuodessa tullut valtio, jossa miltä tahansa ihmisryhmältä voidaan poistaa perustuslaissa taatut perusoikeudet tavallisella lainsäädännöllä.
  Suuresti arvostamani luokkakaveri tuolta vuosikymmenten takaa kirjoittaa asioista erittäin asiantuntevasti ja lakipykäköihin vedoten….., mutta???
  Tuo tämän blogin ensimmäinen virke jäi jotenkin pyörimään tuonne minun kaljuun päähäni…
  Eikö tälläistä todellakaan ole tapahtunut aiemmin ja vaikkapa silloin kun demaritkin ovat olleet hallituksessa?

 26. AMK

  Ihmetellä täytyy nyky hallituksen toimia,työttömät joutuvat tekemään työtä 18 tuntia(mistä sekin löytyy ,nykyisenkin kuntouttava ei päivänvaloa kestä,koska sitä käytetään hyväksensä mm.kunnat vai onko idea uudesta ahaa ilmestyksestä et saa lisää karenssia (uusi juttu on että sen onkin omavastuuta mutta rinnalla pysyy silti karenssi)kun teet ilmatteeksi teet työtä)) onko kysymys palkattomasta (vertaa kuntouttava työtoiminta) niin mistä etteivät joudu enää karenssille vaan omaavastuu ajalle.Ajatusmalli mahtaa olla että,firmat saavat ilmaisia työntekijöitä ja niitä saadaan jakaa joka vain haluaa jopa postikin niitä haluaa että saadaan haravointi ja ruuanjakelu kannattavaksi kun ei tarvi palkkaa maksaa…jos posti tule jos tulee veronmaksajathan sen maksaa,mutta koska se hienois mitkä firmat saa ilmaistyöntekijöistä (optiot yms.) kaikki tulee herrojen taskuun.Ei taida hallituksella olla puhtaat jauhot pussissa,onko koskaan ollutkaat.Työttömien pitää tehdä töitä mitä ei ole tai on mutta palkkaa ei tarvitse maksaa=olisko pääministerin oma visio kuntouttavastatyötoiminnasta muistaakseni joskus aikoja sitten hän ei kannattanut ilmaistyötä?pelkääkö omantoimeentuloaan,vain pelkääkö että työttömät liian hienosti elävät? vai että hyvät veljet eivät saa tarpeeksi saa ”kun tuli luvattua”???ÄÄRRRÄÄ.
  Työaikaa lisätään 24 h ,tälläkö niitä työpaikkoja tulee lisää taitaa herra pääministerillä olla muut intressit mielessä,ei ainakaan työttömien työllistäminen.Koska työttömien korvauksia niin hanakasti ollaan pienentämässä ja rikkaiden tuloja nostamassa.ihmettelen miksei kukaan tai mikään taho ärähdä vai ärähtääkö???Orjatyökö on suomen pelastus.

 27. AMK

  eutasia… niin presidenttikin jostakin luin kannattaa sitä,jos herra pååministerikin on sitä mieltä niin sitähän jo käytetään nimekellä työttömät töihin mistä ei makseta palkkaa vaan herrat saavat kaiken hyödyn,työtönhän on luuseri sohvalla makaaja kaljaa littaava otus(muuten ei varmaan koske kansanedustajia jotka ovat rannalle jääneet ruikuttamaan)heidän mielestään ….niin mitä? hyvä veli tai sisko.politiikka on paskaa kun ihmisiä eriarvoistetaan.politiikka ei kuulu ihmisarvoiseen elämiseen=köyhä maksaa herrojen kujeet, herroille ei kuulu vyön kiristys köyhille ja pienituloisille eutasia kaikille työttömille sairaille tai vaan muuten huonosti toimeentulojille.politiikka on tai tulee olemaan tätä,työttömiä syyllistetään no sehän on jo ollut tiedossa joillekin se vain mene kaaliin,no hyvää on odotettavassa vielä työssäkäyvät saavat nimellistä palkkaa mutta kuinka kauan???Herroihinhan se ei mitenkään vaikuta siitä pitää huolen SOS hallitus.Onkohan minulta luottamus mennyt????

Kommentoi »

Comments are closed