Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hiljaisuus puhuu

Ylen työntekijää epäillään avunannosta Ylen toimittajan vainoamiseen. Jutun pääepäiltynä on Johan Bäckman, jota poliisi epäilee Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Ylen työntekijän epäillään käyttäneen työpaikalla saamiaan tietoja hyväksi poliisin epäilemässä suomalaistoimittajan vainoamisjutussa muun muassa luovuttamalla toimittajaa koskevia tietoja rikoskumppanilleen. Luovutetut tiedot ovat koskeneet esimerkiksi toimittajan olinpaikkaa ja työtehtävien hoitoa.

Bäckman on kansainvälisillä verkkosivuilla väittänyt Aroa muun muassa Yhdysvaltojen salaisen poliisin, Viron turvallisuuspoliisin ja Naton avustajaksi.

Tämä uutinen sai minut kurkistamaan MV:n sivulle ja muutamalle muulle sosiaalisen median keskustelupalstalle. MV on varmaan tapansa mukaan kaivanut esille epäillyn nimen ja valokuvan, sillä onhan avunannosta epäilty MV:n vihaaman Ylen palveluksessa. Mädättävää valtamediaa vihaavilla ja naisia puolustavilla palstoilla on varmasti jo aktivoiduttu tuomitsemaan koko viherpunikkien hallitsema Yle, jossa toimittajan ja erityisesti naistoimittajan vainoaminen on yleensä mahdollista.

Ei mitään, pelkkää täydellistä hiljaisuutta. Tällä kertaa rikosepäily ei kiinnosta, vaikka tarjolla olisi herkullinen tilaisuus hyökätä vihattua ja parjattua valtamediaa vastaan.

Syy hiljaisuuteen on yksinkertainen. MV on korviaan myöten samassa suossa kuin Bäckman ja molempiin kohdistuvat rikostutkinnat liittyvät  toisiinsa.

Jos ette satu tietämään, niin uutisissa kerrottu Aron väittäminen Yhdysvaltojen salaisen poliisin, Viron turvallisuuspoliisin ja Naton avustajaksi on sivuseikka. Pääosaa näyttelee törkeä kunnianloukkaus. MV on julkaissut kymmeniä Jessikka Aroa loukkaavia juttuja, joissa häntä on solvattu hävyttömällä tavalla. Hänen vanha rikostuomionsa on esitelty suunnilleen jokaisessa jutussa ja jokaisen jutun kommenttiosasto on ollut vielä kamalampaa luettavaa kuin itse juttu. Yhdessäkään jutussa ei ole kritisoitu Aron työtä tutkivana toimittajana, vaan niissä on keskitytty hyökkäämään hänen henkilöään vastaan. Jutut ovat sitä tasoa, että luonnevikaisuuden takia hylätyn kosijan voisi kuvitella kirjoittelevan samanlaisia törkeyksiä, joten siinäkin mielessä vainoaminen on oikea rikosnimike.

Mistä tämä vanha tuomio yleensä putkahti julkisuuteen? Selitys on yksinkertainen, sillä käräjäoikeuden julkiset tuomiot saa jokainen ihan vain pyytämällä. Pyynnöstä jää kuitenkin merkintä lokitiedostoihin ja sen saa asianosainen halutessaan selville. Aro kysyi asiaa oikeudelta ja sai tietää, että häntä koskevan tuomion oli pyytänyt Johan Bäckman. Asiasta kertoi New York Times jo toukokuussa.

Mr. Backman requested and received Ms. Aro’s old case file from the court shortly before the website published the documents. He denied passing them on to the site.

Bäckman siis pyysi vanhan rikostuomion asiakirjat ja toimitti ne suoraan MV:lle. Siitä lähtien MV on toistuvasti kirjoittanut asiasta pitääkseen yllä tasaista vihaa sekä Aroa että Yleä kohtaan. Nyt kävikin niin hassusti, että Ylen sisällä toiminut Bäckmanin ja MV:n avustaja jäi kiinni.

Yhtä asiaa minä vieläkin ihmettelen. Kaikki tietävät Bäckmanin työnantajan nimen, mutta MV väittää toimivansa ilman mitään poliittista motiivia tai ulkomailta saatua rahoitusta. Jos näin tosiaan on, niin siinä tapauksessa Ilja Janitskin ei ymmärrä ottaa maksua tekemästään työstä.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (16)

 1. Antero Pönni

  Yhtä asiaa ihmettelen, Miksei Ukraina ole pyytänyt Suomea luovuttamaan Bäckmannia sinne tuomitavaksi?
  Bäckman on ylittänyt Ukrainan rajan usein laittomasti. Samoin hän värvää täysin avoimesti taistelijoita kapinallisten riveihin.
  Ukrainassa saisi helposti 15 vuoden tuomion rikoksistaan.

  • Jouko Seppänen

   Suomi ei luovuta kansalaisiaan ulkomaille, vaan tuomitsee oikeudessa itse vaikka millainen niljake olisi. Tällä hahmolla saattaa olla myös toinen passi.
   Lisäksi hän ei taida oleskella Suomessa kovin paljoa ja saattaa liikkua myös diplomasttistatuksella jolloin kiinni otto on hiukan hankalampaa.

   • Niko Mikkanen

    Ei Bäckmannilla mitään diplomaattistatusta ole. Diplomaattistatuksen myöntää se valtio, johon henkilö lähetetään diplomaatiksi. Myös ”Donetskin Tasavallan” suurlähetystö Helsingissä on täysin tuulesta temmattu, sillä myös lähetystöstatuksen myöntää isäntävaltio, eikä se valtio, joka edustajan lähettää.
    Suomi luovuttaa kansalaisiaan ulkomaille, mutta jos Ukraina ei luovutuspyyntöä tee, ei sitä täällä edes harkita. Tietenkään.

 2. Susanna Lehti

  Materiaali pulaa ei Aroltakaan tule uupumaan. Uskomattoman paljon hänkin on saanut kestää. Toivottavasti tuomiot tulevat olemaan sen mukaisia.

 3. Sirpa

  Voimia Jessikkalle!

  Mitä liikkuu, vai liikkuuko mitään, näiden Mv-lehteä lukevien,
  Johan Bäckmannia ihannoivien ja muita vihakirjoituksia suoltavien henkilöiden päässä?
  Ja mitä liikkunut Ylen työntekijän mielessä, kun on kollegansa
  asioita levitellyt?

  • Antero Pönni

   Mitäköhän nyt liikkunee Ylen työntekijän mielessä, kuka antoi tietoja Arosta Bäckströmille?
   Työsuhde purettiin välittömästi, kun nuo tietojen vuotamiset tulivat työnantajan tietoon. Ottaisikohan Janiskin kyseisen henkilön palkkalistoilleen? 🙂

   • JoriN63

    Ehkäpä menee Itä-Ukrainaan pakolaiseksi? Janus Putkonen jo tarjosi Ilja Janitskille poliitista turvapaikkaa Itä-Ukrainan kapinallisalueelta. Siis Ilja Janitskista tuleekin pakolainen?

   • Joni Pelkonen

    Tähän asti nämä kansankiihottajat eivät ole osoittaneet minkäänlaista kiinnostusta ihmisiin, joista heille ei enää ole hyötyä. He ovat hyväksikäyttäjiä. Loppuun pelattu hölmö saa lopussakin hölmön kohtelun. Toivottavasti kukaan ei sentään ole uhrannut omaisuuttaan Janitskinin harrastuksen ylläpitämiseen.

    Toki on myös niin, että Janitskinia, Bäckmania ja kumppaneita käyttää hyväkseen puolestaan joku muu. Hekin ovat pois heitettävissä kun heistä ei enää ole hyötyä. Jäljet johtavat sylttytehtaalle.

    Monelle tämä rasismin, putinilaisuuden, mikä ketäkin kiihottaa, kanssa heilastelu lienee alkanut jonkinlaisena sairaana leikkinä: on haluttu kiusata ihmisiä joita kohtaan on kaunaa, tajuamatta että ”leikistä” voi olla tosielämän seurauksia itsellekin. Netissä nimettömänä leikitty kiusaaminen olikin tosielämässä rangaistava teko.

    Tämän kiusaamisen tosielämän seuraukset ovat aiheuttaneet erottamisia luottamustehtävistä, erottamisia jopa puolueista, tuoneet rikostuomioita joilla on omat vakavat seurauksena koko loppuelämän ajan, tuoneet tekijöilleen pysyvän julkisen maineen pahantekijöinä.

    Kaikki vaikeudet ovat seurausta kakaramaisesta, idioottimaisesta tarpeesta kiusata ihmisiä joiden mielipiteet ärsyttävät itseä. Mitään hyötyä kiusaamisesta ei itselle ollut, seuraukset sen sijaan ovat totisia. Syy on itsessä.

    Kannattaisi varmaan miettiä etukäteen, vai mitä?

 4. Hiljaisuus puhuu | Suomi Tykkää

  […] Ylen työntekijää epäillään avunannosta Ylen toimittajan vainoamiseen. Jutun pääepäiltynä on Johan Bäckman, jota poliisi epäilee Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamisesta ja törkeästä kunnianlouk… …read more […]

 5. Reeta

  Mä en ymmärrä sitä logiikkaa, jonka mukaan samat ihmiset vannovat isänmaallisuuttaan ja vaahtoavat talvisodasta ja kuitenkin kannattavat vaikka just MV-sivustoa, joka todennäköisesti saa rahoitusta Venäjältä. Siis miten tämä talvisodan haikailu ja Venäjän ihannointi sopii yhteen?

  • erkki

   Minä puolestani ymmärrän.
   Tai ainakin yritän ymmärtää niinkuin muitakin, joille ymmärtääkseni on ”vähemmän annettu”.
   Ymmärrän senkin, että olen Supon arkistoissa. Syyt tosin ovat erilaiset – mutta se onkin jo toinen juttu 😉

 6. JoriN63

  Ei ole sattumaa, että Euroopan äärioikeisto palvoo Putinia ja hänen hallintoaan. Arvot ovat loppujen lopuksi hyvin lähellä toisiaan. Homojen, maahanmuuttajien, toisinajattelijoiden jne. vainoaminen, vangitseminen ja jopa tappaminen on myös äärikoikeiston mieleen. Paitsi MV-lehdellä niin myös esim. Marco DeWitt:llä on yhteyksiä Putinin hallintoon. Hänhän on vieraillut Itä-Ukrainan kapinallisalueella. Ehkäpä opintomatkalla? Ainakin toimintaa muistuttaa hyvin paljon Venäjän toimia Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Aina kun jonkin vastaanottokeskuksen
  liepeillä on jotain hämminkiä, niin DeWitt ilmestyy sinne porukoineen agitoimaan. Toivottavasti kumpainenkin Janitski ja Bäckman saavat tuomion toiminnastaan. He ovat jo liian kauan saaneet mesota ilman rangaistusta.

 7. Pertti Jussila

  Tässä on käynyt niin kuin kiinni jääneelle vakoilijalle: kaikki yhteydet kiistetään.

  • virve valoheimo

   ” …luonnevikaisuuden takia hylätyn kosijan voisi kuvitella kirjoittelevan samanlaisia törkeyksiä, joten siinäkin mielessä vainoaminen on oikea rikosnimike.”

   Jostain tuon tapaisesta on kokemusta. Onneksi nämä nyt ovat syyteharkinnassa. (en tunne lakitermejä). Toivotan Jessikalle voimia.

 8. Jussi Pelkonen

  Miten se Leppäsen Preeti sanoikaan:

  ”Se on se isänmaallisuus vähän niinku parempien ihmisten hommaa… – Mutta tällai sodan aikana huanommatkin kelpaa!”

  (Ulkomuistista siteerattu – älkää syyttäkö virheistä…)

  Elämme maailmassa, jossa kovaäänisimmät yrittävät omia ”isänmaallisuus”-käsitteen itselleen. En puhu nyt edes pelkästään Bäckmanista, Janitskinista tai vaikkapa Putkosesta, vaan myös ihan kantasuomalaisista möyhöttäjistä, kuten SVL:stä, Rajat kiinni -järjestöstä, Soldiers of Odineista sekä yksilöistä, joille olen lähettänyt FB:ssä yksityisviestejä saamatta moneltakaan vastausta. – Ja haluan korostaa sitä, että kaikki ”viestikumppanini” EIVÄT ole perussuomalaisia!

  En halua maalata piruja seinille, mutta olen ainakin havaitsevinani sen, että suomalainen ilmapiiri kovenee – ja näiden edellä esitettyjen tapahtumien kautta kenties jopa lisääntyvässä määrin myös ”viidennen kolonnan” miesten johtamana.

  Summa summarum: Sitä isänmaallisuutta, jota tässä kommentissani mainitsemani ihmiset ja järjestöt yrittävät tukea, minä en tarvitse.

  Minä olen isänmaallinen mies.

 9. jore puusa

  Janitskinin ongelma on epätoivoinen halu olla oikea journalisti – jota pahentaa konkkaan mennyt surkea esitys eli Absolut 2002, sitä juttujen sönkötystä -josta ei ollut saada selvää kollegoitten kanssa naurettiin jo silloin, mutta ei Janitskin takia vaan Jussi Ahteen, jonka isä sotkeutui naisten kähmintään. Kun Aro sai Bonnierin oli Janitskin tukehtua kateuteen koska hän ihan tosissaan luuli saavansa sen kun hänen (itseostamansa) kannattajajoukko sitä hänelle ehdotti. Rankaistahan pitää, joten Aron kimppuun.
  Jos joku olisi ymmärtänyt kehua janitskinin kirjoittamia alakoululaistason juttuja 2002 olisi tilanne nyt ehkä toinen. Tämä todistaa taas sen että perhosen siiven värähdys täällä aikaansaa maan tuhoutumisen jossainmuualla.

Kommentoi »

Comments are closed