Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Klikinkalastelua ja populismia

Tänäänkin somekansa on kohissut koko päivän tyhjästä. Kaikki alkoi siitä, kun Helsingin Sanomien Nyt-liitteen toimittaja otsikoi ja aloitti juttunsa tahallaan tai huolimattomuuttaan väärin: Opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista. Ensi vuoden alusta lähtien Suomen kouluissa ei enää puhuta tytöistä ja pojista.

Sen pitemmälle sitä ei luettukaan, saati että olisi avattu juttuun linkitetty Opetushallituksen käytännön ohje tasa-arvotyöstä kouluissa. Muut lehdet seurasivat perässä ja kansa mellasti koko päivän. Myöhemmin Nyt-liite julkaisi uuden jutun, jossa virhe korjattiin. Siitä huolimatta kansa mellastaa edelleen, että kyllä pojat ovat poikia ja tytöt ovat tyttöjä ja että valtiolla on liikaa joutilaita kukkahattufeministejä virkamiehinä kieltämässä lasten sukupuolen.

Eli Facebookin Klikinsäästäjän mukaan siinä kävi näin:

klikinsaastaja

Toimittajien pitäisi jo vähitellen ymmärtää, että kansan populistista someraivoa ei pidä ruokkia huolimattomilla otsikoilla ja juttujen aloituslauseilla. Ei sittenkään, vaikka kuinka sormet syyhyäisivät saada paljon klikkauksia. Valtaosa netin käyttäjistä ei nimittäin lue koskaan mitään muuta kuin otsikon ja korkeintaan pari ensimmäistä lausetta.

Sitten on tietenkin paljon niitä, jotka uskovat ihan kaiken väärän tiedon, joka ruokkii heidän ennakkoluulojaan. Tästä kertokoon kuva Janne Zareffin twiitistä.

14702242_1801696246742412_1888813156903947564_n

Ja se tyyppihän istuu hallituksessamme ulkoministerinä. Hänkään ei vaivautunut lukemaan koko juttua ja itse ohjetta eikä pyytänyt edes avustajiaan lukemaan sitä. Hän ryntäsi kirjoittamaan asiasta blogitekstin omaan populistiseen tyyliinsä. Nyt saamme seuraavat pari vuotta selittää ihan turhaan Soinin uskollisille kannattajille, että kukaan ei ollut aikonutkaan kieltää sanomasta tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi.

Tämän ennustan ihan kokemuksesta. Monta vuotta ovat jaksavat ja halukkaat yrittäneet ihan turhaan selittää Soinin kannattajille, että kukaan ei ole koskaan aikonutkaan kieltää ensimmäistäkään virttä. Juuri kun jotkut alkavat uskoa totuutta, niin Soini kertoo saman tarinan heille uudelleen. Luultavasti tästäkin tulee samanlainen ikiliikkuja.

Klikkejä kalastelevat toimittajat ja populistiset poliitikot ruokkivat toisiaan. Populistit tarttuvat ilomielin jokaiseen tilaisuuteen, joka mahdollistaa heille oikeista ja tärkeistä asioista puhumatta jättämisen.

Lisäksi pitää muistaa, että iso osa kansasta on suoraan sanoen liian kiireistä tai jopa liian tyhmää. Heitä ei pidä tyhmistää enää lisää, vaan heitä pitää koettaa viisastuttaa. Sillä tavalla joutava populismikin menettää jalansijaa ja paljastuu kuplaksi.

Kommentit (14)

 1. Kalle*

  Mistä meitä rangaistaan?

  Heinäsirkat, sammakot, rutto, ulkoministeri Timo Soini – ellen olisi paatunut ateisti niin alkaisin varustautua myös noihin muihin vitsauksiin.

 2. Joni Pelkonen

  Toimittajatkin ovat ihmisiä ja heillä on mielipiteitä. Voisiko olla niin, että heidän joukossaan on samanlaisia populisteja kuin laiskimpien poliitikkojen joukossa? Siis ihmisiä, jotka haluavat elantonsa mahdollisimman helpolla ja yllyttävät siksi ihmisten ennakkoluuloja seurauksista välittämättä – omaa lompakkoa pidemmälle menevien seurausten pohtiminen on tylsää ja vastuutakin pitäisi ottaa omista tekosista. Ja ainahan oman vastuun voi kiistää ja aloittaa vaikkapa itkun sananvapaudesta, jos kohu menee liian pitkälle.

  Omiakin ennakkoluuloja on paljon helpompi ruokkia kuin hankkiutua niistä eroon. Ehkäpä osa toimittajistakin on tyhmänlaiskoja, jollakin muulla ominaisuudella kuin fiksuudellaan ammattiinsa nousseita?

  Joku heidänkin aiheuttamansa sotkun siivoaa, mutta sitä eivät tee he itse.

  • jore puusa

   Lehtien alamäki on johtanut tilanteeseen, että toimittaja joka on selvinnyt muutamasta YT:stä duuninsa säilyttäen alkaa pelätä seuraavia ja tekee tahallaan ikävän virheen, koska osassa mediaa toimittajan ”osaaminen” ja siksi työpaikan pitäminen mitoitetaan klikkauksien määrällä. Tuo vääristymä johtaa ylilyönteihin. Hyvin ikävää. Mutta ymmärrän jos henkilöllä on pari pientä lasta ja asuntol
   aina tms. En silti hyväksy.

 3. Mummo

  Entinen laatulehti Helsingin Sanomat on uuden pääomistajan (EK:n napamies) Antti Herlinin ja Iltasanomista päätoimittajan ylhäiseen päätoimittajan virkaan nostetun Kaius Niemen yhteisin ponnisteluin muutettu työnantajjien ja Sipilän nöyristelijäksi.
  Ei otsikkoa vahingossa noin hullusti muotoiltu. Tarkoitus olikin antaa kansalle kohistavaa siksi aikaa että Sipilä saa rauhassa romuttaa taas yhden hyvinvointivaltion nurkan. Ja Soini saa remeltää huomion keskipisteenä, tuo EK:n Red Herring.
  Sääliksi käy niitä lähes sukupuuttoon kuolevia laatutoimittajia, jotka on korvattu kuuliaisilla klikinheruttajilla.

 4. isä neljä lasta

  Kyllä siellä on selvästi sukupuolineutraalit tavoitteet. Älkää nyt koettako sumuttaa kansaa enää yhtään lisää. Oph on mokannut ja pahasti.

  • Angie

   Älä jaksa kitistä sukupuolineutaalisuudesta. Mitä hiton väärää on siinä, että koulussa opettaja kohtelee lapsia ensi sijassa Mattina ja Maijana, omina yksilöinään, eikä ensisijaisesti sukupuolensa edustajina poikina ja tyttöinä?

   On se niin kamalaa kun näiden uusien OPH:n ohjeiden mukaan poistetaan niitä yhteiskunallisia ongelmia, joita Suomessa esiintyy, koska opiskelu- ja työurat ovat liian sukupuolittuneita. Naisilla on tämän seurauksena matalammat palkat ja miehet taas syrjäytyvät ja joutuvat pitkäaikaistyöttömiksi.
   Näiden syy-/seuraus -suhteden ymmärtäminen on toki persuille liian monimutkainen yhteiskunnallinen asia.

 5. Juha Sinkko

  Tuostahan saadaan taas kätevästi yksi aihe, jolla kääntää ihmisten huomio pois hallituksen remellyksistä…

 6. Irma

  Tänä aamuna Helsingin Sanomat on otsikosta päätellen löytänyt melkein kaikille työttömille työpaikan.

  ””Puoli miljoonaa työpaikkaa vailla ottajaa – näiltä aloilta löytyy nyt hommia ””

  • Joni Pelkonen

   Jutun ohessa myös lista vapaista työpaikoista: oikeasti yhteensä n. 80 000 joista 50 000 puhelinmyyjän ja ovelta ovelle-myyjän paikkoja. Ja kuten jo tiedettiin, näistäkin suuri osa on samoja työpaikkoja jotka on vain ilmoitettu moneen kertaan.

   Mahtaisivat muuten kansalaiset ilahtua, jos kaikki 350 000 työtöntä ryhtyisivät puhelinmyyjiksi. Jo kymmenen puhelun tuntivauhti tarkoittaisi, että joka ikinen puhelinta kantava kansalainen vastaanottaisi myyntipuhelun joka ikinen päivä n. tunnin välein.

   Toisaalta jos nämä työttömät ryhtyisivät kaikki aktiivisesti hakemaan työpaikkoja ja soittaisivat avoimiksi ilmoitettuihin työpaikkoihin vaikkapa kahden työpaikan tuntivauhtia 8 tunnin ajan päivässä, puheluja tulisi työnantajille joka ikinen päivä yhteensä yli 5 miljoonaa, eli jokaiseen ilmoitettuun työpaikkaan yli 60 kappaletta päivässä, puhelu n. neljän minuutin välein. Firmanomistajilla ei olisi enää aikaa muuhun kuin työttömien puheluihin vastaamiseen 😀

   • jore puusa

    Et sitten lukenut koko juttua — missä nimenomaan sanotaan että 500 000 on harhaanjohtava luku, koska siinä on mukana eri metodein aikaansaatuja tuplapaikkoja.

 7. Pertti I. Ikonen

  Hesarin myyntimäärät ovat ilmeisesti laskussa ja tämän johdosta toimittajille kaiketi maksetaan ekstraa huomioita herättävistä otsikoista ja jutuista.

 8. Pojat vastaan tytöt – kielletty! | Sovittelujournalismi

  […] mennessä oltiin siis jo siirrytty mediakritiikin metatasolle, kuten Saku Timonen blogissaan. Oma somevirtani on jo täyttynyt ”taas yksi turha somekohu” -tyyppisestä […]

 9. liisa hirvonen

  Valhe, emävalhe, hesari.

  • jore puusa

   Harvinaisen typerä kommentti. Hesari on yksi niistä lehdistä jotka edelleen pysyvät suurimmaksi osaksi totuudessa vaikka indoktrinaatiota harrastavatkin. Mutta niin tekee jokainen lehti. Tuota vaan yleisön on mahdoton ymmärtää. Ei ole lehteä joka voisi tyydyttää jokaisen ihmisen tarpeet, ja jos olisi ei sitäkukaan jaksaisi lukea.
   Toimittajien keskinäinen kontrolli on kulisseissa todella kovaa, paljon kovempaa kuin JSN pelko. Ylilyöntejä tulee koska toimituksen väki on niin loppuun ajettua ja koska tekee montaa roolia — että tällaista pääsee tapahtumaan. Mutta Liisa Hirvosen kommentti vain tukee MV paskaa vaikka ao valemedia varastaa mm hesarilta ym 95% aineistostaan.
   Ne jotka noin –valhe emävalhe jne..väittävät harvoin tai ei koskaan ovat lukeneet ao lehteä tai ylipäätään mitään lehteä. Tai tietävät mitään toimituksen sisäisistä toimintamallista.

Kommentoi »

Comments are closed