Klikinkalastelua ja populismia

Tänäänkin somekansa on kohissut koko päivän tyhjästä. Kaikki alkoi siitä, kun Helsingin Sanomien Nyt-liitteen toimittaja otsikoi ja aloitti juttunsa tahallaan tai huolimattomuuttaan väärin: Opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista. Ensi vuoden alusta lähtien Suomen kouluissa ei enää puhuta tytöistä ja pojista.

Sen pitemmälle sitä ei luettukaan, saati että olisi avattu juttuun linkitetty Opetushallituksen käytännön ohje tasa-arvotyöstä kouluissa. Muut lehdet seurasivat perässä ja kansa mellasti koko päivän. Myöhemmin Nyt-liite julkaisi uuden jutun, jossa virhe korjattiin. Siitä huolimatta kansa mellastaa edelleen, että kyllä pojat ovat poikia ja tytöt ovat tyttöjä ja että valtiolla on liikaa joutilaita kukkahattufeministejä virkamiehinä kieltämässä lasten sukupuolen.

Eli Facebookin Klikinsäästäjän mukaan siinä kävi näin:

klikinsaastaja

Toimittajien pitäisi jo vähitellen ymmärtää, että kansan populistista someraivoa ei pidä ruokkia huolimattomilla otsikoilla ja juttujen aloituslauseilla. Ei sittenkään, vaikka kuinka sormet syyhyäisivät saada paljon klikkauksia. Valtaosa netin käyttäjistä ei nimittäin lue koskaan mitään muuta kuin otsikon ja korkeintaan pari ensimmäistä lausetta.

Sitten on tietenkin paljon niitä, jotka uskovat ihan kaiken väärän tiedon, joka ruokkii heidän ennakkoluulojaan. Tästä kertokoon kuva Janne Zareffin twiitistä.

14702242_1801696246742412_1888813156903947564_n

Ja se tyyppihän istuu hallituksessamme ulkoministerinä. Hänkään ei vaivautunut lukemaan koko juttua ja itse ohjetta eikä pyytänyt edes avustajiaan lukemaan sitä. Hän ryntäsi kirjoittamaan asiasta blogitekstin omaan populistiseen tyyliinsä. Nyt saamme seuraavat pari vuotta selittää ihan turhaan Soinin uskollisille kannattajille, että kukaan ei ollut aikonutkaan kieltää sanomasta tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi.

Tämän ennustan ihan kokemuksesta. Monta vuotta ovat jaksavat ja halukkaat yrittäneet ihan turhaan selittää Soinin kannattajille, että kukaan ei ole koskaan aikonutkaan kieltää ensimmäistäkään virttä. Juuri kun jotkut alkavat uskoa totuutta, niin Soini kertoo saman tarinan heille uudelleen. Luultavasti tästäkin tulee samanlainen ikiliikkuja.

Klikkejä kalastelevat toimittajat ja populistiset poliitikot ruokkivat toisiaan. Populistit tarttuvat ilomielin jokaiseen tilaisuuteen, joka mahdollistaa heille oikeista ja tärkeistä asioista puhumatta jättämisen.

Lisäksi pitää muistaa, että iso osa kansasta on suoraan sanoen liian kiireistä tai jopa liian tyhmää. Heitä ei pidä tyhmistää enää lisää, vaan heitä pitää koettaa viisastuttaa. Sillä tavalla joutava populismikin menettää jalansijaa ja paljastuu kuplaksi.

 

Kommentit (14)
 1. Mistä meitä rangaistaan?

  Heinäsirkat, sammakot, rutto, ulkoministeri Timo Soini – ellen olisi paatunut ateisti niin alkaisin varustautua myös noihin muihin vitsauksiin.

 2. Joni Pelkonen
  18.10.2016, 21:03

  Toimittajatkin ovat ihmisiä ja heillä on mielipiteitä. Voisiko olla niin, että heidän joukossaan on samanlaisia populisteja kuin laiskimpien poliitikkojen joukossa? Siis ihmisiä, jotka haluavat elantonsa mahdollisimman helpolla ja yllyttävät siksi ihmisten ennakkoluuloja seurauksista välittämättä – omaa lompakkoa pidemmälle menevien seurausten pohtiminen on tylsää ja vastuutakin pitäisi ottaa omista tekosista. Ja ainahan oman vastuun voi kiistää ja aloittaa vaikkapa itkun sananvapaudesta, jos kohu menee liian pitkälle.

  Omiakin ennakkoluuloja on paljon helpompi ruokkia kuin hankkiutua niistä eroon. Ehkäpä osa toimittajistakin on tyhmänlaiskoja, jollakin muulla ominaisuudella kuin fiksuudellaan ammattiinsa nousseita?

  Joku heidänkin aiheuttamansa sotkun siivoaa, mutta sitä eivät tee he itse.

  1. Lehtien alamäki on johtanut tilanteeseen, että toimittaja joka on selvinnyt muutamasta YT:stä duuninsa säilyttäen alkaa pelätä seuraavia ja tekee tahallaan ikävän virheen, koska osassa mediaa toimittajan “osaaminen” ja siksi työpaikan pitäminen mitoitetaan klikkauksien määrällä. Tuo vääristymä johtaa ylilyönteihin. Hyvin ikävää. Mutta ymmärrän jos henkilöllä on pari pientä lasta ja asuntol
   aina tms. En silti hyväksy.

Kommentointi suljettu.