Sota työttömiä vastaan

Työllisyysryhmän muistiossa esitetään, että työttömyysturvan uudet omavastuupäivät ulotetaan ansioturvan lisäksi myös perusturvaan. Työttömän perusturvalla tarkoitetaan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea. 

Näin kertoo Verkkouutiset. Valtiosihteeri Martti Hetemäen vetämä kolmikantainen työryhmä siis esittää, että myös peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavat velvoitetaan ”olemaan aktiivisia” eli tekemään kolmen kuukauden aikana 18 tuntia neljän viikon sisällä palkkatyötä sillä uhalla, että muuten he menettävät kolmen päivän tuen.

Ajatelkaapa tätä hitaasti. Peruspäivärahaa saa sellainen, joka ei kuulu työttömyyskassaan eikä saa ansiosidonnaista päivärahaa. Työmarkkinatukea saava on ollut työttömänä niin kauan, että hän on menettänyt oikeutensa ansiosidonnaiseen tai peruspäivärahaan. Peruspäivärahaa maksetaan enintään 500 päivää. Sekä peruspäiväraha että työmarkinatuki ovat 32,68 euroa päivässä ja siitä maksetaan veroa 20 %. Summa on siis sama, mutta sen nimike muuttuu 500 päivää kestäneen työttömyyden jälkeen.

Nyt kolmikantainen työryhmä on suuressa viisaudessaan päättänyt, että satoja päiviä työttömänä olleen on piipahdettava käymässä palkkatöissä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden aikana neljän viikon sisällä. Noin vain, vaikka hän on työtön juuri sen palkkatyön puuttumisen takia. Sitä työryhmä ei kerro mistä sitä palkkatyötä muutamaksi päiväksi löytyy, mutta siitä ei piitata. Tätä kutsutaan nykykielellä aktivoinniksi, vaikka tarkoitus on vain säästää valtion rahoja ja tehdä kiusaa työttömille.

Sipilän hallitus on kunnostautunut erityisesti kahdessa asiassa. Ensimmäinen on se, että hallitus on suunnilleen julistanut sodan työttömiä vastaan, mutta ei työttömyyttä vastaan. Toinen on omien päätösten perumisen julistaminen suureksi voitoksi. Nyt hallitus aikoo ilmeisesti tehdä molemmat kerralla, mikäli uutista on uskominen. Asiaa valmisteleva virkamies aavistelee jo itsekin tekevänsä turhaa työtä.

Salo epäilee kuitenkin, että hallitus saattaa arvioida perusturvan leikkaamisen järkevyyttä vielä siinä vaiheessa, kun lakiesitystä pitäisi viedä eteenpäin. Omavastuupäivien ulottamista perusturvaan joudutaan arvioimaan myös perustuslain näkökulmasta.

Ihan varmasti joudutaan arvioimaan myös perustuslain näkökulmasta, mutta se tuskin on hallitukselle ongelma. Meillähän ollaan hyvää vauhtia toteuttamassa eriarvoisuuttaa lain edessä ja tätä on jo harjoiteltu maahanmuuttajilla, kuten olen aiemmin kertonut. Milloin tahansa mikä tahansa ihmisryhmä voidaan julistaa eriarvoiseksi lain edessä ja työttömät ovat ensimmäisenä tulilinjalla heti maahanmuuttajien jälkeen.

Hallitusta tuskin häiritsee sekään, että Suomi on saanut huomautuksen EU:lta liian alhaisesta perusturvan tasosta.

Mitään moraalisia estoja halltuksella ei ole käydä sotaa työttömiä vastaan, joten ainoa toivo on hallituksen tapa juhlia omien esitystensä perumista suurina voittoina.

– Me taisimme voittaa taistelun. Nyt meidän on vain selitettävä uskottavasti, että olimme suunnitelleet tämän kaiken.

Jotenkin näin sanoi preussilainen marsalkka Blücher adjutantilleen vuonna 1813 käydyn Katzbachin sekavan taistelun jälkeen.

Kommentit (56)
 1. Enää puuttuukin vain eutanasiapillerien jako meille pitkäaikaistyöttömille.

  1. Tuollainen pilleri on jo valmiina ja odottamassa jakamista. Sen saa kaikki työttömät päästyään siihen ikään, kun pitäisi päästä eläkkeelle joko sen takia, että ei iän tuoman heikkouden takia pysty enää mihinkään hyödylliseen työhön tai on jo niin sairas.

   Ja pilleri syödään/syötetään silloin, kun tajutaan, että 9e/pvä orjatöitä tehdessä eläke ei kertynytkään ja pitäisi elää vanhana köyhänä ja sairaana, joka luonnollisesti täysin mahdotonta ilman rahaa. Vaikka teit samoja hommia 9e/pvä orjatyönä, kuin oikeaa palkkaa vaikka 2500-3000e/kk saavat.

   Tie tähän on työttömiä ei siis itse työttömyyttä vastaan sotiville pitkä ja ehkä vähän kivinen, mutta se murskavoitto työttömiä kohtaan tulee enemmin tai myöhemmin tätä menoa. Ja voitonjuhlat pidetään takuuvarmasti jos ei muuta niin vahvasti suojattujen ja vartioitujen muurien sisällä. Siihen juhlaan ei työttömiä kutsuta. Niin kuin joissakin leffoissa, jotka ennustaa maapallon tulevaisuutta vaikka 100 vuotta eteenpäin.

   Sitä ennen toki varmasti kaatuu moni työtön tai sellainen yrittäjäksikin ryhtynyt kesken taistelun. Kaatumiset kirjataan yksittäistapauksina itsemurhatilastoihin valitettavina tappiona olisihan niistä saaneet vielä hyvää orjatyövoimaa vuosikausiksi. Tilastoihin tosin päätyy yksittäistapauksina aikanaan myös ne köyhät sairaat eläkkeettömät eläkeläiset tehtyään vuosia ja vuosikymmeniä orjatöitä, joka on ollut mahtava innovaatio ja menestys niille, jotka tehneet sillä bisneksellä hyvän tilin.

   Kenties asia uppoisi sillä tavalla hallituksen, eduskunnan ja kansanedustajien tajuntaan, jos tuosta tekisi työttömät oman leffan. Tekijät saatettaisi jopa kutsua linnanjuhliinkin kun se olisi vielä mahdollista toistaiseksi…

 2. Markku T Koivisto
  19.10.2016, 08:32

  Työttömäthän ovat (ainakin vielä töissä olevien mukaan), kaikkein suurimpia syyllisiä työttömyyteensä. Loistava kirjoitus taas, Sakari. Kiitos, että jaksat. On tässä netissä hyvätkin puolensa, yksi on Sakun blogi.

  1. Itse asiassa työttömäthän ovat suurimpia syyllisiä Suomen ottamaan velkaan. Sehän on suurinpiirtein sama kuin vuosittain otettava 5 mrd:n velka.

  2. liisa hirvonen
   19.10.2016, 18:33

   Työttömyys on ilmeisestikin ainoa rikos, jossa teon kohde tai uhri (työtön, irtisanottu ihminen) onkin syyllinen tehtyyn tekoon. Ja lisäksi työtön on ilman oikeudenkäyntiä leimattu syylliseksi koko kansantalouden surkeaan tilaan.

Kommentointi suljettu.