Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sota työttömiä vastaan

Työllisyysryhmän muistiossa esitetään, että työttömyysturvan uudet omavastuupäivät ulotetaan ansioturvan lisäksi myös perusturvaan. Työttömän perusturvalla tarkoitetaan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea. 

Näin kertoo Verkkouutiset. Valtiosihteeri Martti Hetemäen vetämä kolmikantainen työryhmä siis esittää, että myös peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavat velvoitetaan ”olemaan aktiivisia” eli tekemään kolmen kuukauden aikana 18 tuntia neljän viikon sisällä palkkatyötä sillä uhalla, että muuten he menettävät kolmen päivän tuen.

Ajatelkaapa tätä hitaasti. Peruspäivärahaa saa sellainen, joka ei kuulu työttömyyskassaan eikä saa ansiosidonnaista päivärahaa. Työmarkkinatukea saava on ollut työttömänä niin kauan, että hän on menettänyt oikeutensa ansiosidonnaiseen tai peruspäivärahaan. Peruspäivärahaa maksetaan enintään 500 päivää. Sekä peruspäiväraha että työmarkinatuki ovat 32,68 euroa päivässä ja siitä maksetaan veroa 20 %. Summa on siis sama, mutta sen nimike muuttuu 500 päivää kestäneen työttömyyden jälkeen.

Nyt kolmikantainen työryhmä on suuressa viisaudessaan päättänyt, että satoja päiviä työttömänä olleen on piipahdettava käymässä palkkatöissä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden aikana neljän viikon sisällä. Noin vain, vaikka hän on työtön juuri sen palkkatyön puuttumisen takia. Sitä työryhmä ei kerro mistä sitä palkkatyötä muutamaksi päiväksi löytyy, mutta siitä ei piitata. Tätä kutsutaan nykykielellä aktivoinniksi, vaikka tarkoitus on vain säästää valtion rahoja ja tehdä kiusaa työttömille.

Sipilän hallitus on kunnostautunut erityisesti kahdessa asiassa. Ensimmäinen on se, että hallitus on suunnilleen julistanut sodan työttömiä vastaan, mutta ei työttömyyttä vastaan. Toinen on omien päätösten perumisen julistaminen suureksi voitoksi. Nyt hallitus aikoo ilmeisesti tehdä molemmat kerralla, mikäli uutista on uskominen. Asiaa valmisteleva virkamies aavistelee jo itsekin tekevänsä turhaa työtä.

Salo epäilee kuitenkin, että hallitus saattaa arvioida perusturvan leikkaamisen järkevyyttä vielä siinä vaiheessa, kun lakiesitystä pitäisi viedä eteenpäin. Omavastuupäivien ulottamista perusturvaan joudutaan arvioimaan myös perustuslain näkökulmasta.

Ihan varmasti joudutaan arvioimaan myös perustuslain näkökulmasta, mutta se tuskin on hallitukselle ongelma. Meillähän ollaan hyvää vauhtia toteuttamassa eriarvoisuuttaa lain edessä ja tätä on jo harjoiteltu maahanmuuttajilla, kuten olen aiemmin kertonut. Milloin tahansa mikä tahansa ihmisryhmä voidaan julistaa eriarvoiseksi lain edessä ja työttömät ovat ensimmäisenä tulilinjalla heti maahanmuuttajien jälkeen.

Hallitusta tuskin häiritsee sekään, että Suomi on saanut huomautuksen EU:lta liian alhaisesta perusturvan tasosta.

Mitään moraalisia estoja halltuksella ei ole käydä sotaa työttömiä vastaan, joten ainoa toivo on hallituksen tapa juhlia omien esitystensä perumista suurina voittoina.

– Me taisimme voittaa taistelun. Nyt meidän on vain selitettävä uskottavasti, että olimme suunnitelleet tämän kaiken.

Jotenkin näin sanoi preussilainen marsalkka Blücher adjutantilleen vuonna 1813 käydyn Katzbachin sekavan taistelun jälkeen.

Kommentit (56)

 1. Päivi Tyni

  Enää puuttuukin vain eutanasiapillerien jako meille pitkäaikaistyöttömille.

  • Jyrki

   Tuollainen pilleri on jo valmiina ja odottamassa jakamista. Sen saa kaikki työttömät päästyään siihen ikään, kun pitäisi päästä eläkkeelle joko sen takia, että ei iän tuoman heikkouden takia pysty enää mihinkään hyödylliseen työhön tai on jo niin sairas.

   Ja pilleri syödään/syötetään silloin, kun tajutaan, että 9e/pvä orjatöitä tehdessä eläke ei kertynytkään ja pitäisi elää vanhana köyhänä ja sairaana, joka luonnollisesti täysin mahdotonta ilman rahaa. Vaikka teit samoja hommia 9e/pvä orjatyönä, kuin oikeaa palkkaa vaikka 2500-3000e/kk saavat.

   Tie tähän on työttömiä ei siis itse työttömyyttä vastaan sotiville pitkä ja ehkä vähän kivinen, mutta se murskavoitto työttömiä kohtaan tulee enemmin tai myöhemmin tätä menoa. Ja voitonjuhlat pidetään takuuvarmasti jos ei muuta niin vahvasti suojattujen ja vartioitujen muurien sisällä. Siihen juhlaan ei työttömiä kutsuta. Niin kuin joissakin leffoissa, jotka ennustaa maapallon tulevaisuutta vaikka 100 vuotta eteenpäin.

   Sitä ennen toki varmasti kaatuu moni työtön tai sellainen yrittäjäksikin ryhtynyt kesken taistelun. Kaatumiset kirjataan yksittäistapauksina itsemurhatilastoihin valitettavina tappiona olisihan niistä saaneet vielä hyvää orjatyövoimaa vuosikausiksi. Tilastoihin tosin päätyy yksittäistapauksina aikanaan myös ne köyhät sairaat eläkkeettömät eläkeläiset tehtyään vuosia ja vuosikymmeniä orjatöitä, joka on ollut mahtava innovaatio ja menestys niille, jotka tehneet sillä bisneksellä hyvän tilin.

   Kenties asia uppoisi sillä tavalla hallituksen, eduskunnan ja kansanedustajien tajuntaan, jos tuosta tekisi työttömät oman leffan. Tekijät saatettaisi jopa kutsua linnanjuhliinkin kun se olisi vielä mahdollista toistaiseksi…

 2. Markku T Koivisto

  Työttömäthän ovat (ainakin vielä töissä olevien mukaan), kaikkein suurimpia syyllisiä työttömyyteensä. Loistava kirjoitus taas, Sakari. Kiitos, että jaksat. On tässä netissä hyvätkin puolensa, yksi on Sakun blogi.

  • Mika Pajari

   Itse asiassa työttömäthän ovat suurimpia syyllisiä Suomen ottamaan velkaan. Sehän on suurinpiirtein sama kuin vuosittain otettava 5 mrd:n velka.

  • liisa hirvonen

   Työttömyys on ilmeisestikin ainoa rikos, jossa teon kohde tai uhri (työtön, irtisanottu ihminen) onkin syyllinen tehtyyn tekoon. Ja lisäksi työtön on ilman oikeudenkäyntiä leimattu syylliseksi koko kansantalouden surkeaan tilaan.

 3. Ansku Gen

  Mitä väliä. Toimeentulotuki kompensoi sen, mitä työmarkkinatuesta vähennetään. Tuskimpa työtä 18 tunniksi mistään löytyy, kun ei ole lötynyt tähänkään mennessä…

  • Päivin Pylkkerö

   Kyllä sillä on väliä. Toimeentulotuki ei ole mikään selviö kaikille työttömille, se ei kilahda tilille kuin manulle illallinen. Toimeentulotukea täytyy erikseen kuukausittain hakea ja hakemukseen täytyy liittää tiliotteet ja selvitykset menoista ja tuloista. Jos on säästöjä, niin ne täytyy ensin käyttää. Saattaa tulla kehotus myydä auto, asunto tms. Kaikki työttömät eivät ole toimeentulotukeen oikeutettuja. Toimeentulotukea laskettaessa otetaan huomioon koko ruokakunnan tulot ja menot. Jos puoliso on palkkatyössä, niin toimeentulotukena tuota työttömyysturvan vajetta tuskin saa (riippuu toki puolison palkasta).

   Mutta joka tapauksessa kehotan kaikkia toimeentulotukeen oikeutettuja työttömiä hakemaan toimeentulotukea. Hakemuksen voi tehdä nykyään netissä ja liitteetkin liittää skannaamalla. Perustoimeentulotukea laskettaessa kaava on yksinkertainen, jos hyväksyttävät menot ylittävät tulot ja varat, niin toimeentulotukea saa. Jos siis yksin elävä saa pelkästään peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea ja asumistukea, niin tähän päälle yleensä saa vielä toimeentulotukea. Ei kuitenkaan täyttä toimeentulotukea, kuten joissakin nettikeskusteluissa virheellisesti hämmästellään.

 4. Jorma Lehikoinen

  Mieletön mielipuoli hallitus.
  Taidanpa perustaa aktivointiyhdistyksen ”Suden hetki”.
  Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on työtä vailla olevien aktivointi suden hetkenä jokaisena viikon päivänä, tai jopa aamuyöstä. Yhdistys tarvitsee järjestelmän hallintaa ohjelmiston, jolla hoidetaan jäsenten rekisteröinti, aktiivisuustodistusten tulostus, joukkorahoitusohjelman ylläpito. ”Kirjautumalla yhdistyksen sivulle sitoudun noudattamaan mitä tahansa Suomen hallituksen päättämää tai tulevaisuudessa päättämää aktiivisuusohjelmaa, jonka kirjautujalle tarjoaa Suden hetki”.
  Yhdistyksen jäsenmaksuksi olen ajatellut 10 euroa vuodessa. Jäsenmaksut käytetään lyhentämättöminä risusavotoiden järjestämiseen valtion metsissä.

  • Anssi Keskiväli

   Todella hyvä idea. Ei muuta kuin toteuttamaan! Itse olisin jäsenenä välittömästi.

 5. Klas

  En tiedä, mitä työryhmässä ollaan ajateltu. Ihan asiakin on hölmöä. Kukaan ei ilmeisesti ole miettinyt, miten paljon valvontakoneistoa tämänkin asian toteuttamiseksi tarvitaan. Tämä tarkoittaa n. 4x vuodessa jokaiselle työttömälle tehtävää selvityspyyntöä+päätöstä+valitusrumbaa, eli virkamiehiä on palkattava merkittävästi lisää tai ulkoistettava kalliilla. Lienee selvää, että mahdolliset säästötoimet tästä tulevat olemaan merkittävästi pienemmät kuin, mitä arviot sanovat.

 6. Jenska P

  Piiskaa saa myös siitä jos erehtyy mainitsemaan, että tekee vaadittua satunnaista työtä ”freelance-sopimuksella” (periaatteessa sama kuin 0-tuntinen osa-aikainen). Työnantaja määrää työtunnit (max 9h/kk) ja maksaa verokortilla ”työkorvausta”.

  Työkkärin mielestä moiseen toimintaan tarvitaan oma yritys/toiminimi mitä ei ole ja mitä selvitykseen vaaditaan..

  Helpompaa olisi vetää itsensä vain jojoon kun tehdä turhanpäiväisiä selvityksiä ihmisille, jotka eivät itse edes ymmärrä eri työtapojen rajoja.

 7. SHU

  Homma olisi sitten ihan ok, jos työvoimaviranomainen ensin velvoitettaisiin tarjoamaan työttömälle tuon 18 h:n verran PALKKAtyötä saman ajan puitteissa kuin nyt työttömältä suunnitelmien mukaan vaadittaisiin työntekoa. Siis nimenomaan palkkatyötä ja vähintään tes-palkalla. Pääosa työttömistä ottaisi varmasti tuon riemuiten vastaan. Mutta sen toteuttaminen olisi varmasti työvoimaviranomaiselle yhtä mahdoton tehtävä kuin työttömälle saada edes tuon verran palkkatöitä.

  Se, mihin pelkään päättäjien toimisen johtavan ennemmin tai myöhemmin, jos suunnitelmat toteutuvat: joku kuolee tai vammautuu, joko työtön, päättäjä tai työvoimavirkailija. Ja kun tuo tapahtuu, se voi laukaista ketjureaktion arvaamattomalla tavalla.

  Mihin väitteeni perustan? Olen sen verran paljon asiakirjoista aikanaan lukenut työttömien ja työvoimavirkailijoiden kohtaamisista, ettei minulle ole ollenkaan epäselvää, että jos työvoimaviranomaiselle annetaan jälleen uusi simputuskeino, sitä taatusti käytetään, ei toki jokaisen työvoimavirkailijan toimesta, mutta ihan riittävän monen.

  Suomi toteuttaa nöyrästi EU:n jokaisen risahduksen – vaan ei näytä toteuttavan silloin, jos se vaatisi köyhien aseman kohentamista.

  Loistava kirjoitus joka tapauksessa.

  • Anssi Keskiväli

   Sehän se onkin, että Suomi on saanut jatkuvasti noottia EU-komissiolta siitä, että sosiaaliturvan taso ei ole sama kuin köyhyysraja. Köyhyysrajahan on 60% mediaanituloista ja viimesimpien tietojen mukaan se on keskimäärin 1200€/kk. 1200€/kk PER HENKILÖ. Eli siis pariskunnan, joka eläisi työmarkkinatuella, asumistuella ja toimeentulotuen täydentävällä osalla, tulisi saada yhteensä sosiaaliturvan takaamia tukia 2400€/kk.

   Itse olen kestokarenssilla, joten saan toimeentulotukea 401€/kk, puolisoni saa sen 563,2€/kk (ennen veroja) ja asumistukea tulee 480€/kk (koska itselläni ei ole veronalaisia tuloja). yhteenlaskettuna nuo tulot ovat 1534€/kk, joten on selvää ettei tuo summa yllä lähellekään EU-komission asettamaan köyhyysrajaan.

   Tuolla summalla pysyy elossa ja katto pään päällä, mutta ei tuolla oikeasti pysty ”elämään.”

 8. Sanna Lankinen

  Työssäkäyvänä veronmaksajana minua hävettää, että joudun osallistumaan tähän hallituksen pelleilyyn ihmisten elämillä. Hävettää, miten kohtelemme valtiona niitä, jotka vielä pari vuotta sitten olivat työtovereitamme. Ei ole työttömien vika, että työtä ei Suomessa vaan ole tarjolla. En ole myöskään kovin optimistinen, että töitä enää maahamme syntyisi 1970-luvun malliin, eikä työpaikkoja myöskään synny meitä työssäkäyviä 6min pidempään päivittäin työpaikalla pitämällä.

  Kiristäisivät mielummin veroja meiltä hyvin toimeentulevilta. Minun tuloistani on varaa ottaa vaikka 10% pois minun tai perheeni siitä mitenkään kärsimättä. 3% pienimmästä perustoimeentulosta on pois ruokapöydästä, minulla se on pois jostain ylimääräisestä jumppatunnista tai ravintolalounaasta.

 9. Ilona Asp

  Hesarissa taas tänään otsikko puolesta miljoonasta ”kelpaamattomasta” työpaikasta. ”Puoli miljoonaa työpaikkaa on vailla ottajaa, puolet niistä yllättäen pitkiä työsuhteita”. Ja aina näiltä propagandan suoltajilta unohtuu se, että vain ja ainoastaan työnantaja päättää, kenet ottaa töihin. Että kuka kelpaa. Siitä ei päätä Te-toimisto, ei työtön itse, ei hallitus.
  Mutta muuten…. tämähän oli odotettavissa. Että myös pienempää turvaa saavat työttömät joutuvat tämän kohtuuttomuuden kouriin. Koska niihin 18 tuntia viikossa -töihin ei ”mennä”. Kun niitä ei ole. Tai tarkemmin, niihin ei työtöntä valita.

  • Anssi Keskiväli

   ”Keskipalkka yli 7000€/kk – näillä aloilla riittää työpaikkoja!”

   Ja työpaikka onkin kummasti osastoylilääkärin homma. Eihän se vaadi kuin ylioppilaaksi opiskelun ja lääkikseen menemisen ja sen opiskelun rahoittamisen lainalla. Lääkikseen kun ei mennä opiskelemaan jos on toimeentulotuen alaisuudessa.

   Vähän niinkuin Eero Lehti neuvoi Iltasilsassa ihmisiä saamaan fyrkkaa: ota lainaa ja osta omistusasunto stadista ja pistä se vuokralle.

 10. markku

  Sosialiturvan nollaaminen yhdellä päätöksellä saattaisi aiheuttaa levottomuuksia. Siksi hallitus leikkaa sen pois kätevissä kuukausierissä.

 11. Petri Keskinen

  Hyvä kirjoitus, kiitos siitä. Sellaisen asian kuitenkin korjaisin, että työtön, jonka ansiosidonnainen on loppunut putoaa suoraan työmarkkinatuelle, ei siis ensin peruspäivärahalle.

 12. Markku Perttula

  Täyttä propagandaa tuo Hesarin juttu puolesta miljoonasta työpaikasta.
  Kenen etua tälläinen bluffi palvelee?

  • Angie

   Voihan niitä vapaita työpaikkoja olla vaikka viisi miljoonaa. Ei se työttömyyttä ratkaise, jos työttömänä olevilla ei ole vapaisiin työpaikkoihin vaadittavaa osaamista.

   Onhan se fakta, että joillakin aloilla on jopa työvoimapula. Ei se työtön talonrakentaja tai sorvaaja voi siihen vapaana olevaan lähihoitajan paikkaan mennä, vaikka kuinka haluaisi.

  • virve valoheimo

   Se juttu oli aamulla Iltasanomissakin, mutta ei ole enää.

   Tuossa veikeä ilmaisu ”avoinna olevien työpaikkojen määrä lisääntyy tänä vuonna 550 000:een…” Mitenkähän lisääntyminen tapahtunee…

   Juha-Pekka Raeste
   HELSINGIN SANOMAT

   ”TYÖVÄLITYKSESSÄ avoinna olevien työpaikkojen määrä lisääntyy tänä vuonna 550 000:een, mikä on noin kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

   Työpaikkojen määrää isompi yllätys ministeriön neuvottelevalle virkamiehelle Mika Tuomaalalle oli se, että peräti puolet alkuvuonna tarjotuista työpaikoista on yli 12 kuukautta kestäviä työsuhteita.
   ”Kuvittelin, että enemmän olisi pätkätöitä”, hän sanoo.”
   http://www.hs.fi/kotimaa/a1476765391622

   • Jyrki

    Ehkä se on korkeampaa virkamies matematiikka. Jonka kaava voisi mennä näin.

    Katsotaan joka viikko ”avoimien” työpaikkojen määrä TE-toimistojen tietokannoista. Sen jälkeen joka viikko suoritetaan yhteenlasku edellisellä viikolla tapahtuneeseen yhteenlasku tulokseen.

    Eli jos tammikuun eka viikosta alkaen on ollut joka viikko auki noin 9700 työpaikkaa. Niin vuoden loppuun mennessä tämän korkeamman virkamies matematikaan mukaan avoimia työpaikkoja on auki 500 000 vähintään vuoden aikana. Kaava on 52 * 9700 .

    • Pekka Rantamäki

     Nimenomaan. Kyseessä on avoinna olevien työpaikkojen ILMOITUSmäärä. Jolloin tietysti yksi ja sama työpaikka ilmoitetaan vuoden aikana avoimeksi useampaan kertaan (koska sitä syystä tai toisesta ei saada täytettyä). Ja näistäkin on 90% puhelinmyyntityöpaikkoja.

   • SHU

    En ole lukenut tuota Hesarin juttua, vaan jos noin on, tuon 550 000 täytyy olla painovirhe. Ihmettelen vain, miten tuollainen on mennyt läpi Hesarissa. Ilmeisesti Iltasanomissa ovat tajunneet asian tai sitten selvittäneet temistä. Oletan oikean luvun olevan 55 000.

    • SHU

     Eipä pitäisi arvioida juttua lukematta. En tosin koko juttua ole lukenut vieläkään, koska ei Hesaria tule ja netistä näen vain osan jutusta. Mutta sen verran kuitenkin, että tuolla 550 000 työpaikalla tarkoitetaan koko vuoden aikana haettavaksi tulevia paikkoja, ei yhtä aikaa avoinna olevia, kuten ensin käsitin. Aika harhauttavasti uutisoitu Hesarin taholta joka tapauksessa.

     Temin työllisyyskatsauksen mukaan avoimia työpaikkoja oli viime heinäkuun lopussa 32 500 paikkaa. Elokuun aikana uusia työpaikkoja ilmoitettiin 51 300 paikkaa. Siis kun otetaan huomioon heinäkuun lopussa avoimina olleet paikat ja elokuun aikana ilmoitetut paikat, saadaan 838 000 paikkaa. Elokuun lopussa avoimia paikkoja oli kuitenkin vain 35 900 paikkaa. Siis 47 900 paikkaa oli täyttynyt elokuun aikana. Kun otetaan huomioon hakuajat ja rekrytointiprosessi sekä se, että kaikki paikat eivät ole aidosti auki. niin avoimet työpaikat täyttyvät ihan normaalisti. Ongelma lienee siinä, että pääosa avoimista työpaikoista taitavat täyttyä suureksi osaksi jo työssäolevien kesken ja se, että työttömiä leivotaan jatkuvasti lisää.

     Vuositasolla tietysti vuoden aikana avoimeksi tulevien paikkojen määrä voi olla Hesarin ilmoittaman mukainen. Mutta se, mistä Hesari vaikenee visusti, on se, että avoimet paikat myös täyttyvät suht. normaalia tahtia. Jos joku puhelinmyyntifirma tai sellainen, joka hakee ilmaistyöntekijää, jääkin työntekijää saamatta, niin se on suorastaan suotavaa ja työnantaja katsokoon peiliin.

  • Jyrki

   Kyllä puoli miljoonaa työpaikkaa on vapaana ja enemmänkin varmaan tulevaisuudessa on vapaana aivan koko ajan lopulta kaikki ”työpaikat”. Se tapahtuu niin, että työsuhteet säädetään lailla mahdollisiksi päättää sanomalla kelle vaan, että voit lähtee käveleen tuossa on ovi vartija saattaa sinut ovesta ulos. Koska aain juuri halvemman orjan tekeen työsi.

   Ketään ei kiinnosta sen koommin miten enää kukaan voi elää. Tai voi jos elää ilman rahaa. Eikä tämä kiinnosta varsinkaan niitä, jotka systeemistä palkkionsa ja optionsa saa. Siihen tässä muuten tähdätään.

 13. Teuvo Vehkalahti
  • Anssi Keskiväli

   Kiitti Vehkis!

 14. Mika Pajari

  Jäi pari sanaa pois.:
  Itse asiassa työttömäthän ovat suurimpia syyllisiä Suomen ottamaan velkaan. Työttömyyskorvauksina maksettava määrä on suurinpiirtein sama kuin vuosittain otettava 5 mrd:n velka.

 15. Jyrki

  Se on muuten kumma tulokulma tähän työttömyys asiaan. Mitä jos eduskunnassa olisivat eka luoneet järjestelmän, mistä kuka tahansa voi löytää lyhyitä juuri noita 18h/kk PALKKA työsuhteita asuinseudultaan missä kykenisi töissä käymään.

  Ja sitten jos se olisi saatu ensin edes toimiin, niin että järjestelmään ilmestyy aikuisten oikeasti töitä, josta saa palkan ja ne pystyy suorittaan turvallisesti jne. Ja tämä työnteko ei vähennä työttömyyskorvauksien määrää yhtään enempää kuin nytkään jos tekee osa-aikaisesti töitä. Tai ehkä jopa ei yhtään ja siltäkin osin systeemin kierouksia poistetaan ja oijotaan, niin että ne lyö työtöntä aina sormille ja selkänahkaan.

  Niin olisi katsottu miten käy. Itse veikkaan, että ne 18h/kk PALKKAtyötä menee kuin kuumille kiville. Osa niistä voi muuttua myös pidemmiksi työjaksoiksi. Mitään rankaisujärjestelmää ei näin ollen edes tarvita. Ja mikä hienointa kuntouttava 9e/pvä orjatyö voidaan muuttaa myös tuollaiseksi 18h/kk PALKKAtyöksi.

  Miksei muuten tälläistä tulokulmaa työttömyysongelman ratkaisemiseen? Niin siinäpä jokaiselle mietittävää. Ne ketkä kaiken tään voisi tehdä ei tee ja ne tietää syyn. Syy ei ole työttömät vaan parempi osaisten edut.

 16. Pertti Merta

  Tahdon vain kiittää, herrat Saku ja myös mr. Kähkönen!!
  Alkaa valjeta tämän yhteiskunnan raadollisuus.

 17. Anneli Ohis

  Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen rajoittaa oikeasti aikuisen työllistymistä. Ainakin Jyväskylässä työtön vanhempi ei saa lapselleen kuin osa-aikaista hoitoa ja vaikka tarjolle tulisi keikkatyötä (siis juuri näitä pätkätöitä), niin täysipäiväisen hoitopaikan saa aikaisintaan kahden (2) viikon kuluttua sen hakemisesta. Miten työtön pikkulapsen vanhempi voi kerätä edes nämä ehdotetut 18 tuntia, jos lapselle ei järjesty hoitopaikkaa?

  • Angie

   Erittäin hyvä kommentti Anneli.
   Mutku se päivhoito-oikeuden rajoittamisen vastustaminen on kuulemma kotiäitivihaa….

 18. Rintsu

  Samaisen Hesarin artikkelin jatkona oli myös artikkeli arpapuhelinmyyntifirmasta, jonka toimari ilmoitti, että viidenkymmenen puhelinmyyjän sijaan firmansa tarvitsisi sata.
  Ei vaan ole valmis palkkaamaan ainuttakaan.
  Kun palkka on provikkapohjaista ja jopa mahdollinen ”peruspalkka” on sidottu ”perustulokseen” niin kai siinä voi huutaa ja pyytää itselleen lisää ilmaisia puhelinsoittelijoita kun jokainen tehty kauppa näkyy firman tuloksessa mutta harva tehty kauppa näkyy kenenkään tilipussissa.

  Puoli miljoonaa oikeaa työpaikkaa on ”salli mun nauraa”- uutisointia.
  Tuommoinen luku sulaa kuin lumiukko juhannuksena kun tongitaan ne harvat joista on tosiaan luvassa edes TESsin minimit täyttävä kuukausiliksa.

  • Anssi Keskiväli

   …puhumattakaan niistä duuneista joissa vaaditaan lupakortteja, ajokorttia, koulutusta tai kokemuspohjaa. Olisiko kyseessä siis suhteellinen työttömyys, jota ei oikeasti voi niputtaa yhdeksi tietyksi luvuksi? Jotakin tarkoitushakuista massahysterian tai -paheksunnan aiheuttamista?

 19. J-P

  Mikäli noita omavastuupäiviä alkaa kertyä enemmän, niin eikö silloin kannata vaan tiputtautua toimeentulotuelle, jolloin pääsee koko pelleilystä eroon?

  Tulotaso on toki jonkin verran pienempi, mutta maksaapa sossu sitten sähkölaskut jne. suoraan.

  Bonuksena, mahdollisesta työnteosta tullaan rankaisemaan kovemmin, kuin ”normaaleja” työttömiä.

  • Rintsu

   Kuten edellä sanottiin, niin toimeentulotuki tarkoittaa sitä, että säästöt ja omaisuus on syötävä ensin. Ja mikäli on puoliso joka tienaa edes hieman niin toimeentulotuen sijaan tiputtautuukin puolisonsa elätettäväksi.

   • Anssi Keskiväli

    Ja työmarkkinatuki on (byroslaavisesti) 702,5€/kk ennen veroja, kun taas toimeentulotuki on yksinasuvalla ~480€/kk.
    Toki laskuja ei tarvitse itse maksaa kunhan ne menevät soskun hyväksymien kulujen piiriin, mutta esimerkiksi kotivakuutus on soskun hyväksymänä alhaisin mahdollinen, eli ei korvaa esimerkiksi tapaturmia tai vaikkapa pesukoneen hajoamista.

    Ja sen lisäksi vielä se, että kun sä kerran joudut toimeentulotuen piiriin, niin sitä ei ole suunniteltu niin että sulla olisi halua tai kykyä päästä siitä suosta pois.

    • J-P

     Lähinnä meinasin sitä, että ymmärrän täysin heitä, jotka antavat periksi, ja heittäytyvät kokonaan toimeentulotuen varaan.

     Tärkein unohtui mainita – toimeentulotuellahan henkilö ei ole enää työtön, ja tilastotkin näyttävät paremmilta!

     • AH

      Kyllä hän on työtön. Toimeentulotuen myöntämisen edellytyksenä on, että sen hakija on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi te-toimistoon. Mikäli hän siis ei ole töissä/eläkkeellä/sairauslomalla tai opiskele.

 20. Juhani Valli

  Jos työelämä on etulinja, niin työttömyys on JSP , joukkosidontapaikka, jossa upseerit käyvät ampumassa pahiten haavoittuneet.

 21. Anssi Keskiväli

  Varmaan joku on jo kirjoittanutkin, mutta täsmennykseksi semmoinen juttu, että se 18h yhden kuukauden aikana ei ole rajoitettu palkkatyöhön. Siihen lasketaan myös työllistämistä edistävät toimenpiteet sekä yrittäjänä tai itsetyöllistettynä toimiminen tai opiskelu.

  Käytännössä tämä päätös siis ajaa ihmisiä myös kuntouttavaan työtoimintaan, johon taas ei pakoteta kuin alimmillaan 3kk jaksoissa.

  Mielenkiintoisia aikoja, etten sanoisi.

  • Maarit L.

   Ja sitten kun olet tuon vajaa parikymmentä tuntia toiminut yrittäjänä tai muutoin työllistänyt itsesi, niin koko työttömyysturvan voikin sinulta lopettaa, koska nyt olet yrittäjä….

   • Anssi Keskiväli

    Tismalleen.

    On kyllä niin paska vitsi että ei tuossa oikeasti tiedä missä kohtaa pitäisi nauraa.

 22. tyätön

  Kannattaa huomioida, että noiden ns. omavastuupäivien ulottaminen työttömän perusturvaan on ilmeisesti ollut palkansaajakeskusjärjestöjen vaatimus. Ei taideta silläkään suunnalla tuntea kovin suurta solidaarisuutta kaikkein heikoimmassa asemassa olevia kohtaan.

  • Saku Timonen

   Se ei ole palkansaajajärjestöjen esitys ja lisäksi niiden mukaan se on kikyn vastainen http://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/aktiivimalli-on-kilpailukykysopimuksen-vastainen-2016-10-06

   • tyätön

    Siteerasin lähinnä linkkaamaasi Verkkouutisten juttua, jonka mukaan perusturvaa saavat piti saada samalle viivalle ansiosidonnaista saavien kanssa nimenomaan palkansaajajärjestöjen toimesta. Aktiivimalli sinällään ei luonnollisesti ole palkansaajajärjestöjen idea.

 23. Pertti I. Ikonen

  Entä jos katkaisee työnhaun 1 vuorokauden pituiseksi ajaksi 3 kuukauden ajanjaksossa, niin menttäisikö ainoastaan vuodessa 4 työttömyyspäivärahaa. Ja jos katkaisisi työnhaun vaikkkapa launtaipäivinä, niin menetys olisi 0 euroa. Eli tuolla tavalla ei täyttyisi 3kk ajan tarkastelujakso 18 tunnin työssäolosta.

 24. Päivi Lammi

  Sanonpahan vaan, että tämä systeemi se vasta yhteiskunnalle kalliiksi tuleekin! Sillä säästöllä, mikä maksamattomista korvauksista kertyy, ei kustanneta kuin pikkuriikkinen murto-osa systeemin aiheuttamista kuluista.Todennäköisin seuraus on, että epätoivoisimmat ryhtyvät epätoivoisiin tekoihin.

 25. Jari Kähkönen

  Matka suomalaisesta empatiakuilusta amerikkalaiseen sotaan köyhiä vastaan on lyhyt. Kyllä ne aina jollain tavalla työttömyyden asianomaisen omaksi syyksi kääntävät, jos eivät lähtökohtaisesti niin viimeistään tilanteen pitkittyessä. Jos ei moisia ”kuiluja” olisikaan, kuinka ikinä päästäisiin hallintomenettelystä, valvonnasta, määräyksistä ja asiakkaan viaksi katsottavista lukuisista erilaisista piilevistä periaatteista vastikkeelliseen sosiaaliturvaan tai from welfare to work -politiikkaan? Kuiluhan avautuu ammottavana alla heti, jos mitenkään katsotaan asianomaisen olevan itse syyllinen tilanteeseen eikä tämä ole edes mitenkään harvinaista. Täkäläisittäin kyse on eräästä ylhäältä käskytetyn yhteiskunnan sivuoireesta.

  Ennakkoluulot ja ihmisviha puhuvat, mutta kiinni ja puheeksi niitä ei vain ole saada tällä kieli- sekä kulttuurialueella. Huvittava paralelli, täällä vallitsee täysin extraterrestiaalinen rehellisyys- sekä luontaisen oikeudenmukaisuuskäsitys ja siellä jokainen on itsenäisyysjulistuksellinen oman onnensa seppä. Naurettava kuin pokkana esitetty ajatus kaikkien saamista samoista mahdollisuuksista tai elämän oikeudenmukaisuuden periaatteesta. Ei kukaan osa-aikatöissä oleva ota työttömyysetuutta, jos ei ole ansiosidonnaisella ja saa sovitellun päivärahan ansiosta kyllin suuria tuloja(tätä en usko itsekään). Kyllä se on kuulkaa niin, että te-palvelut(hahhaaa) ovat silloin turha liikkuva osa, kun tulot eivät arvattavastikaan riitä niin ne täydennetään asumis- ja toimeentulotuilla.

  Sakarin bloggaama työryhmän avaus on siis todellakin arvioitava köyhien vastaiseksi sodaksi, jonka pitkä päämäärä on pakotus etuudelta ”töihin” ja lyhyt päämäärä kuntouttavan työtoiminnan menekinedistys. Niin. Mikäs mahtoikaan lukea hyväksyttävien aktiivisuudenosoitusten joukossa? Ja kun ei aktiivisuuttaan tahdo osoittaa huuhaakoulutuksella minne ei välttämättä edes mahdu ryhmään tai pysty matkustamaan joka sessioon eikä osallistumalla asiakaskadossaan työttömien auttajaksi itsensä keksineen entisen alkoholistihuoltolan/kehitysvammaisten keskuslaitoksen työvalmentajan pelleilyhaastatteluun, niin varmasti joku hätäpäissään varmasti ihan itse pyytää sitä ruman sanan aktivointisuunnitelmaa. Näin siksi, että alityöehtosopimuksellista nälkäpalkkatyön saaristoa ei vielä olemassa.

  Isompaan kuvaan kytkettynä voisi vetää viereen verrokiksi Ylen vouhotusillan tänään, jonka aiheena näyttäisi olevan palkat ja nettiennakkojutun mukaan minimipalkkalaki tulee olemaan eräs sen monista sivuttavista teemoista. Juttu oli kurja, epäinformatiivinen ja veti täysin överiksi ilmeisen tarkoituksensa eli julkistaa samaa ohjelmaa varten tehdyn kyselyn tulokset. Mitä sillä minimipalkkalailla edes oikein tarkoitetaan? Maailmankuvan muokkaamista tuo on. Niin, eiköhän tässä käy kuin Ruotsissa, jossa on jo vuokratyömarkkinat, nuorisotyömarkkinat, FAS -vaiheessa olijat ja sitten medelsvenssonien ”oikeat työt” millä on se LAS-lain suoja(joka on kuin koettaisi Suomessa asunnon vuokrasopimusta purkaa). Työllistämisestä vouhottamisesta se alkaa, korvat tarkkana.

 26. AnjaR

  Blogissa on asiavirhe. Peruspäiväraha on rinnakkainen järjestelmä ansiosidonnaisen kanssa. Molemmissa täyttyy työssäoloehto – ansiosidonnaista saa hän, joka on ollut työttömyyskassan jäsen työssäoloehdon ajan. Molemmissa järjestelmissä pudotaan työmarkkinatuelle 500 päivän kuluttua. Ansiosidonnaista ei siis pudota peruspäivärahalle.

  • Saku Timonen

   Kiitos oikaisusta, korjasin tekstiä tältä osin.

 27. töytön

  Jooh hiljaseks vettää.. TV2 kohta palkkaeroiltamat, mitäköhän siellä alarajaa tarjolla, 1€/tunti ja valtiolta näkkileipäpaketti.

 28. Kari Ahveninen

  Ihan noin mielenkiinnosta: Miksi tämä koskee vain kantasuomalaisia? Äläkä yritä vedota siihen että ethän sinä sellaisesta puhunut, kun kuitenkin puhuit.

  • Saku Timonen

   Se koskee ihan kaikkia Suomen työttömiä, niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajiakin. Äläkä edes yritä tehdä tästä mitään maahanmuuttokysymystä, koska tämä ei sellainen ole.

 29. Jani E

  Työttömyys on tällä hetkellä suomessa varmaan suurin työllistäjä ?

  – Te toimisto
  – Startia
  – kaikki hyvä veli kerhon koulutuspalvelu yritykset n.200 ?

Kommentoi »

Comments are closed