Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Taas löydettiin syylliset

Eilinen A2:n Palkkaerot-ilta näytti olevan hyvin pohjustettu ja täysin harkittu hyökkäys sekä työttömiä että ay-liikettä vastaan. Studioon oli koottu ennalta arvattavien mielipiteiden esittäjiä Jari Sarasvuosta alkaen, mutta suurimman oppositiopuolueen SDP:n edustajat puuttuivat kokonaan. Mukana ei myöskään näkynyt yhtään työtöntä. Suunnilleen ainoana työttömien puolustajana oli Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, jonka puheen Sarasvuo keskeytti jatkuvasti.

Ilta pohjustettiin eilisen uutisoinnilla. Ensin Verkkouutiset kaatoi laskiämpärin työmarkkinajärjestöjen niskaan antamalla ymmärtää, että työttömyysturvan aktiivimallin eli kolmen päivän tukien leikkaamisen ulottaminen myös perusturvaan perustuu kolmikantaisen työryhmän esitykseen. Tarkkaavainen lukija huomaa kuitenkin, että työryhmä ei sitä esitä, vaan hallitus ajaa leikkausta työryhmän erimielisyydestä huolimatta. Lisäksi SAK kertoi, että hallituksen ajama aktiivimalli on vastoin kilpailukykysopimusta.

Helsingin Sanomat julkaisi ällistyttävän uutisen, jonka mukaan avoimia työpaikkoja on peräti puoli miljoonaa. Ilmeisesti luku oli saatu laskemalla yhteen kaikki vuoden aikana avoimiksi ilmoitetut työpaikat. Saman logiikan mukaan myös työttömien määrä pitäisi ilmoittaa laskemalla yhteen joka kuukauden työttömät. Näin saataisiin samalla perusteella yhtä järjetön määrä sekä avoimia työpaikkoja että työttömiä, mutta luvuilla ei olisi mitään kosketuskohtaa todellisuuteen. Tästä Hölmölän matematiikasta voitte lukea lisää Sami Sundellin blogista.

Ja tietenkin uutisoitiin myös yrittäjästä, joka ei millään saa palkattua työvoimaa puhelinmyyntityöhön ja vaatii lääkkeeksi pitäaikaistyöttömien tukien vähentämistä. Ei mahda mitään, mutta näen aina punaista, kun lehtiin ilmestyy suunnilleen koiran virkaa mitättömällä palkalla tarjoava yrittäjä valittamaan työttömien työhaluttomuutta ja tarjoamaan lääkkeeksi keppiä. Jos yritys ei löydä liki puolen miljoonan työttömän joukosta tarpeeksi työntekijöitä, niin sopii kysyä onko vika puolessa miljoonassa työttömässä vai siinä yrityksessä.

A2-illan anti olikin sitten ihan odotettu. Oikeastaan menetin mielenkiintoni jo siinä vaiheessa, kun Jari Sarasvuo piti naurettavana ajatusta, että työllä pitäisi elää. Hänen mukaansa nykyaikaa on, että työtä tehdään mitättömällä palkalla ja elämiseen tarvittavat rahat saadaan yhteiskunnan myöntäminä tukina. Tärkeintä on päästä osalliseksi yhteiskuntaan tekemällä työtä. Nämä sarasvuot eivät koskaan kerro mistä yhteiskunta saa rahaa yritysten työvoiman elättämiseen, jos kukaan ei enää maksa veroja. Samaiset sarasvuot nimittäin pitävät itsensä verottamista ryöväyksenä.

Annan Ylelle sellaisen neuvon, että lopettakaa koko ohjelmaformaatti. Jos haluatte etsiä oikein viisasta miestä, niin näyttäkää vaikka Rauni Mollbergin Aapelin tekstiin pohjautuva elokuva Siunattu hulluus.

Kommentit (62)

 1. Angie

  Kiitos hyvästä blogista. Toi Sarasvuon näkemys siitä, että on naurettava ajatus, että työllä pitäisi elää, on juuri sitä sosialismia rikkaille ja kapitalismia köyhille.

  Yrittäjien riskiä ja palkanmaksuvelvollisuutta siirretään yhteiskunnan kontolle, mutta voitot laitetaan omaan taskuun ja verot suunnitellaan olemattomiin veroparatiisijärjestelyjen avulla…

  • elm

   Olen samaa mieltä ohjelmaformaatin kammottavuudesta.

   Jotta ei piilotettaisi kokonaiskuvaa, niin sanottakoon Sarasvuon kommentti perustuloon oli seuraavanlainen:

   Kysymys Sarasvuolle oli: ”olisiko perustulo sellainen, että se loisi meille työpaikkoja?”

   Sarasvuo: ”No kyllä jos pystytään nostamaan ihmisten perusturvallisuuden ja arvokkuuden kokemusta.Yksi tärkeimpiä syitä minkä takia ihmiset eivät pääse sisään työelämään on se, että he tuntevat itsensä niin huonoksi, siinä on syyllisyyttä ja häpeää ja tää työssäoleva porukka häpäisee niitä ja oikeesti siis syrjii niitä ihan niinkuin suurinpiirtein ihan julkisessa keskustelussa. Perustulo palauttais tällaisen inhimillisen arvokkuuden, luottamuksen elämään (..), ja sen yksi suuri vaikutus on se, että ihmisen sosiaalinen stressi vähenisi sen verran, että he pääsisivät osallistumaan tämän yhteiskunnan rakentamiseen, ja siinä on minusta sen suuri arvo.”

   Keskustelussa oli puhetta, että erilaisia perustulomalleja on jo olemassa, johon Sarasvuo jatkaa: ”meiltä vaan puuttuu semmosta moraalista rohkeutta toteuttaa näitä malleja.”

   Li vastaa: ”joo, olen samaa mieltä. Nyt olen täysin samaa mieltä Jarin kanssa, se oli hienosti perustelu”. (Li jatkaa: ”Luulen, että suurimmat vaikutukset olisi juuri siinä, että tarveharkinta ja byrokratia, ja kontrolli, joka myöskin sisältyy tähän meidän nykyiseen työttömyysturvajärjestelmään, niin se poistuu.. ja on mahdollista tehdä lyhyempää keikkaa jne”.

   Sarasvuo jatkaa: ”ja (työttömien) kyykytys vähenee.”

   Eli vältetään sanojen laittamista toisten suuhun (osa disinformaatiostahan saa voimansa siitä, että väärät ”tiedot” laitetaan liikkeelle ikään kuin jonkun toisen sanomina – ja siihen ihmiset sitten uskovat hamaan tulevaisuuteen asti, jos eivät ole ohjelmaa tms itse katsoneet. Ja väärien tietojen liikkeelläolo saa aikaan vain vahinkoa. Ollaan siis tarkkoja tämän suhteen.).

   Fakta ja suora lainaus on parempi ja vahvempi argumentti kuin oma tulkinta siitä, mitä joku toinen sanoi. Jos ei olla varmoja siitä, mitä joku toinen sanoi, niin kerrotaan suoralla lainauksella (jätetään tulkinta pois).

   Mielipiteitä (jonkun toisen sanotuista asioista) voi ja pitääkin olla, mutta sanojen suuhun laittamiseen ei silti pidä langeta.

   • JoneJ

    Hmm, piti oikeen katsoa ”A2 Palkkaero” iltaa uudestaan, kun tuli tunne et katsoin eri ohjelmaa kuin Saku. Koitin katsoa avoimin mielin ilman ennakkoasennetta kehenkään ihmiseen siellä. Kuunnella mitä ne sanoo. Hyvä huomio elm! Minusta Sarasvuo puhui enimmäkseen asiaa. Muutama muukin kyllä. Uudistaa pitäis systeemi kannustavammaksi työntekoon ja poistaa loukut. Työelämä on isossa murroksessa ja nopeammin pitäis saada muutoksia sovittua, jotta nuoret saadaan töihin. Toivottavasti mahdollisimman monet startupit lähtee kasvuun ja henkilöstöön luotamusta hyvällä johtamisella …
    Jep joo, A2 formaatti on ajoittain huono

  • Juha Ylä-Lahti

   Hyvin sanottu Angie. En osaa sanoa Sarasvuosta mitään, koska en ole hänen edesottamuksistaan kiinnostunut. Mutta yleisesti voi varmaankin sanoa, että kauniit ja rohkeat vaativat itselleen kapitalismin edut sosialismin säännöillä, ja köyhät ja kurjat saavat tyytyä sosialismiin kapitalismin säännöillä, kuten muistaakseni sinä jossakin täällä sanoit.

   Ehkä ei enää voi sanoa, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Kun tulee luettua kaikenlaista, on hätkähdyttävää, miten samankaltaisia piirteitä Suomella ja 2500 vuoden takaisella Ateenalla on. Molemmissa oli aikaansa nähden paljon hyvää: monet saivat osallistua päätöksentekoon, kulttuuri oli korkeatasoista ja tiede ja ajattelu olivat korkeatasoisia. Oli ja on kritisoitavaa: Demokratia ja äänioikeus oli rajoitettu antiikin Ateenassa vain vapaisiin syntyperäisiin miespuolisiin kansalaisiin. Muut asukkaat sekä naiset ja orjat olivat ilman vaikutusvaltaa. Poliitikot pelailivat poliittisia pelejä, ja jo valmiiksi varakkaat arstokraattisuvut hyötyivät päätöksenteosta. Entä Suomi? Kuulostaako tutulta? Työttömät ja maahanmuuttajat ovat saaneet orjan osan. Tosin kyllä antiikinkin aikana erillaisia orjia kohdeltiin monin eri tavoin ja osin hyvinkin. Suomessa orjilla on sentään äänioikeus. Muukalaisten oloa tehdään koko ajan hankalammaksi, vaikka vaaditaan kiitollisuutta ja sitoutumista yhteiskuntaan. He ovat niitä parustuslain ulkopuolella olevia toisarvoisia. Jo ennestään hyvässä asemassa olevat pelaavat tietysti ihan laillisesti massit omaan tai kavereiden taskuun. Orjia kyykytetään ja syyllistetään.

   Valtaa on jollakulla perimmältään vain niin paljon, kuin on ihmisiä jotka antavat itseään vallittavan. Suurin osa suomalaisista ei varmaankaan välitä miten heitä vallitaan, kunhan on oma leipä ja sirkushuvit.

 2. Näin nuoria ja työttömiä kustaan silmään – median (tahattomalla?) avustuksella – Image-blogit

  […] palkattoman työn teettämisestä. Sakari Timonen on kirjoittanut asiasta vuosikausia, ja kirjoitti nytkin. A2-Illasta voisi vielä mainita, että sielläkin toistui sama kuvio: montako työtöntä nuorta […]

 3. Hannu Hietala

  Näinhän se ”rahvaan” aivopesu, mielipiteenmuokkaus ja harhautus toimii ja etenee.
  Siinä kaikki kiteytettynä koskien tuota eilistä A2-iltaa.

 4. Cai Melakoski

  Kiitos terävästä mediakritiikistä jälleen kerran, Saku Timonen!
  Helsingin Sanomien taikatemppua loihtia alle 30 000 työpaikasta puoli miljoonaa analysoi myös Päivi Tyni:
  http://www.vasenkaista.fi/2016/10/helsingin-sanomat-ja-lukijan-vastuu/

 5. Harri Heinonen

  Olen tässä viimeaikoina miettinyt miten sekaisin täytyy olla. Samaan aikaan kohtuu suurella metelillä nostamme tikun nokkaan esimerkiksi sen, että suomalaiset kahviyhtiöt ostavat kahvia yrityksiltä, jotka eivät maksa sellaista palkkaa. jolla tulisi toimeen. Mutta kun toiminta ei koske meitä itseämme, kai sitä saa kritisoida ja samalla ajaa mallia, jossa Suomessakaan ei tarvitsisi tulla työllään toimeen?
  No ajatus on yhtä viisas kuin usko siihen, että markkinatalous ja jatkuva talouskasvu olisivat lopulta hyvä asia. Eivät ole, jatkuva kasvu edellyttää myös jatkuvaa väestönkasvua. Mikä taas on oikea syy kaikkeen pahaan mitä täällä pallolla tapahtuu. Mitä vähemmän väkeä, sitä enemmän mahdollisuuksia ratkoa ongelmia. Lisäksi olemme jo ”hyväksyneet” p**kan laadun tuotteissa normina. Jos vaadittaisiin esim. 10 vuoden takuuta puhelimelle, pesukoneelle 30 vuoden takuuta jne. tuotteista tehtäisiin parempia, ympäristö saastuisi vähemmän ja vauraus voitaisiin helposti jakaa oikeudenmukaisemmin. Mutta kuka sitä nyt kävisi tuollaista epäortodoksista ajatusta ajamaan, hyvänen aika…

 6. Jyri Träskelin

  Mun mielestä on jotenkin käsittämätöntä, että on ajauduttu tilanteeseen, jossa työttömien syyllistäminen tuolla tasolla on yleisesti hyväksyttyä ja perusturvan piirissä olevien kansalaisten (lisä)kyykytykseen kannustetaan ministeritasolta lähtien.

  Olin eilen työni puolesta seuraamassa kunnalisvaalipaneelia, jossa keskustalainen yrittäjäpoliitikko useaan otteeseen totesi osallistavan sosiaaliturvan olevan ehdoton edellytys palvelujen turvaamiselle.
  Hänen mukaansa kun osallistavan sosiaaliturvan mallia hyödyntämällä saataisiin 3. sektorille paljon lisää työntekijöitä (eli työkokeilijoita/kuty-statuksella olevia) ja heidän avullaan pystyttäisiin täydentämään (eli tod. näk. korvaamaan ja siten säästämään) puutteita kuntien palvelutarjonnassa.
  Tehokkaasti hän kuitenkin väisti kysymykseni siitä, mitä tapahtui ajatukselle, jossa työntekijälle maksettaisiin ihan oikeaa palkkaa tehdystä työstä.

  Sitä en vain käsitä, miten tähän tilanteeseen on viimeisen kymmenen vuoden aikana ajauduttu?

  • elm

   ”Sitä en vain käsitä, miten tähän tilanteeseen on viimeisen kymmenen vuoden aikana ajauduttu?”

   Valtaa yritetään käyttää toisen ihmisen yli. Ja se on mielestäni aina väärin.

   • timo harju

    Valta on aina ollut hyvin konkreettista valtaa ihmisiin. Muunlaista valtaa ei ole.

    • elm

     Kiitos kommentista, Timo. Olin aika epätarkka tuossa omassa lauseessani, ajatuksenani on se, että itsemääräämisoikeuden epääminen oikeustoimikelpoisilta ihmisiltä on mielestäni vääränlaista vallankäyttöä. Siis esimerkkinä tämä nykyisenlainen työllisyyspolitiikka, esimerkiksi, jossa työnhakijaa ei kunnioiteta vaan retuutetaan.

     Vallassa ei kai oikein käytettynä ole mitään pahaa tai haittaa (tarkoitan tällä esimerkiksi sellaista valtion tai yrityksen tms. johtamista, jossa kansalaisia kunniotetaan).

     Hullua on, että esimerkiksi Kokoomus ajaa yksilön valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluiden suhteen, mutta ei missään tapauksessa työn vastaanottamisen tai työvoimapalveluiden vastaanottamisen suhteen. Melkoisen irrationaalista logiikkaa, eikö?

 7. Raili

  Ison ryhmän tuominen studioon on turhaa. Paljon paremmin asioita voidaan käsitellä 3-5 henkilön keskustelulla. Nyt ollaan jo menty aiheesta viidenteen kun joku saa puheenvuoron siihen vanhaan aiheeseen. Keskustelusta puuttuu tällöin terä. Osa ihmisistä on vain yleisönä, vaikka heilläkin varmasti olisi sanottavaa. Nämä illat saavat vain adrenaliinitason kohoamaan.

 8. Perusporvari

  Jari Sarasvuo oli pelkästään turhautunut kun keskustelun taso jäi kovinkin matalaksi,kuunteleppas hänen saarnojaan yle puheelta maanantaisin tai areenasta.
  Taivallinen totuus tulee olemaan, ettei pian keskivertokyvykkyydellä ole pienintäkään kysyntää yhteiskunnan pyörittämisessä,olemme muodstumassa pelkäksi rasitteeksi,sekä tuotamme systeemikriisin,pelkällä olemassa olollmme.

  Tarvittaisiin nopeaa paradigman muutosta,tilanteen korjaamiseksi,se saataakin tulla ylättävästä suunnasta.
  Maailma ympärillämme on muuttumassa arvaamattomaksi,pahin arvaamattomuus meidän kannaltamme on kenties tuleva Yhdysvaltain rouva presidentti, hänen esikuntansa näet suunittelee kyberhyökkäystä venäjälle,sattumoisin juuri mamme kautta, kulkee venäjän pää valokaapelilinja,siksi meillä on suuri kunnia altistaa itsemme vastahyökkäykselle.

  Paradigma, jonka aikakauteen olemme siirtymässä on epävarmuuden,pelon aikakausi,olisi korkea aika aivan yksilötasolla luoda selviytymis strategia,ilman yhteiskunnan tukiverkkoja,koska niitä ei sähkön ja lämmön kadotessa enää ole.

  Varautuminen ja hajautetun yhteiskunnan rakenteiden vahvistaminen olisi omiaan vahvistamaan nyt syrjäytetyiksi työnnettyjen elämän mielekyytttä,elämä ilman armopaloja on mielekäämpää,kuin leipäjonoissa itsensä häpäisy.

  • liisa hirvonen

   Kiinnostaisi tietää, kuka tuon paradigan muutoksen tarvitsee? Kuka tarvitsee pelon aikautta? Ketä tai keitä pelko ja epävarmuus yhteiskunnassa palvelee?

   Paradigma liittyy tieteeseen, tieteen tekoon ja tieteellistä toimintaa ohjaaviin ajatusrakennelmiin. Se tarkoittaa yleisesti hyväksyttyä tietoteoriaa tai teoreettista viitekehystä jonka kautta asioita tarkastellaan. Esität, että tarvitaan paradigman muutosta, mutta jätät kertomatta että mitä tieteenalaa tarkoitat ja minkälaista muutosta kaipaat.

   Aika moni on jo yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolella. Työttömistäkin noin 100.000 on työllistämispalveluiden tavoittamattomissa, työmarkkinoiden ulkopuolella. Sosiaaliturvaverkko on jo nyt reikäinen. Eikö sitä pitäisi paikata ja vahvistaa sosiaaliturvaa ja sosiaalista pääomaa? Eikö pohjoismainen hyvinvointivaltio ole puolustamisen arvoinen asia?

   • Perusporvari

    Olemme siirtymässä aikaisemmasta yksinapaisesta maailmasta kohden monien totuuksien ja tarinoiden kamppailua, sitä tarkoitan paradigman muutoksella.
    Läntiset demokratiat ovat kaikkialla samassa tilantessa,julkinen valta velkaantuu,elättäesään tarpeetonta väestönosaa samaanaikaan rikkaimmille kehitelään erilaisia muotoja väistellä julkisia vastuitaan.

    Vatapainoksi tälle kehitykaelle luodaan ,,kenties paremmin nyky oloissa menestyvien ns autoritääristen kapitalismi maiden muodostamaa uhkaa, jossta meille Venäjä on merkittävin muodostamaa uhkaa.

    Autoritäärisen kapitalismin perus idea,eli resurssien velvollisuuksien painottaminen kansankokonaisuuden hyväksi, johtajuus periateen avulla,on se suurimman haasteen läntisille demokratioille tuottava elementti.

    Hilary on puolestaan tukijoukkioineen ilmoittanut tekevänsä kyberhyökkäyksen juuri Venäjälle,siihen heillä on varmasti kyvykyyttä,tuon iskun on tapahduttava maamme kautta kulkevien tietoverkkojen kautta tapahtuen,tuolloin saamme varautua tilanteeseen jossa sodanomaisesti ja vastavuoroisesti aletaan tuhota meillekin elintärkeitä toimintoja,tuohon varautuminen olisi viisautta, meille saataa tulla kylmä ja pimeä ja maksuvälineetön talvi, se on vakavin osuus uudeen paradigman mahdollisuutta.

  • elm

   Voisiko tuo paradigman muutos olla vaikkapa solidaarisuustalous? Miksi ei voisi olla?

   http://www.maailma.net/artikkelit/solidaarisuustalous_haastaa_vallitsevan_talousajattelun

   Jokaisen meistä kannattaa omalla kohdallaan ajatella mihin suuntaan me haluamme maailmaa ja yhteiskuntia viedä.

   • liisa hirvonen

    Niin pitäisikin! Solidaarisuustalous, miksipä ei 🙂

 9. Kyösti Rantasalo

  Sipilä kertoi kerran esimerkin työttömien työhaluttomuudesta. Hän oli firmassaan tarjonnut tytötä ansiosidonnaista nauttivalle työttömälle. Tämä oli tylysti torjunut tarjouksen ja snaonut, että voi palata asiaan sitten, kun putoaa peruspäivärahalle. Kaksi kysymystä: 1. Onko tpaus tosi vai keksitty? 2. Millä oikeudella Sipilä tämän yhden tapausken perusteella leimaa kaikki työttömät?

  • Rintsu

   Keksitty. Jos firmassa on työ vailla tekijää, niin siihen pikaisesti palkataan joku ts. firma etsii työntekijää. Mutta ei sitä käydä kenellekään tarjoamassa.
   Tai jos käydään niin henkilöstä tiedetään muutakin kuin että olisi saatavilla.
   Samanlaisella mediatempullahan hän tarjosi asuntoaan turvapaikanhakijoiden käyttöön. Aina voi sanoa tarjonneensa vaikka mitään ei ollutkaan tarjolla.

   • Pertti I. Ikonen

    ”Mutta ei sitä käydä kenellekään tarjoamassa.”

    No työtä nykyisin tarjotaan aiemmin yrityksestä poispotkituille. Eli seniori-tason palkkaa saanut potkitaan yrityksestä pois ja myöhemmin tarjotaan samalle henkilölle samaa työtä juniori-tason palkalla.

    • Rintsu

     Tarkoitin lähinnä sitä, että jos joku tarjoaisi minulle töitä tietämättä mitään osaamisestani tai työkyvystäni niin semmoinen on ”kännissä ja läpällä”- heitto. Mutta semmoiset ovat nykyään muodissa.

   • Pirjo

    Ei ole keksitty. Useat yrittäjäkollegat ovat kertoneet samaa. Jos systeemiä voi hyväksikäyttää, se tehdään. Toki molemmin puolin.

 10. Seppo Välimäki

  On hienoa, että tällaisista vaikuttamisen keinoista puhutaan, sillä ko. A2 on käytännön osoitus valveilla olemisen välttämättömyydestä. Näitä oikeistohallituksen kellokkaitahan löytyy nykyään iltapäivälehdistä alkaen. Mitä Yleen tulee, Satosen työryhmä laittoi sen ruotuun uhkailemalla sitä etukäteen leikkauksilla, jopa lakkautuksella. Näin pidettiin huolta, ettei Ylen valkoinen siipi jää talon perinteiseksi koetun punakoneen jalkoihin.

  Pelihän olisi helppo, jos tämänkaltainen propaganda olisi meidän oma kotikutoinen ilmiömme. Esimerkiksi OECD, jota pidetään hajuttomana ja mauttomana kaiken talousviisauden alkuna majailee pankkiirisuku Rotshildin entisessä linnassa ja ajaa TTIP:tä kuin pyytä pyssyyn. Tällaisten tahojen olemassaolo selittää, miksi meillä herranvuonna 2016 on yhä järjestelmä, jossa esim. uuden rahan tekeminen on yksityisten, voittoa tavoittelevien yritysten, siis pankkien hoteissa. Ne korjaavat voitot, mutta niiden tappiot maksaa veronmaksaja.

  Mahtavatko edes koulutusleikkauksemme lopultakaan olla kotikutoinen keksintö, vai sanellaanko nekin ulkoa, jotta tulevaisuudessa Timosen kaltaiset kellokkaat kokisivat sukupuuton, ja meitä olisi helpompi pitää narussa. Koulutettu kansa on vaikea kansa, mutta PERUS SUOMI POIKIA Rotshild rakastaa, sillä he keskittyvät tölvimään toisiaan ja antavat rahan mellastaa rauhassa.

  • Sonofhades

   Suomessa median omistaa käytännössä Herlinin suku yhdessä hyvä veli – kerhossa olevien toimijoiden kanssa.

   Median mainostajat ovat hyvätuloisia ja tilaajat pääasiassa hyvätuloisia, jolloin lukijakunnassa on kontaktipintaa ideologialle, jonka mukaan köyhät ovat syypäitä tilanteeseensa. Mikä toimitus tekisi taloudellisen itsemurhan kirjoittamalla juttuja, joita lukijat eivät halua lukea ja/tai mainostajat nähdä mediassa?

 11. Juha Aaltonen

  Sitä ihmettelen, että jos valtio maksaa osan palkoista, mistä valtio saa niin paljon rahaa? Eikö idea ollut se, että työllä elättää itsensä, ja palkasta riittää osuus veroina valtiollekin? Ei valtiolla myytävääkään loputtomiin riitä…

  • liisa hirvonen

   Työvoimaa voi myös myydä, olemattomaan hintaan. Orjiksi.

 12. Mauri Pulkkinen

  Yle on luopunut sekunneilla mitattavasta demokratiakäsityksestään puheenvuorojen käytön perusteella ja siitä, että keskusteluihin koottaisiin monipuolinen otos erilaista näkemyksistä.

  Mieluimmin keskusteluihin tunnutaan otettavan henkilöitä, jotka ovat saaneet huomiota medioissa joskus narsistisluonteisilla kannanotoilla, jotka poikkeavat ns. valtavirrasta. Sillä ei ole väliä, että samat teesit toistuvat hieman eri sanankääntein kerrasta ja vuodesta toiseen tilanteesta riippumatta. Kukaan ei tohdi kyseenalaistaa sarasvuotten ja lepomäkien ym. ajatusten täytäntöönpanon yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia.

  Jos käytetystä konseptista jotain hyvää voisin todeta, ainakin ihmisten silmät avautuvat näkemään, mitä seuraa, jos näiden lausuntoautomaattien ajatukset päätettäisiin panna toimeen. Jokainen on oman elämäntilanteensa paras asiantuntija ja osaa parhaiten arvioida, miten itselle käy jonkun päätöslinjauksen seurauksena.

 13. Ossi

  Uuninpankkopojalla on kyllä jotain henkilökohtaista hampaankolossa Sarasvuota kohtaan ja menee jopa suoranaiseksi valehteluksi väittämät kuten ”nämä sarasvuot eivät koskaan kerro mistä yhteiskunta saa rahaa yritysten työvoiman elättämiseen, jos kukaan ei enää maksa veroja. Samaiset sarasvuot nimittäin pitävät itsensä verottamista ryöväyksenä.” Sarasvuohan esitti että työpaikkojen kasvu johtaa talouskasvuun, joka näkyy aikanaan myös kohonneina palkkoina ja mielestäni tämä teoria on ihan maalaisjärkeenkäypä. On myös julkisesti sanonut maksavansa veroja mielellään ja niitä veroja myös maksellut aika paljon keskivertotallaaja enemmän. Eli kokeileppa Saku välttää valehtelemista kun suutuspäissäsi näitä juttuja rustailet.

  • Sonofhades

   Työpaikkojen kasvu ei automaattisesti johda talouskasvuun, joka näkyisi kohonneina palkkoina. Ihminen on sen verta ahne olento, että mikäli hän voi maksaa minipalkkaa ja joku muu huolehtii työntekijän toimeentulosta, hän saa pitää loppurahan itsellään, niin ei kukaan vapaaehtoisesti toiselle ala palkkaa korottelemaan. Tästä löydät lisää tietoa tutkimalla miten Saksassa on minipalkan myötä käynyt. Osa porukkaa kun on syrjäytetty tekemään töitä satasien kk-palkalla – ei. Suomesta löytyy vastaavaa kokemusta työkokeilujen, kuntouttavan työtoiminnan ja muiden vastaavien palkattomien töiden teettämisestä – 100 000 henkilötyövuoden edestä joka vuosi. Onko tämä johtanut A) talouskasvuun B) suurempiin palkkoihin?

   Suomen ”lama” / taantuma johtuu yksinkertaisesti ostovoiman katoamisesta. Kun yritykset siirtävät tuotannon ulkomaille, ostovoima maassamme työttömyyden myötä pienenee. Kun teknologia syrjäyttää työntekijöitä kortistoion, ostovoima pienenee. Maalaisjärjellä Sarasvuon kaltaisen henkilön tulee kuluttaa joka päivä (kymmenien) tuhansien eurojen arvosta ruokaa, palveluita ja tuotteita sen kuittaamiseksi, että irtisanotut työntekijät eivät osta MITÄÄN (ylimääräistä). Vaikka söisi joka päivä hanhenmaksapalleroita, se ei kuittaa sadoista / tuhansista tarjousjauhelihapaketeista tulevaa arvonlisäveroa, joka on valtion tulopuolen suurin erä.

  • timo harju

   Sarasvuo on kyllä esittänyt yhtä ja toista julkisen uransa aikana. Hän ajoi mm. yrittäjien veroboikottia (listaamattomien yritysten jakamien osinkotulojen 90 000 euron verovapaus ei hänelle riittänyt). Vuonna 2008 hän toivoi julkisesti lamaa, koska laman kynsissä vahvojen suhteellinen paranee jne. Nyt sitten ollaan tässä ja sisäisen sankarin toive näyttää toteutuneen.

   Rupeaa tosissaan kyrsimään tällainen pöyhkeä ja selvästi pelkkään verbaalisuuteen nojaava kaiken maailman asiantuntemus, joka tuntuu kattavan kaiken mielenterveysongelmista talouteen ja yhteiskuntapolitiikkaan. Puhe-, uskottelu- ja selittelykulttuuri kantaa aikansa, mutta jossain kohtaa hyrrä pysähtyy. Näin täytyy uskoa jotta järkensä säilyttäisi, vaikka se pirun epätodennäköiseltä välillä tuntuukin…

   • Mikko Pihlajaniemi

    Sarasvuota on helppo mollata, koska hänen persoonansa on ehkä keskimääräistä ärsyttävämpi. Mutta joskus kannattaa nöyrtyä omasta oikeassa olemisen pakosta ja kuunnella. Aika paljon kyseinen herra paketoi ymmärrettävään muotoon suuren määrän tutkimustietoa, sitaatteja, kirjoja, yms eri aloilta. Ja pakostakin siitä tarttuu myös mukaan asiantuntemusta eri aloilta. Kyllähän se puhua osaa ja ärsyttää, mutta minä ainakin uskon hänen vilpittömyyteensä.

    • timo harju

     En tunne oikeassa olemisen pakkoa Jari Sarasvuon kohdalla. Sarasvuo on tyypillinen eklektikko, muita valikoiden lainaava l. pappi, kuten Jack Spanners osuvasti kirjoitti. Vilpittömyyden illuusio on sanoman perillemenon metodi ja edellytys, ja usko ei petä kun uskoo, kuten edesmennyt E. Paasilinna osuvasti muotoili.

     • Angie

      Itse muistan aikanaan Sarasvuon valmennettavana ollessani, hänen useaan kertaan sanoneen, että hyvästä työstä maksetaan huonoa palkkaa ja erinomaisesta työstä hyvää palkkaa. Eipä taida tämä nykyään päteä. Suomeen ajetaan voimalla läpi ajatusta, että on jotenkin ok, että ihmiset tekevät työtä ilman palkkaa ja hyödyn työpanoksesta saa yrittäjä.

  • Jacks Spanners

   Sarasvuo puhuu paljon, mutta vain irrallisia ajatuksia sieltä täältä viljellen. Kokonaiskuvaa hän ei tunnu näkevän, koska puhuu yksittäisistä asioista huomaamatta niiden vaikutusta toiseen asiaan. Lisäksi Sarasvuon puheet taloudesta ylipäätään, ovat enemmän saarnamies tyyppistä jargonia, kun tosiasioihin perustuvaa taloustiedettä, tai edes politiikkaa. Sarasvuon kaltaisia televisio pappeja riittää jenkkilöissä, mutta siellä ne sentään pysyy omalla alueellaan.

   Ja se oli myös jännä huomata miten vaikeaa on puhua isoista palkoista itse iso palkkaisten. Kevyesti kyllä lasketellaan sitä, miten pieni palkkainen sitä ja tätä. Ehkä se omatunto siellä jossain kuitenkin on näillä öky palkkalaisilla ja jopa hävettää kertoa muille, miten arvokasta työni on teihin muihin luusereihin nähden. Kyllä minuakin hävettäisi kertoa, että olen 80 tuhannen euron arvoinen per kuukausi, ja tuo meidän työpaikan sihteeri on 40 kertaa arvottomampi palkalla mitaten.

   Ai niin, eihän se raha ole mikään tärkeä asia työtä tehdessä. Kaikki muu on tärkeämpää, mutta vain silloin jos on jo ennestään ilman palkkaakin varaa maksaa elämisensä. Muutoin se on ihan sanan mukaisesti elintärkeä ja tärkein osa työtä. Ne voivat jauhaa tuota skeidaa, että ei se palkka nyt ole niin oleellinen, kellä A, palkka on hyvä pienimmilläänkin, tai B, rahaa elämiseen löytyy muutenkin. Muuten ihan täyttä saissee koko höpötys,

 14. töytön

  Eikös se Vartiainen ollutkaan siellä tuhisemassa :/ Eipä jäänyt kauas tuo heitto 1€/tunti ja valtiolta näkkileipäpaketti.

 15. Jussi Malmi

  Kaikki työ vain ei suju kaikilta – ei puhelinmyyjänkään työ. Siksi nuorena pitää kokeilla yhtä ja toista ja muistaa, että puuhun noustaan tyvestä. Puhelinmyynnin huippuosaaja tienaa varmasti joka tilanteessa pari kertaa kansalaisen keskipalkan. Hyvinä kausina tosi paljon enemmän.

  En myöskään ihan käsitä, miksi kouluttautumisesta pitäisi vielä saada ammattilaisen alintakaan palkkaa. Kouluttaminen on aina pois jonkun ammattilaisen tehokkaasta työajasta. Kaikilla ei edes pinna ja opetustaito riitä vasta-alkajan opettamiseen. Sivusta katsomalla taas oppii hitaasti, jos ollenkaan. Alasta tietysti riippuu, miten paljon pakkaselle henkilön työhön kouluttaminen työnantajan jättää. Ei siivoojankaan työ tavalliselta kotirouvalta ammattilaisen noipeudella suju. Tunteja menee liikaa tai jälki on huonoa ja asiakassuhde vaarassa.

 16. Akateeminen työtön

  Olipa tosiaan taas ”keskustelu”. Ekaksi ne selittivät, että on työttömälle ONNI päästä töihin, jonka palkalla ei pysty elämään. Työn motivaationhan pitää tulla köyhälle ihan jo siitä, että se SAA tehdä töitä vaikka ilmaiseksi. Ja sen perään ne olivat sitä mieltä, että pomoille pitää toki maksaa jättipalkkioita, kun niillähän ei tarvitse olla motivaatiota tehdä mitään kohtuullisella palkalla. Ja jos joku kehtaa edes kysyä täytyykö valtion monopoliyhtiön johtajalle tosiaankin maksaa 80.000 kuukaudessa, vaikka sen firmalla ei edes ole kilpailijoita, niin semmoinen kysymys on asiaton ja pelkkää ”populismia”. Eikä niitä keskustelijoita edes yhtään hävetä…

 17. Sonofhades

  Peter Böckelman – tuo yrittäjä, joka itkee työntekijöiden hankkimisen vaikeutta – komeilee verotilastoissa korkealla, koska nostaa ainoastaan pääomaveroja n. 130 000 euroa (2013) – 160 000 euroa (2008). Ottaen huomioon, ettei hän oikeasti maksa veroja, vaan ainoastaan tilittää osan asiakkailta keräämistään rahoista valtiolle, kieltämättä miehen puheet siitä, että työntekijöille voi maksaa 1320 – 1600 euron (8.5 – 10 e/h) kk-palkkaa työstä ovat lähinnä kettuilua.

  Sama koskee tietysti myös Jari Sarasvuota, joka velkojen maksamisen sijaan järjestää firmansa yrityssaneeraukseen, jotta voi pistää taskuunsa muilta keräämänsä rahat – joista iso osa tulee julkiselta puolelta kun Sarasvuon firmasta on hyvä veli – kerhon kautta tilattu puhujia tilaisuuteen höpöttämään ja tämän on saanut vähentää verotuksessa täydestä hinnasta. Firmalla on ollut konserninsisäisiä velkoja 8.3 miljoonan arvosta (näistä on korot ilmeisesti maksettu – mikä on hyvin suosittu verojen kiertämismenetelmä maassamme).

  Henry Fordin opetus siitä, että työntekijän pitää pystyä ostamaan valmistettuja tuotteita on näemmä täysin unohdettu maassamme. Vuodesta 2008 jatkunut pitkäkestoinen taantuma / lama on täysin seurausta siitä, että tuotanto siirrettiin hinkuvintiaan lisävoittojen toivossa. Loputtomasti ei voi irtisanoa porukkaa ja myydä halvalla maailmalla valmistettua tavaraa entistä kalliimmalla. Kun ostovoima loppuu, jäävät tuotteet myymättä. On kyse sitten muutaman euron tavarasta tai vaikka omistusasunnoista, joista kaupaksi käyvät enää pienet, vuokralle laitettavat asunnot. Silloin jää myös arvonlisäverot saamatta ja ansiotuloverojen osuus jää niin pieneksi, ettei valtiolla riitä rahaa edes yritystukiin (VATT:in mukaan 7.3 miljardia / vuosi).

 18. Lauri Koski

  Studio oli täynnä porukkaa! Miksi? Kuuntelemassa Sarasvuon paasausta?
  Toimittajat vaikuttivat enemmän reality sarjan tähdiltä kuin ammattitaitoisilta ja asiaan perehtyneiltä toimittajilta.
  Sarasvuon ja muutaman muunkin asenteesta tuli mieleen Pentti Haanpään novellin isäntä, joka palkkaa nälkäisen ja rahattoman jätkän piiskaamaan petäjää. Ei ollut tarvetta tai haluakaan työllistää, mutta oli mukava nöyryyttää ahdingossa olevaa ja tuntea olevansa parempi ja mahtavampi. ”Minä olen yrittäjä. Minä maksan veroja ja työllistän”

 19. Helena Jaakkola

  Puhelinmyynnin käyttäminen esimerkkinä työvoimapula-alana ja työnä, jota työtön ei vain viitsi ottaa vastaan, ontuu pahasti. Nykymuotoisesta puhelinmyynnistä ei ole työttömyyslukujen parantajaksi.

  Puhelinmyynti kun ei ole varsinaisesti ole palkkatyötä, yrittämisen muoto varmasti – mutta vaikeuksissa juuri siksi, että puhelinmyyntiryrittäjän tärkein resurssi puhelinmyyjä ei useinkaan pysty tekemään työtä.

  Syynä ovat toimialan vakavat ongelmat työnsuhteen ehdoissa ja työn järjestelyissä, tässä muutama fataali:
  – Peruspalkkaa ei ole. Parhaimmissa se on muutamia satasia kuussa, ja se usein riittääkin pakkoraossa olevalle ja työ otetaan vastaan.
  – Myyntiprovisio maksetaan vasta nettomyynnistä, ts. puhelinmyyjä saa provisionsa vasta kun tilaaja on maksanut tuotteen laskun.
  – Myyntiprovisio maksetaan vasta esim. 15 toteutuneet kaupan jälkeen.
  – Työssä ei ole työvälineitä. Puhelimet ovat prepaid-liittymiä, joista soitto aika loppuu kesken työpäivän/työillan.
  – Soittolistat ovat vanhoja, liian lyhyitä tai numerot eivät toimi. Siksi samoihin numeroihin tarjotaan samaa tuotetta kerta toisensa jälkeen. Tämä ärsyttää ihmisiä ja syventää puhelinmyyntityön halveksuntaa.
  – Koeaikapurkuja (irtisanomisia) tehdään paljon ja säännönmukaisesti, esim. niin että yhtäaikaa aloittaneet kymmenen puhelinmyyjää saa lähteä saman päivän aikana. Hetken kuluttua sama firma hakee uusia puhelinmyyjiä.
  – Syytä koeaika irtisanomiselle ei kerrota. Syynä ei aina voi olla sekään, että myyntityö ei onnistu. Myös hyvin myyneet joutuvat lähtemään.

  Moni on valmis tekemäänkin puhelinmyyntityötä, mutta eihän työtä voi tehdä ellei työsuhteen perusasiat ole edes auttavasti järjestyksessä. Työnantaja antaa työvälineet tehdä työtä, koeaikapurkuihin tulee tolkku ja työntekijä saa vastineeksi tehdyille tunneille tililleen rahaa. Puhelinmyyntityön ehdot ja olot eivät liioin ole ammattiliittojen agendalla, ja siksi ongelmat saavat jatkua.

  • Rintsu

   Edellä mainitun lisäksi tuppaa aina unohtumaan semmoinen pikkuseikka, että jos olen töissä määrättynä aikana, vaikkapa 8-16 niin tuon ajan olen työnantajan käytettävissä ja teen sitä mistä maksetaan. Oli se työ sitten petäjän piiskaamista, puhelimella soittamista tai vaikka tyhjän kaupan kassalla istumista.

 20. Mika Pajari

  Tällä – on naurettava ajatus, että työstä saatavalla palkalla pitäisi elää – ajattelutavalla pohjustetaan tulevaa oikeutusta palkkojen radikaalille pienentämiselle. Uskallan sanoa, että tuskin 50 % lasku riittääkään. Nyt monet kokoaikatyötä tekevät eivät joko ehdi seuraamaan tätä keskustelua tai heitä ei koko ajatus jaksa kiinnostaa yhtään. Lopullinen totuus valkenee heillekin kun ay-liike ei pysty poliitikkojen toimien vuoksi puolustamaan palkankorotuksia tai edes samassa tasossa pysymistä.

 21. töytön

  Ja sipilän porkkanapussi aukesi 😀

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001934573.html

  • Rintsu

   Tuossa pussissa on porkkanat niin vähissä, että kilohinta on infernaalinen.

   Itse asiassa, missä ovat ne porkkanat?

   • töytön

    Sipilän näkymättömät taikaporkkanat, maailman 8. ihme. Kaksi muuta pässiä vierellä ihmetyksestä silmät ymmyrkäisinä.

 22. jore puusa

  Helsingin Sanomat julkaisi ällistyttävän uutisen, jonka mukaan avoimia työpaikkoja on peräti puoli miljoonaa.
  —————-
  Ainakin minulle tulleessa HS:n printtiversiossa painotettiin nimenomaan ETTEI tuo luku pidä paikkkaansa, koska siinä on eritavoin laskumalleilla tuotettuja tuplatöitä.
  Pientä rajaa hei.

  • timo harju

   Jos oli tiedossa, ettei luku pidä paikkaansa, niin miksi herran nimessä se julkaistiin jo jutun otsikossa?

   • Reijo Lehmus

    Nykyään menee tosiaan hakoteille, jos luottaa otsikkoon. Ne ovat raflaavia ja leipätekstissä asia on monesti ihan toinen.

 23. Jyrki

  Itse taisin lopettaa katsomisen siihen kohtaan, kun Sarasvuo mollasi erimieltä olevat hysteerikoiksi. Jos niitä hieman nauratti Sarasvuon mielipiteet, se nauraminen kun on minustakin lähinnä mielipiteen ilmaus. Ei sellainen hyökkäävä päälle puhuminen mitä Sarasvuo itse teki.

  Sama Sarasvuohan haukkui jokunen aika toisessa TV-ohjelmassa sitten vaikeasta sairaudesta kärsivän ”huumehörhöksi” tai joksikin vastaavaksi en muista miksi tarkemmin. Sitten kumminkin kun paljastui miksi kyseinen henkilö käyttää lääkekannabista aivan laillisesti vaikeaan sairauteensa, niin Sarasvuo lähetteli someen jotain mystisiä kommentteja. Ja katosi julkisuudesta, mutta tuli taas ikävä kyllä takaisin.

  Käsitin kyllä myös, että Sarasvuo oli kutsumalla kutsuttu ja hän sitten suuressaan armossaan päätti tulla. En itse olisi pettynyt vaikka olisi jättänyt tulematta. En ymmärrä miksi edes pyydettiin jos asenne on tuo jyräävä asenne, missä erimieltä olevat on ”hysteerikkoja”.

  Muutenkin koko keskustelua tuntui tosiaan leimaavan ylimielisyys työttömiä ja vähempi osaisia kohtaan. Tosiaan sekin jo asian kertoo, että paikalla ei ollut kuin ehkä yksi työttömiä puolustava taho. Muut puhui lähinnä saunailloista ja kaljan juonnista heikompiosaisten syyllistämisen ohella. Siis nämä joilla rahaa tilillä ja tai oikea palkkatyö.

  Vaikka eihän siinä mitään tietty huumori kuuluu mukaan kuvioon naureskelihan ne ”hysteerikotkin” Sarasvuon mielipiteille.

 24. elm

  Perustulo tulee ratkaisemaan monta työllisyyteen liittyvää ongelmaa. Ei kaikkia, mutta osan.

  Toivotaan, että kokeilusta saadaan sellaista uutta tietoa, joka vakuuttaa meidät uskomaan sellaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmisyys ja inhimillisyys palautuvat yhteiskunnan keskiöön.

  Ja toivotaan asiakaslähtöisyyden ymmärtämistä myös työnvälitykseen ja TE-keskuksiin.

  Antti Jokisen puheet merkityksellisyydestä ihmiselämän ytimenä, olivat eilisessä ohjelmassa paikallaan. Se onkin monilta unohtunut.

 25. Jari Kähkönen

  En ole enää vuosiin viitsinyt katsella Päällehuuto- tai Jänkkäysiltoja, koska Suomesta ei löydy niin monta väittelytaitoista kuin tuossa studiossa on istuimia. Onko sillä edes mitään väliä? Joko se väärä mielipide ei pääse kunnolla esiin tai sitten se sivuutetaan, koska on päätetty ettei pidetty siinä kuka puhui tai miten. Ja sehän ei tietenkään ollut tarkoitus vaan kävi niinkuin oikeuden mukaan tuleekin käydä – oikein. Uskoo kuka haluaa. Oli yksinkertaisesti häkellyttävää katsella kuinka silloiselta nimeltään SVT Debatt -ohjelmassa saatiin yhteen 15 minuutin osioon enemmän ja parempaa sisältöä kuin Suomessa kahteen tuntiin yhdestä aiheesta. Kaapelitaloudessa asuessa katselu oli jokaviikkoinen ilo. Mutta toisaalta, ne olivat niitä virallisessa mielipidekorridoorissa asuvia debattöörejä keillä kyse on leipähommasta. ”Oikea kansa” on jokasuhteessa yhtä kunnioittamaton, törkeä ja helposti johdateltavissa oleva niin siellä kuin täälläkin.

  Vaikka siis siellä mielipiteenvaihdannassa sallitaankin toisaalta suurempi kirjo kuin täällä, ei vallankäyttö sinänsä ole sen laadukkaampaa. Työvoimapoliittisesti voidaan esimerkiksi muistella sikäläisen FAS-vammaisuuden(anteeksi kaikki keillä on samanniminen oikea sairaus+heidän läheisensä) syntyä, jonka huomattavasti laadukkaampi tutkiva journalismi selvitti vuosi-toista sitten. Ei olisi kolmannen vaiheen kyykytystä, jos ei olisi tärveltyä ihmiskäsitystä, minkä voimin pakotus ja painostus saatellaan velvoittaviksi lain sanoiksi. Näin siis pitkäaikaistyöttömät, mutta kyllä sama pätee ihan yhtä hyvin myös kaikkeen muuhun sub prime -työehtoisuuteen, joka on tällä vuosituhannella alkanut kukoistaa Ruåttissa. Kavahda siis työnylistystä, jossa merkityksellinen työnsisältö ei turvallisissa oloissa kohtaa asiallista palkkaa. Myös minimipalkasta tulee tokaista takaisin, että ’Mitä sinä oikein sillä minimipalkallasi tarkoitat?’ Muuten ei peri kruununvouti vaan itse Piru!

 26. Pekka Rantamäki

  Voin suoraan sanoa, että Jari Sarasvuon naaman näkeminen vituttaa aina. Hän on tainnut olla mukana lähes kaikissa A2-keskusteluilloissa. Aiheesta riippumatta. Voin lohduttautua ainoastaan sillä, että Simo Rantalainen aikoinaan pieksi hänet nyrkkeilykehässä.

  • virve valoheimo

   Tässä Sarasvuon saarnojen letkautuksia. Ei menisi kauppatieteissä läpi tuollaiset hönkäilyt. Ei missään, paitsi Sarasvuon uskonsotureissa. Maksavissa. Tarkemmin siis maksaneissa.

   ”Asiakaslähtöisyys on saatananpalvonnan pahimpia muotoja, lama on kultainen ja johtajat uskonsotureita. Siinä esimerkkejä Trainers’ Housen toimitusjohtaja Jari Sarasvuo värikkäästä kielenkäytöstä. Taloussanomat kokosi Sarasvuon värikkäimmät letkautukset, joista tuoreimmat kuultiin tänään.”

   http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001651582.html

   • Pekka Rantamäki

    Kiitos tästä <3 Tiesin aina syvällä sisimmässäni, että Sarasvuon sanomisista saisi samanlaisen sutkautusautomaatin kuin Timo Soininkin möläytyksistä…

 27. Jarkko Lakkisto

  Vilpittömyysharhan läpipuskeminen kuulolla oleviin on vaikuttamisen perustaktiikoita. On niin vaikea myöntää että omaa tietoisuutta pyritään manipuloimaan ja ehkä siinä jopa onnistutaan….

 28. Anonymous

  Tänään sitten peruttiin työnhakijoiden haastattelujen ulkoistaminen firmoille. Joku lakia tunteva ilmeisesti on ottanut hallitukseen yhteyttä tai takonut lakikirjalla vastuuministerin kalloon.

  Rahasta ei tunnu tällä hallinnolla olevan pulaa, koska päivän uutinen on ollut Museoviraston tietotekniikkakulujen nelinkertaistuminen. Kaikki. Korostan sanaa kaikki, tietävät jokainen valtion tai kunnan ulkoistaminen tuottaa massiiviset lisäkustannukset. Asia huomattiin jo Senaattikiinteistöjen yhteydessä ja tämä Valtori on menossa samaa tietä. Valtori ei itse tuota palveluja kovinkaan paljon vaan välittää yksityisten firmojen palveluja virastoille ja ministeriölille. Parasta Valtorin kannalta on, että se ottaa kaikesta maksun ja lailla suojatun monopolin turvin se voi myös määrätä maksutason.

  Tässä on tietysti taustalla jo roskakoriin heitettävä ”New Public Management”, joka on jokaisessa sitä soveltavassa kansantaloudessa saanut talouden lähes selvitystilaan. Tavoitteena on pienentää valtion ja kuntien palkollisia ja ostaa tuotanto yksityisiltä. Tavoitteena tehokkuus, mutta yleensä tuloksena on siis, että ei tullut pukua, takkia, housuja eikä edes tuluskukkaroa, vaan viedään tuhkatkin pesästä.

 29. Ossi Saresoja

  ”A2-illan anti olikin sitten ihan odotettu. Oikeastaan menetin mielenkiintoni jo siinä vaiheessa, kun Jari Sarasvuo piti naurettavana ajatusta, että työllä pitäisi elää. Hänen mukaansa nykyaikaa on, että työtä tehdään mitättömällä palkalla ja elämiseen tarvittavat rahat saadaan yhteiskunnan myöntäminä tukina.”

  Miksi on OK elää kokonaan palkalla tai kokonaan tuilla, muttei siltä väliltä?

  • Angie

   Tämä kommenttisi Ossi todistaa, että et ole ymmärtänyt tästä ilmaistyön teettämis-problematiikasta yhtään mitään. Kannattaa lukea Uuninpankkopojan blogeja menneiltä vuosilta, niin saattaisit ymmärtää jotakin.

   Eihan tässä ole kyse siitä, että yhteiskunnan tukia ja työssäkäyntiä ei voisi yhdistää. Tottakai voi.

   Jos työnantaja tarvitsee ihmisen työpanosta vaikka 20 tuntia kuukaudessa ja maksaa siitä tessin mukaisen tuntipalkan, hän palkka siihen työhon ihmisen, joka haluaa näillä ehdoilla ottaa työpaikan vastaan. Tällöin ihminen tekee sen 20 tuntia töitä kuukaudessa. Lisäksi hän saa työmarkkinatukea tai peruspäivärhaa, asumistukea ja mahdollisesti myös toimeentulotukea tai vaikka KANSALAISPALKKAA.

   Tarkoitus ei ole, että työnanatja (yrittäjä) voi teettää tällä työntekijällä 37.4 tuntia kuukaudessa töitä sen 20 tunnin palkalla ja verovaroista maksetaan se yrittäjän maksamatta jättämä palkka. Tai, että pitkäaikaistyötön velvoitetaan tekemään sille yrittäjälle palkatonta työtä.

   Miksi ihmeessä yrittäjien ei mukamas tarvitsisi tässä yhteikunnassa huolehtia velvollisuuksistaan?

   Ilmainen vinkki suomalaisille yrittäjille: lopettakaa se ruikutus ja tehkää parempaa bisnestä. Ja ottakaa mallia vaikka Supecellin yrittäjistä!

   • Ossi Saresoja

    Angie: ”Tämä kommenttisi Ossi todistaa, että et ole ymmärtänyt tästä ilmaistyön teettämis-problematiikasta yhtään mitään. Kannattaa lukea Uuninpankkopojan blogeja menneiltä vuosilta, niin saattaisit ymmärtää jotakin.”

    Minä olen kyllä monia menneitä Sakun kirjoituksia. Niissähän hän on lähinnä kritisoinut työttömien laittamista kuntouttavaan työtoimintaan tukien alentamisen uhalla. Tarkoitukseni ei todellakaan ollut puolustaa kuntouttavan työtoiminnan väärinkäyttöä.

    ”Jos työnantaja tarvitsee ihmisen työpanosta vaikka 20 tuntia kuukaudessa ja maksaa siitä tessin mukaisen tuntipalkan, hän palkka siihen työhon ihmisen, joka haluaa näillä ehdoilla ottaa työpaikan vastaan. Tällöin ihminen tekee sen 20 tuntia töitä kuukaudessa. Lisäksi hän saa työmarkkinatukea tai peruspäivärhaa, asumistukea ja mahdollisesti myös toimeentulotukea tai vaikka KANSALAISPALKKAA.

    Tarkoitus ei ole, että työnanatja (yrittäjä) voi teettää tällä työntekijällä 37.4 tuntia kuukaudessa töitä sen 20 tunnin palkalla ja verovaroista maksetaan se yrittäjän maksamatta jättämä palkka.”

    No, kansalaispalkkaa tai perustuloa ei Suomessa ainakaan vielä ole. Sitä ovatkin jotkut vastustaneet juurikin sillä argumentilla, että täysipäiväisellä työllä pitäisi pystyä elämään eikä silloin pitäisi saada tukia. Juuri tätä argumenttia minä tässä vastustin (enkä siis suinkaan kannattanut kuntouttavaa työtoimintaa).

    Jos työtön työnhakija löytää jostain 37.4 tuntisen työn ja on sen halukas ottamaan vastaan, niin pitääkö siis mielestäsi hänen saamat tuet viedä pois tuon tuntimäärän perusteella riippumatta tuloista (kuten käsittääkseni työttömyysetuudet toimivat)? Sen vuoksi voi suotta jäädä hyödyllistä työtä tekemättä ja koko yhteiskunta on sitten kyöhempi.

    Asumistukea toisaalta ei taida menettää tuntimäärän perusteella (vaikka siihen tukeen liittyy muita ongelmia).

    ”Tai, että pitkäaikaistyötön velvoitetaan tekemään sille yrittäjälle palkatonta työtä.”

    Ja tätähän en siis edelleenkään kannattanut.

 30. Matti Seppälä

  Haluasin kyllä kuulla konkreettisen ehdotuksen, miten työllä voidaan kustantaa eläminen, kun esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat nousseet yli 60%, jopa 70%, 10 vuodessa. Palkkojenko pitäisi nousta samaan tahtiin; kaikilla aloilla? Hyvin nopeilla laskutoimituksilla varmaan jokainen ymmärtää tämän olevan mahdotonta. Johtopäätös: asuntomarkkinat ovat erkaantuneet reaalitaloudesta, joka johtaa elinkustannusten rajuun kasvuun. Suurin ongelma on nimenomaan asumiskustannusten kasvussa, johon ei ainakaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa voida esim. palkkamaltilla vaikuttaa.

  Oltaisiin vaan jatkettu Länsimetron tunnelia Tallinnaan asti, niin jokainen olisi voinut jatkaa elämäänsä normaalisti, ilman sen suurempaa huolta palkan riittävyydestä.

  • töytön

   Samaan aikaan itketään kun ei Helsinkiin löydy työntekijöitä matalapalkka-aloille. Maksat homekämpän vuokran ja muut laskut, elät kraanavedellä, pyhällä hengellä ja ilmeisesti sillä työllä. Eikä taida tuota asuntoakaan noin vain löytyä.

Kommentoi »

Comments are closed