Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Luulisi nolottavan

-Asia tarkentui tässä ja hyvä näin. Nyt tiedetään, mihin näitä resursseja sitten tarvitaan.

Näin selitti työ- ja oikeusministeri Jari Lindström hallituksen päätöstä pitää työttömien haastattelu edelleen viranomaistoimintana.

Hallitus ei siis tiennyt, että viranomaistehtäviä voivat hoitaa vain viranomaiset. Tämän olisi voinut kuka tahansa juristi kertoa heti, mutta onneksi asia nyt selvisi vastuuministerillekin.

Tämä on taas yksi esimerkki hallituksen hapuilusta työttömyyden hoidossa, mutta hapuilun lisäksi eilen annettujen lakiesitysten selitykset paljastuvat suoranaiseksi hölynpölyksi ihan vain hallituksen oman esityksen perusteluja lukemalla.

Ministerin kertoman mukaan paketin tarkoituksena on nopeuttaa työn vastaanottamista ja lyhentää työttömyysjaksoja. Ei ole, vaan tarkoituksena on tarmokkaalta näyttävä joutava puuhastelu ja työttömien kiusaaminen karensseja lisäämällä.

Lain esitöissä ei ole arvioitu mitenkään lakimuutoksen vaikutuksia työttömien toimeentuloon tai elämänlaatuun. Taloudelliset vaikutukset ja vaikutukset työllisyyteen arvioidaan mitättömiksi, mutta säästöjä arvioidaan saatavan jonkin verran:

4.1 Taloudelliset vaikutukset
Esitettyjen muutosten arvioidaan kokonaisuutena vähentävän valtiolle ja muille tahoille aiheutuvia työttömyysturvamenoja ja parantavan työvoiman saatavuutta. Vaikutusten ei kuitenkaan arvioida olevan merkittäviä.

Työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan hyvin vähäisiä ja niitä saadaan siinä tapauksessa, että työpaikkoja jotenkin taianomaisesti syntyy lisää:

Työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan mittaluokaltaan satoja tai enintään muutamia tuhansia henkilötyövuosia. Vaikutukset riippuvat muun muassa siitä, kuinka paljon työttömille työnhakijoille tehdään työtarjouksia. Jos muutokset johtavat esimerkiksi 1 000 henkilön työttömyyden lyhentymiseen vuodella, työttömyysetuusmenot vähenisivät vuosittain noin 12,3 miljoonalla eurolla. Vaikutus riippuu kuitenkin täysin avointen työpaikkojen määrästä, työ- ja elinkeinotoimistojen tekemien työtarjousten määrästä, tarjolla olevista työllistymistä edistävistä palveluista ja työttömien työnhakijoiden käyttäytymisestä.

Kokonaisvaikutukset julkiseen talouteen ovat hallituksen oman arvion mukaan muuten plus miinus nolla, mutta toimeentulotuen tarpeen arvioidaan jonkin verran kasvavan. Tämä johtuu tietenkin karenssien määrän lisääntymisestä.

Jos esitetyt muutokset ohjaavat työttömiä osallistumaan työttömyysturvalaissa tarkoitettuihin työllistymistä edistäviin palveluihin nykyistä laajemmin, kuntien rahoitusvastuu työmarkkinatuesta vähentyy ja valtion kasvaa. Jos esitettyjen muutosten ohjausvaikutus ei toteudu eli muutokset eivät vaikuta työnhakijoiden menettelyyn ja korvauksettomia määräaikoja asetetaan nykyistä enemmän, työnhakijoiden tarve hakea toimeentulotukea voi kasvaa. Vaikutuksen arvioidaan kuitenkin olevan molemmissa tapauksissa vähäinen.

Hallitus siis kertoo jo oman lakiesityksensä perusteluissa, että muutokset eivät hyödytä yhtään ketään, mutta lisäävät jonkin verran toimeentulotuen tarvetta.

Mitenkäs ministeri Lindström sanoikaan? Ai niin. Tarkoitus on auttaa, ei sanktioida. 

Minä sanoisin, että tarkoitus on näyttää siltä, että nyt tehdään jotain, vaikka itsekin tiedetään, että se ei auta ketään. Työttömille kuitenkin onnistutaan tekemään lisää kiusaa.

Luulisi nolottavan.

(Fb-kaverilleni Veli-Matti Hurskaiselle kiitos huomion kiinnittämisestä tiedottamisen ja varsinaisten lakiesitysten perustelujen väliseen ristiriitaan.)

Kommentit (37)

 1. Joni Pelkonen

  Oikeastaanhan tässä on kyse siitä, että hallitus vähentää työttömyyttä työllistämällä muutamia satoja työttömien kuulustelijoita. Epäilen keinon hyödyllisyyttä, mutta onpahan toimistonpöydän takana tärkeänä istuminen edes vähän kivempaa kuin lapiotöissä hikoileminen.

 2. Teuvo Vehkalahti

  Suomen köyhiä kusetetaan, ihmettelen millä meriitillä Lindström on saanut kaksi ministerin salkkua: http://ttvehkalahti.blogspot.fi/2016/09/suomen-koyhia-kusetetaan.html

 3. Merja Nurmi

  Kaikki tämäkin maksaa ja paljon, kaiken entisen köyhien kiusaamisen hinnan päälle. Odotan tosissani sitä taitavaa laskijaa, joka osaa selvittää näiden järjestelmien kustannukset verrattuna siihen, että luotetaan työttömäänkin aikuisena ihmisenä, ja maksetaan hänelle työttömyyskorvausta siltä ajalta kun hänellä ei ole palkkatyötä, ilman mitään pilipalikursseja, päivähoitotoimintaa tai sellaisia haastatteluja, joiden tarkoitus on haastattelu haastattelun vuoksi, niin kuin syy massatyöttömyyteen löytyisi työttömien motivaation puutteesta.

 4. Heli Hämäläinen

  Kun uutta rahaa on noin 85 euroa / työtön, kuinka paljon tästä allokoidaan itse haastatteluun ja kuinka paljon menee matkustuskorvauksiin? Aiotaanko avata uusia toimipisteitä lähipalvelun toteuttamiseen kun valtion sähköistämiskehitys on päinvastoin johtanut palvelujen siirtymiseen suuriin asutuskeskuksiin. Vai onko tarkoitus jättää ns. perspektiivittömissä kylissä asuvat haastattelujen ulkopuolelle?

 5. K Pakarinen

  Köyhien kiusaaminen maksaa aina itsensä takaisin.
  Kyse on siitä, että jopa puhelinmyyntityö, marjojen poimiminen, panttipullojen keräily, tai aivan mikä tahansa taloudellinen toimeliaisuus halutaan tehdä ”miellyttävämmäksi” kuin työttömän statuksella eläminen.
  Tämä on samaa jatkumoa jo satoja vuosia vanhoille käytännöille: köyhille ”ei mitään ilmaiseksi”. Sotienjälkeisenä aikana 70-luvulle asti tehtiin teitä talvipakkasellakin lapioilla ja rautakangilla tai hakattiin kunnalle halkoja metsästä.
  Tätä ennen ruisjauhojen saajien täytyi nöyrtyä melkein mihin tahansa.
  1860-luvun nälkävuosienkin aikaan köyhien oli pakko askarrella edes pärekoreja, puuastioita tai kudonnaisia korvatakseen saamansa akanajauhot. Kotiseutukirjallisuudessa olen törmännyt näihin tapauksiin, joissa käsitöitä joko teetettiin köyhillä heidän kodissaan tai työtuvissa jauhoja vastaan. Työn laatu tuppasi tietysti olemaan sitä luokkaa kuin nälkäkuoleman partaalla olevalla ihmisellä voi olla, joten käsityöt jäivät myymättä ja pitkiksikin ajoiksi varastoon. Moni on varmastikin kuullut myös Pietarin-radan epäinhimillisistä työolosuhteista nälkävuosina.
  Töitä teetettiin silti, koska köyhän laiskuus oli pahempi synti kuin kuolema, ainakin korkean esivallan mielestä.
  Samaan näytetään pyrkivän nyt. Jos köyhälle ei viitsitäkään järjestää työpaikkaa esimerkiksi palkkatukityön muodossa, on satunnainen kiusakin parempi kuin ”paljas laiskuus”, vaikka kustannuksia tulisikin.

 6. Teuvo Vehkalahti

  Näin saadaa työn hintaa alenettu. Teen museossa vanhojen valokuvien digitointia KELA:n 9 euron ylläpitokorvauksella. Edelliskesänä museovirasto rahoitti samaa brojektia 5000 eurolla. : http://ttvehkalahti.blogspot.fi/2016/07/kuntouttava-tyosopimus-puolessa-valissa.html

 7. Angie

  Tämäkin taas todistaa, että hallitus on vaan niin umpisurkea. Hallituspuolueita äänestäneet saisivat hävetä äänestyspäätöstään. Niillä äänillä tää hallitus valtaansa käyttää ja ajaa tätä tuhoisaa politiikkaansa. Tässä ehditään muutamassa vuodessa tuhota edellisten sukupolvien ponnistelut hyvinvointivaltion luomiseksi. Harmi…

  • Esa Kauppila

   Ja se mikä nyt menetetään sitä ei enää koskaan tulla takaisin saamaan. Sillä onhan niin että se minkä minkä ahne ja kylmä rahavalta köyhältä pois saa siitä se ei luovu kuin giljotiinin lavalla jos silloinkaan.

 8. Antero Pönni

  Työvoimatoimistot olivat aikanaan melkein joka kunnassa. Isommissa kaupungeissa jopa useitakin toimistoja. Kun ne lakkautettiin ja siirryttiin TE- toimistoihin ainostaan muutamille paikkakunnille lääneissä, niin henkilökunta väheni radikaalisti. Nyt on melkein mahdoton päästä TE- toimistoon kasvotusten keskustelemaan neuvojan kanssa. Kaikki toimii sähköisesti tai paperilla. Silloin on ”hyvä” tehdä mielivaltaisia päätöksiä karenssiin joutumisesta, kun pieni paperilappu sattuu puuttumaan hakemuksesta. Tai hakemuksesta puuttuu rasti jostain kohtaa.
  Ainakin 1990 luvulla työttömään otettiin yhteyttä epäselvässä tapauksessa, ennen karensin lätkäisemistä.
  Ruotsin vastaavaan laitokseen verrattuna Suomessa on murto osa henkilökuntaa TE -keskuksissa. Millään ei ole aikaa keskittyä kokonaisvaltaisesti yhden työttömän hakemukseen mitä se vaatisi. Silloin lätkäistään karenssi, tai pyydetään lisäselvityksiä, joiden takia työttömyyspäivärahan saanti voi mennä jopa 3-4 kuukauden päähän!
  1990 luvulla oli lottovoitto jos onnistui saamaan työpaikan työvoimatoimiston kautta. Sama se on nytkin TE- toimiston kautta, paitsi että TE- toimistojen ja henkilökunnan vähyyden vuoksi se työpaikan saanti on lienee mahdotonta.
  Täysin muiden kanavien kautta työtön saa sen työpaikan, jos on saadakseen, niin 1990 luvulla kuin nytkin.. Ainoastaan turhan harva onnistuu työllistymään nykyään, kun on joutunut työttömäksi.

 9. seppo mahkonen

  Jokohan Orpokin huomaa, että liike-elämään saa syytää rahaa vaikka kuinkapaljon ilman vaikutusta. Lindström on persujen parhaimmisto ja silti pölvästi. Poutiainenkin olisi ollut parempi. Ikävä asia on vain todeta, että typeryys virus leviää kansaankin. Ihmiset luulevat olevansa oman onnensa seppiä. Vilkaisu maihin missä ei ole riittävän ay-liikettä, näyttää kuka siitä onnesta nauttii. Ennenkuin peli menee ihan hulluksi olis aika katsoa kenen perse kestää merivettä.

 10. Hellu

  No nythän kaikki työttömät voivat hakea sitä kuulustelijan virkaa, niitähän tulee auki varmaan jo lähiviikkoina ympäri Suomen! Yllättävää muuten, että rekrytointi ei ainakaan TE-toimiston sivuilla ole vieläkään käynnissä vai menevätkö virat ”tiskin alta” paperimies Lindströmin työttömille paperimieskavereille?

  • Jyrki

   Itse väittäisin, että menee TE-toimiston tiskin alta varmasti ja paljonkin töitä. Toisaalta myös ymmärrettävästä syystä. Itsekin sai joskus kerran määräaikaisen työpaikan näin. Koska työnantaja halusi itse hallita tilannetta sen suhteen paljon saa työnhakijoita. Eikä tule mitään satoja hakijoita ryntäystä. Joista pitäisi voida osata haravoida pakkohakijat, jotka hakee karenssin välttämisen takia, vaikka tietävät, että heistä ei ole siihen työhön tai yksinkertaisesti ei kiinnosta. Ja tämän takia työnantaja hoiti itse yhteydenotot työkkäristä saatuihin yhteystietoihin. Työnantaja ei ollut pyytänyt kuin joku 10 työtöntä haastatteluun itse olin yksi onnekas sillä kertaa.

   Työpaikka ei koskaan julkaistu julkisesti eikä, kaikki halukkaat ja pakotetut voineet paikkaa hakea. Ja tuskin oli eka kerta eikä varmasti viimeinen.

   Ja mikä tässä on sitten ongelma? No se, että olet esimerkiksi sitten vaikka kuntouttavassa työssä. Niin et takuuvarmasti enää kuulu tiskin alta työtä saaviin edes vahingossa. Koska kuntouttavassa työssä olet vain sen mahdollisuuden varassa, että löydät julkisesti julkaistuista työpaikoista jotain sopivaa.

   Ja vaikka oikeasti haluisit julkisesti näkyvissä olevan paikan, voi olla että sinut haravoidaan vaikka 200 hakijasta pois kättelyssä, koska työnantaja ei voi tietää haetko paikkaa oikeasti ja suorittaa varmasti osittain täysin summittaisen karsimisen melkein tikkaa heittämällä. Tilannetta ei siis paranna mitenkään pakkohaut, pakkohaastattelut jne.

 11. Tapio Laasonen

  Miksiköhän nyt nolottais, kun ei tähänkään asti tehty kädetön hapuilu ole nolottanut? Taitaa se nolousgeeni puuttua nykyiseltä ministerikatraalta.
  En muista koskaan nähneeni hallitusta joka näin usein tulee väärästä puusta takaisin alas. Kyllä ne tullee tästäkin kelosta. Ja kun tulevat, eivät tokaise ”Hupsis, väärä puu,” vaan selittelevät sitä saavutuksena. Taas.

 12. Mark Andersson

  Ei niitä nolota enää mikään.

 13. Martti Orre

  Jälleen kuvittelisi, että tässäkin voitaisiin hyödyntää sitä peruskoulun matematiikan oppimäärää. Jos tämäkin 17 miljoonaa käytettäisiin esim. palkkatukeen, saisi 1000 henkilöä sillä noin 1400 € kuukausittaisen palkkatuen. Luulisi tuollaisella kannustimella pääsevän hieman helpommin töihin kuin TE-keskuksessa järjestetävän kuukausittaisen kahvittelu- ja vittuluhetken voimin.

  Näin ihan vaan huomiona, mikäli tosiasiassa olisi tarkoitus järjestää töitä ihmisille.

 14. Petri

  Vaimolle kävi kesällä niin, että työkkäristä keksivät ehdottaa haettavaksi jotain johtajan paikkaa, kun oli soveltuva koulutus. Ei hän sitten siihen viitsinyt edes hakea kun vaadittiin yli 5 vuoden työkokemusta alalta, eikä itsellä ollut päivääkään soveltuvaa työkokemusta, eikä tarvittavaa kompetenssia. Karenssinhan ne siitä pätkäsi. Ilmeisesti joku yksityinen konsulttifirma, joka sai bonuksen tempustaan kun lehdessäkin kerrottiin täällä Kuopiossa saadun hyviä tuloksia työttömien vähentämisestä yksityise firman avulla. En tosin ole varma, että oliko tämä tyyppi sieltä ulkoistetusta firmasta vai työkkärin omaa väkeä.

  • Joni Pelkonen

   Kaikkia osoitettuja paikkoja täytyy hakea, mutta hakemuksen laadusta ei ole puhuttu mitään. Eiväthän kaikki ole taitavia kirjoittajia. Niinpä kahden rivin työhakemus, jonka ensimmäisessä lauseessa mainitaan että haku johtuu työkkärin työhönosoituksesta hoitanee asian kuten pitääkin.

 15. Jyrki

  Eli nyt siis on paikallaan korostaa, että on tehty suuri määrä täysin turhaa ja kallista työtä, josta ei ole yhtään mitään hyötyä yhdelläkään työttömälle. Ollaan valmisteltu lakeja ja asetuksia. Ja varmaan moni yksityinen työttömien kuulusteluja itselle hamuamassa ollut firma on myös varmasti nähnyt turhaa vaivaa ja aikaa polttanut rahojaan.

  Ja kaikki tämä turha työ vain sen takia, että aivan yksinkertaiset alkeet tuollaisten ideoiden toteuttamisessa on jätetty heti ”Hei nyt me touhutaan katsokaa nyt hei!” asenteen takia tekemättä eduskunnassa.

  Onhan varmaan joku toki harmaa virkamies/nainen saattanut jotain jupissa, että ei onnistu koska… Mutta sehän ei ”Hei me touhutaan katsokaa nyt hei!” hallituksen vauhtia haitannut. Koska kaikki touhu millä tähdätään työttömän pahoinvoinnin lisääntymiseen ja rankaisemiseen on aina tärkeää ja kansan suosiossa. Siitä hyvästä voi olla että vielä patsaitakin pystytetään näille touhuujille.

  Tähänkin turhaan touhuumisen mennyt raha olisi voitu muuttaa palkkatuloiksi työttömille, muuntamalla 9e/pvä orjatöitä kaupungeissa ja kunnissa aidoksi palkkatyöksi ilman mitään ihme venkulointia ja himmelöintiä työttömien valvontaan. Kuten nyt pyritään tekemään.

  Miksei näin tehdä?

 16. tuomas

  On ne veijareita. Melkein minä taannoin lankesin tuohon ansaan. Sain aikoinaan potkut eräästä firmasta ja poltin lopuksi päreeni toimitusjohtajalle. Eli en saa enkä haluakaan astua sen firman tontille. Eräänä päivänä työkkäri antoi haettavaksi juuri siihen firmaan. Keskustelin asiasta työvoima neuvojan kanssa. Ja tulin siihen tulokseen että työpaikkaa on pakko hakea kun niin on määrätty. Hakemus vain sisään. Ja homma olo selvä. Karenssille en joutunut.

  • Joni Pelkonen

   Sain kerran samanlaisen osoituksen atk-alan firmaan. Soitin äijälle ja kysyin onko töitä. Vastaus oli, että kolmen kuukauden päästä. Eli siellä oli jälleen potkittu joku työllistetty/harjoittelija pihalle ja odottivat että asian riitauttamisesta johtuva kolmen kuukauden työllistämiseste kuluu loppuun. Kerroin että soittelen sitten kolmen kuukauden kuluttua. Eipä ole jälestä mitään kuulunut.

   Melkoista touhua työkkäriltä, että osoittavat väkeä firmaan aivan välittömästi sen jälkeen kun sieltä on edellinen työllistetty potkittu pihalle. Mahtoiko olla joku byrokraattinen erhe, paperit erottamisen riitauttamisesta eivät olleet tulleet työhönosoittajan tietoon tai jotain.

 17. työtöntyötön

  Ja sitten on vielä pääministerinä ihminen jonka mielestä prosentti on prosentti tuloista kuin tuloista. Voi miettiä onko oikeasti prosentti samanarvoinen jos sen vähentää 1500euron kuluista ja 4000 euron. Veikkaisin että vähentäminen kirpaisee pahemmin ensimmäistä. En löytänyt tätä vertausta netistä mutta paikallislehdessä se oli jonkin aikaa sitten.

  Noista työhönosoituksista sen verran että itse laitan kyllä hakemuksen niin lääkärin, insinöörin kuin rekkakuskin työhönosoitukseen jos sellaisia sattuu tulemaan. Pätevyyksiähän minulla ei ole mihinkään noista mutta se ei kyllä ole minun ongelma.

  Onpa tullut työhönosoitus palkkatukityöhönkin vaikka pari kuukautta aikaisemmin olin kysellyt tähän mahdollisuutta ja se oli evätty. Kävin kyllä haastattelussa ja paikan olisinkin saanut mutta pakkohan se oli sitten sanoa että en usko minulla olevan oikeutta palkkatukeen ja työhönottajan siinä soitellessa työkkäriin tämä myös sieltä evättiin. Näin täälläpäin. Kukahan tästäkin hyötyi?

 18. Erkki Kelloniemi

  Hallitus rakentaa työttömien kiusaamisjärjetelmää jolla todellakaan ei ole työttömän auttamistarkoitusta. Eriarvoisuutta tässä tuotetaan.
  Lindströmin esitykset saattavat kuulemma törmätä vielä eduskunnassa perustuslakiin. Se kun lähtee kansalaisten yhdenvertaisuuperiaateesta. Sitten kun vielä ILOn kanssa tehyytyi sopimukset…

 19. Paula

  Haluaisin tässä kohtaa nostaa myös esille sen, että Kelan työmäärä on jo valmiiksi lisääntymässä toimeentuloasioiden siirryttyä heidän käsiteltäväkseen. Kelassa on jo nyt pahimmillaan useiden kuukausien mittaiset päivärahahakemusten käsittelyajat silloin, kun hakemuksessa on jotain ”muutoksia” – kuten esimerkiksi osa-aikatyö. Nyt jokaista työnhakijaa vaaditaan tekemään osa-aikatyötä, joka aiheuttaa sen, että sovitellun päivärahan maksamista joutuu sitten odottelemaan todennäköisesti aivan kohtuuttoman kauan. Varmemmin ja kivuttomammin tulee saamaan rahansa, kun ottaa suosista 5 %:n alennuksen kuin odottelee monta kuukautta päivärahahakemuksensa käsittelyä.

  Eli jos hallitus aikoo viedä läpi myös tämän työssäolovelvoitteen työttömyysetuuden tason säilymiseksi, niin silloin myös Kelaan (ja työttömyyskassoihin) on saatava lisäresurssia/yksinkertaisempi systeemi päivärahahakemusten käsittelyyn. (Nythän sen 300 €/kk saa toki tienata ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuteen, mutta ensin käsittelijät tarkistavat, että koska tunnit on tehty ja onhan sitä palkkaa varmasti tullut alle 300 €.)

 20. T

  Kyllä säästöjäkin varmasti tällä systeemillä saadaan itsemurhien ja sairauskuolemien muodossa. Ja tilastotkin sillä hienosti kaunistuu, kun porukkaa lyödään roskakursseille entistä tiuhempaan. Kieltäytyminen kun ei ole vaihtoehto, jos enää haluaa selvitä näillä tuilla edes jotenkin hengissä. Siis JOS haluaa. Kuinka moni enää kohta haluaa?

 21. Leena Kymäläinen

  On se hienoa, että meillä on työ- ja oikeusministeri, joka ei ymmärrä lakia saati työllistämistä.

 22. Rintsu

  Tuo arvioitu 12 miljoonan säästö vaatii tänään julkaistun uutisen mukaan 37 miljoonan lisärahan TE- toimistoihin.
  Eli homma on jo lähtökuopissaan 25 miljoonaa pakkasella.

  Mutta mitäpä köyhien kyykyttäminen ei saisi maksaa.

  • töytön

   Jooh eikä tuo 37 lisämiljoonaakaan riitä mihinkää. Varmaan tosi moni saa sitä ”apua” elämäänsä kuulusteluissa. Kulkeekohan syrjäkylillä ihan oma kuulustelubussi torpasta torppaan, vai pitäneekö matkustella kaupunkiin kuultavaksi, kuka maksaa?

  • Jyrki

   Niin, kansalle halutaan tarjota sirkushuveja, kun ei muuta osata joissa esiintyjinä tällä kertaa työttömät perustuslaki yms. Sopimukset mitä suomikin sitoutunut noudattamaan ovat vaan ikäviä rajoitteita tällä hetkellä, mutta varmaan vain toistaiseksi. Ja sama se hallitukselle/eduskunnalle ja muille päättäjille mitä tämä kaikki maksaa rahassa tai inhimillisinä kärsimyksinä. Mitäpä se heitä riipasee he ovat tirehtöörejä tässä sirkuksessa ja saavat nauttia yleisön hurraa huudoista täysin rinnoin nyt on heidän hetkensä parrasvaloissa.

   Eikä tästä muuten varmaan ole paljoa aikaa, kun eläinten käyttöä rajoitettiin tai kiellettiin kokonaan oikeissa sirkuksissa. Kuten norsut ja muut suuret eläimet, joille ei voitu tarjota hyvää elämää ahtaissa kuljetushäkeissä ja jatkuvasti liikkeellä olevassa sirkuksessa. Mikä täysin oikein. Jopa sirkuksissa itsekin herättiin ymmärtämään, että moinen ei ole hyvä juttu ollenkaan ja tuhoaa sirkuksen maineenkin.

   Mutta työttömiä tämä ei koskekaan tässä sirkusnäytöksessä nimeltään työttömän aktivointi, kuulustelut, 3h työmatkat, 18h työn tekemisomavastuut, karenssit, tiukennukset jne. Tai 9e/pvä kuntouttavatyö tai työkokeilu tai koulutuksen kautta palkkatyöhön kiinni toki esim 12kk orjatyön kautta ensin ja kaikki ei pääse sittenkään sekin on työttömien oma vika.

   Pääsylipun tämän sirkuksen näytöksiin maksaa lopulta muuten ne, jotka vielä toistaiseksi saa oikeaa palkkaa työstään siis toistaiseksi. Onhan sanottu jo, että työstä saatavalla palkalla eläminen on mennyttä aikaa sekin. Toivottavasti siis nauttivat esityksestä kun vielä voivat. Joku päivä tajuavat, että se on loppu eikä estraadilla enää raikaa tirehtöörien innostuneet huudot heillekään siitä mitä temppuja yleisölle seuraavaksi luvassa työttömien esittäminä. Kun hurraava yleisö päätyy itsekin tulevaisuudessa esittämään temppuja.

   Minulla on vain yksi kysymys, miksi työttömyys ongelmaan ei kysytä ratkaisuvaihtoehtoja itse työttömiltä laittamalla päättäjät kiertämään nyt jo käynnissä olevia orjatyö virityksiä kuten kuntouttavatyö, työkokeilu jne? Eikös näissä toimenpiteissä olevat ole asian ehdottomia asiantuntijoita? Tällöin voisi ”sirkusteltta” muuttua oikeasti tehtaaksi josta saa palkan jokainen jolla elää.

  • AMK

   No insinööri ei osaa lasku taitoa,veronmaksajat häviävät on hyvää voittoa hyville veljille sitähän tää on ollut koko sipilätsin ajan,ei ajattele (näkee varmaan untakin) kuinka firmoilla menee hyvin kun saavat ilmaisia työntekijöitä turha se on niitä ajatella ketkä jalkoihin jäävät kunhan vain itsellä ja heille joille lupasi:”palkkaa ei enää tarvi maksaa työntekijöille minä hoidan homman olenhan herrapääministeri”Vaikka joskus olikin sitä mieltä ettei kannata ilmaistyöntekijöitä ai jaa tais olla vaalilupaus ja niinkuin tiedetään mieli ja halut eivät ole huomenna samanlaiset.Se mitä sirkus tulee toimimaan ja maksamaan hän on varmaan yllättynyt ettei perin ällistynyt,ei pystynytkään hyville veljille saamaan rahakasta veronmaksajien maksamaa bisnestä,niinkuin saivat aikaan turvanpaikanhakioista.Ja muistakaa vielä palkkaa saavat te maksatta tämänki älynvälähdyksen mitä herrat ajattelevat
   ajattelivat saavansa 12miljoonaa säästöö mutta 37 miljoonaa menöö kankkulan kaivoon.siinä meillä päättäjät

 23. J-P

  > ”Työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan mittaluokaltaan satoja tai enintään muutamia tuhansia henkilötyövuosia.”

  Onkohan tuohon muistettu laskea mukaan ne henkilöt, jotka työvoimatoimistoihin pitää palkata suorittamaan näitä kuulusteluja 😛

 24. Jaana Peltola

  Täällä hämmästellään Merten takana hölmöilevää Trumppia ja meillä on täällä kokonainen ”trumpetti”.

 25. Antero Pönni

  Käsittääkseni TE- keskukset toimivat virkamiehen vastuulla.
  Tuli tuossa mieleen reilu vuosi sitten, eli viime vuoden puolella oleva uutinen. Hyrynsalmen, Puolangan ja Paltamon kuntien alueella toimiva työttömien työvoimayhdistys voitti tarjouskilpailun TE- toimiston palvelujen järjestämisestä.
  Työvoimayhdistyksen tarjous oli 50000 euroa edellisempi, kuin TE- keskuksen antama tarjous samoista palveluista.
  Nyt Työvoimayhdistys hoitaa 11 työntekijän voimin näiden kolmen kunnan 500 työttömän palvelut. Mitä TE- keskus aikaisemmin hoiti.
  Työvoimayhdistystä ei sentään pystymetsästä tähän otettu. Heillä oli kiistattomat näytöt osaamisestaan aikaisemmilta vuosilta.. Mistä kunnanjohtajat antoivat kiitosta.
  Aloin vain miettimään, toimivatko nämä 11 työntekijää virkavastuulla? Ilmeisesti ei siinä muuta mahdollisuutta ole, mikäli ymmärsin Sakun tekstin oikein?

  • Satu

   Eikö tuolla Kainuussa ole kyse kunnan työvoimapalvelujen (työkokeilu/kuntouttavan työtoiminnan paikat ja neuvonnan tarjoaminen) eikä Te-toimiston tehtävien tekemisestä? Moni kunta hankkii näitä palveluja yhdistyksistä ja säätiöiltä.

 26. Erkki Hämäläinen

  Tässäkinhavaitaan ettei hallituksella, sen enempää kuin työnantajillakaan ole kokonaiskuva mitenkään selkeä. Hallitustasolla tärkeää on saada jotakin näennäisesti tehtyä ja työnantajat valittavat etteivät löydä sopivia työntekijöitä työtehtäviin, joita heillä olisi, mutta joista ei ilmoiteta missään. Pitäisikö työnantajalle, jolla olisi työtä tarjolla, mutta joka ei siitä ilmoita missään, ei lehtien työpaikkailmoituksissa eikä TE-keskusten, tai mitä nyt nimeltään tällähetkellä ovatkaan, sivuilla, määrittää jokin yhtä kipeästi sattuva karenssi esim yritystukien maksussa kuin nyt työttömälle määritetään. On irvokasta kuunnella kun valitetaan työntekijöiden huonosta saatavuudesta kun ei ilmoiteta tarpeesta vaan luotetaan ruohonjuuritason tiedottamiseen. Lähes jokaiseen tehtävään on ammattitaitoista ja osaavaa väkeä saatavilla. Mutta kun se pitäisi saada ilmaiseksi.

 27. AMK

  Ajatella täytyy mitä herra tästä hyötyy???mikä heillä on uskontokannassa (ei pitäisi ottaa uskontoa asiaan mutta näin se vain on minun mielestäni on) mikä päättäjän uskonto on ja nimittäin suuren päättäjän onhan siellä uskontoja hyrymykke mutta antakoo se oikeuden tehdä pahaa eri uskontokunnan ihmisille?heillä lait esim.samanarvoisia eivät kohtaa tavallista evlutteraista.Ja muuten ihmisiä ei ole ainakaan vielä jaettu lailla eriarvoisiin mutta laissa sitä ei sanota ai niin onkin koska työttämät eivät ole ihmisiä heitä pitää kutsua työtävieroksivaksi luusereiksi rikkaruohoiksi ymmmmm,eikähän siitäkin jo saa aikaiseksi syytteen osaa kansasta syytetään mille he eivät voi mitään he ovat työttömiä,mutta herrojen mielestä he voivat tehdä töitä ilmatteeksi että herrat rikastuvat,heidän mielestään
  työttömät pärjäävät (kunhan herrat saavat)kunhan …niin mitä..täytyy sanoa aika kaukana on ja jumalau….kaukana onkin ministerien päämäärät ja mitä tekee ns.kansanedustajat ihan oikein ovat he tosiaan kansanedustajina vai sätkynukkeja herra älykääpiöille???Mut kukaan ei eikä mitään tee työttömiä syyllistetään…Ihan oikeesti herrat pelaa omia pelinsä ja työttömät ja köyhät tappelee toimeentulosta ruuasta.Koska hallitus määrää eutanasian työttömille???Kovaa juttuu mutta tää on mun näkemys.

  pärjäväät ihan hyvin noin.450 eken toimeentulolla kunhan heroille riittää rahaa

 28. AMK

  Ihan tosi mua oikein ällöttää tämä herrojen” hyväntekeväisyys”;auttaa työttömiä(lind…vai mikä nimi onkaan) mitähän oikeesti halutaan kansanedustajille ja ministereille palkkkionkorotusta,(hehän eivät ole mukanaa suomi nousee kampansa)he yrittävät päätöksiä mitkä sotivat jopa perustuslakia… koskahan kansa nousee…ai niin vielä koska jotkut vielä saavat palkkaa…kuinkahan kauan ennenkuin sinun työsi tulee tekemään tämä ns.luuseri mutta palkaksi saa 560 ekee.kohta se voit olla itse,sitähän ne yrittämällä yrittävät,herrat rikastuu ja köyhiä köydytetään entisestään.Näihän suomi nousee uuteen kukoiskteen kunhan työttömistä tehdään orjia että herrat saavat nauttia yltäkylläisyydestä.Totuushan on tämä kukaan ei mitkään tahot halua tietää eikä tunnustaa sitä että et ole omaa syystä työtön.koko ajan vain jankutetaan joka paikassa tekemätöntä työtä on mutta kukaan ei halua maksaa palkkaa koska herrat ovat päättäneet (ministerii)ettei palkkaa tarvitse maksaa veronmaksajat sen maksavat.Koskahan tämäkin .tulee julki.ehkä tai ei olisi pitänyt ajatusmaailma tuoda julki.Monet veronmaksat ajattekevat mahtavat homma mutta mutta taitaa tullakalliimaksi…onkohan palkkaa saavat ymmärtäneet toki työttömyyskorvausta saavatkin sen maksavatmutta kummasti ….hööhöö taitaa ola kyykyttäjät asiallaettä saavat ilmaistyöntekijöitä…

  maksaa

Kommentoi »

Comments are closed