Kenen ehdoilla?

– Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.

Näin mietti Pohjantähden Akseli Koskela ennen sisällissotaa. Hänelle “ne” edustivat lähinnä pappilan herrasväkeä, mutta yleisemmin myös muita säätyläisiä ja niitä, joilla oli valta päättää asioista. Nämä päättäjät hän rinnasti ruokittaviin, pestäviin ja puettaviin ruotivaivaisiin, jotka irvistelevät ja sylkevät elättäjänsä silmille.

Nykyajan säätyläisten eli rahan äänellä puhuvien isäntien mielestä Suomen kansantalous ei mitenkään voi enää kestää työehtosopimusten yleissitovuutta eikä edes sitä, että työstä olisi saatava elämiseen riittävää palkkaa. Kansanedustaja ja liikemies Eero Lehti on laskenut ”ihan omassa päässään”, että  kustannukset yleissitovuudesta lähentelevät 10 miljardia euroa vuodessa. Tähän lukuun hän on päätynyt ottamalla työttömyyden suoriksi kustannuksiksi neljä miljardia ja arvioimalla loput menetetyn työpanoksen ja työttömyyden sosiaalisten ongelmien aiheuttamiksi kustannuksiksi.

Niinhän se menee kuten Akseli Koskela sanoi. Teki niiden mieli mitä hyvänsä, niin se on kansan etu, maan etu, meidän yhteiskuntamme. Yleissitova työehtosopimus nähdään oikeistossa pelottavana mörkönä, joka estää markkinoiden toimintaa ja rajoittaa sopimusvapautta. Kaikkein suurin mörkö ovat tietenkin työmarkkinajärjestöt, jotka näitä yleissitovia sopimuksia neuvottelevat.

Patruunat haluavat palata sellaiseen Suomeen, jossa ei tunneta yleissitovuutta eikä välttämättä edes työehtosopimuksia. Jokainen työntekijä neuvotelkoon itse itselleen työnantajan kanssa tasavertaisena osapuolena sellaisen sopimuksen kuin pystyy. Ääneen ei sanota, että niistä sopimuksista tulisi samanlaisia kuin Pohjantähdessä kerrottu torpparin sopimus: Aina on tultava töihin kun käsketään, tai torpasta pois.

Heidän Suomensa eli pankkitilinsä ei kestä pyhä- ja yötyölisiä, vanhempainvapaita, kesä- ja talvilomia, eläkkeitä, julkista terveydenhuoltoa, ilmaista koulutusta eikä mitään muitakaan vasemmiston ja ay-liikkeen saavutuksia. Se ei kestä edes sellaisen palkan maksamista, jolla tulisi toimeen. Heidän Suomessaan pitäisi vallita sellainen sosialismi, jossa palkanmaksu on sosialisoitu yhteiskunnalle, mutta työn tulos kuuluu omistajalle.

Yhteiskunnan säännöille nämä Suomen omistajat viittaavat itse kintaalla, kuten vaikkapa samainen Eero Lehti viittaa kintaalla rakennuslainsäädännölle. Turhaa sääntelyä, joutavaa byrokratiaa, joka ei saa häiritä Suomen omistajien liiketoimintaa ja elämää.

Samaan aikaan nykyajan Akseli Koskela miettii, että ellei kaikille voida maksaa elämiseen riittävää palkkaa tehdystä työstä, niin miten voidaan maksaa korkeita osinkoja keinottelusta? Miten on voidaan sallia osinkotulojen piilottaminen verottajalta veroparatiiseihin? Miten voidaan jopa valtion omistamissa yhtiöissä maksaa kymmenien tuhansien kuukausipalkkoja johtajille ja samaan aikaan irtisanoa suorittavan työn tekijöitä?

Jatkuva työmarkkinajärjestöjä ja yleissitovuutta vastaan suunnattu ryöpytys on nyt sitä luokkaa, että ennustan yleissitovuudesta luovuttavan muutaman vuoden sisällä. Myöskään mitään minimipalkkalainsäädäntöä ei tulla toteuttamaan ainakaan tällä hallituskaudella. Siinäpä sitten itse kukin voi miettiä kenen Suomi tämä on ja kenen ehdoilla täällä eletään.

good-old-days

 

 

Kommentit (54)
 1. Pentti Untinen
  22.10.2016, 07:29

  Saku on täsmälleen oikeassa, Suomen porvaristo haluaa palata torppariaikaan, ay-liike ei saa enää ajaa työläisten etuja ja Lex Kallio nurin.

 2. Markus Harmaala
  22.10.2016, 07:57

  Jos suomalaisen johtajan ainoa keino saada liiketoiminta kannattavaksi on leikata palkkoja, ei ole hänellä rahkeita pelata markkinatalouden maailmassa. En käsitä miksi Suomessa tuetaan niin paljon kannattamatonta teollisuutta, vain siksi ettei johtajilla ole minkäännäköistä kykyä uudistaa toimintaa markkinoiden vaatimalla tavalla. Ameriikoissa naurettaisiin esimerkiksi Talvivaaran tekohengityksille. Mutta toisaalta tässä vain rahamiehet keräävät muilta takaisin heidän epäonnistuneen liiketoiminnan kulut. Se että näin annetaan tapahtua, naurattaa ympäri maailman.

  1. Anja Lahtinen
   22.10.2016, 08:56

   Täyttä asiaa.

  2. Miikka Sivonen
   22.10.2016, 11:22

   Olen Markus enimäkseen samaa mieltä, mutta Amerikkaa ei pidä mennä ihannoimaan. Siellä ollaan läpikorruptoituneen poliittisen järjestelmän ansiosta oikein mestareita vuotamaan verorahaa yritysmaailmaan ja vielä sellaisille tahoille jotka eivät minkäänlaista jelppiä tarvitsisi. Oligarkit siirtää vaurautta keskiluokasta ja köyhiltä rikkaiden taskuun ja molemmat puolueet ja media on pikku ”sijoituksilla” ostettu jo.

   Meidän oikeistohallitus naurettavalta nimeltään ”keskusta” unelmoi samasta systeemistä, joten varovainen kannattaa olla jenkkivaikutteiden kanssa.

Kommentointi suljettu.