Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ja taas mentiin…

Nousua jopa 521 % – ulkomaalaisten tekemät seksirikokset kovassa kasvussa.

Erityisesti ovat lisääntyneet ulkomaalaisten epäillyt seksuaaliset ahdistelut. 

Viime vuoden tammi–syyskuussa ulkomaalaisten tekemiä seksuaalisia ahdisteluja kirjattiin 19. Tämän vuoden tammi–syyskuussa ulkomaalaisia on epäilty jo 118 seksuaalisesta ahdistelusta. Kasvua on siis noin 521 prosenttia.

Näin revitteli Helsingin Uutiset ja mylläkkä sosiaalisessa mediassa on hyvällä alulla. Ihan saman teki MTV. Näin kivuttomasti tiedotusvälineet tunkeutuivat roskajulkaisu MV:n tontille ja kertoivat puolittaista ja analysoimatta jätettyä poliisin tilastoon perustuvaa tietoa. Sitä tilastoa vain ei joko viitsitty tai osattu lukea ja avata myös lukijoille. Kyse on tästä poliisin tilastosta, jossa kerrotaan poliisille tulleet rikosepäilyt.

Lueskelkaa nyt ensin itse tuota tilastoa niin katsotaan sitten tuota varsinaiseksi uutiseksi nostettua huikeaa prosentuaalista kasvua, joka on jo sytyttänyt rasistista raivoa somessa. Siis tätä:

poltil

Numerot ovat hurjat, mutta jäi kertomatta, että seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin vasta syksyllä 2014. Kun kansalaisten tietoisuus uudesta ja tarpeellisesta rikosnimikkeestä kasvaa, niin rikosilmoitukset lisääntyvät. Jäi kertomatta, että ulkomaalaisten osuus ahdistelun asianomistajina eli uhreina on kasvanut vielä enemmän eli peräti 750 %. Jäi kertomatta, että kyse on poliisille ilmoitetuista rikoksista, ei suinkaan tuomioistuimissa käsitellyistä ja tuomituista. Jäi kertomatta se jokaiselle prosenttilaskua osaavalle itsestään selvä asia, että kasvu yhdeksästätoista tapauksesta sataankahdeksaantoista oikeasti on prosentteina 521.

Helsingin Uutiset muisti sentään kertoa, että suomalaisten tekemät seksuaaliset ahdistelut lisääntyivät 59 %, mutta MTV kertoi vain sen, että ulkomaalaisten tekemät raiskaukset lisääntyivät samaiset 59 %.

Mutta hällä väliä, saatinhan taas kohua aikaan ja MV:kin lukijoineen suhtautunee yhden illan ajan suopeasti vihaamaansa valtamediaan. Sopivasti valikoitu tieto sopii tiettyjen kansalaipiirien ajatusmaailmaan ja sitä kai tällä uutisoinnilla haettiinkin.

Nyt kun on kauhisteltu porukalla ulkomaalaisten suurta osuutta epäillyistä rikoksista, niin katsotaanpa kaikkien ilmoitetuista rikoksista epäiltyjen kansalaisuutta rikostyyppien mukaan. Ainakin henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten kokonaismäärä on laskussa ja suomalaisten osuus on ylivoimaisesti suurin.

jari-lipsanen-1

Ihan sama juttu omaisuusrikosten osalta.

jari-lipsanen-2

Ja ihan sama seksuaalirikosissa.

jari-lipsanen-3

Tämä ei ole mitään suvakkimädätystä, vaan matematiikkaa. Se on vain se vanha totuus, että kun yhteen lisätään yksi, niin kasvu on sata prosenttia. Vuoden 2012 piikki selittynee lakimuutoksilla, joilla seksuaalirikoksista tuomittavia rangaistuksia kovennettiin.

Käyrät on laatinut Jari Lipsanen ja hän julkaisi ne juuri äsken Facebookin Rasmus-ryhmässä.

Nyt moni taas sanoo, että minä yritän vähätellä ja selittää parhain päin. En vähättele, sillä jokainen rikos pitää tutkia ja tuomia. En selittele parhain päin, vaan teen edes pikkuisen sitä, mikä median olisi pitänyt tehdä, jotta se ei olisi vajonnut MV:n tasolle.

***

Kommentonti vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (25)

 1. Seppo Laitinen

  Hyvä Saku, valaiseva selvitys/ASIAN SELKEYTYS

 2. Angie

  Iso kiitos Uuninpankkopojalle tästä!

 3. Pekka Rantamäki

  Loppujen lopuksi ainoa tieto, jolla todella on merkitystä on, että rikokset ovat hienoisessa laskussa. Toivottavasti trendi jatkuu!

 4. Joni Pelkonen

  Jos tämmöisiä uutisoivat mediat oikeasti olisivat kiinnostuneita ahdistelurikoksista muutenkin kuin keinona väsätä räväköitä lööppejä, niiden toimittajat kysyisivät miksi ahdisteluilmoituksia on kirjattu yhtäkkiä näin paljon enemmän. Syynä lienee vastaanottokeskuksissa harjoitettu nollatoleranssi kaikenlaisille rikoksille, mikä onkin aivan oikein mutta tuottaa aikamoisia määriä kirjaamisia poliisin rekistereihin.

  Eli toisin sanoen: jos vaikkapa lähikapassa otettaisiin nollatoleranssi sikamaiseen käytökseen, kyseisen paikan sijoitus ahdisteluilmoitustilastoissa kohoaisi raketin lailla. Mikä olisi jälleen aivan oikein.

  Haluaisinpa tietää miksi seksuaalirikoksista kovin kiinnostuneet ”maahanmuuttokriitikot” eivät ole lainkaan kiinnostuneita omassa lähiympäristössään tapahtuvista ahdistelutapauksista.

 5. erkki

  Sähköparranajokoneeet aiheuttavat rintasyöpää.
  Käyrän muoto ainakin on sama

 6. Veijo

  Mikäli peruskouluissa ahdistelusta tehtäisiin aina rikosilmoitus, niin voisi tulla melko kiire poliisille.

  Tutkimuksen mukaan joka viides 9-luokkalainen tyttö on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Pojista joka kymmenes on vastaavasti joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

  Vuonna 2002 on syntynyt reilu 50000 lasta ja jos puolet on tyttöjä, niin 5000 (+2500 poikiin kohdistunutta) ahdistelutapausta. Mikäli tapaukset kaikki kirjattaisiin ylös, kuten vastaanottokeskuksissa, lopputulos olisi seksuaalirikosten monisataprosenttinen kasvu.

 7. Juha Sinkko

  Noista tilastoista ei oikeastaan voi vetää minkään sortin johtopäätöstä. Tuon rikosnimikkeen lukuja tuossa oli käyttettävissä vuodelta 2015 ja 2016. Olen yhdessä työtehtävässäni tehnyt vähän vastaavanlaisia tilastoja, ja aina kun lähdetään ”liikkeelle” eli aletaan tilastoimaan jotain asiaa, niin alussa tuo tilasto elää hyvin voimakkaasti ja yleensä tekee melkoisen piikin heti alkuun.

 8. Ja taas mentiin… | Suomi Tykkää

  […] Nousua jopa 521 % – ulkomaalaisten tekemät seksirikokset kovassa kasvussa. Erityisesti ovat lisääntyneet ulkomaalaisten epäillyt seksuaaliset ahdistelut. Viime vuoden tammi–syyskuussa ulkoma… …read more […]

 9. Ossi Luotonen

  Totta, että on haettu sensaatio-hakuisella uutisoinnilla selkeästi vähän lisää näkyvyyttä. Mutta kun noita käyriä selailin niin yllätti kyllä se että vaikka vuonna 2014 ulkomaalaisten osuus väestöstä oli 4%, oli kyseisen ryhmän osuus seksuaalirikoksista vähän alle 20%. Siltä kantilta katsottuna se saattaa olla vähän huolestuttavaa, joskaan sen ei tarvitsisi aiheuttaa hysteriaa.

 10. Harri Heinonen

  Suomalaisten tekemät seksuaaliset ahdistelut lisääntyivät 59 %, mutta kuinka monta näistä oli kantasuomalaisia ja kuinka monta kansalaisuuden saaneita? Lukumäärien vertailussa ei ole mitään järkeä, koska määrällisesti suurin joukko tekee aina myös määrällisesti eniten rikoksia ja Suomessa on luonnollisesti eniten suomalaisia. Tämän takia on järkevämpää verrata suhdelukuja, kuten esimerkiksi kuinka monta rikosta 1000 henkilön otannalla mikäkin ryhmä tekee. Jos verrataan lukumääriä, niin sitten pitää ottaa mukaan kaikki maailman ihmiset ja katsoa syntyperän mukaan, että missä maassa syntyneet tekevät eniten mitäkin rikoksia.

 11. Suvi Hartenberg

  Ymmärrän virheellisen uutisoinnin ja asioiden revittelyn pahuuden.
  Pidän todella tästä blogista, mutta toisaalta haluaisin myös joskus lukea täältä maltillisen ja faktoihin perustuvan puheenvuoron asiaan liittyen. En sellaista, jossa haastetaan persuhullujen näkemyksiä, enkä sellaista, jossa haastetaan MV-lehteä. Haluaisin nähdä objektiivista pohdintaa, jossa tulilinjalla eivät aina ole nämä rasistit, vaan vallitsevat ideologiset ristiriidat konservatiivisen islamin ja länsimaisen oikeus- ja tasa-arvokäsityksen välillä.

  • Mirjam Koivula

   Timosella on oikeus omassa blogissaan kirjoittaa asioista, jotka itse kokee tärkeiksi.

   Toisekseen konservatiivisella islamilla ei ole näytetty olevan mitään tekemistä Suomessa tapahtuvien seksuaalirikosten kanssa, se että joku seksuaalirikollinen on myös muslimi ei tarkoita automaattisesti sitä, että tämä tekisi rikoksia koska on muslimi. Lisäksi se, että joku on ulkomaalainen ei tee tästä muslimia. Se on hyvä pitää mielessä.
   Konservatiivinen islam ei ylipäätäänsä ole Suomessa ongelma, koska meillä ei ole ainuttakaan konservatiivista muslimia missään päättävässä virassa, tai vaikutusvaltaisen / laajalevikkisen media-alustan johdossa. (Sen sijaan meillä ON rasisteja ja äärioikeistolaisia henkilöitä jopa kansanedustajina, sekä avoimesti rasisteja ja äärioikeistolaisia media-alustoja.)
   Meillä ei myöskään edes ole sellaista yhtenäistä poliittisesti tai yhteiskunnallisesti motivoitunutta islamistista tai konservatiivista islamilaista ryhmittymää, joka vaatisi polarisoivan keskustelun minkäänlaisen islamilaisen ideologian ja suomalaislänsimaalaisen ideologian ristiriidoista suomalaisessa yhteiskunnassa.
   Nämä seikat eivät tietenkään kiellä sitä tosiasiaa, että aina tulee keskustella kotoutumisen haasteista ja kehittämisestä palvelemaan yksilöä ja yhteiskuntaa, sekä vähemmistöjen kohtelusta, sopeutumisesta ja yhteiskuntaan osallistumisesta. Keskustelusta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos se harhautuu repostelemaan rasistisilla, kuvitelluilla tai kolonialistisilla kauhuskenaarioilla.

   lp;ejl: fakta on se, että muslimit on ihan tavallisia ihmisiä ja yksilöitä, ja oman rasismin ja ksenofobian peittely ”objektiivisella keskustelulla” ei hyödytä yhtään ketään.

   • Angie

    Mahtava kommentti Mirja!

   • Kati Härkönen

    Täyttä asiaa Mirja. Oikeusministeriön julkaiseman Haaste-lehden numero 2/2016 kannattaa lukea jos haluaa lukea raiskausrikollisuudesta, tilastoinnista ja ehkäisevistä hankkeista lisää asiaa.

 12. Matti Käki

  Myös YLE kertoi juuri samasta asiasta käyttäen sanaa ”ampaisi”, mikä merkitsee erittäin suurta lisäystä (seksuaalirikoksissa). Lisäksi YLE:n uutiset kertoivat erityisesti ulkomaalaisten tekemien seksuaalirikosten lisääntyneen. Joten YLE pitää lisätä noiden kahden lähteen perään. Seksuaalirikosten merkitystä ei saa aliarvioida, koska Suomen lainsäädännön mukaan ihmisen seksuaalinen koskemattomuus on ehdoton.

  • Mirjam Koivula

   Ruumiillinen koskemattomuus on ehdoton, kyllä. Olisi kuitenkin aivan sika kivaa, jos ihmiset olisivat huolissaan seksuaalirikosten olemassaolosta yleensä, eivätkä vain silloin kun tekijänä on ruskeaihoinen ihminen.
   Minun traumani ei ole sitä varten, että rasistit saisivat polttoainetta vihalleen.

   • Rintsu

    Mirjami kirjoittaa hyvin ja asiaa.

    Pari lisäystä.
    Tilastoja voidaan käyttää ja väärinkäyttää. Voidakseen käyttää niitä pitää tietää miten ja mihin tarkoitukseen tilasto on laadittu.
    Jos Märkäjärvellä asuu Ville Vikkelä joka tehtailee parikymmentä nettipetosta päivässä ja Keijo Koskenkorva jolla on toistasataa rattikäryä, niin tilastoista voi äkkinäinen päätellä, että Märkäjärveläiset eivät muuta tee kuin ajavat kännissä ja tehtailevat nettipetoksia vaikka kyseessä on vain kaksi yksilöä.

    Tilastot kertovat, että 2015 raportoitiin 1016 raiskausta ja yritystä joista ulkomaalaisten osuus oli 27% eli 286 tapausta. Siis ulkomaalaisten, ei pelkästään turvapaikanhakijoiden. Tekijöiden määrää tilasto ei kerro. Mutta rikoksen luonteen huomioiden on oletettavissa, että yksi ahkera kerää nimiinsä helposti kymmenen tapausta ennen kiinnijäämistään?
    Oikeuslaitos käsittelee vuodessa puoli miljoonaa tapausta joten 286 tapausta ei ole oikeuslaitokselle määrällisesti kummoinenkaan murhe.

    Mutta jos tuo 286 tapausta pilkotaan osiin niin montako esim. turvapaikanhakijaa on tekijänä? En tiedä. Moniko voidaan vaikkapa karkottaa? En tiedä sitäkään. Yksilötasolla jokainen tapaus on tietysti liikaa, mutta muutaman kymmenen mahdollinen karkotus ja turvapaikan epääminen ei ole kovinkaan raflaava lehtiotsikko. Enemmän klikkauksia saa jos voi otsikoida, että jokin rikollisuus on noussut 750%

    Sitten asiasta seuraa se, että kovaa huutavat rustaavat mamuvastaishenkisen kansalaisaloitteen jonka kuoro kilvan ryntää allekirjoittamaan osoittaakseen mamuvastaisuuttaan. Vaikka aloitteen sisältö on semmoinen, että toteutuessaan se hankaloittaisi karkotusten toimeenpanoa huomattavasti. Mutta sen ei ole väliä koska tarkoitus on vain olla mamuvastainen oli asiassa järkeä tai ei.

    Väkivaltarikoksista tuomittavat rangaistukset sitten ovat kokonaan toisen keskustelun paikka. Niissä tuomioistuimet ikäänkuin tuntuvat ”säästelevän” rangaistusasteikon yläpäätä vielä törkeämpien tapausten varalta. Toisin kuin esim. huumerikoksissa joissa maksimituomio heilahtaa taskuun mahtuvalla määrällä eikä tuomiossa ole päivääkään korotusvaraa sellaiselle joka tuo samaa kamaa valtamerikontillisen.

 13. Luotettavuudesta ja lähdekritiikistä… | Sekalaista höpinää

  […] P.S. Uuninpankopoika kirjoittaa samasta asiasta hiukan eri suunnasta eli kuinka tilastoja voidaan uutisoida tarkoitushakuisesti: Ja taas mentiin… […]

 14. Oksa

  Nii…. Eli seksuaalirikokset ei ole lisääntyneet maahanmuuton ohella? Niinkö?
  Olisi oikesti valaisevaa, jos joku viittisi olla tekemättä asiasta poliittista.
  Vaan käsittelisi asiat asiana. Eli rikokset suhteutettuna siihen, mistä on kotoisin.
  Olis aika selvää, vai?

  • Oksa

   Nii… ja tietysti suhteutettuna henkilö määrään….

 15. jore puusa

  ”vaan teen edes pikkuisen sitä, mikä median olisi pitänyt tehdä, jotta se ei olisi vajonnut MV:n tasolle”.
  —————-
  Minkä median? ”Koiramme -Våra Hundar” lehden vain Turun Tienoon vai Kansa Uutisten vai…..Radio Kauhajoen ???
  Suomessa on satoja lehtiä ja radiokanavia….. Tuo ylläoleva lause kuullostaa silmiini ihan MV kamalta. Media sitä – media tätä. Kun sitten katsoo tarkemmin, niin MTV sitä ja Helsingin Uutiset tätä.
  Kaksi lehteä monesta sadasta erillaisesta tiedonvälityskanavasta, sekö on MEDIA?????

 16. Jari

  Oksa voinee katsoa ihan itse tilastoa ja huomata, että rikosten määrä on VÄHENTYNYT sitten 2012, en ymmärrä miksi hän kysyy, ovatko ne vähentyneet ?
  Valhe, emävalhe ja tilasto. näinhän tätä koulussa aina naurettiin.
  Tilasto näyttää juuri siltä ja kertoo siitä, mitä tilastoija haluaa kertoa.

 17. Juho

  Henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset. Tuli mieleen eräs keskustelu ampumalla tehdyistä rikoksista ja siinä eräs puhuja ties 2/3 USA:ssa ampuma-aseella tehdyistä murhista olevan itsemurhia. En tiedä mitään tämän paikkansa pitävyydestä, mutta luetaanko Suomessa ampumalla tehdyt itsemurhat rikoksiksi ja lasketaanko ne tähän tilastoon

 18. Arto Kuoppala

  Joillekin näyttää olevan vaikeaa tajuta termi, suhteellinen osuus. Nuo Sakun kolme kuvaajaa eivät kerro mitään (henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset, omaisuusrikokset, seksuaalirikokset), kun ei kerrota kansallisuuksia kokonaissummaa. Tulee varmaan yllätyksenä, että päälle viisi miljoonaa suomen kansalaista tekee enemmän rikoksia kuin 200000 ulkomaalaista?

  Ja pitää muistaa, että valtaosa näistä 200000 ovat virosta, ruotsista, venäjältä ja kiinasta. Raiskaustilastot täyttyvät irakilaisista, somaleista, afkaaneista jne.

  Vielä esimerkkinä tänä vuonna Oulussa 37% raiskausepäilyistä on ulkomaaisten tekemiä. Se on aika kova luku, kun miettii, että Oulun alueella ulkomaalaisia on vain muutama prosentti!

 19. Oksa

  Nii… mukavaa kirjottelua…. Mut oikeesti, jos tänne otetaan sotaa pakoon lähteneitä pääasiassa miehiä, niin mitäs sitten tehdään kun suomelle sattuu pahapaikka ja venäjä ”ottaa” suomineidon taas takasin. Kuinka monen turvapaikan hakijan pitää esimerkiksi vannoo sotilas vala? Eli toisin sanoen heidän pitäisi ehdottomasti taistella omassa maassaan. Kukaan meistä kirjottajista ei olis tässä jos meidän isät ja vaarit olis aikoinaan tehny saman, eli kumiveneellä ruotsiin. Suomessa oli silloin sentään jotain järkee, kun lähetettiin lapset turvaan sinne.

Kommentoi »

Comments are closed