Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vatuloinnin mestarit

SDP ei tule perumaan yhtään tämän hallituksen leikkausta.

Näin julisti ulkoministeri Timo Soini vielä viime sunnuntaina. Tänään on toinen ääni kellossa, kun hallitus päätti perua rintamalisiin kohdistuvat indeksileikkaukset. Syynä tämänkertaiseen perumiseen on epäilemättä pääoppositiopuolue SDP:stä tullut voimakas kritiikki ja sen myötä havahtunut kansa. Vaikka kyse ei suurista summista olekaan, niin olisihan satavuotiaalta Suomelta ollut harvinaisen törkeä temppu leikata juuri sotaveteraanien tukia.

Onhan Soini sikäli oikeassa, että ei SDP perunut hallituksen päättämää leikkausta. Hallitus teki sen ihan itse tultuaan järkiinsä. Kuten joku sosiaalisessa mediassa jo sanoi, niin tämä hallitus tekee hyviä päätöksiä vain silloin, kun se peruu jo tekemiään huonoja päätöksiä.

Perumisten lista onkin pitkä ja siitä Helsingin Sanomat julkaisi viime perjantaina hyvän koosteen. Kuten lehti kertoo, niin hallituksen toimintaa on näyttänyt usein vaivaavan juridiikan, valtionhallinnon ja työmarkkinoiden vajavainen tuntemus sekä hätiköinti. Tämän takia korjaus on usein vaikuttanut järkevämmältä kuin alkuperäinen päätös.

Juuri perusjuridiikan tuntemus on hallituksen toiminnassa ollut silmiinpistävää. Hallitus ei tunne perustuslakia ja sen lainsäädännölle asettamia rajoja. Tämän ja perustuslakivaliokunnan ilmeisen hutiloinnin takia on onnistuttu murtamaan perustuslain takaama yhdenvertaisuus lain edessä sekä päädytty esittämään säädettäväksi jo olemassaolevaa lakia.

Hallitus näyttää hosuvan järjettömästi perehtymättä perustuslakiin, tutustumatta asioista jo säädettyihin lakeihin ja tekemättä kunnollisia vaikuttavuusarviointeja omista lakiesiyksistään. Hallitus tuntuu luottavan siihen, että kyllä kai joku sitten kertoo, jos ihan persielleen menee ja on pakko tehdä korjausliike.

Korjaantuvathan asiat silläkin tavalla, mutta ei se kovin vakuuttavaa ole. Kansalaista hirvittää, kun lakiesityksiä tuntuu pompahtelevan kuin arparummusta, niitä vatuloidaan aikansa ja sitten ne perutaan. Jokainen hallituksen oman esityksen peruminen julistetaan suureksi torjuntavoitoksi.

Pitänee varmaan kohta hankkia aamukampa ja ruveta laskemaan tämän hallituksen jäljellä olevia päiviä. Pakko tämän sähläämisen on joskus loppua.

Kommentit (20)

 1. Jukka

  Ei hätää. Kohta se on menoa, kun Soinin tilalle puheenjohtajaksi valitaan porilainen älykkö, Laura Huhtasaari

  • ulpukka

   Laura Huhtasaari on samanlainen rasisti, kuin muutkin persut. Hän on uskonnonopettaja, joka ei usko evoluutioteoriaan ja Darwinin teoriaan. Hän on fundamentalisti, jonka mielestä ainoa oikea uskonto on kristinusko ja Raamatun kertomukset.

   • Raili

    Eikö Huhtasaari olekaan luokanopettaja. Olen nimittäin ajatellut, että millaista propagandaa ja mielenmuokkausta hän pienille lapsille harjoittaa. Jos vain uskonnonopettaja, niin tuho ei olekaan niin valtava.

    • Katri Pekkala

     Huhtasaari on erityisopettaja eli luokanopettaja, joka opettaa pienryhmässä erityisen tuen piirissä olevia lapsia. Hänen CV:ssa näyttää olevan myös maininta uskonnon aineenopettaja-opinnoista Joensuun yo:ssa, mutta ilman vuosilukua, joten tulkitsisin, ettei ole suorittanut niitä loppuun. Muissa opinnoissa on vuosiluku.

 2. Kaarina Heiskanen

  Voi että. Koska peruvat turvapaikanhakijalinjauksen? Toivottavasti ennen kuin ne kaikki on palautettu, kuolleet ja kuopattu.

  • ulpukka

   Suomessa on yksi ankarimmista turvapaikkalinjauksista Euroopassa, esim. perheenyhdistämiset on tehty käytännössä mahdottomiksi. Pitää muistaa, että turvapaikanhakijat ovat samanlaisia ihmisiä kuin muutkin. Heille kuuluu samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kantasuomalaisillekin.

 3. erkki

  Tärkeintä on liike. Liikettä syntyy päättämällä ja päätöksiä perumalla.
  Ottaja antaja katinkakan kantaja?

  Lähtölaskenta on alkanut?

  • Tero Paananen

   SOS hallitus on keksinyt ikiliikkujan! Mika loistava saavutus!

 4. Marjatta sanoopi

  Ja tästä heille vielä maksetaan…………………

 5. AMK

  Vieläkun peruisivat nämä älyttömät työttömien kiusaamiset,työajanpidennykset jotka mukamas lisäävät työpaikkoja (hehheh)mutta kuinkas herra sanoikaan ”tulee tälläinen insinöörimäisen suora ratkaisu” (puhe oli kylläkin elinkeinoministerin valinnasta)mutta taitaa käyttää tätä insinöörimaista ajattelu tapaa joka paikassa ja herra toimitusjohtajan päätösvaltaa ajattelematta seurauksia lakeja eikä paljon muutakaan kuin vain kavereille (EK:lle) lupauksien pitämistä palkattomista työntekijöistä???Näinhän niitä työpaikkoja syntyy?hah hah
  Missäs ovat palkkalliset 110 000 uutta työpaikkaa????

 6. Juha Sinkko

  Lainaus blogissa mainitusta HS:n jutusta: ”Hallituksen toimien oikeudellisuutta valvoo oikeuskansleri. Sipilän hallituskaudella oikeusministeriön kansliapäällikön tehtävästä eronnut Tiina Astola on sanonut, ettei se riitä. Hallituksessa olisikin Astolan mielestä hyvä olla myös juristiministeri. Ennen oikeusministerin piti olla juristi, mutta ei enää.”

  Ja se näkyy. Koko hallituksessa saisi olla kunkin ministerialan osalle jonkinlainen kompetenssivaatimus. Mutta kun ei ole. Oikeusministerinkin PITI ennen olla juristi. Nyt riittää puolueen jäsenkirja ja laborantin koulutus.

 7. Roni Virtanen

  Populistihallitukselta voi odottaa mitä vaan, jopa tämän kaltaisia ja jo aiemmin nähtyjä esiintuloja asioissa, jotka eivät edes voi toteutua. Eivät voi joko lainvastaisina tai suuren huomion ja vastustuksen jo valmisteluvaiheessa saavina. Siksi onkin helppoa ”perua” ja mukamyötäillä äänestäjiä edustuslaitoksineen. Eikö populismi juuri tähän perustu? Huomio kärpäsiin ja härkäsiin? Kuka äänestäjistä siinä vaiheessa jaksaa tutkia vähemmän klikkiseksikkäitä läpimenoja? Keisareilla on hurjasti uusia vaatteita.

 8. Markku T Koivisto

  Ehkä hallituksessa voisi olla joku, joka tietää jostain asiasta jotain. Liikaa vaadittu?

 9. töytön

  Saatanan tunarit.

 10. Anonymous

  Aikaisemmin piti oikeusministerin ja yhden muun valtioneuvoston jäsenen olla oikeusoppinut. Tästä luovuttiin. Ei ole iso vahinko, koska ministeriöissä on suuri joukko lainoppineita virkamiehiä, jotka kyllä halutessaan voivat tarkastaa lakialoitteiden ja lainmuutosten perustuslainmukaisuuden. Vastoin yleistä luuloa, ministerin ei tarvitse tietää yhtään mitään hallinnonalastaan. Mitään vaatimuksia taitotasolle ei ole eikä sellaista voi oikein vaatiakaan kun ministerin tehtävä ei ole virka. Liian innokkaista ministereistä on kylläkin lähinnä haittaa hallinnon sujumiselle.

  Suurin haitta Suomen lainsäädännölle tehtiin kun määrävähemmistösäännökset poistettiin. Ne estivät hyvin kaikkein päättömimpien lakialoitteiden etenemisen. Nyt kun hallitus istuu koko vaalikauden, niin vahinkoja on hidasta korjata.

 11. Tanja Takalo

  Joutuukos tämä hallitus koskaan vastuuseen perustuslain rikkomuksistaan.Eivätpä taida joutua.Helppohan se on vetää hällä väliä tyyliä ja rikkoa surutta lakia,kun seuraamuksia ei ole.

  • martti koskela

   Ei joudu. Ja perustuslakivaliokunta määrittää lakien soveltuvuuden perustuslakiin nähden ei hallitus.

 12. Rintsu

  Veikkaus voisi laittaa pitkävetoon pelin siitä kuinka moni tämän hallituksen päätöksistä on voimassa vielä seuraavan hallituksen jälkeen.
  Itse uskaltaisin pelata varmana oikeastaan vain maakuntahallintoa.

 13. AMK

  Mietittävää:
  Tämä tarkoittaa, että pienituloisuuden raja eli köyhyysraja on Suomessa nettotuloina 1 190 euroa kuukaudessa tai 14 300 euroa vuodessa kulutusyksikköä kohden. Kulutusyksiköiden määrä lasketaan niin, että ensimmäinen aikuinen saa arvon 1,0 ja seuraavat yli 13-vuotiaat arvon 0,5. Alle 13-vuotiaiden arvo on 0,3. Näin esimerkiksi kahden aikuisen ja yhden lapsen perheen kulutusyksiköiden määrä on 1,8 ja köyhyysraja näin ollen 2 140 euroa kuukaudessa.

  Pienituloisia oli vuonna 2014 eli Tilastokeskuksen uusimmissa tilastoissa 674 000.

  Eläkeläiset ovat opiskelijoiden ja työttömien jälkeen Suomen pienituloisimpia. Työttömien pienituloisuusaste vuonna 2014 oli 47,8 prosenttia, opiskelijoiden 34,6 prosenttia ja eläkeläisten 12,8 prosenttia. Yrittäjien pienituloisuusaste oli 10,3 prosenttia ja palkansaajien 3,6 prosenttia.
  Helsingin uutiset 4.8.2016
  Ei muutakuin lisää leikkaamaan pienituloisilta,sitähän hallitus harrastaa.

 14. marjaana

  Osaahan tämä hallitus ainakin kurjistaa sairaita ja eläkeläisiä. Jatkuvasti nostetaan lääkkeiden omavastuuosuutta ja nyt aiotaan muuttaa diabeteslääkkeiden (tabletit) korvattavuutta 100 %:sta 65 %:iin.Jos samalla ihmisellä on paljon muitakin lääkkeitä ei rahat riitä kaikkiin. Kun muistetaan, ettei eläkeläisten indeksikorotuksia ole enää otettu huomioon, niin ei ole ihme, etteivät he enää tule toimeen ilman että säästäisivät joko ruuassa tai lääkkeiden ostoissa. Lisäksi täytyy ensin maksaa 50 euroa lääkkeistä ennen kuin Kela korvaa niistä.

Kommentoi »

Comments are closed