Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uhmakkaat kapinalliset

Haaskasin eilen aikaani katsomalla netistä suorana Suomi ensin -liikkeen noin kymmenpäisen porukan metelöintimarssia Forssan vastaanottokeskuksen eteen, jossa poliisi heidät pysäytti ja käski poistumaan paikalta. Koko marssin ajan liikkeen johtaja Marco de Wit suolsi megafoniin maanista puhetta turvapaikanhakijoita, poliisia ja koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan.

Hän korosti suomalaista kansanluonnetta ja sitä, kuinka mielenosoituksen pysäyttänyt ”narttupoliisi” tulee vielä saamaan vastaansa suoranaista väkivaltaa. Erityisen paljon de Wit korosti omaa ja kavereidensa oikeutta osoittaa mieltään ihan missä haluavat, milloin haluavat ja millä tavalla haluavat. Aiemmin he ovat pyrkineet meluamaan mm. Itäkeskuksessa ja Puotilan kappelin portailla. Forssan vastaanottokeskuksen edessä he ovat rähisseet tätä ennen jo kaksi kertaa. Tällä kertaa poliisi asetti toiminnalle rajat.

Tämä pieni porukkaa järjestää nykyisin näitä mieleosoituksiaan lähes päivittäin eri puolella maata. Asialla ovat koko ajan juuri Marco de Wit ja hänen muutamat adjutanttinsa. He ovat näköjään ihan niillä töin, kuten meillä sanotaan. Sitä en tiedä millä rahalla he reissaavat ja elävät. Tai missä välissä he edes nukkuvat.

He korostavat oikeuttaan osoittaa mieltään. He eivät tajua, että sekään oikeus ei ole rajaton. Järjestyslain 3 §:n mukaan

Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty:

1) metelöimällä ja muulla vastaavalla tavalla;

2) toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin juuri tällä perusteella poliisi rajoitti Forssan mielenosoitusta.

Toinen surullisen hahmon ritari on Junes Lokka, joka kuvasi salaa Oulun insestioikeudenkäynnin ja latasi sen suorana YouTubeen. Hän perustelee tekoaan julkisen oikeudenkäynnin täydellisellä julkisuudella, mutta ei ymmärrä lakia. Oikeudenkäynnin julkisuudesta annetun lain  21 §:n 1 momentti sanoo näin:

Muu kuin tuomioistuin saa julkisessa suullisessa käsittelyssä valokuvata, nauhoittaa ja muulla tavoin tallentaa sekä siirtää teknisin menetelmin kuvaa ja ääntä vain puheenjohtajan luvalla ja hänen antamiensa ohjeiden mukaisesti.

Lokka ei pyytänyt lupaa, joten hän rikkoi lakia. Tästä tempusta ei kuitenkaan ole säädetty erillistä rangaistusta, sillä lainsäätäjä ei varmaankaan osannut varautua pienkokokoisiin videokameroihin ja suoraan nettiyhteyteen. Eikä siihen, että joku oikeasti on piittaamaton laista ja oikeussalin käytöstavoista. Jos oikeuden puheenjohtaja olisi kuvaamisen huomannut, niin hän olisi voinut kieltää sen ja määrätä niskoittelijalle järjestyssakon.

Omista oikeuksistaan Lokka on de Witin tavoin tarkka. Hän on tehnyt rikosilmoituksen Siilinjärven Suomi ensin -mielenosoitusta valvoneista poliisiseista, vastamielenosoittajista, häntä rasistiksi sanoneesta henkilöstä ja vieläpä Vasemmistonuoristakin, joiden banderollin hän oli nähnyt vastamielenosoituksessa.

Näillä ihmisillä on mielestään vain yhteiskunnallisia oikeuksia, mutta ei mitään velvollisuuksia. Kysykää vaikkapa de Witiltä ja Lokalta miten varusmiespalvelus tuli aikoinaan hoidettua. Kysykää kuinka paljon de Witillä on ulosottovelkaa ja milloin viimeksi Lokka on yleensä tehnyt mitään muuta kuin häirinnyt ja työllistänyt viranomaisia rikosilmoituksillaan, kanteluillaan ja valituksillaan.

Nämä kaverukset ovat kuin ylästeen uhmakkaita poikia, jotka eivät mitään tiedä eivätkä mitään osaa, mutta näyttävät rohkeuttaan uskaltamalla uhmata opettajaa joka käänteessä.

Onhan siihenkin oikeus, mutta jossain kulkee raja. Saa nähdä milloin he juoksevat vauhdilla päänsä seinään. Ihan niiden uhmakkaiden poikien tavoin he ikävä kyllä vetävät mukaan myös muutamia hännystelijöitä.

***

Kommentonti vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (18)

 1. Antti Kautiainen

  Putinin rahat on verottomia eikä niistä vähennetä mitään ulosottovelkoihin.

 2. Harri Kekki

  Kysyt miten joillakin on varaa kiertää maata mieltäosoittamassa. Jos heitä avustaa rahanpuutteessa olevia varavaltuutettuja joille pitää järjestää kokouspalkkioita.

 3. Seppo Aarnio

  Mä niin sydämestäni toivon, että sen edestään löytää minkä taakseen jättää, jo tässä elämässä.

 4. Juha Toivoniemi

  Nämä on niitä joiden napanuoraa ei ole katkaistu eikä vierotettu äidistään. Mennään joka mielenosotuksen jälkeen äidin luokse joka pesee pyykit ja antaa vähän keittoa sekä rahaa että poika jaksaa taas huomenna olla pystyssä päin banderollien kanssa hokemassa anarkiaa. Nämä tyypit ei tarvitse muuta kuin vamhanmallisen selkäsaunan:housut nilkkaan ja paljaalle perseelle kunnon risulla niin eiköhän alkais nykyinen yhteiskunta kelvata.

 5. Jorma Lehikoinen

  Voiko Oulun tapauksessa olla kysymys oikeuden halventamisesta sekä yksityisyyden loukkaamisesta? Kun en tunne juridiikkaa.

 6. merja vatanen

  Tänään kotikunnassani Kärkölässä on juuri tämän porukan masinoima mielenosoitus aiheena : Kärkölän vanhushoito/turvapaikanhakijat…..vihtiläinen porukan äänitorvi on jo ehtinyt haastaa kunnanjohtajan ja EES-lehden oikeuteen kunnianloukkauksesta…

 7. Merja Nurmi

  Nuo Suomen lakia ja oikeutta halveksivat rikollisnilkit pitäisi saada kuriin ja oikeuden eteen. He ovat aivan oikeassa, kun sanovat Suomen muuttuneen turvattomammaksi: turvattomuus on lisääntynyt noiden klanipäiden alettua uhoamaan ja kuvittelemaan, että he ovat jonkinlaisia vallankumouksen sankareita tai jotain vastaavaa.

  Oletteko muuten huomanneet, kuinka hitaasti Rajat kiinni -liike kerää jäseniään takaisin sen jälkeen kun joku myyrä käväisi ylläpidossa heittämässä valtaosan porukasta ulos? Ja kuinka aina joku jäseneksi liitetty ihmettelee, että ei ole suinkaan itse ryhmään liittynyt?

 8. Jari J. Marjanen

  En mitenkään puolusta Junes Lokkaa enkä oikeuden puheenjohtajan esittämän kiellon rikkomista.
  Siitä huolimatta muistutan rikosoikeudellisesta legaliteetti- eli laillisuusperusteesta, josta on säädetty perustuslaissa sekä rikoslain 3 luvun 1 §:ssä: ”Rikokseen syylliseksi saa katsoa vain sellaisen teon perusteella, joka tekohetkellä on laissa nimenomaan säädetty rangaistavaksi.
  Rangaistuksen ja muun rikosoikeudellisen seuraamuksen on perustuttava lakiin.”

  Jollei videon julkistamisesta ole voimassa olevassa laissa säädetty rangaistusta, niin sellaista ei kerta kaikkiaan voi tuomita.

  • Pekka Rantamäki

   No eihän sellaista ole tuomittukaan, joten mistä itseasiassa avaudut tässä? Pitäisikö Lokkaa marttyyrina sääliä siitä, että hän ei saa tuomiota teosta, joka on moraalisesti syvältä?

 9. Rami

  Onkohan noista ’mielenosoituksista’ ennakkomainontaa olemassa, josko ihan kansan oikeat rivit tulis kans samalle paikalle rauhallisesti ja ihan hiljaa sekä HYVIN passiivisesti etäältä vaan seuraamaan niitä pariakymmentä hulttiota metelöimässä. Toki kuvaten koko järjettömyyttä eri kuvakulmista ja feedaamalla nettiin monikuvakulmalivefedeiä?

 10. Heikki Aro

  Toivottavasti paha saa vielä palkkansa ja nuo kansankiihoittajat päätyvät telkien taakse. Katsopas Saku tää! Ilja aivan sekaisin, vetänyt lääkkeitä ja alkoholia.

  https://www.facebook.com/ilja.janitskin/videos/10154635910704235/?pnref=story

 11. JoriN63

  De Wittin toiminta on silmiinpistävän järjestelmällistä. Suomi ensin järjestää mielenosoituksen aina kun se vaan on mahdollista. Oli sitten aihe mikä hyvänsä. Tarkoitus on saada näkyvyyttä, millä tavalla, on sitten jo toinen kysymys. Toiminta muistuttaa hyvin paljon Venäjän agitointia Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Kun muistetaan, että De Witillä on yhteyksiä myös esim. Janus Putkoseen ja Johan Bäckmaniin, niin on helppo ymmärtää mistä rahoitus ja ohjeet ovat tulleet.

 12. Jartsa Kangas

  Olen jo pitkään ihmetellyt, miten aikuisilla ihmisillä on aikaa juoksennella ympäri Suomea mielenosoituksissa parhaimmillaan monta kertaa viikossa. Miekkareihin on järjestetty myös halpoja tilausbusseja – kuka ne on kustantanut? Muistaakseni de Wit hehkutti joskus Minäensin-sivulla sponsoreista (en nyt jaksa etsiä). Jos mielikuvani pitää paikkansa, keitä ovat nämä sponsorit?

 13. Pekka Pehkonen

  Eipä ole vaikeaa arvata kuka/ketkä kustantaa typerysten retket…

 14. Timo Lehti ei

  Täällä on pohdittu että kuka kustantaa Witin miekkarit,yksi väite on että J Kärkkäinen olisi yksi ponssoreista.

  • Tero Vanhanen

   Miksi ”J Kärkkäinen” haluaisi sponssata tuollaista toimintaa???

   Tarkoitat varmaan kauppias Juha Kärkkäistä Ylivieskasta?

 15. Tero Vanhanen

  Tuota samaa olen itse ihmetellyt, että mistä pojat hankkii rahat tuohon kaikkeen? No Lokka on kait ”opiskelijana” Oulu yliopistolla…mutta eikös KELA vaadi vähän suorituksiakin ja mikähän on opintolinja missä on niin lokoisat opinnot että voi liki täyspäiväisesti reissata ympäri Suomea ja suunnitella ”vallankumousta”?

  No näkyy Lokalla olevan joku ”vaalitukitili” jonne se yrittää kerätä rahaa, liekö sitten sitä kautta fyrkkaa tullut?

 16. Sonofhades

  Yleensä näitä kansallismielisiä lakeja käyttävissä maissa on pitänyt todistaa puhdasverisyytensä vähintään kahden edeltävän sukupolven ajalta. Sen kaltaista pykälää ei joku Marco De Wit kykenisi täyttämään, joten on lähinnä surkuhupaisaa nähdä miehen riehuvan johtohahmona Suomi ensin – järjestössä.

Kommentoi »

Comments are closed