Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kuntouttavaa pakkotyötoimintaa

Olen kirjouttanut kuntouttavan työtoiminnan epäkohdista satoja juttuja, joten en itsekään uskonut enää hämmästyväni mistään. Harvoin kuitenkin näkee tapausta, jossa työvoimaviranomaiset ja kunnan sosiaaliviranomaiset piittaavat laista ja ministeriön ohjeista näin vähän.
kuty

Työtön on siis kieltäytynyt allekirjoittamasta kuntouttavaa työtoimintaa sisältävän aktivointisuunnitelman, koska sekä pätkätyötä tekevänä ja sivutoimisena opiskelijana ei katso kuuluvansa kuntouttavan työtoiminnan kohderyhmään. Ihan tuon Fb-päivityksen perusteella voin sanoa, että laki on hänen puolellaan.

Kuntouttava työtoiminta alkaa aina aktivointisuunnitelman laatimisesta. Lain mukaan aktivointisuunnitelmaan on merkittävä henkilön koulutusta ja työuraa koskevat tiedot, arvio aikaisempien julkisten työvoimapalvelujen vaikuttavuudesta, arvio aikaisempien työllistymissuunnitelmien ja kunnan tekemien henkilöä koskevien suunnitelmien toteutumisesta ja  toimenpiteet, jotka voivat olla työtarjouksia, muita julkisia työvoimapalveluja, kuntouttavaa työtoimintaa, muita sosiaalipalveluja sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja. Jos näitä lakisääteisiä asioita ei ole kirjattu suunnitelmaan, niin niiden kirjaamista pitää vaatia.

Ensiksi on selvitettävä mahdollisuus tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen toimenpide ja se tarkoittaa sitä, että ensin on käytävä läpi kaikki muut mahdollisuudet. Tämä unohtuu valitettavan usein kuntien virkamiehiltä, joiden ainoa toimeksianto omilta esimiehiltään saattaa olla kunnan Kelalle maksaman työmarkkinatukiosuuden eli ns. sakkomaksun säästäminen ja palkattoman työvoiman haaliminen kunnalle.

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja se on tarkoitettu vain niille, jotka jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Tätä ei valitettavan monessa kunnassa suostuta millään uskomaan. Työkykyistä ei saa sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Jos tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa, niin työtön voi kysyä kuka, milloin ja millä perusteella on määritellyt hänet palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenemättömäksi. Jos tällaista määrittelyä ei löydy, niin voi vaatia pääsyä terveysviranomaisten tutkittavaksi.

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta löytyy täältä ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirje täältä. Toivotan tälle rohkealle ja aktiiviselle työttömälle menestystä kamppailussaan ja neuvon häntä näyttämään tuon ohjekirjeen oman kuntansa virkamiehille. Se on tainnut päästä livahtamaan heiltä ohi silmien.

Kommentit (27)

 1. Joni Pelkonen

  Koska tätä Sakarin blogia lukee varsin suuri joukko ihmisiä, olisipa kiinnostavaa joskus nähdä täällä työvoimaviranomaisten omia kommentteja. Viranomaisten vaikeneminen on sikälikin outoa, että käsittääkseni viranomaisilla on velvollisuus käydä myös julkista keskustelua ja tiedottaa omista päätöksistään, julkisesti silloin kun ne ovat yleisiä päätöksiä jotka koskevat kokonaisia kansanjoukkoja.

  Nythän työllistämistoimenpiteiden kohteet ja viranomaisten toimintaa tarkkailevat tahot joutuvat lähestulkoon arvailemaan mikä viranomaisten linja ja pyrkimykset ovat.

 2. Ilona Asp

  Valitettavasti se ”terveysviranomaisten tutkimus” tarkoittaa vain työttömien terveystarkastusta. Jonka tekee terveydenhoitaja. Ja joka pitää sisällään verenpaineen mittauksen, muutaman verikokeen, pituuden ja painon. Ja mahdollisesti kehotuksen laihduttaa. Siinä voi ehkä bongata muutaman korkean verenpaineen, kakkostyypin diabetesepäilyn tai korkean kolesterolin. Mutta ohjataanko työtön muihin tutkimuksiin, jos löytyy viitteitä jostain vakavammasta? Vaikka jostain mihin tarvitaankin erikoissairaanhoitoa. Ja johtaako jonkun vakavamman sairauden löytäminen kuitenkin kuntouttavaan. Kun se kerran parantaa kaiken.

 3. erkki

  Onkohan hallintolaki [6.6.2003/434] samanarvoinen kuin perustuslaki. Kumpikin näyttää olevan voimassa vain soveltuvin osin?
  Meinaan jotta hallintolaissa olisi viranomiskoulutukseen sopiva aihe. Jopa pari alkupykälää [lain tavoitteet ja soveltaminen] riittäisi, jos muu meneekin ”yli” ymmärryksen.

 4. Tupu

  Tuossa Ilona Asp taisi nostaa esiin epäkohtaa, että työkyvyttömän työttömän kohdalla ei pyritä toteamaan työntekoa haittaavia terveysongelmia, koska heidät kuitenkin halutaan pitää ”työelämässä” tai työllistämispalveluiden piirissä.

  Terveenä ja työkykyisenä minua häiritsee se seikka, että terveen työttömän kohdalla taas pyritään toteamaan jokin kuntouttavaan työtoimintaan velvoittava terveysongelma, joka terveen kohdalla voi olla vain jokin epämääräisemmin todettava tutkimustulos esim. ”mielenterveyshäiriö”.

  ”… voi vaatia pääsyä terveysviranomaisten tutkittavaksi.”

  Jos elettäisiin sellaisessa maailmassa, että kukaan ei haluaisi työttömille pahaa, niin todennäköisesti tutkimukset todistaisivat terveen työttömän kohdalla ettei tarvetta kuntouttavaan työtoimintaan ole, mutta itse en sellaiseen moraaliseen onnelaan enää usko.

  Tarkoititko, että työttömällä on oikeus päästä terveystutkimukseen? Vai tarkoititko, että työttömällä on velvollisuus alistua terveystutkimukseen, jos työtön kiistää kuntouttavan työtoiminnan tarpeen?

  https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2016/01/13/tyottomat-eivat-olekkaan-alkoholisteja-vaan-mielisairaita/ ja https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2016/01/23/kuinka-musta-muuttuu-valkoiseksi/

  Mielestäni paras keino selvityä työelämään tai säilyttää ihmisarvonsa on pysyä mahdollisimman kaukana TE-keskuksen palveluista.

 5. J-P

  > Työtön on siis kieltäytynyt

  Tässä tapauksessa siis ”työmarkkinatukeen oikeutettu osa-aikainen työntekijä”, mikäli oikein käsitin…

 6. mika satta

  VMP!!! Eiko noi ikina vasy tuohon kyykytykseen,PRKL. Systeemi nurin ja tuet pois ja tilalle riittava kansalaispalkka(1700)joka iikalle ja samalla ihmisarvoinen elama. Vaikken muuten vihreista paljoa perusta, niin heidan mallinsa vaikuttaa toimivimmalta, mita olen nahnyt. Olisikohan jonkinlaisen kansalaisaloitteen paikka, kun tuo valehtelijoiden klubi ei kuitenkaan saa mitaan aikaiseksi.

 7. Lento

  Ymmärtääkseni A-, B- ja C-lääkärinlasuntojen lisäksi on olemassa – Saku voi vahvistaa tai kiistää jos tietää paremmin – sellainen lääkärinlausunto kuin lausunto V, joka on lähtökohtaisesti riisuttu ”lääketieteellisestä jargonista” (jota ei kyllä mun mielestä muutenkaan juurikaan esiinny) ja joka on tarkoitettu nimenomaisesti mm. virkahenkilöstölle selvittämään ihmisen tilanne. Voisin olettaa, että jos henkilö katsoo olevansa terve, voi siis olla asiallista hankkiutua yleislääkärille, investoida 40 euroa ja pyytää virkahenkilöstöä varten tällainen todistus, jota voi sitten esitellä yhdessä asiaankuuluvan lainkohdan kanssa.

 8. Jari Kähkönen

  Yhteiskuntamme todellisia x-arkiston juttuja on eisenhowerilaisittain ilmaistuna työttömyysteollisen kompleksin toiminta. Onko kunnan työllisyyden edistäminen saanut kyllin, kun ei ole muuta näyttää kuin yhden sosionomi amk:n palkkaaminen määräaikaiseksi työllisyyskoordinaattoriksi? Kun ei se Neuvostoliitossakaan mennyt niin, että töitä jaettiin kommunistisen puolueen paikallistoimistosta, ei ainakaan enää tälläpuolen viimeisintä maailmanrähinää. Mahdollisesti näin tapahtui sitä ennen, ehkä ainakin jonkun vuoden, kun elivät vielä kommunismissa eikä tähänkään asiaan ollut muodostunut markkinoita, virallisia tai epävirallisia sellaisia.

  Sakarin bloggauksen lähtökohtana oleva some-sisältö panee minut kysymään, että onko järjestelmä ehkäpä vain normaaliin virastotyyliin tehoton vai onko sillä henkilöstöpulaa? Muun en katsoisi selittävän sitä tapaa, että kiduttavasta työtoiminnasta poispääseminen on vähän kuin gulagilta hatkaisi tai jotain. Eikä sitä, että aktivoinnin tarve tiedetään varmasti jo ennalta, kunhan vain asiakasparka saadaan runnattua hyväksymään se protestoimatta. Eli mikäli asia viipyisi tai vastaus tutkimuspyyntöön saattaisi olla jotain muuta kuin toivottu, asia jätetään varmuuden vuoksi tutkimatta? No, ehkä parempi näin, koska kaikki tietävät että terve ihminen on vain sellainen, jota ei ole yliopistollisessa sairaalassa kyllin tutkittu, mutta kukaan ei varmasti tiedä mitä sitten sanotaan jahka sieltä tullaankin leima otsassa/paperit kainalossa takaisin. Ehkäpä graduoidutaan väliinputoajaksi, liian terveeksi eläkkeelle vaan liian sairaaksi työmarkkinoille?

  Keskeisintä yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden voittamiselle on oikea tilannekuva. Johtuuko lähtökohtana oleva postaus henkilöstöpulasta, jonka syy on kuntouttavan työpaskan karttaminen? Olisiko muita syitä? Vaikkapa, ettei kukaan oikeasti usko koko hommaan, mutta persun tuntumalta ollaan varmuuden vuoksi sitä mieltä, että työttömiä pitää kytätä ja rääkätä. Ja, että koska ajatuksen takana ei ole kukaan eikä siksi ole siihen valmis mitenkään sitoutumaan, kiduttava työtoiminta voi oikeasti aika huonosti. Onko se ottanut sen orjatyön leiman nahkoihinsa, jonka tuntijansa ovat sille täysin oikeutetusti antaneet? Työn alla on joka suunnasta aina vain edetessään suuremmaksi muuttuva paniikki siitä jääkö koko käsite edes henkiin aikuissosiaalityön pahasti häiriintyneessä paralellimaailmassa.

  Siksi työllisyyskoordinaattori, että myöhemmin kuvaan tuleva kahdesti töissä hakattu vaan valitettavasti silti henkiinjäänyt, ja vain z-koodin diagnoosia vaille oleva(kävelevä häiriö koko yksilö) ihquaito mulkkusossu voidaan laskea asiakasparan kimppuun aktivointisuunitelman laatimisen edeltä. Että muka ”tutkittiin” eli palloiltiin joku tovi tasan yhden ehkä päiväkotiin pätevän toimenhaltijan niin sanotuissa palveluissa ennenkuin iskuna kirkkaalta taivaalta kädessä oli kutsu aktivointisuunnitelman laatimiseen. Ei ne taaskaan siellä mitään tiedä, saman verran on jäänyt tutkimatta ja palvelun vaikuttavuus tai tarve on täysi arvoitus, mutta sehän on sivuseikka, koska pääluvun on täsmättävä ettei toimintoa lakkauteta ja ainahan voidaan itkeä työmarkkinatuen kuntaosuuden kustannuksia.

  Ovatko siis solzhenitsynin gulag-leksikonin mukaan koirat ja kummitkin nyt mukana tekemässä tuhtaa&vehtaa, jottei työttömyysteollinen kompleksi potki heitä epäseremoniallisesti pihalle? Siinä kuin tuo perivenäläinen työsabotaasin muoto oli aiemmin vain arkkipelagin tyttärien ja poikien yksinoikeus. Perustoimeentulotuen otto valtiolle ja jatkuva työehtosopimustason alittavan työn kuuluttaminen, kyllä ne jotain merkkaavat. Jotteivät siis gulag-sanalla sanoen nartutkin ole hädissään peläten, että joutuvat keskelle etuudelta työlle -politiikan pyörteitä ja souvaamaan kolmessa nälkäpalkkaduunissa yhtä aikaa hengissä pysyäkseen, siinä kun eivät nyt toimita kunnolla yhtäkään vaikka palkan saavatkin?

  Tsaarin Venäjä mätäni sisältä. Pampusta ei ollut pysäyttämään muurinylimenijää ampumalla, santarmia syrjivät jo vakinaisen armeijan upseeritkin, pakkotyöhönkin tuli suhteellinen kevyys eikä ohranasta ollut karkotusmääräyksiäkään enää valvomaan. Mutta vaikka tuli vallankumous, pianpa oli Tsheka pystyssä ja lautat veivät Solovetskiin, sano. Siksi kannattaa varoa niiden niin sanottujen oikeiden töiden kuuluttamista, kukaan ei takaa etteikö kuntouttavan työtoiminnan paljastaminen ja romahdus tuo muassaan vielä jotain sitäkin pahempaa kuten esimerkiksi nälkäpalkkatyömarkkinat. Mutta kuta tietoisempia oikeuksistaan ollaan, sen hanakammin niitä perätään. Ja kuta äänekkäämmin järjestelmän vääryyksistä huudetaan, sen vaikeampi niitä on jatkaa. Näin on toimittavakin ainakin sen ajan, kun ei muusta tiedetä/ole aihetta toisinkaan katsoa.

  On ymmärrettävä työmarkkinatuen kuntaosuuden ja ei-työttömäksi tilastoimisen olevan kuin sosialistisen rikoslain ja oikeudenhoidon tempoilut vuosikymmenittäin, ihan silkkaa väkivaltapolitiikkaa. Palkkatukityöpaikka voi olla kaikessa oikean työsuhteen kaltainen, mutta silti itse tehtävä on ylimääräinen ja keksimällä keksitty. Siinä kuin työkokeilut ja muut vastaavat, saipa niistä kaikista edes ylläpitokorvauksen mikä riittänee ainakin jossain päin maata edestakaiseen matkaan TAI linjastolounaaseen per palvelun järjestämispäivä. Tai sitten ei saa sitäkään vähää vaan pelkän työttömyysetuuden. Työt olisivat jossain tuolla ulkona, kuten on totuuskin näissä x-arkiston jutuissa laajemminkin katsottuna. Näin se vaan on, vaikken vannoisi tämän sanottavasti lohduttavan niitä onnettomia, joita virkailijat simputtavat, että kaikki näyttäisi edes paperilla hyvältä.

 9. Marko Rantaiso

  Itse vastaan tähän niin, että Euroopan sosiaalisen peruskirjassa sanotaan näin:

  ”OSA 1 (kohdat 1-4)

  ”Sopimuspuolet hyväksyvät toimintansa tavoitteeksi, johon ne pyrkivät kaikin sopivin kansallisin ja kansainvälisin keinoin, sellaisten olosuhteiden luomisen, joissa seuraavat oikeudet ja periaatteet ovat tehokkaasti toteutettavissa:

  1. Jokaisella tulee olla mahdollisuus ansaita elantonsa vapaasti valitsemassaan ammatissa.

  2. Kaikilla työntekijöillä on oikeus oikeudenmukaisiin työehtoihin.

  3. Kaikilla työntekijöillä on oikeus turvallisiin ja terveellisiin työoloihin.

  4. Kaikilla työntekijöillä on oikeus kohtuulliseen palkkaan, joka on riittävä turvaamaan tyydyttävän elintason heille ja heidän perheilleen.”

  …ja

  Ihmiskaupan määritelmä
  Artikla 3 a) ”ihmiskauppa” tarkoittaa hyväksikäyttötarkoituksessa
  tapahtuvaa henkilöiden värväystä, kuljettamista, siirtämistä,
  kätkemistä tai vastaanottamista voimankäytöllä uhkaamisen tai
  voimankäytön tai muun pakottamisen, sieppauksen, petoksen,
  harhaanjohtamisen, vallan väärinkäytön tai haavoittuvan aseman
  hyödyntämisen avulla, taikka toista henkilöä vallassaan pitävän
  henkilön suostumuksen saamiseksi annetun tai vastaanotetun
  maksun tai edun avulla. Hyväksikäytöksi katsotaan vähintään
  toisen hyväksikäyttö prostituutiotarkoituksessa tai muut
  seksuaalisen hyväksikäytön muodot, pakkotyö tai pakollinen
  palvelu, orjuus tai muu orjuuden kaltainen käytäntö, orjuuden
  kaltaiset olot tai elinten poistaminen.

  Lähde: United Nations Convention against Transnational Organized Crime in Palermo, Italy, in December 2000, (http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2006/20060071/20060071_2) ja (http://www.ihmiskauppa.fi/files/80/Tyoperainen_ihmiskauppa_vastaanottokeskukset.pdf, sivu 12)

  • Antero Pönni

   Marko ilmeisesti ajoi takaa tuolla pakkotyö osuudella kuntouttavaa työtoimintaa yhdeksän euron päiväpalkalla.
   Tiedän paikan missä näitä yhdeksän euron palkalla olevia on useampia.
   Kunta jopa ohjaa heitä sinne, vai onko TE keskus kaiken takana?
   Kaikki ovat mielestäni täysin työkykyisiä, kunhan heille vain löytyisi työtä.
   Ikähaitari on 18 vuodesta 40 vuoteen. Yksi heistä on jo tehnyt 4 vuotta tätä kuntouttavaa työtoimintaa. On jopa ollut rakennuksilla apumiehen töissä. Missä pärjää jopa paremmin kun muu palkattu henkilökunta!
   Mielestäni kaikki näkemäni henkilöt ovat fyysillisiltä ominaisuuksiltaan täysin työhön kykeneviä.
   Onko tämä TE toimistolta ainoastaan kortistojen puhdistamista lume mielessä?

   • Jyrki


    Yksi heistä on jo tehnyt 4 vuotta tätä kuntouttavaa työtoimintaa.

    Neljä vuotta? Tiedän monia, jotka tehnyt ihan normaaleja töitä 9e/pvä orjana enemmän kuin 4 vuotta. Ja on aivan työkuntoisia tekemään sitä ja ansaitsisivat PALKAN juuri siitä työstä. Mutta eivät saa, koska 9e/pvä orjatyökokeilu toimii hienosti. Ja jos he eivät tee 9e/pvä, niin TE-toimisto etsii ja toimittaa uudet orjat, jotka tekee tai itkee ja tekee.

 10. Maijuli

  Hei! Keski-Suomen alueuutiset ti 1.11.

  http://areena.yle.fi/1-3795725

  kohdasta 03.25

  Näin Uuraisilla……

  • Saku Timonen

   Olikin vain ajan kysymys, kun lakia ruvetaan rikkomaan näin avoimesti.

   • Jyrki

    Nyt opetetaan ja aivopestään nuoret tähän ja saadaan iskostettua, että työstä ei tarvitse maksaa palkkaa ollenkaan. Täytyy olla vain iloinen, että saa tehdä töitä palkatta. Niin sanotaanko 10 vuoden sisään jos ei jopa nytkin suhtauduta vihamieleisesti henkilöön, joka vähänkään ihmettelee tätä palkattomuutta. Aivopesu tähän on ottanut jo uusia askeleita ja ne ei ole mitään pikku askeleita ne on lähinnä jo rajuja harppauksia kohti lopullista orjatyöyhteiskuntaa. Jossa osan vaan täytyy tehdä töitä ilman palkkaa.

    Veikkaan että tuolla Uuraisillakin nämä nuoret päätyy kesätöitä vastaaviin töihin, joista joskus ennen hyvään vanhaan aikaan oli tapana maksaa palkkaa. Ja pyytää työntekijältä verokortti ja toimittaa tehdystä työstä palkkakuitti ja palkka tilille.

    Tälläisestä toiminnasta tullaan kertomaan tulevaisuudessa vain legendoja, että joskus saatiin palkkaakin vastaavista töistä.

 11. Jyrki

  Nyt täytyy myös tietää sekin, että kuntouttavassa työssä EI yksinkertaisesti saa opiskella oikeastaan yhtään mitään tutkintoon johtavaa. Ja tuskin ei tutkintoon johtaviakaan opiskeluja. Näin minulle on sanottu TE-toimistosta, kun itse kyselin voinko opiskella AMK-tason opintoja samalla, jotka jopa liittyisi siihen mitä teen kuntouttavassa työssä toisinaan. Ihmettelin kyllä suuresti miksei saa?

  Koska koko kuntouttavan työn ideahan on minun mielestä ehdottomasti tukea kaikkea sitä, mikä veisi kuntoutettavaa eteen päin niin elämässä, kuin osaamisen kehittymisessä. Eikö näin pitäisi olla?

  Lisäksi vaikka mitä tahansa muuta väitettäisi, niin kuntouttavaa työtä käytetään törkeästi ja härskisti korvaamaan palkkatyötä, mitä EI saa tehdä senhän kieltää jo kuntouttavan työn lakipykälät. Tätä 9e orjien hyväksikäyttöä tapahtuu kunnissa, kaupungeissa, erilaisissa työttömien ”auttamisen” nimeen vannovissa yhdistyksissä jne. Näin tehtiin omallakin kohdalla, mutta ei tehdä enää, koska lopetin siinä hommassa, kun opiskelukin kerran ankaristi kielletty. Ja tulee olemaan varmasti, koska näitä 9e/pvä orjia tekemään sitä loputtomasti nyt ja ikuisesti ikävä kyllä.

  Kiinnostaako tai paremminkin vaivaako asia päättäjiä? Vastaan heidän puolesta ei kiinnosta millään muotoa. Eihän se ole tietty heidän ongelmansa heidän tehtävä on keksiä uusia nimikkeitä edistämään 9e/pvä orjatyön voittokulkua. Josta uusimpana nyt voidaan varmaan mainita tämä: http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/10/24/orjakokeilu/ .

  • Servitus

   Kuntouttavassa oleva ei saa opiskellakaan?! Naurattaisi, ellei v….taisi.

   Entä pienimuotoiset, tutkintoon johtamattomat opinnot tyyliin avoin yliopisto. Jos TE-toimisto on jo hyväksynyt selvityksen, jonka mukaan opinnot ovat sivutoimisia (max 5 op/kk), niin ei kai kuntouttava niitä voi estää?

   • Jyrki


    Entä pienimuotoiset, tutkintoon johtamattomat opinnot tyyliin avoin yliopisto. Jos TE-toimisto on jo hyväksynyt selvityksen, jonka mukaan opinnot ovat sivutoimisia (max 5 op/kk), niin ei kai kuntouttava niitä voi estää?

    No tuota en tiedä, siksi sanoinkin, että tuskin saa opiskella, ettei herää turhia toiveita. Tuo täytyisi selvittää tarkemmin muuten menee arvailuksi. Mutta AMK-tason opiskelu iltaopiskeluna ei ainakaan onnistunut tämän syksyn lähtöön. Vaikka voisi kuvitella, että tottakai vaikka sitten vaikka yliopistossakin.

    Toki voi siihen hommaan sellaisen katkaisun sitten tehdä, että jos on opiskellut vaikka 2 vuotta kuntouttavan työn ohella mitä sitten opiskelekaan. Niin sen jälkeen voi olla että katsotaan kuntoutuneeksi ja pääsee siitä kuntoutettavan ikeestä pois ja lopulta oikeisiin PALKKA töihin…

 12. Servitus

  Onko koskaan tutkittu – tai edes pohdittu – mitä terveen, työkykyisen ja -haluisen työttömän leimaaminen elämänhallintansa menettäneeksi tai ylipäätänsä kuntoutuksen tarpeessa olevaksi tekee työttömän itsetunnolle, minäkuvalle ja identiteetille?

  Esimerkiksi mielenterveydenhäiriöistä kärsivät kokevat, että leimautuminen voi jopa estää toipumista, joten leimaa ja leimaamista pyritään purkamaan (esim. http://mtkl.fi/tietoa-mielenterveydesta/kasitteita-mielenterveydesta/), mutta työttömän kohdalla tämäkään logiikka ei päde.

 13. Vissy

  Eikö oletusasetus ole, että työtön on työkykyinen? Tällöin kai pitäisi olla jokin todiste kuntoutuksen tarpeesta, ja todistustaakka viranomaisella, mikäli sellaista väittää?

  Vaikka siellä papereissa lukisi se mielenterveyshäiriö, niin mistä TE-toimisto sen tietää..? En minä ainakaan ikinä ole antanut enkä antaisi lupaa terveystietojani penkoa. Eikä sitä lupaa kyllä kysyttykään, kuin muinoin TE-toimiston asiakkaana olin.

 14. inga arbeten

  Heippa, tällainen synkkä kirjoitus näkyy tulleen eilen ihmiseltä, jolla tuntuu olleen todella vaikeata näissä hallintojen rattaissa vuodesta toiseen.

  https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2016/11/04/hallinto-oikeuden-paatos/

  Tamperelainen-lehdessä päivättynä tälle 5.11.2016 päivälle, sivulla 19 (toiseksi viimeinen) ilmoituksissa on mukana Silta-valmennusyhdistys ry. Luettavissa näköislehtenä lehtiluukussa. Sen pienkone- ja metallipaja tarjoaa kuntottavassa pakkotyötoiminnassa olevien selkänahalla pienkoneiden kunnostusta mainiten esimerkkinä ruohonleikkurin tai moottorisahan kausihuolto 40 euroa.
  Tuolla ry:llä näkyy olevan moneen suuntaan toimintaa ja kaikissa polkee oikeiden yrittäjien tonteilla hintoja?

  • Tupu

   Mitä synkkää tuossa kirjoituksessa oli? Ihan tyypillinen tapaus. Päätös oli odottamani, mutta olisin kuitenkin toivonut toisenlaista päätöstä.

   Asian esittelijänä on toiminut henkilö, joka ei ole suorittanut päivääkään varsinaisia lakimiehen opintoja ja hänen esityksensä hylkäävästä päätöksestä hyväksyttiin. Esittelijä on suorittanut tutkintonsa Tampereen ammattikorkeakoulussa ja läpäissyt siellä ”Liiketalouden koulutus, oikeudellinen asiantuntijuus” -opinnot. Käytännössä päätöksen vahvistaneet hallinto-oikeuden jäsenet vastaavat päätöksen lainmukaisuudesta, joten esittelijän koulutuksella ei ole merkitystä.

   Päätös olisi tietenkin saattanut olla toinen, jos asian olisi esitellyt lakiopintoja suorittanut henkilö, jolla olisi tietämystä ihmisoikeuksista, suomen perustuslaista ja suomen lainsäädännön suhteesta muuhun lainsäädäntöön, mutta päätös on tehty ja vahvistettu.

   Itse en ymmärrä päätöksessä käytettyä suppeata lain tulkintaa, mutta minulla on kuukausi aikaa hakea valituslupaa korkeinpaan hallinto-oikeuteen, jota tuskin tulen saamaan…

   • Tupu

    Löysin netistä seuraavan tekstin: Esittelijöiden kelpoisuusvaatimuksena on oikeustieteen ylempi korkeakoulututkinto, joten saatan myös olla väärässä henkilön koulutuksesta.

 15. Mitä työttömyys on… | Elämää köyhänä

  […] haukutaan TE-keskuksessa passiiviseksi erilaisilla loukkaavilla tulkinnoilla, jolloin työtön erehtyy puolustautumaan ja hän paljastaa tekevänsä muutakin kuin makaa päivät pitkät sohvalla kaljaa kittaamassa, […]

 16. Riina Meriläinen

  Hei Saku

  Tätä ei ole tarkoitettu varsinaiseksi kommentiksi, lähinnä sinulle haluan Akaan Toijalan kuntouttavasta infoa antaa. Kiitos paljon blogistasi, ilman tätä olisin tuskin ollut niin itsevarma ja päättäväinen sen valtavan painostuksen edessä mitä työkkärissä kohtasin.

  Terveisiä Akaasta, luontopolkujen luvatusta maasta (http://akaanseutu.fi/2015/07/06/kaupunki-kunnosti-terisjarven-luontopolun/). Tästä tapauksesta kirjoitikin joskus aikaisemmin. Eilen minulle selvisi miten niinkin raskaasta työstä ovat kuntoutusta kaipaavat työttömät selvinneet… He ovat olleet täysin työkykyisiä ihmisiä!

  Olin siis eilen 17.11.2016 klo 9.00 päivittämässä aktivointisuunnitelmani. Tilaisuudessa olivat läsnä TE-toimiston edustajana SS ja Akaan kaupungilta SH.

  Tarkoituksenani on työllistää itseni tulevaisuudessa, idea on vasta hetki sitten syntynyt ja nyt kirjoittelen liiketoimintasuunnitelmaa ja selvitän onko ideallani mahdollista muuttua kannattavaksi liiketoiminnaksi. Kävimme läpi edelliskerran jälkeen tekemäni toimenpiteet ja kirjasimme uudet toimenpiteet jotka olivat julkisia työvoimapalveluita kummatkin.

  Sitten kpgin edustaja H kysyi olenko miettinyt työkokeilua tai kuntouttavaa työtoimintaa. Työkokeilua sanoin etten tarvitse, minulla on sellaiset ammatilliset tarvittavat taidot mitä mahdollisen tulevan yrityksen perustamiseen tarvitsen. Yrittäjäkoulutukseen olen halukas menemään jos yrityksen perustaminen konkretisoituu.

  Kuntouttavaa työtoimintaa vastaan omalla kohdallani olen siksi, että se ei ole tarkoitettu henkilöille jotka pystyvät työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin osallistumaan.

  Tässä kohtaa alkoivat erimielisyydet viranomaisten kanssa. Sekä SS että SH olivat sitä mieltä että kuntouttavaan saa laittaa työkykyisiä ihmisiä.
  Luin heille lain kuntouttavasta työtoiminnasta luku 3 8. Kerroin myös stm kuntainfosta/ohjeesta jossa selkokielellä sanotaan ”Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. ”

  Tämän jälkee SS sanoi näin (suora litterointi nauhoitteelta): ”Meidän asiakkaat jotka ohjautuu kuntouttavaan on kaikki työkykyisiä”.

  Tähän totesin että täällä siis rikotaan lakia.

  Me jauhoimme tuota kuntouttavan asiaa reilun tunnin ja vaadin sinne tuon lainkohdan. Sanoin useaan otteeseen että tilanne ahdisti minua. Loppujen lopuksi mä jouduin pyytämään päästä pois sieltä koska asia ei edennyt mihinkään. Pyynnöstä huolimatta asia käytiin loppuun. Suunnitelmaan ei kirjattu kaikkea mitä halusin, kirjattiin asioita joita en halunnut ja jouduimme vääntämään pitkään ennenkuin teksti oli sellainen että suostuin sen pitkin hampain allekirjoittamaan.

  Jäi minun tehtäväkseni selvittää stm:n kanta ”saako kuntouttavaan työtoimintaan laittaa työkykyisiä ihmisiä”. Tuntuu vähän oudolta että asiakkaan pitää selvittää lakia viranomaiselle? Ja mähän jo selvitin, suoraan tabletilta luin…

  Olen tänään laittanut sähköpostia kaupungin perusturvajohtajalle (en tähän hätään parempaakaan tahoa keksinyt) että näinkö kaupungissa todella toimitaan. Vastausta odotellessa..

  Olisikohan noilla kuntouttavan työtoiminnan ihmisillä oikeus jonkinlaiseen takautuvaan palkkaan raskaasta ja oikeasta tehdystä työstä? Voivatko he tehdä kantelun kaupunkia vastaan?

  En todellakaan halua jättää asiaa tähän. Työttömältä odotetaan pilkulleen toimimista käskytyksen mukaan, silti viranomaiset eivät itse toimi edes lain määräämällä tavalla.
  Oikeusturvaa ei usealla työttömällä ole sillä harva tajuaa nauhoittaa jollei ole jo aikaisemmin ole ollut napit vastakkain viranomaisen kanssa. Itsellä on ”onneksi” paljonkin kokemusta viranomaisten laintulkinnoista, osasin siksi nauhoittaa keskustelumme.
  Jatkoa odotellessa..

  Terveisin Riina

  Kiitos vielä Saku!

  • Antero Pönni

   Toivottavasti Riina näemme vielä täällä Sakun sivuilla miten asia on edennyt tämän Akaan virkamiesten tulkintojen suhteen. Onko hommaan tullut mitään järkeä, vai vieläkö rikkovat lakia?
   Lisäksi vielä, onko muilla vastaavia kokemuksia TE- toimistojen toiminnasta?

 17. Jaakko

  Akaan Viialassa toimiva Leomuovi sai hyvin mairittelevan artikkelin osakseen Teollisuusalojen ammattiliiton TEAMin äänenkannattajassa Intiim-lehdessä. Jutussa kehuttiin yrityksen ilmapiiriä ja työllisyysoloja ja myös sitä että granulointifirma oli palkannut yhden uuden henkilön – tosin markkinointiin (Intiim 12/2016 s. 12 – 14, löytyy netistä). Lähetin Intiimin toimitukseen vastineen, jossa kerroin osaltani olleeni auttamassa Leomuovia tämän Venäjän-markkinoille pääsemisessä. Minä ja parikymmentä muuta valkeakoskelaista kuntouttavan työtoiminnan asiakasta, jotka 9n euron päiväpalkalla lajittelevat ja pussittavat ja paketoivat Leomuovin muovinappuloita. Tästä aiheesta voisi kirjoittaa lisääkin, mutta tässä vaiheessa nostaisin framille TEAMin jäsenlehden Intiimin päätoimittajan ja Leomuovi-jutun kirjoittaneen toimittajan kannan lähettämääni vastineeseen. Tiivistettynä heidän kantansa kuului, hieman puolustelevasti, että ”onhan se hyvä että työllistetään”. Epäselväksi jäi että ketä – Leomuovin hyväntuulisia markkinahenkilöitä vai kuntouttavan työtoiminnan halpatyövoimaa.

Kommentoi »

Comments are closed