Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Merentakaiset vaalit

Tänään jokaisesta tuutista tulee uutistia ja analyysejä USA:n presidentivaaleista, joten kirjoitan lyhyesti. Oikeastaan lopputulosta kiinnostavampia ovat joidenkin suomalaisten, Trumpin voitosta iloitsevien reaktiot. Heidän riemustaan päätellen voisi kuvitella, että ne vaalit pidettiin Suomessa eikä meren takana.

Jotkuthan tuntuvat peräti voittaneen ne vaalit ihan itse. Voittajia näyttäisivät olevan ainakin netin törkyjulkaisu MV, Rajat kiinni -liike, Laura Huhtasaari ja Terhi Kiemunki. Varsinkin Rajat kiinni -liikkeessä tunnutaan ajattelevan, että nyt on koko maailma saanut uuden johtajan, joka sulkee kaikki rajat ja häätää kaikki maailman maahanmuuttajat takaisin omiin maihinsa. Siinä sivussa häädetään sitten suvakitkin jonnekin. Näin siis Rajat kiinni -ryhmä:

15027635_542640795926687_7835120535048468416_nijk

Joopa joo. USA:n presidenttihän se sulkee Suomenkin rajat ja suomalaiset pärjäävät ihan hyvin myymällä perunoita ja silakoita toisilleen. Median vallan vähenemisestä ja sen vaikutuksesta kansalaisten hyvinvointiin meillä on hyvä esimerkki naapurimaassamme ja nationalismin kasvun seurauksia voi etsiä vaikka historiasta sieltä 1930-luvun kohdalta.

MV:n poliisia pakoileva ”sananvapaustaistelija” Ilja Janitskin pitää tulosta toimittajahdin aloittamisena:
14980829_10154238601437991_5827700734356346653_n

Rasismi, seksismi ja viha siis voittivat ja valehteleminen, uhkakuvien lietsonta ja huono käytös palkittiin presidenttiydellä. Äänestäjien sosioekonomista asemaa voi tarkastella täältä. Näyttäisi siltä, että Trumpia äänestivät kouluttamattomat, nykyhallintoon pettyneet, köyhtyvät ja vihaiset miehet, jotka haluavat rakentaa muurin Meksikon rajalle.

Älkää tuota minun analyysiani uskoko, vaan lukekaa paljon parempaa pohdintaa vaikkapa tästä jo ennen vaaleja julkaistusta Helsingin Sanomien artikkelista.

Minun omaa näkemystäni kuvastaa hyvin tämä kuva, eikä siitä sen enempää. Demokratia on sitä, että äänestäjät päättävät ja sen mukaan sitten eletään.

15032062_1843455715874391_3133206448039930596_n

Todennäköisesti tavallisen suomalaisen elämässä ei tapahdu mitään muutosta. Varmuuden vuoksi sanon kuitenkin Kalle Päätalon sedän ja täyskaiman sanoin:

– No, näkkyypähän. Ei nämä asiat niin mene, etteikö ne jotekin mene.

Kommentit (40)

 1. Lauri

  Jos tämä jotenkin suomalaisille näkyy niin siten, että itänaapurimme uhittelu on jatkossa entistä aggressiivisempaa. Tämä on omasta mielestäni jopa todennäköistä kun trump ”parantaa maiden välisiä suhteita”. Ei siinä pikkuinen Suomi enää ketään kiinnosta.

  • Marko Repo

   Minusta tämä oli hyvä herätys suomalaisille ja eurooppalaisille. Euroopan alueellinen puolustus ei voi riippua siitä, kuka istuu valtameren takana presidentin penkillä. Aika herätä päiväunesta, että NATO ja USA tulevat apuun kun pilliin vihelletään ja ottaa vastuu eurooppalaisesta turvallisuudesta.

 2. Jukka

  Aivan varmaa on, että Trumpin takki kääntyy monta kertaa, niin napit paukkuvat. Odotellaan rauhassa.

 3. Joni Pelkonen

  Ihme into tuolla Janitskinilla keräillä nimilistoja. Mihin ja kenelle se niitä kerää?

 4. Mane A. Minell

  Naisetkin äänestivät häntä.

 5. Tapani Virtanen

  Trump on populisti isolla peellä. Timo Soini on Trumpin rinnalla höyhensarjalainen. Toisin sanoen Trump lupaa ja puhuu vaaleissa ihan mitä sylki suuhun tuo, mutta kun arki koittaa niin taustalta paljastuukin pelkkä räksyttävä puudeli, joka luonnollisesti pettää kaikki äänestäjilleen antamat lupaukset ja odotukset. Pitää muistaa, että populisti ei ole yhtä kuin tyhmä, päin vastoin, Soini on ministeri ja Trumppi on presidentti onnistuneen populismin johdosta. Kumpikin tietää, mitä pitää sanoa ja tehdä ja miten puhutellakseen suurta yleisöä ja päästä siten haluamaansa asemaan. Tosin tämä ei poista sitä perusongelmaa, että kansa on perin pettynyttä nykyiseen hallintoon ja politiikkaan, siksi he Trumppeja ja Soineja äänestävät. Tämä jos mikä on otollista pohjaa tilanteen eskaloitumiseksi väkivaltaisuuksille. Sen vuoksi kaikkien vallassa olevien, omahyväisten ja yltioptimististen nykypoliitikkojen, jotka uskovat oman valta-asemansa horjumattomuuteen, olisi syytä kurkata peiliin ja tiedostaa, että huonon politiikan ja kansan enemmistön arvopohjasta piittaamaton itsekeskeisyys väistämättä saa muutosvoimat äänestämään joskus jopa äärimmäisen huonoja vaihtoehtoja, kuten Trumppia. Pilvilinnoihin ja ”kupliin” ei pidä uppoutua vaan nähdä, mitä kansa puhuu, tekee ja haluaa. Ainoastaan ajanhermoilla toimivat poliitikot voivat säilyttää asemansa, muuten valehtelijat ja yltiöpäiset kaiken lupailijat perivät potin. Luojan kiitos, Trump on kovis vain vaalipuheissaan. Todellisuudessa kuitenkin vain pelkkä nössö ja sätkynukke ja todellinen politiikka tehdäänkin sitten kulisseissa.

 6. Marko

  Koko blogin voisi myös kääntää ympäri ja se pätisi myös niihin negatiivisiin reaktioihin tuloksen selvittyä. Mediahan niitä uhkakuvia on maalannut. Sama homma oli Brexitin kohdalla.

  Itseäni tilanteessa hämmästyttää se, että ihmiset, jotka suurimpaan ääneen vaativat tasa-arvoa ja demokratiaa, nostavat suurimman mölyn vaalien ”väärästä lopputuloksesta. Oli kyse sitten Yhdysvaltojen presidentinvaaleista Trumpeineen tai eduskuntavaaleista ”jytkyineen”

  Vai oliko jollain tiedossa demokratiaa parempi hallitusmuoto?

  • Pekka Rantamäki

   Suora demokratia?

  • Petri Sakkinen

   USA:ta ei oikeastaan voi pitää demokratiana, koska vaalijärjestelmä on mikä on yleensäkin, mutta etenkin presidentinvaaleissa. Sama pätee moneen muuhunkin maahan, kuteh Isoon Britanniaan ja Australiaan.

   The Guardianin mukaan Clinton on viimeisimmässä päivityksessä saanut 0,1 %-yksikköä enemmän ääniä kuin Trump. Jos tilanne säilyy, Trumpista tulee viides USA:n presidentti, joka on tullut virkaan vähemmistön äänin.

 7. Tauno virtanen

  ”Trumpia äänestivät kouluttamattomat, nykyhallintoon pettyneet, köyhtyvät ja vihaiset miehet, jotka haluavat rakentaa muurin Meksikon rajalle.”
  —-
  Oletetaan että tämä väittämä on oikein. Väittämä tosin mukailee samojen tahojen mielipidettä, joiden mielestä Trumpilla ei ollut mitään mahdollisuuksia….

  Minkä kuvan väittämä antaa USAsta? Trumpia äänesti hieman yli 50% kansasta. Aika raju väite, jotta USAn kansasta puolet olisi köyhiä kouluttamattomia ja pettyneitä. Voihan näin olla! Tällöin kuitenkin USAssa on erittäin paha systeemi vika, joka mahdollistaa tälläisen lopputuloksen.

  Tai sitten Trumppia (kuten jytkyssä persuja) äänesti myös ihan tavallisia, normaalisti nukkuvia, ihmisiä.

  • Petri Sakkinen

   ”Trumpia äänesti hieman yli 50% kansasta”

   Itae asiassa hieman alle 50%, mutta ei anneta faktojen haitata hyvää propagandaa. Tuorein tieto on 47,5%.

   • Anselmi

    Ja tämäkin äänestäneistä, ei kansasta.

  • Minna Ylitalo

   Tulee vähän sääli näitä hyväuskoisia äänestäjiä. Huomattavaa osaa heistä kun ajoi äänestämään huoli toimeentuloista ja joutuvat taas raskaasti pettymään, kun sitä tehdasteollisuutta ei edelleenkään palauteta Yhdysvaltojen Keskilänteen. Näitä työttömiä duunareita ei ikävä kyllä auta yhtään se, että republikaani presidentti huolehtii perinteiseen tapaan pelkästään 5% rikkaan eliitin hyvinvoinnista ja halveksii köyhää. Myöskään jonkun surkean West Virginian rutiköyhät landepaukut eivät valitettavasti hyödy Trumpin kaudesta yhtään mitenkään, vaikka lähes 70% tämän tyhjiä lupauksia äänesti.

  • Mirja Pekkonen

   Ei tainnut hieman yli 50 % kansasta äänestää Trumpia. Edes äänestäneistä ei yli 50 % äänestänyt Trumpia. Lieneekö tarkka äänisaalis edes selvillä vielä. Muutamasta lähteestä äänimääriä vilkuiltuani näyttää vallalla olevan se käsitys, että Clinton sai enemmän ääniä kuin Trump.

   Sen lisäksi siellä taisi olla pari muutakin ehdokasta, joista on kyllä vaiettu aika huolellisesti. He saivat noin 4.2 % annetuista äänistä eli ääninä noin 5 miljoonaa ääntä.

  • Jarmo Ala-Kokkila

   Kun katson tuota kolumniin linkattua NYT:n tilastoa, Trump voitti sekä koulutetut että kouluttamattomat valkoiset. Näistä kouluttamattomat selvemmin kuin koulutetut. Clinton taas voitti sekä koulutetut että kouluttamattomat ei-valkoiset. Niistä kouluttamattomat selvemmin kuin koulutetut. Itse asiassa Trump vei valkoisten koulutettujen äänet 49-45 eli samalla erolla kuin Clinton vei kaikkien koulutettujen äänet (49-45).

   Voihan tuon vetää niinkin yhteen, että Trump voitti kouluttamattomien valkoisten äänillä. Joku toinen voisi sanoa, että Trump voitti kaikkien valkoisten äänillä. Ihan riippuen siitä millaista kuvaa haluaa luoda.

   Joka tapauksessa, kansa valitsi presidentin ja demokratia toimi.

 8. Kim

  Ois joskus kiva nähdä miten nämä suvakki -sanaa viljelevät pärjäisivät päivänkin vaikka kansainvälisessä yhtiössä Suomessa, missä maahanmuuttajia on koko hierarkian korkeudelta. Millä ne perustelee sitä ihmisvihaa sitä ryhmää kohtaan jotka tulevat toimeen maahanmuuttajien kanssa. Sitten nähdä ne ilmeet niillä ulkomaisilla työkavereilla, jotka maksaa veronsa suomeen, hankkii suomeen ulkomaista valuuttaa. Aivan absurdia ja törkeä loukkaus niitä kohtaan jotka oikeasti pitävät tätä maata pystyssä tekemällä yhteistyötä etnisyydestä, kulttuuritaustasta ja varsinkin joistakin geopoliittisista rajavedoista riippumatta.

  • juhana.rämö

   Täyttä roskaa Puusalta. Thaimaassa pedofiilit saavat helvetillisen tuomion ja lärvit lehteen. Tuomioista näkee, ettei pedofilia ole yleistä suomalaisturisteilla toisin kuin joillain muilla kansallisuuksilla. Pedareille Thaimaa on karvas paikka, eiköhän heidän kannata ennemmin mennä johonkin köyhään maahan, jossa on matala kansallistunne ja pedofilia sallittua, kuten Bengali.

  • Pekka Rantamäki

   Joskus minua henkilökohtaisesti hävettää, kun jossain Suomen suuressa ”vienti yhtiössä” työskentelevät henkilöt eivät osaa edes yhdyssanasääntöjä… Mutta Suomessahan onkin maailman paras koulutusjärjestelmä.

 9. Juha Toivoniemi

  Näitähän Hitlerin ja Stalinin sielunkumppaneita on vähän joka maassa ja kaikilla on yhteistä uho. Pitäiskö näitä sitten pelätä? No ei varmasti vaan elämä jatkuu kuten aina ennenkin. Näitä Trumppeja tulee ja menee. Eniten pelkään sitä miten nämä Trumpin äänestäjät reagoivat kun mikään ei muutukaan. Tästä kaverista näki että raha kiinnostaa eniten joten mitä uutta se on.

 10. Lasse Aaltonen

  Vaalit on pidettyja pulinat pois. Nyt katse eteenpäin ja tulevaisuuteen: Kuka Trumpin seuraajaksi?

 11. MrrKAT, Finland, EU

  Täällä sama exit poll kuin N.Y.T.:ssä mutta tarkemmin eriteltynä
  http://edition.cnn.com/election/results/exit-polls

  18-39vuotiaat äänesti Clintonia, yli 40v äänesti Trumpia.
  Valkoisista(70%) vain 37% äänesti Clintonia mutta 58% Trumpia.
  Valkoisista miehistä 31% äänesti Clintonia mutta 63% Trumpia.
  Valkoisista naisista 43% äänesti Clintonia mutta 53% Trumpia (!)
  Valkoisista vähemmänkoulutetuista (non-college) naisista peräti 62% valitsi Trumpin.(!!)

  Puolueuskollisuus oli voimakasta, republikaaneista vain 7% Clintonia mutta 90% Trumpia. Uudestisyntyneet uskovaiset valitsi 81%:sti Trumpin. Mitä useammin kävi kirkossa jne niin sitä varmemmin valitsi Trumpin. (Olisko ne valinneet Hitlerinkin?!)
  Erityisesti protestantit ja mormonit suosi Trumpia. Vastenmielisimmin Trumpiin suhtautui juutalaiset, joista vain 24% olisi valinnut Trumpin.

  Trumpin valitsivat vähemmän koulutetut, maaseudulta, republikaanit, uskovaiset, hyvätuloisemmat (tulojen vaikutus ei tosin ollut suuri).
  Clintonia suosi kaupunkilaiset, liberaalit, maallistuneet, köyhemmät jne.

 12. Laitinen Seppo

  Tämä on Amerikkalaista demokratiaa. Valituksi tulee henkilö, joka on saanut vähemmin ääniä kuin toiseksi tullut, eli sitä kansa saa mitä se tilaa, valitettavasti.

 13. Markku T Koivisto

  Sanoin jo aikaisemmin. Minä uskon, että Trumpista tulee ok pressa. Nyt kun törkykampanja on ohi, niin miksei. Ei ole vaihtoehtoja. Suomalaiset öyhöttäjät ovat sitten asia erikseen, ne eivät hiljene koskaan.

  • Joni Pelkonen

   Edellinen republikaanipresidentti George W. Bush aloitti kaksi sotaa joissa kuoli yli miljoona ihmistä, nosti valtionvelan pilviin, nosti työttömien määrää, kielsi ehkäisykasvatuksen kouluissa joka tuotti satoja tuhansia teiniraskauksia, kielsi opettamasta kondomien käyttöä Afrikan aids-torjuntatyössä, kieltäytyi uskomasta ilmastonmuutokseen, kielsi kantasolututkimuksen jonka vuoksi monille sairastuneille elintärkeästä tutkimuksesta menetettiin vuosia, mutta keräsi toki miljardivoitot omille kavereilleen. Voisiko vielä Bushiakin epäpätevämpi ja välinpitämättömämpi Trump tehdä vielä pahempaa jälkeä? Kyllä voi.

 14. Merentakaiset vaalit | Suomi Tykkää

  […] Tänään jokaisesta tuutista tulee uutistia ja analyysejä USA:n presidentivaaleista, joten kirjoitan lyhyesti. Oikeastaan lopputulosta kiinnostavampia ovat joidenkin suomalaisten, Trumpin voitosta il… …read more […]

 15. Angie

  Mahtaa tulla persuille vielä iso pettymys kun me suvakit ollaan täällä edelleen ja turvapaikanhakijatkin, vaikka Trumpista tulee pressa. Sama pettymys tulee myös häntä äänestäneille kun lupaukset eivät toteudu. Ei se Trump niitä työpaikkoja sieltä Aasiasta takas Yhdysvaltoihin pysty tuomaan, vaikka kuinka lupaisi. Populismi pettää aina äänestäjänsä.

  • Pekka Rantamäki

   Totta! Olisi kiva nähdä tilanne, jossa USA alkaa toteuttamaan äärimmäistä talousprotektionismia tuontitulleineen ja muut maat siihen sitten vastaavat omine tullimaksuineen. Mahtaisi iPhonetkin käydä eri tavalla kaupaksi Euroopassa, jos hinnassa olisi 100% lisä tullimaksuja.

 16. Risto Nurminen

  Jos äänestysprosentti on 50 ja 50 prosenttia niistä äänesti Trumppia, niin vain 25 prosenttia amerikkalaisista antoi äänensä hänelle

  • Terho Vuorinen

   En ota kantaa mihinkään, mutta noin 60 miljoonaa ääntä sekä Rumpille että Linttoselle. Ja maassa noin 325 miljoonaa asukasta. Eli noin 18,5 prosenttia amerikkalaisista äänesti Rumppia. Ja saman verran Linttosta.

  • Rintsu

   Äänien määrällä ei ole merkitystä jos ne riittävät.

   Yhdysvaltain presidentti ON maailman vaikutusvaltaisin henkilö.
   Hän suoraan komentaa maailman mahtavinta armeijaa ja kirjaimellisesti istuu ydinaseiden laukaisukoodien päällä. Kuten Putin Venäjällä, joka valituttaa itsensä Putiniksi missä vaaleissa tahansa..
   Nyt hänellä on kaveri.

   Yhdysvaltain vaalit voitti Venäjä ja Kiina.

 17. Raimo Korhonen

  Ei tässä nyt mistään analyysistä voi puhua, kun kukaan ei oikeasti tiedä mitään – no voi olla, että Trump tietää jotakin.
  Parempi olla arvailematta ja lietsomatta hysteriaa. Puoleen eikä toiseen. Ja mitäpä jytkyn jälkeen tapahtuikaan?

 18. Selja trujillo

  En olisi uskonut tätä todeksi, mutta uteliaisuuteni on herännyt. Trump on kuitenkin menneisyydessä ilmeisesti osoittanut olevansa varsin demokraattinen ja ylen artikkelin mukaan hän on hyvä ihmisten manipuloija. Siksi tuudittaudun uteliaaseen toiveuneen, että Trump näyttää vielä pitkät ja kääntää takkinsa parhainpäin. Huolestuttavaa siitä huolimatta on, että ihmiset äänestivät moista törkyä.

  • Tapani Könönen

   Donald Trumpin todellisesta poliittisesta ideologiasta tuskin on saatu tietoja. Vaikka hän olisikin ollut aikaisemmin demokraattipuolueen tukija ja kannattaja se eivät todista mitään. Onko hän pelkkä opportunisti, joka asettuu aina vahvimman ja voittajan puolelle? Sellaiset pyrkyrit pysyvät pinnalla kaikissa järjestelmissä; niin Natsi-Saksassa kuin Neuvostoliitossakin toistensa kaltaiset oman edun tavoittelijat liittyivät vallanpitäjien joukkoihin.

   Aika tulee näyttämään, onko Trump pelkkä kyyninen ja narsistinen egoisti?: vallanhaluinen ja omistushaluinen pikkusielu. Vai onko hän sosiaalidarvinistinen?: ”heikot sortuu elon tiellä”. Ajattelutapa: ”Ken ei omillaan ja toisten heikkouksia (tietämättömyyttä ja voimattomuutta) hyväksikäyttäen pärjää yhteiskunnassa on ansainnut kohtalonsa.”

   Sanat ovat jo itsessään tekoja ja ne edeltävät tekoja. Johtavien poliitikkojen vastuuttomat sanat lietsovat kuulijoitansa alhaisiin tekoihin. Se äärimmäisen huolestuttavaa, jos talouslama sattuu tulemaan.

 19. Turo Mustakallio

  Ainoa mikä harmittaa on, että nyt ei tiedä miten meidän olisi käynyt,jos Clinton olisi USAn tuleva presidentti.

  Minusta on ollut koko ajan selvää, että Trumpista tulee presidentti.

  Tämä on vakava varoitus poliittisen eliitin mädännäisyydelle. Ja tietenkin muullekin eliitille. Jossain vaiheessa kansan kärsivällisyys loppuu.

  Tulkaa pois USAn vaaleja voivottelevasta kuplasta ja nähkää, että nyt on aika tehdä jotain ja viedä demokratian soihtua eteenpäin. Meidän yhteiskuntamme pohjaa ovat jo kauan kaivaneet MV-lehti ja muut alan toimijat. Yhteiskuntamme pohjaa ovat kaivaneet myös monet muut.

  Meidän on noustava tätä apatiaa vastaan.

  Minä ainakin nousen.

  100-vuotias Suomi ansaitsee kansan, joka ylpeänä seisoo demokraatisten oikeuksiensa puolesta.

  • Veli-Pekka Saarinen

   Samaa mieltä. Tässä muuten aivan erinomainen analyysi (tai varoitus, sillä teksti on kirjoitettu jo toukokuussa) siitä, miksi aika oli kypsä Trumpille: http://nymag.com/daily/intelligencer/2016/04/america-tyranny-donald-trump.html
   Vähän pitkä, mutta kannattaa lukea ajatuksella ihan jo senkin takia, miten asiat peilautuvat Suomen poliittiseen tilanteeseen-

 20. Anssi Keskiväli

  Vasta 20. tammikuuta on uuden presidentin virkavalan vannominen. Mitä tahansa voi tapahtua ennen sitä. Kaikenkaikkiaan mielenkiintoiset 4 vuotta luvassa silti, sekä jenkkisessä että muualla maailmassa.

 21. jore puusa

  Voisitko vastata kysymyksiini, kiitos.

 22. Tapani Könönen

  ”Tietämättömyys on voimaa” kuten Georg Orwell aikoinaan kirjoitti. Yllytän lukemaan New Yorkin yliopiston professori Neil Postmanin vuonna 1987 suomennetun kirjan ”Huvitamme itsemme hengiltä”. Nyt Postmanin ennustus on toteutumassa. Sähköinen viihdemedia ja sitä seuraileva sosiaalinen media on tyhmentämässä suuret kansanjoukot. Valistuneen demokratian idea on kärsimässä haaksirikon kaikkialla maailmassa.

  Yhdysvallat ja koko maailma on menossa nyt täysin ennakoimattomaan suuntaan. Tosiasioista piittaamaton tietämättömyys, vihapuhe, avoin ja peitelty rasismi, militarismi ja huono käytös ovat voitolla kaikkialla maailmassa. Siitä ei seuraa mitään hyvää. Elämme nyt samankaltaista aikaa kuin 1930-luvulla. Ollaan menossa kohti voima- ja väkivaltapolitiikan aikakautta.

  Trumpin ja hänen puolueensa republikaanien vaalivoitto on Clintonin kannattajille kauhistus, mutta myös Trumpia äänestäjille vaalivoiton seuraukset tulevat olemaan pettymys. Niin ristiriitaiset ja epärealistiset ovat Trumpin vaalilupaukset. Valheellisilla lupauksilla ja äänestäjien alhaisimpien vaistojen hyväksikäytöllä hankittu vaalivoitto ei tuo mitään hyvää häntä äänestäneille, vaan entistä enemmän kurjuutta ja kärsimyksiä. Edes Yhdysvaltain kansa ei ansaitsisi Trumpin kaltaista presidenttiä, josta voi aiheutua kärsimystä koko maailmalle.

  Yhdysvaltain nykyistä presidentinvaalin voi rinnastaa Saksan vuoden 1932 presidentinvaaleihin, joissa pääehdokkaina olivat kansankiihottaja Adolf Hitler ja vahan vallan edustaja, iäkäs presidentti, sotamarsalkka Paul von Hindenburg, joka tosin voitti vaalin, mutta pian presidentin kuoltua, valta siirtyi Hitlerille häntä tukeneiden kaikkien porvaripuolueiden yksimielisellä tuella. Sen seuraukset nyt tiedämme. Hitler loi suuret asevoimat, mutta ei ehtinyt hankkia ydinasetta.

  Ken ei perehdy historiaan, joutuu elämään sen uudelleen.

  Trump eroaa merkittävästi Italian Berlusconista. Italian asema ja merkitys maailmanpolitiikassa on murto-osa Yhdysvaltain asemasta. Sen väkiluku on viidesosa USA:n monikansallisemmasta väestöstä, Italialla ole ydinaseita eikä sen asevoimat toimi maalimanlaajuisesti. Berlusconin puheetkin ovat olleet maltillisempia. Italialla on fasistinen menneisyys, mutta fasismi ei ollut siellä suurten väestönosien kannattamaa, vaan lähinnä yläluokan liike. Puheet ovat jo itsessään tekoja; ne useimmiten edeltävät tekoja.

  Yhdysvaltalaisten yhteiskunnallinen valistumattomuus ja kansalaisten äänestämättömyytenä ilmenevä välinpitämättömyys voi aiheuttaa kaoottisen lopputuloksen. Yhdysvaltain presidentin yksinvalta suurten ydinasevoimien yksinvaltaisena ylipäällikkönä voi olla vaarallinen koko maailmalle.

  Yhdysvallat näyttää nyt huonoa esimerkkiä muulle maailmalle. Toivon olevani ennustuksessani väärässä, vaikka nyt pahalta näyttää.

 23. Jaska Reinikainen

  Itseasiassa äänestämättä jättäneet (~42%)ratkaisivat tuloksen. Tämä osoittaa kuinka vähän USA:n kansalaiset enää ovat kiinnostuneita tästä showsta. Ihmiset alkavat heräilemään…

 24. Jari Kähkönen

  Sitä voisi tosiaan luulla, että nämä olisivat olleet Suomen presidentinvaalit. Sakarin bloggauksen kärjessä kuvakaappaus kertoo itsepetoksen voimasta, kun asiaan on kytketty täysin käsittämättömiä sattumanvaraisia arvoja ja tapahtumia, joiden liittyminen edes ulkoiseen sekä aistihavainnoilla todennettavaan maailmaan on sattumanvarainen sekä tahaton. Ja sitten keskivaiheilla tulee tuo kielialueemme notoorisin eksiili, joka on jo keräämässä jotain kummallista vasikka- tai sikalistaa trumpinhaukkujista. Voi Iesus, tämähän on kuin joku Valpon sotilastoimiston ryssittelykortisto vuodelta 1946. Vai luuleeko se ihan oikeasti, että niin sanotusti väärää mieltä olleille tulee tästä muka jotain seurauksia?

  Voivoi, kun nyt ei olla missään usein vapautensa menettäneiden seurassa, keskellä emotionaalisesti labiileja, epäterveitä ja päihderiippuvaisia poikkeuspersoonia, sakissa on oltava varmuuden vuoksi hiljaa sekä nauramatta muuten kuin joukon mukana kingin kertoessa vitsin. Muuten voi olla henkilökohtainen turvallisuus vaarassa, kun sanat vääristellään ja asiat paisutellaan, että joko se tappelu tulee tai saadaan tulemaan. Tälläinen kauniisti sanottuna sisäiseen pirstoutumiseen perustuva itsepetos on kuitenkin valitettavasti aikamme muotia, jota harjoittavat sellaisetkin ketkä eivät todellakaan ole mainitun verrokkiryhmän kaltaisia juuri missään. On relevantimpaa kuin tahdon myöntääkään kysyä, että mihin tämä oikein päättyy nyt kun ”nuo” saivat tälläisen vahvistuksen ”näin nämä asiat koetaan” ja ettei ”sinun mielipiteesi voi olla väärä, koska se on sinun mielipiteesi” -kohkaamiselleen?

  En minä muuten, mutta kun olen jo vuosia nähnyt kuinka samat väkisin vääntävät maailman ja ihmiset vastaamaan omaa fantasiamaailmaansa. Jos puhuja tai kirjoittaja ei vastaa oletusarvoa, häntä koukitaan kyllin kauan että toivottu reaktio tulee pintaan. Eli ylimielisyys, elitismi, suomalaisten viha ja mitä niitä kaikkia sitten kulloinkin onkaan. Jos taas eivät saa hallituksi keskustelua vaan joutuvat itse takaa-ajetuksi niin sitten tulee nolosti hiljaista tai vinkuvat päästelynsä olleen vain mielipide/pakenevat paikalta etenkin virtuaalisessa miljöössä. Osaavat ne toki tappiotaan vinkua myös muilla sanoilla. Joskus tiettyjä aiheita ei muka voi käsitellä tai uskonsotureita ja muitakin pöljäeetvartteja pitää päästää ”tasapuolisuuden” vuoksi ääneen. Tässäkin kommenttilaatikossa: maassa maan tavalla ja blogi kääntää ympäri/demokratia. Hah-hah, sanon minä tuollaiseen.

  Kyllä se on tässä maailmassa yhä niin, että todellisuudella on omat raja-arvonsa. Jotkut niistä ovat konkreettisempia kuin jotkut toiset. Esimerkiksi sellaiset, että laillinen yhteiskuntajärjestys ei ole kadonnut mihinkään vaikka sen puolustaminen ei ole kaiken aikaa ja kaikissa asioissa yhteismitallista. Minä nauroin männäiltana 2.5 konstaapelin typerää jakojäännöspartiota pelleilemässä liikennepaikkavalvontaa siellä ja silloin kun sitä liikennettä ei varmasti ole, mutta ei se ole koko totuus. Eikä se liioin ole yhdessä hotspotissa pääosin kääntymässäkäyvä tai kylänraitin päästä päähän matkalla vuoronlopetukseen ajava historiallisen entisen valtakunnallisen liikennepoliisin partio ole sekään. Nuo ukot ei tietotekniikkarikoksia tutki, ja jos alkaa paukkua, ne jäävät pitämään lippusiimaa pystyssä etteivät vielä itseäänkin höpelömmät kävele uteliaisuuttaan/tyhmyyksissään vaara-alueelle.

  Männäiltana minä kävelin kotiini tempomatta vihkoa+kynää käteen ja kameraa kaulaan, kun sen siviiliautonkin käyttäjä ja ilmeinen käyttötarkoitus paljastuivat, olkoonpa oikealla hetkellä tapahtunut sisävalon päällelaitto sen paremmin sattumaa, tarveperusteinen tahi hehe tilannejohtajan käsky. Minua nauratti enkä ollut silläni enkä tällänikään, mutta varmasti joku vieraan maan presidentinvaalin tähden huokaileva olisi nähnyt tässäkin jonkun merkin. Se on se tekoviisaus ja itsetärkeys, joka tekee tästä ihmistyypistä huomattavasti heikommin siedettävän kuin kunnan vuokratalon puolispurgusta sähkörukkimiehestä kelaamassa jonkun hiton sinivalkoisen kuormavaakapaksan perässä iilien, että jahka joku joutui putkaan niin josko siltä sittenkin olisi jäänyt viinat tantereelle tai jälkeensä edes hauska ryyppysakki.

  Ei joutunut eikä jäänyt kun ei koskaan ollutkaan. Kas siinäpä todellisuuden raja-arvoa konsanaan, jokasortin virtuaaliselle ja reaaliselle vieteriukolle konsanaan. Yksille ei tarvitse sanoa, toiset uskoo kun sanoo ja kolmas asettuu vasta kun on tavalla tai toisella seinä vastassa.

Kommentoi »

Comments are closed