Merentakaiset vaalit

Tänään jokaisesta tuutista tulee uutistia ja analyysejä USA:n presidentivaaleista, joten kirjoitan lyhyesti. Oikeastaan lopputulosta kiinnostavampia ovat joidenkin suomalaisten, Trumpin voitosta iloitsevien reaktiot. Heidän riemustaan päätellen voisi kuvitella, että ne vaalit pidettiin Suomessa eikä meren takana.

Jotkuthan tuntuvat peräti voittaneen ne vaalit ihan itse. Voittajia näyttäisivät olevan ainakin netin törkyjulkaisu MV, Rajat kiinni -liike, Laura Huhtasaari ja Terhi Kiemunki. Varsinkin Rajat kiinni -liikkeessä tunnutaan ajattelevan, että nyt on koko maailma saanut uuden johtajan, joka sulkee kaikki rajat ja häätää kaikki maailman maahanmuuttajat takaisin omiin maihinsa. Siinä sivussa häädetään sitten suvakitkin jonnekin. Näin siis Rajat kiinni -ryhmä:

15027635_542640795926687_7835120535048468416_nijk

Joopa joo. USA:n presidenttihän se sulkee Suomenkin rajat ja suomalaiset pärjäävät ihan hyvin myymällä perunoita ja silakoita toisilleen. Median vallan vähenemisestä ja sen vaikutuksesta kansalaisten hyvinvointiin meillä on hyvä esimerkki naapurimaassamme ja nationalismin kasvun seurauksia voi etsiä vaikka historiasta sieltä 1930-luvun kohdalta.

MV:n poliisia pakoileva “sananvapaustaistelija” Ilja Janitskin pitää tulosta toimittajahdin aloittamisena:
14980829_10154238601437991_5827700734356346653_n

Rasismi, seksismi ja viha siis voittivat ja valehteleminen, uhkakuvien lietsonta ja huono käytös palkittiin presidenttiydellä. Äänestäjien sosioekonomista asemaa voi tarkastella täältä. Näyttäisi siltä, että Trumpia äänestivät kouluttamattomat, nykyhallintoon pettyneet, köyhtyvät ja vihaiset miehet, jotka haluavat rakentaa muurin Meksikon rajalle.

Älkää tuota minun analyysiani uskoko, vaan lukekaa paljon parempaa pohdintaa vaikkapa tästä jo ennen vaaleja julkaistusta Helsingin Sanomien artikkelista.

Minun omaa näkemystäni kuvastaa hyvin tämä kuva, eikä siitä sen enempää. Demokratia on sitä, että äänestäjät päättävät ja sen mukaan sitten eletään.

15032062_1843455715874391_3133206448039930596_n

Todennäköisesti tavallisen suomalaisen elämässä ei tapahdu mitään muutosta. Varmuuden vuoksi sanon kuitenkin Kalle Päätalon sedän ja täyskaiman sanoin:

– No, näkkyypähän. Ei nämä asiat niin mene, etteikö ne jotekin mene.

Kommentit (40)
  1. Jos tämä jotenkin suomalaisille näkyy niin siten, että itänaapurimme uhittelu on jatkossa entistä aggressiivisempaa. Tämä on omasta mielestäni jopa todennäköistä kun trump “parantaa maiden välisiä suhteita”. Ei siinä pikkuinen Suomi enää ketään kiinnosta.

    1. Minusta tämä oli hyvä herätys suomalaisille ja eurooppalaisille. Euroopan alueellinen puolustus ei voi riippua siitä, kuka istuu valtameren takana presidentin penkillä. Aika herätä päiväunesta, että NATO ja USA tulevat apuun kun pilliin vihelletään ja ottaa vastuu eurooppalaisesta turvallisuudesta.

  2. Aivan varmaa on, että Trumpin takki kääntyy monta kertaa, niin napit paukkuvat. Odotellaan rauhassa.

Kommentointi suljettu.