Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pääministerin taittovirhe

Tällä viikolla kotimaan politiikassa on nimitetty hallituspuolueiden puheenjohtajia kolmeksi rosvoksi. Tämähän on kuin suoraan Trumpin puheista. Opposition retoriikka on kääntynyt tällaiseksi, kun he ovat huomanneet, että tämä hallitus toimii kunnianhimoista hallitusohjelmaa noudattaen Suomen suunnan muuttamiseksi.

Ongelmat eivät populismilla ratkea. Lokapolitiikka ei nosta Suomea eikä tuo maahamme yhtään työpaikkaa lisää.

Näin paheksuu pääministeri Juha Sipilä nettikolumnissaan oppositon toimintaa Hän tarkoittaa SDP:n vaihtoehtobudjetista löytyvää yhtä ainoaa väliotsikkoa. Varjobudjetillaan SDP kritisoi voimakkaasti hallitusta kaverikapitalismista eli suurituloisten suosimisesta ja köyhiltä leikkaamisesta, mutta sen kritiikin Sipilä sivuuttaa täysin. Täältä voitte katsoa, mitä sen väliotsikon alla lukee.

Hallitus on leikannut pienituloisilta, eläkeläisiltä, sairailta ja koulutuksesta kautta linjan, koska Suomella ei ole kuulemma varaa oikeastaan mihinkään. Verohuojennukset kohdistetaan ensisijaisesti suurituloisille.  Hallituksen valmistelema sote-uudistus on avaamassa kansainvälisille suuryrityksille mahdollisuuden päästä kahmimaan veronmaksajien rahoja ja tuleva maakuntauudistus jatkaa samalla linjalla.

Terrafamen kaivokseen sitä rahaa taas kuitenkin löytyy 100 miljoonaa euroa. Eilinen päätös mukaan lukien siihen kaivokseen on upotettu veronmaksajien rahaa jo puoli miljardia euroa. Sadalla miljoonalla eurolla tämä laitos tuottaa taas suolavettä tasaisella kymmenen miljoonan euron kuukausittaisella tappiolla sopivasti yli kunnallisvaalien.

jari

Tällaisen toiminnan kritisoinnin pääministeri leimaa lokapolitiikaksi.

Samaan aikaan yhden hallituspuolueen näkyviä hahmoja talutetaan jonossa käräjäoikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteen saavat kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, PS-nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja kansanedustaja Lea Mäkipään avustaja Terhi Kiemunki. Donald Trumpin vaalivoitto on kirvoittanut monilta perussuomalaisilta lisää sellaista puhetta, että lienee vain ajan kysymys, kun jono saa jatkoa.

Pääministeri voisi kysyä hallituskumppaniltaan, miten muiden mustamaalaaminen edistää ratkaisujen aikaansaamista niihin ongelmiin, joita meillä on. Sen sijaan hän kysyy sitä oppositiolta.

Sipilällä on silmissään taittovirhe tai häntä vaivaa minullekin tuttu ikänäkö. Kauas näkee hyvin, mutta lähelle ei. Hän voisi hankkia paremmat silmälasit ja kerrata vaikkapa Luukkaan evankeliumin sanoja:

Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi? Kuinka voi sanoa veljellesi: ”Annapa, veli, kun otan roskan silmästäsi”? Ethän sinä näe edes hirttä omassa silmässäsi. Sinä tekopyhä! Ota ensin hirsi omasta silmästäsi, vasta sitten voit ottaa roskan veljesi silmästä.

Luuk. 6:41-42

Kommentit (16)

 1. Leila Linnainmaa

  Mikä on oikea miljoonamäärä, jonka valtio on Terrafamelle/Talvivaaralle lahjoitettanut? Ville Niinistö sanoi omassa blogissaan sen olevan 800 miljoonaa. Joku puhui melkein miljardista. Kyse lienee siitä, mistä alkaen aletaan laskea.

  • liisa hirvonen

   Ja kyse on myös siitä kykeneekö erottamaan miljoonan ja miljardin. Miljardi on tuhat miljoonaa. Miljoona on ”vain” tuhat tuhatta.

  • Jari Lydén

   Miljardi / 800 000 000. Onko tuolla penäämälläsi ”oikealla” luvulla merkitystä. 100 000 000 tai jopa 100 000 hukkaan heitettyä yhteistä rahaa on aivan liikaa. Ikävä vain, ettei vastuullisia saada edesvastuuseen, tai edes luopumaan julkisista tehtävistä yhteisen edun ajajina.

 2. Tommi Karin

  Mikäli kirjoitan jostakin tekstin, jossa asiallisesti perustellen kritisoin asioita, mutta subjektina käytän vaikkapa ”kusipäätä”. Asiallisesta argumentoinnista huolimatta, itse kritiikki jäisi varmasti sen ”kusipään” varjoon. Kritiikin kohde ja kaikki ympärillä huomaa vain sen haukkumasanan.

  Vaikka esimerkkini on huomattavasti kärjistetympi, kuin verrattu todellisuus, onko tässä sinun mielestä muka jotain outoa? Kielenkäytön pitää olla tarkoituksenmukaista, koska se on aina ensimmäinen, jonka huomaa. Itse asian kieliasun takana huomaa vasta sitten ja jos kieliasu ei tue asiaa, huomio pysähtyy siihen kieliasuun.

  • Pekka Rantamäki

   Niin, mutta kuinka sitten samaan aikaan yhden hallituspuolueen (arvaat varmaan minkä) edustajat saavat käyttää hyvinkin kärkevää kieltä sosiaalisessa mediassa? Itse asiassa tämän puolueen jäsenet käyttävät niin kärkevää kieltä, että osaa kirjoituksista tutkitaan käräjiä myöten. Voitko kuvitella, että termi ”kolme iloista rosvoa” johtaisi esim. kunnianloukkaussyytteeseen?

 3. Juha Toivoniemi

  Helvetin hyvin ja osuvasti kirjoitettu. Soisin että ääliöt päättäjät lukisivat tämän myös.

 4. Juha Kajander

  Kirkkoisä Augustinus on sanonut, että jokainen rosvokopla on eräänlainen pieni valtio. ja valtio ilman oikeudenmukaisuutta on iso rosvokopla.

 5. Rintsu

  Talvivaara on malliesimerkki siitä, että joillekin on tosiaan annettu kaivosoikeudet valtion kassaholviin.
  On onnitstuttu luomaan kaivos joka tällä hetkellä ei tuota mitään ja työllistään vain tukun kovapalkkaisia johtajia. Muutoinhan osaavan johtajan palkkaa ei kuulu kadehtia mutta tuossa maksetaan tähtitieteellisiä liksoja osaamattomille tunareille ja siihen tuo sata miljoonaa tarvitaan koska yritysrypäshän on varaton.

  Asia on sinänsä sääli, koska mineraalivarat ovat huomattavat. Montaakaan kuormaa vaan ei olla saatu markkinoille. Sen sijaan on onnistuttu luomaan ympäristökatastrofi joka säännöllisesti kerjää valtiolta rahaa oman kuoppansa täytteeksi. Ei ole kovinkaan vaikeaa johtaa yritystä joka kaivaa maahan kuopan ja antaa valtion lapioida siihen rahaa ja antaa valtion vielä siivota jäljet.

  Mutta suomessahan markkinatalous ja kapitalismi on jo pitkään tarkoittanut sitä, että valtion rahat kuuluvat niille jotka osaavat lypsää. Mitäpä köyhät rahalla tekisivät kun ei sitä heillä ole ollut ennenkään?

  Niinpä koulutuksesta voidaan leikata vaikka kuinka paljon koska tuommoiset firmat eivät tarvitse osaavia työntekijöitä. Tuolla sadalla miljoonalla voisin perustaa kaivoksen vaikka taloyhtiöni hiekkalaatikkoon. Lupaan, että vähäisestä lapioinnistani ei aiheutuisi minkäänlaista ympäristöriskiä.

  Onneksi Sipilä sentään sanoi, että tahtoo puolueensa pysyvän sivistyneenä. Koskisipa sama vaatimus myös hallituskumppaneita. Mutta sivistyneenä pysyminen voi jatkossa olla vaikeaa kun nimenomaan sivistys ja kulttuuri ovat koko ajan juustohöylän alla.

 6. Antti-Kristian Pärnänen

  Juuri näin. Syyttäessään pinnallisesti kriitikoita ja poliittista vastapuolta vääristelystä ja propagandasta, ja samalla kehuskellessaan aikomuksillaan laittaa Suomi kuntoon, Sipilä ei tajua syyllistyvänsä juuri itse pahimpaan Trumpelointiin. Oikeastaan lähemmin tarkasteltuna Sipilän käytös ja argumentaatio on kuin suoraan Trumpilta kopioitua.

 7. Mirja Pekkonen

  Kauniisti ja harvinaisen osuvasti demarit muistuttelevat hallitusta niin tehdyistä kuin tekemättömistäkin töistä. Kas näin kuuluu tämä laulu kolmesta iloisesta rosvosta.

  ”Nyt hiljaa hiljaa hiivitään näin Kardemumman yössä.
  On kaikki kansa pötköllään, vain rosvot raataa työssä.
  Kun pakko on niin siepataan, ei tarpeetonta milloinkaan.
  Hei rensselit selkähän, nassakat kourahan, Kasper ja Jesper ja Joonatan.

  Ja kun me käymme leipuriin, jo huomaa aivotonkin,
  vain leivän viemme, kaakun niin, ja kaljapullon jonkin.
  No pipperkaakun sirkaman voi joskus ottaa Joonatan.
  Vaan muuten vie piukkaakin hiukkaakin niukemman Kasper ja Jesper ja Joonatan.

  Lihaako myös? No, makkaraa, ja jonkin kyljyksistä.
  Ja leijonalle silavaa! Se on niin terveellistä.
  Ja selkää nautain muhkeain ja kinkkua, hmm, joskus vain.
  Vaan muuten vie piukkaakin hiukkaakin niukemman Kasper ja Jesper ja Joonatan.

  Ja vaatetta kai tarvitsee myös rosvo lämpimikseen
  Jos turkin sieppaa, haitaa tee ei tuo, kun muu jää sikseen
  On oiva kauppa tuolla päin, se oitis tarpeet täyttää näin.
  Vaan muuten vie piukkaakin hiukkaakin niukemman Kasper ja Jesper ja Joonatan.

  No nyt on säkki pullollaan ja kannu laitaan asti
  Vaan kultaa vielä tarvitaan, pois sitten sukkelasti
  Suun mieliks muonaa muhkeaa nyt onkin helppo valmistaa
  Vaan muutenpa hiukkaakin niukemman tekevät Kasper ja Jesper ja Joonatan.”

  • Samppa Haapavaara

   Eikös Soini kehunut kuudenkopla hallitusta just tällä samalla runolla?

 8. Turo Mustakallio

  oikeastaan tämä kuvaa parhaitten:(jostain blogista löysin)

  Miten ihmeessä me olemme ennen ehtineet ulos? Jotenkin vaan nyt kun ulkona tarvitaan aamuisin vaatetta, niin pukeminen on sujunut tosi nahkeasti. Yleensähän se jolla kestää kauiten aloittaa pukemisen ensimmäisenä, jotta olisi viimeisenä aloittavan kanssa yhtäaikaa valmiina.

  Meillä pukeminen sujuu nykyisin suunnilleen näin:

  Ensimmäinen lapsi käy vessassa ja alkaa pukea
  L1: – Mitä sinne puetaan?
  H: – Ulkovaatteet ja lenkkarit.
  Lapsi alkaa etsiä vaatteitaan (vaatteet on naulakossa omalla paikallaan), pyörii ympyrää, katsoo kaapista jne. Ottaa lenkkarit ja pukee ne jalkaansa. Tällä välin seuraavat tulevat pukemaan.
  L2: – Laitetaanks tänään lenkkarit?
  H: – Laitetaan, ja ulkovaatteet myös.
  Lapset 2 ja 3 alkavat laittaa ulkovaatteita päälleen.
  L1: -Valmis! (jalassa lenkkarit, hanskat kädessä ja pipo päässä)
  H: – Puuttuisko sulta nyt jotakin?
  L1: – Jaa mitä? Ahaa! (lamppu syttyy) Takki! (hanskat pois, takki päälle niin että helma on ylöspäin, ja tutkii vetoketjua)
  L3: – Voiko nää (näyttää jalassaan olevia leggareita) jäädä tänne alle?
  H: – Jos haluat, voi ne jäädä.
  L1: – Miten tää vetoketju menee? Mä en saa.
  H: -Onkohan se (takki) nyt ihan oikein?
  Lapsi riisuu takin pois ja pukee sen uudelleen – edelleen helma ylöspäin ja ihmettelee vetoketjua.
  L2: -Meneeks tää kenkä oikeeseen jalkaan?
  H: -No, meneekö? Miten tiedät kuinka päin kengät kuuluu?
  L2(miettii hetken ja kääntelee kenkiä) -Näin?
  H: -Joo – noin
  Lapset 2 ja 3 ovat valmiita ja viimeinenkin lapsi on jo lähes valmis. Lapsi 1 on saanut vihdoin muutaman yrityksen jälkeen takkinsa oikein päin, vetoketjun kiinni ja pujottelee hanskoja taas antaumuksella käsiinsä.
  H: – Ei siellä tarvi hanskoja.
  L1: – Mä haluan laittaa.
  H: – Katos nyt onko sulla muuten kaikki vaatteet päällä?
  L1: – On! (Pujottelee sormia hanskoihin) Valmis!
  H: -Katsopa mitä muilla on sellaista mikä sulta puuttuu.
  L1(katsoo muita, vertaa omaa vaatetustaan muihin ja miettii hetken): – Housut! Mulla ei oo housuja!
  Ja sitten lapsi riisuu hanskansa ja kenkänsä ja alkaa pukea housuja.

  Väistämättä meidän pukemisesta tulee mieleen Egner ThorbjØrnin Kolme iloista rosvoa,
  Rosvot etsivät-laulu:

  Missä housut on? Missä paita on?
  Entä huuliharppu jossa musta raita on?
  Miss´on tuo ja se, nämä nuo ja ne?
  Entäs kukkaroni, kuinka senkin laita on?
  Ihan varmasti sen eilen vielä näin.
  Missä kuppi on? Missä tuppi on?
  Loiskis – hoi, tynnyristä missä tappi on?
  Neulaa, lankaa, hei, kuka nuo nyt vei?
  Missäs housuistani toinen takanappi on?
  Ihan varmasti sen eilen vielä näin.

  Missä malja on? Missä kalja on?
  Missä viisi sardiinia purkistani on?
  Yskänlääke, hei! Kuka kaiken vei?
  Missä missä kaikki karvat turkistani on?
  Eilen varmasti ne siinä vielä näin.
  Missä puut on? Missä muut on, hei?
  Missä tulitikut – eipä löydy, ei!
  Missä Kasper on? Missä Jesper on?
  Missä Joonatan on joka rahat kätköön vei?
  Ihan varmaan hänet eilen vielä näin.
  – Ja miten oikein selviydymme sitten kun ulos pitää oikeasti pukea vaatteita?

 9. make

  Talvivaaran ”kaivos” työllistää kuulemma noin 950 ihmistä. Yksi ”työpaikka” maksaa siis veronmaksajille vähän päälle kymppitonnin kuukaudessa. Aikamoista puuhastelua. Paljonko mahtavat maksaa duunarille?

 10. Henry Gill

  Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mitä on tehtävissä? Kun pääministeri nauttii vain hallituksessa iatuvien luottamuksesta? Onko tällaista tilannetta ennen täällä edes koettu? Jos laskuihin ei lasketa keskustalaista diktaattoria.

 11. Sonofhades

  Terrafamen 100 miljoonaa on taas sellainen summa, että sillä voi palkata 3000 euron kk-palkalla 1000 henkilöä – puolet kaivamaan kuoppaa ja puolet täyttämään sitä ja raha riittäisi kahdeksi vuodeksi. Mitenkähän kauan Terrafamella tuo raha riittää…

 12. Alpo T. Punki

  Oliko Sakke sulle tuttua että Kunnian arvoisa pääministerimme ja hänen serkkupoikansa omistavat firman Katera Steel oy:n kajaanista. http://www.talouselama.fi/yrityskaupat/kansanedustaja-juha-sipila-yrityskaupan-sparrarina-3369179
  Ja kappas mitä löytyy Kateran referensseistä: Talvivaara Oy:lle toimittaneet tehdasrakentamista. Ohhoh!
  http://www.finnmateria.fi/naytteilleasettaja/katera-steel-oy/
  Onpas onnekasta että jalo Suomen valtio tukee Talvivaara ressua, muuten saattaisi Katerakin menettää ikävästi lypsävän lehmän.

Kommentoi »

Comments are closed