Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kaverikapitalismia

Kuten eilen kerroin, niin pääministeri Juha Sipilä närkästyi kovasti SDP:n varjobudjetin yhdestä ainoasta väliotsikosta. Jo aiemmin siitä närkästyi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Näin saatiin ohjattua huomio pois SDP:n varjobudjetin sisällöstä. Sen väliotsikon alla luki näin:

Sipilän hallitus sai omalta Talouden arviointineuvostoltaan moitteet siitä, että se ei lainkaan käytä verotuksen työkaluja talouden tasapainottamisessa. Veronalennukset syövät julkisten palveluiden rahoitusta ja lisäävät alijäämää. Eturyhmiä suosivat keinotekoiset verovähennykset sotkevat verojärjestelmää ja pelkästään kassaa paikkaavat hätäiset veronkorotukset heikentävät työllisyyttä.

Alentamalla veroastetta kahdella miljardilla eurolla vaikeassa taloustilanteessa Sipilän hallitus uskoo amerikkalaistyyliseen trickle down -ideologiaan, jossa rikkaita rikastuttamalla hyvinvointia valuu tipoittain myös tavallisille kansalaisille, jopa vähäosaisille. Tiedot työttömyyden pitkittymisestä ja köyhyyden lisääntymisestä eivät tue hallituksen arvovalintaa.

Kolme tuoretta hallituksen esitystä täyttää kaverikapitalismin tunnusmerkit: metsälahjavähennys, perintö- ja lahjaveron alennus ja yrittäjävähennys. Ne hyödyttävät hallituksen omia eturyhmiä, mutta eivät tuo lainkaan kasvua tai työpaikkoja. Ne ovat varakkaille suomalaisille annettuja kymmenien miljoonien ja taas kymmenien miljoonien eurojen lahjoja.

Hyvätuloisimmilta suomalaisilta ei edellytetä osallistumista yhteisiin talkoisiin. Pääministeri Sipilä on vedonnut, että rikkaat antaisivat vapaaehtoisesti rahaa hyväntekeväisyyteen. Arkkipiispa Kari Mäkinen nousi vastustamaan almuyhteiskuntaa ja ilmoitti maksavansa mielellään lisää veroja. Tuloverotuksen tasavähennykset suosivat suurituloisia, joiden nettotulot kasvavat eniten. Pienituloiset eläkkeensaajat sen sijaan menettävät entisestäänkin ostovoimaansa.

Sipilän hallituksen synnyttämä veroero palkansaajien ja eläkeläisten välillä pysyy ennallaan, jopa kasvaa. Tilanteessa, jossa tarvitaan vahvaa yhteishenkeä, Sipilän hallitus lisää eriarvoisuutta. Maailmalla yhden-
vertaisuudestaan kuuluisaa Suomea jaetaan kovaa vauhtia voittajiin ja häviäjiin, menestyjiin ja syrjäytettäviin.

Ei mitään mainintaa roistoista, vaan pelkkää tosiasiaa. Jatketaan samalla linjalla, niin voitte itse miettiä noita hallituksen toimia.

Yksityisten työnantajien sosiaaliturvamaksu alenee 1,72 prosenttiyksikköä nykyisestä 2,08 prosentista eli se siis lähes poistuu. Alennus tekee 850 miljoonan euron vuosittaisen loven sosiaaliturvan rahoitukseen. Se paikataan sosiaaliturvaa leikkaamalla.

Työnantajan työeläkemaksu alenee 1,2 prosenttiyksikköä vuoteen 2020 mennessä. Työntekijän työeläkemaksu nousee vastaavasti. Vuonna 2020 vaikutus on 900 miljoonaa euroa. Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu yli kaksinkertaistuu 0,65 prosentista 1,5 prosenttiin vuoteen 2018 mennessä. Tulonsiirron suuruus on 110 miljoonaa euroa vuodessa.

Tulonsiirto palkansaajilta yritysten omistajille on siis n. 1,1 miljardia euroa vuodessa. Työntekijöiden nettopalkat alenevat 2,05 prosenttiyksikön verran.

Hallitus sanoo näillä tulonsiirroilla luotavan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Väitteelle ei ole esitetty eikä ole olemassakaan mitään muita perusteita kuin katteeton usko. Vastaavat aikaisemmat tulonsiirrot osoittavat, että työpaikkoja ei synny, vaan koko tulonsiirto valuu suuryritysten omistajille osinkotuloina. Näin kävi Kela-maksun poistolle, joka maksaa 800 miljoonaa euroa vuodessa. Näin kävi yhteisöveron alennuksille, joka maksaa 1,5 miljardia euroa vuodessa.

Hallituksen valumisteoria tarkoittaa sitä, että köyhien rahat valuvat hyödyttämään hallituksen rikkaita kavereita. Eipä se varjobudjetin väliotsikko pieleen mennyt, mutta siitä närkästyminen osoitti, että kohdalleen osui.

kardemum_robbers

(Fb-kaverilleni Veli-Matti Hurskaiselle kiitos noista luvuista)

Kommentit (8)

 1. Kyösti Honkala

  Kalikka kalahti. Toivottavasti. Tosin Terho nyt öyhää aina… Poloinen.

 2. Mauri Pulkkinen

  USA:ssa Reaganin kaudella alkoivat mittavat helpotukset rikkaiden verotukseen. Peruste oli, että rikkaat voivat sitten investoida ja luoda vaurautta ja työpaikkoja. Silloin kuunneltiin Milton Friedmania. Hän on tunnettu myös ns. helikopterirahoituksen isänä.

  Mitä sitten kävikään? Raha hakeutuu aina sinne, missä sille saa parhaan tuoton. Osa sadoista miljardeista meni keinottelutalouteen, osa investointeihin Aasiaan. Kiinan teollisuuden nousu ja USA:n lasku alkoi silloin. Pienin poikkeuksin ajatusta on jatkettu ja se rantautui UK:n kautta Eurooppaan ja viimein Suomen kamaralle.

  Perustelua ja ajatusta jotkut pitävät edelleen kauniina ja toimivana, vaikka käytännön evidenssi muuta on osoittanut.

  Vaarina toivottelen hyvää isänpäivää kaikille! Siinä liikutaan arvoissa, joita rahalla ei voi ostaa ja jotka viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi elämänsä kokee.

  • mika satta

   Friedmanin teeseja noudatettiin vain puolittain, joten tuloskin oli torso, mutta kun mukaan otetaan perustulo/kansalaispalkka/negatiivinen verotus, niin kasassa saattaisi olla toimiva systeemi. Myos huumeiden suhteen MF oli hyvin liberaali.

 3. Joonas Virta

  Tuskin hallituspuolueiden kovin kärki itsekään uskoo näiden tekojen auttavan suomea tai suomalaisia.

  Kyse lienee ihan suoraan kuten tekstissä sanotaan: omien eturyhmien tuesta maksetaan nyt asianmukainen korvaus ja se otetaan joko köyhiltä jotka eivät ole vallalle tärkeitä tai keskiluokalta koska sillä on vielä jotain mitä ottaa.

  Rivikansanedustajista en sano mitään kun tietoa puuttuu. Olen aika varma että jopa hallituspuolueissa on edustajia joita meno hirvittää mutta uskovat siihen että:

  a) ilman valtaa et voi vaikuttaa mihinkään.

  b) ilman eturyhmien voitelua valta menetetään.

  Usein kuulee ihmettelyä että ovatko ne siellä hallituksessa tyhmiä. Joskus ovat mutta yleensä syy on paljon raadollisempi ja surullisempi. Tekojen seuraukset tiedetään tasan tarkkaan.

  Saako tänne linkata videoita? Tietäisin yhden aika opettavan valtarakenteista joka on helppo omaksua.

 4. JosaJäntti

  Hallitus ja ihme kyllä ay- järjestöjen johtajat ( Palola + Eloranta ) eivät tiedä mitään tai eivät ole ymmärtäneet Talouspolitiikan arviointineuvoston raporttia : Työeläkesektorilla ei ole kestävyysvajetta ja siellä kohtaa ” Varojen tuotot luovat kestävyysylijäämän ”. Sen ovat laatineet – Kotamäki/VM + Vanne/TELA + Vaittinen/ETK. Koko ay – väen johtajisto ei ole perehtynyt lainakaan kansalaisaloitteen sisältöön ja sen perusteluihin palkkaindeksistä. Eläkeyhtiöt + ETK + TELA kaivavat esiin vain negatiivisa olettamuksia ja ennusteita ja jättävät mainitsematta tässä taloudellisessa tilanteessa palkkaindeksin elvyttävistä ja dynaamisista vaikutuksista. Ko. indeksi on alkuperäinen ja oikeudenmukainen indeksi, joka seuraa reilusti talouden muutoksia hyvinä ja laman aikoina. Lukekaapa blogejani netissä asiasta : iltalehti/blogit/ josa jäntti

 5. Ossi Saresoja

  ”Näin kävi yhteisöveron alennuksille, joka maksaa 1,5 miljardia euroa vuodessa.”

  Yhteisöveron tuotto on tuota selvästi lähempänä alennusta edeltävää tasoa. Uudessa talousarviossa tuotto taitaa olla jopa alennusta korkeammalla tasolla. Lisäksi yhteisöveron alennuksen yhteydessähän toisaalta osinkojen verotusta kiristettiin, eli kyse oli ainakin osittain verotuksen painopisteen siirrosta, joten ei ole syytä tuijottaa pelkästään yhteisöveron tuottoa.

  ”Hallitus sanoo näillä tulonsiirroilla luotavan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Väitteelle ei ole esitetty eikä ole olemassakaan mitään muita perusteita kuin katteeton usko.”

  Työpaikkojen luomiseen riittää, että työn kysyntä on jossain määrin elastista. Vai uskotko, sen olevan täysin epäelastista?

 6. Juha Sinkko

  Jenkit ovat siis ensi tammikuusta lähtien samassa tilanteessa kuin piskuinen Suomi on ollut jo puolitoista vuotta. Valtion johdossa on miljonääri, joka johtaa maata kuin omaa yritystään. Tuohon demarien varjobudjetin otsikointiin tosiaan sopii tuo sanonta ”se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.”

 7. Rikkaat neuvomassa köyhiä | Elämää köyhänä

  […] kohta on hyvä pointti, mutta kaikki työnantajan kustannusten pienennykset ovat valuneet työnantajien kukkaroon luomatta työpaikkoja. Vuosia sitten oli kamppanja, osta […]

Kommentoi »

Comments are closed