Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ajatusrikos ja sananvapaus

Viikonloppuna perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, tuo sananvapauden suuri kannattaja, nosti metelin Hesburgerin nuoren työntekijän ajatusrikoksesta ja mielipiteen ilmaisemisesta. Tynkkynen julkaisi tämän nuoren naisen twiitin kuvalla ja nimellä varustettuna yllyttäen kannattajansa ajojahtiin.

sebu

Ajojahti tuotti tulosta ja Sebastian Tynkkynen sai päänahan muistoksi tästä väärin ajattelevasta kansalaisesta saadusta poliittisesta voitosta.

hese

Yksi ajatusrikollinen on saatu tuomittua, julkisesti nolattua ja hän menetti työnsä. Yllyttäjänä tähän ajojahtiin toimi mies, jota vastaan juuri viime viikolla päätettiin nostaa syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sama mies, joka viime kesänä lietsoi hysteriaa muslimeja vastaan ja julisti jahdin alkaneeksi. Sama mies, joka on teki rikosilmoituksen häntä rasistiksi sanoneesta. Sama mies, joka toissa kesänä vaani kameran kanssa kadulla liikkuvia musliminaisia ja katsoi oikeudekseen solvata heitä julkisesti. Sama mies, joka viime viikolla ehdotti maahanmuuttajien sijoittamista metsään perustettaviin vartioituihin telttaleireihin.

Nyt korjaan erehdykseni. Ei Tynkkystä voi mieheksi sanoa. Hän on pelkkä väärin ajattelevia, väärin pukeutuvia ja väärin puhuvia vaaniva hyypiö, joka kaikkien onnettomuudeksi pääsee jatkuvasti julkisuuteen esittelemäään omaa käsitystään sananvapaudesta. Ja sehän on se tuttu: Minulla on oikeus kaikkeen, mutta kanssani eri mieltä olevilla ei ole oikeutta mihinkään.

Tynkkysellä näyttää olevan hiekkalaatikolla toisia kiusaavan ja heistä kantelevan pikku ilkimyksen perusluonne, jonka hän on valjastanut pönkittämään poliittista uraansa. Näitä on paljon ja heitä nousee koko ajan lisää ilmapiirin muuttuessa heille entistä suopeammaksi. Onhan mallia saatu Amerikasta, jossa samoilla avuilla pääsee presidentiksi.

Olihan tuo työntekijän twiitti ajattelematon, en mitä sitä kiellä. Se oli kuitenkin vain ajatus, jonka hän sattui tuomaan julki eli käytti sananvapauttaan. Se ei sovi tämän maailman sebastiantynkkysille.

Tästä kaikki koulukiusaajan henkiselle tasolle jääneet saavat taas uutta puhtia. Heistä on nousemassa uusi poliittinen eliittimme. Sitten eri mieltä olevat panevatkin suunsa kiinnni lopullisesti, jos eivät avaa sitä nyt. Nyt se vielä on mahdollista.

EDIT 15.11.klo 8.10

Painakaan nyt viimeinkin kalloonne, että Polttouuninpankkopojan Twitter-tili on pelkkää trollausta, jonka kanssa minulla ei ole mitään tekemistä. Minulla EI OLE Twitter-tiliä.

polttouuni

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Minua on sitten turha ruveta uhkailemaan erottamisella, sillä olen oma pomoni. Lukekaa kunnan luottamushenkilön erottamisen edellytykset kuntalaista ennen kuin lähetätte Juuan kuntaan postia.

Kommentit (75)

 1. Sirpa Asikainen

  Pelottavaa. Todella pelottavaa.

  • timo harju

   Kauhistuttavinta tässä on jonkinlainen tiivistynyt tollous ja se, että minkäänlaista kyllääntymispistettä julkisuuden nälälle ei näytä olevan. Kaikki kelpaa, vaikka julkinen housuihin paskantaminen, jota sitäkin Tynkkynen on ehtinyt jo kokeilla. Tätä ei todeksi uskoisi, mutta totta se on!

 2. Jarno Laivola

  Odotan mielenkiinnolla aikaa, jolloin luokanopettaja Tynkkynen aloittaa ensimmäisen poliittisen uran ulkopuolisen työpaikkansa etsimisen. Nykyisillä meriiteillään ei kuvittelisi olevan kauheasti asiaa kasvatusalan hommiin.

 3. Erkki Posti

  Ei BB-Sebu ole poliitikko vaan julkkis.

  • Niko Mikkanen

   Tärkeä pointti muuten. Sairaalloinen julkisuudenhalu pakottaa toinen toistaan räväkämpiin tekoihin, jotta vaan saa nimensä julkisuuteen. BB-taloonhan valitaan tarkoituksella ongelmaisia ihmisiä, jotta saadaan draamaa aikaiseksi.

 4. Saku Timonen

  Ennen kommentointia lukekaa juttu loppuun. Vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

 5. Ari Makela

  Enemmistö ei äänestänyt Trumpia. Clinton sai enemmän ääniä, aivan kuten Al Gorekin sai enemmän ääniä kuin George W. Bush. Yhdysvaltain presidentinvaali ei ole suora kansanvaalia vaan siellä on valitsijamiehiä, aivan kuten Suomessakin oli vanhaan, huonoon Kekkosen aikaan.

  • Anonymous

   Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän ymmärtää, jos siihen hieman tutustuu. Valitsijoita on yhteensä 538 ja se on sama määrä mitä edustajanhuoneen jäseniä ja senaattoreita on + 3 valitsijaa pääkaupungista, jolle on erikseen myönnetty lailla valitsijat. Senaattoreita on jokaisella osavaltiolla kaksi ja edustajia väkiluvun mukaan, mutta vähintään 1. Edustajien lukumäärä saadaan joka 10. vuosi järjestetyllä väestönlaskennalla ja sama laskenta siis määrää myös valitsijoiden määrän. Järjestelmä takaa sen, että jokaisella osavaltiolla on valitsijoita. Se, että esimerkiksi Kalifornialla on 55 valitsijaa ja suuri määrä enemmän ääniä on annettu Clintonille, ei ole oikeastaan kovin merkittävää. Järjestelmän mukaan yhdenkin äänen enemmistä vaaleissa tarkoittaa, että voittaja saa kaikki osavaltion valitsijat. Valitsijoita ei siis saa saavutetun prosenttimäärän mukaan vaikkapa 30/25 vaan siis kaikki 55. Ei siis kovin demokraattista. Tuota järjestelmää ei voi kovin helposti muuttaa koska se vaatisi perustuslain lisäyksen ja kannatusta asialle ei ole oikeastaan kummassakaan puolueessa edustajilla ja senaattoreilla.

   • Alpo T. Punki

    Tässä erään kaverin kanssa tuli puheeksi: Mikäli yhdysvaltain äänestysprosentti olisi sata, Voisi ehdokas voittaa vaalit sopivien osavaltioiden valitsijamiesten kautta, vaikka ehdokas saisi vain 25% äänistä. Että semmoista demokratiaa.

   • Maarit Oinonen

    Periaatteessa ja lain mukaan valitsijamiehiä ei lopullisessa äänestyksessä sido se, kenen ehdokkaan edustajia vaaleissa olivat. Entä jos osa valitsijamiehistä jättää äänestämättä, äänestää tyhjää?

    • Antti Kautiainen

     Valitsijamiehillä on oikeus vaihtaa kantaansa vain, jos toinen edustajista ei voita suoraan.

 6. Maarit Peikko

  En aio tämän vuoksi käydä enää Hesburgerissa.

 7. Vesa Sorvoja

  Tynkkynen kuvittelee olevansa ylempänä hierarkiassa kuin korkein oikeuselimemme. Onneksi hänet tullaan pudottamaan arkitodellisuuteen.

 8. Jari Tuomivirta

  En puolustele Tynkkystä, mutta ymmärrän työnantajan kannan. En pitäisi tuollaisia julkisesti laukovaa työntekijää ravintolassa ruokientekohommissa. Aivan kuten ei autokorjaamonkaan imagoon sopisi mekaanikko joka julkisesti mainostaa pohtivansa joidenkin asiakkaiden autojen sabotoimista.

  • Tatu Itkonen

   Ongelmalliseksi tässä kaikessa tekee se seikka, että tyttö oli anonyymilla twitter-tilillä kirjoitellut, ja EI ollut liittänyt työnantajaansa viestissään. Ajatuspoliisit ja verikoirat olivat kaivaneet kaikki nuo tiedot esiin, mitä tapauksesta on tiedossa.

   Toinen ongelmallinen seikka on, että tyttö ei hautonut sylkäisytoimenpiteitä, vaan totesi mitä oli joskus menneisyydessä ajatellut. Eli kyseessä ei siis ollut laiton uhkaus(preesens), eikä julistus toimia tuolla tavalla vastaisuudessa(futuuri). Tekoa ei tehty, ei uhkailtu sillä, eikä haudottu tehtävän, vaan kyse oli ajatusten litteroinnista. Pitäähän yrityksen mainettaan vaalia, mutta koulukiusaaminen ja kantelu on erittäin hyvä vertaus Tyrkkysen ja kaltaistensa toiminnasta.

 9. Taneli Klami

  Tuo työntekijä myöskin twiittasi, että hänen tekee mieli sylkeä myöhään asiakkaitten tulevien asikkaitten ruokiin, mutta varsinkin nyt kun asiakkaalla Trump lippis päässä. Siinä mielessä tuo irtisanominen oli kyllä ihan ymmärrettävä, toki tuo Tynkkysen aloittama ajojahti oli kyllä naurettava.

 10. Mirjami Virtanen

  Tynkkynenhän taisi saada hankaluutta myös vr:n ravintolamyyjälle, kun kertoili hänen kertomisiaan mamuista Facebookissa. Kirkon vahtimestari uhkasi sylkäistä puuroon ja polttaa kirkon julkisella fb-sivulla, tämä ilmeisesti omalla sivullaan ” teki mieli.”

  Kiemunki kävi nuorten mielenosoitus-ystäviensä kanssa Tampereella ”anarkistien” baarissa Trump-lippikset päässä heilaamassa. Odottivat ilmeisesti isompaa kahakkaa kuin saivat aikaiseksi. Ajat ovat oudommat kuin koskaan.

  • Jaska Riuttama

   Ja kävihän Sebu Batmanina rasismin vastaisessa mielenosoituksessa jakelemassa Persu-pillejä vaikka itse on aina kritisoinut naamioituneita anarkisteja.

 11. Mikael Välimaa

  Toki kova ratkaisu mutta omakin tyttäreni työskentelee alalla ja ainakin hänen mukaansa työehdoissa tuo on kaikin tavoin kiellettyä. En sitten tiedä miksi tämän pitäisi hesburgerin antaa olla koska väärän ihmisen mielipide aika selkeästä asiasta. Oli kyseessä sitten kuka vain, niin säännöt koskevat työntekijää kuten sebuakin joka ilmeisesti onkin joutumassa rikkeistään vastuuseen. Tyttö olisi siis sen takia pitänyt armahtaa? En oikein ymmärrä syy-yhteyttä tässä kahdessa rikkeessä?

  • Sami Tammioja

   Parahin Mikael, siitähän tässä ei olekaan kyse. Luepa juttu uudestaan. Siinä ei missään esim. sanota, että Hesburgerin pitäisi antaa asian olla, tai että tyttö olisi pitänyt armahtaa. Toisaalta käsittääkseni työoikeuden professori on tänään todennut julkisuudessa, että moisesta rikkeestä oikeudenmukainen rangaistus olisi varoitus ja koeaika, ei erottaminen.

   Alkuperäinen twiitti oli käsittääkseni julkaistu nimimerkillä, eikä siinä näkynyt asianomaisen kuvaa. Siitä ei myöskään käynyt ilmi hänen edustamansa ravintolaketju. Tynkkynen onki nuo kaikki selville ilmeisesti vain, koska twiitissä mainittiin hänen poliittinen idolinsa. Sen jälkeen hän julkaisi twiittaajan nimen ja kuvan ja kohu oli valmis. Ei tietoakaan some -etiikasta tai hyvistä tavoista, puhumattakaan siitä, että Tynkkynen olisi kunnioittanut tytön sananvapautta (käytti tämä sitä miten typerästi ja väärin hyvänsä).

   • Jari Kähkönen

    Jos vältettäisiin koeajan tyyppisiä ”ladattuja termejä”, kun tarkoitetaan tosiasiassa varoituksen jälkeistä asiallista tai ajallista yhteyttä varoituksen antamiseen johtaneen teon ja muun jälkeenpäin tapahtuneen teon välillä? Nämä eivät ole enää sen paremmin hauskoja kuin pieniäkään asioita, kun saa selvitellä casea missä väitetyn määräaikaisen työsopimuksen solmimisen peruste on koeaika tai koeaika yritetään esittää jonain itse itsensä toteuttavana oikeustyhjiönä missä toimenpide (koeaikapurku) perusteluineen sotkeentuvat toisiinsa. Tosin yt-neuvottelut ja työntekijän kuuleminen ne vasta usein sekaisin menevätkin. Mikseivät menisi, jos äänenlähteenä oleva on ammattisurkeakoulusta valmistunut, jonka osaamisen taso on lehtorinsa jäljiltä luokkaa ”x varoitusta ja olet ulkona”(nyt katkesi niin ajallinen kuin asiallinenkin yhteys varoituksen sekä irtisanomisen syyn väliltä)?

   • Jukka Tuomi

    Sinulla on tuossa asiavirhe: Ketään ei ole erotettu.

 12. Juha Toivoniemi

  Täysin munaton mies koko Tynkkynen. En kuuna päivänä päästäisi tätä ääliötä mihinkään opetustehtäviin vaan pistäisin nelikutosen kuvan persauksiin ja passittaisin miehen Afganistaniin oppimaan tavoille.

 13. Markku T Koivisto

  Sebu hei, rupea tekemään kotiruokaa. Et sä voi koskaan tietää, milloin sun burgerisi saa ylimääräisen ”mausteen”. Koita nyt kasvaa, jos et mieheksi, niin ainakin ihmiseksi.

 14. Eero Heikkinen

  ”Yhteisymmärryksessä asianomaisen kanssa”, just joo. Jos Hesburgerista tulee duunarille kenkää näin kevyesti niin minun kenkänipä eivät enää kanna hiekkaa tuon ketjun ruokaloihin.
  – Tynkkysestä en keksi tähän mitään painokelpoista kommentoitavaa.

 15. Pekka Rantamäki

  Tynkkysen julkisuustyrkkyisyyttä ei pysty normaali ihminen käsittämään. Mielestäni Hese teki oikein erottaessaan kyseisen työntekijän, mutta Tynkkysen retostelussa ei ole mitään oikeaa.

 16. Mirjami Virtanen

  Joku kirjoitti Tynkkysen ”markkina-arvosta”, jos hän joutuu opettajan töitä hakemaan, ei liene vielä valmistunut? Ei ehkä kaikkiin kuntiin ole tervetullut, mutta esim, tuolla Pohjanmaalla voisi olla kuntia, joissa päättäjät ihan innoissaan ottaisivat tunnetun maahanmuuttokriitikon opettajaksi – opettamaan lapsille ”oikeita arvoja” ja sitä, että tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia, kumpikin pysyköön perinteisissä rooleissaan.

 17. Kari Kaleva

  Tynkkynenkö se ainoana uutista levittää, missä Hesburgerin työntekijä twiittaa omia ajatuksiaan ja joutuu työnantajansa kanssa arvioimaan työsuhteensa uudelleen.
  Tuskin Hesburgerissa pidetään sitä sananvapautena jos yhtiön maine kärsii työntekijän ajatusten takia.
  Luultavasti Iltalehden uutinen tavoittaa suuremman lukijakunnan kuin Tynkkysen Facebook päivitys.
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/20161113200027003_uu.shtml

  Mikä olisi ollut reaktio mikäli vastaava sananvapauden ajatustwiitti olisikin kirjoitettu maahanmuuttajataustaisen asiakkaan käynnistä.

  Aika moni on saanut nykyaikana lähteä sananvapauden takia mm. Aleksi Valavuori.

  • Saku Timonen

   Iltalehden uutinen perustuu Tynkkysen Fb-päivitykseen. Työntekijä ei edes kertonut missä hampurilaisravintolassa on töissä, mutta Tynkkynen urkki sen selville. Valavuori puolestaan kirjoitti oman twiittinsä suoraan työnantjanasa edustajana ja työnantajan nimeltä mainiten.

   • O-P Savolainen

    Twiitti näkyi myös Hesburgerin kotisivuilla, koska sinne tulee näkyviin työntekijöiden twiittaukset. Tai ainakin tuli ennen tätä tapausta. Se näkyi siellä ”Eeli – Hesburger myyjä”:nä. Ei Tynkkynen tuota yhteyttä ollut kaivanut esiin, koska tuolta se ensimmäisenä huomattiin. aijaa.com/656hoo

    Somessa on näkynyt kommentteja, että olisi räkinyt vain eikä kertonut, kuten heillä on räitty ja käytetty lattiarättinä Odinien ruokia.

   • Jartsa Kangas

    Alhainen, alhaisempi, Tynkkynen. Ei ole ilmeisesti mitään oikeaa tekemistä, jos on aikaa kaivella moisia. Hyi hitto. (Ja mitä alkuperäisen twiittaajan feminismiaate kuuluu asiaan?)

 18. Elina Korhonen

  Työntekijä oli ajattelematon ja hölmö. Meitä on moneen kertaan kielletty puhumasta työasioista netissä kaiken maailman makkaraperunakohujen jälkeen. Mutta ihan oikeasti, iso mies kehtaa usuttaa kaverinsa porukalla yhden pienipalkkaisen duunarin kimppuun ja sieltä sitten ”huolestuneet” kansalaiset pommittavat firmaa palautteillaan. Että joo uskaltaako teillä enää syödäkään kun tuollaisia pidätte siellä töissä. Ihan vaan ollaan yhteisen hyvän asialla tässä.

  En uskalla kertoa nimeäni. Allekirjoituksen nimi ei ole omani. Kestän sen jos kommenttini jää julkaisematta. Työskentelen ravintolapäällikkönä juuri siinä firmassa eikä mulla ole varaa menettää työtäni. Toivoisin etten eläisi yhteiskunnassa jossa näin typeriä asioita täytyy pelätä.

 19. Markus Aurelius

  Saako (poliittisen) mielipiteen takia erottaa, vaikka sen nyt ilmaiseekin noin. Ei kuitenkaan ollut sanonut asiakkaalle sitä suoraan. Jotenkin toivoisin solidaarisuutta kaikkiin pikaruokapaikkoihin ja samanlaista tarjoilua hänelle ilman eri mainintaa. Siinähän tutkituttaa kaiken ruokansa.

  ”Samaa lihaa ja verta” kun olemme, niin miksi hän valittaa? Tuskin on eka kerta, kun hän ihmisen eritteitä nielee. (Anteeksi tuo viimeinen lause).

  • Jari Tuomivirta

   Ei sanonut asiakkaalle suoraan, vaan julkisesti kaikelle kansalle – vielä pahempaa.

 20. Ilkka Saarisalo

  Koska en pidä ajatuksesta, että burgerimyyjä suvaitsee vain mielestään korrektit lippikset ja mahdollisesti ei esim. minun lippistäni – ja mistä minun sekin pitäisi tietää? – niin Hesen toiminta on minusta oikein. Ja tulen ehdottomasti edelleenkin käymään Hesellä. Tynkkyseen en ota tässä kantaa.

 21. Pessi Termonen

  Tähän jotenkin sopisi jo lapsena kuultu sanonta ”Se, joka leikkiin lähtee, se leikin kestäköön.” Tynkkyset ja Kiemungit sun muut Perussuomalaiset ovat jo pitkään käyttäneet omasta mielestä paikoin ihmisarvoa halventavaa retoriikkaa ja valjastaneet sellaisen asenteen politiikkaansa, että pitäisi kyllä kestää itsekin sitten ottaa vastaavaa retoriikkaa vastaan, jota ko. twiitissä ei ollut. Ajattelematon twiitti, siitä ei pääse yli eikä ympäri mutta naurettavaa Tynkkyseltä käyttää itse loukkaavaakin tekstiä ja sitten tämä hänen 1800-luvun tyylinen julkinen häpäiseminen, jos joku sanoo jotain mikä ei häntä miellytä. Loppuun kävisi varmaan sanonta ”Niin makaa, kuin petaa” Eiköhän se kuitenkin tuosta Tynkkysestäkin (toivottavasti) kasva vielä tarkemmin asioita ajatteleva ihminen, kun huomaa että lippiksensä teksti ei toteudu niinkuin ei pakolaisten tekemä kesän raiskausaaltokaan toteutunut.

 22. Mika Lamminpää

  ”Ois tehny mieli sylkästä sen purilaiseen.” Tämä ei ole uhkaus, tämä on konditionaali. Kyllä purilaispaikan pikkupomonkin sen verran pitäisi suomea osata että tämän tajuaa. Muuten on kyllä täysin epäpätevä. You are fired, kuten Donald sanoisi.

 23. Kaija Laine

  EN nyt lähde kommentoimaan Tynkkysen ala-arvoista tekoa sen enempää kuin sekä Saku että poikani ja muut hyvät kommentoijat ovat ylempänä tehneet. Mutta sen vain sanon, että toivoisin ettei silloin kun puhutaan jonkun miespuolisen henkilön idioottimaisesta toiminnasta kyseenalaistettaisi hänen sukupuoltaan. Jos Tynkkynen ei käytöksensä vuoksi ole mies, niin silloin hän lienee nainen ja olemmeko me jotenkin huonompi sukupuoli?

 24. Heli Heikkinen

  Se nyt vain on niin, että kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Tietenkään kenenkään puuroon tai hamppariin ei saa sylkeä, se on täysin selvä. Wannabe-räkijöitä löytyy puolin ja toisin. Mutta että toisilla on oikeus ilmaista ”mielipiteenään” mitä tahansa, mutta toisilla ei ole ole oikeutta kritisoida niitä, koska sananvapaus, niin sehän on tietenkin kestämätöntä. Paitsi, kuten Saku sanoi, jos trumpilaisuus saa lisää alaa. Siksi pitääkin meidän sananvapauden ja -VASTUUN kannattajien pitää ääntä NYT!

 25. Jari Kähkönen

  Siis luinko oikein, että tämä helkkarin somejohtaja järjesti tosiasiassa kenkää ulos painostamisen kautta mahdolliseen imagoriskiin viitaten RAVINTOLATYÖNTEKIJÄLLE? Siis jollekulle, joka työskentelee pikaruokapaikan tiskin takana. Häh!? Ja tämän hän teki äärimmäisen vilpillisessä mielessä antamalla jonkun digitaatidetektiivin selvittää asianomaisen työpaikka, sekä sitäkautta tuomalla asia työnantajan tietoon. OMG. Kyllä siinä taas some näytti niin voimansa…Tai siis sokeutensa, ajattelukyvyttömyytensä, suhteettomuudentajunsa ja äkkipikaisuutensa, kun sai sen tapahtumaan minkä ei olisi pitänyt tapahtua.

  Jos tämä on linja minkä mukaan on kulkijan kompassinsa tarkistettava, työmarkkinakeskusjärjestöjen on viivytyksettä kokoonnuttava työntekijän irtisanomissopimuksen muotoilemiseksi, että tyhjän huhkumisen ja puhkumisen kohteeksi joutuva työntekijä saa toimitusjohtajan lailla kultaisen kädenpuristuksen, kun häntä sopimukseen vedoten pyydetään lähtemään niin sanotuista yleisistä syistä. Tai sitten työnantajan edustajaksi ei tule päästä ennen tiettyä ikää, osoitettua henkistä kypsyyttä ja suoritettua pätevyyskoetta(kutsuttakoon sitä sitten vaikka työnantajapassiksi, krediitti Kalle Julkunen). Vai ehkäpä ruotsinmallinen irtisanomissuojalaki olisi tarpeen? Että myös työsuhteen irtisanomisen voisi jo olemassaolevan huoneenvuokralain malliin saada julistetuksi tehottomaksi myös Suomessa. Ruotsissahan tämä on käynyt jo näin suurinpiirtein yhtä kauan, kun minä olen ollut elossa.

  Olen nyt samaa mieltä kuin olin muuan maankuulun kirkkoapolttavan ja puuroon sylkevän vahtimestarin asiassa. Seurauksen ilmeisen kohtuuttomuuden vuoksi asia olisi tullut jättää silleen hyvän sään aikana sen käsien kautta, jolla oli valta päättää. Erityisesti itselleen kenkää twiitanneen ravintolatyöntekijän tapauksessa minun täytyy huomauttaa, että tulokseen ei liity minkään sortin sankaruutta. Ei minkään. Näin helppoon ja heikkoon maaliin pilkan saaminen päinvastoin naurunalaistaa tekijän itsensä, sekä osoittaa ettei asialla olleella kurjalla B-julkkiksella ole eikä tulekaan olla mitään asiaa valtakunnan pääsarjan peleihin. Jos maailmassakin katsoittaisiin olevan vika esimerkiksi somen ylikorostuksen kautta, on poliittisen toimijan tai sellaiseksi pyrkivän oltava kyllin seuraustietoinen ettei tälläistä tapahdu.

  Erityisenä moitteenaiheena näen Sakarin esiinottaman koulukiusaamisenomaisen kulttuurin, jossa päivänpoliittisen ajanolon suhteettoman keveyden villitsemät persoonaltaan epätasapainoiset, ei vielä ihan täyden nollankaan luokkaiset poliittiset operatiivit, kaiketi harrastavat paljonkin nyt nähdyn kaltaista digitaalidetektiivinleikkiä. Vaan kuitenkin onneksi vailla mainittavampaa menestystä/mediallista huomiota. Silkkaa sattumaa se lopputulos on silti. Kyllä, koska elämme ilmeisestä epäoikeudenmukaisuudesta kärsivässä porvarillisessa oikeusvaltiossa ja demokratiassa, jossa valitettavasti on niin, että konventionaalinen mediallinen narratiivi seuraa vallankäytön välikappaleen kärkeä. Siksi moisesta nettikyttäilystä on tehtävä rivakasti loppu ennenkuin sattuu suurempi vahinko.

  On ylitetty merkittävä vallan ja hyväksyttävyyden raja, kun kirkonkylässä näin ei voi enää tehdä yksin ruustinna pilkallisilla kahvipöytäpuheillaan tai pääkaupungissa presidentin adjutantti lankapuhelimella. Tietoverkkoajan villitsemät someaaliset sontiaiset eivät kuulu tähän kuvioon, koska heillä ei ole edes aiempien harkintakykyä ja tärkeysjärjestyksen ymmärtämistä. Alleviivaus sanalle edes, sen merkiksi ettei sanottu harkintakyky ja tärkeysjärjestyksen ymmärrys ollut heissäkään järin suuri. Vääryydellä otettu valta, jota ei kyetä käsittelemään, on tavalla tai toisella oleva nytkin ottajansa turmio, sillä kuten jo Juice-vainaakin lauloi, ei elämä ole kuin pelkkä aikakauslehti vain.

  Sen kyllä ajanmittaan oppii vielä tämä varakaupunginvaltuutettu Tynkkynenkin. Röyhkeys tekee tilaa framille ja puhelias nappaa helposti ensimmäisen puheenvuoron, mutta sitten pitäisi olla myös jotain sanottavaa. Jotain muutakin kuin jo lähimenneessä olleen ulkomaan presidentinvaalin kampanjakrääsästä tehty kulttuurisotahenkinen aivan naurettava ja tyhjä politisointi. Tähän soitto- ja marssikulkueeseen yhtyneiden sietäisikin katsoa peiliin ja pohtia mitä tuli tehdyksi, mutta rohkenen epäillä peilin olevan Stasi-tauhkaa eli malli sokea sekä pohdintakyvyn ominaisuus mitä ei moisilta yksilöiltä löydy. Siinähän se vika juuri onkin. Millähän laboratoriomittalaitteella tuollaisillekin on ne kaikki hyvät ominaisuudet annettu, kun jo teelusikkakin tuntuu liioittelulta?

  • Jukka Tuomi

   Toisin sanoen: Ampukaa tuo viestintuoja/ilmiantaja!

   • Jari Kähkönen

    Ei. Jolla on huomauttamista julkisesta twiitistä, tehköön huomautuksensa niillä keinoin ja sillä areenalla kuin oli huomautuksensa alainen sisältökin. Jos ei ole epäkohtaa, ei pidä ilmiantaakaan. Tätä sinänsä tarpeellista funktiota ei pidä sotkea siihen, että pyritään murtamaan nimimerkki tai hankkimaan täydellisesti asiaan mitenkään liittymättömiä muita henkilökohtaisia tietoja, jotta voitaisiin ilmiantajaa leikkien edelleen kärjistää maksimaalisesti joku sinänsä melko olematon some-keskustelu joksikin mitä se ei ollut. Moisen ”viestintuoja-ilmiantajan” leikkijä sietääkin saada kritiikkiä, koska hyödynsi vastenmielisesti yhteiskuntamme pitkälti kirjoittamattomia sukupuolittuneita ja luokkajakoa pysyttäviä vallankäytön periaatteita tehdäkseen jotain melko tarkoituksetonta oman julkkiksen statuksensa enentämiseksi.

 26. Markus Aurelius

  Siis tyyliin ”Tähän ruoka-annokseenne ei ole syljetty! *khihihihih* Hyvää ruokahalua”.

 27. Lauri Siiteri

  Molemmista leireistä löytyy ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella, vaikkei samaa mieltä olisikaan. Molemmissa leireissä nämä ovat valitettavan harvinaisia poikkeuksia. Sen sijaan niitä Tynkkysen kaltaisia kaiken keskustelun vaijentajia ja ”väärin ajattelevien” haukkujia on aivan liikaa. Molemmissa presidentti Niinistön ääripäiksi kutsumissa ryhmittymissä. Ja molempien näistä ryhmistä takia minä olen pitkälti rajoittanut politiikasta keskustelun tiettyihin, valmiiksi lähipiiriini kuuluviin henkilöihin.

  Ja kyllä, kyseinen twiitti oli idioottimainen. Toki nuorena saakin laukoa idioottimaisuuksia, kunhan iän myötä järki kasvaa.

  • Mirja Pekkonen

   Mikä mielestäsi on se toinen ääripää?

   Toisessa ääripäässä katsotaan oikeanlaiseksi toiminnaksi se, että pahoinpidellään eri mieltä oleva hengiltä. Näissä tytkyn jälkitunnelmissa on tainnut monelta jäädä huomaamatta pienoinen uutinen YLE:llä. Sen mukaan Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa pahoinpidelty mies kuoli pahoinpitelyssä saamiensa vammojen seurauksena. Se on nyt kuolinsyytutkimuksessa varmistettu.

   Minun mielestäni se toinen ääripää EI OLE burgerravintolan työntekijä, joka ajattelee sylkäisevänsä Tynkkysen lihapiirakkaan. Minun mielestäni sitä toista ääripäätä ei ole Suomessa yhtään missään. On olemassa vain se yksi ääripää ja sen toimille meidän on joukolla pistettävä hanttiin.

   • Lauri Siiteri

    Ensinnäkin, kuten lukemalla kommenttini huomaa, puhuin ”presidentti Niinistön ääripäiksi kutsumista ryhmittymistä”. Toiseksikin, lasken ääripäihin ihimiset, jotka eivät kykene keskustelemaan asioista leimaamatta muita osapuolia, vähättelemättä näitä tai uhkailematta väkivallalla.

    En ole missään vaiheessa unohtanut, että Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa tapahtui pahoinpitely, jonka seurauksena kuoli ihminen. Se on selkeä ääriteko. Sellaisia ovat lähivuosina olleet myös anarkistien mellakat, joissa on tuhottu omaisuutta, heitelty poliisia kivillä ja ilotulitusraketeilla sekä vahingoitettu poliisihevosia sekä hyökkäys Soldiers of Odinin kerhotiloihin muutaman tapauksen mainitakseni. Onneksi näissä tapauksissa vahinko on ollut pienempää kuin tuossa Vastarintaliikkeen mielenosoituksen tapauksessa, mutta ääritoimintaa ja poliittista väkivaltaa sekin on. Toki henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos on vakavampi kuin omaisuuteen, mutta myös omaisuuteen kohdistuva vahingoittaminen on vakava teko ja sitä vakavuutta lisää poliittinen motiivi.

    Ihminen, joka työskentelee ravintola-alalla ja kertoo sosiaalisessa mediassa julkisesti haluavansa sylkeä asiakkaan ruokaan tämän väärien näkemysten takia, on täysin soveltumaton työhönsä ja täysi idiootti, mikäli kuvittelee selviävänsä siitä seuraamuksitta. Ainakaan omassa työssäni sillä ei ole eikä saa olla minkäänlaista merkitystä, vaikuttavatko toimeni Vastarintaliikkeen jäseneen, vasemmistoanarkistiin, kettutyttöön, yrittäjään, työntekijään, perussuomalaisten kannattajaan, kokoomuslaiseen tai demariin ja nämä kaikki myös syntymämaasta ja ihonväristä riippumatta.

 28. Ossi Saresoja

  Eikös tämä ajatusrikos kuitenkin ole aika samanlainen kuin sen Tikkurilan seurakunnan työntekijän kirjoitus, jossa hän puhui maahanmuuttajien/turvapaikanhakijoiden puuroon sylkemisestä? Minä ymmärrän molemmissa tapauksissa työnantajan haluttomuutta pitää kyseistä työntekijää enää palkkalistoillaan. Alla linkki kirjoitukseen siitä tapauksesta.

  http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/12/22/laulujen-lunnaat/

  (En nyt ota kantaa siihen, oliko Sebastian Tynkkysen menettely asianmukainen.)

  • Pekka Rantamäki

   Niin, et ota kantaa siihen Tynkkysen toimintaan, vaikka Sakun bloggaus käsitteli nimenomaan sitä. Tavallaan kommentoit siis väärässä viestiketjussa.

   • Ossi Saresoja

    Saku puhui tuosta kirjoituksesta ”ajatusrikoksena”. Siksi halusin verrata sitä tuohon puuroonsylkijän tapaukseen. Tynkkysen toiminta oli toki kirjoituksen pääaihe, mutta ei tämäkään mielestäni silti täysin ohi aiheen ole.

    • Kati Härkönen

     Kirkon ja iltahartautta viettävien turvapaikanhakijoiden polttamisella uhkailua et sitten linkkaamassasi jutussa huomioinut…

    • Pekka Rantamäki

     Ei ”Laulujen lunnaat” -kirjoituksessa puhuta mistään ajatusrikoksesta.

     • Ossi Saresoja

      Ei vaan tässä kirjoituksessa.

      • Pekka Rantamäki

       Hohhoijjaa. Termiä ”ajatusrikos” käytetään tässä kirjoituksessa sarkastisesti viittaamaan Tynkkysen (ynnä muiden sananvapausmarttyyri-persujen) omiin aiempiin kirjoituksiin.

      • Ossi Saresoja

       Pekka: OK. Sarkasmi ei aina välity hyvin tekstin kautta, mistä syystä tulkitsin sen olevan kirjaimellisesti Sakun luonnehdinta asiasta.

  • Saku Timonen

   Ei ole samanlainen. Tikkurilan suntio sai ensin varoituksen ja kun tyyli ei muuttunut puolen vuoden kuluessa, niin hänen työsuhtensä purettiin ihan laillisesti.

   • Mirjami Virtanen

    Ja kuten Minna Ylitalo sanoo, suntio on maahanmuuttokriittisten sankari, ihailtu henkilö, joka ei myynyt aatettaan oman palkkansa eteen ja yritti muslimi-invaasiota estää työpaikallaankin. Siellä useampi on näyttänyt vuoden aikana kannattavan muslimin puuroon sylkemistä ja kirkkojen polttamista mädännäisyyden edistäjinä.

   • Ossi Saresoja

    OK, tuota seikkaa en tiennytkään. Kiitos tiedosta. En muista sitä uutisissa nähneeni. On tosiaan kieltämättä ehkä aivan kohtuullista antaa ensin pelkkä varoitus.

    Ja Tynkkynen olisi voinut ehkä mielummin julkaista tuon kommentin ilman nimeä ja kuvaa.

  • Minna Ylitalo

   Sekä puuroon että purilaiseen sylkeminen tai sillä uhkailu on sivistymätöntä käytöstä.

   Tynkkysläiset sun muut Limanuljaskat ovat kuitenkin puuroonsylkijän facebook-kavereita ja kannattajia, puuroon sylkeminen kun on heidän mielestään patrioottinen sankariteko ja jaloa sananvapautta parhaimmillaan. Sitä vastoin purilaiseen sylkemisellä uhkailu on näitten peruspersulaisten mukaan pöyristyttävää ja halveksittavaa. Merkillinen ero sillä, mihin ruokalajiin kukin kansalainen uhkailee sylkevänsä.

   Tynkkynen: ”Olemme kaikki ihmisiä, samaa lihaa ja verta. Meidän pitäisi kohdella toisiamme ihmisarvoisesti”. Sallikaa mun nauraa, tämä julistus ei istu kyseisen maallikkosaarnaajan maailmankuvaan yhtään miltään kantilta katsottuna.

 29. Jukka Tuomi

  Tässä tapauksessa ei ole syyllistytty vain ”ajatustusrikokseen” vaan myös mahdollisesti tulevaisuudessa tapahtuvaan toteuttamiseen, joka haittaa työnantajan mainetta ja elinkeinoa.
  Kun Saku Timonen omalla naamallaan ja kirjoituksillaan on altistanut itsensä ”lippis päässä” liikkumiseen yleisillä paikoilla ja ravintoloissa, on hän myös altistunut ruokaansa sylkijöihin”vihollistensa” taholta. On siis hyvä, että nämä sairaasti ajattelevat ”ajatusrikolliset” tulevat ilmiannetuiksi. Saku, seuraavankerran kun käyt ulkona syömässä…Hyvää ruokahalua.

 30. Rintsu

  On ymmärrettävä semmoinen juttu…

  Baaripöytäpuheet.

  Elämässäni on ollut satoja tilanteita joissa olen kahvi- tai baaripöydässä sanonut, että kunpa tuota saisi vetää turpaan. Oikeasti.

  Mutta toivoisinko oikeasti sellaisia valtuuksia niin ehdottomasti ei, koskaan.

  Sanoisinko kossukaanpäissäni mitään tommoista lausuntona julkisuudessa?
  Ei. Ehdottomasti ei. Pomollani on muitakin duuneja kuin selitella minun lausuntojani ja ton vuoksi :
  asiattomista lausunnoista ihan oikeesti voi saada kenkää; kuten
  – kusen muroihisi
  – meille ei homoja palkata
  – olet vasenkätinen

  Hesarissa ollut tietokilpailukysymys:

  Onko Obama muslimi?

  Baaripöydässä jokainen vastaa joo kunnes paljastuu, että kysessä on pisteen arvoinen kysymys. Kun asiasta annetaan edes yksi piste niin vastausten valikoima muuttuu käsittämättömästi. Jopa nurkkabaarissani.

  Paskanpuhumisen aika pitäisi olla ohi, koska meidän kaikkien pitäisi elää sivistysvaltiossa.
  Jonka tähänastisen elämäntien ainakin minunikääni (viiskymppinen) ehtineen elämäntien on hoitanut jo ennen syntymääni semmoiset pikkujutut kuin neuvola, päiväkoti, peruskoulu ja lukio. Ilmaisine ruokailuineen.

  Noi on tehneet minusta kyynisen kusipään. Mutta ovat tehneet monta muutakin. Ei ehkäpä kyyniseksi kusipääksi

  Mihinkäs minä tästä enää muutuisin?
  Minä olen juoppo jolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin sylkeä seiniin.

  Vaikka osaamista olisi niin ikää on liikaa, heti.
  Vaikka olisin maailman paras niin ikää on liikaaa, heti.

  hITTOJAKO MINUA KIINNOSTAA ENÄÄ KOSKAAN.

  Toivomukseni on eri asia kuin mitä kieltäydyn tekemästä. Minulla on joku moraali, etiikka ja äiti.

 31. Klaus Heinoen

  Todellinen Hesen vihollinen on Tynkkynen. Sillä ilman hänen masinoimaa trolli-kampanjaa twiitillä ei olisi ollut kuin muutamia kymmeniä lukijoita. Tynkkynen oli sunnuntaina Tampereella puolustamassa sananvapautta, mutta nyt hän taistelee sitä vastaan. Sillä itse alan ainakin ilmoittamaan kaikki hänen ”tukijoukkojen” vihapuheet poliisille.

 32. Kati Härkönen

  Keskusteluketjuja aiheesta lukeneena olen nähnyt, että tätä tapausta verrataan tapaukseen, jossa ”puuroon sylkijä” erotettiin
  seurakuntatyöstään.
  Tästä vanhasta Sakun blogauksesta voitte lukea, että seurakunnan työntekijä oli uhannut myös polttaa työpaikkansa ja saanut rasistisesta kirjoittelustaan varoituksenkin ennen erottamispäätöstä.

  Tässä Hesburgerin työntekijän tapauksessa alkuperäisestä kirjoituksesta ei käy selville henkilön työpaikka eikä nimi vaan ne on mm. Ylilaudalla selvitetty ja sitten laitettu osoitteet ja yhteystiedot kiertoon ja tehty tuollainen kuvakollaasi. Asia olisi hoitunut ilman somekohuakin työnantajalle ilmoittamalla, että
  ”Hei, twitterkommentista työntekijäksenne pitkän etsinnän jälkeen tunnistamamme henkilö NN kirjoittaa näin asiakkaistaan ja olemme tämän vuoksi huolestuneet puljunne hygienia- palvelutasosta, voisitteko antaa NN:lle varoituksen?”
  Se ettei asiaa voitu käsitellä ilman somemylläkkää ja Sebua kertoo itselleni, että kyseessä on silkka rasistisesti motivoituneen liikehdinnän toimeen panema kiusaamiskamppanja, ei todellinen huoli Hesburgerin hygieniasta.
  http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/12/22/laulujen-lunnaat/

 33. Marko Manninen

  Tynkkysen toiminta tapauksessa oli lähinnä säälittävää ja myönnän yllättyneeni, että tapaus johti potkuihin. En tosin tarkoita, että hyväksyisin myöskään Hesburgerin työntekijän toimintaa.

  Nostan kuitenkin taas tapani mukaan esiin myös sen toisenlaisen näkökulman. Kirjoittakaapa Googleen hakusanat ”ilmiantakaa rasisteja”. Heti löytyy linkkejä, joissa kehotetaan ihmisiä ilmiantamaan ”rasistisia mielipiteitä viljeleviä ihmisiä” työnantajilleen ja hommaamaan näille potkut. Yhdessä jopa puututaan ”rasistisiin vitseihin” Näistä ulostuloista ensimmäiset on lähes vuosi sitten. Hassua, että tätä toimintaa ei ole ollut niin kova tarve tuomita?

  Varsin ikävää, että nykyisessä työllisyystilanteessa on ihmisillä hirveä vimma hankkia potkuja ”väärää mielipidettä edustaville” oli se väärä mielipide mikä tahansa.

  • liisa hirvonen

   Rasismi on aatemaailmaa tai toimintaa, joka tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista mm etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempi arvoiseksi kuin muut ihmiset. Rasismi vahingoittaa sen kohteena olevien lisäksi koko yhteiskuntaa.
   Miksi rasismiin puuttuminen pitäisi tuomita?

   Keinoista voi tietenkin olla mitä mieltä vaan.

   • Marko

    Rasismiin (aitoon) itseensä saakin puuttua. Itse en hyväksy sitä, että yritetään hankkia ihmisille potkut työstään sen takia etenkin jos ei liity työhön mitenkään.

    Jos vien esim. autoni korjaamolle, on yhdentekevää korjaako sen vasemmistoa vai oikeistoa äänestävä, uskovainen vai ateisti, kantasuomalainen tai somalialaissyntyinen, mies vai nainen jne. Viime kädessä sillä on merkitystä, että tekee työnsä hyvin ja autoni tulee kuntoon. Miksi siis pitäisi tällaiselle ihmiselle hankkia potkuja erilaisen maailmankatsomuksen vuoksi? Tai ääriesimerkissä, että kertoo sopimattoman vitsin? Jos taas korjaamon omistajasta on kyse, voin valita korjaamoni toisin, eikö? (vrt Valavuori)

    • Pekka Rantamäki

     Rasismi on maailmankatsomus? Eiköhän laajennetta maailmankatsomus koskemaan myös väkivaltaa, insestiä, kansanmurhia ja mitä näitä nyt on.

 34. Anri Vesa

  Nuori ihminen menettää luultavasti ainoan tulonlähteensä yhden ajattelemattoman kommentin takia, samaan aikaan vastuutehtävässä olevat aikuiset saavat loukata ihmisarvoa ja oikeuksia miten haluavat. Uskomatonta.

 35. Markus Rekinen

  On todella pelottavaa, että Tynkkyselle käy vastuu sananvapaudesta silloin, kun kyseessä on joku aivan muu henkilö kuin herra itse ja sitten itketään kun omista sanomisistaan pitäisi kantaa vastuu. Kaksinaismoralismia parhaimmillaan.

 36. jore puusa

  Oivoi…hyvin pelaatte Tynkkysen pussiin. Hän mahtaa olla onnesta soikeana kun niin monessa kommentissä on hänen nimensä. Nämä ihmiset tarvitsevat trauma-addiktionsa.
  Janitskin rakastaa, että häntä haukutaan. Tynkkynen samoin.
  Ainoa asia mikä nämä onnettomat ressukat saisi aisoihin – olisi totaali vaikeneminen heidän tempuistaan.

 37. Median ja Sebastian Tynkkysen kadonnut suhteellisuudentaju – Image-blogit

  […] luetuin bloggari Sakari Timonen sivaltaa […]

 38. Timo

  Tässä tapaukessa kyse ei mielestäni ole pelkästään ajatusrikoksesta. Kun on tiedossa, että henkilö työskentelee Hesburgerilla ja hän twiittaa työhön liittyvistä asioista, hän ei enää edusta ainoastaan itseään, vaan myös työnantajaansa. Se, että Hesburgeriin liitetään mielikuva hampurilaisiin sylkemisestä aiheuttaa Hesburgerille todellista taloudellista vahinkoa, ja siksi kyse ei ole ainoastaan ajatusrikoksesta. Erottamista mielestäni puoltaa se, että se välittää asiakkaille viestin, että Hesburgerilla ei syljetä asiakkaiden hampurilaisiin. (Joo, sylkemistä ei oikasti tapahtunut, mutta mielikuva on olemassa, ja sillä on vaikutusta myyntiin)

  • Sanna

   Juuri näin. Tiivistit ajatukseni.

 39. Angie
 40. Antti Kökkö

  Tynnyksellä on muuten myös selvästi ristiriitaisia lausuntojakin asiasta.

  FB -päivityksessään toteaa:

  ”Ennen kuin kuulen uutista että tämänniminen henkilö ei ole enää töissä hampurilaisten parissa, tarkistan että hampurilaisestani ei löydy ihmiseritteitä.”

  Iltalehden haastattelussa puolestaan:
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/20161114200027327_uu.shtml

  ”Tynkkynen ei ole vaatinut työntekijän erottamista.”

  ”-Työsuhteen päättyminen ei aiheuta mitään tunnereaktioita, mutta on tietysti mukava että voi käydä missä tahansa pikaruokaravintolassa jälleen syömässä meidän lippis päässä.”

  Eli odotetaan että kaveri ei enää työskentele hampurilaisten kanssa, siihen asti tarkastetaan hampparit ihmiseritteiden varalta ja sitten Iltalehden haastattelusssa väitetään että ei vaadita erottamista eikä aiheuta tunnereaktioita.

 41. Kaija Laine

  Kaikilta niiltä, jotka ovat sitä mieltä että Hesburger teki oikein erottaessaan ko. työntekijän, kysyisin: ajatteletko ja puhutko aina korrektisti omalla työpaikallasi?
  Meillä hoitoalalla ainakin on aika rankkaa huulenheittoa välillä. Sitten itse työssä jaksaa taas haastavissakin tilanteissa olla ammatillinen ja eettinen!

Kommentoi »

Comments are closed