Sylkinestettä ja ihmeitä

-Se on niin, että että tässä maapallossa on vielä enempi kiihtyttäviä asioita kuin tämä, jos kerta alkaa niitä ajankulukseen murehtia. Ja onhan sitä näin salolla syletty iän kaiken…

Näin yritti Konsta Pylkkänen turhaan lepytellä lattialle sylkemisestä hirmustunutta Havukan Iitaa Veikko Huovisen romaanissa Havukka-ahon ajattelija.

Sylkeminen on taas noussut keskiöön, kun perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen käynnisti ajojahdin hampurilaisravintolan yksittäistä työntekijää vastaan. Nyt hän jatkaa hyväksi havaitsemallaan tiellä ja kohdistaa Fb-sivullaan hyökkäyksen yksittäistä opettajaa vastaan. Tältä hiekkalaatikkokiusaajalta ei näköjään kukaan kansalainen ole turvassa, vaan hän voi manipuloida joukkonsa ihan kenen tahansa kimppuun.

Mutta siitä sylkemisestähän minun piti puhua. Yllättävän monet tuon eilisen juttuni lukeneet ovat kaivaneet esille viime joulukuussa kirjoittamani jutun seurakunnan työntekijän uhkauksesta sylkeä maahanmuuttajien puuroon ja polttaa heitä täynnä oleva kirkko. He sanovat, että tapauksethan ovat identtisiä.

Eivät ole. Ensinnäkään viime joulukuinen juttuni ei niinkään käsitellyt yksittäistä uhkausta, vaan sanomisen vapautta ja vastuuta sanomisistaan yleisemmällä tasolla. Toiseksi seurakunnan työntekijää ei erotettu heti, vaan hän sai varoituksen ja hänet hyllytettiin. Hänen työsuhteensa purettiin vasta viime keväänä, koska hän ei millään tavalla hillinnyt puheitaan.

Onhan sylkeminen vastenmielinen tapa osoittaa mieltään. Kuten nähtiin, niin jo sen ajatteleminen voi johtaa työpaikan menettämiseen. Se on myös vaarallista, kuten näimme viime syyskuussa. Suomen Vastarintaliikkeen eteen pelkän sylkäisemiseleen tehnyt mies pahoinpideltiin hengiltä.

Kun kansa sylkee ja rähisee sylkemisestä, niin pääministeri kokee ihmeen. Terrafamen mainostakissa ja -pipossa esiintynyt Juha Sipilä piti Talvivaaran kaivoksen nousua ihmeenä niin innokkaasti, että kansa jo alkoi ihmetellä onko valtioneuvosto myyty kaivosyhtiölle.

Ainoa ihme on pääministerin hyväuskoisuus. Kaivosmonttuun ajetaan veronmaksajien rahaa kymmenen miljoonan euron kuukausivauhdilla ja vesitaseen ihmeellinen paranemininen johtuu poikkeuksellisen kuivasta syksystä ja luvattomista poikkeusjuoksutuksista.

Ihmeenä ei kukaan enää pidä pääministerin mielen muuttumista. Vielä viime kesänä hän oli sitä mieltä, että kaivoksen armonaika on ohi. Hän sanoi, että tulevaisuudessa valtiolta ei enää heru rahaa kaivokselle.

Samaan aikaan hallitus aikoo pikavauhtia perustaa uuden kehitysyhtiön, jonne valtionyhtiöiden osakkeet siirretään pois kansanedustajien päätettävistä asioista. Näin saadaan miljardituotot siirrettyä pois valtion budjetista virkamiesten ja hallituksen käsiin. Eduskunnan ehdotonta budjettivaltaa ollaan  siis murentamassa siirtämällä yksinkertaisella enemmistöllä isot tulot pois budjetista eikä perustuslakivaliokunnaltakaan ilmeisesti aiota kysyä mitään. Niitä rahoja voi sitten vaikka upottaa kaivosmonttuun ilman että kansanedustajat kyselevät joutavia.

Miten sylkeminen ja hallituksen toimet liittyvät toisiinsa? Siten, että nyt rupeaa oikeasti näyttämään siltä, että perussuomalaisten tehtävä on nostaa melua joutavanpäiväisistä asioista ja sillä välin isot pojat puuhaavat omiaan.

Ne liittyvät tosiinsa myös siten, että sylkeminen on vanhastaan ollut reaali-injuria eli julkinen halveksunnan osoitus. Oikeushistoria ja kirjallisuus tuntevat toisenkin perinteisen reaali-injurian eli paljaan takapuolen pyllistämisen. Muistelkaapa vaikka Pohjantähden Laurilan Aliinaa, joka näytti takalistonsa perhettä kodistaan häätämään tulleelle nimismiehelle.

En minä yllytä ketään pyllistelemään kenellekään, mutta olisihan se jotenkin hilpeämpää kuin vastenmielinen syljeskeleminen.

EDIT 15.11.1016: Sipilän kuva poistettu Ylen pyynnöstä.

***
Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Ja painakaa nyt mieleenne, että minulla ei ole mitään tekemistä Polttouuninpankko-trolliprofiilin kanssa. Minä en ole Twitterissä.

polttouuni

Kommentit (25)
 1. Janne Ylönen
  15.11.2016, 11:59

  Mahtaakohan ne Sipilän kirjekuoressa piilossa olevat omistukset mahollisesti kohdistua / olla kohdistuneet Talvivaaraan? Sitä ei taia kovin moni tietää. En ihmettelis, vielä muutamia vuosia sittenhän kaivosalan piti olla Suomen uusi Nokia. Vai onko se helvetin monttu nykyään konkurssin jäliltä sysätty täysin kansalaisten niskoille? Ei ole kovin pitkä aika uutisoinnista, missä kerrottiin Perän nostavan edelleen jotain 26 000 e / kk palkkaa kyseisestä firmasta. Jos kansa yksistään omistaa Talvivaaran, niin emmekö siis saa antaa hänelle potkut?

  1. Antti Kautiainen
   15.11.2016, 13:20

   Monttu on sysätty kansan niskaan. Ja Sipilä voi omistaa osia Talvivaaran emoyhtiöstä, jonka johtamisesta Pekka Perä kerää aika muhkeaa tiliä joka kuukausi valtion taskusta.

  2. Arto Huovinen
   16.11.2016, 20:07

   Ehkäpä voisimmekin, mutta kansaa edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Se taas on delegoinut valtansa hallitukselle.

 2. Pertti Merta
  15.11.2016, 12:10

  Voi hyvä ihme. Jospa jaksat pitää yllä tietoisuutta näistä asioista. Kiitos, Saku, ja kaikille, jotka
  lakiasioista välittävät..
  pete

Kommentointi suljettu.