Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sylkinestettä ja ihmeitä

-Se on niin, että että tässä maapallossa on vielä enempi kiihtyttäviä asioita kuin tämä, jos kerta alkaa niitä ajankulukseen murehtia. Ja onhan sitä näin salolla syletty iän kaiken…

Näin yritti Konsta Pylkkänen turhaan lepytellä lattialle sylkemisestä hirmustunutta Havukan Iitaa Veikko Huovisen romaanissa Havukka-ahon ajattelija.

Sylkeminen on taas noussut keskiöön, kun perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen käynnisti ajojahdin hampurilaisravintolan yksittäistä työntekijää vastaan. Nyt hän jatkaa hyväksi havaitsemallaan tiellä ja kohdistaa Fb-sivullaan hyökkäyksen yksittäistä opettajaa vastaan. Tältä hiekkalaatikkokiusaajalta ei näköjään kukaan kansalainen ole turvassa, vaan hän voi manipuloida joukkonsa ihan kenen tahansa kimppuun.

Mutta siitä sylkemisestähän minun piti puhua. Yllättävän monet tuon eilisen juttuni lukeneet ovat kaivaneet esille viime joulukuussa kirjoittamani jutun seurakunnan työntekijän uhkauksesta sylkeä maahanmuuttajien puuroon ja polttaa heitä täynnä oleva kirkko. He sanovat, että tapauksethan ovat identtisiä.

Eivät ole. Ensinnäkään viime joulukuinen juttuni ei niinkään käsitellyt yksittäistä uhkausta, vaan sanomisen vapautta ja vastuuta sanomisistaan yleisemmällä tasolla. Toiseksi seurakunnan työntekijää ei erotettu heti, vaan hän sai varoituksen ja hänet hyllytettiin. Hänen työsuhteensa purettiin vasta viime keväänä, koska hän ei millään tavalla hillinnyt puheitaan.

Onhan sylkeminen vastenmielinen tapa osoittaa mieltään. Kuten nähtiin, niin jo sen ajatteleminen voi johtaa työpaikan menettämiseen. Se on myös vaarallista, kuten näimme viime syyskuussa. Suomen Vastarintaliikkeen eteen pelkän sylkäisemiseleen tehnyt mies pahoinpideltiin hengiltä.

Kun kansa sylkee ja rähisee sylkemisestä, niin pääministeri kokee ihmeen. Terrafamen mainostakissa ja -pipossa esiintynyt Juha Sipilä piti Talvivaaran kaivoksen nousua ihmeenä niin innokkaasti, että kansa jo alkoi ihmetellä onko valtioneuvosto myyty kaivosyhtiölle.

Ainoa ihme on pääministerin hyväuskoisuus. Kaivosmonttuun ajetaan veronmaksajien rahaa kymmenen miljoonan euron kuukausivauhdilla ja vesitaseen ihmeellinen paranemininen johtuu poikkeuksellisen kuivasta syksystä ja luvattomista poikkeusjuoksutuksista.

Ihmeenä ei kukaan enää pidä pääministerin mielen muuttumista. Vielä viime kesänä hän oli sitä mieltä, että kaivoksen armonaika on ohi. Hän sanoi, että tulevaisuudessa valtiolta ei enää heru rahaa kaivokselle.

Samaan aikaan hallitus aikoo pikavauhtia perustaa uuden kehitysyhtiön, jonne valtionyhtiöiden osakkeet siirretään pois kansanedustajien päätettävistä asioista. Näin saadaan miljardituotot siirrettyä pois valtion budjetista virkamiesten ja hallituksen käsiin. Eduskunnan ehdotonta budjettivaltaa ollaan  siis murentamassa siirtämällä yksinkertaisella enemmistöllä isot tulot pois budjetista eikä perustuslakivaliokunnaltakaan ilmeisesti aiota kysyä mitään. Niitä rahoja voi sitten vaikka upottaa kaivosmonttuun ilman että kansanedustajat kyselevät joutavia.

Miten sylkeminen ja hallituksen toimet liittyvät toisiinsa? Siten, että nyt rupeaa oikeasti näyttämään siltä, että perussuomalaisten tehtävä on nostaa melua joutavanpäiväisistä asioista ja sillä välin isot pojat puuhaavat omiaan.

Ne liittyvät tosiinsa myös siten, että sylkeminen on vanhastaan ollut reaali-injuria eli julkinen halveksunnan osoitus. Oikeushistoria ja kirjallisuus tuntevat toisenkin perinteisen reaali-injurian eli paljaan takapuolen pyllistämisen. Muistelkaapa vaikka Pohjantähden Laurilan Aliinaa, joka näytti takalistonsa perhettä kodistaan häätämään tulleelle nimismiehelle.

En minä yllytä ketään pyllistelemään kenellekään, mutta olisihan se jotenkin hilpeämpää kuin vastenmielinen syljeskeleminen.

EDIT 15.11.1016: Sipilän kuva poistettu Ylen pyynnöstä.

***
Kommentointi vain omalla nimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Ja painakaa nyt mieleenne, että minulla ei ole mitään tekemistä Polttouuninpankko-trolliprofiilin kanssa. Minä en ole Twitterissä.

polttouuni

Kommentit (25)

 1. Janne Ylönen

  Mahtaakohan ne Sipilän kirjekuoressa piilossa olevat omistukset mahollisesti kohdistua / olla kohdistuneet Talvivaaraan? Sitä ei taia kovin moni tietää. En ihmettelis, vielä muutamia vuosia sittenhän kaivosalan piti olla Suomen uusi Nokia. Vai onko se helvetin monttu nykyään konkurssin jäliltä sysätty täysin kansalaisten niskoille? Ei ole kovin pitkä aika uutisoinnista, missä kerrottiin Perän nostavan edelleen jotain 26 000 e / kk palkkaa kyseisestä firmasta. Jos kansa yksistään omistaa Talvivaaran, niin emmekö siis saa antaa hänelle potkut?

  • Antti Kautiainen

   Monttu on sysätty kansan niskaan. Ja Sipilä voi omistaa osia Talvivaaran emoyhtiöstä, jonka johtamisesta Pekka Perä kerää aika muhkeaa tiliä joka kuukausi valtion taskusta.

  • Arto Huovinen

   Ehkäpä voisimmekin, mutta kansaa edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Se taas on delegoinut valtansa hallitukselle.

 2. Pertti Merta

  Voi hyvä ihme. Jospa jaksat pitää yllä tietoisuutta näistä asioista. Kiitos, Saku, ja kaikille, jotka
  lakiasioista välittävät..
  pete

 3. Pirkko Aura

  Nyt vaan tuli niin mieleen että jos tuo Terrafame – nimi suomennetaan (italiasta) niin sehän on MAANÄLKÄ.
  Monipuolisesti voidaan sen ajatella tarkoittavan joko rikkaiden alituista maa-omistuksen kähmimistä puristaakseen maan sisuksista voittoa kuin hammastahnaputkilosta ikään, ja välittämättä toiminnan seurauksista luonnon tasapainoon.
  Toisaalta se voisi myös merkitä sitä nälkää johon maan pienimmät syöstään kun maa sitten oikoo tasapainoaan,, ja poistaa kamaraltaan sen jengin joka ei köyhyyttään pysty lähtemään sijoiltaan.

  • Jori Lahtinen

   Sekoitat nyt famine ja fame sanan. Fame tarkoittaa mainetta, kuuluisuutta yms.

   Terrafamine olisi kyllä osuvampi nimi.

   • Janne Peltonen

    Ja sinä sotket italian ja englannin kielen toisiinsa. Pirkko sanoi, että suomennetaan *italiasta*.

    • Arto Huovinen

     Ja kyllä se italiasta suomennettuna on pikemminkin Nälkämaa (eli Kainuu), ottaen ko. kielen sanojen muodostamistavan huomioon.

 4. sami lappalainen

  Eikös se aina ole ollut niin että yksi hämää, yksi tekee mutta kaikki mokaa? Kiitos paljon tästäkin tiedosta, tämä olisi saattanut mennä täysin ohi tässä kaiken muun möyhkäämisen lomassa.

 5. Jussi Salminen

  Missä oli Sebastian Tyrk… siis Tynkkysen pöyristyminen silloin, kun Jussi Halla-aho kirjoitteli ”Afrikan Sarven ihmissaastasta”? Todellisuuskriittisten kaksoisstandardikiikarit eivät tarkennu heidän omiin puheisiinsa.

 6. Rintsu

  Hercule Poirot taannoisessa jaksossa sai väärin tuomitun vapaaksi ja oikean murhaajan telkien taakse. Väärin tuomittu ei ollut osannut puolustaa itseään koska oli t o i v o n u t uhrin kuolemaa ja piti itseään syyllisenä kun näin tapahtui.
  Poirot sanoi; ”kuoleman toivominen ei ole rikos”.

  Meistä jokaisella on joskus paska päivä. Tai paskamainen asiakas jonka viiniin tekisi mieli kusta. Poliisikin voi nettipalstalla sanoa, että tänään oli taas sellainen asiakas jota olisi tehnyt mieli pamputtaa. Se ei ole rikos vaan normaalia.

  Mutta jos Valavuori sanoo, että ”meille ei palkata homoja” – niin työnantajalla on välittömästi oikeus sanoa, että ”meille ei palkata Valavuorta”.

  Jos seurakunnan työntekijä sanoo sylkevänsä soppakattilaan ja varoituksesta huolimatta jatkaa sanomisiaan niin kyseessä on asennevamma ja tehtävään sopimaton henkilö.

  Taxikuski ei ole tehtäväänsä sopimaton jos hän ei allekirjoita jokaista takapenkillä lausuttua sanaa tai jos tuumii, että olipahan taas semmoinen ajo joka saa miettimään ammatinvaihtoa.
  Hän on tehtäväänsä sopimaton jos ilmoittaa, että persut/homot/vasenkätiset/ulkomaalaiset eivät minun kyytiini tule.

  • sami lappalainen

   Hyvin luonnehdittu. Kyllä itsekin toivoisin että näissä tilanteissa ihmiset välillä käyttäisivät maalaisjärkeään, jos sitä ei ole niin vallitkoon mieluummin hiljaisuus.

 7. tauno lehtonen

  Uutisoinnin perusteella olen saanut käsityksen, että sylkemisefektin oli aikaansaanut Tynkkysen päässä ollut Trumpia mainostanut lippis. Herääkin kysymys mikä on Trumpia vastustaneen median osuus ja vastuu jos se saa jonkun henkilön inhoamaan ja reagoimaan kyseisellä tavalla.

  Muuten kyllä yhdyn Sakun näkemykseen siitä miten politiikkaa tämän päivän Suomessa tehdään.

  • Angie

   Trumpia vastustaneen median vastuu… höpö höpö. Kyllä Trump on ihan itse vastuussa sanomisistaan ja tekemisistään. Ja ne sanomiset ja tekemiset voivat saada ihmisissä aikaan vastustusta kuten myös kannatusta.

   Persut vois aivan hyvin keskittyä kaiken maailman kohkaamisen sijaan asiakysymyksiin politiikassa. Mutku mutku ei kiinnosta…. ainoastaan rasistinen möyhöttäminen kiinnostaa… ja samaan aikaan hallitus puuhaa, mitä puuhaa…

 8. Tommy Björklund

  Muistaakseni kun käräjillä kysyttiin Aliinalta pyllistelystä saatujen sakkojen määrää, hän summan kerrottuaan jatkoi: ”kyllä ne herrat sen tietää, on ne niin monta huoraa hinnoitelleet.” Välttääkseni suututtamasta kunniallisia prostituoituja, en vertaa hallitusherroja heihin, mutta hieman samalta alalta tulee eräs ammattikunta mieleeni. Sutenöörithän ne ajalevat hienoilla autoilla, keräilevät työtätekeviltä rahat pois ja upottavat ne turhuuksiin.

  Jotenkin Sipilän naamalta loisti eilisessä haastattelussa, että mies ei itsekään usko tuohon sontaan mitä suustaan päästää. Vai ”ihme” tehty? Ainoa ”ihme” on se, että uskovainen mies kehtaa valehdella milloin mistäkin kerta toisensa jälkeen, yleensä sellaisista asioista, joissa hän on siirtämässä valtion rahoja kavereittensa taskuun. Tai no, mikäs ihme tuo nyt lestadiolaiselta on?

  • Rintsu

   Mä aikanaan sanoin (kahvipöydässä, en julkisesti), että jos mun tarttis löytää sata suurinta rikollista niin seuloakseni ehdokkaat en tarvitsisi muuta kuin ajonevorekisterin.
   Ideana se, että slummin kallein auto on menestyneimmällä huumekauppiaalla. Aina.

 9. Nasu

  Polttomurhalla hekumoija taisi myös mainita työpaikkansa postauksessaan, toisin kuin tämä pikaruokalatyöntekijä.

 10. Jari Kähkönen

  On aina sillointällöin hyvä pysähtyä pohtimaan, että keskustellaanko jostakin suureen ääneen siksi, koska on siihen on syytä vai siksi että tarkoituksellisesti vältyttäisiin edes avaamasta jotakin toista aihetta, mutta kuitenkin merkittävästi tärkeämpää sellaista. Ellei, niin äkkiäkös niitä ihmeitä silloin tehdään, ei vain valtioneuvoston tuhlahuoneiston peilisalin parketeilla vaan myös siellä Kainuun korpien putkella yllä suuren suolavesialtaan. Julkitollon persutyrkkysen ojentaminen puoltaa paikkansa, koska ihmisluonto on melko häilyväinen, selkärangaton ja tietämätön. Jos onkin niin, että jopa omassa puolueessa ajatellaan puhutellun olevan itse itsensä valtuuttanut yhden miehen informaatiosotaa omanvoitonpyynnistä käyvä näppäimistöpartisaani, mikä estää sitä tai toisia vastaavalla tavalla syvästi epäilyttäviä tahoja jälkikäteen vannomasta hänen nimiinsä silloin kun he katsovat siitä olevan etua itselleen? Vaikka kääntöpuolena sitten olisikin niin, että huonosti käydessä seuraa kieltäminen, johtopäätökset ja unohtaminen. Sellaista se yksin ja omaa itseään pelimerkkinä käyttäen pelaaminen tuppaa olemaan, täytyy olla erikoisella tavalla omalle itselleen sokea yksilö, jotta moiseen sortuu. Sellaisten ei silti pidä antaa mellastaa, koska jos huonon harkintakykynsä tähden kaikkea koettaa niin vajavaisessa ja epäoikeudenmukaisessa maailmassa saattaa myös joskus löytää naulan mikä vetää, jos ei muuten niin pelkästään vahingossa. Suomen julkinen tila ei ole tänään kovinkaan moniääninen, jolloin ei myöskään ole enää selviö, että moiset paljastetaan ja käsitellään asianmukaisesti. No, onneksi on edes tämä blogi.

  • J. E. Inari

   Taidat olla kirjailija, niin pitkiä ja monisanaisia lauseita suollat ilmoille aiheesta kuin aiheesta, että lukijan keskittymiskyky on koetuksella ja on alinomaa palattava taaksepäin lukeakseen sen lauseen alun huomatakseen onko ymmärtänyt asian ehkä jopa väärin vai onko asiat menneet perille oikealla taajuudella saadakseen tosiasiallisen selonteon kyseisestä tiedosta.

   • Jari Kähkönen

    Ajattelepa, että kuinka onnekas olet kun saat lukea niitä ilmaiseksi, kirjastokortitta ja aikarajoituksetta. Kirjailijaksi ei kyllä vielä ihan pelkkä sujuva tekstinsuoltokyky riitä, mutta silti, ehkäpä jonain päivänä minäkin olen sellainen.

    Ps. Kun lopulta pääset tekstini loppuun asti, kertonet toki mielipiteesi ihan itse asiastakin, jos sinulle on sattunut selviämään että mikä sellainen on mahdollisesti ollut ja mielipidekin on asiasta muodostunut. 🙂

 11. timo harju

  Tämä Sipilän pikavauhtia ajama ”kehitysyhtiö” taitaa käytännössä olla Suomen taloushistorian laajamittaisin ryöstö. Valtion omaisuus tuottoineen siirtyy pois eduskunnan valvonnasta ja muustakin julkisuudesta kulloisenkin hallituksen ja virkamiehistön valvontaan. Sipilä ajaa pikavauhtia läpi asioita, joista vanha Santeri Alkio ei olisi antanut liioin kiitosta eikä kunniaa. Ja jonnekin kauas se köyhän asia on uskovaiselta pääministeriltä unohtunut.

  • Rintsu

   Hallitukselta? Sehän istuu vain määräaikansa.

   Ideahan on nimenomaan siirtää valta pois vaaleista ja antaa tilalle ”kansalaisaloite” näennäisdemokratian nimissä.

   Jos putkimies tietää miten homma pitää tehdä niin hän ei kaipaa miljoonaa osaamattoman neuvoa.
   Jos ei tiedä, niin luvassa on vesivahinko.

 12. Tapani Könönen

  Juha Sipilän itsevaltiaana johtama Suomen Keskusta on heittämässä roskakoriin Urho Kekkosen määrätietoisesti miltei itsevaltiaana pystyttämän hyvinvointiyhteiskunnan. Kekkosen aikana valtio loi kuntien avustamana julkiset hyvinvointipalvelut. Ne luotiin keskustan ja työväenpuolueiden yhteistyönä oikeiston vastustaessa tai ainakin niiden toteuttamista jarruttaen. Koko Suomea varten ainakin pyrittiin tuottamaan tasa-arvoiset palvelut. Maan keskeinen energianhuolto ja perusteollisuus rakennettiin valtion kustantamana: Sitä ei ollut tarkoitus myydä valtiontalouden tilapäiseksi rahoittamiseksi. Ajattelevat maanviljelijätkin ymmärtävät sen, että tuottavaa lypsylehmää ei kannata pilkkahinnalla myydä pois eikä teuraaksi.

  Sipilän hallitus sen sijaan myy tuottavaa ja luovuttaa tuottavaa valtion omaisuutta markkinoille ja toisaalta ottaa kustantaakseen, yhteisistä valtion varoista, yksityisten ja myös ulkomaisten keinottelijoiden epäonnistuneiden sijoitusten yhteiskunnalliset vahingot. Seppo Konttisen kirjan nimenmukainen ”Kansallisomaisuuden ryöstö” on voimistumassa. Suurin puhallus on tulossa hyvin toimineiden sote-palveluiden avaamisella ylikansallisten pääomasijoittajien omistamien yhtiöiden saalistettavaksi.

  Kuinka keskustan kannattajat voivat hyväksyä yhteisen kansallisomaisuuden,kuntien omaisuuden ja hyvinvointipalvelujen joutuvan markkinoilla keinoteltavaksi. Me olemme valtion, kuntien ja maakuntien omistajia, siinä missä osuuskuntien jäsenet ovat osuuskuntiensa omistajia. Valtio ja kunnat köyhdytetään ja varakkaat sijoittajat entistä rikkaammiksi. Ymmärretäänkö ja välitetäänkö, mitä vahinkoja muutoksista voi seurata? Vahinkojen korjaaminen voi vielä kalliimmiksi kuin saastuneen Talvivaaran.

  Suomen kansantalous eikä sen osa , Suomen valtio, ei ole yritys, Oy Suomi Ab, vaikka itse pääministeri on sitä nimitystä käyttänyt. Suomen valtio ei ole kaupan. Eikä valtio ole pelkkä pankki, jonka on tuotettava rahallista voittoa omistajilleen. Myös puolue ei ole yhtiö, vaan jäsentensä aatteellinen yhteisö. Osakeyhtiöt ja säätiöt eivät ole demokraattisia yhteisöjä, vaan pääomakasaumia. Käsitteleekö Sipilä sekä johtamaansa puoluetta että Suomen valtiota pelkkänä yrityksenä, joiden ”toimitusjohtana” hän on.

  Ymmärsivätkö keskustan puoluekokousedustajat mihin kauas vaikuttaviin seurauksiin liikemies Juha Sipilän valinta puheenjohtajaksi johtaa? Dosentti Rauli Mickelssonin mukaan keskustan laajoissa puoluekokouksissa ei kyetä yleensä keskustelemaan muista kuin henkilövalinnoista. Hänen mukaansa puolueen työvaliokunta on vain puheenjohtajan työrukkanen, koska keskustassa on vahvan johtajan perinne: ”talossa pitää olla isäntä”.

  Tottelevatko keskustan jäsenet lammasmaisesti puoluejohtajansa tahtoa ja antautuvatko puolueen äänestäjät pelkäksi kritiikittömäksi vaalikarjaksi? Pelottaako kansanedustajia uusien vaalien uhka? Nyt puoluetta johtavat liikemiehet ja liikenaiset tuhoavat kovalla kiireellä puolueen aatteellisen perustajan Santeri Alkion henkistä perintöä. Santeri Alkion perusajatus oli. ”Älkää unohtako köyhän asiaa ja ylläpitäkää sivistystä”.

 13. Papi

  Hyvä kirjoitus. Kannattaisi todellakin pitää ääntä näistä isoista ja merkittävistä asioista, joilla

  oikeasti on merkitystä. Olen tullut tuosta Talvivaarasta siihen tulokseen, että se on yhden puolueen lempilapsi. Paljon on/oli varmasti rahoja sijoitettuna tuohon. Jostain syystä asiaa
  vaan pitkitetään ja venytetään vaalien yms yli. Monta kertaa on haikailtu, että jostakin tulisi
  ostaja. Sellaista ei ole vain ollut, eli vaikka vuosia odotettu/ odotetaan nyt josko vuonna 2018 tapahtuisi.

 14. Kaija Olin-Arvola

  Hei!

  Minusta sinun oma toleranssisi on yhtä miinusmerkkinen kuin muidenkin totalitaristien eli oma mielipde on ainoa oikea. Jopa kysymyksen esittämisestä saa sinulta potkun perseeseen. Näet kyllä tikun toisen silmässä, mutta et tukkia omassasi.

  Ystävällisin terveisin Kaija Olin-Arvola

  P.S. Samat muilta poispotkimiltasi.

Kommentoi »

Comments are closed