Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Takinkääntöä, keppiä ja osallistumistuloa

– Hallitus on omilla päätöksillään aiheuttanut Suomeen massatyöttömyyden, ja nyt ollaan puuttumassa työttömyyskorvauksiin. Tämä esitys tulee lisäämään tarvetta muihin tulonsiirtoihin kuten toimeentulotukeen, jonka tulisi olla viimesijainen tukimuoto.

Näin vastustivat perussuomalaiset ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkausta kaksi vuotta sitten. Kuten tiedetään, niin tällä viikolla eduskunta päätti lyhentää ansiosidonnnaisen kestoa sadalla päivällä. Täältä voitte katsoa miten teidän kansaedustajanne äänesti, jos sattui olemaan paikalla.

Eipä tästä sen enempää. Hallitus on vakuuttunut siitä, että työttömät ovat työttömiä vain silkkaa laiskuuttaan. Heidät on pakotettava töihin, joita ei kuitenkaan ole. Tästä tosiasiasta ja omasta kyvyttömyydestään hirmustuneena hallitus päättää aina antaa heille lisää keppiä. Tai kuten pilapiirtäjä asian ilmaisee:

jari

Edellisen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko yritti sinnikkäästi ajaa läpi vastikkeellista sosiaaliturvaa siinä onnistumatta. Ei auttanut, että hyvin nopeasti ruvettiin puhumaan pehmeämmin osallistavasta sosiaaliturvasta. Kyseessähän on järjestelmä, jossa työttömän on ansaittava sosiaaliturvansa tekemällä työtä.

Edellisen hallituksen aikana se ei onnistunut, mutta nyt onnistuu. Tällä touhulla on taas eri nimi ja nyt puhutaan osallistumistulosta. Se on yksi hallituksen kärkihankkeista ja sen tarkoitus on täsmälleen sama kuin ennenkin:

– Osallistumistulon saaminen edellyttäisi osallistumista yhteisön toimintaan. Se voi tarkoittaa esimerkiksi vapaaehtoistyötä, opiskelua, lähimmäisenhoitoa tai työharjoittelua.

Näin selittää mallia työryhmän puheenjohtaja Heikki Hiilamo. Osallistumistulo ei koskisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaan vain työmarkkintuelle pudonneita. Heidän pitäisi vastedes osoittaa aktiivisuudellaan olevansa oikeutettuja saamaan tukea.

– Työttömän pitää osoittaa, että hän ansaitsee tuet. Tässä mallissa ei ole varsinaisia sanktioita, vaan osallistuminen on ehto koko tuen saamiselle.

Sanktiot siis poistuvat ja tilalle saadaan järjestelmä jossa työttömän on osoitettava olevansa oikeutettu syömään. Tämä kyllä tosiaan kääntää koko sosiaaliturvan idean päälaelleen, kuten Hiilamo osuvasti toteaa. Tämähän on suoraa paluuta kauas menneisyyteen, jolloin työtä tekemätön ei myöskään syönyt.

Tässä käy niin, että jos henkilö ei pysty osoittamaan ansaitsevansa työmarkkinatukea, niin hän putoaa toimeentulotuelle. Sitä sitten alennetaan ensin 20 % ja sitten 40 % osallistumisesta ”kieltäytymisen” takia.

Osallistumisen laajuudesta kyllä puhutaan kauniisti. Se voi tarkoittaa esimerkiksi vapaaehtoistyötä, opiskelua, lähimmäisenhoitoa tai työharjoittelua. Kuitenkaan se ei voisi tarkoittaa vaikkapa omien lasten kanssa kotiin jäämistä, mutta toisten lasten hoitamista se kyllä tarkoittaisi.

Kyllä tämä homma taas haisee palkattomalle pakkotyölle. On ihan selvää, että kun tästä ruvetaan lakeja sorvaamaan, niin osallistumistulolla ei opiskella, harrasteta eikä tehdä mitään vapaaehtoistyötä. Sen sijaan palkatonta työtä tullaan tekemään entistä enemmän työharjoittelun nimellä.

Kannattaa muuten herätä ajoissa huomaamaan tämän osallistumistulon ansat, sillä se on tulossa paikavauhtia. Tarkoitus on, että tarvittavat lait hyväksyttäisiin jo ensi vuoden aikana.

Tämä hallitus totisesti vihaa työttömiä, jotka olemassaolollaan koko ajan muistuttavat hallitusta sen omasta kyvyttömyydestä.

Kommentit (97)

 1. Satu

  Ensin kavennetaan subjektiivista päivähoito-oikeutta, sitten pitäisi ”osallistua yhteisön toimintaan”, mutta se yhteisön toimintaan osallistuminen ei voi olla omien lasten hoitoa. Toivottavasti tuota pakkotyötä ei ole tarpeen tehdä enempää, kuin se 20 tuntia viikossa, minkä ne lapset ovat oikeutettuja olemaan siellä päivähoidossa.

 2. jorma Lehikoinen

  Apua tulee Kiinasta. Biojalostamot vievät raaka-aineet maasta. Pääomaa kumarretaan syvään. Tulisipa vielä käyttöön Maon aikainen maataloudessa tehtävä ilmainen työ kaikille.

 3. Päivi Tyni

  Mielenkiintoista ”uuspuhetta”. Työttömän pitää tehdä pakollisia vapaaehtoistöitä saadakseen työttömyysturvaa. Eli työttömyys ei enää olekaan työssäolon vastakohta. Eikä pakollisuus ole vapaaehtoisuuden vastakohta.

 4. Joni Pelkonen

  Työtä siis olisi vaikka kaikille 350 000 työttömälle, mutta kun siitä ei haluta maksaa palkkaa. Mielenkiintoinen yhtälö: miten kansakunta aikoo kasvattaa kansantuotetta, jos 350 000 ihmisellä teetetään työtä joka ei tuota mitään? Paitsi että tuottaahan se, mutta työn tuotto halutaan täydellisesti työnantajan taskuun. ”Palkan” eli sen reilut 500 euroa kuussa eloonjäämisrahaa maksaa valtio.

  Tarkoitus on siis puristaa valmiiksi heikoista ja syrjäytetyistä se viimeinenkin hyöty niille ihmisille jotka kehtaavat käyttää toisten ihmisten työtä hyväksi ilman korvausta.

 5. Maria Mattila

  Tämä meno on jo johtanut siihen, että omassa tuttavapiirissäni moni nainen on jäänyt kotiin eikä saa mitään tukia. Perhe elää vain miehen tuloilla, jotka eivät riitä kattamaan perustarpeita, vaan ruuastakin on nipistettävä. Osa on hakenut pankkilainaa elämiseen ennemmin kuin yrittääkään hakea yhteiskunnan tukia. Syy tähän on, että tukien hakemisesta ja ylläpidosta on tehty niin vaikeaa jo nyt (ennen näitä uusia hankaluuksia), ettei normaali ihminen sitä jaksa saamatta uupumusta.

  Tämä tuntuukin olevan hallituksen tavoite: ”palataan vanhaan” myös pakottamalla naiset kotiin miehestään riippuvaisiksi.

 6. Matti Mainio

  Mitä enemmän näitä uutisia lukee, ja mitä ahtaammalle meitä vanhoja, lähemmäs 60 vuotiaiden elinolojen kiristämisiä lukee, sitä varmemmaksi alkaa oma mielipide tulla siitä, että montaa vuotta ei tarvitse olla elossa. Mutta meitähän ei tarvita mihinkään. Olemme vain ylimääräinen kulu valtion taseessa. Siinä vaiheessa kun itsemurhat ja yhteiskuntarauhan häiriöt lisääntyvät räjähdysmäisesti (ennen pitkää), niin aletaan ihmetellä, että mites nyt noin. Olen itse alkanut tietoisesti välttää uutisia ja netinkin lukemista, koska se vain lisää ahdistusta. Menisin kyllä töihin vaikka vielä tänään, jos vain löytäisin sellaisen paikan, josta saisin myös palkkaa. Palkattomalla työllä (anteeksi, osallistavasta sosiaaliturvasta) joudun vain maksamaan työttömyysturvastani, koska sitä tekemään kulkeminen maksaa myös, eikä edes se alle 10 €:n päiväkorvaus riitä kattamaan niitä menoja, joita siitä matkasta aiheutuu, eli todellisuudessa oikeasti joudun maksamaan siitä että minua ”osallistetaan”. Olen tullut jo vuosia toimeen (siis pysynyt nippanappa hengissä) sillä n. 500 euron korvauksella, mutta kun siitä entisestään vähennetään, ja maksuja ja omavastuuosuuksia kasvatetaan koko ajan, niin en tiedä miten kauan edes haluan yrittää tulla sillä toimeen. Sääli omaisille, mutta ei tätä loputtomiin jaksa. Joka kerta kun teet työttömyysturvahakemuksen, joudut pelkäämään sitä, että olet saanut karenssin jostain mielivaltaisesta syystä. Vielä niin ei ole minulle käynyt, mutta sitä saa pelätä kuitenkin koko ajan. Niitä tapauksia on uutisoitu kuitenkin jo niin paljon, että se mahdollisuus on olemassa, uskon niin. Valitettavasti minulta ja monelta muulta on viety toivo paremmasta huomisesta. Tuskin (toivon niin) tulen enää näkemään seuraavaa hallitusta.

 7. Antti Tolvanen

  Omassa työkokeilussani KELA ilmoitti päivä ennen ”palkkapäivää” vähentävänsä 9€ kulukorvauksestani 6.5€ elatusapuvelkaan, jota oli kertynyt, kas kas, työttömyyden ajalta. Työssäni tein yhtä paljon kuin oikeasti palkatut. Korvaus työstä oli kymmenesosa muihin verrattuna. Näiden käytäntöjen ja kusetustenko tulisi kannustaa työelämään. Rahasta on työnteko kiinni, eikä innosta.

  • Pekka Rantamäki

   Eikö kulukorvauksen lyhentäminen yhtään mihinkään ole laitonta? Koska senhän pitäisi nimensäkin mukaisesti olla korvaus aiheutuneista kuluista?

   • Antti Tolvanen

    Olin itsekin varsin ymmälläni, varsinkin kun tieto tuli juuri 1.maksupäivän alla. Myöskin te-toimisto ymmärsi minua paremmin ja lätkäisi karenssin.

 8. Hantta Vastaranta

  Tässä nähdään, mihin palkattoman työn tekeminen on johtanut.

  Olemme alistumalla luoneet tulevalle sukupolvelle järjestelmän, jossa köyhän perheen jälkikasvu joutuu tekemään työtä palkatta. Toisen polven työttömällä ei ole tulevaisuudessa mitään mahdollisuuksia saada palkkatyötä, koska nykyäänkin suurin osa työpaikoista täytetään suhteilla.

  Pitäisikö työttömien ryhtyä aktiivisesti vapauttamaan palkkatyöpaikkoja? – jos pakkotyöhön alistuminen tulee elämisen ehdoksi, niin päättäjät jättävät työttömille vain tämän keinon työllistyä palkkatyöhön.

  Kun työttömällä ei enää ole mitään mahdollisuutta saada palkkatyötä, niin sen jälkeen työttömälle ainoa vaihtoehto ihmisoikeuksista luopumiselle ja kuolemalle on hankkitua vankilaan. …ja sehän järjestyy nopeimmin henkirikoksella.

  Kenelläkään ei ole oikeutta loukata toisen ihmisoikeuksia tai viedä toisen henkeä, mutta jostain syytä näyttäisi, että suomessa päättäjillä on tämä oikeus… kenen pitäisi valvoa lakien noudattamista?

  Miksi ihmeessä on niin mahdottoman vaikeaa maksaa ”jollekin ihmisryhmälle” palkkaa työnteon vastineeksi?

 9. Kaisa-Leena Pesonen

  Toivon todella, että ”opiskelulla” tarkoitetaan itse valittua alaa, silloinhan tuo löisi jopa leiville, kun opintorahaan (ja sen asumistukeen) vertaa. Pahoin kuitenkin pelkään, että valinnanvaraa ei ole tarkoituskaan tarjota ja että ”opiskelu” tarkoittaa sekalaisia kursseja orjatöiden välissä.

 10. K Pakarinen

  Kiinnostavaa, hyvin kiinnostavaa.
  Miten nämä ”pakolliset vapaaehtoistyöt” oikein yht’äkkiä keksitään? Kun puhutaan ”vapaaehtoistyöstä”, tarkoitetaan esimerkiksi järjestöjen, seurojen, yksityishenkilöiden ja paikallisten yhteenliittymien tekemää palkatonta työtä – järjestötyötä, talkootyötä, kökkätyötä jne.
  En puutu tähän epäoikeudenmukaiseen ajatukseen työttömän kannalta – vaan erilaisten järjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden kannalta. Lukuisissa järjestöissä tehdään harrastus- ja kiinnostuspohjalta sekä ihan hyvästä tahdosta paljon tärkeää työtä. Miten tälle koko toiminnalle käy? Tuleeko esimerkiksi urheiluseuroista, kulttuurijärjestöistä tai vaikka kyläyhdistyksistä nyt palkattoman työn teettämisen mestaroijia? Miten tämä vaikuttaa vapaaehtoisten kiinnostukseen ja haluun jatkaa toimintaa? Kuka saa määrittää vapaaehtoisen työn ja pakollisen vapaaehtoisen työn rajat, määrät, normit ja tavoitteet?
  Tuleeko (pahimmassa tapauksessa) esimerkiksi kyläyhdistyksen ennen niin leppoisasta puheenjohtajasta kiskurimainen työnteettäjä, jonka antamasta lausunnoista on loppujen lopuksi kiinni se, saako pitkäaikaistyötön naapurin Jari kuukausittaisen työmarkkinatukensa vai ei? Onko Jari hakannut tarpeeksi halkoja kyläyhdistyksen nuotiopaikkaa varten? Onko uimaranta varmasti puhdistettu tarpeeksi hyvin roskista? Onko kylätalon seinä varmasti tarpeeksi hyvin maalattu? Kauhistuttaa ajatellakin, mitä tällainen lakimuutos tosiasiallisesti tekisi ihmisten vapaaehtoistoiminnalle, jota ainakin tähän saakka on ohjannut pääasiallisesti hyvä tahto ja vilpitön pyrkimys työskennellä yhteisen hyvän eteen.

 11. Marko

  Hallitus aikoo näppärästi luoda Suomeen 250000 orjatyöläisen reservin. Kun nämä orj…työttömät laitetaan pakkotöih…työharjoitteluun, kääntyy Suomi nousuun? Kuka enää palkkaa työntekijöitä, jos ne saa valtiolta ilmaiseksi? Vai perustettaisiinko oikein työleirejä, johon työttömät voisi kuskata?

  Tai sitten Sipilän hallitus tapansa mukaan peruu tämän ehdotuksen ja onnittelee sen jälkeen itseään hyvästä päätöksestä.

  • Anssi Keskiväli

   TYöharjoittelu on enää käytössä kouluissa ja siitäkin käytetään ennemmin termiä työssäoppiminen.
   Työttömille on työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta. Ja ilmeisesti ensi vuodesta eteenpäin vapaaehtoistyöt.

   Ihan mitä tahansa muuta kuitenkin kuin palkkatyötä, sillä itse artikkelissa ( http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000002239195.html ) sanotaan ihan selkeästi seuraavaa:

   – Näistä asioista emme ole tehneet yksityiskohtaista erittelyä. Varsinaista työtä osallistumistoiminta ei saa olla, sillä työstä pitää maksaa palkkaa.

   • Mika Pajari

    Tuo otsikko ”…joutuvat vapaaehtoistöihin”. Olen kyllä kuullut, että pakkotyöhön voi joutua, mutta vapaaehtoistöihin hakeudutaan.

 12. töytön

  Nyt alkaa teepannu kiehua yli eikä huumori taida enää riittää. Siis ”osallistumistulo” ”pakollinen vapaaehtoistyö” 😀 Voi elämän kevät näitä kikkarekakkapäitä.

 13. Usko

  Eikös nuo ”liitonpäivärahoja” nostavat saa osan tuosta rahasummasta valtiolta, eli saman verran kuin tuo peruspäiväraha on? Miksi sitten ainoastaan näitä peruspäivärahalla olevia jahdataan? Eikö tuon jahtaamisen pitäisi sitten koskea myös liiton päivärahoilla olevia, koska he saavat myös ”peruspäivärahaa” valtiolta?

  ”Päiväraha muodostuu perusosasta ja ansio-osasta. Perusosa on vuosittain vahvistettavan peruspäivärahan suuruinen, joka on 1.1.2016 alkaen 32,68 euroa päivässä”.

  Eli valtio maksaa liittolaisille päivärahaa siinä missä peruspäivärahalaisillekin. Kuitenkin peruspäivärahaa saavia syytetään laiskuudesta ja työhaluttomuudesta ja vaaditaan noihin yrittäjien pankkitilien kasvattamiseen suunniteltuihin palkattomiin töihin. Kyseessä on vain ja ainoastaan yritys saada ilmaista työvoimaa yrityksiin. Ei tuolla työttömyys mihinkään häviä, tuossa vaan teetetään työt ilmaiseksi, eikä palkata ketään oikeisiin töihin. Ja kun ”harjoitteluaika” on ohi, niin otetaan uusi ”harjoittelija” tekemään palkatonta työtä yrityksen omistajien hyväksi.

 14. K Pakarinen

  On vielä pakko jatkaa kommentointia.
  Kuten odotettua, on uutisen julkaisseiden medioiden kommenttipalstat räjähtäneet matalamielisten ihmisten kommenteista, joiden sisältö on tiivistettynä tuo vanhan maatalouden aikainen sanonta: ”Ken ei töitä tee, ei hänen syömänkään pidä”.
  Tämä oli tietysti totista totta vielä 1800-luvun loppupuolella. Suomalaisista miltei kaikki saivat välittömästi elantonsa maataloudesta. Maatalouden tuotto oli erittäin alhainen, ja vähäinenkin vuodentulo oli riippuvainen lähinnä kahdesta seikasta: oikullisista säistä ja siitä ihmisten ja eläinten lihasvoimasta, joka konkreettisesti oli käytetty maatalouden vuosittaiseen työkiertoon ja uuden pelto-, niitty- tai kaskimaan raivaamiseen. Tätä taustaa vasten sanonta ei ollut niin julma, kuin miltä se nykyisin kuulostaa: tuolloin elanto tuli viime kädessä vain ja ainoastaan lihasvoimin tehtävästä raskaasta maataloustyöstä ja sitä tukevista elinkeinoista, jotka myös vaativat lihastyötä.
  Nykyisin, kuten tunnettua, maatalouden työ ei enää ihmisiä rasita. Maatilojen määrä on Suomessa historiallisen alhainen, samoin maatalouden vaatiman lihastyön määrä. Enää ei tarvita kaikkia ”kylänloppulaisia” elonkorjuuseen ison talon isännän pelloille. Enää ei ruuan saamiseksi ole pakko heiluttaa viikatetta, kuokkaa, lapiota, kirvestä tai varstaa. Enää ei renkipojan tarvitse kävellä äkeen jäljessä puukurikka kädessä, viimeisiä möyhentämättömiä savikokkareita murskaten. Enää ei piikalikan tarvitse herätä aamupimeällä navettaan tiristämään päreen valossa heikosti ruokittujen lehmien viimeisiä maitotilkkoja kiulun pohjalle. Kaikki tämä on mennyttä – ja hyvä niin. Koneistus, lannoitteet ja torjunta-aineet tekevät työn.
  Tätä vasten on järjetöntä, että yhä edelleen palkkatyötä vailla olevia ihmisiä vaaditaan osallistumaan tavalla tai toisella ”työhön”, minimitoimeentuloa vastaan. Ruuan, leivän, lämmön ja valon saamiseksi juuri kenenkään ei tarvitse tehdä raskasta, fyysistä työtä, tai se ei ainakaan ole sellainen välitön välttämättömyys, kuin entisajan tehottomassa maatalousyhteiskunnassa.
  Jos yhä edelleen käytetään samoja argumentteja ja argumentointitapoja työn oikeutuksesta ja velvoittavuudesta kuin työvaltaisen vanhan maatalouden kaudella, on pakko olettaa, että tällä tavoin argumentoivat ihmiset ilmeisesti myös enemmän tai vähemmän ovat haikailemassa paluusta kyseiseen aikaan. Ja sen – eli yrityksen kääntää ”ajan pyörää” väärään suuntaan – on kokemus osoittanut olevan kaikkein tuhoisimpia toimintatapoja yhteiskunnan kelvollisen toiminnan kannalta.

 15. AikaMies

  Entistä selvempää on, että järjelmän ylläpitoon ei tarvita kaikkia. Ongelma on ”kakunjako”. Ahneimmille annetaan. Jos ja kun joudut ulkopuoliseksi saat pienemmän siivun, jos sitäkään. Eriarvoistut. Eriarvoisia eliitti kohtelee luonnonmukaisin menetelmin. Jos olet jostain syystä heikompi, niin ”turpiin vaan” jollet muutoin ymmärrä alistua.
  Tavallisin syy eriarvoistumiseen lienee jonkinlainen poikkeavuus joukosta, Olet lihava, laiha, isonenäinen, mies/nainen, osaat (enemmän kuin pomosi), sinulla on mielipiteitä, jne ja uhkaat siten eliittiä ja eliitin valtajärjestelmää ja erityisesti eliitin itsensä määrittelemiä (etu)oikeuksia. Vahvempi päättää aina. (Jos sen annetaan päättää), Voimakkaissa muutos. ja poikkeustilantessa, sellaisessa jossa nykyisin(kin) elämme, ns demokratia häviää alfaurosten/naaraiden tyvitumakkeen antamille toimintaohjeille. Nähtäväksi tietty jää, mikä toimintamalli loppujenlopuksi on oikea ”eloonjäämisen kannalta”.
  Meinaan jotta näyttää ”johtoporras” toimivan alkeellisten laumaoppien mukaan digitaaliajan valtakuntaa[nsa] hallitessa. Tunteet ja vallanhimo voittavat jopa alkeisjärjen. Toivottavasti olen väärässä 😉

 16. Anssi Keskiväli

  Aika hauskaa että tohon työnnetään vapaaehtoistyö mukaan, koska vapaaehtoistyö vaikuttaa työmarkkinatukioikeuteen negatiivisesti, koska jos sä teet vapaaehtoistyötä edes yhden päivän niin et ole työmarkkinoiden käytettävissä eli et oikeutettu työmarkkinatukeen. Ja jos sulla ei ole työmarkkinatukioikeutta, niin sä joudut turvautumaan toimeentulotukeen paikataksesi tukien puutteesta aiheutuvan tulotason heikentymisen.

  • Anssi Keskiväli

   Periaatteessa toi on yhtä lainvastaista kuin se visiointi, että työttömien sanktioista päättäisi yksityiset palveluntuottajat.

   Ei noi puusilmät oikeasti tiedä mitä ne tuolla duunaa.

   • Anssi Keskiväli

    Niin mitäs sä, Sakari, sanoit siitä että haisee pakkotöille joista ei ole tarkoitus maksaa palkkaa?

    http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000002239195.html

    ”– Näistä asioista emme ole tehneet yksityiskohtaista erittelyä. Varsinaista työtä osallistumistoiminta ei saa olla, sillä työstä pitää maksaa palkkaa.”

    Ensisijaisesti siis tarjotaan temppuilua että saa tukia, eikä töitä, sillä töistä pitää maksaa palkkaa. Siinähän se sanotaan selvällä suomen kielellä.

    • Saku Timonen

     Sittenpähän nähdään. Ei esim. kuntouttava työtoimintakaan saisi lain mukaan olla varsinaista työtä, mutta on kuitenkin.

     • teemu tuomaala

      On tämä silti vähän ”slippery slope”-argumentti. Saku ei vastusta tässä nyt varsinaisesti esitettyä mallia, vaan sitä millaiseksi arvelee sen myöhemmin muuttuvan.

      Mitäs, jos ”osallistumistulo” todella tarkoittaisi sitä mitä luvataan: työtön-lähtöistä opiskelua tai vapaaehtoistyötä?

      • Jussi Ansio

       Mulla ei usko riitä että todellisuus olisi sitä mitä nyt esitetään, mutta toteutuessaanhan se olis ihan hyvän kuuloinen juttu. Spekuloida voi, mutta aika tosiaan vasta näyttää miksi tämä muodostuu jos on muodostuakseen. Aiempien toteutumien valossa vaan vaikuttaa varsin epätodennäköiseltä.

      • Niila Kunnari

       Miten se voi olla vapaaehtoistyötä, jos sitä on pakko tehdä saadakseen työttömyysturvan? Vapaaehtoistyö on vapaaehtoistyötä, koska se on vapaaehtoista. Mikäli sitä pitää tehdä saadakseen jonkun tuen, se ei enää ole vapaaehtoista, eikä sitä siksi enää pitäisi vapaaehtoistyöksi kutsua.

      • Saku Timonen

       En jaksa uskoa työttömille luvattuun hyvään, mutta jos niin tosiaan kävisi, niin se on erinomainen asia.

      • liisa hirvonen

       Miksi pitäisi rakennella hallinnollinen seuranta-asia työttömän osallistumisesta pihatalkoisiin tai vapaaehtoisena yhdistysten toimintaan tai opiskeluun? Jos työttömän valinnoista tehdään hallinnollinen asia, siitä on raportoitava ja annettava kasapäin selvityksiä. Niitä on jo nyt ihan riittävästi.

       Työtön-lähtöisyys on tässä ideassa hyvin kaukana.

    • Kaija Laine

     Listassa oli mainittu myös tuo ”lähimmäisenhoito”. Itse hoitoalan ihmisen en käsitä mitä voi olla sellainen toisen ihmisen hoito joka ei ole työtä? Eri hoitoalan hommissa tehdään lääketieteellisen hoidon lisäksi muutakin, paikasta riippuen. Asiakkaan kanssa pelataan, luetaan, ulkoillaan, annetaan apua ja tukea kaikessa mahdollisessa, mikä ei ilman avustusta ja ohjausta onnistu ko. ihmiseltä itseltään. Mielestäni toisen ihmisen hoidossa työn määritelmä ei toteudu vaun siinä tapauksessa että autetaan jossain sellaisessa missä kyseinen ihminen ei apua tarvitse.
     Hoitoalalla on myös tarkat kriteerit siitä kuka voi kyseistä työtä tehdä. Uusi kehitysvammalaki vielä tiukensi tätä, esim. nuoriso-ohjaajan koulutuksella ei enää aina voi tehdä kehitysvammaisten ohjaustyötä. Jään mielenkiinnolla odottamaan miten rahavaikeuksissa olevat kunnat alkavat lakia taivutella. Onhan se nyt halvempaa teettää hoitotyö työttömällä ilmaiseksi kuin hoitoalan ammattilaisella, jonka työtä ei ainakaan palkkauksen perusteella yhteiskunta muutenkaan arvosta. Samalla saadaan hoitoalan hyvä työllisyystilannekin ajettua surkeaan jamaan. Tämä se on työllisyyspolitiikkaa!!

     • töytön

      Työtön sopii työhön kuin työhön mikä ei kuitenkaan ole oikeaa työtä, kun työtön sitä tekee työttömyyskorvausta vastaan. Työttömälle ei tarvitse palkkaa maksaa. Näin meidän viisaat päättäjät ja moni ”kunniakansalainen” tämän asian kokevat 🙂

      • Anssi Keskiväli

       Näinhän se tullut huomattua todeksi.

     • Anni Haataja

      Kylmää ajatella sitä hetkeä kun hoitotyöhön laitetaan se työtön jolla ei ole hoitamiseen kykyä eikä halua. Kyvykäs ja halukas tietysti hakeutuu siihen ihan ilman pakottamista, ainakin jos työllisyystilanne on sellainen että töitä riittää.

 17. liisa hirvonen

  ”Hiilamon mukaan osallistumistulo ei korvaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa, sillä sen saajat ovat aktiivisia työnhakijoita. Sen sijaan osallistumistulo voisi korvata työmarkkinatuen, jolle pudonneiden työnhaku ei ole tuottanut tulosta.” – IS

  Siis: tämä koskee lähinnä pitkäaikaistyöttömiä, joista suurin osa on yli 50-vuotiaita. Pitkäaikaistyöttömiä on 125.300 ja yli 50-vuotiaita työttömiä 124.400 (tem/syyskuu 2016)

  Pitkäaikaistyöttömien valtakunnan kiusaajina kunnostautuvat nyt mm köyhyyshutkija Heikki Hiilamo (vihr.) ja työttömien potkija Antti Parpo (kok.), joka oli selvittämässä osallistavan sosiaaliturvan luomista jo Jyrki Kataisen hallitukselle ja valittiin hyvin hämäräperäisen valintamenettelyn kautta Turun kaupungin kehitysjohtajaksi.

  • töytön

   Parpo nousee kuin puukorkki pintaan aina kun on työttömille jotain puuhasteluita luvassa. Siellä taitaa verhojen takana piilossa olla vielä vaikka mitä luvassa ”heikommalle ainekselle” EKhallituksen toimesta.

  • töitön

   HS:n haastattelussa 19.9.2013 Parpo sanoo: ”vastikkeellisuuden lisäämisen yksi tavoite on pitää sosiaaliturvajärjestelmä hyväksyttynä niidenkin mielestä, joiden veroeuroilla etuudet kustannetaan”.

   Parpoa on elätetty ja yhä elätetään veronmaksajien rahoilla. On suurempi kuluerä meille kuin monikaan työtön. Häneltä, kuten muiltakin kokoomuslaisilta, unohtuu aina ne omat kädet, että kenen taskussa ne oikeastaan ovat, ja kuinka syvällä. Parponkaltaiset haluavat ainoastaan rosvota valtion kassan, yhteiset varat, ja kätkeä saamansa rahat veroparatiiseihin, kiertämällä omia veronmaksuvelvollisuuksiaan.

 18. Jyrki

  Paljon on taas hienoja sanoja ladeltu tuohonkin suunnitelmaan. Kuten opiskelu mahdollisuus. Mahdollisuus tehdä orjatöinä sitä mikä itseä huvittaa jne. Totuus on, että kaikista noista suunnitelmista tulee toteutumaan vain ja ainoastaan orjatyöt joita nyt vielä 9e/pvä teetetään. Väitän, että tuo 9e/pvä tullaan myös poistamaan se on vain tulevaisuudessa yksi pikku päätös. Ja se päätös mitä itse haluat tehdä orjatöinä on puhdasta valetta.

  Tämän jälkeen ahkeraa palkatonta orjaa on saatavilla mille tahansa orjatyötä suosivalle firmalle ja yhdistykselle jne. Joilla vaan pokkaa asiaan piisaa. Ja sitähän piisaa, koska porukassa typeryys tiivistyy. Ja näin ollen alkaa oikeastaan kilpailu siitä, paljonko orjatyöläisiä itse kukin onnistu riveihinsä haalimaan. Näitä kisoja sitten pohditaan aika varmasti eritahojen saunailloissa samalla kun nauretaan orjien hädänalaisuudelle jne.

  Mikä parasta eripura ja viha kansan keskuudessa nousee aivan uusiin lukemiin. Mikä tietysti koko systeemin kannalta on vain hyvä juttu. Ja luo sitä yhteen kuuluvutta kansan eri osissa. Kunnes tulee se 1918 vuoden uusinta näiden kansan eriosien kesken ja se tulee aivan varmasti. Ei ehkä ensi vuonna eikä varmaan seuraavaan 5-10 vuoteen, mutta se tulee muodossa ja toisessa ja sen jälkeen hauska loppuu niiltäkin joilla sitä oli.

  Siihen uusintaan varmasti Venäjäkin fiksuna valtiona iskee ja lujaa sekä armotta ja säälittä. Itse silloin vain nauran ja nauran ja toivoton Venäjän vallan tervetulleeksi. Nimittäin nyt asioista päättäneet jos ketkä tulee tippumaan ja lujaa samalle tasolle jossa itsekin olen. Ja sen voin kertoa, että se jos mikä sattuu ja lujaa. Se on ainakin varma, että itse mieluummin kuolen kuin heitä puolustan millään muotoa.

 19. Markku T Koivisto

  Iltasanomien otsikko: ”Työttömät joutuvat vapaaehtoistöihin”. Mihin hemmetin vapaaehtoistyöhön joudutaan?

  • töytön

   Työttömyydestä puhuttaessa sanojen merkitys muuttuu ihmeellisesti ja tulee myös kiertoilmaisuja :D. Samoin työttömät ei itse pääse koskaan mukaan keskusteluihin, ”tarvitaan” kaikenmaailman isopalkkaista kaulusrottaa ja tyrkkynilviäistä puhumaan tuosta oudosta ja ihmeellisestä sakista nimeltä työttömät.

   • Jyrki

    Tuli seuraava ajatus mieleen jutustasi. Työtön, syrjäytynyt, 9e/pvä orja, virkamies, päättäjä, loinen jne.

    Sitten sanotaan, että loiset on iljettäviä otuksia. Mutta joskus näkee esimerkiksi kuvia, missä vaikkapa joka kesäinen vitsaus punkki on saanut kimppuunsa toisen punkin. Eli jotain vielä oksettavampaa.

    Joten paremmin se ”ruoka” vaiko tässä tapauksessa pitääkö sanoa ”veri” varmaan maistuu kun ei tarvitse kuunnella syötävän mielipiteitä…

   • Tapani Könönen

    Työvoimapolitiikka on omaksunut Orwellilaisen uuskielen. Pakkoa palkattomaan työhön nimitetään ”vapaaehtoistyöksi”. Samoin ”kuntouttava työtoiminta” on hyväkuntoisten työttömien palkatonta pakkotyötä toimeentulon menettämisen uhalla.

    Työvoimaviranomaiset tulevat kysymään: ” Onko vapaaehtoisia vai pitääkö määrätä?” Työttömän oikeusturva jää siinä mielikuvitukselliseksi. Parempiosaiset tulevat hyötymään työttömien hyväksikäyttämisestä, mutta työttömille ei siitä ole mitään hyötyä. Työttömät tulevat olemaan pelkkiä toimenpiteiden kohteita, alamaisia, mutta eivät samanarvoisia kansalaisia.

    Työttömiin kohdistettujen toimenpiteiden suunnittelijoilla tuskin on mitään omakohtaista kokemusta työttömyydestä ja köyhyydestä, jos heillä on niin he ovat siitä vieraantuneet. Kun on etääntynyt huono-osaisten todellisuudesta, niin silloin tulee kohdelleeksi heitä esineinä tai eläiminä.

    Työttömille ei anneta ”vapaaehtoistamisessa” mitään itsemääräämisoikeutta, vaan he ovat pelkästään toimenpiteiden kohteita. Työttömiä ei pidetä lähimmäisinä, vaan toisina, joita ei haluta kohdata samanarvoisina.

    ”Työttömyyden poistamispolitiikka” lähestyy 1930-luvun Natsi-Saksan työllisyyspolitiikkaa. Onko ne opit peräisin sieltä?

 20. Sisko

  ”Varsinaista työtä osallistumistoiminta ei saa olla, sillä työstä pitää maksaa palkkaa.”

  Minua kiinnostaisi tietää työn ja ei-työn ero. Mitä tahansa toimintaahan voi ostaa ja myydä. Voin käydä vapaaehtoisena lukemassa vanhuksille tai jos he suostuvat maksamaan siitä, teen sitä työkseni. Voin tehdä jonkin järjestön mainoskirjeen vapaaehtoistyönä tai maksullisena työnä firman kautta. Toiminnan laatu ei kai siis voi määritellä työtä.

  ”– Näistä asioista emme ole tehneet yksityiskohtaista erittelyä.”
  ”Tutkijaryhmä ei ole myöskään tehnyt tarkkoja suunnitelmia siitä, kuinka monta tuntia kuukaudessa työttömän pitäisi ”osallistua” ja miten sitä valvottaisiin.”

  Eikö suunnitelmia voisi tehdä ensin loppuun, ennen kuin lähdetään ehdottelemaan? Asiantuntijoiden pitäisi osata käydä erilaisten mallien hyvät ja huonot puolet läpi itsenäisesti, ja sorvata ratkaisua kunnes se ei ole älytön tai kohdistu väärään ongelmaan.

  • Kaisa-Leena Pesonen

   Helposti selitetty (hallituksen logiikalla): kun siitä ei makseta palkkaa niin se ei ole työtä. Ja näitä ei-töitä voivat työttömät sitten palkatta hyvin tehdä!

 21. Markku Martiskainen

  Noo,voihan sitä olla tekevinään.

  • Rintsu

   Tai tosiaan voi tehdä.
   Jos minut laitetaan palkatta huoltamaan moottorisahoja niin voin taata, että niistä ainoakaan ei huoltoni jälkeen toimi enää koskaan.

   • töytön

    Semmonen mahdollisuus annettu että ilman palkkaa töissä oltava vapaaehtoisesti pakolla, nii siinähä voi innossaan työn kiimassa laittaa tuulemaan ihan kunnolla.

  • Repe53

   Jos minut pakotetaan vapaaehtoistyöhön, menen kyllä paikalle, mutta otan mukaan kirjan tai piirustusvälineet ja teen omia hommiani.

 22. tyätön

  Kunpa joku perustaisi yhdistyksen, joka voisi ottaa työttömiä yleishyödyllisiin lähiympäristön tarkkailutehtäviin. Tarkkailun kohteita voisivat olla vaikka ruohon kasvaminen, lumen sulaminen ja betonin kuivuminen. Tarkkailun tuloksista voisi raportoida netin kautta, ja työaika olisi joustava. Työaikaa ei kontrolloitaisi, sillä homma perustuisi tietenkin luottamukseen.

  • Rintsu

   Mitä uutisia olen katsonut viime päivinä, niin betonin tarkkailusta ollaan viime aikoina tingitty melkoisesti. Se ei oikein vapaaehtoispohjalta tunnu toimivan.

  • Samppa Haapavaara

   Pyykki kuivuu, Betoni kovettuu.

   Kunhan vaan näin tän päivän uutena työttömänä opetan oikeat termit.

 23. Jari Kähkönen

  Alun puoli vuotta sitten käsistäni lähti eilen osana antologiaa julkaistu työmarkkina- ja työvoimapolitiikkaa käsitellyt essee. Enpä olisi silloin saattanut arvata, että mikä on heti seuraavana päivänä edessä uutisissa. Todellakin on Hiilamon sanoja mukaellen tapahtunut päälaelleen kääntäminen, niinhän sitä on tapana tehdä silloin kun puuhana on jotakin kieroa. Että ei sopimaton uteliaisuus ole yksityisyydensuojan rikkomista, jos loukattu saa itse omine rahoineen lunastaa bumagan mikä on kysyttäessä näytettävä. Eikä se vastaavasti ole pakkotyötä, jos phähähähääää osallistuu yhteisössään. Jottemmä rumasti sano, osaisin kyllä sillä vuosikymmenten elämä ensin proletaarina ja nyt prekaarina on todellakin ehtinyt totuttaa, hah, pienempiin sekä suurempiinkin vastoinkäymisiin.

  Se siinä vaan on, että yhdistettynä isompaan työmarkkinoiden mylläykseen, moinen uudistus saattaa kyllä ratkaisevasti haitata OIKEAN PALKKATYÖN syntyä ja eloa vastaisuudessa. Niinikään, kuka on kuluttajana kun rahaa ei ole? Fuula on silti aina fuulaa. Ei kone kulje Pyhällä Hengellä, ei vaikka nimenomaan juuri liukaskielisyytensä ja sujuvan asioiden nurinniskoin kääntämiskyvyn vuoksi työvalmentajaksi valikoitunut, silkka non-kriminellin tyyppinen psykopaatti toisin väittäisikin, siinä kiduttavassa työtoiminnassa siis mistä en muka voi mitään tietää kosken itse ole joko sossu tai asiakas. Ja lässynlässyn. Hokee itselleen vaan, kukaan muu, minä mukaan luettuna ei enää usko. Kuulkaas, jos kaksi tietää niin sitten kaikki tietää.

  Sitä minä vaan tässä protestoin, että kun tämä yhteiskunta -niminen kokonaisuus on minunkin kotini(vaikka jatkuvasti kohdellaan kuin maahantunkeutujaa konsanaan) ja siksi en suuremmin tykkäisi, jos se muuttuisi niin epävakaaksi että Tarzan muuttaisi sademetsästä Saimaan rannalle tai minä vastaavasti sademetsään/siihen mitä niistä on sillä hetkellä jäljellä.

 24. Hurskaiden kristtyjen hallitus

  Hurskaiden kristittyjen miesten johtama hallitus on lukenut Raamatustaan sanat. ”Ken ei työtä tee, ei syömänkään pidä”. Sen oli jo J.V. Stalinkin omaksunut. Lisäksi he hyvin tuntevat Uudesta Testamentista: ”Kellä paljon on sille lisää annetaan, kellä vähän on siltä entinenkin otetaan pois.” Ne lauseet on ilmiselvästi omaksuttu ja sisäistetty.

  He eivät vain muista, että Isossa Kirjassa myös sanotaan: ”Työmies on palkkansa ansainnut:”

  Työttömän ei tulkita ansainneen mitään, vaan ainoastaan saavan armosta kuin Lasarus muruja rikkaiden pöydiltä.

  Hallitusohjelman olisi voinut kaunistelematta vain kirjata neljään sanaan: ”Köyhät kyykkyyn, kurjat kuriin.”

  • AMK

   Näinhän he tekevät,eikä omatunto (onko heillä sitäkään vai ajatelekoo he että pienestä toimeentulosta kun muutaman euron ottaa se auttaa suomen eliitin uuteen nousuun=köyhät kyykkyyn että rikkailla menee hyvin)paina.No jos taivaasta monen monta ihmeitä tapahtuu on vaikka unissaan nähnyt,hän on nähnyt …jne sillä mennään lukeekahon hän samaa isoa kirjaa taitaa olla oma kirja exellinkäyrät ja omat taskut ja hyvien veljien millä mennään muista viis.

  • Anssi Keskiväli

   Miten kuolleista herätetty Lasarus liittyy murusina annettuihin armopaloihin?

 25. Tapani Könönen

  Työttömien kuulusteluita eli ns. haastatteluja kuvaa erinomaisesti nyt elokuvateattereissa esitettävä elokuva ”I, Daniel Blake”. Se on kuvaus työttömien tylystä kohtelusta Englannin ”työvoimapalveluissa”. Työttömien kylmästä kyykytyksestä ja nöyryyttämisestä sekä järjestelmällisistä torjunnasta digitalisoiduissa työvoimapalveluissa.

  Samanlaisia menetelmiä hallitus haluaa harjoittaa Suomessakin. Onko sosiaali-, oikeus- ja työttömyysturvan tylyttämisoppi hankittu brittiläisiltä aateveljiltä?

  Jos voitte, niin menkää katsomaan elokuva ”I, Daniel Blake”. Se on erittäin hyvä elokuva: inhimillisen sanomansa vuoksi.

 26. töytön

  Kaipais nytte Rip Kirpyä kehiin 🙂 Palmroos?

 27. Rintsu

  Erona vuosisadan takaiseen systeemiin on se, että silloin ei tosiaankaan väkeä komennettu kaatosateella heinätöihin tai tammikuussa harjoittelemaan kylvämistä. Sen ajan palkkataso sitten oli mitä oli mutta ei ketään pompotettu tyhjän perässä.

  Tossa on kyseessä vain ja ainoastaan suunnaton kateus työttömien näennäistä vapaa- aikaa kohtaan. ”Jos on aikaa seistä leipäjonossa olis aikaa tehdä töitäkin”.

  Hieman sama logiikka kuin työnantajan sanoessa, että ”Jos pääsee lääkäriin on niin terve, että voi tulla töihinkin”.

 28. Arto Alila

  Terveiset Matti Mainiolle (kommentti tänään klo 11.50), et ole yksin, et varmasti ainoa, jonka terveys ei kaikkina päivinä kestä katsoa tuoreimpia uutisia, ajankohtaisohjelmia tai lukea aviiseista suomalaisesta maailmanmenosta. ”Hengen päälle” käy, sen tiedän monen kaltaisesi ihmisen kertomana. Heitä ei ole vähän.

  Mutta pieni toivo elää kuitenkin. Hallitus on tuoreimpien laskelmien mukaan perunut lähes kaksikymmentä lakiesitystään tai muita Sipilän ’kakkaran’ synnyttämiä viisauksia. Viimeisin oli tänään, kun vanhuspalvelun hoitomitoituksen leikkaus tuli vihdoin hylätyksi. Jaksan uskoa, että kun nyt puheena olevaa vapaaehtoista pakkotyötä käsitellään, sen järjenköyhyys ja ääliömäisyys tulee edellisten esitysten tavoin paljastetuksi ja SOS joutuu kääntämään jälleen kelkkansa.

 29. mattila

  Valitettavan moni orjatyöläinen on ihan innoissaan kun saa tehdä työtä. Kyllä, olen tämän itse useasti todennut, heitä ei haittaa ollenkaan heidän työpanoksestaan maksettava ”palkka” eli työttömyyskorvaus + 9 euroa. Olen yrittänyt puhua näille ihmisille hieman järkeäkin, mutta turhaahan se on ollut. Se on oikeasti pieni osa, murto-osa joka puolustaa oikeuksiaan ja minä kuulun sellaisiin, siksipä olenkin työkkärin-sossun palavereissa se hankala ja työtävieroksuva kaveri, kun ei 9 euron hommat viitenä päivänä viikossa kelpaa. Työkkärintäti ei joustanut ja minä en joustanut laillisesta oikeudestani olla vain 4h/pvä/1pvä/vko.

  • Jyrki

   Tuo on ihan totta valitettavasti. Monet niistä 9e/pvä orjista jopa kertoo, että kyllä heidän mielestään he saavat palkkaa. Kuulemma se työttömyyskorvaus on heidän palkkansa.

   Myös työpaikoilla olevat ammattiliittojen AY-aktiiveista löytyy 9e/pvä orjatyön nimeen vannovia. Itse tähänkin törmännyt. Joten voidaan melkeinpä sanoa, että kaikki mitä nyt aiotaan tehdä työttömien tuhoamiseksi. Jos ei fyysisesti niin henkisesti.

   Niin se tullaan tekemään tippaakaan siitä tinkimättä. Ja työttömät tulee lopulta siunaamaan itse aivan kaiken mitä tullan tekemään. Vaientamalla aivan itse kaikki erimieltä olevat. Eli siis no en tiedä mistä tässä on lopulta kyse. Aivopesusta? Tukhalmosyndroomasta? Vai mistä?

   En siis usko että mitään hyvää tulee tapahtumaan. Ollaan jo kyllä hyvin tiukasti matkalla orjuuteen ja torppariaikaan muodossa tai toisessa…

   • töitön

    Juutalaiset (ja myöhemmin muutkin ei-toivotut kansalaiset) menivät jonossa junanvaunuihin natsiSaksassa. Työleireille joutuivat toisinajattelijat Stalinin vainoissa. Kuinka he olisivat puolustautuneet? Kuinka he olisivat voineet pitää oikeuksistaan huolta? Ei mitenkään.

    Kun pahuus saa vallan, yleisesti ja maan johdossa, niin mikä sen voi pysäyttää? Voiko sen pysäyttää ja kääntää politiikan suuntaa?

    • töytön

     Joku täällä jo osuvaa leffaa väläytti, niin jälkimainingiks suosittelen ”Assault on Wall Street”. Oikeistoporvarin inhokki, ei sovi lapsille.

 30. Mirja Pekkonen

  Tässäpä yksi pohdiskelu tästä osallistavasta sosiaaliturvasta.

  ”http://sosiaalivakuutus.fi/osallistava-sosiaaliturva-tekee-tuloaan/”

  Otetaan pikku pätkä tuosta pohdiskelusta pramille. Tässä esitellään niitä töitä, joita kukaan ei kuulemma tekisi.

  ””Töitä on, jos niitä halutaan löytyvän. Meillä on tarjolla paljon muun muassa puistotöitä, aputehtäviä vanhainkodeissa, ikääntyvien avustamista ja myös maaseudulla paljon avustavaa ja naapuriavun kaltaista työtä, josta voisi saada pienen korvauksen”, Parpo luettelee.

  Aktivointitoimenpiteet eivät Parpon mukaan loisi uutta halpatyövoiman joukkoa.

  ”Tämä on työtä, jota ei muuten tehtäisi. Esimerkiksi kunnallisessa vanhustenpalvelussa voisi hyvin olla avustavaa henkilökuntaa sen lisäksi, mitä laki määrää minimimiehityksestä.”

  Minulle juolahti heti mieleeni ainakin 10 – 15 yrittäjää ja yritystä, jotka tekevät tasan noita hommia ja ottavat niistä kohtuullisen 35 – 60 euron korvauksen tunnilta. Niin juuri, tunnilta. Nämä pikkukorvauksella tai ihan ilmaiseksi työskentelevät osallistujat veisivät leivän monelta itsensä ja jopa vierastakin työvoimaa työllistävältä. Ja nimenomaan maaseudulla yrittävältä. Sieltä, missä se leipä on muutenkin tiukassa ja haettava keinolla jos toisellakin vaikka kiven alta.

  Itse olen ajatellut kokeiluun tulevasta perustulosta niinkin, että sen päälle voisi maaseudulla omassa mökissään elävä hankkia vaikka naapurin pappaa avittamalla ja käsitöitä tekemällä ihan mukavan elannon itselleen semminkin, kun saisi omasta maasta suurimman osan elintarvikkeistaan. Voisipa kyetä vaikka veronmaksajaksikin parhaimpina kuukausina. Kapeaksi kävisi kuitenkin leipä jos ne avustavat tehtävät pitäisi tehdä ilmaiseksi sen perustulon saadakseen.

  Voisipa asian tehdä niinkin, että perustulon saaja tekisi nuo avustavat työnsä alueella toimivan yrityksen laskuun, papan omaiset maksaisivat työnantaja- ja ennakkoverorekisterissä olevalle yritykselle laskun ja saisivat siitä osan takaisin kotitalousvähennyksenä. Yritys maksaisi työntekijälle asianmukaisen palkan, tilittäisi tämän verot valtiolle ja maksaisi toki myös osan omasta tuloksestaan veroina. Tuohon tarvittaisiin hieman viilausta nykylainsäädäntöön mutta on tämä hallitus isompiakin viilauksia tehnyt. ( Tai ainakin meinannut tehdä, tänäänhän taas kuulimme yhden uuden peruutuksen. Valitettavasti niitä kaikkein pahimpia koplauksia ei ole aikomustakaan perua. Nimittäin uutta maakuntamallia, SOTE-uudistusta ja valtionyritysten kokoamista yhteen läjään ja pois poliittisten päättäjien näpeistä.)

  Niinpä eläisivät siinä perustulon saaja, pappa sekä tukipalveluja toimittava yritys iloisina kituvaa maaseutua elähdyttäen. Mutta mitä vielä, osallistavaa perustuloa tai työttömyystukea nauttiva muuttaisi kylälle vuokrakämppään ja pappa perästä vanhustentaloon ja jonkin ajan päästä laittaisi yrityskin pillit pussiin. Mitäpä tuossa yrittämään kun ei olisi asiakasta eikä työntekijääkään.

  Kumpikohan malli olisi pitkässä juoksussa kestävämpi malli, vapaaehtoisuuteen perustuva itsensä työllistäminen vai kepillä hutkiminen, mitä isäjumalan arvoon nostettu taloushajattelija Juhana Vartiainen tuossa vihjaamassani jutussa esittää. Ja on esittänyt monesti muissakin yhteyksissä.

 31. Rintsu

  ””Töitä on, jos niitä halutaan löytyvän. Meillä on tarjolla paljon muun muassa puistotöitä, aputehtäviä vanhainkodeissa, ikääntyvien avustamista ja myös maaseudulla paljon avustavaa ja naapuriavun kaltaista työtä, josta voisi saada pienen korvauksen”, Parpo luettelee.”

  ……..

  Tuossa on ihan selkeästi kuvattu puutarhatyöntekijän, huoltomiehen, hoitoapulaisen ja mökkitalkkarin ammatit.

  Parpon hommien tarpeen voisi kyseenalaistaa, koska aika moni jauhaa pa*kaa netissä ihan vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi.

  • töytön

   Vois alkaa painaa Vartiasen naamalla koristeltuja t-paitoja ja jakelemaan ilmaiseksi, täyttäsköhä tuon vapaaehtoisen vastikkeellisuuden saada työttömyyskorvausta.. Yrittäjä kait sitä oisi..

  • Ilona Asp

   Parpohan sanoi muutama vuosi sitten jossain haastattelussa, että mm. kaupoissa tavaroiden laittaminen hyllyihin voisi olla tällaista työtä, jota työttömät voisivat tehdä. (ei ole täsmällinen sitaatti, mutta ajatus oli noin.)

   • töytön

    Jooh ja ostosten kassiin laittamista asiakkaalle ”työtön” laatta kaulassa. Mitähän oikeita töitä tuokaan turha kuluerä on elämässään tehnyt..

  • Kaija Laine

   Hoitoapulaisella on käytynä ensiapukoulutus ja toivottavasti tietoa siitä miltä näyttää hypoglykeeminen shokki, epileptinen poissaolokohtaus jne. Hirvittää ajatella tilannetta jossa vastahakoisesti hommaan suhtautuva ja täysin ilman alan koulutusta oleva pakko-vapaaehtoinen alkaa tehdä tuon hoitoapulaisen hommia. Kunnat säästävät jo nyt vanhustyössä niin paljon, ettei sitä hoitopaikkaa tai apua kotiin saa kuin tosiaan huonokuntoinen ihminen. Pelastushan tässä tunaroinnissa olisi se että sitä avustusta annettaisiin tapauksessa jossa apua ei juurikaan tarvita, silloin vältettäisiin kouluttamattomuudesta johtuvat vaaratilanteet.

 32. AMK

  Ja nämäkö ovat niitä Sipilätsin lupaamia työpaikkoja n.100.000 (toki eihän hän luvannut palkkatyötä vaan työpaikkoja, vaikka joskus sanoikin ettei kannata palkattomia töitä,kuka ei olisi takkiaan kääntänyt,mahtaa muuten haista pahalta ainakin takki jos ei koko ukko)kepu pettää aina,vai onko sipi luvannut ek:lle ilmaisia työtekijöitä.
  Kohta on mollin sivuilla ilmoituksia:Otamme vapaaehtoistyöntekijöitä tekemään työtä,vaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja vähintään viisi vuotta työkokemusta.
  Olet tervetullut joukkoomme tekemään …jne.Näitähän jo ilmaantui kuntouttavasta tai harjoittelija paikoista.Kuinkas muuten työkyvyttömät jotka eivät pääse eläkkeelle vaan heidän pitää olla työkkärissä työhakijana koska eivät saa sairauspäivärahaa.Reservi???
  Koska hallitus on näinpaljon verovaroja hussannut pelkästään työttömien kyykyttämiseen
  olisko aiheellista myös ajatella työkyvyttömiäkin…sorry heillä ei ole elintä millä ajatella,vaan excellin käyrät ja omat taskut ja vähän kaverinkin!

 33. Pertti I. Ikonen

  Olen melko vakuuttunut siitä, että Lindström on pantu touhustelemaan työttömyysasioita virastossaan omalle hiekkalaatikolleen ihan kautensa alusta lähtien. Mutta palkkansa (tai palkkionsa?) tuplaministeri varmaankin on ansainnut.

  • töytön

   On sieltä joku hyväpalkkainen jatko sitten luvassa hiekkalaatikkoleikin jälkeenkin.

 34. Tero Paananen

  Missa ammattiliitot?

  Tasta on aivan takuuvarmasti seurauksena potkut naita ”vapaaehtoistoita” nykyaan tekeville.

 35. Älä splainaa työttömälle! | Radikaalia mielenterveyttä

  […] olla todistanut tilanteen: Hallitus esittelee taas jotain kuraa tai oikeastaan tässä tapauksessa Heikki Hiilamo esittelee hallituksen suulla ”osallistumistu… Somessa paikalle pölähtää omasta mielestään hyvää tarkoittavia tyyppejä, jotka kertovat, […]

 36. AMK

  Työttömiä kyykytetään,työttömät tekevät töitä mistä pitäisi maksaa palkkaa,sumussa vedetään että seon kuntouttavaa työntekoa millä työtön muka pääsisi töihin,harhautus liike herroilta (hallitukselta sunmuilta muka asiaa tuntevalta asiaa tutkivalta analytyykiltöiltä,työ on paras heidän mielestään kun siitä ei makseta palkkaa,ja jos palkkana on noin 520 ekee kuukaudessa siitä menee veroa 20 prossaa,mitä jos se olis ihka oikeaa palkkaa veroa menis vain n.2-5 prossaa.jotkut ovat sitä mieltä että niin pitääkin olla ,koska korvaus maksetaan verotuloista,onko kukaan ymmärtänyt että kunnan ja valtion työntekijöitten palkat maksetaan myös verovaroista niin myös kansanedustajien ja ministerien,ja silti työttömien vika kun suomella menee huonosti???Oliskohan syynä se että herroille maksetaan liikaa ns.harratustoiminnasta,hehän eivät saa kuin palkkioita(ministerit,kansanedustajat),ja sekin on ylimitoutettua.ei tule karenssija.no älykääpiöthän tätä juttua ajaa,mutta maksajina ovat silti rehelliset veronmaksajat kaikki on hyvin huomenna(sipi lupaa kuis käynee toko ei ole luvannut mitään)?Ehkä uskovat vielä oikeudenmukaisuuteen?koska eivät halua ruskeassa kuoressa olevia asioita ihmisten ilmoile tuoda.rehellisyys maan perii,mutta ei herrojen puheissihan suoraan sanon kaukana on kansanedustajien kansanedustus,no senhän kaikki jo tietääkin jo että sipilätsi ajaa omaa ja kavereitteinsa asiaa.Työttömien pitää tehdä työtä että saavat työttömyyskorvausta???taitaa sipi linssit mennä kieroon.ainakin kuvista katsottuna.
  Kaikille ei ju….ole je…kaikille ei ole …joillekinse vain onnistuu toimitusjohtalla on se usko. tuli ko liikaa.vitut…..poista …tervehtii herrojen …ilmiselvästi orja…saako muuten hyvät safkat vai pitääkö tulla toimeen 9ekee päivässä ja mikä se herran herra olikaan kuka maksaa herralle palkkion VeronmaksajatJokainen vielä palkansaaja voi miettiä sitä .no jaa paskaa puhun vai kirjoitan.sammasehär näihän työttömiä aktivoidaan tekemään työtä mistä ei saa palkkaa.kateelliset jotka vielä jostakin syystä saavat ihan oikeaa palkkaa kiittävät,asia voi olla toisin koska herrat ovat päättäneet kaikki tekevät työtä ,eihän siitä palkkaa tarvi maksaa,miksi teille palkkaasaaville pitäisi jos eityöttömillekkään,vaikka he tekisivät ihan samaa työtä.HERÄTKÄÄ AJOISSA

 37. Markku Perttula

  Tässä on traileri: I Daniel Blake.https://www.youtube.com/watch?v=ahWgxw9E_h4
  Ohjaaja Ken Loach on aina ollut työttömien ja köyhien puolella.

  • töytön

   Eiih, Psykowiz ja kumppanit nostaa rikosilmoituksen. Sippilä saa kamuineen traumoja tuommosista kauhuleffoista. Boikottiin Suomessa vanhojen aikojen tyyliin!

 38. Markku Perttula

  Tiesittekö muuten, että Englannin hiilikaivoslakon v.1985 lakkovahdit eivät koskaan saaneet enään töitä?

  • AMK

   Kuinka moni herra päättäjistä saa palkkaa,hehän saavat vain palkkiota…kysymys kuuluu MISTÄ(verorahoista)Kukaan ei osaa vastata Tai ainakaan ei haluta tunnustaa siihen.työtekijät saavat palkkaa vielä no niin kuinka kauan Kohta kaikki sitten tekevät työtä nimekkeellä kykysopimus,,että eliitillä menee hyvin,mutta eliitin elatuksen joutuvat maksamaan työttömät ,vähävaraiset eli köyhät maksaa herrojen älynvälähdykset jos ei ihan joko sieltä tai täältä ole jumaliste he elävät täysin ….Uskontoa pilkkaamatta hallelujaa.Eihän sipikään pilkkaa työttömiä????

 39. Servitus

  Osallistumistulo! Naurattaisi, jolloin pelottaisi. Ovat kuitenkin tosissaan…

 40. Ossi Saresoja

  Saku: ”Näin vastustivat perussuomalaiset ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkausta kaksi vuotta sitten. Kuten tiedetään, niin tällä viikolla eduskunta päätti lyhentää ansiosidonnnaisen kestoa sadalla päivällä. Täältä voitte katsoa miten teidän kansaedustajanne äänesti, jos sattui olemaan paikalla.

  Eipä tästä sen enempää. Hallitus on vakuuttunut siitä, että työttömät ovat työttömiä vain silkkaa laiskuuttaan. Heidät on pakotettava töihin, joita ei kuitenkaan ole. Tästä tosiasiasta ja omasta kyvyttömyydestään hirmustuneena hallitus päättää aina antaa heille lisää keppiä.”

  Käsittääkseni taloustieteellisen tutkimuksen mukaan työttömyyskorvauksen pituus vaikuttaa työttömyysjaksojen pituuteen. Näin jossain luvun, että 10% pidennys työttömyyskorvaukseen pidentäisi työttömyysjaksoja 4% – 10%.

  Ei kai sen pitäisi olla mitenkään yllättävää, että työttömänä saatavat tuet vaikuttavat siihen, kuinka kannattavaa töihin meno on. Se puolestaan on yksi niistä tekijöistä jotka vaikuttavat siihen, millaisiin töihin ja millaisella palkalla työttömät ovat keskimäärin valmiita menemään (joskin yksilöllinen vaihtelu lienee suurta). Miksi sitä, että kannustimet tuppaavat vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen, pitäisi kutsua laiskuudeksi? Ja mistä edes tulee tarve tällä tavalla (mielestäni melko perusteettomasti) haukkua laiskoja ihmisiä? Mitä vikaa laiskuudessa muka on?

  Ansiosidonnaista voi Suomessa saada poikkeuksellisen pitkään. Mielestäni sen lyhentäminen voi olla taloudellisesti ihan perusteltua.

  Sen sijaan tuo osallistumistulo vaikuttaa melko ongelmalliselta idealta.

 41. Teemu Salohalme

  Tyhmä kysymys ehkä, mutta jos hallitus rikkoo toistuvasti lakia ja orjatyöläisyydellä ihmisoikeutta, eikö siitä pysty ja pidä tehdä valitusta tai jotain mihin tahansa ihmisoikeustuomioistuimeen, että katseet maailmalla kääntyy Suomen toimintaan ja että loppuu se ”Suomi on hieno maa” -hömpötys maailman lehdistössä?

  • AMK

   Koska herrat ovat työttöminen kanssa samaa mieltä?en halunnut jäädä työttömäksi joku muu sen teki….niin ja se oli että herrat sen päättävit.seurauksena on omasta tahdostaan työtön ,koska jotkut ajattelevat (ei ole aivoja)työtä voi tehdä ilman palkkaakin(kuntoitava plääplää) kuis on herrojen juttu palkkaa ei saa vaan palkkiota ????mistä hyvästä.kysymys kuuluu voiko työtön saada palkiota ja saada silti korvausta no sehän mahdottumuus,joitteikin se pakko maksaa heroille palkka..muuten verovaroista sekin maksetetaan mutta köyhät sen maksaa.
   Suoraan sanottuna turha sanoa mitään ..niin mistähän syystä???Oma napa ja kivat kaverit.ala nykyinen hallitus.Senhän on todenneet jotjut köyhistä pitää päästä eroon jos ei muuten niin heillä ei ole rahaa ostaa lääkkeitä otetaan sieltä että me herrat eletäänP??

 42. make

  Kukaan ei ole vielä rikastunut omalla työllään vaan toisten työllä. Jos ei ilmaisella toisten tekemällä työllä vaurastu, niin sitten ei millään. Ja kukapa enää palkkaa viitsii työstä maksaa, kun ilmaista työvoimaa tarjotaan oikein valtiovallan toimesta.

  Tämä ei tietenkään paranna ”kestävyysvajetta”, vaan pahentaa sitä verotulojen hiipuessa. Hallituksen kohkaaminen on aika ristiriitaista puuhastelua.

  Teemun kanssa samaa mieltä. Ilmaiseen työhön pakottaminen täyttää kaikki orjatyön tunnusmerkit. Orjuuden ilmiantamista on mainostanut maailman televisioissa mm. työjärjestö ILO. Ei tietenkään meidän YLE’ssä. Ilmoituksiahan tulisi liikaa. Valitus jonnekin ihmisoikeustuomioistuimeen on paikallaan. Sittenpähän nähdään, onko niillä mitään painoarvoa.

 43. realisti

  Kukaan ei oikeasti aja työttömien asiaa sanahelinästä huolimatta.
  Työttömät tarvitsevat oman puolueen ajamaan asioitaan.
  Muuten he ovat täysin poliittisia heittopusseja.

  • Pekka Rantamäki

   Ongelma on vain siinä, että jos kyseisenlainen työttömien puolue perustettaisiin, niin puolueen palkatut työntekijät lakkaisivat olemasta työttömiä – toisin sanoen määritelmän mukaan he eivät enää olisi edustamansa viiteryhmän jäseniä. Näinhän on käynyt erilaisissa työttömien yhdistyksissäkin. Samasta syystä eduskunnassakaan ei puheista huolimatta ole koskaan köyhien edustajia, koska kansanedustajat saavat noin 7000 euron kuukausipalkkaa, eivätkä he siten voi olla köyhiä.

 44. työtöntyötön

  Mistähän netistä löytyisi selkeästi nämä ”Hollannin mallit” ja ”Tanskan mallit”? Voisi vaikka huvikseen lueskella näin työttömänä että kusetetaanko meitä ja otetaan niistä Suomen malliin vaan kepit ja porkkanat jäävät sitten lähtömaahan?

  • töitön

   Hollannissa ei käytetä/tarvita keppejä lainkaan, koska siellä pidetään ihmisoikeuksista kiinni ja ymmärretään että kepittäminen on väkivaltaa. Meillä taas on ihan päinvastoin, koska ihmiskuvamme on kovempi ja julmempi. Keppiä enimmäkseen työttömille ja köyhille, koska porkkanat jaetaan etupäässä varakkaille.

 45. Tanja Takalo

  Jahas taas meitä viedään. Tämä hallitus tekee saman kuin monet liikemiehet/naiset ennen heitä. Ensin heikennetään yritykseen tulevaa rahaliikennettä hoitamalla tuotteiden markkinointi mahdollisimman huonosti,ja tappamalla lypsylehmät eli vanhat sopimuksen tuottamattomina. Sitten kun liikevaihto hidastuu,syytetään työntekijöitä tuottamattomaksi ja irtisanotaan heidät. Kun liikevaihto enitsestään hidastuu ryhdytään hallittuun alasajoon. Kun liikevaihto sen seurauksena entisestään hidasuu jo liki minimiin, ilmoitetaan ettei Suomessa kannata yrittääkään liiketoimintaa,ja firma myydään ulkomaille. Sanotte tietysti ettei mikään hallitus voi myydä valtiota. Hei eiku.. voipas! Kun kaikki vain yhtiöitetään!! Sitten ei mikään estä myymästä Suomi Oytä,ja meistä tuleekin jonkin kansaninvälisen suurfirman ilmaista työvoimaa..JEE! Ja niin tuli loppu 100v Suomelle

 46. Pakollista tai kiellettyä

  Nyt vapaaehtoistyö on työnhakijalle kiellettyä työttömyyskorvauksensa menettämisen uhalla. Kohta ilmaistyö ei ole enää työnhakijalle vapaaehtoista, vaan pakollista. Täytyykö kaiken olla Suomessa pakollista tai kiellettyä?

  Nykyään vielä arvostamme vapaaehtoistyön tekijöitä. Miten hyväntekeväisyyslaitokset toimisivat ilman heitä? Onko tavoitteena tuhota vapaaehtoinen työ? Mitä sanovat vapaaehtoista työtä tekevät kotirouvat ja eläkeläiset, jos heidän joukkoonsa aletaan pakottaa ihmisiä, joille näennäisesti maksetaan tuosta samasta työstä – ’osallistumisrahaa’? Alkavatko he vaatia, että heillekin on samainen raha maksettava, koska kerran noille pakotetuillekin? Alkaako kansa nähdä ennen arvostetut vapaaehtoistyön tekijät ’töihin pakotettuina työttöminä’?

  He aikovat tehdä köyhän viimeisestä omaisuudesta, heidän työpanoksestaan, kauppatavaraa. Ei niin, että työnhakija myisi työpanoksensa ja saisi siitä palkkaa, vaan hän lähestyy nyt lakki kourassa työkkärivirkailijaa (tai tilalle tullutta yksityisen firman kyykyttäjää) ja anoo, että saisi puuhata sitä tai tätä, jotta saisi ’osallistumisrahaa’, jotta voisi ostaa leipää ja maksaa asumisensa. Käyvätkö ilmaistyöpaikatkin niin vähiin, että työnhakijat alkavat taistella keskenään, kuka heistä lupaa tehdä eniten – ilmaiseksi? Kokopäivätyö ruokapalkalla olisi riistäjäfirmalle ihanne. Tai miksei 24/7 ilman ruokaa. Syökööt ruohoa tai lunta.

  • Jyrki


   Käyvätkö ilmaistyöpaikatkin niin vähiin, että työnhakijat alkavat taistella keskenään, kuka heistä lupaa tehdä eniten – ilmaiseksi?

   Itse asiassa kilpailu orjatyöpaikoista on jo totta. Esimerkiksi kuntouttavantyön orjatyöpaikkoihin, yhdistyksissä, kunnissa ja kaupungeissa on työhaastattelu jo ainakin niissä mitä itse tiedän. Vai pitäisikö tuota nimittää orjatyöhaastatteluksi paremminkin?

   On noilla tietysti ollut alun perin järkevä ideakin. Se on se, että voidaan suodattaa pahasti alkoholisoituneet ja huumeiden käyttäjät pois. Jos orjatyössä pitää käyttää työkoneita yms.

   Mutta tulevaisuus näyttää siltä, että myös muita suodatus menetelmiä tullaan käyttämään syynä raju ylitarjonta orjatyövoimasta. Eli siihenkin tulee sama ongelma kuin uusia työntekijöitä rekrytoivilla firmoilla. Kun työhakemuksia tulee pakkohakemisen seurauksena liikaa. Ja niistä pitäisi erottaa ne oikeat hakijat, jotka erottaisi helpommin jos ei olisi pakkohakijoita. Joten orjien kohdalla voittaa se orja jolla tarjota tehokkaimmin työpanoksensa ja omaisuutensa orjatyönantajan käyttöön.

   Ja mitä tulee omiin kokemuksiin viimeisessä orjatyöhaastattelussa, jossa oltiin kovasti kiinnostuneita myös minun omaisuudesta eli autostani. Eli minun työpanoksen varastaminen ei enää riitä. Vaan katsottiin, että autoni olisi pitänyt olla orjatyöpaikan vapaassa käytössä myös. He kuulemma maksaisivat sen käytöstä kilometrikorvausta mikä kuulemma hyvä juttu. Vastasin, että ei käy eikä minun omaisuuteni ole heidän käytössä jotain naurettavaa kilometrikorvausta vastaan.

   Koska johan te varastatte minun työpanokseni. Sivuseikkana mainittakoon, että työvaatetus ei kuulu orjalle se pitää kuulemma itse järjestää. Ja pitää puhtaana. He eivät sitä kuulemma kustanna kun emme ole edes työsuhteessa.

   Tulevaisuudessa asia tulee olemaan varmasti toisin. Joten myös orjan siihen mennessä hankittu omaisuus on orjatyönantajien omaisuutta myös ja vapaassa käytössä karenssien uhalla. Orjan työpanoksen lisäksi. Siihen malliin luodaan nyt tätä uutta tulevaisuuden orjatyömallia.

 47. Taiteilija

  Tähän keskusteluun hyväksytään vissiin vaan osallistumistuloa ja työmarkkinatuen ehdollisuutta vastaan olevat kommentit? Siltä vähän näyttää, että asian kannattajat dropataan. Sanoisin, että erittäin ala-arvoista. Mielestäni kerrankin hallituksella on jotakin oleellista esitettävää, kun ovat osallistumistulon kannalla. Totta kai työmarkkinatuen tulee olla vastikkeellista. Täysin käsittämätöntä ettei vielä ole.
  Olen itse ollut kahteen otteeseen työttömänä. Ensimmäisen työttömyysjakson aikana olin vanhusten talolla, nyt tämän nykyisen työttömyyden aikana olen toiminut kuolemaan johtavaan sairautta sairastavan tukihenkilönä, ja kun hän kuoli, aloitin opiskelut sekä kulttuuripainotteisen työkokeilun kotikunnalle. Omaan päähäni ei mahdu millään se, että joku ihan oikeasti ottaa vastaan rahaa tekemättä mitään vastineeksi. Sellaisen toiminnan on loputtava, se ei ole kenenkään etu ja edistää vaan yleistä passiivisuutta, kun ei osallistuta.
  Tämänkin sivun kommenttien määrästä ja sävystä voi päätellä, että työmarkkinatuella chillailee moni ja ovat nyt sitten kauhuissaan, kun kuulostaa pian siltä, että joutuvat tekemäänkin jotain saamaansa rahaa vastaan.

  • Saku Timonen

   Olet ensimmäinen, joka kehuu kokeilua. Käytäpä vastaisuudessa omaa nimeäsi, niin varmistat kommenttiesi näkymisen.

  • töytön

   Onnea vaan sitten siihen palkkatyön etsintään jatkossa!

  • Jari Kähkönen

   Katsohan nimimerkki Taitelija, kuka ikinä oletkaan, tässä on se maailmankuvien välinen ero. Yhdelle työttömyys on työn puuttumisesta johtuvia pääosin taloudellisia ja myös osin muita pienempiä vaikeuksia, joita ei ole tarve auttaa sen kummemmin kuin antamalla tälle palkkatyötä, joka olisi jotakuinkin sisällöllisesti, maantieteellisesti ja taloudellisesti hänen ulottuvillaan. Sen puuttuessa työttömyys- ja/tai asumisetuus sekä viimesijainen toimeentuloturva riittävät. Enimmäkseen hän ei ole kokemuksestaan juuri millänsäkään, mutta keksii kyllä ihan itse riittävästi mahdollisuuksiensa puitteissa olevaa tekemistä syntyneelle vapaalle ajalle. Toinen menee työttömyydestään niin sekaisin, että ensin seuraa yhteisöllinen hikimajasessio ja sitten pitää mennä retriitille korkealle vuorelle meditoimaan, jotta sen jotakuinkin kestää. Näin niinkuin tahallaan heitettynä kärjistettynä esimerkkinä.

   Siitä voisi seurata vaikka tälläinen todellisuustarkistuskysymys: Mikäs minä luulen olevani kenenkään toisen työttömyyden tietämään tai suorastaan tekemään yleistyksiä massojen tarkoituksesta ja kohtalosta? Ja jos empatia ei olisikaan sinun vahvuutesi, saman voi muotoilla toisinkin: Painu sinä [ruma sana] elämäntapaintiaani töihin siitä äläkä [ruma sana] yritä yhtään taiteilla [ruma sana]! Etkö muka ymmärrä työttömällä olevan velvollisuus etsiä ja ottaa vastaan kokoaikatyötä? Ei työttömyys siis ole eikä se voikaan olla mikään mielipide-, elämäntapa- tai elämänvalinta-asia. Sellaiseksi se on liian vaikea kysymys ja ratkaisulla on liikaa vaikutuksia ihmisen oikeuksiin, velvollisuuksiin sekä toimeentuloon, että näin voitaisiin ajatella missään sivistysyhteiskunnassa, jollaiseksi Suomikin ainakin toistaiseksi lukeutuu.

   Työttömyysteollisen kompleksin palveluksessa olevat ovat ylimmästä puppunomista alimpaan apusortajaan asti aina kaikki sitä mieltä, että kukaan paitsi he tai joku joka on kyllin hölmö tullakseen omalla nimellä&naamalla julki heidän asiakkaanansa, ei muka tiedä mitään aktivoinnista. Phähähää. Mikä Puolustusvoimain tiedustelulaitos tai Supon pääosaston vastavakoiluyksikkö nekin luulevat oikein olevansa? Ja sivumennen sanoen, vaikken sitä ajantasaisesti/tarkkaan tiedäkään(jos tietäisin niin te lukisitte siitä lehdestä minun kirjoittamanani) niin edes kumpikaan noista nimeltämainituista ei ole penetroimaton. Maailma ei siis välitä, mutta vain joka ainoalla on mielipide työttömistä ja siitä mitä he muka tekevät nyt väärin, sekä jokatoisella on tavalla tai toisella jotain voitettavaa työttömien morkkaamisella.

   Siihen sopisi vallan mainiosti esimerkiksi suntisliksoja iltavuorossa vetelevä näppäimistösoturi, joka luki valkoisesta fläppitaulustaan pannessaan työasemaa tulille, että illan teema on esittää työtöntä joka tulee digitaaliseen miljööseen riitelemään vastikkeellisen sosiaaliturvan puolesta. Tai sekin, että kirjoittaja on oikeasti työtön ihminen niinkuin antaa ymmärtääkin. Joku, jonka maailmankuva oli vinossa ja ihmiskäsitys kehno jo lähtöruudussa, mutta kun työttömyys iski niin katse kääntyi vielä sitäkin enemmän kohti omaa napaa kuten tekstistä saattaa huomata. Tässähän tulee mieleen se vast’ikään eläkkeelle lähtenyt maan virallinen työttömien puhehenkilö, joka tehtävässään ollessaan haukkui niitä työmiä mitä muka edusti, loisiksi. Ja teki muutakin pahaa, mutta ei siitä nyt enempää.

   Julistuksellisessa sosialistisessa yhteiskunnassa vallitsee useimmiten työpakko ja työttömyys on tavalla tai toisella kriminalisoitu. Ne eivät myöskään laajemman maailmallisen kokemuksen mukaan ole kummoisiakaan oikeusvaltioita. Osattiin sitä toki vapaassa maailmassakin, koska normista poikkeaminen on useimmiten aina johtanut jonkinlaiseen kontrollitoimenpiteeseen. Ja massamitassa tapahtuva vielä kahta kovempaan sellaiseen. Joten rakas nimimerkkki Taitelija, kuka ikinä oikeasti oletkin, voitko ystävällisesti lakata yleistämästä ja puhua vain omasta puolestasi. Jos sinä saatkin järjestelmältä haluamasi ja siitä tykkäät, harvapa terve ja tasapainoinen ihminen sinua siitä moralisoisi. Mutta eivät kaikki saa eivätkä todellakaan tykkää, sillä sellaista se elämä vain on.

   Kaikilla täysivaltaisilla kansalaisilla, ja soveltuvin osin myös vajaavaltaisilla, on oikeus keskustella yhteiskunnan toiminnasta vapaasti niin tuon toiminnan suunnitteluvaiheessa, siitä päätettäesssä kuin toteututuksenkin aikana. Minkään ei tulisi voida velvoittaa olemaan samaa mieltä muiden kanssa tai olemaan hiljaa mikäli on erimieltä. Ei edes silloin, jos keskustelu sattuu koskemaan työttömyyttä. Jos sitä kovin rumasti kuitenkin sanoo, lienee syy sanomistensa julkisuuteen saamattomuuteen kuitenkin enimmältä osin katsovan vastaan lähimmässä peilissä? En tiedä, en asiaa nähnyt enkä siitä päättänyt. Sivistysvaltiossa näet kukaan ei enää edes ajattele tai sano sellaista mistä oikeusvaltiossa varmasti rangaistaisiin. Se on se ihmisarvojuttu, näes.

   • Anssi Keskiväli

    Kiitos, Jari. Minäkin voisin heittää oman panokseni hyvän kirjoituksesi perään.

    Työttömyysturva ja toimeentulotuki ovat jo vastikkeellisia niin, että työttömän pitää olla työttömänä työnhakijana karenssin tai etuuksien leikkaamisen uhalla ja ensi vuodesta lähtien pitää vielä entistä ahkerammin työllistää (vielä toistaiseksi toiminnassa olevien) TE-toimistojen työvoimavirkailijoiden töitä tekeviä palveluntarjoajia (esim. Aamos) 3kk välein.

    Tuohon em. tahon työllistämiseen kuuluu työttömälle 12h 1kk aikana 3kk:n sisällä työllistämistä edistävät toimenpiteet (työvoima-, esim. ”Kuinka sanon kädestä päivää / täytän CV:n oikein” -kurssit), työkokeilu, kuntouttava työtoiminta, opiskelu, itsensä työllistäminen tai yritystoiminta. Nyt kaavaillaan myös sitä, että työttömän on pakko mennä vapaaehtoistöihin.

    Sen verran raotan noita pakotteita, että jos työllistämistoimenpide ei ole lakisääteistä palkkatyötä, ei siitä mm. kerry eläkettä eikä se kuulu myöskään työsuojelun piikkiin. Työkokeilussa oleva ei siis ole samalla tasolla ns. ”oikean” palkkatyölaisen kanssa, jolloin oikean palkan maksaminen on vain pintaraapaisu epäkohtien esiintuomisessa.
    Kuntouttavasta työtoiminnasta on Sakari kirjoittanut useampaankin otteeseen, joten tiivistetään sen valottaminen tärkeimpään, eli siihen että se on sosiaalitoimenpide jonka pitäisi olla viimesijainen ratkaisu eikä sitä ole tarkoitettu työkykyisille vaan puolikuntoisille ihmisille.

    Itsensä työllistäminen ja yritystoiminnassa oleminen poistaa työttömän työmarkkinatuen alaisuudesta. Silloin työtön ei ole enää työtön työnhakija vaan yrittäjä ja starttirahaan oikeutettu (maksetaan enintään 18kk ajan ja koostuu samasta summasta kuin työmarkkinatuen perusosa + lisäosasta joka on TE-toimiston harkinnasta riippuen enintään 60% perusosan määrästä).

    Opiskelu omehtoisesti +25-vuotiaana onnistuu työmarkkinatuella, kulukorvauksella sekä mahdollisesti myös korotusosalla. Ainoa ongelma onkin sitten tarjotussa koulutuksessa, hakuajoissa, koulutuksen alkamisajassa sekä koulutuspaikkakunnassa. Lisäksi yhtälöön tulee myös tukien muodon ja määrän muuttuminen jos kesken opiskelun joutuu syystä tai toisesta vaihtamaan työmarkkinatuesta opintoetuuksiin. Jos saa opintotukea, ei ole oikeutettu yleiseen asumistukeen vaan on haettava opiskelijan asumislisää = asumistuen maksimimäärä alenee. Jos syystä tai toisesta joutuu käymään opinnot toisella paikkakunnalla, nousee tarvittavien tukien määrä hyvinkin radikaalisti esimerkiksi siinä tapauksessa että pariskunnan toinen osapuoli jää omien opiskeluidensa tai töidensä takia kotipaikkakunnalle ja toinen menee opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Siinä tapauksessa alkaakin sitten taistelu sen suhteen, että miten maksetaan ja minkä kunnan toimesta kuinka paljon kenelle ja millä perusteilla. Miten asumistuet määräytyvät kun ruokakunta jakaantuu kahteen eri kuntaan, joissa on erilaiset kuntakohtaiset säädökset veroprosentteineen ja sosiaalitoimineen?

    Vapaaehtoistyön pitäisi olla juuri sitä miksi sitä kutsutaankin: vapaaehtoista. Jos siihen pakotetaan, niin kyseessä ei todellakaan ole mikään vapaaehtoisesti tehty työ. Silloin siitä tehdystä työstä pitäisi maksaa palkkaa. Nykyisten säädöksien mukaan kuitenkin on niin, että jos työtön tekee vapaaehtoistyötä, ei työtön ole silloin työmarkkinoiden käytettävissä. Jos et ole työmarkkinoiden käytettävissä, et ole myöskään oikeutettu työmarkkinatukeen.

    Työttömyysturva ja toimeentulotuki on kummatkin hyvinvointiyhteiskunnan takaama perustoimeentulotuki, jonka avulla pitäisi pärjätä työttömyysaikana. Se, että perustoimeentulotuesta kaavaillaan entistä vastikkeellisempaa ja jonka eteen täytyisi tehdä oikeita töitä joista pitäisi ennemminkin maksaa palkkaa, tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunnan normien alasajoa. Siinä poljetaan Yhdenvertaisuus- ja Perustuslakia sekä kyseenalaistetaan ihmisarvo.

    Taiteilija voi ihan oikeasti kirjoittaa jatkossa omalla nimellään niinkuin moni muu rehellisesti omalla nimellään tänne kirjoittava jolla on selkeästi hieman enemmän hajua ja faktapohjaa mielipiteilleen, asenteilleen ja väitteilleen kuin hatarasti fiilispohjalta omaan napaan tuijottavalla nimimerkin turvin kirjoittavalla työttömien haukkujalla.

 48. Jyrki

  Ei tuossa mielipiteessäsi mitään vikaa sinällänsä ollut minusta. Paitsi tämä ei mene itsellä jakeluun:


  Omaan päähäni ei mahdu millään se, että joku ihan oikeasti ottaa vastaan rahaa tekemättä mitään vastineeksi. Sellaisen toiminnan on loputtava, se ei ole kenenkään etu ja edistää vaan yleistä passiivisuutta, kun ei osallistuta.

  Minun päähäni ei taas mahdu millään se, että luullaan ihan oikeasti, että töitä pitää tehdä orjatyönä PALKATTA. Että ihan oikeasti joku/jotkut tahot kuvittelee, voivansa teetättää työtä ilman PALKAN maksua ja asianmukaisia työehtosopimuksia niin sanotusti orjatöinä. Ilman että orjalla on oikeuksia kaikkeen siihen mitä palkkatyössä on asian mukaisin työsopimuksin. En rupea niitä oikeuksia tässä nyt luettele ne on lueteltu niin monta kertaa muuallakin.

  Joka tapauksessa tuollaisen toiminnan on loputtava! Se ei ole kenenkään etu. Se edistää vaan ostovoiman heikentymistä. Sitä myöten firmojen liikevaihdon laskua, koska ihmisillä ei ole varaa ostaa mitään. Ja sitä myöten työttömyyden lisääntymistä ja lisää orjatöitä.

  Ja se taas edistää vain yleistä kyräilyä, vihaa, pahoinvointia, yhteiskunnan luisumista sekasortoon jne. Kun on lähdetty linjalle, että PALKAN maksaminen työstä korvataan työttömyyskorvauksella. Jota ei haluta maksaa työntekijälle PALKKANA asianmukaisin työehtosopimuksin. Ja se on varma tuhon tie ennemmin tai myöhemmin. Merkit on nähtävissä ja monet tuntevat ne jo luissa ja ytimissä.

Kommentoi »

Comments are closed