Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hoitajamitoitus ja puolivälitarkastelu

Sipilän hallituksesta on sanottu, että sen toimintaa voi kehua vain silloin, kun se peruu omia päätöksiään ja ylistää saaneensa suuren torjuntavoiton. Naurettavaksihan sillä tavalla tulee, mutta nyt hallitus panee vielä paremmaksi. Hallitus asettuu naurunalaiseksi sanomalla peruvansa oman päätöksensä vain voidakseen sittenkin tehdä juuri sen päätöksen, jonka se aikoikin tehdä.

Tarkoitan hallituksen päätöstä pitää vanhainkotien ja muun ympärivuorokautisen hoivahenkilöstön mitoitus ennallaan. Tilanne siis säilyy nykyisen vanhuspalveluiden laatusuosituksen mukaisena eli 0,5 hoitajaa vanhusta kohden, kuten Yle uutisoi.

Tarkemmin lukemalla selviää kuitenkin, että hoitajamitoitusta alennetaan kiertotietä laskemalla henkilöstömitoitukseen mukaan joustavammin perustein hoitoon osallistuva henkilökunta. Mitäs tämä sitten tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että jatkossa hoitohenkilökuntaan kuuluvaksi lasketaan sellaisetkin henkilöt, jotka eivät ole varsinaista hoitohenkilökuntaa. Mukaan voidaan laskea keittöhenkilökuntaa, välinehuoltajia ja vaikkapa talonmies Pikkarainen, kuten Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super osuvasti toteaa. Lisäksi tämä päätös yhdessä osallistumistulokaavailujen  kanssa avaa mahdollisuuden pakottaa täysin kouluttamattomia pitkäaikaistyöttömiä hoitamaan vanhuksia työmarkkinatuen ansaitsemiseksi.

Näin meitä taas huijattiin ja kummallisinta on, että huijaus meni näinkin helposti läpi. Kansalla oli niin kiire päästä nauramaan hallituksen vatuloinille, että se syötin koukku jäi monelta huomaamatta. Hallitus alkaa oppia ovelaksi eikä ujostele naurettavaksi asettumista saadakseen tahtonsa läpi.

Hallitus on myös siirtänyt kautensa puolivälitarkastelun ajankohtaa pari kuukautta eteenpäin eli se pidetään vasta kuntavaalien jälkeen. Yleensä se on pidetty helmikuussa. Tämä päätös julkaistiin häveliäästi vain yhdellä ainoalla twiittauksella, joka ei paljoa kerro. Onpahan kuitenkin tiedotettu, joten salailusta ei pysty syyttämään.

puolivali

Tämä on kuitenkin merkittävä päätös. Kansanedustaja Anna Kontula luonnehti juuri äsken asian merkitystä Facebookissa näin:

Eduskunnan käytävillä pidetään selvyytenä, että puolivälitarkastelussa on tulossa isosti lisää heikennyksiä/leikkauksia. Demokratian kannalta on todella ongelmallista, että niistä kertominen siirretään vaalien jälkeen.

Hallitus lupaa ohjelmassaan kääntää velkaantumisen laskuun ja nostaa työllisyyttä, ja nykytoimien puistteissa kumpikaan ei toteudu (tämän on myöntänyt myös VM ja hallitus). Hallituksen vaihtoehtoina on nyt joko jatkaa samalla linjalla tai luopua tavoitteistaan – tai sitten todeta, että tämä yleinen eriarvoisuuden kasvatuspolitiikka ei toimi, joten kokeillaan jotain muuta. Kaksi jälkimmäistä vaihtoehtoa kuitenkin nakertaisivat hallituksen uskottavuutta niin paljon, että ne eivät ole poliittisesti realistisia.

Niinpä. Ennen vaaleja ei voida kertoa, että hallituksen toimet ovat osoittautuneet tehottomiksi ja juuri siksi niitä toimia aiotaan jatkaa. Köyhille on tulossa lisää leikkauksia ja rikkaille veronkevennyksiä. Totuuden paljastaminen helmikuussa tekisi hallaa hallituspuolueiden kannatukselle kunnallisvaaleissa.

Kaikkea se tuo valta ja varsinkin halu pysyä siinä teettää.

Kommentit (26)

 1. Juha Toivoniemi

  Juuri tätä yritin selittää eräille hoitoalan ihmisille mutta en osannut selvittää miten miin meni olan kohautuksille. Tämä selventää asian ja pistän heti meneen tämän

  Kiitos

 2. Eero Kovanen

  Olisko kokonaan uudella eduskunnalla suuri radikaali vaikutus jo nyt tehtyihin päätöksiin? Onko nykyisen hallituksen päätökset enää realistisesti vesitettävissä? Uudet eduskuntavaalit laittaisi puoluejakauman varmasti uuteen uskoon tässä tilanteessa, mutta onko uudet eduskuntavaalit oikeasti realistinen vaihtoehto nykytilanteeseen? Mitä se tarkoittaisi käytännössä?

  Jäi miettimään että vieläköhän hallituskerkeäisi kaatua sekä eduskunta hajota jotta kuntavaaleissa päästäisiin äänestämään yhdelläkertaa kunnanvaltuutetuista ja kansanedustajista? Utopististahan tämä on.

  Vanhat ja viisaammaat kertokoot aivoituksensa ja valaiskoon tie nuoremmille.

 3. Jussi Pelkonen

  Odotan erittäin kiinnostuneena sitä, minkälaisia ”sopeuttamistoimia” ja ”talkoopuristuksia” opetus- ja kasvatusalalle ”myönnetään”!

 4. Tuomo Aaltonen

  Onhan ne tähänkin asti laskeneet mitoitukseen henkilöitä joiden panos on olematon. Esim. kerran viikossa muutaman tunnin käyvä fyssari tai esimiehet, jotka eivät osallistu varsinaiseen hoitotyöhön.

 5. Normien purkutalkoita?

  Hoivahenkilö-käsitteen uudelleen määrittely on osa normien purkutalkoita. Hallituksen tavoitteen mukaan kuka hyvänsä kelpaa mitoituksen mukaiseksi hoivahenkilöksi. Vanhainkodissa kiertävä vartioimisliikkeen vartijakin saatetaan lukea hoivaajaksi. Maatalouslomittajien tarpeen vähentyessä heidät voidaan työllistää karjanhoitajan koulutuksella vanhustenhoitajiksi.

  Ei normit suinkaan tule vähenemään. Päinvastoin, uudet normit työnantaja tulee yksipuolisesti sanelemaan, neuvottelematta niistä palvelujen kohteiden ja työntekijöiden kanssa. Heikompia osapuolia (vanhuksia ja alan työntekijöitä) puolustavat normit ja säädökset tullaan poistamaan ”tervettä yrittäjyyttä” häiritsevinä. Hoiva-alasta tehdään ”vapaan kilpailun” ja ”terveen yritteliäisyyden” ala, jota ”omia itsekkäitä etujaan vartioiva” ammattiyhdistysliike ei saa ”häiritä”.

  Kun kunnallinen lähihoitaja pesee vanhuksen se on ”pelkkää byrokratiaa”; sen sijaan kun vanhus pestään firman autonkoneessa tai robotissa, niin kyse on ”terveestä nykyaikaisesta yritystoiminnasta”.

  Kun takavuosina omaishoitajana toimiessa etsin edesmenneelle isälleni lyhytaikaista, tilapäistä hoitopaikkaa, niin yksi yritys mainosti sanomalehdessä hoivapalvelujaan. Se oli ostanut sitä varten entisen hotellin. Kysyin yrityksestä, millaista tämä hoiva olisi, niin työntekijä ei vielä kyennyt kertomaan siitä juuri mitään. Hän vain totesi sen olevan autorengasliikkeen uusi sivubisnes, johon se oli hänet palkannut, koska hän oli menettänyt entisen työpaikkansa sairaalan lakkauttamisen vuoksi.

  Perskeko-hallituksen päätös henkii selvää ammattiyhdistysvihaa. Kuinka kukaan hoiva-alan ammattilainen (sairaanhoitaja, lähihoitaja) vielä voi äänestää nykyisia hallituspuolueita? Johtuuko se lähes täydellisestä yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä ja poliittisesta sokeudesta? Ovatko kepun, persujen ja kokoomuksen koulutettuun hoivahenkilökuntaan kuuluvat kansanedustajat ja kunnallisvaltuutetut sekä puoluejäsenet puoluejohtajiensa tahdottomia lampaita, tiedostamatonta vaalikarjaa? Siksi vahvasti hallituksen päätös halveksii naisenemmistöisen alan koulutettujen työntekijöiden ammatillista osaamista.

  Vanhushoiva-alan töissä ei vaadittaisi enää ammatillista koulutusta. Sen sijaan levyseppä-hitsaajan töihin ei osaamaton kelpaa eikä ammattimaiseksi autonkuljettajaksi, vaikka liikennealankin normeja ollaan purkamassa.

  • Petri Puumalainen

   ”Vanhushoiva-alan töissä ei vaadittaisi enää ammatillista koulutusta. Sen sijaan levyseppä-hitsaajan töihin ei osaamaton kelpaa”

   Ammattikoulutus ja ammattiosaaminen ovat jo pitkään oleet kaksi eri asiaa. On monia hitsareita ja hoitajia, jotka ovat huippuosaavia työssään ilman alan koulutusta.

   Hoiva-alan töissä (lähihoitaja) ei vaadita nytkään ammatillista koulutusta. Sijaisuuteen kelpaa kuka tahansa. Ei edes Suomea tarvitse osata. Ainoat rajoitteet tulee lääkehoidossa, Niissä pitää olla Valviran listoilla oleva hoitaja.

   Lähihoitajan töihin saa jo nyt lainpuitteissa ottaa kenet tahansa. Lähihoitaja ei ole lakisuojattu ammattinimike. Sen sijaan sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, fysioterapeutti ,lääkäri, kätilö ym. ovat laillistettuja ammattinimikkeitä ja niitä töitä saa tehdä vain ko. tutkinnon suorittanut.

   Mutta nytkään laki ei vaadi, että esim. vanhustenhoitajalla tulisi olla joku hoitoalan tutkinto. Ainostaan lääkehoitoa tekevillä se pitää lain vaatimana olla.

   Metallipuolella riittää että hitsaajalla on luokat kunnossa ja huippusaumaa tulee. Siitä ammattikoulusta ei aina niin väliä. Ja näin on laita muissakin ns. kädentaito-ammateissa. Kuten esim ompelija, suutari, verhoilija jne. Monet heistä eivät ole käyneet päivääkään koulua ammattiinsa.

   • AMK

    Yritäppä siivoojaksi,vaaditaan laitoshuoltajan koulutus.

 6. Pauli Hyvölä

  Hallituksen radion eli Ylen uutistoimitus osallistui tähän hämäykseen kertomalla, että Super oli ”perumisesta” hyvillään ja että liitto pitää viittäkin hoitajaa liian vähäisenä (vaikkakin parempana kuin aiottua neljää). Ei sanaakaan Sakun mainitsemista kikoista ja konsteista.

 7. Jyrki


  Hallitus alkaa oppia ovelaksi eikä ujostele naurettavaksi asettumista saadakseen tahtonsa läpi.

  Sirkuksestahan tässä on kyse. Ja sirkuspellet tarvitsee kunnon areenan ja katsomon siihen hommaan. Se rakennetaan tulevaisuudessa orjatyövoimalla aina vaan harvemmaksi käyvälle palkkatyötä nauttiville. Lopulta on vain orjia, kun sirkusareenalla esiintyy toinen toistaan narsistisimpia ja orjatyön nimeen vannovia pellejä esittelemässä uusia temppujaan mitä orjat toteuttaa. Ja se yleisö on lopulta korvattu peileillä…

 8. töytön

  Röyhkeydellä ja pöyhkeydellä ei mitään rajaa näillä… ööh.. ihmisillä..?

 9. Rintsu

  Muistakaa se kuuden minuutin työajanpidennys, joka tuo aikamoisen määrän virituaalihoitajia henkilötyövuosina.

 10. RJ

  Kaikki nämä totalitääriset toimet kuten orjatyö, kaikki nämä oksettavat vedätykset jotka osoittavat miten puhtaasti läpeensä pahoja ihmisiä hallituksessamme istuu, ja SILTI tämä kansa vaan hyväksyy kaiken kuin alistettu puudeli. En ymmärrä miten 15k ihmistä saadaan liikkkeelle koska joku jossain saattaa olla rasisti, mutta KUKAAN ei puolusta maamme köyhimpiä ja pahiten päähän potkittuja, joilta ollaan viemässä viimeisetkin ihmisoikeudet. Ehkä meidän puolustaminen ei ole tarpeeksi mediaseksikästä ja sillä ei saa ”piireissä” pisteitä. Ja tietty monet meistä on niin maahan lyötyjä että energiaa protestin organisoimiseksi ei vaan löydy.

 11. Arto Alila

  Taisi monelta jäädä huomiotta ministeri Rehulan viimeinen lause hänen kertoessaan tv-uutisissa hallituksen ”pakittamisesta”. Hänhän kertoili varsin auliisti sen, että päätetyt säästötoimet pyritään saattamaan voimaan toista reittiä.

  Hallituksella oli siis ennen pakitustaan suuunnitelma valmiina. Sen toi voimallisesti esiin kokoomuksen Ben Zyskovits, joka eilen Iltalehdessä riemuitsee työttömien osallistavista toimista. Ei kai seuraavaa muuten voi tulkita:

  ”On tärkeää, että varsinkin työttömät nuoret saavat arkeensa merkityksellistä sisältöä osallistumisen kautta. Tekemistä riittää esimerkiksi vanhusten ulkoilussa auttamisesta aina puistojen siivoamiseen”.

  Toki Ben-setä kiirehti vakuuttamaan myös taustat: ”Kyse ei ole pakkotyöstä, vaan yhteistyössä sosiaaliviranomaisten kanssa etsittävistä mielekkäistä osallistumisen muodoista”.

  Voiko tässä enää muuta kuin kiittää Korkeinta siitä, että ne 300000 työkynnelle kykenevää saavat vihdoinkin mielekästä osallistumista vaikkapa nyt Attendon pihapiirin putsauksessa ja papparaisten rollaattorikuskina. Kuka sitä nyt palkkaa vaatisi – näin mielekkäästä pakkotyöstä.

  • töytön

   Eipä ollu yllätys että Psykovitsi ensimmäisenä innosta vinkumassa 🙂

  • Jyrki

   Ben setä on muistaakseni aikoinaan myös vaahdonnut, kuinka koulutus ja siihen panostaminen on yksi tärkeimpiä voimavarojamme ja ennen kaikkea tulevaisuutemme ja niin pois päin. Olit sitten nuori tai vanhempikin opiskelija.

   Siitä eteen päin yhdet vaalit ja takki kääntyi ja puheet siinä mukana. Nyt nuoret ja vanhemmat on vain potentiaalista tulevaisuuden orjatyövoimaa ruoskan nimeltä karenssit, kuulustelut ja nöyryytys viuhuessa orjan selkänahassa ja korvissa.

   Toki tämäkin uusi uljas orjatyö halutaan pukea työssäoppimisen vaatteisiin esim koulutuksen kannalta näyttäähän sellainen mahtavalta ja uppoaa idiootteihin täysin. Eli kysymyksessä on suomeksi palkatta tehtävä orjatyö nyt opiskeluna. Ja firmat kiittää.

   Ei toki kaikki firmat, sillä olen kuullut/lukenut, että jotkut firmat ei katso hyvällä touhua. Kun opiskelijoiden opettaminen sysätään heille, jopa aivan perusasiatkin. Ja eipä se varmaan hyvää tee myöskään firmojen siis niiden reilujen ja palkkaa maksavien työnantajien maineelle, jotka maineestaan hyvänä työnantajana ja palkanmaksajana haluavat vielä huolta pitää. Sen maineen pitämisestä tulee kallista ja vaikeaa kaikin tavoin.

   Menee maine ja rahat. Rahat menee kun ensin pitää opettaa orjia ja sitoa osaavaa työvoimaa siihen. Sitten menee lopulta maine, kun opiskelijat tuntee olevansa vain orjia firmalle joilla korvataan vaan palkkatyövoimaa. Sitten mietitään mistä työvoimapula johtuu kun ei saada hyviä työntekijöitä…

 12. Kempo

  Työllisyyden poisto hallituksen keinoilla on tehnyt työssäkäynnistä erittäin monelle kannattamaton. Sama raha jää käteen vaikka olisin työttömänä kuntouttavassa työtoiminnassa. Säilyy ainakin hermot ja terveys.

 13. Mirja Pekkonen

  Katselin tuossa Savon Sanomien nettiversiota ja siellä kerrottiin, että pääkaupunkiseutu haluaa työllistää Pohjoi-Savon työttömät lähihoitajat.

  Siitä tuli aika karmaisevat fibat 90-luvun alkuun, jolloin jopa esitettiin ilmasiltaa Pohjois-Savosta Helsinkiin, jotta saataisiin joukko hoitajia käymään töissä siellä. Hoitajapula oli huutava ja hoitajille annettiin miltei kuu taivaalta. Muistan kuinka itsekkin pohdin ihan vakavasti lähtöä pääkaupunkiseudulle keikkatöihin. Ja nimenomaan keikkatöihin, ei siellä vakituisille hoitajille paljoakaan enempää maksettu.

  Onneksi pysyin vakituisessa virassani ja tyydyin tekemään keikkaa edelliselle työnantajalleni kunnes ne keikkatyöt loppuivat kuin seinään vuoden 1991 syksyllä. Seuraavana vuonna neuvoteltiin jo lomarahojen vaihtamisesta vapaaksi. Minulle se sopi jatko-opintojeni vuoksi mainiosti, muille ei niinkään. Pari vuotta myöhemmin alkoi tukityöllistettyjen hoitajien tulva työpaikalle. Ihan vahdittiin, että työttömille hoitajille ei annettu vähiä sijaisuuksia jotta vaadittu työttömyysaika saatiin täyteen ja sitten hoitaja puoleksi vuotta töihin tukirahoilla.

  Toki sitä työtä ei tarvinnut ihan ilmaiseksi tehdä mutta ei siitä pitkää iloakaan ollut, kun ansiopäiväraha ei siitä puolen vuoden pestistä nollautunut ja siksi sitten pudottiin peruspäivärahalle vai mikä se nyt siihen aikaan olikaan. Kaikki eivät saaneet sitäkään jos puoliso oli töissä.

  Kesällä 1995 meille haettiin muutamia hoitajia töihin, osa määräaikaisiksi. Hakijoita oli kaikenkaikkiaan lähes 200. Ympäri käydään ja yhteen tullaan, kun vuoden 2014 syksyllä pariinkymmeneen Kuopion kaupungin lähihoitajan tehtävään oli yli 270 hakijaa. Nyt saattaisi olla vieläkin enemmän, kun yksistään Pohjois-Savon alueella on 500 työtöntä lähihoitajaa. Ja ihan oikeita työttömiä. Vuonna 2014 noista hakijoista iso osa oli kaupungilla töissä mutta kaupunki ei suostunut heidän paikkojaan vakinaistamaan.

  Kaiken kaikkiaan noin kolme prosenttia tehyläisitä on työttömänä ja noin viisi prosenttia superilaisista. Aloilla joilla työttömyyttä ei koskaan pitänyt tulla.

  Näin päivittää tilannetta Tehyn työttömyyskassa 2.9.2016.

  ”Sairaanhoitajien työttömyys lisääntyy. Terveydenhuollon työttömyyskassa on ruuhkautunut.

  JULKISEN sektorin työttömyys näyttää kasvavan ja muun muassa sairaanhoitajien ja opettajien työttömyys kasvaa. Terveydenhuoltoalalla uusien työttömien tekemät hakemukset ovat lisääntyneet alkuvuonna 20 prosentilla. Julkisilla aloilla odotetaan yhä uusia lomautuksia.

  Taustalla on kuntien kiristynyt taloustilanne. Isoja irtisanomisia kunnissa ei ole ollut, mutta kunnat jättävät määräaikaisuuksia uusimatta. Kunnissa noin 20 prosenttia työsuhteista on määräaikaisia.”

  Niinpä. Kunnissa noin 20 prosenttia työsuhteista on määräaikaisia. Siitä on helppo potkaista pellolle koko joukko työntekijöitä. Kun samalla muutettiin työttömyysturvalakia siten, että peruspäivärahaa tai ansiopäivärahaa saa 300 päivää, jos työssäoloaikaa on alle kolme vuotta, saattaa vähemmän aikaa töissä olleille hoitajille käydä kehnosti. Pätkätöissä eivät työttömyyspäivät edelleenkään nollaudu eikä niissä työssäoloaikaakaan kerry. Parin kolmen vuoden päästä niissä osallistavissa lähimmäisenhoitotöissä saatetaan tämän tästä nähdä koulutettuja hoitajia 9 euron päiväpalkalla. Tai mitäpä noista muutamasta eurosta enää kun on saatu säädettyä niin hyvät lait, että pakko on tehdä töitä ilman niitäkin jos aikoo ylipäätään pysyä hengissä.

  • Misse

   Tähän on pakko kommentoida, ettei tänne asti vielä mahdollisesti lukeville jää väärää käsitystä. Ensinnäkin, lakimuutosten myötä kolmen vuoden työhistoriaan lasketaan kaikki työt siitä lähtien, kun on 17 vuotta täyttänyt, ja laskenta päättyy siihen päivään, kun päivärahan enimmäisaika alkaa. Ja aikaa kerryttää koko työsuhteen pituus, vaikka olisi ollut lomautettuna, vanhempainvapaalla jne. Riittää, että työsuhde on ollut voimassa.

   Toiseksi, kyllä ne pätkätyötkin työssäoloehtoa kerryttää. Joka ikinen viikko, kun on työsuhteisessa työssä vähintään 18 tuntia, lasketaan. Vaikka kyseessä olisi kolme yhden päivän sijaisuutta, kunhan ovat samalla kalenteriviikolla. On valitettavan yleinen harhaluulo, että vain pitkä yhtäjaksoinen työ oikeuttaa ansiopäivärahaan. Tämän luulon takia tutkitusti moni pätkä- ja silpputyötä tekevä jättää liittymättä kassaan, vaikka heille juuri se päiväraha olisi tärkeä lisä toimeentulolle.

 14. Sonofhades

  Eipä mitään uutta. Esim. isoon ääneen uutisoitiin joka mediassa kuinka kannattaa laittaa lapset nuorena päiväkotiin jotta nämä pärjäävät paremmin elämässään. Tutkimuksen rahoittajan – KELA:n sivuilta ilmeni, että tutkimusaineisto oli vääristeltyä kun siitä oli jätetty pois kaikki eroperheet sekä lapset, joilla on alle 1v ikäisiä sisaruksia.

  Yhdessäkään median julkaisemassa artikkelissa ei tätä faktaa tuotu millään tavalla esille. Sen sijaan haastateltiin ministeritasoisia toimijoita, jotka aikoivat ottaa tämän pilipalitutkimuksen pohjaksi tulevia ratkaisuja tehdessään…

 15. Mirja Pekkonen

  Jos ette ole huomanneet niin käykääs katsomassa YLE:n uutista oikeanlaisesta osallistavasta työtoiminnasta.

  http://yle.fi/uutiset/3-9302264

  • Jari Kähkönen

   Lainaus linkkaamastasi jutusta”– Tärkeintä on saada nuorille töitä ja kohtaamisia kyläläisten ja nuorten välille. Nuoret tekevät hyvin monenlaisia töitä, joten palkat määräytyvät eri työehtosopimusten mukaan, kertoo kirjanpitäjä-palkanlaskija Merja Kokko.” Eihän tuo ole osallistamisia tai työtoimintoja nähnytkään, ihan silkkaa tehokasta paikallista keikkatyön välitystähän tuo on, ainakin tämän lainauksen perusteella. Tai sitten ei ole, mutta ei minua huvita alkaa ainakaan nyt sitä mitenkään tarkemmin ruotimaan, vaikka useampi kuin yksi asia tökkäsi kyllä vastaan.

   • Mirja Pekkonen

    Eihän tuo toki täydellistä toimintaa ollut. Työsuojeluun varmaan kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota, pahaa teki katsoa nuorta poikaa poimimassa omenoita lumisesta puusta paljain päin. Terrafamen esimerkkiä noudattaen työnantajan pipo päähän ja työhanskat käteen. Työkenkien sopivuuttakin kannattaa vilkuilla useammassakin hommassa. Sitäkin sopii pohtia, onko peruskoululaisen syytä tehdä koulupäivinä työkeikkaa.

    Se, mitä minä pidin myönteisenä, oli työsopimusten tekeminen ja asiallinen palkka. Ja palkkatyöhön opettelu. Minusta kahdeksan euroa tunnilta on huomattavasti parempi kuin yhdeksän euroa päivältä. Toki ihan perhepiiristäni löytyy hyvinkin huonoja kokemuksia vuokrafirmoista, joten en niillekkään täysin lämpene. Ja ihan viimelopuksi, olen itsekkin vähän tuontapaista yritystoimintaa pyörittänyt ja sille olisi maaseudulla todellinen tarve, valitettavasti vain nykylainsäädännöllä sitä ei voi tehdä inhimillisesti senkummemmin asiakkaiden kuin työntekijöidenkään näkökulmasta.

 16. Hoitajamitoitus ja puolivälitarkastelu | Suomi Tykkää

  […] Sipilän hallituksesta on sanottu, että sen toimintaa voi kehua vain silloin, kun se peruu omia päätöksiään ja ylistää saaneensa suuren torjuntavoiton. Naurettavaksihan sillä tavalla tulee, mutta ny… …read more […]

 17. mattila

  Pitää vasten tahtoani nostaa hattua porvarihallituksille, ne runnovat nopealla aikataululla läpi asiansa, jotka palvelevat heitä ja kaltaisiaan. Voi kun työväen puolueiksi itseään kutsuvat runnoisivat asioita omilleen läpi samanlaisella insentiteetillä kuni porvarit tekevät heidän omilleen, niin olisin kiitollinen ja jopa ylpeäkin. Tässä olisi petraamisen varaa esimerkiksi demareille, jotka luultavasti ovat PM-puolue vuoden 2019 vaaleissa.

 18. AMK

  Rehula pyytää anteeksi oikein valtiollisesti miksi???Monen vuoden jälkeen,ehkä kannattaisi mennä tätäpäivää ettei tarvitsi jälistä päin pyydellä anteeksi.En toki tarkoita sitä ettei olisi merkitystä mutta vahinko on jo sattunut eikä sitä pelkällä ”anteeksi” sanalla paranneta.monen vuoden jälkeen.

 19. Marko Rantaiso

  Eräässä pienmielenosoituksessa eduskuntatalon edustalla eräs vanhempi nainen kertoi, että hänen tyttärensä sai ennen melko helpostikin keikkatyötä päiväkoteihin, mutta sen jälkeen kun he aloittivat siellä käyttämään ilmaista kokeilutyövoimaa, niin sijaisuudet loppui siihen paikkaan. Tällä tahdon sitä sanoa, että mikään uusi ilmiö ei ole kyseessä ja myös harjoittelijat on ennenkin kätevästi sisällytetty mitoitukseen.

Kommentoi »

Comments are closed