Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ihmeiden aikaa

Viime viikolla pääministeri Juha Sipilä koki Terrafamen kaivoksella Talvivaarassa ihmeen, jonka seurauksena hänet saatiin uskomaan liuotusprosessin toimivuuteen, ympäristöongelman haltuun saamiseen ja kaivoksen kannattavuuteen tulevaisuudessa. Tämän ihmeen ansiosta hallitus päätti sijoittaa kaivosmonttuun sata miljoonaa euroa lisää, jotta kaivos saataisiin myyntikuntoon.

Tämä ihme vain jatkuu, sillä nyt hallitus on päättänyt maksattaa veronmaksajilla 107 miljoonan euron arvoiset ympäristövakuutukset. Näin on tehtävä siksi, että Terrafamella ei ole rahaa ja se tuottaa jäteveden lisäksi tappiota kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa. Yksikään vakuutusyhtiö ei ole niin hullu, että myöntäisi tällaiselle firmalle vakuutuksen ilman riittäviä vastavakuutuksia. Ja vain Sipilän hallitus on riittävän hullu myöntämään ne vastavakuutukset.

Hintoihinsa tulee tämä ihme. Tämän vakuutuksen jälkeen veronmaksajien rahoja on upotettu kaivokseen millä laskutavalla tahansa miljardi euroa.

Ja ihmeet jatkuvat. Tasa-arvoisen avioliiton vastustaminen on Timo Soinille niin tärkeä asia, että hän on valmis vaarantamaan hallituksen tulevaisuuden sen takia. Minua ja gallupeista päätellen suurinta osaa muista suomalaisista ei haittaisi tippakaan hallituksen kaatuminen, mutta kummallinen on ulkoministerimme ajatuksen juoksu.

Li Andersson sen sanoi:

– Suomessa leikataan palkkoja, leikataan palveluita, leikataan pienituloisten toimeentuloa ja pakkoyhtiöitetään ja yksityistetään niin tieverkkoja kuin julkisia työvoima- ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Tämä ei ole perussuomalaisille ongelma. Sen sijaan puheenjohtaja Soini käyttää kaiken tarmonsa siihen, että hän haluaa rajoittaa ihmisten mahdollisuuksia valita kenen kanssa mennä naimisiin.

Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin kansalaisaloitteen pohjalta ja nyt on kyse sen vasta-aloitteesta. Laki on hyväksytty ja vahvistettu, mutta se ei ole vielä tullut voimaan. Vasta-aloitteella pyritään estämään sen voimaantulo. Jos se onnistuisi, niin sitten tehtäisiin uusi aloite lain hyväksymiseksi ja sen jälkeen uusi vasta-aloite lain hylkäämiseksi. Ja niin edelleen, loputtomiin. Eduskunta askartelisi tämän niin kovasti mieliä kuohuttavan asian kimpussa ikuisesti.

Kun mielenkiinto suuntautuisi vaahtoamiseen siitä kuka saa mennä naimisiin kenen kanssa, niin kansan kurjistamisesta voitaisiin päättää siinä sivussa, ihan ohimennen.

Tokihan Soini on kiinnostunut muistakin tärkeistä asioista. Eilen hän oli huolestunut feminismistä ja sukupuolineutraaleista vessoista.

Ihmeitä tapahtuu myös tiedotusvälineissä. Itseäni on jo kauan kummastuttanut mediassa käyty kamppailu SDP:n tulevasta puheenjohtajasta. Ihmetyttänyt siksi, että puolueen sisällä sitä kamppailua ei näy ainakaan tällaisen rivijäsenen silmiin eikä kuulu korviin. Tiedotusvälineet ja poliittiset vastustajat ovat kovasti kampeamassa Antti Rinnettä pois puheenjohtajan paikalta, mutta demarikentällä ollaan häneen ihan tyytyväisiä. On kerrankin ihmisen oloinen puheenjohtaja.

Jossain ollaan kovasti huolestuneita SDP:n noususta tai sitten uutisiin lipsahtelee omituisa tekstejä ihan omia aikojaan muuallakin kuin MTV:ssä.

15178056_10154746527251514_7434247270343488873_n

Ihmeiden aikaa siis eletään, mutta kaikkein suurin ihme on kyllä nykyisen hallituksen pääseminen valtaan ja erityisesti vallassa pysyminen. Tai ehkä sitäkin suurempi ihme on, että hallituksen leikkauksista huolimatta köyhätkin vielä elävät ja sonnalle haisevat.

Kommentit (19)

 1. Pekka Ervasti

  Anteeksi etukäteen alatyylinen kommenttini ja yksittäiseen asiaan takertuminen.

  Mutta Soinilla täytyy olla kotonaankin vessat jokaiselle sukupuolelle erikseen.

  P.S.
  En ole se toimittaja, vaikka nimi on sama, joten älkää häiritkö häntä.

  • Heli Heikkinen

   Soini vaahtoaa asioista, jotka parhaiten istuvat hänen päänsä sisältöön. Vessoista.

 2. pekka

  Oulun lääni on Oulun lääni. Eikä millään muulla ole niinkään väliä. Ei ainakaan etelällä. Terveisin Oululaisten poipotkima ammattilainen. Oululaisten perustelu: Täältä on myös potkittu, eli potut pottuina

 3. Rintsu

  Vasta- aloitteiden vasta- aloitekierre pitäisi jotenkin saada katkaistua ennen kuin se alkaakaan.
  Perustuslakivaliokunta on väärä paikka vaivata torppaamaan vasta- vasta- aloitteiden, keskiolut ilmaiseksi- alotteiden ja jokaiselle miljardi- alotteiden käsittely alkuunsa.
  Koska kansalaisaloite nyt on olemassa niin aloitelautakunta voisi olla hyvä perustaa tuohon hommaan, jolloin älyttömyydet torppaisivat aloitelautakunnan lausuntoon.

  Sukupuolineutraaleja vessoja on iät ja ajat ollut käytössä vaikkapa lentokoneissa ja junissa. Kummallista jos ulkoministeri ei ole sen vertaa matkustellut, että olisi asian huomannut?

 4. Sisko

  Eilen Aamu-tv:ssä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tuki täysin rinnoin rahan kaatamista Talvivaaraan. Haastattelu löytyy varmasti Yle Areenasta.

 5. Johannes Keränen

  Mainitsit mediassa käydyn kamppailun SDP:n puheenjohtajasta. Helsingin Sanomat ylitti niin itsensä kuin parodiahorisointinkin ja kysyi että onko tämä mediarumba vain SDP:n matalamielinen julkisuustemppu. Eli ensin kylvetään itse epäluuloa spekuloinnilla ja heti perään yritetään syyttää siitä spekulaation kohdetta.

  • Markku Tahvanainen

   Näinhän Hesari on tehnyt itse uutisia jo vuosien ajan.

 6. Sisko

  Hei,
  Tässä aiemmassa kommentissani viittaamani Antti Rinteen haastattelu, jossa hän kannattaa rahan kaatamista Terrafame/Talvivaaraan: koko haastattelu alkaa n.18:09, Terrafame/Talvivaara n. 26:56 http://areena.yle.fi/1-3063653.

  Suomen Luonnonsuojeluliiton näkemys http://yle.fi/uutiset/3-9288658

  • Saku Timonen

   Minulla on asiasta eri näkemys kuin Rinteellä, mutta SDP:ssä se on sallittua.

 7. öljylapsi

  Koska otit sekä Talvivaaran nykyisen Terrafamen että Antti Rinteen esille samassa blogissa niin on pakko kommentoida että Antin ulostulo Talvivaarasta viimeksi kun Sipilä oli kokenut Kainuun ihmeen oli epäpääministerimäinen. Anttihan sanoi että tämä näkymättömän asiantuntija tässä minun edessäni on sitä mieltä että Talvivaara saa jatkaa. Eikä minulla voi olla muuta mielipidettä. Ensinnäkin tuo asiantuntija johon Antti viittasi oli keskustan valtion varoilla maksama. Toiseksi pääministeriksi aikovalla täytyy aina olla oma perusteltu mielipide ja sen edessä täytyy seistä, ei maksetun asiantuntijan takana.

 8. Janne Raitio

  ”Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin kansalaisaloitteen pohjalta ja nyt on kyse sen vasta-aloitteesta. Laki on hyväksytty ja vahvistettu, mutta se ei ole vielä tullut voimaan. Vasta-aloitteella pyritään estämään sen voimaantulo. Jos se onnistuisi, niin sitten tehtäisiin uusi aloite lain hyväksymiseksi ja sen jälkeen uusi vasta-aloite lain hylkäämiseksi. Ja niin edelleen, loputtomiin. Eduskunta askartelisi tämän niin kovasti mieliä kuohuttavan asian kimpussa ikuisesti.”

  Mikäli tämä kaikki tapahtuu laillisesti ja demokraattisesti, en näe mitään väärää asiassa. Kyllä kansalaisaloitteet on käsiteltävä, vaikka aiheet eivät miellyttäisi.

  • liisa hirvonen

   Kansalaisaloitteet käsitellään, ja jokaisella on oma kohtalonsa. Tämän aloitteen alullepanijat ovat ehdottamassa sellaista mitä ei voida toteuttaa, ja kohtalo on sen mukainen. Uusi laki on hyväksytty, se on presidentin vahvistama ja astuu voimaan 1.3.2017. Aitoavioliittolaiset haluavat estää sen. Eivätkä voi estää. Se, että eivät voi, ei ole demokratian vastaista.

   • TJ

    No tottakai tuo lakimuutos voidaan estää. Samaan tapaanhan se alkuperäinen lakikin on jossain vaiheessa hyväksytty ja silloinen presidentti on sen vahvistanut.

    Nyt kansalaisaloitteen kautta ajettiin lakimuutosehdotus eduskunnan käsiteltäväksi, joka johti sitten lakimuutokseen.

    Täysin samaan tapaan voidaan nyt tehdä (tai on siis tehty) toinen kansalaisaloite, jolla ajetaan lain uutta muuttamista. Tässä tapauksessa nyt ilmeisesti palauttamista ennalleen. Tämä nimenomaan on demokraattista päätöksentekoa ja sitä varten meillä aina neljän vuoden välein ne parisataa tyyppiä istumaan valitaan että he työkseen sitten äänestävät että mikä lakimuutos astuu voimaan ja mikä ei. Yksikään laki ei ole ikuinen vain sillä perusteella että se on kertaalleen menty hyväksymään.

    Toki tässä nyt on oma erikoispiirteensä siinä että kun kansalaisaloite on virallisesti tarkoitettu ”uuden lain ehdottamiseen, olemassa olevan lain muuttamiseen tai kumoamiseen”, niin tämän aito avioliitto-aloitteen kohdalla kyse ei teknisesti ottaen ole mistään näistä. Tämä siis koska sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole vielä toistaiseksi voimassaolevaa lainsäädäntöä. Sitä se kuitenkin oletettavasti on tämän vasta-aloitteen tullessa eduskunnan käsittelyyn, joten kyse on lähinnä mitättömästä muotoseikasta.

 9. Juha Toivoniemi

  Tämä Ruotsi on kakka oli kansanedustajan ja ministerin puolesta tehdyn ryhmän vastaisku Ruotsin tiedotusvälineille vuodetun ryyppyreissun takia.

 10. make

  Politikon on ajateltava aina kannatusta, itsensä ja puolueensa. Talvivaaran torppaaminen nyt kun kunnallisvaalit ovat tulossa ja maakuntahallintoa suunnitellaan, olisi jonkinsortin poliittinen itsemurha Kainuun puolessa, kepun vankalla kannatusalueella. Siinä se ihme.

  Kainuussa on pidetty jo parit maakuntavaalit, 2004 ja 2008. Vaaleissa oli äänioikeutettuja viimeksi 64 333 kappaletta, äänestysaktiivisuus 52% ja kepun kannatus 39% annetuista äänistä. Vaikka Sipilän sadan miljoonan ihme saisi kaikki äänestämään kepua, tulee yhden äänen hinnaksi 1 554 euroa. Ja mikä parasta ennen, kepun ei tarvitse käyttää yhtään omaa rahaa äänien ostoon.

  Yksi ”työpaikka” Talvivaarassa maksaa veronmaksajille 10 000 euroa/kk. Kannattaisikohan kysellä duunareilta, tekisittekä jotain muuta jos saisitte kympin käteen joka kuukausi valtiolta. Siis vähemmän jätevettä tuottavaa, noin esimerkiksi. Ja paljonko nyt jää ”käteen”?

 11. make

  Olisi tietenkin pitänyt kirjoittaa Terrafame, koska varsinainen Talvivaara Oy toimii Espoossa ja on ”ehdollisessa velkajärjestelyssä”. Muutama kuukausi sitten katselin Talvivaara Oy’n tilannetta. Kassassa oli vielä muutama miljoona rahaa jota ”johtoryhmä” kuppaa. Nekin rahat tulivat ”omaisuuden” myynnistä valtiolle. Helvetin huono kauppa meille. Se ”omaisuus” on maksettu jo vähintäänkin kymmeneen kertaan. Ja kun kassa on tyhjä, se on sen lorun loppu. Jos olisivat tehneet edes reilun konkurssin, ”osakkeen” omistajat olisivat voineet realisoida tappionsa, mutta kun kassassa on vielä vähän mistä ottaa.

  Kaikesta huolimatta Talvivaaran ”avainhenkilöt” ovat tehneet tuolla paskakasalla sievoisen tilin. Osakeyhtiölaissa olisi viilaamista. Mutta siihenkös hallitus puuttuisi. Ei tule mieleenkään niin kauan kun kaverit tienaavat ja joku muu maksaa.

 12. make

  Vilkaisin vielä varmuuden vuoksi Perustuslakia. Siellä ei puhuta mitään Terrafamesta eikä edes kaivoksista saati niiden huolenpidosta. Ei niin minkäänlaisen ”bisneksen”. Ihmisten huolenpidosta siellä kyllä mainitaan paljonkin. Onkohan tämä hallitus käsittänyt tehtävänsä jotenkin nurinperinpäin.

 13. Anssi

  Ruotsi on kakka saattaa olla jonkun viime viikolla Maikkarilta potkut saaneen tai kollegojaan symppaavan toimittajan tervehdys Bonnierin suuntaan.

 14. Viima

  Moikka! Näiks tän jo: http://yle.fi/uutiset/3-9315671

Kommentoi »

Comments are closed