Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tärkeintä on kyykytys

Maan hallitus on vakuuttunut siitä, että työttömyys on työttömien vika ja työttömät saadaan töihin kiusaamalla heitä tarpeeksi. Hallitus tosin myöntää itsekin, että uusilla esitetyillä toimepiteillä on vaikusta vain siinä tapauksessa, että työpaikkoja on tarjolla nykyistä enemmän, mutta sillä ei ole merkitystä. Tärkeintä on kyykytys.

Tämä käy selvästi ilmi hallituksen esityksestä työttömyysturvalain muuttamiseksi. Nostetaanpa sieltä esille muutamia tulevia uudistuksia.

Kolmen kuukauden ammattitaitosuojan jälkeen on otettava vastaan mitä tahansa tarjottua työtä, vaikka tulo- ja kuluvertailu osoittaisi työn tekemisen olevan vähemmän kannattavaa kuin työttömyys.

Työtä on otettava vastaan myös yli 80 kilometrin päästä, jos työnhakijalla on käytettävissään oma auto. Tämä koskee myös osa-aikatyötä, jonka palkka menee suunnilleen työmatkakuluihin.

Karenssit kovenevat. Tarjotusta työstä kieltäytyvälle rapsautetaan 90 päivän karenssi nykyisen 60 päivän sijaan. Kieltäytymiseksi katsotaan entiseen tapaan mikä tahansa menettely, jonka TE-toimiston virkailija tulkitsee kieltäytymiseksi. Uutena nerokkaana ajatuksena hallitus esittää, että karenssilta voi välttyä hankkimalla uuden työpaikan.

Mielenkiintoinen yksityiskohta sisältyy työllistymissuunnitelmaa ja aktivointitoimenpiteitä koskevaan kohtaan. Työllistymissuunnitelma laaditaan silloin, kun henkilö ensimmäisen kerran ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi. Aktivointitoimenpiteeseen on voitu määrätä vain siinä tapauksessa, että aiottu toimenpide sisältyy työllistymissuunnitelmaan. Esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan ei ole voitu määrätä sellaista henkilöä, jonka työllistymissuunnitelmaan ei ole merkitty kuntouttavaa työtoimintaa.

Tämä loppuu ja kuka tahansa voidaan määrätä mihin tahansa aktivointitoimenpiteeseen riippumatta siitä, mitä työllistymissuunnitelmassa lukee vai lukeeko siellä mitään. Siinä mielessä on vähän huvittavaa lainlaatijoiden askartelu työllistymissuunnitelman laiminlyönnin sanktioinnin kanssa, koska suunnitelmalla ei tämän jälkeen ole mitään merkitystä. Lakimuutos mahdollista täydellisen mielivallan.

Tai ehkä tarkoitus onkin päästä nauramaan työttömien kyykyttämiselle. Tämä ajatus tuli mieleeni Anna Kontulan Fb-päivityksestä, jossa hän ihmetteli juuri näiden aktivointitoimenpiteiden valiokunnassa herättämää hilpeyttä. Ongelmana on ihan oikeasti se, että aktivointitoimepiteisiin määrätään haluttomia ja kyvyttömiä, mutta halukkaat eivät niihin mahdu.

ak

Lukekaa tuo hallituksen esitys huolella. Lukekaa erityisesti se kohta, jossa puhutaan esityksen vaikutuksista talouteen ja työllisyyteen. Laitan houkuttimeksi hyvän palan:

Työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan mittaluokaltaan satoja tai enintään muutamia tuhansia henkilötyövuosia. Vaikutukset riippuvat muun muassa siitä, kuinka paljon työttömille työnhakijoille tehdään työtarjouksia. Jos muutokset johtavat esimerkiksi 1 000 henkilön työttömyyden lyhentymiseen vuodella, työttömyysetuusmenot vähenisivät vuosittain noin 12,3 miljoonalla eurolla. Vaikutus riippuu kuitenkin täysin avointen työpaikkojen määrästä, työ- ja elinkeinotoimistojen tekemien työtarjousten määrästä, tarjolla olevista työllistymistä edistävistä palveluista ja työttömien työnhakijoiden käyttäytymisestä.

Kansanedustajia saattaa naurattaa tällaisten esitysten laatiminen, mutta työttömiä ei naurata.

Kommentit (18)

 1. Samppa Haapavaara

  Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon vielä kerran. Valtion tulisi maksaa maastamuuttorahaa/avustusta. Vaikka Ruotsin ja Norjan välitystoimistot maksavat lennot ja asuttavat kontterihin/soluun/asuntoon. Ei täältä lähde riittävästi vääriä äänestäjiä ja työttömiä työnmahdollisuuksien perässä uuteen alkuun.

  350 000 työtöntä jotka voivat äänetää vasemmistoa, saisi puhdistettua Suomesta, niin ehkä Persutkin pärjäisi seuraavissa vaaleissa paremmin ja Sipiläkin pysyisi muuna kuin yhden kauden ryöstäjä oligarggina, minä on tullut tunnetuksi.

 2. Matti Meikäläinen

  Mä en ymmärrä, selitätkö? Jos työttömyysmenot vähenevät 12,3 miljoonaa vuodessa, jos 1000 työtöntä työllistyy. Mun matikkapään mukaan se tarkoittaa sitä, että yksi työtön saa 1025,00 euroa/kk. Minä ja puolisoni saamme käteen n.550,00€/kk , joka tarkoittaa sitä, että se on kokolailla puolet siitä, mitä tuo summa on per työtön. Jos otetaan huomioon se, että verot ovat n.20% , niin mistä se loppuosa tuosta säästösummasta koostuu? Mä ymmärrän sen asian niin, että jos me päästäis töihin, niin tuota meille tulevaa kelakorvausta ei tarttis maksaa, sen lisäksi me maksettais veroja enemmän palkasta, ja kulutettais enemmän, joten me maksettais myös sitä kautta lisää valtiolle. Kuitenkin kun meidät poistetaan tempputyöllistettyinä kortistosta keinolla A – keinolla B, niin meidän kulutus pienenee entisestään, koska meidän pitää jotenkin entisestään pienestä kulutuksesta pakosti pystyä vähentämään se raha, jolla me pystytään kulkemaan sinne ”työhön” josta me ei voida karenssin uhalla kieltäytyä, vaikka meidän toimeentulo on jo ennenkin minimillä selviytymistä, eli meidän eloonjäämiseen tällä hetkellä kokonaisuudessaan menevä raha pienenee entisestään. No, onhan tää toisaalta mielenkiintoinen survival-game. ”Kuinka pienellä rahalla tulet toimeen siten että vielä pystyt syömään ja saamaan tarvittavat lääkkeesi”

 3. Matti Nokelainen

  Toistakymmentä vuotta työttömän-/muusikon elämää takana. Ei käy kateeksi näitä joille tämä kyykytys ja ”toimenpiteet” tulevat jotenkin puskista.
  Samaa porukkaa mikä on mulle päätään aukonut ja katsellut nenänvarttapitkin aiemmin, on nyt samoilla ”sosiaalisenkuntouksen”ryhmillä ja itkee kuinka meitä sorretaan.

  Työkyky on subjektiivinen asia ja itse en koe pystyväni vastaamaan nyky-työelämän asettamiin haasteisiin. Silti roikun kortistossa ja väliin karenssilla, joka ”edesauttaa kuntoutumistani erittäin paljon”.

  Kun katsoo kokonaisuutta kauempaa niin tyhmempikin tajuaa, että kaikki vasen vs. Oikee, keskiluokka vs. Työttömät, homot vs. Heterot on vain sumuverho minkä takana hyvävelijärjestöt siirtelevät rahaa suomalaisten pussista omiinsa.
  Ainoa järkevä vastakkainasettelu on se 1% vs. Me loput 99%

  Vai mihin luulette, esim pakolaisille tai työttömille annetun rahan menevän? Asumiseen ja laskuihin. Ruokaan sitten loput mitä jää.

  Ruokaan päästyämme voidaan alkaa miettimään, miksi se on niin kallista meillä suomessa?

  Jätän tämän googlen varaan, sillä tästä ja monesta muustakin käsittelemästäni aiheesta on minua viisaammat jo pakinoineet vuosikausia.

  Jos itsemurha ei olisi laitonta, olisin sen jo tehnyt.
  Sen sijaan tyydyn odottamaan, kuinka hallitus näännyttää minut muiden joukossa.

  Lisää sekavia horinoitani löydät youtubesta
  https://youtu.be/22ikpPFWTlQ

  • rr jtt

   Ei itsemurha ole laitonta, paitsi henkivakuutuksen ja fantasiakirjan mukaan

 4. Jorma lehikoinen

  Kooma odottaa,
  Letkut pannaan kiinni kaikkiin työttömiin. Kuka tahansa virkamies tai sen ”läheinen” tai itse läheiseksi uskova voi aiheuttaa työttömän ”kalkkaroitumisen”. Tämä termi tulee erään matelijan halauksesta. Kun halattava löysää hetkeksi hengitystään, niin kalkkaron ote kiristyy. Hallitus tuntee luonnonlait! Onnea uusi Steve Hawking!

  • Tapani Kuusisto

   Kalkkarokäärme on myrkkykäärme, mahdatko tarkoittaa anakondaa?

 5. Sauli Närhi

  Näiden lakimuutosten tarkoituksena lienee tehdä työttömän elämä niin säädellyksi, ennalta arvaamattomaksi ja kontrolloiduksi, ettei kukaan täysijärkinen, jolla vain on pienintäkään mahdollisuutta sinnitellä hengissä puolison tai vanhempien tai minkä muun tahansa turvin, ilmoittautuisi kortistoon. Näin on jälleen työttömyyttä Suomessa leikattu. Ja ainahan on myös yrittäjiä ja yrityksiä, jotka osaavat käyttää pimeätä työvoimaa hyödykseen. Eli näillä toimilla myös tuetaan yrittäjyyttä.

 6. Mirja Pekkonen

  Jotenkin tuntuu kuin näkisi painajaisunta. Juuri luin uutista eläkkeiden, lapsilisien, työttömyystuen ja peruspäivärahan leikkauksista.

  Aamukahvit pilasi tieto Terveystalon ja Diacorin yhdistymisestä.

  Pahan päivän kruunasi Demokraatin juttu työministeri Lindströmin määrärahaleikkauksista, joiden seurauksena erityisesti pitkäaikaistyöttömien asemaa heikennetään entisestään tukityöllistämistä vähentämällä.

  Näin asiasta Satu Taavitsainen

  ”Taavitsaisen mukaan ihmisten syrjäyttäminen yhteiskunnan notkoihin ja pimentoihin on työministeriltä surkea valinta. Ihmisten arjessa selviytyminen vaikeutuu, työkyky laskee ja ammattitaito vanhenee. Toimeentulotukiasiakkaiden ja asumistukea saavien määrä kasvaa ja pitkittyvä työttömyys näkyy köyhyyden yleistymisenä.”

 7. Mirja Pekkonen

  Mitä tulee työttömien määrään, niin siitä voi olla montaakin mieltä. Katselin uusinta työ- ja elinkeinoministeriön tilastoa työnhakijoista. Heitä on yhteensä 642 237. Näistä on yleisillä työmarkkinoilla töissä 145 509 henkilöä. Jos henkilö hakee töissä ollessaan töitä te-toimistojen kautta sopii olettaa, että heidän työsuhteessaan on jotain vialla. Työ on mahdollisesti pätkätyötä, osa-aikatyötä , työolot ovat puutteelliset tai palkkauksessa on ongelmia.

  Kun tuohon vielä laitetaan joukkoon ne työtä vailla olevat, jotka eivät enää ole missään kirjoissa taikka kansissa, voi olla että jopa 700 000 suomalaista on vailla heille sopivaa, tyydyttävää, oikeaa työtä. Työvoiman määrä oli lokakuussa 2 636 703, joten jopa reippaat 25 % kansasta on vailla sellaista työtä, jolla voi pitkällä aikavälillä elättää itsensä ja perheensä.

  Kun otetaan huomioon vielä näiden henkilöiden perheet, niin aika merkittävästä asiasta on kyse.

 8. Jyrki

  Niin kuin tuossa Anna Kontulan kommentissa sanotaan. Niin en ymmärrä itsekään, että jos työtön katsoo, että hänelle piisaa se yksi päivä kuntouttavaa orjatyötä. Niin miksi hänet voidaan pakottaa tekemään 4 päivää? Tai ylipäätänsä yhtään?

  Jos annetaan vapaaehtoisten tehdä vaikka vaan se yksi päivä 4h orjatöitä. Niin voidaan saada tällä tavalla työttömyystilastot totaalisesti romahtamaan. Voidaan ottaa noin 4 kertaa enemmän työttömiä kuntouttaviin orjatöihin. Ja luonnollisesti tämän jälkeen näitä orjia ei tarvitse enää työttömiksi lukea. Toki ne ketkä haluaa enemmänkin tehdä orjatöitä niin aivan vapaasti. Voi siis olla vaikka 4 päivää 4h orjatöissä.

  Ehkä näin voisi jotenkin hyväksyä orjatyön tulevaisuudessa firmoissakin. Koska työtön orja päättä paljon sitä tehdään ja milloin. Joten jos firma haluaa enemmän orjan palveluksia ja päästä määräämään enemmän, niin palkka on silloin erittäin toimiva ratkaisu. Luonnollisesti myös vain niin, että jos palkka orjaa miellyttää. Pilkkapalkka ei siis käy.

  Kaiken lisäksi annetaan vielä näille orjille lupa opiskella mitä itse tykkää tai vaikka kokeilla pyörittää jotain omaa juttua, mistä tulee lisää rahaa orjatyön ohella. Niin ehkä lopulta työttömyyskin voi alkaa hellittää. Tulee sitä aitoa itseohjautumista mitä haetaan kuulemma kovasti nykyiseen terveydenhuolto uudistuksessakin.

  Mutta nää on näitä juttuja, joissa ei voida kuunnella orjia. Nehän on hupisakkia jne. Ja päättäjille hupia syntyy kun pääsee kyykyttään orjia maksoi mitä maksoi.

  Olenhan sanonutkin, että tämä homma on yhtä sirkusta missä pellet on keksineet tehdä työttömistä temppuja esittäviä narreja omalle sirkusareenalleen karenssiruoskan voimalla. Yleisölle joka vielä luulee, että on tämä ihan fiksua ja hyvää hupia. Mutta sitten joku päivä loppuu heiltäkin sirkushuvit ja leipä…

 9. töytön

  Kiva että Juhana Vartiaisella ollut hauskaa duunissa. Peukku suussa nähny unta torkkupeiton alla raskaan työpäivänsä päätteeksi.

 10. Jari Kähkönen

  Tämähän vain virallistaa ja valtakunnallistaa sen mikä tempputyöllistämisen aikakaudella on jo varhemmin keksitty, eli nakittamisen keksimällä keksittyyn työhön 80% työajalla milloin etuuksia ei enää saa ja numeraalisesti, no, ainakin bruttopalkka olisi olevinaan köyhyysrajan yläpuolella. Elinkelvotonta silpputyörumaasanaa, josta ei jää tekijälleen kuin nouseva veen käyrä, kun pitää tehdä selvitystä, tilata blankettia ja tosiasiassa olla kaikin tavoin työtätekevän aktiiviväestön ihmisen asemassa, mutta tulot jäävät etuuksien tasolle eikä tekemisessä ole yleensä mitään mielekkyyttä. Mutta kunnallinen työllisyysjesse vääntelee naamaansa syytelleen asenteesta, jos tämän todellisuuden sille sanoo päin naamaa.

  Tämä taustoitus yhdistettynä Sakarin bloggauksessaan tekemään ylösnostoon on ihan silkkaa from welfare to work -politiikkaa, jossa on nyt siirrytty luomaan työntekijöitä sub prime -työmarkkinoille. Eivät sitä tekisi ihan terveet ja tasapainoiset persoonallisuudet, jotka tietäisivät mitä tekevät sekä tuntisivat lähimmäisensä tuskan joutuessaan vääryyden kohteeksi. Täytyy kuvitella, että itselle tai perheelle ei koskaan satu mitään. Ja jos sattuukin, niin HooPeeÄllän aatamipartio tukiaseineen on paikalla pillit päällä alle kahdessa minuutissa, sekä sitä odottaessa toimii puhehenkilön turhatarkastajan tehtävään määrämä turbovalvoja, -virkamies, jolla on mittarit suoritettu ja rautaa kupeillaan kaikessa siinä mitassa kun sirkuksen töhötoimilaki vain suo. Se siinä vaan, että nyt saattaa joutua lyömään oikeasti.

  Miksi ei siis naurattaisi, kun sen lisäksi ettei kuitenkaan mitään ikinä satu, korporaatiomedia ja julkinen palvelu eivät ainakaan tunnin välein eetterissä, jatkuvasti netissä ja printissä huomenna näytä hyvinvoivia eliittejä ilkkuen nauramassa työttömille? Kun konventionaalinen medianarratiivi on, että työttömyyden annetaan henkilöityä työttömään ihmiseen ongelman selvittelyn kannalta täydellisen epähedelmällisellä tavalla. Toisia siis mitä ilmeisimmin riistetään, jos se nyt jollekulle tosiaan yllätyksenä tuli, kun ainahan on muodossa tai toisessa riistetty. Mutta kun maailmankuva on, että kaikki on silti rauhallisen myönteisesti esiintyvien ammattiselittäjien hallinnassa, vaikka todellisuudessa tapahtuu aika hurjia asioita. Kirjoitetaan esimerkiksi sosiaalisesti koheesiosta, kun pitäisi kirjoittaa siitä että, jos se katoaa niin ajasta tulee melko armoton eikä tämä ole mitään dystopia vaan vuosikymmeniä sitten elettyä, tapahtunutta historiaa mistä jotkut meistä ovat vain kirjasta lukeneet.

  Työrauha on arvoton, työehdoista ei tarvitse sopia, työn arvo on alentunut ja jo noin 20 vuotta on ollut synkistelijöitä keistä työ tulee suorastaan loppumaan. Näin siksi, että maailma on muuttunut. Se on nyt rajaton, globaali, digitaalinen ja ennenkaikkea pääomavaltainen paikka, jossa ikävät asiat yksinkertaisesti ulkoistetaan uudelleenmäärittelemällä, viemällä pois näkyvistä, siirtämällä julkinen yksityiseksi ja tekemällä puutteesta tai epäkohdasta henkilökohtainen ongelma. Poliittiset päättäjät, tuo eliittimme tai sitten kasa puolihulluja tasapainottomia persoonia, joita yhdistää lähinnä työarkuus ja vallanhimo, kun nyt on lähinnä toiminnassaan säännöllisesti sopivuuden rajaa hakeva sätkynukkien joukko.

  Jos tahdon antaa myönteisen arvion Sakarin ylösnostamasta lakimuutoshankkeesta, voisin katsoa sen jonnekin säälittävän, naurettavan tai itkettävän välimaastoon jääväksi yritelmäksi lietsoa nyt jo atomeiksi hajonneita vanhoja tuluksia(työllisyys ja kannusteet) iskemään kipinää vielä kerran. Ja parasta toivotaan, koska muuten koko fennougriheimo jää pimeään, kylmään sekä ruoatta. Jos en, sätkynuket vain koettavat raamittaa meillekin ne samat nälkäpalkkatyömarkkinat, jotka ovat olleet olemassa muualla jo vuosikymmeniä, mutta kun eiväthän nämä reppanat sitä älyä ettei tämäkään takaa kenenkään tuovan tänne mitään sellaista toimintaa, mikä hyödyntäisi niitä.

  Ei enää sellaisessa maailmassa, jossa raksaduunarit tulevat Virosta, metsänistuttajat Kamerunista(vai oliko tämä esimerkki sittenkin Ruotsista?) ja marjanpoimijat Thaimaasta. Talouden logiikka on silloin aivan toinen. Todellisuudentajunsa kadottaneesta sätkynukesta työttömien kyykyttäminen voi todellakin olla hauska ajanviete, mutta siihen se sitten jääkin. Toiveajattelua! No, ainakin toistaiseksi, näillä varallisuuseroilla.

 11. jarno kääriäinen

  https://www.youtube.com/watch?v=0MjVD267-cM pakko laittaa tää taas koska tässä meidän verorahoja kartuttava (sossupummi) (marokkolainen maahanmuuttaja) junes lokka käy tutustumassa lähihuudeille itäkeskukseen 😀 tää ironia ei taida aueta sille itelleen koskaan. Olikohan se duunin ohessa täällä keskellä arkipäivää lounastauolla? Never forget.

 12. Marko Rantaiso

  Kannattaa olla mahdollisimman köyhä työtön, jotta karenssien aikana saa toimeentulonsa kokonaan sosiaalitoimistosta. Kaikkein eniten kyykytyksestä on haittaa perheellisille työttömille, jossa toinen puolisoista on työssä ja toinen työttömänä. Sellaiset perheet eivät jää alle toimeentulotuen normin, vaikka toisella ei olisi 3 kk mitään tuloja.

  Käytös on kuin painajaisunesta. Hallitus ei ole ottanut selvää, mikä on työttömien todellinen tilanne ja samalla olisi selvinnyt, että ongelmana eivät ole olleet ”työstä kieltäytymisen” riittämättämät sanktiot tai epäjohdonmukaisuus, vaan se että koko virasto kaipaisi isoja uudistuksia ja byrokratian höllentämistä ei tiukennuksia. Ongelma on se, että nytkin mennään rankaisu edellä ja ajatellaan, että systeemi ei voi toimia vapaaehtoisuuden ja oma-aloitteisuuden lähtökohdasta.

  Ironisesti ensi vuoden alusta viimeisetkin ns. ”ikuisen karenssin” saaneet vihdoin armahdetaan. Ikuiseksi karenssiksi nimitetään vuosin 2006 -2012 välillä laissa määritettyä 5 kk työ, opiskelu, työvoimapoliittinen toimenpide ehtoa, jonka jälkeen pääsi jälleen päivärahan piiriin ja ehdon vuoksi useille karenssi muodostui vuosien mittaiseksi helvetiksi. Nyt ollaan taas menossa tähän suuntaan, että haastattelemalla saadaan ”uusittua” karenssi jatkumaan ikuisesti 3 kk välein.

 13. jarno kääriäinen

  https://www.youtube.com/watch?v=sVHm_7lbw9U noi junes lokan tasoset kusipäät kyllä tiedetään

 14. rami l

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/molkky-pelin-tuotanto-siirtyy-poriin/hnfhv8Vs

  ”Mölkyt tehdään ensi vuoden alusta lähtien Porissa.

  Porilainen lautapelivalmistaja Tactic Games osti syyskuussa Lahden Työn Paikka Oy:ltä sen omistaman Mölkky-liiketoiminnan ja -tuotemerkin. Liiketoiminta siirtyy Tactic Gamesille vuoden 2017 alusta alkaen.”

  ”Uusi mölkkytehdas tulee työllistämään noin 20 henkilöä”

  monikohan siellä sitten saa oikeata palkkaa?

  • töytön

   Toimiston porukka.

 15. Jussi Parviainen

  Nykysysteemissä Ihmisen pitäminen työttömänä on rikos!

Kommentoi »

Comments are closed