Tonnin lupaus

Kuten tiedätte, niin eduskunta hyväksyi eilen muun muassa lapsilisien, kansaneläkkeen, takuueläkkeen, työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen leikkaukset hallituspuolueiden edustajien äänin. Pienimpien eläkkeiden jokaisesta sadasta eurosta leikataan 85 senttiä. Näin valtio säästää 200 miljoonaa euroa käytettävksi suurituloisten veronalennuksiin.

Eihän näin pitänyt käydä. Timo Soini lupasi vaalitaistelun huumassa tammikuussa 2015 näin:

– Meillä on suomalaisessa yhteiskunnassa noin miljoona ihmistä suurinpiirtein tuhannen euron tuloilla. Siltä porukalta ei voi, ei saa, eikä ole varaa leikata. Kotihoidontuki, omaishoidontuki, pienimmät työttömyyspäivärahat, takuueläke ja pienituloisten perheiden lapsilisät.

– Nämä ihmisryhmät käyttävät tulonsa kulutukseen ja palveluihin Suomessa sekä ylläpitävät omalta osalta kulutuskysyntää. Heiltä Perussuomalaiset eivät suostu leikkaamaan.

Monet uskoivat. Nyt karmea totuus on paljastunut ja kaikille on käynyt selväksi, että Perussuomalaiset on vain Kokoomuksen ja oikeistolaistuneen Keskustan apupuolue markkinavetoiseksi muuttuvassa yhteiskunnassa. Soinia kiinnostaa enää oma ministerinpesti ja oman konservatiivisen maailmankuvan pönkittäminen.

Muutama päivä sitten Soini uhkasi vaikeuttaa hallitusyhteistyötä, jos tasa-arvoisen avioliittolain vastaista kansalaisaloitetta ei tuoda eduskunnan käsittelyyn. On yksi asia, jonka leikkaamista Soini vastustaa viimeiseen asti.

 ts

Kuva: Karjalainen 23.11.2016

Jos satuitte äänestämään perussuomalaista ehdokasta kansanedustajaksi, niin kysykääpä häneltä miten tässä näin kävi.

Kommentit (55)
  1. Pirkko Ryyppö
   24.11.2016, 09:59

   Kiitos, tiedossa kyllä on, mutta en edelleenkään käsitä miksi MINÄ ja muut jo ny alle tonnin eläkkeellä räpistelevät ovat niitä, joiden elämää katsotaan oikeutetuksi kurjistaa edelleen! Jo pelkkä elämiseen tarvittavat rahat eli vuokrat, sähkö, ruoka, lääkkeet jne. vievät sen suurimman osan ja sairastua ei saa, koska sitten joutuu jo miettimään että mistäs pihistät. Voin sanoa että vähästä se on enempi ku vaikiaa.

   1. Ton velkakellon voi laittaa sinne, minne aurinko ei paista.
    Sen sijaan kannattaa lukea vaikka tämä: Päättäjät eivät osaa samaistua köyhien lapsiperheiden ongelmiin
    http://yle.fi/uutiset/3-9311228

    Se, että valtion velkaan vedoten kurjistetaan kokonainen kansakunta, ei nosta Suomen taloutta nousuun.

    1. Heli Heikkinen
     24.11.2016, 12:52

     “Niiden Suomihan tää onkin. Ne puhuu omista asioistaan niin kuin ne olis koko valtakunnan asioita.”
     – Akseli Koskela Väinö Linnan romaanissa Täällä Pohjantähden alla. (Muistinvarainen sitaatti)

    2. Tanja Takalo
     24.11.2016, 14:09

     kokonaista kansakuntaa ei kurjisteta,ainoastaan kansakunnan kurjisto kurjistetaan entisestään.

   2. Ilkka Kangas
    25.11.2016, 11:34

    “..katsotaan oikeutetuksi kurjistaa edelleen..”
    Ikävä kyllä tämä maailma ei pyöri oikeuden mukaan, vaan köyhiltä puristetaan pois vielä lisääkin juuri niin kauan, kun kukaan ei tee asialle mitään muuta kuin narisee. Rikkaat voi vaikka ulkomaille jos niiltä leikataan, mutta köyhä vain vinkuu ja tyytyy osaansa. Tiettyyn pisteeseen saakka ainakin.

  2. Pekka Rantamäki
   24.11.2016, 10:35

   Jos kello kerran tikittää, kuinka sitten on varaa veronalennuksiin?? Ja vieläpä rikkaille!!!

   1. Ainahan rikkaiden veroalennuksiin on varaa. Vaikka he eivät maksa veroja lainkaan.

    Yhteiskunta kun toimii seuraavasti:
    1) Yritykset myyvät tuotteita asiakkaille. Hinnat sisältävät kaikki yrityksen / omistajien menot, mm. verot ja palkat
    2) Yritys maksaa palkkaa työntekijöille
    3) Valtio ottaa osan työntekijöiden palkoista veroina itselleen
    4) Työntekijät käyttävät palkkaansa ostaakseen erilaisilta yrityksiltä palveluita / tuotteita – valtio ottaa tästä arvonlisäveron, sokeriveron, bensiiniveron, sähköveron ja ties minkä veron osalta osansa.
    5) Yritys / Omistaja tilittää (murto-)osan asiakkailta perimistään maksuista (eli verojen osuuden) valtiolle – jälkikäteen. Ei välittömästi ostoksen myötä, vaan myöhemmin. Sitä ennen rahaa voi vaikka makuuttaa korkeakorkoisella tilillä, sijoittaa liiketoimintaan tms. Lisäksi yritys saa vähentää useita erilaisia vähennyksiä menoistaan – vaikkapa poliittiselta puoleelta ostetun mainoskampanjan (ok. välissä on oikeasti joku puoluetta lähellä oleva yritystaho), jonka kautta rahoitetaan tiettyjä poliitikkoja, jotka pääsevät valtaan tämän tuen ansiosta.
    6) Poliitikot päättävät kansalaisten asioista, mm. verotuksesta. He ovat saaneet rahansa verotuloista sekä erilaisilta yrityksien tukikampanjoista ja vastaavista. Veronmaksajien antama raha tipahtaa tilille automaattisesti, mutta muiden kampanjalahjoitusten eteen joutuu tekemään päätöksiä, jotka hyödyttävät näitä tahoja.

  3. Ilari Reuhkala
   24.11.2016, 10:51

   Marketta Elmgren: Ei velan määrä ole ainoa asia joka yhteiskunnan toimintaa määrittää.

   http://www.ketoharju.info/saatavakello/

   Eikä sitä velkaa pois makseta sillä että leikataan köyhiltä, jotta voidaan antaa tukia ja veronalennuksia isoille yrityksille ja rikkaille. Ne tulonsiirrot hyväosaisille menevät veroparatiiseihin, eivät valtion velanmaksuun tai hyvinvointipalvelujen ylläpitoon.

  4. Saku Timonen
   24.11.2016, 11:34

   Ja yksistään Terrafamea varten otetaan lisää velkaa 100 miljoonaa.

   1. Kaiken lisäksi Pääministeri Juha Sipilällä on läheiset yhteydet Talvivaaran kaivoksen käyttämään konepajaan. Yhtiö on nyt saanut Terrafamelta uuden tilauksen purkumalmiin liittyvistä kuljettimista. (Juha Sipilän lapsilla on käsittääkseni omistusosuus tässä yhtiössä).

    Olen joskus ennenkin todennut täällä Uuninpankkopojan blogissa (ja pakko todeta taas) mitä v****ua tässä maassa oikein tapahtuu?


    1. Olen joskus ennenkin todennut täällä Uuninpankkopojan blogissa (ja pakko todeta taas) mitä v****ua tässä maassa oikein tapahtuu?

     Sitähän todellisuutta ei sinun haluta ymmärtävän. Eikä sen puoleen kovin monen muunkaan, vaikka ehkä jotkut muuta väittävätkin.

     Tätä varten toki pitääkin saada kansa nousemaan toisiaan vastaan. Mikä näyttää onnistuvan kovin helposti. Jonka jälkeen sanotaanko se helpommin nieltävä muunneltu totuus syötetään kansalle totuutena. Ja kansa nielee sen koukkuineen päivineen ja syvälle aina mahalaukkuun asti. Ja kun maha on täynnä ja häviäjät /voittajat valittu niin kaikkihan on hyvin.

     Ja voikin keskittyä vaikka pohtimaan jonkun suositun Tv-sarjan käänteitä. Nekään asiat TV-sarjassa ei ole myöskään totta, mutta mitä väliä…

   2. Anssi Keskiväli
    24.11.2016, 12:34

    Ottiko valtio Terrafamen rahoitukseen velkaa 100 miljoonaa lisää + 107 miljoonaa erikseen ympäristövakuutuksen maksamiseen?

    Ja millä rahalla sitä GUggenheimia rahoitetaan sitten kun se (näillä näkymin) päätetään sittenkin pistää pystyyn?

    Mutta hei, onneksi baarit saa olla auki aamuviiteen ja ruokakaupoista saa limuviinoja ja A-olutta.


    1. Mutta hei, onneksi baarit saa olla auki aamuviiteen ja ruokakaupoista saa limuviinoja ja A-olutta.

     Alkoholi tunnetusti sumentaa ajattelukykyä, mikä toivottavaa nykyisessä tilanteessa. Siksi se on tärkeää.

     1. Anssi Keskiväli
      24.11.2016, 13:49

      Sepä se mun pointti olikin.

      Pidetään osa kansasta onnellisena pikkuasioista ja turtuneina ja tyhminä kaikkien leikkausten ja kurjistusten keskellä.

      Päihteitä ja sirkushuveja kansalle.

     2. Minna Ylitalo
      24.11.2016, 15:28

      Sinne baariin vielä joku vaihtoehtoinen WC-järjestely ja siitähän se rieumu vasta repeeäkin.

     3. “Ilman alkoholia, vallankumous olisi joka tiistai”

      Balzac, Kultasilmäinen tyttö

  5. liisa hirvonen
   24.11.2016, 12:23

   Miksi tämä hallitus ottaa enemmän velkaa kuin edellinen hallitus, jos kerran leikkausten syynä pitäisi valtion velkaa. Ei se nimittäin lyhene tai vähene sillä, että leikataan. Toinen juttu: kansantalouksia pyöritetään aina velkarahalla, veloilla ja lainoilla. Valtion velka ei ole sama asia kuin kotitalouden velka.

   1. liisa hirvonen
    24.11.2016, 17:06

    Saatavia on myös, siitä ei kerrota kansalaisille. Eikä paljon muutakaan.

  6. Marko Turunen
   24.11.2016, 17:31

   So what? Valtion velka on hieman toista kuin se sinun asuntovelkasi. Valtio on määritelmällisesti ikuinen, joten se voi olla velkaa myös ikuisesti, toisin kuin sinä. Tuo luku tuossa velkakellossa on järjettömän pieni verrattuna bruttokansantuotteeseen ja valtion omaisuuteen. Suomi on itseasiassa aikalailla kärjessä niissä tilastoissa, joissa vertaillaan ns. “länsimaisia” maita talouden hoidon saralla.

 1. On tää kokoomuspersukeskustan talouskuri ihmeellistä. Rahaa riittää suurituloisten veronalennuksiin ja guggenheimeihin, mutta ei varhaiskasvatuksen aamupaloihin. Persut on täysin pohjanoteeraus. Vihapuheessa lilluva rasistinen poppoo.

Kommentointi suljettu.