Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Energiapolitiikkaa, lepakoita ja avaruusolentoja

Eilen julkaistussa hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa linjataan, että uusia tuulivoimatukia ei myönnetä ennen kuin työ- ja elinkeinoministeriö on selvityttänyt tuulivoimaloiden terveysvaikutukset. Perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen on lobannut MTK:ta ja entistä keskustaministeriä sekä rakentanut kansalaisrintamaa tuulivoimaa vastaan.

Putkonen ei vaadi selvitykseltä muuta kuin sen, että se riidattomasti osoittaa tuulivoiman ihmisten oireiden syyksi. Hänen mukaansa ongelmien etsiminen on syytä aloittaa tuulivoimaloiden aiheuttamista infraäänistä.

Lukekaapa tuo edellinen kappale uudelleen ja avatkaa myös tämä linkki. Putkonen siis vaatii tulevalta tutkimukselta haluamaansa lopputulosta.

Energiapolitiikasta voi olla ihan  perustellusti montaa eri mieltä, mutta Putkosen keinot ovat härskiydessään jotain ainutlaatuista. Hän vetoaa ihmisten alkeellisimpiin pelkoihin saadakseen haluamansa lopputuloksen. Juuri näin toimivat populistit. Ensin Putkonen herätti kohua puhumalla infraäänien räjäyttämistä lepakoista ja heti perään myönsi, että tarkoitus oli vain aloittaa keskustelu. Koko ajan hän on lobannut taustalla vähän joka suuntaan ja samalla koonnut taakseen niitä, jotka haluavat koko ajan pelätä milloin mitäkin. Herkimmät saavat ihan oikeita oireita, kun heille niistä kerrotaan.

Tämä ilmiö on nimeltään negatiivinen placebo eli nosebo. Sen ansiosta aikoinaan tiedettiin höyryvoiman, sähkötyksen ja naisten yhteiskunnallisen osallistumisen aiheuttavan hermoheikkoutta.

Hyvin menee myös Paavo Väyrysen Kansalaispuolueella. Sen asiantuntijajäseneksi nimettiin Jarmo Ekman, joka toimii Donetskin kuvitteellisen kansantasavallan lehdistösihteerinä. Kesällä 2015 hän kirjoitti, että maailmaa hallitsee mm. kasaareista, jesuiitoista, vapaamuurareista ja muista salaseuroista ja vaikutusvaltaisista perheistä muodostuva Illuminati, joka palvoo jumalinaan maapallon ulkopuolisen sivilisaation edustajia.

Kyllä minä olen aina tiennyt, että maailmassa riittää tärähtäneitä joka lähtöön. Nykyisin nämä tärähtäneet ja heidän hyväksikäyttäjänsä ovat päässeet sanelemaan jopa ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Varmaan seuraavaksi joku vaatii ihan tosissaan yksisarvishoidon otettavaksi Kela-korvattavaksi hoitomuodoksi ja saa sen taakse lobattua jonkun seniiliyteen taipuvan entisen ministerin. Tai nykyisen.

Tuokaa nyt terve järki takaisin politiikkaan älkääkä olko kaiken maailman hörhöjen ja salalittoteoreetikkojen vietävissä.

alvar-euro

Kuva: Alvar Euro (@alvareuro), Twitter

Kommentit (28)

 1. Pasi Karonen

  Järki politiikkaankin, kyllä. Kaikki alkukantaiset taikauskot pois, olipa kyse sitten jeesuksista, allaheista, odineista tai muista houreolennoista.

  Joulupukkihuijauksiin useimmat sentään ymmärtävät lakata uskomasta aika varhain. Siitä mallia.

 2. seppo mahkonen

  Raiskaaja Putkosen äly oli jäänyt saamapuolelle jo ennen metalliliiton siipien suojiin pääsemistä, eikä se siellä kohentunut, perus syy parantumaton itseriittoisuus. Toisaalta tuulivoima on sesonki luonteista energian tuotantoa, ihan oikeasti. Pakkasella savu nousee piipusta suoraan ylös, siis propelit seisoo. Suomessa on jokaista asukasta kohti 16 neliökilometriä maata. Maan alla on lämpöä. Ketä kiinnostaa. Esimerkiksi Saudi-Arabian öljy nousee maasta 180 asteisena.

  • Larissa Thurman

   ”Suomessa on jokaista asukasta kohti 16 neliökilometriä maata.”

   Ei ny sentää.

 3. Teppo Lahti

  Tuulivoima on Suomessa tuhoon tuomittu yritys. Toivottavasti niitä myllyjä ei rakenneta enää lisää rasittamaan kansalaisten maksamia älyttömän suuruisia veroja.

  • Pirkko Ryyppö

   Kuis niin? Meillä täällä rannikolla asuvilla löytyy kylä puheenaihetta ja ihmettelemistä niinä päivinä ku EI tuule. Ainua ongelma tällä hetkellä on se, ettei Suomesta löydy tarpeeksi koulutettuja osaajia rakennushommiin saati sitten huoltamaan voimaloita. Siihen ne rahat menee ku osaavia pitää roudata Tanskasta ja Saksasta.

   • Mirja Pekkonen

    Suomalaiset osaavat rakentaa erinomaisia valtamerilaivojakin, joten kait nuita tuulimyllyjäkin osataan pykätä varsinkin, kun niitä on täällä ollut vuosisatojen ajan.

    Tuulivoimalle on ehdottomasti oma tilauksensa ja sitä tulee Suomeenkin rakentaa. Nythän se alkaa pikkuhiljaa muuttua kannattavaksikin. Typerintä ikinä on vetäytyä nyt uusista hankkeista kun on jo sijoitettu niin paljon rahaa.

    Niin tai onhan sitä rahaa tuupattu Talvivaaraankin jo miljardi. Ja sen kohdalla ilmeisesti on niin, että koko kaivosta ei olisi ikinä pitänyt rakentaakkaan, koska nikkelipitoisuudet ovat niin vähäisiä ettei kaivos tule koskaan kannattavaksi.

  • Hannu Ala-Olla

   Tuulivoima voi olla tehoton keino tuottaa energiaa, mutta tämä hallituksen nyt ottama linja ei ole se, millä sen jatkoa pitäisi arvioida.

 4. Sauli Närhi

  Tuulimyllyjä vastaan räjähtävillä lepakoilla. Miten tästä tuleekin mieleen eräs mielevä hidalgo Espanjan maalta. Nykypolitiikka saa päivä päivältä enemmän cervateslaisia piirteitä.

 5. Tiina Kuikka

  Kuvittelin ihan että tää on Putkosen omaa hölmöilyä, jota kukaan ei ota tosissaan! Mutta jos tämä on taas niitä hallituksen kärkihankkeita….

 6. Mirja Pekkonen

  Eihän tässä loppujen lopuksi ole kyse tuulivoimasta vaan siitä, että persut piti yllyttää uuden tyhjäntoimittamisen perään, kun maahanmuuttajissa ei enää riitä reuhaamista. Ja sen minkä riittää hoitavat entistä suuremmalla innolla Suomi Ensin ja Reformi-puolueet mikäli saavat ja jaksavat kerätä kannattajakorttinsa kekoon.

  Sillä välin kokoomus ja keskusta saavat tehdä kaikessa rauhassa isoja pahojaan vailla minkäänlaista uhkaa siitä, että persut laittaisivat hanttiin.

 7. Mauri Pulkkinen

  Energiapolitiikkaa sietää arvioida, mutta ei huuhaan pohjalta.

  Poliittisten lehmänkauppojen tuloksena tuulivoima saa merkittävää tukea, samoin voimalaitoksissa poltettava energiapuu. Sattumoisin summa vuositasolla n. 200 M€ on samaa suuruusluokkaa kuin nyt päätetyt leikkaukset kaikkein heikompiosaisilta.

  Tuulivoiman nimellisteho Suomessa on yhteensä yli 1000 MW, mutta vain harvoin on ylletty Fingridin seurannan perusteella. Pääosin tuulivoiman tuotanto on muutamasta kymmenestä muutamaan sataan MW:iin.

  Tuulivoima tarvitsee rinnalleen luotettavaa säätö- ja varavoimaa sekä kantaverkon vahvistamista. Investoinnit ovat mittavia eikä niiltä voi välttyä ellei ihmisen evoluutio johda kykyyn horrostaa kylmänä aikana.

  Kyky tehdä järkeviä päätöksiä heikkenee oleellisesti, kun jokin intressi tai ismi on suurempi kuin järjen pidäkkeet.

  Sellaisen käytännön paradoksin olen havainnut, että ns. ei-sosialistiset puolueet ovat olleet eturintamassa jakamassa verovaroista tukia uudelle liiketoiminnalle ja tukia jatketaan hamaan maailman tappiin vaikka tarve olisi lakannut ja julkinen talous ei sitä kestäisi. Usko markkinavoimiin on heikoissa kantimissa.

 8. Energiapolitiikkaa, lepakoita ja avaruusolentoja | Suomi Tykkää

  […] Eilen julkaistussa hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa linjataan, että uusia tuulivoimatukia ei myönnetä ennen kuin työ- ja elinkeinoministeriö on selvityttänyt tuulivoimaloiden terveysvaik… …read more […]

 9. Hulivilipoika

  Anteeksi jo etukäteen kommenttini. Putkonen on persujen peräreikä – tulee sieltä mitä tahansa, aina haisee. Mies on populistisen puolueen törkein populisti, jonka puheissa ei ole päätä eikä häntää. Epämiellyttävä tyyppi.

 10. Angie

  Suomalainen tv-sketsiviihde voidaan viimeistään nyt lopettaa (jos ei se ole jo loppunut). Persut hoitaa nykyään tämän Kummeli-osaston.

 11. Tapio Osala

  Suomi on tuuli- ja aurinkovoiman kehitysmaa.Vaikea uskoa, että muu maailma on aivan idiootteja (ja siinä samalla meillä tuulivoimatukia päättäneet) kun ovat tuulivoimaan panostaneet. Eihän sellaista usko Putkonenkaan että vain yksi energiamuoto voi tyydyttää kaiken tarpeen? Suomi voisi olla helposti energiaomavarainen (googlaa Pekka Peuran väitöskirja), jos vain haluttaisiin niitä TYÖPAIKKOJA ja vielä haja-asutusalueille.
  (Kaupunkilegenda: kun pakkasella savu nousee suoraan ylöspäin, ei tuule…Mutta mitä tapahtuu 100-200 m:n korkeudella? Esim. Vaasassa on yli 150m korkea kaukolämpövoimalan savupiippu lähellä isoa tuulivoimalaa. Savu kulkee vaakasuoraan ja mylly pyörii vaikka maanpäällä on tyyntä ja talojen savut nousee viivasuoraan taivaalle. Itse asiassa talvella tuuleee muutenkin enemmän kuin kesällä.)
  —-
  Itse asiaan: Miksi PerSut yrittävät haitata uusiutuvia energiamuotoja, nyt juuri tuulivoimaa? Mikä on se todellinen syy?

  Minä tiedän. Koska VIHERvasemmisto ja varmaan myös ”suvakit”, saattavat ajatella, että ilmastonmuutokselle ja sitoumuksille oikeasti pitää jotain tehdäkin, ja näin saattavat pitää tuulivoimaa hyvänä asiana, niin sellaisen asian haittaaminen, mitä inhokkinsa kannattavat , on KIVAA!
  Kyllä tuota kiusaamiseksi luokiteltavaa toimintaa tapahtuu PerSujen taholta myös ihan kunnanvaltuustoissa. Vastustetaan inhokkiryhmilleen (=Vas, SD, Vihr) tärkeitä asioita ihan vaan keljuilun vuoksi (vaikka olisi kyse ns. heikkojen puolustamisesta).

  PerSut siis haluavat esiintyä kiusaajina tuulivoimaa vastustaessaan.

 12. Stefa

  Putkonen on ottanut vain mallia ydinvoimavastustajilta jotka ovat vuosikymmeniä saaneet heittää ilmaan mitä absurdimpia tuubaa. Tunnetuin näistä Austraalian oma Helen Caldicott joka väittää että Tsernobyl tappoi miljoona ihmistä. Hän perustaa väitteensä Greenpeacen entisen Venäjän pääjohtajan Alexey Yablokovin tutkimukseen, se tutkimus niin huono että se ei ole vertaisarvioitu ja Greenepace antoi Yablokoville fudut tämän takia. Caldicott menetti uskottavuutensa 2011 kun the guardianin George Monbiot paljasti suorassa TV lähetyksessä että Caldicott valehtelee ja myöhemissä artikkeleissaan paljasti että hän heittää ilmaan perusteettomia väitteitä. Greenpeace itse kielsi WHO:n 2005 Tsernobyl foorumin tulokset koska vain 4000 ihmistä odotettiin kuolevan 60 vuoden aikana ja sitten julkaisi oman jossa luku oli 57 000. Greenpeace kuitenkin hyväksyy mukisematta WHO:n Glyfofosfaatti tukimuksen koska ne tulokset ovat heidän mieleen. Kannattaa lukea Janne Korhosen blogi uudesta suomesta ja siitä ymmärtää mistä putkonen&co ovat saaneet inspiraationsa.
  http://yyyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226784-energiahuuhaata-on-monenlaista-mutta-media-huomaa-edelleen-vain-yhta

 13. Jaana Korhonen

  ”Eihän tässä loppujen lopuksi ole kyse tuulivoimasta vaan siitä, että persut piti yllyttää uuden tyhjäntoimittamisen perään, kun maahanmuuttajissa ei enää riitä reuhaamista.”

  No totisesti!

  Ihan kahden tunnin lentomatkan päähän pääsee tutustumaan vaikka Saksaan ja Hollantiin näihin terveysvaikutuksiin kymmenien vuosien kokemuksella. Ei tarvitse koittaa tai esittää keksivänsä pyörää uudelleen!

 14. Rintsu

  Energiapolitiikkaa pystyy puolustamaan ja vastustamaan ihan asia- argumentein. Vaan heti kun siirrytään räjähtäviin lepakoihin ja muihin yksisarvisiin niin kannattaa mielummin alkaa lukea vaikka AkuAnkkaa. (Loistava skeptikkoplogi muuten löytyy osoitteesta ”paholaisen asianajaja”)

  Tällä hetkellä tilanne on se, että ainutkaan toistaiseksi maailmassa rakennettu aurinkosähköpaneli ei tule tuottamaan sitä määrää energiaa mitä sen valmistukseen on kulunut.

  Suomen tuulipropelleista ainutkaan ei pyöri tuulella vaan rahalla. Tuet takaavat sen, että ne olisivat kannattavia vaikka niitä pyöritettäisiin dieselmoottoreilla.

  Vaikka olisivat kuinka uusiutuvia, saasteettomia ja periaatteessa kannatettavia juttuja mutta niiden aika on vasta kun niiden tekniikka ja hyötysuhde on jollain järjellisellä tasolla. Tuet tehokkaasti torppaavat niiden kehitystä jokaisen kynnelle kykenevän pyrkiessä valtion tukimarkkakukkarolle. Jos höyrykoneille oltaisiin maksettu yhtä avokätisiä tukia niin ne olisivat vieläkin maailman pääasiallinen voimanlähde.

  • Mauri Pulkkinen

   Räväkästi ja nappiin osuen kirjoitettu!

   Tarkistin juuri valtion talousarvioesityksen 2017 lukuja. Tuulitukeen varaudutaan n. 211 M€ arviolla ja muuhun uusiutuvaan muutamalla kymmenellä miljoonalla eli kokonaissumma nousee lähelle 300 €.

   Eläkeukkona minulla on tekohampaita, joissa on arvometalleja.

   Kun yhteiskunnan huono-osaisilta ei pysty leikkaamaan enää lisää, täytynee hampaat piilottaa, kun tukia jälleen lisätään.

   • Mauri Pulkkinen

    Esittämäni luvut ovat suoraa tukea valtion talousarvion kautta. Kokonaissumma on siis lähelle 300 M€.

    Välillisiä kustannuksia on vaikea arvioida. Epäilemättä tuotekehitystukea myönnetään ties mitä kautta. Fingrid on joutunut investoimaan isoja summia kantaverkkoon ja nostanut siirtohintoja tuntuvasti. Ne valuvat kuluttajien maksettavaksi.

    Sähköveroa on nostettu vuosittain ja ainakin meidän tapauksessamme sähköveron suuruus ylittää kirkkaasti yösähkön hinnan eikä eläkeläisalennusta tunneta.

  • Tero Vanhanen

   Hyvä kirjoitus nimimerkki Rintsulla. Onhan kaikki varmasti lukeneet? Tämän kommenttiosaston paras!

  • Tero Vanhanen

   Aurinkosähköstä nimim. Rintsu esitti kuitenkin väitteen, joka ei pidä paikkaansa.

   Kyllä aurinkosähköpaneeli tienaa siihen käytetyn energiamääränsä takaisin. Jos ammoisina aikoina tilanne oli ehkä Rintsun kuvaama mutta ei ole ollut enää vuosiin tuo.

   Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan ”takaisintienausaika” energiataseelle on aurinkosähköpaneeleille 1-4 vuoteen riippuen käytetystä teknologiasta.

   Kun paneeleiden käyttöikä on todistetusti 20+ vuotta, ilman mitään suurempia ongelmia 30 vuotta ja siinäkään ei vielä mikään maksimi tule välttämättä täyteen jos paneelit on asianmukaisesti asennettu niin en näe kyllä aurinkosähköpaneeleissa samanlaisia ongelmia kuin tuulivoiman kanssa.

   Aurinkosähkö on ihan jees idea jopa Suomessa tiettyyn rajaan asti. Tuulivoimassa sen sijaan ei vaikuta olevan mitään järkeä eikä se pysy omillaan pystyssä.

   Kuten sanoit, noita tuuliropelleja voitaisiin pyörittää vaikka dieselillä. Ne tuottais rahaa silti. Luultavasti jopa enemmän sillä tavalla kun jäis se korkea rakentaminen pois!

 15. Tapio Osala

  Kovasti niitä tuuli- ja aurinkovoimapuistoja on myös USAssa. Ilman tukia.
  Millä keinoin kaikki uusiutuva energia saadaan jos esim noita ei voisi käyttää?
  Se kuinka paljon tukea millekin energiamuodoille myönnetään on tietysti valinta. Turve saa myös tukea.

 16. Tapio Osala

  Miksi niitä tukia uusiutuville maksetaan sitten jopa USAssa? Miksi kun Euroopan yli lentää niin propeleita on paljon?
  Miksi nyt aurinkovoimaloita tulee kiihtyvällä vauhdilla, jopa Suomeen ja ihan yksityisin taloihin, ilman tukia?
  Kyllä ilman tukia pärjättäisiin jos vaikka fossiilisia verotettaisiin kunnolla.
  Muuten, miksi ketään ei häiritse hakesähkön tukitariffi?

 17. JoriN63

  Kyseessä on vain ja ainoastaan Putkosen yritys kääntää huomio pois hallituksen leikkauspolitiikasta ja tietenkin siitä, että PS on syönyt joka ikisen vaalilupauksensa.
  Kunnallisvaalit ja eduskunta vaalit on edessä ja jotain agendaa tarttis keksiä….

 18. Siru Pola

  Huumoria: Suomessa on jokaiselle asukkaalle 16 neliökilometriä maata.

  Tehdäänpä koe: Kaivakaapa sentti maata pois em alueelta, niin sieltä löytyy uusi vastaava maa-alue. jne jne.
  Sillälailla jokaiselle riittää.

  Ei kuitenkaan kannata kaivaa niin syvään, että löytyy räjähtäviä lepakoita..

 19. Tero Vanhanen

  Näistä tuulimyllyistä mulla on kaksi asiaa mitkä nousee mieleen. En ole seurannut asiasta käytyä poliittista keskustelua, joten en osaa ottaa kantaa siihen puoleen.

  Mutta jos katsotaan tätä tuulimyllytouhua ilman poliittisia ambitioita niin:

  a) hirveästi niihin ainakin joudutaan laittamaan veronmaksajien rahaa – esim. Perämeren rannoille tuulimyllyjä rakentava Rajakiiri Oy on yksi eniten erilaisia tukia kuitannut firma. Löytyy Googlella helposti. Senkin jälkeen kun tuollainen tuulivoima on saatu pystytettyä, niin sen tuottamaa sähköä pitää tukea veronmaksajien rahalla, muuten se ei menisi kaupaksi ja olisi kilpailukykyistä

  b) tuulimyllyt kuulostavat ikäviltä – kannattaa ihan oikeasti käydä tuollaisen ropellihärpäkkeen lähistöllä käydä liikkumassa joskus – en tiedä onko noissa valmistajakohtaisia eroja mutta itse havahduin asiaan jo 10 vuotta sitten liikkuessani Ruotsissa saaristossa ja ihmetellessäni että ”mikä ihmeen ujellus ja vinkuna täällä mettässä oikein kuuluu” – aikani käveltyäni osuin vastikään pystytettyyn tuulivoimalaan, sepelit ym. olivat ihan tuoreet. En osaa terveysvaikutuksista sanoa jos tuollaisen vaikutuspiirissä joutuu asumaan mutta totesinpahan vain ihan omakohtaisesti, että ”olispa vähemmän kiva jos tuollainen tulis kesämökin naapuriin”.

  Siihenkin olen kiinnittänyt huomiota, että aika usein näkee noi myllyjä seis vaikka on ihan sopevat tuulikelit. Jotenkin tulee se vaikutelma, että ei noilla myllyillä ole tarkoituskaan tehdä ahkerasti sähköä vaan lähinnä lypsää veronmaksajien tukia? Ainakin tossa bisneksessä on samoja tahoja liikemiehinä joilla on tunnetusti herkkä nokka haistamaan kaikenlaista hyvätuottoista rahaa yhteiskunnasta, oli se sitten pikavippejä (silloin kun se oli vielä villi länsi), sote-uudistusta ja terveydenhoitoa voitot veroparatiiseihin kotiuttaen tai vaikka sitten VOK-kiinteistöbisnestä kovan buumin aikaan.

  Niin ja onko nuo vehkeet oikeasti edes ympäristöystävällisiä? Eikö niiden tuotannossa käytetä aika paljon öljyä ja CO2 ekvivalentti on korkea?

  Tämmöisiä mietteitä. Minusta Suomen kannattaisi laittaa tuo veronmaksajien raha vaikka sähkön ja lämmön kombituotannon edistämiseen ja tutkimiseen bioenergialähteistä. Siinä on hyvä hyötysuhde.

Kommentoi »

Comments are closed