Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pääjohtajan visio

Ensi vuoden alussa Kelan pääjohtajana aloittava Elli Aaltonen haluaa Suomen Kuvalehden haastattelun mukaan muuttaa sosiaaliturvan vastikkelliseksi. Tätähän on rummutettu jo kauan, mutta nyt ollaan ilmeisesti siinä pisteessä, että moderni maailma kurkistaa ihan nurkan takaa. Siinä maailmassa kaikille ei riitä palkkatyötä eivätkä kaikki ole siihen edes kykeneviä, mutta kaikkien on siitä huolimatta tehtävä työtä. Jos ei muuta, niin sitä kuuluisaa risusavottaa.

Jos tuo linkki meni maksumuurin taakse, niin ei se mitään. Jutun otsikko kertoo oleellisen ja täydennän sitä muutamalla sitaatilla haastattelusta.

elli-a

Olen miettinyt paljon sitä, millaisessa maailmassa elämme. Että jos tämä onkin sellainen historiallinen hetki, jos olemmekin sellaisen uuden ja modernin maailman kynnyksellä, on the edge.

Käytännössä sosiaaliturvalokerosta poistuminen tarkoittaisi vastikkeettoman sosiaaliturvan, kuten vastikkeettoman työttömyysturvan, loppua. Työttömän tulisi tehdä päivärahansa eteen jotakin.

Kaikille töitä ei riitä eivätkä kaikki ole sitä kykeneväisiä tekemään, mutta Aaltosen mukaan ihmisillä on silti oltava mahdollisuus kokea osallisuutta. Työpajoja tai oppisopimusta voisi tarjota esimerkiksi julkinen sektori, jossa on ”paljon tekemätöntä työtä”. Sitä voisi Aaltosen ajatuksissa olla esimerkiksi ympäristöhuollossa – siis siinä kuuluisassa risusavotassa – sekä palvelusektorilla.

Siinäpä sitä onkin visiota kerrakseen.

Miksi meillä tosiaan on järjestelmä, joka maksaa ihmiselle olemisesta? Siis siitä, että hän on sattunut syntymään pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon, jossa on ilman omaa syytään joutunut työttömäksi.  Yhtä hyvin voisi kysyä miksi meillä on järjestelmä, joka maksaa kenellekään työn tekemisestä, kun kaikki työt voisi teettää sosiaalietuutta vastaan. Tai miksi meillä on sosiaaliturvajärjestelmä ihan kaikkia ihmisiä varten, kun sen voisi kohdentaa vain etuoikeutetulle vähemmistölle? Nämä vastikkeellisen sosiaaliturvan kannattajat eivät koskaan vie ajatustaan tähän loogiseen loppuun asti. Tai vielä pitemmälle, lopulliseen ratkaisuun asti.

Työttömät ovat selkeästi heidän silmissään turhia suita ruokittaviksi ja hyvinvointiyhteiskunta on aikansa elänyt.

Työttömyys on tullut jäädäkseen ja sosiaaliturvajärjestelmä on tiukoilla. Suurituloiset eivät halua maksaa veroja ja heille annetaan veronkevennyksiä. Hyvätuloiset murisevat, että heidän pitää elättää työttömien joukot. Poliitikot ja tiedotusvälineet huutavat koko ajan, että työttömät ovat laiskoja ja lojuvat sohvalla ylenpalttisia tukia nauttien. Heidät pitää pakottaa työhön, mutta palkasta ei kukaan enää puhu mitään. Palkaksi riittää pelkkä työttömyysturva ja tämän pakkotyön sanotaan olevan työttömän etu. Hän saa kokea osallistuvansa yhteiskuntaan siellä räntäsateisessa risusavotassa.

Olemme tosiaan uuden maailman kynnyksellä, mutta ei se kovin moderni ole. Orjayhteiskunta keksittiin jo kauan sitten.

Kommentit (67)

 1. Teppo Lahti

  Ei Suomi ole enää hyvinvointivaltio

 2. Anssi Keskiväli

  Suomi on hyvinvointivaltio vain nimellisesti, aivan kuin Suomi on ollut itsenäinen täydet 100 vuotta.

  Tulevaisuus näyttää ihan helvetin synkältä niiden kannalta, joilla ei ole pahemmin mahdollisuuksia päästä pois tästä sosiaaliturvasuosta.

  Pahoittelen karkeaa kielenkäyttöä, mutta vittu mitä paskaa.

 3. Pia Rantala

  Ympäristöhuollossa, tulipahan mieleeni visio Amerikanmaalla tienvarsilla oransseissa haalareissa roskia keräävistä rangaistusvangeista vartioineen.

  • jorma lehikoinen

   Näin näitä toisiinsa jaloistaan kahlittuja rivistöjä Arizonassa ja Nevadassa tien varsilla. Jenkkilässä vankilat ovat kova bisnes. Suomessa työtön joutuisi itse kustantamaan kahleensa.

 4. Päivi Tyni

  Herää kysymys, missä vaiheessa meille sitten palautetaan vuosian saatossa maksamamme sosiaaliturva- ja työttömyysvakuutusmaksut. Kyllähän ne pitäisi palauttaa, ellei niillä mitään katetta olekaan.

  • liisa hirvonen

   Se onkin todella hyvä kysymys! Nämä kaikenmaailman ellit voisivat myös lukea perustuslain. Siellä se määritellään. Ne, jotka eivät sairauden, työttömyyden tai muun syyn vuoksi kykene hankkimaan toimeentuloa, niin heitä tuetaan. Ehkä näillä elleillä on mielessä yhteiskunta, jossa valtio jakaa helikopterirahaa vain varakkaille ja vain niille jotka tulevat toimeen ilman yhteiskunnan tukia.

 5. Seppo Laitinen

  Tällätavallako suomalaiset nousee köyhyydestä takaisin hyvinvointivaltion kansalaisiksi… vai pitäisikökään? ??????

  Hyvä Saku, on ilo lukea kirjoituksiasi!

 6. Rauni Vottonen

  Noukin jyviä kirjoituksestasi. Ihan vain siksi että alan näitä pureskella.

  ”Suurituloiset eivät halua maksaa veroja…”
  ”Hyvätuloiset murisevat, että heidän pitää elättää työttömien joukot.”
  ”Poliitikot ja tiedotusvälineet huutavat koko ajan, että työttömät ovat laiskoja ja lojuvat sohvalla…”
  ”…pakkotyön sanotaan olevan työttömän etu.” koska ”…saa kokea osallistuvansa yhteiskuntaan…”

  Joskus muinoin yläluokka oli se, joka ei tehnyt työtä ja halveksi kovasti heitä, jotka sitä tekivät. Onko kyse kateudesta? Kuvitelmasta, että kun ei tee työtä, elää kuin aateliset?

  Kenties onkin niin, että kun ei saa työtä, niin muuttuu vallan kummalliseksi zombieksi, joka ei omin avuin tilastaan pääse, vaan sitä tulee ”osallistaa”? Miten tuo muuttuminen sitten tapahtuu, jäänee mysteeriksi.

  Vai onko niin että kun rikkaat haluavat rikastua vielä rikkaammiksi, hyvätuloiset haluavat vielä enemmän tuloja, niin he kokevat kilpailijoiksi kaikki työttömät avun saajat? Jos noilta otettaisiin se vähänkin pois (Sanan mukaan), niin heille jäisi enemmän?

  Työ voi olla monenlaista, ja tottahan sen on että sen avulla olemme ”samaa porukkaa” tämän yhteiskunnan kanssa. Mutta minkä yhteiskunnan? Senkö, jossa rikkaat ja hyvätuloiset eivät halua siihen kuulua vaan saada ihka oman yhteiskunnan, jossa köyhiä ja vähäväkisiä ihmisiä ei ole?

  Hmm. jään näitä kehittelemään lisää…

 7. Virva Itäranta

  Niin. Kukaan ei puhu siitä, että me kaikki olemme jo maksaneet sosiaaliturvamme ja eläkkeemme etukäteen. Ei tämä touhu ole pelkästään orjuuttamista, se on myös ryöstö.

  • Virva Heinonen

   Näin on. Masentaa se että olemme päästäneet valtaan kansana ihan itse äänestämällä tai äänestämättä jättämällä kansanosan joka ajaa vain omaa etuaan. Kriitisyyttä ja aktiivisuutta, kun seuraavan kerran on vaalit.

  • maksukyvyttömät

   Suurin osa kansasta on nettosaajia koko työelämän ja lähes kaikki on sitä eläkkeellä.
   Etukäteen maksetaan n. 1/3 tulevista eläkkeistä ja sen maksaa lähinnä vain hyvätuloisimmat.
   Sosiaaliturvassa etukäteen maksettu osuus on selvästi pienempi.
   Eläkkeistä maksut siirtyy lapsille ja lapset maksaa myös nykysukupolven ottamat valtion ja kunnan velat, korkoineen.
   Siis maksut siirtyy lapsille, jota nyt omistaa ehkä pari leikkiautoa ja nukkekodin.
   Ei kannattaisi olla kovin ylpeä ”hyvinvoinnista”.

 8. Joni Jurmu

  Miten se meni sananlasku ”vastikkeettomasta työpanoksesta” ?! Jos työnantajalle kelpaa työntekijän työpanos, tulee silloin myös onnistua palkan maksaminen työehtosopimuksen mukaan.

  • Rintsu

   No tämä!

   Miksi vaivautua puhumaan ”vastikkeestomasta sosiaaliturvasta” jos tarkoittaa sillä vastikkeetonta työtä?

   Mikähän olisi sopivaksi katsottavaa puuhastelua asumistuen ja lapsilisän saamisesen vastikkeeksi?

   Päättäjiltä voisi palkan vastineeksi odottaa sitä työpanosta aivottomien nettipierujen sijaan.

 9. Perusporvari

  Nyt viimein tulisi ymmärtää työn funktio,onko se itsensä toteuttamista, vai pelkkä ragaistus,johon työhön pakottaminen helposti johtaa, mikä on tuon pakotetun työn tuotoksen laatu, tuleeko siitä yhteiskunnalle enemmän haitaa kuin hyötyä,epäilen haitaa viellä enemmän, kuin riesasta nimeltä puheinmyyjät.

  Tosiasia on myöskin se etei teknosysteemi nykyisin tai viellä vähemmissämäärin tulevaisuudessa tarvitse kuin ehkä viidenneksen väestöstä toimiakseen maksimaalisella tasolla,siis tuotaakseen mahdollisimman suuren tuoton omistajileen, eli esimerkiksi eläkkeensaajille.

 10. Jukka Ahde

  Jos tälle linjalle uusi kelan johtaja lähtee niin samalla voimme sitten kysyä miksi maksaisimme mitään veroja, jos emme saa mitään vastinetta verorahoillemme. Verojahan periaatteessa maksetaan siksi, että pidetään hyvinvointiyhteiskuntaa yllä. Jos huonosti käy joutuu työttömäksi tai sairastuu niin niillä maksetuilla veroilla varmistetaan, että jokainen tulee toimeen.

  • Jyrki

   Niin, onko tosiaan järkeä kenenkään maksaa yhtään mitään veroja tulevaisuudessa siitä. Että ne maksetut verorahat muuttuisi tiukan paikan tullen risusavotaksi, johon on pakko osallistua. Jotta saisi maksamansa rahat käyttöön.

   Ja kuten joku jo totesikin, niin voipi olla ja tulee olemaankin, että myös eläkeläisille tulee olemaan omat risusavotat jos mielii eläkkeensä saada. Mehän emme voi olla mitenkään mikään oleskeluyhteiskunta.

 11. Tuula Kynsilehto

  Kuinka se köyhä pärjää laman aikana, kun etuuksia leikataan. Asumis- ja elantokulut ei pienene lamanaikana. Päinvastoin nytkin on kiinteistöverot ja kulutusveroja nostettu. Etuuksissa ei ole ilmaa, jota voi laman aikana leikata.

 12. Nina Nores-Syvänen

  Kaikki tuet eläkettä lukuunottamatta ovat vastikkeellisia.

  Työttömänä on jo nyt lain mukaan haettava oman työkyvyn ja ammattitaidon mukaista työtä. Tästähän tehdään suunnitelmakin. On huolestuttavaa, jos Kelan tuleva johtaja ei ole tietoinen tästä.

  Entä muut tuet? Sairauspäivärahalla ollessa on tehtävä sellaisia asioita, jotka auttavat toipumisessa. Kotihoidon tuella hoidat lapsesi itse päivähoidon sijaan. Jne.

  Ei keppejä tarvita lisää – vaan tukea siihen, miten edistää omaa tilannettaan, miten toimia. Monesti ihmiset lannistetaan passiivisiksi. Lannistavana tahona voi toimia esim. lannistavalla asenteella toimiva TE-toimiston tai terveydenhuollon työntekijä.

  Tässä tuen antamisessa esim. ostopalvelulla toimiva yksityinen valmennus voi olla tukena. Yksi voi tarvita tukea CV:n laatimisessa, toinen treenaamista työhaastattelutilanteeseen, kolmas kontakteja työnantajiin. Neljäs ehkä pohtii itselleen uutta ammattia ja tarvitsee tähän peilausta, ulkopuolista tukea.

 13. Sauli

  Kiitos Saku Timoselle, että jaksat pitää keskustelua työttömille tärkeästä aiheesta yllä. Valtaa tai edes ei niin kovin vallassa olevien keskuudessa heikompien puolustaminen ei ole juuri nyt mitenkään trendikästä.

  Sillä trendikkyydestä tai ideologiasta tässä pohjimmiltaan on kyse. Leikkaukset ja lakimuutokset eivät perustu mihinkään pakottaviin faktoihin, vaan päättäjien erkaantumiseen huono-osaisten arjesta.

  Kun työttömyydestä, pitkäaikaisesta sellaisesta ei ole omakohtaista kokemusta, se saa sellaisia ilmenemismuotoja kuten Aaltosen visiot. Aivan kuin rahattomuudessa ei olisi tarpeeksi, Aaltonen haluaa viedä työttömältä myös itsekunnioituksen rippeet. Sen, että työttömällä olisi itsemääräämisoikeus omaan elämäänsä.

  Minulla ei ole mitään risusavottaa vastaan. Haluaisin kuitenkin itse päättää mihin savottaan ja millä ehdoin osallistun. Se kun lienee ainakin vielä minun perustuslaillinen oikeuteni. Jos se oikeus viedään, ei toimeentulollakaan ole niin väliä.

 14. Teppo Palmroos

  Pahoinvointivaltio suomi on ollut 90-luvun lamasta asti.

 15. Eeva Vainio

  Miten hyvinvointivaltioomme pesiytyi akanvirta, oheisjärjestelmä, jossa maksetaan OMISTAMISESTA? Matteus-vaikutus?

  Mihin katosivat inhimilliset hyveet, kuten anteliaisuus, avuliaisuus, kohtuullisuus, kärsivällisyys, lujuus, myötätunto, nöyryys, oikeudenmukaisuus, rehellisyys, rohkeus, suurisieluisuus ja viisaus?
  Pahuus on uusi hyvyys! Kuolemansynti on the edge!

  https://youtu.be/o_gGlZd5Ydw

 16. Juha Autero

  Elli Aaltonen ei tunnu tietävän mikä on KELAn tehtävä. Normaalihommissa noin epäpätevä olisi saanut potkut.

  • Rosa Warski

   Sitaatti vielä KELA:n omilta sivuilta: http://www.kela.fi/historia

   ”Alkuajoista toiminta on laajentunut, monipuolistunut ja uudistunut. Kela on muuntunut eläkevakuutuksen toteuttajasta kaikkien perusturvan ja sosiaalisen turvan takaajaksi.”

 17. Viljo Kärkkäinen

  Kaipa tässä pitää varautua myös puuhastelemaan jotain eläkettäkin vastaan…

  • Jyrki

   Et varmaan usko, mutta näet tulevaisuuteen ehkä jopa ihan lähitulevaisuuteen. Perustuslaki täytyy vielä valaa uudelleen, mutta se ei ole ongelma näille tyypeille.

 18. AMK

  Kysymys kuuluukin koska elli tekee työtä työmarkkinatuella?hyvähän se huudella kymppitonninpalkalla köyhät tehkää työtä että minä saan palkkaa vaikken muutakuin aivopieruja päästäisi ilmoille.Joko muuten siipikarja on eroanomuksen pyytänyt,vaatinut vai vielä odotellaa että oikeus tapahtuu kansaa vedätetään ja nimenomaan sitä köyhää jolta ne tuhkatkin on jo viety.Sossun juttuja lokakuun palkka onkin marraskuun palkka ja siitä jää vielä joulukuullekin hienoa se on paperille kirjoitella mutta mitä se on todellisuudessa.Kantsis varmaan ellinkin ajatella ja kokeilla ihan oikeesti miltä tuntuu orjatyö,eikä puhua huuhaata ison liksan odotuksilla.Täyttä porvallisuutta,hehän elävät köyhien kustannuksella.Niinhän joku kirjoitti tyhmiä viedään janiitä viedään joita voidaan ja me nautitaan joka hetkestä koskahan se totuus heillekin valkenee tiktiktak

 19. Rosa Warski

  Yksi vaikeimmista asioista itselleni oli johtajan tekopyhyys.

  Hän kertoi tietävänsä jälleen, mitä onni on, saatuaan presidentiltä virkanimityksen pääjohtajan virkaan. Olisiko sama onni ollut puserossa, jos soittaja olisi ollut työvoimaviranomainen, ja tehtävä palkaton ?

 20. töytön

  On siellä aikamoiset konnat vallassa nyt, sen tämäkin oikeistolainen pääjohtaja-tyhjäntoimittelijan valinta osoittaa. Aivan tietoista puuhailua palkkatyön romuttamiseksi.

 21. Jyrki

  Itsehän ihmettelen miksi järjestelmä maksaa korvauksia, teetättää risusavottaa tai mitä tahansa. Jotta työtön ei vaan pääsisi itse päättämään mikä on hänelle hyödyllistä?
  Ikään kuin työtön olisi se taho jolla ei saa olla mitään oikeuksia päättää siitä, että mikä häntä parhaiten palvelisi ja auttaisi eteen päin. Ja mikä hänen mielestään olisi hänelle parasta. Tai että osaisi edes itse ajatella.

  Jos työtön menee ja ajatteleekin tuollaista. Niin hän voi joutua todistelemaan kovasti, miksi hänelle vaikka opiskelu ylhäältä määrätyn risusavotan sijaan olisikin parempi homma? Ja yleensä se todistelu on turhaa.

  Mutta kenenkään ei tarvitse todistella työttömälle, miksi vaikka risusavotta on hänelle paras homma. Joka muuten pitäisi kaiken lisäksi tehdä palkkatyönä, koska on puhtaasti raskasta työtä ja kaiken lisäksi ammattitaitoakin vaativaa. Käytetäänhän siinä esimerkiksi moottorisahoja erilaisia raivaimia, traktoreita jne.

  Mutta tosiaan kuten arvata saattaa, niin tämä uusi KELA:n johtajakin on jo aivopesty luulemaan, että työtön edustaa sitä lähes absoluuttista pahuutta, joka ajaa yhteiskunnan tuhoon. Vaikka työtön on vain seurausta siitä, että PALKKA työtä ei ole yksinkertaisesti kaikille.

  Joten työtöntä tästä pitää automaattisesti rangaista ja määrätä vaikka risusavottaan palkatta. Jotta ei vaan puno kaljaa juoden sohvallaan oleskellen juonia sen suhteen mikä juttu olisi hänelle parasta. Kuten vaikka opiskelu tai vaikka tarkemmat tutkimukset terveydentilasta kun ei vaikka polvi taivu ja on turvoksissakin. Joo ei kun risusavottaan siellä tuollaiset typerät ideat ja vouhotukset kaikkoaa ja olemme saaneet hyvän yhteiskunnan orjan alati kasvavaan orjatyöyhteiskunnan joukkoon. Tärkeintä on että ei ”oleskella” oleskelu on tie helvettiin ei risusavotta armeijat…

  • Mirja Pekkonen

   Niin ja kun se risusavotta on monelle itsensä työllistävälle metsurille osa sitä palkkaa, jolla itsensä ja perheensä elättää. Samoin kuin se koteihin tehtävä vanhusten avustaminen, ruuanlaitto ja ulkoilutus on monelle hoivayrittäjälle leipätyötä.

   Minkä takia ihan oikea työ pitää viedä pois työntekijöiltä ja minkä takia siitä ei voisi maksaa ihan oikeata palkkaa sille työttömälle, joka sitä tekee. En mitenkään, en siis mitenkään voi ymmärtää tätä.

   • töytön

    Sitä saakin ihmetellä. Näitä vinkujia tulee nyt ihan joka tuutista vaatimassa milloin mitäkin. Vähintään kerran viikossa joku tyrkky haukkumassa työttömiä. Ihan tarkoituksellista politiikkaa. On Vartiaista joka vihaa yli kaiken työttömiä, sekoja horisevaa Sarasvuota, professoria, asiantuntijaa, yrittäjää ja pääjohtajaa. Sen päälle viellä arvoisat KANSAN edustajat ja ihan päämiestä myöten puhumassa oleskelijoista. Hallituksen herrat ja rouvat toki siellä etunenässä.

 22. Kennett Ylitalo

  ”Jos et työtä tee, ei sinun syomänkään pidä” tulee olemaan vaikeaa saada taottua ihmisten päistä pois. Tai sitten taotaan ne ihmiset pois, toisin sanoen joko me aletaan jakamaan tai tappamaan. Kaikkea ei voi saada, täystyöllisyys tai tulevaisuus: joko otetaan masiinat pois ja laitetaan ihmiset takas töihin tai sitten muutetaan systeemiä. Ihminen on tehny koko evoluutionsa ajan valtavasti työtä sen eteen ettei tarvi tehdä niin paljon työtä. Tuli, pyörä, höyrykone, sähkömoottori, kaikki vähentää työn määrää ja parantaa tuotantoa. Ihminen on tehoton masiina liukuhihnalla koska sen aivot vievät suurimman osan energiasta.

  Eli paluu vanhaan, 1900 luvun alkuun taikka opetellaan jakamaan se työ. Siinä on vaihtoehdot.

 23. Anssi Lähde

  Häpeän Elli Aaltosen puolesta, koska hän tuskin sitä itse tekee. Häpeän siksi, että hän on esiintynyt joskus jonkinlaisena sosiaalipoliitikkona. Samaan ansaan on langennut ainakin sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, joka on hehkuttanut vastikkeellisen sosiaaliturvan autuutta ja innovatiivisuutta. Näin helpolla ostetaan oikeistohallituksen laulukuoroon tutkijat ja virkamiehet, jotka ovat ymmärtävinää jotain kokonaisuudesta nimeltä sosiaaliturva. Heidät on helppo ostaa, koska heillä ei liene kokemusta sosiaaliturvan varassa elämisestä.

  Emme suinkaan ole, Elli hyvä, uuden vaan ikivanhan äärellä. Kaikki sosiaaliturva oli käytännössä vastikkeellista 1970-luvun alkuun saakka, jolloin alettiin maksaa rahamuotoisia työttömyyskorvauksia. Työttömillä teetettiin siihen saakka työttömyystöinä ns. lapiotöitä, jotka sitten lopetettiin hyödyttöminä, kalliina ja epäinhimillisinä. 1990-luvun lamasta asti niitä on haikailtu takaisin ja nyt on taas uusi vaihde päällä. Kukaan avainasemassa oleva ihminen ei uskalla väittää puolella sanallakaan vastaan. Valehtelusta on tullut lopullisesti totuutta.

  Nämä erilaiset ellit sivuuttavat aina perustuslakimme, jonka mukaan jokaiselle kuuluu vähimmäistoimeentulo pelkästään ihmisyyden perusteella. Sitä ei tarvi ansaita. Käykää perustuslakimme kimppuun, hyvät ellit, niin olette oikean asian äärellä, älkää kierrelkö.

 24. Jukka Laulajainen

  Älä kysy mitä KELA voi tehdä sinun hyväksesi – kysy mitä sinä voit tehdä KELAn hyväksi.

 25. AMK

  eletäänkö suomessa missä pätee sipilätsin rehelliset arvot???Köyhiltä rikkaille jne.ei uskois uskovalta ai niin hänhän lestoi. eikä evlut. ripille ei ole päässyt eikä lest…uskontoa noudattunut,koskalapsi luku ei sitä noudata.Missäs mättää,jos pää on tyhjä ja aivot missä lienee mutta köyhiltä otetaan että saa viettää vaikkapa juhlia mitähän vielä kivaa joululahjaksi saadaa,pukin pussikun tuntuuolevan pohjaton.

 26. Huolestunut

  Mikähän rahaeliitin ja äärioikeiston salainen vallankumous Suomessa on oikein tapahtunut viime vuosina? Ensin NATO-militarismia, sitten köyhien potkimista. Mitähän seuraavaksi? Keskitysleirit eri mieltä oleville ja orjuutuksesta kieltäytyville? Suomi on Kokoomuksen ja EK:n johdolla palannut lähelle 30-lukua.

 27. Jani Rikhard

  Elli Aaltosen mielestä meillä ei ole varaa kuluttaa sosiaaliturvaan niin paljon kuin nyt. Mutta minä olen kyllä tottajumalauta sitä mieltä, että Suomella ei ole varaa kuluttaa Kelan pääjohtajaan niin paljon kuin nyt! Etenkin kun sillä ei näköjään saa tuon parempaa!
  https://potuntervaaja.wordpress.com/2016/11/27/mielipuoli-kelan-uudeksi-paajohtajaksi/

 28. Huolissani

  Suomi on palaamassa 30-luvulle. Kannattiko äänestää porvaripuolueita? Soini on saastainen petturi.

 29. Juha Louhelainen

  Voisiko myös maataloustuen muuttaa sitten oikeudenmukaisuuden nimissä vastikkeelliseksi ?
  Eli saatu tuki kartuttaisi tilan velkasaldoa ja sitten kun velka ylittäisi tilan arvon , tila siirtyisi tuen maksajan omaisuudeksi.

 30. HTK

  Köyhän ja työttömän ihmisen oikeus elää tehdään anomisen varaiseksi. Hurskaitten kristittyjen miesten johtaman hallituksen kovenevaa sosiaalipolitiikkaa tulee KELA toimeenpanemaan. ”Ken ei työtä, ei syömänkään pidä”. Kaikille köyhille tullaan asettamaan velvollisuus tehdä, myös palkatonta pakkotyötä viranomaisten ja yksityisten työnantajien valvonnan alaisena.

  Sosiaalipolitiikassa tullaan siirtymään 1800-luvun alkupuolen sosiaalipolitiikkaan. Uusi KELA:n pääjohtaja tuntee hyvin 1600-luvun ja 1800-luvun sosiaalipolitiikkaa. Hän löytää sieltä sopivat keinot ”aktivoivan sosiaaliturvan” toteuttamiseen. 1600-luvulla oli voimassa palveluspakko, jonka mukaan jokaisen vailla työpaikkaa oli hakeuduttava jonkun työnantajan palvelukseen työnantajan määräämin ehdoin. Muussa tapauksessa joutui irtolaislain ankarien toimenpiteiden kohteeksi.

  Perustuslain sosiaaliset- ja sivistykselliset perusoikeudet tullaan perskekohallituksen enemmistön voimin kumoamaan perustuslakivaliokunnan uudella tulkinnalla. Sen sijaan varakkaiden henkilöiden yksityiseen omistusoikeuden suojaan tultane koskemaan, vaan päinvastoin heitä autetaan vaurastumaan entistä enemmän.

  Toimeentulotukea jakavan KELÄ:n pääjohtaja, sosiaalipoliitikko Elli Aaltonen on kovin huolestunut KELA:n maksaman sosiaaliturvan kustannuksista kansantaloudelle. Sen sijaan toinen sosiaalipolitiikan asiantuntija professori, Tampereen yliopiston emerituskansleri Jorma Sipilä toteaa kirjassaan Sosiaalipolitiikan tulevaisuus (1985) mm. seuraavaa:

  ”Sosiaalityö joutuu lakkaamatta vastatusten yhteisönsä vallitsevan yleisen moraalin kanssa. uudestaan ja yhä uudestaan moralistit ilmoittavat, että juopot ja lintsarit tarvitsisivat rangaistuksia tai vähintäänkin kasvatusta, eivät apua. Nämä vaatimukset ovat luonteenomaan moraalisia, mutta sosiaalityöntekijät vastaavat niihin yleensä rationaalisesti.

  Kriitikoille kerrotaan esimerkiksi, että toimeentulotukimenot ovat verraten pienet. Epäsuorasti myönnetään, että auttaa ei pitäisi, mutta ei se kovin paljon maksakaan. Perustelu on huono siinä suhteessa, että j o s o n g e l m a a t a r k a s t e l la a n v a i n t a l o u d e l l i s e s t i, o l i s i v e r o n m a k s a j i l le ehkä silti e d u l l i s i n t a r a k e n t a a p o l t t o u u n e j a” (emt. s. 177).

  Aforistikko Samuli Paronen totesi: ”Huonoimmissa talousohjelmissa otetaan huomioon vain taloudelliset näkökohdat.”

  Enää ei mennä kohti rakenteellisesti eriarvoistavaa sosiaalipolitiikaa dosentti Raija Julkusen sanoin ”kíssantassuin hiipien”, vaan nopealla tiikerinloikalla. Rakenteiden eriarvoistuessa kansan kyky vastustaa muutoksia heikkenee ja muutoksen ajajat voivat väittää politiikkansa olevan oikeutettua, kun alistunut kansa ei enää vaivaudu edes vaaliuurnille vastustamaan hallitusta.

  Sipilän hallituksen sosiaalipolitiikka pakkotyövelvoitteineen lähenee kohti 1930-luvun diktatuurihallitusten (Natsi-Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto) työllisyyspolitiikkaa. Sipilä on Soiniakin vaarallisempi populisti, koska Perussuomalaiset on vain pelkkä oikeistokepukokoomuksen apupuolue.

 31. Jari Kähkönen

  Vai on se SK:n haastattelema uusi KELA:n pääjohtaja-Elli uuden ja uljaan maailman kynnyksellä? On the edge, sanoo engelsmanni. Mitäs jos…hän onkin HULLUUDEN kynnyksellä ja kuilun partaalla, kuten tuon vieraskielisyyden saattaa myös suomentaa? Hän nimittäin tuli juuri esiintyneeksi roolihahmona dystopiakirjallisuuden alaan luokiteltavassa fiktioesityksessä, mutta minulle tätä kirjoittaessani on jäänyt epäselväksi, että käsittääkö hän sitä itse. Toki, kaikkihan me ihmiset sillointällöin luikuria laskettelemme ja huumori kukkikoon, siinä ei ole mitään pahaa. Ja mikäs minä, pännämies itsekin, luulen olevani toista kieltämään pistämästä fiktioksi? Mutta nyt päästeltyä vähän turhan paksua, eihän tuosta enää tiedä onko se faktaa vai fiktiota eikä niin voi toimia.

  On siis käynyt niin, että KELA:n uusi pääjohtaja on vääristynyttä alkiolaisuustulkintaa luukuttava piilokepulainen hyvinvointivaltiodenialisti taantumuksellinen lantsari. Ja minä kun pidin häntä pelkkänä keskinkertaisena byrokraattityyppinä siltä osin kun hänestä mitään tiesin ennalta ISAVI:n suoritustensa perusteella. On tohtorin suorittanut, mutta näemmä tästä huolimatta sitämäärin pöljäeetvartti ettei edes tiedä mitä sivistys oikeasti tarkoittaa, ja ihmiskäsityksensä on sisällöllisesti pahasti tärveltynyt, vaan ei itse tajua sitä itse koska hänen inhimillinen identiteettinsä ei ole täysikasvuinen. On oikeasti äärimmäisen poliittisesti riidanalainen ei-kenenkään tuohon paikkaan haluama sattumapääjohtaja, josta ilmeisesti kaavaillaan hyvin v-mäistä kirvesnaista hallituspolitiikan tarpeisiin.

  SK:n jutun otsikko on varsinainen äläys. Juuri tästä olen pitänyt kapellia debatissa milloin minkäkinsortin työllisyysjessejen kanssa, joita on kokemukseni mukaan hyvin vaikeaa saada tunnustumaan kaikkien ihmisten yhtäläistä ihmisarvoa. Näin siksi, koska he kaikki harrastavat epätieteellistä metafysiikan alaan kuuluvaa potaskaa, jossa kuuluisa ruotsalainen looginen kuperkeikka tapahtuu kun ihmiskäsitys vaihdetaan tyynesti ja asiaa mitenkään kuuluttamatta työmarkkina-arvokäsitykseen. Toistaiseksi kukaan ei kuitenkaan ole koskaan sanonut samaa asiaa ääneen noinkin selvästi, kiitos vaan TYHMÄNrehellisyydestä Elli Aaltoselle. Tämä on yksinkertaisesti kelvottoman ihmiskäsityksen merkki ja kaikkein huolestuttavinta on, että HÄN ITSE ei sitä tajua.

  Vasta hyvinvoiva ja turvassa oleva ihminen pystyy tavoittelemaan ihmisyyden suuria ihanteita tai tarvehierarkian ylempiä kerroksia. Tai no, sano tätä minun puolestani siten kuten sinun kuppikunnassasi sanotaan, mutta älä vaan hitossa kiistä kaikkien yhtäläistä ihmisarvoa. Valitettavasti Elli Aaltonen sopii profiiliin kuin nakuttamalla: tullaan patriarkan hallitsemalta maatilalta pikkukaupungin elitistiseen TYTTÖkouluun, jossa on kotirouva- ja suurnaislinjat. Urankulkuun kuuluu tietysti vuosi pari aikuissosiaalityötä, mutta missä vaiheessa tämä pikkuprinsessa olisi ehtinyt nähdä elämän moninaisuutta? Kohtahan sitä ollaan jo asiantuntijaa, kansainvälisissä tehtävissä ja sitten johtajaa. Inhimilisen identiteen perusrakenteina olevien käsitysten kestävyys jäi testaamatta ja sen on muuten näköistäkin.

  Elli Aaltosen sivistys on siten yhtäkuin allekirjoittaa selvityksiä ja vastauksia, joissa on yksi oikein käytetty vierassana per kaksi sivua, sekä esimerkiksi sujuva kyky ”katsoa x ongelmalliseksi” kun julkisessa tilassa otetaan vienosti kantaa seurauksella että käytännössä puhuteltu viskataan susille/jalkojen alla lattiassa aukeaa luukku. Koppava kirjanoppinut, mitä sitä kaunistelemaan. Ei sitä muunlaiseksi voi tuollaisella elämänkululla tullakaan. Hänen ei kaiken järjen mukaan olisi pitänyt ikinä päästä edes osastonpomoksi muinaisessa läänissä, mutta sattumannaisia sitä näemmä ollaan. Ehkäpä hänen todellinen koulutuksensa on Häikäilemättömyyden yliopiston Mantshurian kandidaatti vrt. aiempi hypoteesini v-mäisen kirvenaisen funktiosta?

  Johtaa hän ei haastattelunsa perusteela osaa ainakaan, ei metrinkään matkaa. SK olisi ollut valtakunnallinen puheen paikka vakuuttaa, että esimerkiksi vuodenvaihteessa seuraava toimeentulotukimylläys voidaan tehdä ja se onnistuu. Kannustinloukutkin ovat 20 vuotta vanhaa poliittista jargonia, joka tarkoittaa…Mitä? Jos pääjohtaja tarkoittaisi asiaa, hän olisi voinut keskustella esimerkiksi automaattisista maksatuskielloista, KELA:n suhteesta harkinnanvaraisuuteen työvoimapoliittisessa lausunnossa tai vaikkapa nyt sitten päätösten viipymisen syistä(mikä ei ole edes oikeasti minun mielestäni ongelma). Kyllä johtopäätökseksi täytyy tulla, että Aaltonen on ihan selvästi täkäläisen hyvinvointivaltiodenialismin valtamuodon, vastikkeellisen sosiaaliturvan naisia, kuten Sakarikin bloggasi.

  Kannustinloukkujutulle en anna minkäänlaista toivoa. Kaikkihan sen tietävät, että kun asioita tehdään ylhäältä alaspäin katsoen ja päättäen, ei esimerkiksi suuremmin piitata seuraako palkannauttijalle liksanlisästään veron- sekä maksujen korotuksen kautta vähemmän käteen kuin ilman sitä. Tai että mitä sitten, jos etuudensaaja sosiaalipolitiikan ei-toivottuna ja epävirallisena seurauksena passivoituukin? Näinhän kävi yksinomaan siksi, että hänet unohdettiin eli jätettiin vaikka kuolemaan yksinään/muumioitumaan niille sijoilleen! Tosin Aaltosen mielestä sekään ei kai ole ongelma, kun ei tiedetä keille sitä työtäkään tulevaisuudessa riittää. Joten työn loppuessa aletaan kai sitten jakaa sitä, heh, osallisuutta.

  Ensin luotiin vuoden määräaikaisia työpaikkoja. Sitten oli vuorotteluvapaasijaisuuksia. Nyt keksitään tyhjästä noin tonnin kuukausitulon tuovia yleensä määräaikaisia noin 80%:in työajalla olevia töitä. Seuraavaksi tulevat kai sitten ne KELAN sponsoroimat linnunpöntönnaulausosastot, joissa voitaneen yhä enenevässä määrin teetättää oikeaa työtä ilman palkkaa? Tietenkin, koska näin asiat järkeiltäisiin eurooppalaisessa ent. hyvinvointivaltiossa, jossa ei ole lakisääteistä minimipalkkaa koska ay-liike ja työehtosopimus…Ainakin vielä. Joskin mistäs senkään tietää, että millaisia hyviä ideoita se seuraava elliaaltonen saa.

  Sen sanon vielä lopuksi osallisuudenpuolustelijoille, että vaikka muumioituneena löytyneen ja yhä enenevässä määrin kremmakeikkaan päättyvät, halvalla tehdyt yksinäisen hautajaiset on aika koruton elämys edes seurattavaksi, niin ei pidä kuvitellakaan minun olevan muka samaa mieltä kanssaan. Miltään osin. Osallisuudenpuolustelijat ovat uusliberalismin ajan sätkynukkeja ja hyväuskoisia hölmöjä, sellaisen h-n esiratsastajia missä pääoma elää keskenään sosialistisesti ja työvoima kärsii kapitalismista. Osallisuutta voi näet puolustella vain jossain keinotekoisessa olosuhteessa missä työllä katsotaan olevan hyvin vähäinen tai ei minkäänsortin arvoa. Haavikkolaisittain sanoen: se on pelkkää velkaa, joka on parasta jättää tekemättä eli työpaikkaa ei enää luoda. Siinä se on teidän järjestelmänne kriisi!

  • Jorma

   Jotenkin tämä osui ja upposi johonkin kohtaan minussa.

  • jorma lehikoinen

   HKKK:ssa oli tenttikirjoina Orwellin 1984 ja Vonnegutin Teurastamo 5. Silloin luulin, että Teurastamo 5 oli historiaa ja 1984 utopiaa. Nyt kristallien kilistellessä molemmat historiat tuntuvat mahdollisilta.

 32. Jaakko Lautaoja

  Sosiaaliturvalla on oikeastaan vain yksi tarkoitus. Sillä ostetaan yhteiskuntarauha. Kenenkään ei tarvitse alkaa tehdä rikoksia pysyäkseen hengissä. Siellä, missä ei ole sosiaaliturvaa, on korkea rikollisuus. Tuon voisi joku kertoa arvoisalle johtajalle. Sosiaaliturvaa luotaessa ei ole ajateltu niinkään niitä köyhiä, jotka sen ansiosta tulevfat jotenkin toimeen, vaan varakkaita, joiden ei tarvitse sitten asua korkeiden muurien suojassa ja pelätä alituiseen tulevansa ryöstetyksi. Jos varakkaammat nyt alkavat hinkua siitä eroon, sahaavat he valitettavasti omaa oksaansa.

 33. Mika Pajari

  Minua kiinnostaa suuresti se, kuinka tämä pakkotyöarmeijan organisointi la logistiikka järjestetään. Kuka päättää, mitkä ”vapaaehtoistyötä” tarvitsevat tahot sitä saavat? Saako sitä bisnestä tekevä SPR:n kontti tai joku muu iso organisaatio. Samoin ovatko ”vapaaehtoistyöntekijät” vakuutettuja, mikäli jotain sattuu. Tai kuka maksaa jos ”vapaaehtoistyöntekijä” rikkoo vahingossa jotakin. Kuka tätä monen sadan tuhannen ihmisjoukkoa ohjaa, opastaa, kuljettaa risusavottaan, hankkii työvälineet ja rukkaset, millaisella kellokorttisysteemillä tätä joukkoa valvotaan. Lisäksi missä välissä he ehtivät etsiä työtä kun aika kuluu ”työmatkalla” ja ”vapaaehtoistyössä”. Ilmeisesti tätä on jo mietitty tarkkaan, koska monet tahot asiaa tuntuvat ajavan nopealla aikataululla. Verotuloja tämä joukko ei ainakaan maksa yhtään enempää kuin aikaisemminkaan.

 34. Tero Sivula

  Tämä on pelottavaa aikaa, työttömät on rikollisia laiskottelijoita? Kerrompa oman tarinani, olen adhd jolla koulut meni aivan päin sitä yhtä paikkaa. Ammattikouluun menin peruskoulun jälkeen mutta heti koulun alettua ajoin pahan onnettomuuden moottoripyörällä, joten koulu jäi siihen, muistoksi jäi paha lonkkavamma, vasemman käden ranne meni pirstaleiksi myös, sain myös aivovamman jonka seurauksena ensivuoden syksynä migreeni on ollut seurana joka päivä 30-vuotta. Lukuisien lääkehoitojen ja kokeilujen jälkeen ei ole mitään hoitoa migreeniin, migreeni on joka päivä joskus enemmän, joskus vähemmän, silti ehdin olla työelämässä mainosalalla/mainosvalokuvaajana 27-vuotta maksaen veroja, viimeiset 12-vuotta yrittäjyyttä vastaavassa työssä työllistäen itseni. Jatkuvasti kouluttaen itsenäni että pystyn muuttuvan viestinnän vaatimuksien mukana. Laskin että maksoin veroja pelkästään tuon yrittäjyyden aikana veroja lähes miljoona euroa, hyvä niin, koska koin sen velvollisuudeksi, jotta yhteiskunta toimii kuten sen pitää ja antaa ahkerille kansalaisille mahdollisuuden tehdä työtä ja yritää, sekä huolehtia huonommin elämässä selvinneille.

  Olen myös yksinhoitajaisä nyt kohta 17-vuotiaalle pojalle 15-vuottahän on nyt lukiossa ja on ollut todella hyvä koulussa ja tavoite on päästä opiskelemaan lääketieteelliseen, yksi syy hänen mukaansa on se että haluaa että isällä on joskus mahdollisuus saada kunnollista hoitoa lääkäriltä.

  Vuonna 2011 olin ulkomailla lomalla ja auto ajoi päälleni ja vasemman käden hauis katkesi ja se leikattiin ulkomailla, mutta samassa leikkauksessa lääkäri turmeli olkapääni jonka vuoksi jouduin olemaan sairaslomalla 11 kuukautta ja luonnollisesti talous koko karmean katastrofin, olkapää leikkattiin viimein ja pystyin taas valokuvaamaan ja tekemään töitä tietokoneella, asiakkaatkin oli ymmärtäväisiä ja sain taas hommat pyörimään, väistin ihan maaliviivalla luottotietojen menettämisen, kuten arvata saattaa vakuutusyhtiä tai ulkomailla oleva sairaala ei ottanut mitään kantaa leikausvirheeseen tai siihen että koko hauiksen leikkaus oli aivan turha. (Kuulin vasta suomessa kun olkapäätä tutkittiin että hauis leikaus oli aivan turha, suomessa ei leikata vammaa viimeiseen 10-vuoteen, koska se oli hauiksen pienin lihas joka ei käytännössä haittaa ja voimatasokin tippuu vain noin 5% normaalista, jo se oli mielestäni leikkausvirhe joka suoritettiin ilman mitään perusteita. Sain myös sairaalasta keuhkokuumeen johon olin kuolla, 3 eri bakteeria joiden oikeaan antibiootti hoitoon mene lähes viikko, onneksi jäin henkiin. Olkapää siis leikattiin ja olin töissä noin 4 kuukautta kun minulla todettiin melanooma, pari leikkausta ja toipumista lähes 6 kk, sinä aikana meni sitten luottotiedot. Sosiaalitoimistosta sain jopa 4 kuukauden vuokran aikana jolloin ainoa tuloni oli peruspäivärha, selitys oli että vuokrani oli liian iso, pitäisi muuttaa 150 euroa halvempaan asuntoon kauas pojan koulusta jossa hän oli ollut jos 5-vuotta. Onneksi sukulaiset auttoi eikä tarvinnut muuttaa. Parannuttuani melanoomasta pääsin taas töihin ja elämä alkoi uudestaan, kovasti töitä ja talous alkoi taas parantua, ehdin jälleen olla työssä muutaman kuukauden kun käytännössä yhdessä yössä tuli todella ärhäkkä reuma, taas alkoi taistelu alusta, reumalääkket yksi toisensa jälkeen aiheutti pahoja sivuvaikutusksia, jäljelle jäi vain yksi lääke jota voin syödä, luonnollisesti se ei riitä, kun yleensä vaaditaan 2-3 lääkkeen yhteishoito että rauma saadaan oireettomasti, nyt sitten on kädet ja olkapäät ja varpaat siinä kunnossa että ei voi sitoutua mihinkään, joten olla työttömänä ja teen muutamia satunnaisia töitä kunnon mukaan. Uudet bioligiset lääkkeet purevat reumaan hyvin, mutta niitä ei voi ottaa koska jos on ollut melanooma, lääkket aika isolla todennäköisyydellä aiheittaa syövän uudestaan.

  Tässä sitten ollaan ja odotetaan että reuma saataisiin oireettomaksi, ruokavaliolla olen jo aika lähellä oireettomuutta. Mutta luottotiedot on mennyt ja ei voi uutta yritystä perustaa ja aika vaikeaa se olisi isojen ulosottomaksujen takia. Rahaa saan nyt siis just sen verran että just pystytään elämään ja välttämättömät saa maksettua, samaan aikaan ulosottopommi kasvaa noin 400 euron kk vauhtia. Pojalle pitäisi ostaa vaatteita ja lukiokirjoja, seuraavan kurssin kirjat maksavat taas 300-400 euroa. Miten ne ostaa, kun pakollisien laskujen jälkeen jää ruokaan muutama satanene. Olen laittanut nyt hakemuksen sosiaalitoimistoon harkinnanvarasisesta tuesta. Mutta olen aika skeptinen sen suhteen. Eläkkeelle ovat yrittäneet painostaa minua, mutta mitä iloa on noin reilun tonnin eläkkeestä, työkyvyttömyys, kun sen jälkeen ei voi käytännössä ansaita satunnaisilla töillä muutaman satasen. Lääkärit reumaan liittyen sanoo että pitäisi aikankin puolivuotta olla tekemättä töitä että reuma saataisiin oireettomaksi. Sen jälkeen ehkä nivelet kestäisi taas kuvaamista ja eikä nivelet suuttuisi satunnaisista rasituksista. Mutta sosiaalitoimisto ei ole kovin innokas mistään avusta.

  Nyt ollaan siinä kuuluissassa tuloloukossa ja pitäisi vaan hyväksyä täydellinen tipahtaminen työelämästä, työstä jossa olen todella hyvä ja haluja tehdä töitä on, jos senkin takia että haluan näyttää pojalleni esimerkkiä.

  Nyt sitten kiitokseksi siitä että olen hoitanut oman velvotteeni osana yhteiskunna osana minut pidetään sairaana, ei mene monta vuotta kun sitten nivelet on niin huonossa kunnossa että olen sitten vain yhteiskunnan elättinä ja sehän tarkoittaa että loppuelämä mennään todellisessa käyhyysloukussa.

  No, varmaan ne laittaa minut risusavoottaan että saan edes välttämättömät rahat että en käytönnössä joudu asumaan sillan alla. Enpä varmasti ole ainoa tällaisessa tilanteessa, mutta periksi ei anneta. Näistä fiiliksistä katselleen, aika käsittämättömältä tämä hyvinvointiyhteiskunta näyttää kyllä aikalailla isolta vitsiltä. Eniten huolestutta tämä muutos yhteiskunnassa jossa empatia on niin kallista että se on parempi vaan unohtaa ja eletään tilanteessa vahvat pärjää ja vahvistuu. Silti en usko että yhteiskunnan jäset eivät ole unohtaneet empatiaa ja halua auttaa vähempiosaisia, mutta yhteiskunta ei ole enään demokratia vaan pieni osa yhteiskunnan jäsenistä saatuaan valtuudet ohittaa kansakunnan tahdon ja empatia läehsiään kohtaan ja toimii ainoastaan omien ja sidosrymien etuja ajatellen.

  Pelottavaa aikaa siis, en kovin iloisena katsele kasvavan fiksujen nuorten tulevaisuutta, mitä yhteiskunta tulee tarjoamaan heille tulevaisuudessa, uskon että aika moni muukin isä ja äiti ajattelee tällä hetkellä aivan samoin.

  Pitkä tarina, mutta halusin kertoa yhden tarinan siitä mitä voi tapahtua jos karma haluaa kokeilla mitä ihminen kestää.

 35. AMK

  Ellille tulee uusi harrastus nimeltään köyhien kyykytys ja se jos mikä on mielekästä yhdessä sipilätsin kanssa,62 vuotias,miksei ole jo eläkkeellä ja antaisi paikkansa nuorimmille.ahneus ei lopu koskaan kepu mikä kepu ja kepu pettää aina.Turha sitten on hakea sairauspäivärahaa koska sen eteen pitää tehdä risusavottaa ja jos siihen pystyt et tarvitse sairauspäivärahaa jos et niin hautuumaa odottaa.vaihtoehdot ovat vähissä,miksi heille maksetaan vastiikentonta palkkaa vai onko se palkkiota ja bonukset päälle?

 36. HTK

  KELA:n pääjohtaja Elli Aaltonen vaikuttaa olevan uudestisyntynyt Suomen ”Margaret Thatcher”. Siksi paljon hänen omahyväisen ylimieliset lausuntonsa muistuttavat surullisenkuuluisan brittiläisen esikuvansa sanomisia. Thatcherin sosiaalipolitiikan seurauksena Iso-Britanniassa köyhyys ja turvattomuus lisääntyivät valtavasti. Sitäkö kehitystä nyt Kansaneläkelaitoksen pitäisi lisätä?

  Pääjohtaja Aaltosen sanoma: ”Nyt m e i l l ä on etuutta, etuutta, etuutta, etuutta…”. Keitä hän katsoo meihin kuuluviksi? Ketkä me olemme etuoikeutettuja? Onko nämä hänen luettelemat etuudet ensisijassa ja pääasiassa hänen yhteiskuntaluokkansa etuuksia? Voisiko arvon pääjohtaja itse kertoa; mitä kaikkia sellaisia etuuksia hänellä itsellään on ja mitä ei rahvaalla ole? Väestön suurituloisin viidennes saa eniten sosiaalipoliittisia tulonsiirtoja? Hyvätuloisten terveydenhoitoon käytetään eniten julkista tukea.

  Onko hänen asenne sama kuin kalastajan joka sanoi madolle?: ”Menkäämme yhdessä kalaan!”. Ovatko näkö- ja liikuntavammaiset niitä, joiden etuudet pitäisi poistaa ja laittaa heidät köyhyysloukkuun? Perustuuko tohtori Aaltosen sosiaalipoliittinen näkemys vanhakantaiseen moralisoivaan oikeistolaiseen erotteluun kahdenlaisista köyhistä? ”Kunniallisia köyhiä” (esim. syntymästään saakka vammautuneet, liikenneonnettomuuksien viattomat uhrit) voidaan hieman avustaa, muttei paljon, jotta he eivät tulisi avustuksista riippuvaisiksi. ”Kunniattomia köyhiä” (työttömiä, alkoholisteja, narkomaaneja, ulosottovelallisia) ei avustettaisi, vaan heitä kuritettaisiin.

  Eikö Kansaneläkelaitos ole sosiaaliturvalaitos eikä mikään yksityisvakuutusyhtiö? Vai onko nykyhallituksen tavoite yksityistää myös heikennettävää perusturvaa ja tehdä valtiosta pelkkä Oy Suomi Ab, jota nimitystä Juha Sipilä on Suomen valtiosta käyttänyt?

  Sosiaalipolitiikan tehtävänä on tasoittaa riskejä eri yksilöiden välillä. Se edellyttää epäitsekästä yhteisvastuullisuuta eli solidaarisuutta. Sen ymmärtäminen vaatii kykyä samaistua heikompiosaisen asemaan. Pääjohtaja Elli Aaltosen lausumat eivät viittaa siihen, vaan aivan päinvastaiseen.

 37. HTK

  Yhteiskuntakiusaaminen on asenne, jota pääjohtaja Aaltonen osoittaa sosiaaliturvan varassa eläviä kohtaan. Koulu- ja työpaikkakiusaamisen ohella voi puhua menestyjien harjoittamasta heikosti menestyneisiin kohdistamasta kiusaamisen lajista, joka on kaikkein tuhoisinta siksi, että heidän tekoihinsa ei puututa, vaan päinvastoin sitä ruokitaan mediassa.

  Kun ikääntyneelle työntekijälle tai työttömälle kerrotaan hänen työvoimaansa ei enää tarvita ansiotyössä, vaan hänen asemasta tarvitaan vain tietynlaista, nuorta, kaunista ja epäkriittistä, kaikkea tottelevaa ja mitään kyseenalaistamatonta työntekijää, niin seuraus on syrjäyttäminen ja syrjäytyminen.

  Yhteiskuntakiusaamista on Jussi Ojasen (Hyvyyden yhteiskunta) mukaan se, että monia ihmisiä järjestelmällisesti pilkataan ja väheksytään sanoen heidän olevan kärryiltä pudonneita ja elävän yhteiskunnan varoilla, olevan liian vanhoja työelämään ja kyvyttömiä oppimaan uutta jne.

  Kiusaaminen kohdistuu usein ikääntyviin ihmisiin tai keski-ikäisiin, vaikka kiusaajat saattavat kuulua samoihin ryhmiin. Erityisen törkeän kiusaamisen kohteena ovat sosiaalituen varaan joutuneet. Heidän moittijansa ja kiusaajansa itse saattavat olla saman ikäisiä, jotka elävät usein toisia hyväksikäyttäen eli toisten kustannuksella.

  Sosiaaliturva ei ole ihmisten passivoitumisen syy, vaan useammin seuraus. Koska yhteiskunta ei anna kaikille mahdollisuuksia, on myös mahdollisuuksia vaille jääville turvattava arvokas elämä.

  Poliittisen ja taloudellisen eliitin harjoittama yhteiskuntakiusaaminen on suoranaista yhteiskunnan vähäosaisiin kohdistuvaa vihapuhetta, vaikka sitä ei ole kriminalisoitu. Sen seuraukset ovat yhtä vakavat.

  Perusturvan järkyttäjät tuskin itse ymmärtävät, kuinka suuria tuhovoimia he ovat saattamassa alulle. Hyvästijättö hyvinvointivaltiolle muuttaa Suomen vastakohdakseen pahoinvointivaltioksi tai pahoinvointiyhteiskunnaksi.

 38. Tanja Takalo

  Eli kelan pääjohtajan mielestä meidän kansalaisten tulee maksaa veroja, jotka meidän on sitten ansaittavan takaisin (murto-osa tosin)vastikkeellisella sosiaaliturvalla. Kivat vaan hänelle, rikas pimu keksi täydellisen systeemin,köyhä ylläpitää itse itseään ja siinä sivussa rikastuttaa eliittiä entisestään ilmaisena työvoimana.

 39. Reetta Ojala

  Jaa, että (”oikeaa” palkka-)työtä ei riitä kaikille, mutta tekemätöntä työtä on vaikka kuinka paljon… Kuunteleeko nää ihmiset itsekään, mitä ne puhuu? Onko ne näin pihalla vai vaan yksinkertaisesti härskejä sikoja?

 40. Veli-Matti Saajala

  Tämä johtaa pitkällä tähtäimellä siihen, että rikollisuus kasvaa ja rikkaat maksavat verojen sijaan palkkaa henkivartijoille. Työtä tietysti riittää vähän enemmän kun tarvitaan lisää poliiseja, henkivartijoita, vanginvartijoita ja turvajärjestelmien tekijöitä. Sitten kovennetaan rangaistuksia ja peli kovenee, kun kiinnijäämisen pelossa on jo järkevämpi tappaa ihmisiä, kuin ottaa riski joutua vankilaan. Viimeistään siinä vaiheessa kun oma perheenjäsen on murhattu, saattaa rikkaallakin tulla mieleen, että olisi ehkä sittenkin kannattanut maksaa vähän enemmän veroja.

 41. AMK

  <<<<<<<miksi niin monelle maksetaan vastiikkeetonta palkkaa palkkiota kumileimasimena olemisesta.

 42. T

  Minun järkeen ei mahdu, että miten ihmiset kuvittelevat palkattoman työn vähentävän veroja ja pelastavan valtion. Kuka pelastuu ja miltä, jos töistä ei makseta palkkaa? Miten valtion velkaa vähennetään palkattomalla risujen keräämisellä? Miten työtttömyysturva vähentää sosiaalimenoja, jos se on vastikkeellista? Aika monella on kyllä suuret luulot omasta tarpeellisuudestaan työpaikalleen, vaikka niitä tarpeellisia on hautausmaat täynnä, eli näitäkin töitä tehdään pian korvauksella. Myös työttömien joukossa on aika paljon näitä entisiä korvaamattomia.

  • töytön

   Nooh sinäpä sen sanoit. Ökyjen kärkihanke on työttömien lyönti ja syönti. Saavat puuhastella taustalla rauhassa omia bisneksiään, kun usuttavat vihaiset ”vielä” palkkaa/eläkettä saavat työttömien kimppuun.

 43. Vajonnut valtakunta

  Miksi aina halutaan hallita vihalla ja kyykyttämisellä? Arvostetut ja tyytyväiset kansalaiset tietäisivät myöskin paljon onnellisempaa yhteiskuntaa. Mutta ei, rikollisuus poksahtaa handuun jos ruvetaan tyyliin viimesijaisia sosiaalitukiakin eväämään – ihminen tekee lopulta mitä vain elantonsa eteen (katsokaa vaikkapa Intiaa). Katuryöstöt lienevät satavuotiaassa Suomessamme pian arkista todellisuutta? Kenen etu, kysynpähän vaan.

  Juha ”Sipsu” on ehkä paperilla uskovainen, mutta entäs Jeesuksen Kristuksen oppien seuraaja? Ei todellakaan…

  • töytön

   Onha se sentään ihmeen kokenut mies. Mitään ei tiedä ikinä mistää kiusallisista asioista, mutta tietää miten saa järjestettyä kavereille vähä massia.

 44. Rintsu

  Minä tiedän kaikesta kaiken. Osaan asioita jotka ällistyttävät itseänikin. Enkä ole koskaan väärässä. Tai ainakaan Korkeimman hallinto- oikeuden mukaan en ole koskaan ollut väärässä.
  Siitä minulle on maksettu perkeleen hyvää palkkaa.

  Nyt kun työkykyni on mitä on, niin tarjolla on palkatonta risusavottaa.
  Sepä hirmuisesti kuntouttaa, osallistaa ja motivoi. Just.

  Älkää ymmärtäkö väärin. Työ kuin työ kelpaa. Tartun lapionvarteen jos siitä maksetaan palkkaa. Mutta en tartu lapioon heittääkseni paskaa toisten nilkoille ansaitakseni työttömyyskorvaukseni.

  Joka tommoista kuvittelee niin kuvittelee kovasti väärin.

 45. make

  Kelan johto on ollut aina kepulle läänitetty virka. Elli jatkaa Liisan linjalla, joka aloitti nämä puheet sosialiturvasta, johon meillä ei ole enää ”varaa”. Kun ei puututa syihin, puututaan seurauksiin. Hyssälä nosti esiin asuntotuen, jota saa yli puolet vuokralla asujista. Kulut vuodessa miljardin pari. Se johtuu asuntojen niukkuudesta, keinotekoisesti korkeana pidetyistä hinnoista ja vuokrista, asuntokeinottelusta. Asuminen on jätetty keinottelijoiden hoidettavaksi. Palkka menisi asumiseen ilman asuntotukea. Tästäkin syyllistetään asujaa, vaikka rahat saa ”asuntosijoittaja”, keinottelija.

  Muuten, maataloudenharjoittajien eläkemaksut(kin) maksetaan valtion budjetista. Leikattiinko niitä?

 46. Mirja Pekkonen

  Laitetaanpa tähän copypaste Helsingin Uutisista. Tässä eduskunnan varapuhemies, kokoomuksen kansanedustaja Arto Satosen pohdintaa osallistumistulosta.

  ”24.11.2016 – 19.12
  Työttömät vapaaehtoistöihin? – ”Se olisi merkki, että jokaisesta välitetään

  Kokoomuksen Arto Satonen sanoo, että työttömien osallistumistulo olisi signaali välittämisen puolesta.

  NÄKÖKULMA Kansanedustaja Arto Satonen (kok) haluaa kääntää sosiaaliturvan vastikkeellisuuden ylösalaisin. Keino olisi osallistumistulo.

  Työmarkkinatuki pitäisi korvata osallistumistulolla, jonka edellytyksenä on osallistuminen jonkin yhteisön toimintaan.

  Näin sanoo eduskunnan varapuhemies ja kansanedustaja Arto Satonen (kok).

  Satonen pitää osallistavan sosiaaliturvan etenemistä erittäin tärkeänä hankkeena. Hänen mukaansa osa nykyisistä tuista passivoi sitä saavia.

  Satonen avoimesti Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon työryhmän ehdottaman osallistumistulon puolesta. Ajatus on se, että työmarkkinatuen korvaavan osallistumistulon edellytyksenä olisi osallistuminen yhteisön toimintaan.

  – Osallistuminen voisi olla esimerkiksi vapaaehtoisena toimimista vanhainkodissa tai urheiluseurassa, opiskelua, lähimmäisen hoitoa omaishoitajana tai työharjoittelua.

  Hiilamon esityksen mukaan osallistumistulo ei korvaisi työttömyysturvaa, vaan tulisi nimenomaan työmarkkinatuen paikalle.

  – Osallistumistulo kääntäisi sosiaaliturvan vastikkeellisuuden täysin ympäri. Osallistumistulon tarkoituksena ei ole, että yhteiskunta pakottaa osallistumaan tietynlaisiin aktivointitoimenpiteisiin, vaan osallistumisen tapa sovittaisiin tuensaajan kanssa yhdessä. Lähtökohtana olisi se, että tuensaaja voisi itse valita sellaisen tehtävän, sanoo Satonen.

  Satosen mukaan osallistumistulo olisi signaali yhteiskunnalta, että jokaisen panoksesta välitetään ja jokaiselle annetaan mahdollisuus toimia yhteiseksi hyväksi. Samalla se auttaisi ehkäisemään syrjäytymistä.

  – Ihmisistä välittäminen ja erilaisten osallistumisen mahdollisuuksien tarjoaminen olisi viisasta. Jokaiselle pitää antaa mahdollisuus antaa oma panoksensa yhteiskunnan hyväksi, pohtii Satonen.

  Satosen mukaan osallistumistuloon oikeuttavaa työtä tehtäisiin sellaisissa paikoissa ja tehtävissä, joissa tavallisen palkan maksuun ei olisi mahdollisuutta.

  – Suomessa on valtavasti tekemätöntä työtä esimerkiksi vanhustenhuollon piirissä tai vapaaehtoisjärjestöissä. Jos tähän saadaan rakennettua kannustava järjestelmä, niin se on välittämisen riemuvoitto. Nykyisin moni työtön pelkää tehdä vapaaehtoistöitä sen tähden, että se saatetaan tulkita niin, ettei hän ole työmarkkinoiden käytössä ja menettää siksi tuet, tietää Satonen”

  Syy siihen, miksi tämän tähän copypastesin on siinä, että tässä ensimmäisen kerran minun silmääni pistää mainita omaishoitajan työstä työtöntä osallistavana toimintana. Lieneekö tuo vain Satosen asiantuntematon heitto vai onko tuossa laajempaakin poliittista tahtoa takana. Omaishoitajien aseman parantamiseksi on tehty paljon töitä. Nykyisin siitä saa monissa kunnissa korvauksen, jolla on toimeentulonkin kannalta merkitystä ja joka kasvattaa eläketurvaa. Mitättömän pieniähän nuo korvaukset ovat 24/7 tehdystä työstä mutta jotakin sentään. Ollaanko tämäkin vähä ottamassa pois ?

 47. Anonymous

  Olen joskus -heikkona hetkenäni- kysynyt ankaralta businessmieheltä, joka oli ehdottomasti kaikenlaista tuenmaksua vastaan, että miksi hän ei myy tavaroitaan tai palvelua hatusta vedetyllä hinnalla vaan perustaa tuotantonsa kustannuskalkyyliin.

  Kansalainen, jonka työvoima on myytävänä voi myös perustaa työvoimahinnoittelunsa kustannuskalkyylin varaan. Tätä eivät businessmiehet suostu ymmärtämään. Jos palkkaa saa vähemmän, mitä laillisesti on oikeutettu tukiin, niin on kovin huonoa businessta ottaa heikosti palkattu työ vastaan. Tässä ei ole mitään moraalisesti väärin, koska ei businessmies myöskään suostu antaamaan edes tarjousta, joka ei tuota voittoa tai edes nollatulosta. Erityisen tarkkaan pitäisi miettiä sellaisesten businessorientoitujen ihmisten, joiden pääasiallinen busineksen maksaja on julkinen sektori. Kovasti ollaan yrittäjiä, mutta mitä yksityisyrittämistä se sellainen on kun raha kuitenkin tulee verovaroista.

  Ja tuolle Kelan eukolle sen verran, että perustuslaissa taataan kaikille vähimmäistoimeentulo, eikä siellä lue mitään vastikkeellisuudesta eikä asiasta ole tehty lakia, joka olisi asian edellytys.

  Olen edelleen sitä mieltä, että virkamiehet vedättävät raskaasti hallituksen vähemmän lahjakkaita ihmisiä, koska niin pöllöjä juttuja one tullut viime aikoina julkisuuteen.

 48. Tuula Reinikka

  Tässä Saku sen sanoo, miksi kaikkien, myös tällä hetkellä palkkaa nauttivien, on syytä olla ERITTÄIN huolissaan: ”Yhtä hyvin voisi kysyä miksi meillä on järjestelmä, joka maksaa kenellekään työn tekemisestä, kun kaikki työt voisi teettää sosiaalietuutta vastaan.” Harva meistä oikeasti osaa jotain niin ainutlaatuista, ettei jotakuta muuta voida vastikkeellisella sosiaaliturvalla ottaa tekemään ko. duunia yrityksen näkökulmasta ilmaiseksi.

 49. Teppo Halonen

  Jos sitä tekemätöntä työtä on niin paljon, niin miksei sitä tekemään palkata työntekijöitä? Tuollaiset risusavotat ovat varmaan kuntien huolia, eikä kunnilla ole paljoa rahaa, mutta voisi olla järkevämpää kunnalta maksaa ihmisille palkkaa kuin työttömyystukea. Ehkä työttömyystuki tulee vain niin paljon halvemmaksi, että kannattaa jättää työt tekemättä ja vaatia, että työttömien tulisi tehdä ne palkatta.

 50. Kerttu

  Siis tässä nyt yritetään esim. Vanhusten hoivahoitoon varmaan ilmaisia tekijöitä. Oikeasti siinä saattaa käydä niin , että hoitajat vahtivat kouluttamattomia pitkäaikaistyöttömiä, joilla ei ole mitn työmotivaatiota alalle sen kaiken oman viimeiseen pisaraan muutenkin kiristyneessä työtahdissa !!!!!!!!

 51. Pertti I. Ikonen

  ”Siis tässä nyt yritetään esim. Vanhusten hoivahoitoon varmaan ilmaisia tekijöitä. ”

  Tuttavani oli jo aikoinaan pakotettu työmarkkinatuen menetyksen uhalla vanhustenhoitotyöhön ja huomatessaan hoitolaitoksessa vanhusten tilan, ryhtyi vaatimaan vanhuksille hoitoa ja hoitajaa paikalle. Tuon seurauksena oli kuitenkin hänen lähettäminen takaisin työvoimatoimistoon tekemään uutta suunnitelmaa. Eikä karenssiakaan tullut kun kaikki vanhusten hoitolaitoksessa käydyt keskustelut oli tallennettu medialle.

 52. Sonofhades

  Minäkin olen monesti miettinyt miksi perintövero on alle 100 %

  Sehän – jos mikä – mahdollistaa joutenolon. Voi pistää muut tekemään töitä puolestaan ja tienaamaan itselleen lisää rahaa koska isäpappa oli lahjakas ja/tai perinyt omaisuutta edelliseltä sukupolvelta.

Kommentoi »

Comments are closed